Miłosne menu na kolację dla dwojga

Walentynki. Przygotowując wyjątkową w tym dniu romantyczną kolację dla dwojga, wielu z nas wierzy, że niektóre zioła, przyprawy, warzywa i owoce morza posiadają magiczną miłosną moc. Jednak okazuje się, że ludzie już od zarania dziejów szukali tajemniczych eliksirów i cudownych składników mogących zwiększać seksualną moc. Co więcej, często były to potrawy, które dziś rzadko są kojarzone z afrodyzjakami.

 

Miód i … ogony jaszczurek

Nazwa afrodyzjaków wywodzi się od imienia greckiej bogini miłości, Afrodyty. Miała ona zrodzić się z morskiej piany i dlatego dziś często pochodzącym z morskich głębin rybom, homarom, ostrygom i krewetkom przypisuje się magiczną moc. Jednak według starożytnych wierzeń sama Afrodyta ceniła nie tylko owoce morza, ale wierzyła też w wyjątkowe miłosne działanie miodu. Zresztą wszyscy bogowie olimpijscy mieli raczyć się ambrozją, czyli połączeniem kaszy jaglanej i miodu. Wierzyli, że napój ten pobudza ich seksualnie. Choć miód jest dziś rzadko wymieniany w kontekście afrodyzjaków, to warto 14 lutego osłodzić nim romantyczną kolację dla dwojga. Możemy na przykład zaserwować ser Ricotta z miodem lub kurczaka w sosie miodowym.

Tym bardziej, że za inną starożytną receptą na zwiększenie miłosnego apetytu raczej nie pójdziemy. Egipska królowa Kleopatra wierzyła bowiem, że magiczną moc posiadają pasztet z języczków flamingów i małe węgorze, dlatego te potrawy podawała na swoich ucztach. Co więcej, węgorze musiały być złowione nocą w świetle latarni morskiej w Aleksandrii.

Przez stulecia wierzono, że także czarownice mogą przyrządzać miłosne eliksiry. Miały one zawierać tak egzotyczne składniki jak rogi nosorożca, żółć hieny czy ogony jaszczurek. Jednak i dziś nawet w europejskich krajach za afrodyzjaki uznawane są potrawy, których na pewno nie podalibyśmy na walentynkowej kolacji dla dwojga. W Hiszpanii zwiększać potencję mają jądra byków, na Bałkanach wierzy się, że niezwykłą moc mają oczy jagniąt, a Węgrzy miłosne działanie przypisują grzebieniom kogutów.

 

Miłosne diety słynnych kochanków

Znacznie prostsze recepty na miłosny sukces stosowali słynni kochankowie. Uwodziciel o światowej sławie, czyli Casanova, siłę do erotycznych podbojów czerpał z owoców morza. Każdego ranka zjadał nawet 50 ostryg! Natomiast hiszpański Don Juan, łamacz kobiecych serc, po wstaniu z łóżka pochłaniał omlet z 10 jaj z dużą ilością bazylii i lubczyku. Z kolei Madame Pompadour, czyli słynna kochanka króla Francji Ludwika XV, raczyła się sokiem z marchwi, wierząc, że zwiększy jej miłosne doznania.

 

Przepis na romantyczną kolację dla dwojga

Choć nie ma naukowych dowodów na miłosne działanie produktów spożywczych, to wiara w magiczną moc niektórych składników diety przetrwała. Działanie zwiększające apetyt na miłość przypisuje się najczęściej owocom morza, w tym ostrygom, którymi zajadał się Casanova. Jednak krewetki, homary i małże warto zaserwować na walentynkowej kolacji głównie dlatego, że mogą znacznie urozmaicić menu – w końcu nie jemy ich co dzień!

Podobno także Don Juan, obficie używając przypraw, miał rację. Gotując potrawy w ten wyjątkowy dzień, możemy więc doprawiać je lubczykiem, ostrym chili, słodką wanilią i cynamonem. Wielu wierzy, że cuda zdziałać może kardamon, od wieków uważany za afrodyzjak.

Romantyczna kolacja dla dwojga to także znakomita okazja do podania warzyw i owoców, z których można wyczarować niezwykle kolorowe i fantazyjne dania. Warto więc sięgnąć po pomidory, szpinak, marchew, seler, bakłażan, zwany „gruszką miłości”, oraz truskawki, daktyle, figi czy mango. Nie zapomnijmy także o deserze. W tej roli najlepiej sprawdzi się czekolada, której już Aztekowie przypisywali magiczne działanie miłosne.

Artykuł dodany przez : garlic

 

 

Sprawdz nasze przepisy na Walentynki!  

 


Miłosne menu na kolację dla dwojga

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Bigos, Gyros, Kalmary z bagietką i czosnkiem, Przepis z Zapiekanka Ziemniaczana z łososiem wędzonym, Przepis z salatka z paluszkow krabowych, Przepis z gotowana kapusta, Sałatka Nicejska, Roladki z tołpygi, Karp saute w całości, Pikantne sakiewki, Pasta z fasolki mung, zupa grochowa z ziemniakami, Dynia, salatka z owoców, Zupa owocowa z makaronem, Sałatka grecka z fetą, zapiekanka makaronowa z piersią z kurczakiem, Zupa krem, Udka kurczaka w cynamonie, Przepis z knorr piers z kurczaka, Jajka w pomidorach, Karkówka, Potrawy wielkanocne, pieczone ziemniaki w talarkach, bomba malinowa, obiad z ziemniaka, Tajskie PAD THAI, Przepis z naleśniki ze szpinakiem i z suszonymi pomidorami, Warzywa w curry , sałatka z grzankami i kurczakiem, Ryż smażony z warzywami, kotlety na obiad, żeberka po amerykańsku, Mielone, Sałatka z kapusty pekińskiej , przystawki z krakersami, Sałatka grecka z fetą, Kotleciki panierowane w płatkach owsianych, Wakacyjna kanapka z kurczakiem, Szaszłyk z kurczaka z owocami, Quesadillas - VIDEO, Przepis z pieczarki pokrojone w ćwiartki, obiad WARZYWA, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Przepis z kurczak filet, Zupa Pho z wołowiną , Schab, salatka do Kurczak, Zupa kalafiorowa, Zapiekanki, Orecchiette boscaiola, Cebula faszerowana mięsem z mozarellą i bazylią, Ciasto na pierogi, Tygielek z klopsikami, Obiad, sałatka z pieczarek i jajek, Sałatka Nicejska, Ziemniaki, Pałki z piekarnika, Pikantne sakiewki, Gulasz po polsku - VIDEO, Babka majonezowa, Przepis z sosy tzatziki, desery z cz