Co można zrobić z jajek?

Wielkanoc jest świętem, które niewątpliwie kojarzy się z jajkami i ich konsumpcją. Jajko jest symbolem nowego życia. Nie każdy jednak przepada za nim, a niektórym się po prostu znudziły przysłowiowe jajka w majonezie. Na szczęście jajka świetnie nadają się do przygotowania z nich różnych potraw. A Wielkanoc to idealny czas, aby je wypróbować.

 

Na początek proponujemy tradycyjne kazimierskie jaja z wątróbką. Połączenie może wydawać się odważne, ale tak przygotowane jaja smakują bardzo dobrze. Proporcje w potrawie będziemy musieli dobrać sobie według własnych upodobań, dodając mniejszą lub większą liczbę wątróbek, jednak na połowę kilograma tradycyjnie przypadają cztery jaja i dwie spore cebule. Wątróbki pieczemy w piekarniku. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo. Podsmażamy również cebulę. Siekamy wątróbkę i jajka na drobne kawałki, dodajemy cebulę i przyprawy, jak sól i pieprz. Podajemy ze świeżym pieczywem lub pumperniklem.

 

Z jajek możemy również przygotować sałatkę. My proponujemy w tym roku sałatkę z ryżem i warzywami. Będziemy potrzebować torebkę ugotowanego ryżu. Wybierzmy ulubiony gatunek. Do tego dodamy kukurydzę i fasolę z puszki, pokrojony por i przyprawy oraz majonez. Ugotowane jajka w liczbie czterech sztuk należy poszatkować i wymieszać z zimnym ugotowanym ryżem. Białą część pora szatkujemy i delikatnie solimy. Następnie dodajemy do ryżu z jajkami. Brakuje już tylko kukurydzy i fasoli, których dodajemy po cztery łyżki. Całość doprawiamy pieprzem i mieszamy z dwiema łyżkami majonezu. Ponieważ już wcześniej soliliśmy por, należy spróbować, czy jest konieczność doprawienia całości solą. A co jeszcze można zrobić z jajek?

 

Na pewno zaskoczą naszych gości kotlety zrobione z jajek. Do ich przygotowania potrzebujemy około sześciu jaj. Cztery gotujemy na twardo i rozgniatamy widelcem, dodajemy startą na drobnych oczkach Goudę, przyprawy, dodajemy posiekaną pietruszkę oraz dwa surowe jajka i bułkę tartą. Wyrabiamy ciasto. Możemy również dodać ulubione zioła, wtedy nasze kotlety nabiorą innego charakteru. Z przygotowanego ciasta formujemy kotlety, obtaczamy bułką tartą i smażymy na oleju.

 

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek nadziewanych. Proponujemy Państwu przygotować nadzienie z sardynek lub tuńczyka. Jedna duża puszka powinna wystarczyć na nadzienie do około ośmiu jajek. Ugotowane na twardo jaja rozkrajamy i wyciągamy żółtka. Rozcieramy je wraz z odsączonymi sardynkami. Do tego dodajemy posiekaną drobno zieloną cebulkę lub zwykłą, doprawiamy curry, solą i pieprzem. Do tak przygotowanego farszu dodajemy majonez i mieszamy do uzyskania masy. Nadziewamy nią połówki jajek. Możemy posypać je świeżymi lub suszonymi ziołami lub rzeżuchą. Podajemy ze świeżym ciemnym chlebem. 

Artykuł autorstwa : 

MartaS

Co można zrobić z jajek?

Pyszne przepisy dla dzieci:

Powrót do szkoły to prawdziwe wyzwanie dla naszych pociech! Proponujemy zaskoczyć wypoczętych uczniów doskonałymi, niebanalnymi kanapkami. Od razu chce się jeść i uczyć! Pamiętajmy, że liczy się pomysł, kreatywność, a przede wszystkim serce, które wkładamy w przygotowanie posiłków dla naszych dzieci. Grunt to dobre podejście, a gdy serwujemy takie kolorowe hity jak: krab, sowa czy pirat, możemy liczyć nie tylko na uśmiech, ale i na zjedzenie wszystkich warzyw! Sprawdźcie nasze propozycje :)

zobacz

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Korki z jajek na pomidorach, Ryż smażony z warzywami, Przepis z makaron smazony z jajem, Sałatki, Przepis z kalafior z sosem czosnkowym, Sałatka z brokułami - VIDEO , Dipy, Paszteciki z mięsem, Ziemniaki, Tortilla, Przepis z kurczak pikantny, Przepis z sałatka z kukurydzą i jajkiem, Ziołowe risotto z grzybami, Korki z jajek na pomidorach, jajka z piekarnika, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Placki dyniowo-twarogowe, Pomidorowy sos do pizzy, Kulki ryżowe z mozzarellą, Pieczony schab z dynią i majerankiem, Zapiekanka makaronowa, makaron z t, Przepis z sałatka z sałatą rzymską, Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami, Zupa krem z selera, Korzenny śledź z figami, Śledzie z koncentratem pomidorowym i cebulą, zupa z kukurydzy, Włoskie roladki z kurczakiem i szpinakiem, Sałatka z kapusty pekińskiej i jaj, Ostre nachos, zapiekanka z ugotowanych ziemniaków, Zupa kalafiorowa, pierś z kurczaka kieszonki, Sałata z szynką i żółtymi pomidorami , Wieprzowina stir fried, Zupa cebulowa, Zimowa zupa mega kurkowa , Kanapki z pomidorem, ogórkiem i szczypiorkiem, przyprawa do gotowanych ziemniaków, Przepis z obiad z wołowiny, sos do kotletow schabowych, Zupy, Zupa z soczewicy, Przepis z świeży boczek na obiad, Przepis z salatka z ogorkow, pieczarki z makaronem, Obiad, kurczak sos sojowy, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Papryka, Przepis z coś dobrego, Przepis z ryż z wo, Bigos domowy, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Jagnięcina w miętowym sosie, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Sos czosnkowy , Zupa ogórkowa, jajka faszerowane rybą wędzoną, Przepis z placki ziemniaczane po niemiecku, Klasyczna szkolna kanapka z kurczakiem , Zapiekanka meksykańska, Przepis z pieczarki nadziewane mięsem mielonym -