Co można zrobić z jajek?

Wielkanoc jest świętem, które niewątpliwie kojarzy się z jajkami i ich konsumpcją. Jajko jest symbolem nowego życia. Nie każdy jednak przepada za nim, a niektórym się po prostu znudziły przysłowiowe jajka w majonezie. Na szczęście jajka świetnie nadają się do przygotowania z nich różnych potraw. A Wielkanoc to idealny czas, aby je wypróbować.

 

Na początek proponujemy tradycyjne kazimierskie jaja z wątróbką. Połączenie może wydawać się odważne, ale tak przygotowane jaja smakują bardzo dobrze. Proporcje w potrawie będziemy musieli dobrać sobie według własnych upodobań, dodając mniejszą lub większą liczbę wątróbek, jednak na połowę kilograma tradycyjnie przypadają cztery jaja i dwie spore cebule. Wątróbki pieczemy w piekarniku. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo. Podsmażamy również cebulę. Siekamy wątróbkę i jajka na drobne kawałki, dodajemy cebulę i przyprawy, jak sól i pieprz. Podajemy ze świeżym pieczywem lub pumperniklem.

 

Z jajek możemy również przygotować sałatkę. My proponujemy w tym roku sałatkę z ryżem i warzywami. Będziemy potrzebować torebkę ugotowanego ryżu. Wybierzmy ulubiony gatunek. Do tego dodamy kukurydzę i fasolę z puszki, pokrojony por i przyprawy oraz majonez. Ugotowane jajka w liczbie czterech sztuk należy poszatkować i wymieszać z zimnym ugotowanym ryżem. Białą część pora szatkujemy i delikatnie solimy. Następnie dodajemy do ryżu z jajkami. Brakuje już tylko kukurydzy i fasoli, których dodajemy po cztery łyżki. Całość doprawiamy pieprzem i mieszamy z dwiema łyżkami majonezu. Ponieważ już wcześniej soliliśmy por, należy spróbować, czy jest konieczność doprawienia całości solą. A co jeszcze można zrobić z jajek?

 

Na pewno zaskoczą naszych gości kotlety zrobione z jajek. Do ich przygotowania potrzebujemy około sześciu jaj. Cztery gotujemy na twardo i rozgniatamy widelcem, dodajemy startą na drobnych oczkach Goudę, przyprawy, dodajemy posiekaną pietruszkę oraz dwa surowe jajka i bułkę tartą. Wyrabiamy ciasto. Możemy również dodać ulubione zioła, wtedy nasze kotlety nabiorą innego charakteru. Z przygotowanego ciasta formujemy kotlety, obtaczamy bułką tartą i smażymy na oleju.

 

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek nadziewanych. Proponujemy Państwu przygotować nadzienie z sardynek lub tuńczyka. Jedna duża puszka powinna wystarczyć na nadzienie do około ośmiu jajek. Ugotowane na twardo jaja rozkrajamy i wyciągamy żółtka. Rozcieramy je wraz z odsączonymi sardynkami. Do tego dodajemy posiekaną drobno zieloną cebulkę lub zwykłą, doprawiamy curry, solą i pieprzem. Do tak przygotowanego farszu dodajemy majonez i mieszamy do uzyskania masy. Nadziewamy nią połówki jajek. Możemy posypać je świeżymi lub suszonymi ziołami lub rzeżuchą. Podajemy ze świeżym ciemnym chlebem. 

Artykuł autorstwa : 

MartaS

Co można zrobić z jajek?

Pyszne przepisy dla dzieci:

Powrót do szkoły to prawdziwe wyzwanie dla naszych pociech! Proponujemy zaskoczyć wypoczętych uczniów doskonałymi, niebanalnymi kanapkami. Od razu chce się jeść i uczyć! Pamiętajmy, że liczy się pomysł, kreatywność, a przede wszystkim serce, które wkładamy w przygotowanie posiłków dla naszych dzieci. Grunt to dobre podejście, a gdy serwujemy takie kolorowe hity jak: krab, sowa czy pirat, możemy liczyć nie tylko na uśmiech, ale i na zjedzenie wszystkich warzyw! Sprawdźcie nasze propozycje :)

zobacz

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z banan zapiekany, smazone grzyby, Imbirowy kurczak z fasolą, Przepis z grillowan, Zupa pieczarkowa, Grillowana papryka z ziołami w aromatycznej zalewie - oliwie z Tunezji, Sola panierowana z krabami, Dynia, Majonez lub jogurt naturalny, Zupa z kurek, Kanapki z pastą z wędzonej makreli , Lekka zupa pomidorowa, Sałatka Liam, WARZYWA NA PATELNIĘ, Lasagne drobiowa, zupa z mielonym miesem, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Śledziowe stworki, Wrap z pastą jajeczną, kurczakiem wędzonym i kukurydzą, Śledzie, Wigilijna czarna kapusta ., Naleśniki, Pieczona baranina z ziemniakami, Kanapki z wiejskim serkiem, curry i kiełkami słonecznika, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Przepis z sos z mielonym miesem, Sałatka gyros warstwowa, Salsa, Zupa pomidorowa, wafle, Przepis z kulki z mięsa mielonego w sosie pomidorowym, Przepis z zurek z biala kielbasa -, Naleśniki, Proste kotleciki z jajka, Makaron ostro – kwaśny, Zupy, Zupa pomidorowa, Przepis z przyprawy pl, Przepis z kurczak pieczony z jabłkami, Przepis z polska kielbasa z cebula, Obiad, Przepis z sałatka z pieczarkami i ryżem, Kura w sosie oliwkowo-kaparowym, Bigos domowy, Kocia lasagne , Przepis z dunajec, kurczak al, ryż mielone, Przepis z biała kiełbasa w słoiku, Karp, Kapusta z grochem, BUŁKA Z JAJEM :), SŁODKA BOMBKA :), Przystawki, Bigos domowy, Sos śmietanowo-chrzanowy z jajami, musztardą i natką pietruszki, Przepis z smażone filety z kurczaka, Letnia sałatka z homarem, Kruche witrażyki, Zapiekane ziemniaki z bobem, Sałatka warzywko, zupy z kiełbasą, sosy do mies, Żeberka - VIDEO