Co można zrobić z jajek?

Wielkanoc jest świętem, które niewątpliwie kojarzy się z jajkami i ich konsumpcją. Jajko jest symbolem nowego życia. Nie każdy jednak przepada za nim, a niektórym się po prostu znudziły przysłowiowe jajka w majonezie. Na szczęście jajka świetnie nadają się do przygotowania z nich różnych potraw. A Wielkanoc to idealny czas, aby je wypróbować.

 

Na początek proponujemy tradycyjne kazimierskie jaja z wątróbką. Połączenie może wydawać się odważne, ale tak przygotowane jaja smakują bardzo dobrze. Proporcje w potrawie będziemy musieli dobrać sobie według własnych upodobań, dodając mniejszą lub większą liczbę wątróbek, jednak na połowę kilograma tradycyjnie przypadają cztery jaja i dwie spore cebule. Wątróbki pieczemy w piekarniku. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo. Podsmażamy również cebulę. Siekamy wątróbkę i jajka na drobne kawałki, dodajemy cebulę i przyprawy, jak sól i pieprz. Podajemy ze świeżym pieczywem lub pumperniklem.

 

Z jajek możemy również przygotować sałatkę. My proponujemy w tym roku sałatkę z ryżem i warzywami. Będziemy potrzebować torebkę ugotowanego ryżu. Wybierzmy ulubiony gatunek. Do tego dodamy kukurydzę i fasolę z puszki, pokrojony por i przyprawy oraz majonez. Ugotowane jajka w liczbie czterech sztuk należy poszatkować i wymieszać z zimnym ugotowanym ryżem. Białą część pora szatkujemy i delikatnie solimy. Następnie dodajemy do ryżu z jajkami. Brakuje już tylko kukurydzy i fasoli, których dodajemy po cztery łyżki. Całość doprawiamy pieprzem i mieszamy z dwiema łyżkami majonezu. Ponieważ już wcześniej soliliśmy por, należy spróbować, czy jest konieczność doprawienia całości solą. A co jeszcze można zrobić z jajek?

 

Na pewno zaskoczą naszych gości kotlety zrobione z jajek. Do ich przygotowania potrzebujemy około sześciu jaj. Cztery gotujemy na twardo i rozgniatamy widelcem, dodajemy startą na drobnych oczkach Goudę, przyprawy, dodajemy posiekaną pietruszkę oraz dwa surowe jajka i bułkę tartą. Wyrabiamy ciasto. Możemy również dodać ulubione zioła, wtedy nasze kotlety nabiorą innego charakteru. Z przygotowanego ciasta formujemy kotlety, obtaczamy bułką tartą i smażymy na oleju.

 

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek nadziewanych. Proponujemy Państwu przygotować nadzienie z sardynek lub tuńczyka. Jedna duża puszka powinna wystarczyć na nadzienie do około ośmiu jajek. Ugotowane na twardo jaja rozkrajamy i wyciągamy żółtka. Rozcieramy je wraz z odsączonymi sardynkami. Do tego dodajemy posiekaną drobno zieloną cebulkę lub zwykłą, doprawiamy curry, solą i pieprzem. Do tak przygotowanego farszu dodajemy majonez i mieszamy do uzyskania masy. Nadziewamy nią połówki jajek. Możemy posypać je świeżymi lub suszonymi ziołami lub rzeżuchą. Podajemy ze świeżym ciemnym chlebem. 

Artykuł autorstwa : 

MartaS

Co można zrobić z jajek?

Pyszne przepisy dla dzieci:

Powrót do szkoły to prawdziwe wyzwanie dla naszych pociech! Proponujemy zaskoczyć wypoczętych uczniów doskonałymi, niebanalnymi kanapkami. Od razu chce się jeść i uczyć! Pamiętajmy, że liczy się pomysł, kreatywność, a przede wszystkim serce, które wkładamy w przygotowanie posiłków dla naszych dzieci. Grunt to dobre podejście, a gdy serwujemy takie kolorowe hity jak: krab, sowa czy pirat, możemy liczyć nie tylko na uśmiech, ale i na zjedzenie wszystkich warzyw! Sprawdźcie nasze propozycje :)

zobacz

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sos Marika, Przepis z łopatka wieprzowa, Sałatka gyros z kurczaka, Przepis z tradycyjny schabowy, Kapusta z grochem, Risotto z kurczakiem i warzywami, Placuszki z cukinii, szklanki wody, Mielone, Tortitas de carnaval, Tortilla, Przepis z zupa z piersi kurczaka, Dorsz, karmazyn, morszczuk lub dorada w śmietanie, Przepis z kawior czarny z jajkiem, Pierś z kurczaka, Przepis z gotowe sosy, Przepis z rolada w ciescie francuskim, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Zupa paprykowa z mlekiem kokosowym, Cesarski placek z sosem waniliowym, Przepis z gs nadziewana, Pyszne lody waniliowe z konfiturą rabarbarową, Sałatka grecka, Przepis z ugotowani sałatki, Przepisy świąteczne, Zupa cebulowa, czosnek cebula, Kasza, Carbonara, dania z makaronem i kurczakiem, obiad z kopytkami, Przepis z spaghheti, mielony z farszem, knorr sos do sałatek, Dania z makaronem, Przystawki, Golonka faszerowana grzybami, sos sojowy przepis, kurczak z warzywami w sosie sojowym, Knedle serowe, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Kapuśniak staropolski , Naleśniki doskonałe, Sałatka z selera i fasoli, Pomidorowy sos do pizzy, placki ziemniaczane fix knorr, Pierogi z grzybami polane mięsnym sosem, filety z dorsza, Lasagne z sosem bolognese , Zupa ostro - kwaśna z krewetkami, Sałatka gyros warstwowa, Pizza Bukiet Smaków, Kabaczki nadziewane kaszą i grzybami, Tortilla 5 smaków, Parówki w cieście pajowym z pleśniwym serem blu, Kremowy chłodnik z cukinii z curry, Sałatki, Kapuśniak staropolski , Sałatka grecka, Burakowy barszcz, Makaron, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, sos do gotowanego kurczaka