Wybierz kategorie porad, które Cię interesują:

SŁOWNICZEK

Przejdź do Słowniczka
Słowniczek wyjaśni Ci nieznane nazwy czynności
oraz składników, z którymi nie miałeś do czynienia.

Szukaj alfabetycznie: A-D E-H I-L M-P R-U W-Z
Szukaj wewnątrz kateogrii: Czynności Produkty Inne

WYBÓR SKŁADNIKÓW:

słonina

słonina To biały płat odcięty z boków półtusz. Czasami występuje ze skórą; może być poprzerastany delikatnymi, różowymi wykwitami mięśni. Po wytopieniu (wysmażeniu) ze słoniny otrzymujemy smalec - tłuszcz nadający się do smażenia, niestety o dość dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, bogaty w cholesterol. Wytopione resztki słoniny potocznie nazywane są skwarkami. Nadają się do okraszenia kaszy, ziemniaków. Z odrobina smalcu, cebuli i przypraw tworzą popularne smarowidło na chleb.

PRZELICZNIK MIAR I WAG

Na sekcję tę składa się konwerter i tabele: wag, temperatur,
wymiarów. Dzięki tej sekcji upewnisz się, że gotujesz wszystko
zgodnie z wytycznymi z przepisu.

Przejdź do przelicznika

SŁOWNICZEK

Wiesz, czym się różni blanszowanie od flambirowania?

Przejdź do słowniczka