Miłosne menu na kolację dla dwojga

Walentynki. Przygotowując wyjątkową w tym dniu romantyczną kolację dla dwojga, wielu z nas wierzy, że niektóre zioła, przyprawy, warzywa i owoce morza posiadają magiczną miłosną moc. Jednak okazuje się, że ludzie już od zarania dziejów szukali tajemniczych eliksirów i cudownych składników mogących zwiększać seksualną moc. Co więcej, często były to potrawy, które dziś rzadko są kojarzone z afrodyzjakami.

 

Miód i … ogony jaszczurek

Nazwa afrodyzjaków wywodzi się od imienia greckiej bogini miłości, Afrodyty. Miała ona zrodzić się z morskiej piany i dlatego dziś często pochodzącym z morskich głębin rybom, homarom, ostrygom i krewetkom przypisuje się magiczną moc. Jednak według starożytnych wierzeń sama Afrodyta ceniła nie tylko owoce morza, ale wierzyła też w wyjątkowe miłosne działanie miodu. Zresztą wszyscy bogowie olimpijscy mieli raczyć się ambrozją, czyli połączeniem kaszy jaglanej i miodu. Wierzyli, że napój ten pobudza ich seksualnie. Choć miód jest dziś rzadko wymieniany w kontekście afrodyzjaków, to warto 14 lutego osłodzić nim romantyczną kolację dla dwojga. Możemy na przykład zaserwować ser Ricotta z miodem lub kurczaka w sosie miodowym.

Tym bardziej, że za inną starożytną receptą na zwiększenie miłosnego apetytu raczej nie pójdziemy. Egipska królowa Kleopatra wierzyła bowiem, że magiczną moc posiadają pasztet z języczków flamingów i małe węgorze, dlatego te potrawy podawała na swoich ucztach. Co więcej, węgorze musiały być złowione nocą w świetle latarni morskiej w Aleksandrii.

Przez stulecia wierzono, że także czarownice mogą przyrządzać miłosne eliksiry. Miały one zawierać tak egzotyczne składniki jak rogi nosorożca, żółć hieny czy ogony jaszczurek. Jednak i dziś nawet w europejskich krajach za afrodyzjaki uznawane są potrawy, których na pewno nie podalibyśmy na walentynkowej kolacji dla dwojga. W Hiszpanii zwiększać potencję mają jądra byków, na Bałkanach wierzy się, że niezwykłą moc mają oczy jagniąt, a Węgrzy miłosne działanie przypisują grzebieniom kogutów.

 

Miłosne diety słynnych kochanków

Znacznie prostsze recepty na miłosny sukces stosowali słynni kochankowie. Uwodziciel o światowej sławie, czyli Casanova, siłę do erotycznych podbojów czerpał z owoców morza. Każdego ranka zjadał nawet 50 ostryg! Natomiast hiszpański Don Juan, łamacz kobiecych serc, po wstaniu z łóżka pochłaniał omlet z 10 jaj z dużą ilością bazylii i lubczyku. Z kolei Madame Pompadour, czyli słynna kochanka króla Francji Ludwika XV, raczyła się sokiem z marchwi, wierząc, że zwiększy jej miłosne doznania.

 

Przepis na romantyczną kolację dla dwojga

Choć nie ma naukowych dowodów na miłosne działanie produktów spożywczych, to wiara w magiczną moc niektórych składników diety przetrwała. Działanie zwiększające apetyt na miłość przypisuje się najczęściej owocom morza, w tym ostrygom, którymi zajadał się Casanova. Jednak krewetki, homary i małże warto zaserwować na walentynkowej kolacji głównie dlatego, że mogą znacznie urozmaicić menu – w końcu nie jemy ich co dzień!

Podobno także Don Juan, obficie używając przypraw, miał rację. Gotując potrawy w ten wyjątkowy dzień, możemy więc doprawiać je lubczykiem, ostrym chili, słodką wanilią i cynamonem. Wielu wierzy, że cuda zdziałać może kardamon, od wieków uważany za afrodyzjak.

Romantyczna kolacja dla dwojga to także znakomita okazja do podania warzyw i owoców, z których można wyczarować niezwykle kolorowe i fantazyjne dania. Warto więc sięgnąć po pomidory, szpinak, marchew, seler, bakłażan, zwany „gruszką miłości”, oraz truskawki, daktyle, figi czy mango. Nie zapomnijmy także o deserze. W tej roli najlepiej sprawdzi się czekolada, której już Aztekowie przypisywali magiczne działanie miłosne.

Artykuł dodany przez : garlic

 

 

Sprawdz nasze przepisy na Walentynki!  

 


Miłosne menu na kolację dla dwojga

Pyszne przepisy dla dzieci:

Powrót do szkoły to prawdziwe wyzwanie dla naszych pociech! Proponujemy zaskoczyć wypoczętych uczniów doskonałymi, niebanalnymi kanapkami. Od razu chce się jeść i uczyć! Pamiętajmy, że liczy się pomysł, kreatywność, a przede wszystkim serce, które wkładamy w przygotowanie posiłków dla naszych dzieci. Grunt to dobre podejście, a gdy serwujemy takie kolorowe hity jak: krab, sowa czy pirat, możemy liczyć nie tylko na uśmiech, ale i na zjedzenie wszystkich warzyw! Sprawdźcie nasze propozycje :)

zobacz

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kremowy gulasz po francusku, smażone piersi kurczaka, makaron z sosem se, Kolorowa sałatka z grillowaną wołowiną, Świąteczna sałatka ziemniaczana , łatwe gotowanie, Szpinak zapiekany z beszamelem, Pulpeciki w sosie pietruszkowym, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Tagiatelle z szynką, nalesniki - ciasto, Placki po węgiersku, Sałatka z marchwi i chrzanu, Polędwiczki, sos do klusek, Przepis z z grilla elektrycznego ziemniaki, Sałatka Gyros, Kurczak w marynacie czosnkowo-ziołowej (francuskiej) - VIDEO, Pomidory z serem na przystawkę, Zupa gulaszowa, Kanapki na imprezę z łososiem i porzeczkami, Karkówka, Kalmary z sosem z czarnej fasoli, Zupa z dyni, Przepis z dorsz smażony w cieście naleśnikowym, Zupa ogórkowa, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Polędwica w cieście, Pieczeń, Pierś z kurczaka, Zapiekane ryżowe placuszki, Pierogi z grochem, Spaghetti , przepisy z ciastem francuskim, Przepis z przystawki z czosnkiem, Polędwiczka z grzybami, Placek ze śliwkami, z pieczarek marynowanych, Przepis z zielona i czerwona, Sałatki, Przepis z gotowana ryba, Przepis z przystawki tortilla, Puszyste placki z bananem, przepisy na im, Kurczak, Przepis z knorr z garnkami, Przepis z surowki do obiadow, Kotlety mielone z oliwkami, Przepis z sok cytrynowy, Kanapka do szkoły z pieczonym indykiem, Dynia, Zupa z dyni, Sałatka fusilli, Barszcz, Spaghetti Bolognese, Korczak Generała Tso, Zawijańce w sosie pieczarkowym, Banica z fetą i szynką, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Sos czosnkowy , drobny makaron, Przepis z kurczak curry z warzywami i mlekiem kokosowym, mieso ziemniaki, Sałatka z kurczakiem i ryżem