Co można zrobić z jajek?

Wielkanoc jest świętem, które niewątpliwie kojarzy się z jajkami i ich konsumpcją. Jajko jest symbolem nowego życia. Nie każdy jednak przepada za nim, a niektórym się po prostu znudziły przysłowiowe jajka w majonezie. Na szczęście jajka świetnie nadają się do przygotowania z nich różnych potraw. A Wielkanoc to idealny czas, aby je wypróbować.

 

Na początek proponujemy tradycyjne kazimierskie jaja z wątróbką. Połączenie może wydawać się odważne, ale tak przygotowane jaja smakują bardzo dobrze. Proporcje w potrawie będziemy musieli dobrać sobie według własnych upodobań, dodając mniejszą lub większą liczbę wątróbek, jednak na połowę kilograma tradycyjnie przypadają cztery jaja i dwie spore cebule. Wątróbki pieczemy w piekarniku. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo. Podsmażamy również cebulę. Siekamy wątróbkę i jajka na drobne kawałki, dodajemy cebulę i przyprawy, jak sól i pieprz. Podajemy ze świeżym pieczywem lub pumperniklem.

 

Z jajek możemy również przygotować sałatkę. My proponujemy w tym roku sałatkę z ryżem i warzywami. Będziemy potrzebować torebkę ugotowanego ryżu. Wybierzmy ulubiony gatunek. Do tego dodamy kukurydzę i fasolę z puszki, pokrojony por i przyprawy oraz majonez. Ugotowane jajka w liczbie czterech sztuk należy poszatkować i wymieszać z zimnym ugotowanym ryżem. Białą część pora szatkujemy i delikatnie solimy. Następnie dodajemy do ryżu z jajkami. Brakuje już tylko kukurydzy i fasoli, których dodajemy po cztery łyżki. Całość doprawiamy pieprzem i mieszamy z dwiema łyżkami majonezu. Ponieważ już wcześniej soliliśmy por, należy spróbować, czy jest konieczność doprawienia całości solą. A co jeszcze można zrobić z jajek?

 

Na pewno zaskoczą naszych gości kotlety zrobione z jajek. Do ich przygotowania potrzebujemy około sześciu jaj. Cztery gotujemy na twardo i rozgniatamy widelcem, dodajemy startą na drobnych oczkach Goudę, przyprawy, dodajemy posiekaną pietruszkę oraz dwa surowe jajka i bułkę tartą. Wyrabiamy ciasto. Możemy również dodać ulubione zioła, wtedy nasze kotlety nabiorą innego charakteru. Z przygotowanego ciasta formujemy kotlety, obtaczamy bułką tartą i smażymy na oleju.

 

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek nadziewanych. Proponujemy Państwu przygotować nadzienie z sardynek lub tuńczyka. Jedna duża puszka powinna wystarczyć na nadzienie do około ośmiu jajek. Ugotowane na twardo jaja rozkrajamy i wyciągamy żółtka. Rozcieramy je wraz z odsączonymi sardynkami. Do tego dodajemy posiekaną drobno zieloną cebulkę lub zwykłą, doprawiamy curry, solą i pieprzem. Do tak przygotowanego farszu dodajemy majonez i mieszamy do uzyskania masy. Nadziewamy nią połówki jajek. Możemy posypać je świeżymi lub suszonymi ziołami lub rzeżuchą. Podajemy ze świeżym ciemnym chlebem. 

Artykuł autorstwa : 

MartaS

Co można zrobić z jajek?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

sałatka ry, Przepis z zapiekankę ziemniaczaną, Gołąbki bez zawijania drobiowe z ziołami, Ciasto na pizze, Karkówka, Przepis z risotto z kurczakiem, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Sałatka gyros warstwowa, sola z piekarnika, sos na grilla, gotowane jajka, Kurczak z grilla po indyjsku, Sos czosnkowy , Przepis z salatka z jajkami, Krem brokułowy, Przepis z risotto pomidorowe, Kebab w kajzerce, Kurczak po włosku, sok z czerwonej porzeczki, Przepis z kapuśniak z białej kapusty -, Gratin ziemniaki zapiekane, desery na s, Galaretka mięsno - grzybowa, Pomidory nadziewane oscypkiem., Kotlety, Gulasz, Przepis z ryba pieczona w soli, Przepis z warzywa na ciepło, Spaghetti bolognese z kurczakiem , Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Hummus , Pierogi ze szpinakiem, Przepis z sosy z smietana, Grillowany kurczak w sezamie , Sałatka chińska z surimi, Oliwki w zalewie marynowane, sos do ciasta francuskiego, Żeberka, Wołowe consomme, Omlet z karmelizowanym porem, Sałatka z paluszkami krabowymi, Dania z makaronem, Czekoladowe dinozaury, gulasz angielski, Surówka z buraków i jabłek, Kremowa zupa z grzybami i parmezanem, do smaku, Przepis z zapiekanka ziemniaki, Naleśniki, Szarlotka tradycyjna, Zupa gulaszowa, Soczysty kurczak w majonezie , Pierś z kurczaka, Zupa z dyni, Zupa kalafiorowa, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Lasagne, Jajecznica firmowa II, sałatka z tuńczyka -, Ryba po grecku, Polędwiczka z grzybami, kiełbasa biała pieczona, Schab w pięciu smakach, Spaghetti bolognese z kurczakiem