Zakąski na imprezę

Koreczki i drobne przekąski mają to do siebie, że szybko znikają z talerzy. Niezależnie od tego, czy zamierzamy przygotować je na sylwestrową zabawę, karnawałowy bal czy urodziny swojego dziecka, warto poznać kilka przepisów, gdyż zazwyczaj łatwo je przygotować i mogą nas „uratować” w przypadku niespodziewanych gości. Oto kilka z nich.

Na początek koreczki kurczakowe. Do ich przygotowania potrzebujemy ugrilowaną lub upieczoną pierś z kurczaka, kawałki ananasa i czarne oliwki. Ostudzoną pierś i ananasa kroimy na kostkę. Nadziewamy na wykałaczkę po kawałku każdego produktu. Możemy bawić się kolejnością, jednak najlepiej wyglądają, gdy oliwka jest nabita najwyżej.

Ciekawą propozycją staną się koreczki z suszonych owoców. Do ich zrobienia wykorzystamy ulubione suszone owoce, orzechy, ser pleśniowy i szynkę. Możemy po kolei nadziać poszczególne składniki lub wykałaczkę z owocami owinąć kawałkiem szynki.

Komponując koreczki możemy się inspirować różnymi krajami i zagranicznymi kuchniami. I tak do greckich zakąsek dodamy ser feta. Po dorzuceniu oliwek zielonych i czarnych oraz kawałków pomidorów lub pomarańczy przeniesiemy się do słonecznej Grecji.

Do polskich koreczków możemy wykorzystać kawałki oscypka, listków świeżych ziół i orzechów. Całość możemy zanurzyć w żurawinie. Koreczki bowiem to nie tylko smakołyki nadziane na wykałaczkę. Można bawić się ich smakiem dobierając do nich różne sosy, które łatwo przygotujemy, wykorzystując gotowe mieszanki ziół i przypraw, jakie odnajdziemy w sosach Knorr.

Zakąski na bal to nie tylko koreczki, ale również przystawki, które mogą samodzielnie zafunkcjonować na stole. Idąc torem poszukiwań w kuchniach innych państw, z pewnością do takich zaliczymy na przykład japońskie sashimi. To nic innego, jak kawałki świeżej ryby maślanej oraz łososia pokrojone w cienkie paski z dodatkiem kawałków ogórka zielonego i kiszonego. Całość można posypać czarnym sezamem.

Dobrą przekąską będą również faszerowane jajka na przykład z brokułami. Mieszamy ugotowane brokuły z ugotowanymi żółtkami jajek oraz odrobiną musztardy i majonezu. Tak powstałą pastą nadziewamy połówki jajek. Możemy ją również wykorzystać do kanapek.

Mamy nadzieję, że udało nam się Państwa zainspirować. Po więcej przepisów zapraszamy na naszą stronę.

Artykuł dodany przez:

garlic
Zakąski na imprezę

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kolorowa zupa dyniowa, Winegret z ryby, Kourabiedes, Zapiekanka z ziemniakami, Bigos - VIDEO, Przepis z gotowane mięso mielone, filet ryby, Sałatka bałkańska z pomidorów, Przepis z posiekana marchewka, Krupnik, Spaghetti z tuńczykiem, przepis na filet z kurczaka, Przepis z np mięsne, Przepis z pierś z grilla, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Chłodnik pomidorowy błyskawiczny, salatki z salata, sos z pieprzem marynowanym, Przepis z gs nadziewana, Przepis z zapiekanka z brokula, sos do wolowiny, Przepis z knorr pl, Karp w galarecie, Przepis z schab pieczony z kością, Zupa pomidorowa, Dania z makaronem, Przepis z krem z czerwonej cebuli, Dekoracyjne mini kanapki z pastą jajeczną, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Papryka, Kotlet de volaille - VIDEO, Ryż, Panierowana ryba z sosem tatarskim , Kotlety z ananasem, Przepis z kurczak pomarańcze, Sos czosnkowy , Pomidorowy sos do pizzy, Kanapka dla dzieci "Myszka na twarożku", Karkówka, Przepis z Soczyste żeberka w coli, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Twaróg do chleba po meksykańsku na śniadanie, Zapiekanka po rzymsku, Sos beszamelowy , Kremowa zupa kalafiorawa z curry, Grillowane warzywa z dipem koktajlowym, Duszona soczewica z bakłażanem i serem feta, Tagliatelle z tuńczykiem , Sos lozański I, Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kurczakiem - VIDEO, Przepis z Zapiekanka z ryżem i piersią z kurczaka, Lardo – solona słonina w ziołach, Przepis z obiad z piersia z kurczaka, Sałatki z kurczakiem, Śledzie w kapuście, Czerwona fasola z imbirem, Czosnkowy dip do pieczonych ziemniaków, Placuszki z cukinii, kotlety z j, Chińskie sajgonki, Sałatki z makaronem, Grillowany kurczak w curry , co zrobic z pieczarek, Jajka