BIGOS

Bigos

Bigos jest tak bardzo polskim daniem, że nawet w zagranicznych książkach kucharskich występuje pod nazwą bigos. Główny składnik - kapusta kwaszona - nadaje potrawie intensywny, zdecydowany smak. Przygotowanie tej potrawy powinno trwać dłuższy czas. Tak naprawdę im dłużej gotujemy bigos, tym lepszy i bogatszy będzie jego smak i aromat. Przygotowanie od momentu poszatkowania kapusty, może trwać nawet tydzień. Naczynie z potrawą jest na przemian podgrzewane a następnie studzone w lodówce. Bigos to doskonałe rozgrzewające danie na chłodniejsze, jesienne i zimowe dni, gdy mamy ochotę na nieco bardziej intensywne smaki i potrawy. Aby złagodzić nieco intensywny smak do bigosu dodaje się słodką kapustę, pomidory lub przecier pomidorowy. Składniki to sekret każdego domowego kucharza. Na pewno mięsa różnego rodzaju – wieprzowina, wołowina, dziczyzna, boczek, wędzonka i wszelkie kiełbasy. Warto przygotować bigos używając dobrej jakości mięs i dodatków. Ze zdecydowanym, kwaśnym smakiem kapusty doskonale komponują się owoce, takie jak suszone śliwki, jabłka czy nawet wiśnie. Charakterystyczny smak tego dania uzupełniają przyprawy takie jak czosnek, listek bobkowy, ziele angielskie, jałowiec czy kminek. Z pewnością warto eksperymentować i próbować nietypowych połączeń. Aromatyczny, domowy bigos to doskonałe danie na większe przyjęcia i spotkania rodzinne. Na stronie przepisy.pl znajdziesz wiele przepisów na to danie. 

Bigos - Przepisy video

Porady

  1. Bigos - jak wcześnie przed świętami należy go przygotować?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Placki, Indyjskie ciasto kukurydziane, Sałatka Fitness, Pieczeń rzymska z sosem borowikowym, Pomidorowa zapiekanka, Przepis z przyprawa do ziemniaków, pulpety z mięsa mielonego w sosie, Ryba pod warzywami, Barszcz biały, Risotto, Pieczona rzepa z boczkiem, Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem, Sałatka drób i winogrona, Ciasto na pizze, Chińskie sajgonki, Ostre chili z czipsami tacos, Przepis z mostek wieprzowy, udka w sezamie, przyprawy do zapiekanek, Szybkie curry warzywne, Przepis z zielona f, Młode ziemniaki na ciepło z brokułem i serem kozim, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Warzywa, Przepis z szaszłyk z ziemniakami, Lasagne, Jajka, Zapiekanka ziemniaczana z dynią i pomidorami, zupa pomidorowa z papryką, Pieczeń wołowa z sosem, Placuszki z cukinii, Marchewka z kalarepą i groszkiem, Ostra zapiekanka, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, orzechowy, Sosy, Pstrąg, Wiosenna zielona sałatka, Dania z makaronem, Przepis z podudzia z kurczaka, Pikantny kurczak z limonką, kurczak z warzywami w sosie sojowym, Jesienna biesiada, przyprawa do potraw chińskich, Przepis z zapiekanka knorr z kurczaka, marynaty do mięsa, Kotlety wieprzowe z szałwią i jabłkiem, Zapiekanka z ziemniakow, Pomarańczowe placuszki, Przepis z sosy do jajek, Placuszki z cukinii, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Muffinki z mikrofali, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Kluski lane, Przepis z surówka z kapusty, piers kurczaka z pieca, Zapiekanka makaronowa, Przepis z pizze z otrębami, Przepis z Zupy - pomidorowa, Szybki obiad, Zapiekanka meksykańska, cielecina z pieczarkami, Risotto z kurczakiem i warzywami