Co można zrobić z jajek?

Wielkanoc jest świętem, które niewątpliwie kojarzy się z jajkami i ich konsumpcją. Jajko jest symbolem nowego życia. Nie każdy jednak przepada za nim, a niektórym się po prostu znudziły przysłowiowe jajka w majonezie. Na szczęście jajka świetnie nadają się do przygotowania z nich różnych potraw. A Wielkanoc to idealny czas, aby je wypróbować.

 

Na początek proponujemy tradycyjne kazimierskie jaja z wątróbką. Połączenie może wydawać się odważne, ale tak przygotowane jaja smakują bardzo dobrze. Proporcje w potrawie będziemy musieli dobrać sobie według własnych upodobań, dodając mniejszą lub większą liczbę wątróbek, jednak na połowę kilograma tradycyjnie przypadają cztery jaja i dwie spore cebule. Wątróbki pieczemy w piekarniku. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo. Podsmażamy również cebulę. Siekamy wątróbkę i jajka na drobne kawałki, dodajemy cebulę i przyprawy, jak sól i pieprz. Podajemy ze świeżym pieczywem lub pumperniklem.

 

Z jajek możemy również przygotować sałatkę. My proponujemy w tym roku sałatkę z ryżem i warzywami. Będziemy potrzebować torebkę ugotowanego ryżu. Wybierzmy ulubiony gatunek. Do tego dodamy kukurydzę i fasolę z puszki, pokrojony por i przyprawy oraz majonez. Ugotowane jajka w liczbie czterech sztuk należy poszatkować i wymieszać z zimnym ugotowanym ryżem. Białą część pora szatkujemy i delikatnie solimy. Następnie dodajemy do ryżu z jajkami. Brakuje już tylko kukurydzy i fasoli, których dodajemy po cztery łyżki. Całość doprawiamy pieprzem i mieszamy z dwiema łyżkami majonezu. Ponieważ już wcześniej soliliśmy por, należy spróbować, czy jest konieczność doprawienia całości solą. A co jeszcze można zrobić z jajek?

 

Na pewno zaskoczą naszych gości kotlety zrobione z jajek. Do ich przygotowania potrzebujemy około sześciu jaj. Cztery gotujemy na twardo i rozgniatamy widelcem, dodajemy startą na drobnych oczkach Goudę, przyprawy, dodajemy posiekaną pietruszkę oraz dwa surowe jajka i bułkę tartą. Wyrabiamy ciasto. Możemy również dodać ulubione zioła, wtedy nasze kotlety nabiorą innego charakteru. Z przygotowanego ciasta formujemy kotlety, obtaczamy bułką tartą i smażymy na oleju.

 

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek nadziewanych. Proponujemy Państwu przygotować nadzienie z sardynek lub tuńczyka. Jedna duża puszka powinna wystarczyć na nadzienie do około ośmiu jajek. Ugotowane na twardo jaja rozkrajamy i wyciągamy żółtka. Rozcieramy je wraz z odsączonymi sardynkami. Do tego dodajemy posiekaną drobno zieloną cebulkę lub zwykłą, doprawiamy curry, solą i pieprzem. Do tak przygotowanego farszu dodajemy majonez i mieszamy do uzyskania masy. Nadziewamy nią połówki jajek. Możemy posypać je świeżymi lub suszonymi ziołami lub rzeżuchą. Podajemy ze świeżym ciemnym chlebem. 

Artykuł autorstwa : 

MartaS

Co można zrobić z jajek?

Pyszne przepisy dla dzieci:

Powrót do szkoły to prawdziwe wyzwanie dla naszych pociech! Proponujemy zaskoczyć wypoczętych uczniów doskonałymi, niebanalnymi kanapkami. Od razu chce się jeść i uczyć! Pamiętajmy, że liczy się pomysł, kreatywność, a przede wszystkim serce, które wkładamy w przygotowanie posiłków dla naszych dzieci. Grunt to dobre podejście, a gdy serwujemy takie kolorowe hity jak: krab, sowa czy pirat, możemy liczyć nie tylko na uśmiech, ale i na zjedzenie wszystkich warzyw! Sprawdźcie nasze propozycje :)

zobacz

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Golonka, Makaron z sosem śmietanowym, Przepis z po prostu gotuj, Ciasteczka cynamonki, Kocia lasagne , Przepis z schab z żurawinami, Młoda kapusta z boczkiem, Przepis z biała kiełbasa czas gotowania, Zapiekanki, Sałatka z kurczakiem , Faszerowane jajka, Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku, Pieczone udka z boczkiem, Spaghetti , Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Paprykowe roladki, Żeberka, Kanapki z rostbefem, konfiturą z czerwonej cebuli i serem pleśniowym , Przepis z kurczak mielone, Przepis z kurczak w torebce, Mielone, Placek po zbójnicku wersja 1, Sałatki z makaronem, Sałatka jajeczna z burakami, Tłusty czwartek, soczewica obiad, Zupa krem z dyni - VIDEO, Kurczak w czerwonym curry, Kanapki z grillowanymi warzywami i kiełkami słonecznika, Lwowskie śliwki faszerowane, biały ser, Krem brokułowy, Sałatka z kurczakiem i ryżem, sałatka z łososiem i sałatą lodową, przepisy orientalne, Sałatka jarzynowa z szynką i sosem tatarskim, kapusta biala, duże pietruszki, muffinki z truskawkami, mleko mąka cukier proszek do pieczenia, Sosy, Masło cytrynowe, marynata do grilla, Polędwiczki wieprzowe, Ryż, Warzywa, Przepis z ugotowani danie główne, Przepis z kurczak w sosie czosnkowo ziołowym, Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Pstrąg, Placki kartoflane z polędwicą i fetą, Zupa pieczarkowa, z masą, Przepis z placki ziemniaczane z piersią z kurczaka, Przepis z z sosem chrzanowym, sałatki z śledzi, Przepis z kurczak łatwy, Kanapki z rostbefem, konfiturą z czerwonej cebuli i serem pleśniowym , Dip czosnkowy, Karp w aromatycznej panierce , Gulasz po polsku - VIDEO, Kasza, Makaron z kurczakiem