BIGOS

Bigos

Bigos jest tak bardzo polskim daniem, że nawet w zagranicznych książkach kucharskich występuje pod nazwą bigos. Główny składnik - kapusta kwaszona - nadaje potrawie intensywny, zdecydowany smak. Przygotowanie tej potrawy powinno trwać dłuższy czas. Tak naprawdę im dłużej gotujemy bigos, tym lepszy i bogatszy będzie jego smak i aromat. Przygotowanie od momentu poszatkowania kapusty, może trwać nawet tydzień. Naczynie z potrawą jest na przemian podgrzewane a następnie studzone w lodówce. Bigos to doskonałe rozgrzewające danie na chłodniejsze, jesienne i zimowe dni, gdy mamy ochotę na nieco bardziej intensywne smaki i potrawy. Aby złagodzić nieco intensywny smak do bigosu dodaje się słodką kapustę, pomidory lub przecier pomidorowy. Składniki to sekret każdego domowego kucharza. Na pewno mięsa różnego rodzaju – wieprzowina, wołowina, dziczyzna, boczek, wędzonka i wszelkie kiełbasy. Warto przygotować bigos używając dobrej jakości mięs i dodatków. Ze zdecydowanym, kwaśnym smakiem kapusty doskonale komponują się owoce, takie jak suszone śliwki, jabłka czy nawet wiśnie. Charakterystyczny smak tego dania uzupełniają przyprawy takie jak czosnek, listek bobkowy, ziele angielskie, jałowiec czy kminek. Z pewnością warto eksperymentować i próbować nietypowych połączeń. Aromatyczny, domowy bigos to doskonałe danie na większe przyjęcia i spotkania rodzinne. Na stronie przepisy.pl znajdziesz wiele przepisów na to danie. 

Bigos - Przepisy video

Porady

  1. Bigos - jak wcześnie przed świętami należy go przygotować?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Leczo - VIDEO , Przepis z mieso z jajkiem, Tłusty czwartek, Naleśniki chińskie - VIDEO, Wigilijna zupa grzybowa, Ryba po grecku, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Lasagne z owocami morza, Przepis z sera żó, Przepis z sosy z smietana, BIGOSIK a'la Dijon czyli bigos z kiszonej kapusty, SER TY, Przepis z ciasta desery, mozzarella, Przepis z zapiekanka z miesem mielonym i pieczarkami, Leczo, Przepis z sałatka z sałatą rzymską, Urodziwa sałatka, ryby warzywa, Rosyjska sałatka jarzynowa, Tortilla, Makaron z wołowiną, Żurek śląski ekspresowy z dodatkami, obiad bezmiesne, Przepis z czerwona soczewica, Naleśniki, Parówki w cieście francuskim, Zupa krem z buraków , Pierś z kurczaka, pieczona karkówka w piekarniku, Zupa ogórkowa, smaczny p, Przepis z pieczeń z karkówki, Ślimaki z łososia, Lasagne drobiowa, delikat uniwersalny knorr, Przepis z sałatka z makreli wędzonej, Knedle serowe z morelkami, Dania z makaronem, Włoskie medaliony z polędwiczki , Zupa pomidorowa, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Ogórek, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Rosół, Sałatka z fasoli i łososia, Jesienna biesiada, Pizza z papryką i pomidorami, Indyk, Kuskus z kurczakiem na ostro, Sos beszamelowy , Meksykańskie burittos , Indyk po amerykańsku , Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , kuchnia ryby, Przepis z ryba na obiad przepisy, Zapiekanki, Szynka pieczona po staropolsku, sos brokulowy, Wolno pieczona jagnięcina , Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Ostre chili z czipsami tacos, Pasta jabłkowa z selerem naciowym, schab smażony