Co można zrobić z jajek?

Wielkanoc jest świętem, które niewątpliwie kojarzy się z jajkami i ich konsumpcją. Jajko jest symbolem nowego życia. Nie każdy jednak przepada za nim, a niektórym się po prostu znudziły przysłowiowe jajka w majonezie. Na szczęście jajka świetnie nadają się do przygotowania z nich różnych potraw. A Wielkanoc to idealny czas, aby je wypróbować.

 

Na początek proponujemy tradycyjne kazimierskie jaja z wątróbką. Połączenie może wydawać się odważne, ale tak przygotowane jaja smakują bardzo dobrze. Proporcje w potrawie będziemy musieli dobrać sobie według własnych upodobań, dodając mniejszą lub większą liczbę wątróbek, jednak na połowę kilograma tradycyjnie przypadają cztery jaja i dwie spore cebule. Wątróbki pieczemy w piekarniku. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo. Podsmażamy również cebulę. Siekamy wątróbkę i jajka na drobne kawałki, dodajemy cebulę i przyprawy, jak sól i pieprz. Podajemy ze świeżym pieczywem lub pumperniklem.

 

Z jajek możemy również przygotować sałatkę. My proponujemy w tym roku sałatkę z ryżem i warzywami. Będziemy potrzebować torebkę ugotowanego ryżu. Wybierzmy ulubiony gatunek. Do tego dodamy kukurydzę i fasolę z puszki, pokrojony por i przyprawy oraz majonez. Ugotowane jajka w liczbie czterech sztuk należy poszatkować i wymieszać z zimnym ugotowanym ryżem. Białą część pora szatkujemy i delikatnie solimy. Następnie dodajemy do ryżu z jajkami. Brakuje już tylko kukurydzy i fasoli, których dodajemy po cztery łyżki. Całość doprawiamy pieprzem i mieszamy z dwiema łyżkami majonezu. Ponieważ już wcześniej soliliśmy por, należy spróbować, czy jest konieczność doprawienia całości solą. A co jeszcze można zrobić z jajek?

 

Na pewno zaskoczą naszych gości kotlety zrobione z jajek. Do ich przygotowania potrzebujemy około sześciu jaj. Cztery gotujemy na twardo i rozgniatamy widelcem, dodajemy startą na drobnych oczkach Goudę, przyprawy, dodajemy posiekaną pietruszkę oraz dwa surowe jajka i bułkę tartą. Wyrabiamy ciasto. Możemy również dodać ulubione zioła, wtedy nasze kotlety nabiorą innego charakteru. Z przygotowanego ciasta formujemy kotlety, obtaczamy bułką tartą i smażymy na oleju.

 

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek nadziewanych. Proponujemy Państwu przygotować nadzienie z sardynek lub tuńczyka. Jedna duża puszka powinna wystarczyć na nadzienie do około ośmiu jajek. Ugotowane na twardo jaja rozkrajamy i wyciągamy żółtka. Rozcieramy je wraz z odsączonymi sardynkami. Do tego dodajemy posiekaną drobno zieloną cebulkę lub zwykłą, doprawiamy curry, solą i pieprzem. Do tak przygotowanego farszu dodajemy majonez i mieszamy do uzyskania masy. Nadziewamy nią połówki jajek. Możemy posypać je świeżymi lub suszonymi ziołami lub rzeżuchą. Podajemy ze świeżym ciemnym chlebem. 

Artykuł autorstwa : 

MartaS

Co można zrobić z jajek?

Pyszne przepisy dla dzieci:

Powrót do szkoły to prawdziwe wyzwanie dla naszych pociech! Proponujemy zaskoczyć wypoczętych uczniów doskonałymi, niebanalnymi kanapkami. Od razu chce się jeść i uczyć! Pamiętajmy, że liczy się pomysł, kreatywność, a przede wszystkim serce, które wkładamy w przygotowanie posiłków dla naszych dzieci. Grunt to dobre podejście, a gdy serwujemy takie kolorowe hity jak: krab, sowa czy pirat, możemy liczyć nie tylko na uśmiech, ale i na zjedzenie wszystkich warzyw! Sprawdźcie nasze propozycje :)

zobacz

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zielony bób z boczkiem w serowo-kremowym sosie, Przepis z ziemniaki w soli, niskokaloryczne sałatki, Sałatka z tortellini z brokułami i szynką, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Przepis z miesa na zimno, Udka, Przepis z z fileta, Kotlety, Saksońska zupa ziemniaczana, Potrawy wielkanocne, Przepis z przepis na zapiekanke z piekarnika, Żur wielkanocny, Francuska tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym, PO GRECKU, Tortilla, Spiralki serowe, Wigilijna czarna kapusta ., Kocia lasagne , Przepis z makaron obiad, Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami, Przepis z krewetki pl, Przepis z łosoś dzwonki, ryba w ketchupie, Przepis z Kurczak marynata, SŁODKA BOMBKA :), Smażone Banany , Kocia lasagne , Udka w ananasowej glazurze, Kapusta z grochem, Przepis z fasola w sosie, pierś z kurczaka w sosie słodko kwaśnym, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Naleśniki z pasztetem, Schab w pięciu smakach, Sałatki z makaronem, Gyros, Włoska kanapka pomidorowa , Włoskie gołąbki , Leczo z cukinii, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Barszcz, Przepis z Rama Culinesse, Gulasz, Kutia, Sałatki z kurczakiem, Przepis z drobiowa, Śledzie, Proste kotleciki z jajka, Zapiekanka z porem, ziemniakami i kiełbasą, jablko, Przepis z obiad bezmiesne, Pstrąg, Makaron ze szpinakiem , Katalońska przystawka ze szpinaku, Wigilijny kompot z suszonych owoców, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Lasagne, Zapiekane kanapki z szynką i serem , czernina z kaczki, Kanapki z grillowanym kurczakiem i awokado, piers z kurczaka suszone pomidory, Przepis z przyprawa do ogórków, Ziemniaki w koszulce z boczku