Zakąski na imprezę

Koreczki i drobne przekąski mają to do siebie, że szybko znikają z talerzy. Niezależnie od tego, czy zamierzamy przygotować je na sylwestrową zabawę, karnawałowy bal czy urodziny swojego dziecka, warto poznać kilka przepisów, gdyż zazwyczaj łatwo je przygotować i mogą nas „uratować” w przypadku niespodziewanych gości. Oto kilka z nich.

Na początek koreczki kurczakowe. Do ich przygotowania potrzebujemy ugrilowaną lub upieczoną pierś z kurczaka, kawałki ananasa i czarne oliwki. Ostudzoną pierś i ananasa kroimy na kostkę. Nadziewamy na wykałaczkę po kawałku każdego produktu. Możemy bawić się kolejnością, jednak najlepiej wyglądają, gdy oliwka jest nabita najwyżej.

Ciekawą propozycją staną się koreczki z suszonych owoców. Do ich zrobienia wykorzystamy ulubione suszone owoce, orzechy, ser pleśniowy i szynkę. Możemy po kolei nadziać poszczególne składniki lub wykałaczkę z owocami owinąć kawałkiem szynki.

Komponując koreczki możemy się inspirować różnymi krajami i zagranicznymi kuchniami. I tak do greckich zakąsek dodamy ser feta. Po dorzuceniu oliwek zielonych i czarnych oraz kawałków pomidorów lub pomarańczy przeniesiemy się do słonecznej Grecji.

Do polskich koreczków możemy wykorzystać kawałki oscypka, listków świeżych ziół i orzechów. Całość możemy zanurzyć w żurawinie. Koreczki bowiem to nie tylko smakołyki nadziane na wykałaczkę. Można bawić się ich smakiem dobierając do nich różne sosy, które łatwo przygotujemy, wykorzystując gotowe mieszanki ziół i przypraw, jakie odnajdziemy w sosach Knorr.

Zakąski na bal to nie tylko koreczki, ale również przystawki, które mogą samodzielnie zafunkcjonować na stole. Idąc torem poszukiwań w kuchniach innych państw, z pewnością do takich zaliczymy na przykład japońskie sashimi. To nic innego, jak kawałki świeżej ryby maślanej oraz łososia pokrojone w cienkie paski z dodatkiem kawałków ogórka zielonego i kiszonego. Całość można posypać czarnym sezamem.

Dobrą przekąską będą również faszerowane jajka na przykład z brokułami. Mieszamy ugotowane brokuły z ugotowanymi żółtkami jajek oraz odrobiną musztardy i majonezu. Tak powstałą pastą nadziewamy połówki jajek. Możemy ją również wykorzystać do kanapek.

Mamy nadzieję, że udało nam się Państwa zainspirować. Po więcej przepisów zapraszamy na naszą stronę.

Artykuł dodany przez:

garlic
Zakąski na imprezę

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kremowy por z serem i migdałami , Sałatka grecka, Pieczony kurczak z cytryną i tymiankiem, Przepis z mięso mielone wołowe, Spaghetti bolognese, Przepis z poledwiczki z grilla, Gulasz wołowy z dynią, Łosoś w papilotach z porami i ziołami, deser z mlekiem, Grillowana karkówka z curry i sosem jogurtowym, Jajka, Rybne kotleciki, Przepis z tradycyjny schabowy, Lody Caffe Latte z gorącą czekoladą, golabki bez mięsa, Makaron z sosem pieczarkowym, Sałatka z kapusty pekińskiej , Sałatka Cezar - VIDEO, Kluski leniwe z fetą, Naleśniki, Zapiekane brokuły , Zapiekanka po rzymsku, Sos beszamelowy , Przepis z zupa brokułowa z grzankami, Gwiazdki z kremem pinacolada, żółte słodkie, Zapiekanka z ziemniakow, Soczyste i chrupiące udka pieczone - VIDEO, Ziołowe żeberka z grilla, Kebab, Śledzie, Przepis z kotlet de V, ryba z warzywami po francusku, Makaron ze śmietaną i cukrem, Leczo, salatka z pomidorow i ogorkow, Pierogi, sałata lodowa i kurczakiem, Sałatka Gyros, Golonka, Przepis z filet z kurczaka duszony, Musaka, Pierś z kurczaka pieczona, Przepis z sos do tacos, Sałatka cytrusów i cebuli, Grillowane szparagi na lekkiej sałatce, Pieczone pulpety z jajkiem w sosie grzybowym, Soczysta pierś z kurczaka - VIDEO, Przepis z obiady bez mięsa, golabki z kapustą w środku, ryba pieczona w piekarniku filet, Indyk, przepisy plackow, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, czarna rzepa, Pierogi z kapustą i grzybami, Pieczona golonka, Gicze jagnięce pieczone w białym winie z czosnkiem i rozmarynem, Jagnięcina z Madrasu, Dynia, Kebab w kajzerce, Przepis z sos do zapiekanki ziemniaczanej, kurczak z pomarańczami, Polędwiczki wieprzowe