BIGOS

Bigos

Bigos jest tak bardzo polskim daniem, że nawet w zagranicznych książkach kucharskich występuje pod nazwą bigos. Główny składnik - kapusta kwaszona - nadaje potrawie intensywny, zdecydowany smak. Przygotowanie tej potrawy powinno trwać dłuższy czas. Tak naprawdę im dłużej gotujemy bigos, tym lepszy i bogatszy będzie jego smak i aromat. Przygotowanie od momentu poszatkowania kapusty, może trwać nawet tydzień. Naczynie z potrawą jest na przemian podgrzewane a następnie studzone w lodówce. Bigos to doskonałe rozgrzewające danie na chłodniejsze, jesienne i zimowe dni, gdy mamy ochotę na nieco bardziej intensywne smaki i potrawy. Aby złagodzić nieco intensywny smak do bigosu dodaje się słodką kapustę, pomidory lub przecier pomidorowy. Składniki to sekret każdego domowego kucharza. Na pewno mięsa różnego rodzaju – wieprzowina, wołowina, dziczyzna, boczek, wędzonka i wszelkie kiełbasy. Warto przygotować bigos używając dobrej jakości mięs i dodatków. Ze zdecydowanym, kwaśnym smakiem kapusty doskonale komponują się owoce, takie jak suszone śliwki, jabłka czy nawet wiśnie. Charakterystyczny smak tego dania uzupełniają przyprawy takie jak czosnek, listek bobkowy, ziele angielskie, jałowiec czy kminek. Z pewnością warto eksperymentować i próbować nietypowych połączeń. Aromatyczny, domowy bigos to doskonałe danie na większe przyjęcia i spotkania rodzinne. Na stronie przepisy.pl znajdziesz wiele przepisów na to danie. 

Bigos - Przepisy video

Porady

  1. Bigos - jak wcześnie przed świętami należy go przygotować?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Warzywa, Kalmary z bakaliami i ziołami w sosie pomidorowym, mielone w cebuli, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Przepis z makaron n, Przepis z ryba w piekarniku, Naleśniki, Pieczeń wołowa z sosem, Włoska zupa minestrone z boczkiem i makaronem, Budyniowa fantazja Kingi, Przepis z mieso warzywa, makaron z warzywami po włosku, Kluski z dziurką z sosem mięsnym , Pierś indycza z żurawiną, knorr przepisy, Przepis z zimne przystawki, Banalna sałatka buraczkowa, krewetki koktajlowe, Chleb piwny - Beerbread, Przepis z makaron na obiad z sosem, ciasta francuskie, Aromatyczna kasza, kurczak z warzywami, Aromatyczna gremolata z cukinią, Sałatka z porów, Sandwich z bekonem, sałatą i pomidorem - BLT, Ryż, Sałatka warzywna z tuńczykiem, kapusta wi, Przekąski, Sałatka z pomarańczą i szynką, Risotto z kurczakiem i warzywami, Polędwiczki wieprzowe, Ciasto biszkoptowe z jabłkami, Surówka z czerwonej kapusty po azjatycku , Szybka fasolka po bretońsku , Pieczeń, Spaghetti Bolognese, Makrela w sosie owocowym, mięso mielone wołowe, racuszki z jabłkami, Sałatka Nicejska, Pierogi, Przepis z ryba na warzywach, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Kalafior, Przepis z risotto z kurczakiem i warzywami -, Musaka, knorr z pieczarkami, Gołąbki Mocy Świątecznej, Pasta piwna, Spaghetti , Przepis z ciasto f, Sos beszamelowy , Papryka, Sałatka kebab - VIDEO, jjjjjj, Przepis z sos curry do kurczaka, Potrawy wielkanocne, Przepis z ciasto j, Sosy, Pizza Bolognese a la Samosa, Zapiekane penne ze szpinakiem, zupa serowa z serków topionych -