Zakąski na imprezę

Koreczki i drobne przekąski mają to do siebie, że szybko znikają z talerzy. Niezależnie od tego, czy zamierzamy przygotować je na sylwestrową zabawę, karnawałowy bal czy urodziny swojego dziecka, warto poznać kilka przepisów, gdyż zazwyczaj łatwo je przygotować i mogą nas „uratować” w przypadku niespodziewanych gości. Oto kilka z nich.

Na początek koreczki kurczakowe. Do ich przygotowania potrzebujemy ugrilowaną lub upieczoną pierś z kurczaka, kawałki ananasa i czarne oliwki. Ostudzoną pierś i ananasa kroimy na kostkę. Nadziewamy na wykałaczkę po kawałku każdego produktu. Możemy bawić się kolejnością, jednak najlepiej wyglądają, gdy oliwka jest nabita najwyżej.

Ciekawą propozycją staną się koreczki z suszonych owoców. Do ich zrobienia wykorzystamy ulubione suszone owoce, orzechy, ser pleśniowy i szynkę. Możemy po kolei nadziać poszczególne składniki lub wykałaczkę z owocami owinąć kawałkiem szynki.

Komponując koreczki możemy się inspirować różnymi krajami i zagranicznymi kuchniami. I tak do greckich zakąsek dodamy ser feta. Po dorzuceniu oliwek zielonych i czarnych oraz kawałków pomidorów lub pomarańczy przeniesiemy się do słonecznej Grecji.

Do polskich koreczków możemy wykorzystać kawałki oscypka, listków świeżych ziół i orzechów. Całość możemy zanurzyć w żurawinie. Koreczki bowiem to nie tylko smakołyki nadziane na wykałaczkę. Można bawić się ich smakiem dobierając do nich różne sosy, które łatwo przygotujemy, wykorzystując gotowe mieszanki ziół i przypraw, jakie odnajdziemy w sosach Knorr.

Zakąski na bal to nie tylko koreczki, ale również przystawki, które mogą samodzielnie zafunkcjonować na stole. Idąc torem poszukiwań w kuchniach innych państw, z pewnością do takich zaliczymy na przykład japońskie sashimi. To nic innego, jak kawałki świeżej ryby maślanej oraz łososia pokrojone w cienkie paski z dodatkiem kawałków ogórka zielonego i kiszonego. Całość można posypać czarnym sezamem.

Dobrą przekąską będą również faszerowane jajka na przykład z brokułami. Mieszamy ugotowane brokuły z ugotowanymi żółtkami jajek oraz odrobiną musztardy i majonezu. Tak powstałą pastą nadziewamy połówki jajek. Możemy ją również wykorzystać do kanapek.

Mamy nadzieję, że udało nam się Państwa zainspirować. Po więcej przepisów zapraszamy na naszą stronę.

Artykuł dodany przez:

garlic
Zakąski na imprezę

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

krem z czerwonej cebuli, sosy knorr do makaronów, Zawijaski z łososiem, Przepisy świąteczne, Udka, Mielone, ciasto na pi, Spaghetti Bolognese, Serowy, sos do zapiekanki makaronowej, Golonka, Balsamiczny sos do jajek, Smaczne spaghetti z szynką w sosie śmietanowym, Flaki – busecca buciniego, Przepis z gotowane mięso mielone, Przepis z salatki z salata, Zupa malinowa, Leczo z cukinii, zupa grzybowa, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Soczyste żeberka w coli, Pulpety w pomidorach, Kurczak w serowym sosie z nutą wędzonki, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Salsa, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, sosy z jogurtem naturalnym, Papryka, Przepis z leniwe, Sałatka z czerwonej kapusty na zimę, Bananowy jogurt, Sałatka z polędwicą i szparagami, filet ryby, Pasta śródziemnomorska, Spagetti z mięsem wieprzowym z karkówki, farsz mięsny do krokietów, Naleśniki z trzema serami w sosie pomidorowym, Pudding czekoladowy, Przepis z posiekana marchewka, Przepis z zapiekanka z brokula, Pizza z grzybami i parmezanem, Tajska zupa curry z kurczakiem, Sałatka z tuńczykiem, Pierś z kurczaka, Przepis z gs nadziewana, Lasagne, Puchero czyli garnek z mięsem, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, zupa z mrożonego szpinaku, sos pomidorowy z ziolami, Przepis z duszona piers z indyka, Spaghetti , Bigos, Zapiekanka Gyros , Królewski tort, Polędwiczki, Parówki w cieście serowym, Kutia, Pikantny szaszłyk, Przepis z sos z pieprzem marynowanym, Makaron z sosem leczo, Pomidorowy sos do pizzy, Zupa krem, pierś z grilla