Miłosne menu na kolację dla dwojga

Walentynki. Przygotowując wyjątkową w tym dniu romantyczną kolację dla dwojga, wielu z nas wierzy, że niektóre zioła, przyprawy, warzywa i owoce morza posiadają magiczną miłosną moc. Jednak okazuje się, że ludzie już od zarania dziejów szukali tajemniczych eliksirów i cudownych składników mogących zwiększać seksualną moc. Co więcej, często były to potrawy, które dziś rzadko są kojarzone z afrodyzjakami.

 

Miód i … ogony jaszczurek

Nazwa afrodyzjaków wywodzi się od imienia greckiej bogini miłości, Afrodyty. Miała ona zrodzić się z morskiej piany i dlatego dziś często pochodzącym z morskich głębin rybom, homarom, ostrygom i krewetkom przypisuje się magiczną moc. Jednak według starożytnych wierzeń sama Afrodyta ceniła nie tylko owoce morza, ale wierzyła też w wyjątkowe miłosne działanie miodu. Zresztą wszyscy bogowie olimpijscy mieli raczyć się ambrozją, czyli połączeniem kaszy jaglanej i miodu. Wierzyli, że napój ten pobudza ich seksualnie. Choć miód jest dziś rzadko wymieniany w kontekście afrodyzjaków, to warto 14 lutego osłodzić nim romantyczną kolację dla dwojga. Możemy na przykład zaserwować ser Ricotta z miodem lub kurczaka w sosie miodowym.

Tym bardziej, że za inną starożytną receptą na zwiększenie miłosnego apetytu raczej nie pójdziemy. Egipska królowa Kleopatra wierzyła bowiem, że magiczną moc posiadają pasztet z języczków flamingów i małe węgorze, dlatego te potrawy podawała na swoich ucztach. Co więcej, węgorze musiały być złowione nocą w świetle latarni morskiej w Aleksandrii.

Przez stulecia wierzono, że także czarownice mogą przyrządzać miłosne eliksiry. Miały one zawierać tak egzotyczne składniki jak rogi nosorożca, żółć hieny czy ogony jaszczurek. Jednak i dziś nawet w europejskich krajach za afrodyzjaki uznawane są potrawy, których na pewno nie podalibyśmy na walentynkowej kolacji dla dwojga. W Hiszpanii zwiększać potencję mają jądra byków, na Bałkanach wierzy się, że niezwykłą moc mają oczy jagniąt, a Węgrzy miłosne działanie przypisują grzebieniom kogutów.

 

Miłosne diety słynnych kochanków

Znacznie prostsze recepty na miłosny sukces stosowali słynni kochankowie. Uwodziciel o światowej sławie, czyli Casanova, siłę do erotycznych podbojów czerpał z owoców morza. Każdego ranka zjadał nawet 50 ostryg! Natomiast hiszpański Don Juan, łamacz kobiecych serc, po wstaniu z łóżka pochłaniał omlet z 10 jaj z dużą ilością bazylii i lubczyku. Z kolei Madame Pompadour, czyli słynna kochanka króla Francji Ludwika XV, raczyła się sokiem z marchwi, wierząc, że zwiększy jej miłosne doznania.

 

Przepis na romantyczną kolację dla dwojga

Choć nie ma naukowych dowodów na miłosne działanie produktów spożywczych, to wiara w magiczną moc niektórych składników diety przetrwała. Działanie zwiększające apetyt na miłość przypisuje się najczęściej owocom morza, w tym ostrygom, którymi zajadał się Casanova. Jednak krewetki, homary i małże warto zaserwować na walentynkowej kolacji głównie dlatego, że mogą znacznie urozmaicić menu – w końcu nie jemy ich co dzień!

Podobno także Don Juan, obficie używając przypraw, miał rację. Gotując potrawy w ten wyjątkowy dzień, możemy więc doprawiać je lubczykiem, ostrym chili, słodką wanilią i cynamonem. Wielu wierzy, że cuda zdziałać może kardamon, od wieków uważany za afrodyzjak.

Romantyczna kolacja dla dwojga to także znakomita okazja do podania warzyw i owoców, z których można wyczarować niezwykle kolorowe i fantazyjne dania. Warto więc sięgnąć po pomidory, szpinak, marchew, seler, bakłażan, zwany „gruszką miłości”, oraz truskawki, daktyle, figi czy mango. Nie zapomnijmy także o deserze. W tej roli najlepiej sprawdzi się czekolada, której już Aztekowie przypisywali magiczne działanie miłosne.

Artykuł dodany przez : garlic

 

 

Sprawdz nasze przepisy na Walentynki!  

 


Miłosne menu na kolację dla dwojga

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Żeberka WUXI my Way, Pomidorowy sos do pizzy, Sałatka Gyros, Kourabiedes, Tłusty czwartek, Kokardki w sosie pomidorowym z pietruszką, Spaghetti a la carbonara, Sałatka ziemniaczana z majonezem, Przepis z smażony ryż z boczkiem, TAPAS: Marynowane oliwki z kolendrą, placki ziemniaczane z warzywami, Przepis z siekany, po prostu gotuj, marynaty do wieprzowiny, Jajecznica z parowkami , Grillowana karkówka z chilli i kolendrą, Przepis z zapiekanka z tuńczykiem i makaronem, Sałatka z porów, Przepis z szaszłyki z cukinią i kurczakiem, Zupa z awokado na zimno, Przepis z bezmięsne placki, Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kurczakiem - VIDEO, moja kuchnia pl, rosół z indyka, Naleśniki, Przepis z pierś z zupą cebulową, Kremowa zupa paprykowa, Łosoś, Przepis z zapiekanka z dyni, Spaghetti bolognese po sycylijsku , Przepis z obiad z grochem, Galaretka mięsno - grzybowa, Grillowany kurczak w sezamie , Kotlety cebulowe, Lody Carte d'Or Cream Brulee z czerwonymi owocami, Zapiekanka z mięsem, woda z cytryną, Lasagne drobiowa, Dania z makaronem, przepisy na lososia pieczonego w piekarniku, Polędwiczka z grzybami, Zupa pieczarkowa, Żurek, Ryż smażony z warzywami, Ryba po grecku, Pasztet, Przepis z owocowy deser, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, łosoś w ogórkowej łusce, Przepis z polewa czekoladowa na pierniki, sajgonki z makaronem ryżowym, Sos czosnkowy , Karp, Barszcz, Placki po węgiersku, Amur pieczony w folii, Dipy, Złote krewetki z pikantnym sosem, Sos czosnkowy na wódce, Zupa krem z dyni - VIDEO, Deser dla dzieci "Łódź podwodna", Przepis z sos do spaghetti, szparagi pieczone, Mięsna zapiekanka