Co można zrobić z jajek?

Wielkanoc jest świętem, które niewątpliwie kojarzy się z jajkami i ich konsumpcją. Jajko jest symbolem nowego życia. Nie każdy jednak przepada za nim, a niektórym się po prostu znudziły przysłowiowe jajka w majonezie. Na szczęście jajka świetnie nadają się do przygotowania z nich różnych potraw. A Wielkanoc to idealny czas, aby je wypróbować.

 

Na początek proponujemy tradycyjne kazimierskie jaja z wątróbką. Połączenie może wydawać się odważne, ale tak przygotowane jaja smakują bardzo dobrze. Proporcje w potrawie będziemy musieli dobrać sobie według własnych upodobań, dodając mniejszą lub większą liczbę wątróbek, jednak na połowę kilograma tradycyjnie przypadają cztery jaja i dwie spore cebule. Wątróbki pieczemy w piekarniku. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo. Podsmażamy również cebulę. Siekamy wątróbkę i jajka na drobne kawałki, dodajemy cebulę i przyprawy, jak sól i pieprz. Podajemy ze świeżym pieczywem lub pumperniklem.

 

Z jajek możemy również przygotować sałatkę. My proponujemy w tym roku sałatkę z ryżem i warzywami. Będziemy potrzebować torebkę ugotowanego ryżu. Wybierzmy ulubiony gatunek. Do tego dodamy kukurydzę i fasolę z puszki, pokrojony por i przyprawy oraz majonez. Ugotowane jajka w liczbie czterech sztuk należy poszatkować i wymieszać z zimnym ugotowanym ryżem. Białą część pora szatkujemy i delikatnie solimy. Następnie dodajemy do ryżu z jajkami. Brakuje już tylko kukurydzy i fasoli, których dodajemy po cztery łyżki. Całość doprawiamy pieprzem i mieszamy z dwiema łyżkami majonezu. Ponieważ już wcześniej soliliśmy por, należy spróbować, czy jest konieczność doprawienia całości solą. A co jeszcze można zrobić z jajek?

 

Na pewno zaskoczą naszych gości kotlety zrobione z jajek. Do ich przygotowania potrzebujemy około sześciu jaj. Cztery gotujemy na twardo i rozgniatamy widelcem, dodajemy startą na drobnych oczkach Goudę, przyprawy, dodajemy posiekaną pietruszkę oraz dwa surowe jajka i bułkę tartą. Wyrabiamy ciasto. Możemy również dodać ulubione zioła, wtedy nasze kotlety nabiorą innego charakteru. Z przygotowanego ciasta formujemy kotlety, obtaczamy bułką tartą i smażymy na oleju.

 

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek nadziewanych. Proponujemy Państwu przygotować nadzienie z sardynek lub tuńczyka. Jedna duża puszka powinna wystarczyć na nadzienie do około ośmiu jajek. Ugotowane na twardo jaja rozkrajamy i wyciągamy żółtka. Rozcieramy je wraz z odsączonymi sardynkami. Do tego dodajemy posiekaną drobno zieloną cebulkę lub zwykłą, doprawiamy curry, solą i pieprzem. Do tak przygotowanego farszu dodajemy majonez i mieszamy do uzyskania masy. Nadziewamy nią połówki jajek. Możemy posypać je świeżymi lub suszonymi ziołami lub rzeżuchą. Podajemy ze świeżym ciemnym chlebem. 

Artykuł autorstwa : 

MartaS

Co można zrobić z jajek?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka Cezar - VIDEO, Jajka, Przepis z Olej z oliwy, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Przepis z polędwiczki w sosie grzybowym, Placki ziemniaczane, Chili con carne z suszonymi pomidorami, Sałatka z kiełkami lucerny i z oliwkami, Sałatka fasolowa, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Ciasto na pierogi, zupa z grzankami, Przepis z krewetki mrożone, Drobiowe roladki z szynką, ananasem i serem, Kurczak w kokosie , Wesołe kanapki z twarożkiem "Kotki" , Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - VIDEO, Zupa jarzynowa, smażony makaron z kurczakiem i warzywami, Zupa cebulowa, Spaghetti a la carbonara, Schab w pięciu smakach, Drobiowa pieczeń ze szpinakiem i suszonymi pomidorami., Przepis z sos kurkowy w śmietanie, Ciasto z boczkiem, salami i szynką, Przystawki, Sałatki z makaronem, Barszcz biały, Wielkanocny schab pieczony , Przepis z kurczak ze sliwka, sos-do-makaronu, Zupa cebulowa, sałatki z wędzonym kurczakiem -, Tortilla wykwintna, przepisy na latwe ciasta, ciasto d, Placek po zbójnicku wersja 1, Sałatka w pięć minut, Sałatka kebab - VIDEO, Tortilla - VIDEO, Słoneczna zupa marchewkowa , przyprawy pieprz, Przepis z bulka tarta, Przepis z pesto sos, kluski łyżką kładzione, Dynia, Ogórek, Zapiekany Pan Kartofel, ryż w sosie słodko kwasnym, Placek po zbójnicku z papryką, Złociste kokardki serowe, Rosół, Soczewica w sosie curry, Cytrynowe tagliatelle z mascarpone, Sałatka z dorsza, Gulasz, pierś z kurczaka w mące, kuchnia polska co, Kurczak w serowym sosie z nutą wędzonki, pieczony schab ze śliwką, Kurczak w sosie z chili i czekolady, Pieczone jabłka z żurawiną, sos z karkówki, Sos beszamelowy