BIGOS

Bigos

Bigos jest tak bardzo polskim daniem, że nawet w zagranicznych książkach kucharskich występuje pod nazwą bigos. Główny składnik - kapusta kwaszona - nadaje potrawie intensywny, zdecydowany smak. Przygotowanie tej potrawy powinno trwać dłuższy czas. Tak naprawdę im dłużej gotujemy bigos, tym lepszy i bogatszy będzie jego smak i aromat. Przygotowanie od momentu poszatkowania kapusty, może trwać nawet tydzień. Naczynie z potrawą jest na przemian podgrzewane a następnie studzone w lodówce. Bigos to doskonałe rozgrzewające danie na chłodniejsze, jesienne i zimowe dni, gdy mamy ochotę na nieco bardziej intensywne smaki i potrawy. Aby złagodzić nieco intensywny smak do bigosu dodaje się słodką kapustę, pomidory lub przecier pomidorowy. Składniki to sekret każdego domowego kucharza. Na pewno mięsa różnego rodzaju – wieprzowina, wołowina, dziczyzna, boczek, wędzonka i wszelkie kiełbasy. Warto przygotować bigos używając dobrej jakości mięs i dodatków. Ze zdecydowanym, kwaśnym smakiem kapusty doskonale komponują się owoce, takie jak suszone śliwki, jabłka czy nawet wiśnie. Charakterystyczny smak tego dania uzupełniają przyprawy takie jak czosnek, listek bobkowy, ziele angielskie, jałowiec czy kminek. Z pewnością warto eksperymentować i próbować nietypowych połączeń. Aromatyczny, domowy bigos to doskonałe danie na większe przyjęcia i spotkania rodzinne. Na stronie przepisy.pl znajdziesz wiele przepisów na to danie. 

Bigos - Przepisy video

Porady

  1. Bigos - jak wcześnie przed świętami należy go przygotować?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Szaszłyczki z owoców morza z grilla, Świderki z grzybami, kiełbasą i oscypkiem , Sałatka z wędzonym kurczakiem, Leczo - VIDEO , Zupa szczawiowa, Placek po cygańsku z młodymi liśćmi buraczka, Zupa pieczarkowa, Przepis z sos śmietanowo pomidorowy, Przepis z pierś kurczaka w miodzie i orzechach, Makaron z sosem śmietanowym, Placki po węgiersku, Muszle z mięsem i szpinakiem, Żurek, Drobiowe zawijasy, Sernik, Przepis z sos serowo śmietanowy, Lekka zupa pomidorowa, Przepis z bazylia, Sałatka z tuńczykiem, Sos czosnkowy , sałatka makaron słonecznik, Sosy, Kremowa zupa z dyni, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Przepis z hiszpanskie, Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu, szynka naczynie żaroodporne, Wołowa Carbonada, Przepis z ciasta a s, Makaron, Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku, Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, Gyros, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, miesa na zimno, Befsztyki po alzacku, sałatka z serem francuskim, Risotto, Kotlety, papryka pieczarki cebula pierś z kurczaka, ser feta zapiekany, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Placek po węgiersku, Szybka sałatka , Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, Karkówka, Przepis z por majonez, obiad z wolowina, Rosół, Sałatka z zielonej fasolki i pomidorów, Przepis z ryż z kurczakiem i groszkiem, Przepis z rude, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Dania z makaronem, piersi z g, Kremowa zupa z dyni, Kanapki z suszoną szynką, marynowaną gruszką i figami, Kotleciki mielone, sałatka z selera naciowego i jajek, Przepis z zupa na boczku, Przepis z salatka rosyjska, Hummus z warzyw strączkowych z serem kozim, Przepisy świąteczne