Co można zrobić z jajek?

Wielkanoc jest świętem, które niewątpliwie kojarzy się z jajkami i ich konsumpcją. Jajko jest symbolem nowego życia. Nie każdy jednak przepada za nim, a niektórym się po prostu znudziły przysłowiowe jajka w majonezie. Na szczęście jajka świetnie nadają się do przygotowania z nich różnych potraw. A Wielkanoc to idealny czas, aby je wypróbować.

 

Na początek proponujemy tradycyjne kazimierskie jaja z wątróbką. Połączenie może wydawać się odważne, ale tak przygotowane jaja smakują bardzo dobrze. Proporcje w potrawie będziemy musieli dobrać sobie według własnych upodobań, dodając mniejszą lub większą liczbę wątróbek, jednak na połowę kilograma tradycyjnie przypadają cztery jaja i dwie spore cebule. Wątróbki pieczemy w piekarniku. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo. Podsmażamy również cebulę. Siekamy wątróbkę i jajka na drobne kawałki, dodajemy cebulę i przyprawy, jak sól i pieprz. Podajemy ze świeżym pieczywem lub pumperniklem.

 

Z jajek możemy również przygotować sałatkę. My proponujemy w tym roku sałatkę z ryżem i warzywami. Będziemy potrzebować torebkę ugotowanego ryżu. Wybierzmy ulubiony gatunek. Do tego dodamy kukurydzę i fasolę z puszki, pokrojony por i przyprawy oraz majonez. Ugotowane jajka w liczbie czterech sztuk należy poszatkować i wymieszać z zimnym ugotowanym ryżem. Białą część pora szatkujemy i delikatnie solimy. Następnie dodajemy do ryżu z jajkami. Brakuje już tylko kukurydzy i fasoli, których dodajemy po cztery łyżki. Całość doprawiamy pieprzem i mieszamy z dwiema łyżkami majonezu. Ponieważ już wcześniej soliliśmy por, należy spróbować, czy jest konieczność doprawienia całości solą. A co jeszcze można zrobić z jajek?

 

Na pewno zaskoczą naszych gości kotlety zrobione z jajek. Do ich przygotowania potrzebujemy około sześciu jaj. Cztery gotujemy na twardo i rozgniatamy widelcem, dodajemy startą na drobnych oczkach Goudę, przyprawy, dodajemy posiekaną pietruszkę oraz dwa surowe jajka i bułkę tartą. Wyrabiamy ciasto. Możemy również dodać ulubione zioła, wtedy nasze kotlety nabiorą innego charakteru. Z przygotowanego ciasta formujemy kotlety, obtaczamy bułką tartą i smażymy na oleju.

 

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek nadziewanych. Proponujemy Państwu przygotować nadzienie z sardynek lub tuńczyka. Jedna duża puszka powinna wystarczyć na nadzienie do około ośmiu jajek. Ugotowane na twardo jaja rozkrajamy i wyciągamy żółtka. Rozcieramy je wraz z odsączonymi sardynkami. Do tego dodajemy posiekaną drobno zieloną cebulkę lub zwykłą, doprawiamy curry, solą i pieprzem. Do tak przygotowanego farszu dodajemy majonez i mieszamy do uzyskania masy. Nadziewamy nią połówki jajek. Możemy posypać je świeżymi lub suszonymi ziołami lub rzeżuchą. Podajemy ze świeżym ciemnym chlebem. 

Artykuł autorstwa : 

MartaS

Co można zrobić z jajek?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pierogi, przepisy kuchnia rosyjska, Przepis z surówki do grilla, dorsz z piekarnika przepis, bomba malinowa, kurczak z Ry, Spaghetti z tuńczykiem, Ryż smażony z warzywami, Quiche z cykorią i porem, Przepis z zupa na udku, co to jest kuchnia polska, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, makaron z serem, Wiejskie jadło, Tajska zupa curry z kurczakiem, roztrzepane jajko, Gołąbki, Przepisy świąteczne, Przepis z smażenie dorsza, Tajska zupa curry z kurczakiem, Kurczak z włoskim chrustem, Przepis z sałatka z kapusty ogórków papryki cebuli marchwi, Golonka Qingdao, piers z kurczaka z grzybami, Pyzy z ziemniakami i twarogiem , Zupa pomidorowa, Spaghetti , Rumiane penne ze szpinakiem, Przepis z kurczaki w panierce, pieczarki z kurczakiem, Ryba po grecku, Zupa tajska z kurczakiem, Sałatka z porów, Garganelli w kremowym sosie z pepperoni, Przekąski, Ciasto na pierogi, Przepis z obiad wykwintny, Sałatka z kurczakiem i ryżem, sos do ziemniaków, Przepis z sałatka z suszonych pomidorów sałata lodowa, Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym, Zupa krem z dyni - VIDEO, Leczo, Parówki w cieście francuskim, Naleśniki, Potrawka z wątróbką, Pikantna ryba z salsą brzoskwiniową, Przepis z serowy q, Sałatka z sosem musztardowym, sos smietanowy do zapiekanki z makaronem, Gyros, Pierogi z jagodami, Łosoś na parze z olejem tabasco, Kluski z makiem po kujawsku, Przepis z schab pieczony w winie, Przystawki, Zapiekany kalafior, Tajska zupa curry z kurczakiem, obiad- kurczak, Gulasz, Zupa brokułowa, Tajska zupa curry z kurczakiem, Wegetariańska zupa meksykańska, Kurczak