Co można zrobić z jajek?

Wielkanoc jest świętem, które niewątpliwie kojarzy się z jajkami i ich konsumpcją. Jajko jest symbolem nowego życia. Nie każdy jednak przepada za nim, a niektórym się po prostu znudziły przysłowiowe jajka w majonezie. Na szczęście jajka świetnie nadają się do przygotowania z nich różnych potraw. A Wielkanoc to idealny czas, aby je wypróbować.

 

Na początek proponujemy tradycyjne kazimierskie jaja z wątróbką. Połączenie może wydawać się odważne, ale tak przygotowane jaja smakują bardzo dobrze. Proporcje w potrawie będziemy musieli dobrać sobie według własnych upodobań, dodając mniejszą lub większą liczbę wątróbek, jednak na połowę kilograma tradycyjnie przypadają cztery jaja i dwie spore cebule. Wątróbki pieczemy w piekarniku. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo. Podsmażamy również cebulę. Siekamy wątróbkę i jajka na drobne kawałki, dodajemy cebulę i przyprawy, jak sól i pieprz. Podajemy ze świeżym pieczywem lub pumperniklem.

 

Z jajek możemy również przygotować sałatkę. My proponujemy w tym roku sałatkę z ryżem i warzywami. Będziemy potrzebować torebkę ugotowanego ryżu. Wybierzmy ulubiony gatunek. Do tego dodamy kukurydzę i fasolę z puszki, pokrojony por i przyprawy oraz majonez. Ugotowane jajka w liczbie czterech sztuk należy poszatkować i wymieszać z zimnym ugotowanym ryżem. Białą część pora szatkujemy i delikatnie solimy. Następnie dodajemy do ryżu z jajkami. Brakuje już tylko kukurydzy i fasoli, których dodajemy po cztery łyżki. Całość doprawiamy pieprzem i mieszamy z dwiema łyżkami majonezu. Ponieważ już wcześniej soliliśmy por, należy spróbować, czy jest konieczność doprawienia całości solą. A co jeszcze można zrobić z jajek?

 

Na pewno zaskoczą naszych gości kotlety zrobione z jajek. Do ich przygotowania potrzebujemy około sześciu jaj. Cztery gotujemy na twardo i rozgniatamy widelcem, dodajemy startą na drobnych oczkach Goudę, przyprawy, dodajemy posiekaną pietruszkę oraz dwa surowe jajka i bułkę tartą. Wyrabiamy ciasto. Możemy również dodać ulubione zioła, wtedy nasze kotlety nabiorą innego charakteru. Z przygotowanego ciasta formujemy kotlety, obtaczamy bułką tartą i smażymy na oleju.

 

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek nadziewanych. Proponujemy Państwu przygotować nadzienie z sardynek lub tuńczyka. Jedna duża puszka powinna wystarczyć na nadzienie do około ośmiu jajek. Ugotowane na twardo jaja rozkrajamy i wyciągamy żółtka. Rozcieramy je wraz z odsączonymi sardynkami. Do tego dodajemy posiekaną drobno zieloną cebulkę lub zwykłą, doprawiamy curry, solą i pieprzem. Do tak przygotowanego farszu dodajemy majonez i mieszamy do uzyskania masy. Nadziewamy nią połówki jajek. Możemy posypać je świeżymi lub suszonymi ziołami lub rzeżuchą. Podajemy ze świeżym ciemnym chlebem. 

Artykuł autorstwa : 

MartaS

Co można zrobić z jajek?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Żurek, Przepis z sos sałatkowy cezar, Kapusta z grochem, Sałatka z warzywami i kurczakiem, Musaka, Extra ziołowa lasagne z grillowanym bakłażanem, Dania z ryżem, Zupa pomidorowa z majonezem, Grillowany kurczak w curry , Pierś z kurczaka pieczona, Naleśniki chińskie - VIDEO, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, smażone piersi kurczaka, Kremowa zupa kalafiorawa z curry, knorr szpinak, Oryginalne włoskie ciasto na pizzę, żeberka z piekarnika, Przepis z sałatka z jajkami, Świderki w sosie z dyni, Hiszpańska zupa z małżami, Sosy, Chrupiące kanapki z łososiem , ryż z patelni, Naleśniki chińskie - VIDEO, Rosół z pierogami, Potrawy wielkanocne, Przepis z makaron z piersią z kurczaka, Przepis z schab wołowy, ryba po japońsku , Przepis z Pieczona piers, Smażone sandwicze z bekonem i pomidorami, Sałatka z pomidorów z ziemniakami , Kluski , Sałatki, Jarskie kotlety ziemniaczane, Przepis z mieso boczek, Świderki w sosie z dyni, Naleśniki, Ciasto marchewkowe, łatwe gotowanie, Rogaliki, Ryż smażony z warzywami, Lemoniada z miętą, pierś z kurczaka w folii z piekarnika, filet z kurczaka z jajkiem, Budyń z kapusty włoskiej, kurczak z ananasem na ostro, Przepis z ciasto sh, Przepis z Obiad z kapusty kiszonej, Zielony węgorz, Łosoś w śródziemnomorskim stylu , Pierś z kurczaka pieczona, Kebab w kajzerce, sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami, sałatka z fileta z kurczaka, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Przepis z sos pieczarkow, zapiekanka warzywa, Kebab, Zapiekanka z ziemniakow, Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku , Zupa pomidorowa, Papryka, Tłusty czwartek