BIGOS

Bigos

Bigos jest tak bardzo polskim daniem, że nawet w zagranicznych książkach kucharskich występuje pod nazwą bigos. Główny składnik - kapusta kwaszona - nadaje potrawie intensywny, zdecydowany smak. Przygotowanie tej potrawy powinno trwać dłuższy czas. Tak naprawdę im dłużej gotujemy bigos, tym lepszy i bogatszy będzie jego smak i aromat. Przygotowanie od momentu poszatkowania kapusty, może trwać nawet tydzień. Naczynie z potrawą jest na przemian podgrzewane a następnie studzone w lodówce. Bigos to doskonałe rozgrzewające danie na chłodniejsze, jesienne i zimowe dni, gdy mamy ochotę na nieco bardziej intensywne smaki i potrawy. Aby złagodzić nieco intensywny smak do bigosu dodaje się słodką kapustę, pomidory lub przecier pomidorowy. Składniki to sekret każdego domowego kucharza. Na pewno mięsa różnego rodzaju – wieprzowina, wołowina, dziczyzna, boczek, wędzonka i wszelkie kiełbasy. Warto przygotować bigos używając dobrej jakości mięs i dodatków. Ze zdecydowanym, kwaśnym smakiem kapusty doskonale komponują się owoce, takie jak suszone śliwki, jabłka czy nawet wiśnie. Charakterystyczny smak tego dania uzupełniają przyprawy takie jak czosnek, listek bobkowy, ziele angielskie, jałowiec czy kminek. Z pewnością warto eksperymentować i próbować nietypowych połączeń. Aromatyczny, domowy bigos to doskonałe danie na większe przyjęcia i spotkania rodzinne. Na stronie przepisy.pl znajdziesz wiele przepisów na to danie. 

Bigos - Przepisy video

Porady

  1. Bigos - jak wcześnie przed świętami należy go przygotować?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zupa grzybowa, Sałatki z kurczakiem, Gyros, Ryba po grecku, Udka z kurczaka w sosie, Risotto z kurczakiem i warzywami, jajka obiad, krewetki zapiekane z serem, Pieczeń Reńska z grzybami, Przepis z zapiekanki domowe, Przepis z kiszona sałata, Zapiekanka z brokułów, Ciasto na pizze, Zupa Harira z ciecierzycą, Lekka zupa pomidorowa, Brokuły z ananasem, Surówka z czerwonej kapusty w sosie, Przepis z obiad placek, Enchiladas z chilli con carne, Obiad, Filety w sezamie, Szafranowe jabłka w skorupce ciasta francuskiego, Tortilla, Grzybowe pierożki w mięsnym sosie, Przepis z szaszłyk wieprzowy, schab w śmietanie, Przepis z sałatka z kapusty pekińskiej i serem feta, Sałatka Cezar - VIDEO, Soczysty kurczak w majonezie , Sałatka z kulkami srowymi i rzeżuchą , ugotowani pl salatki, Przepis z kurczak z suszonymi pomidorami i mozzarellą, Sos czosnkowy , Zielone nadzienie do pomidorów, Przepis z Ketchup Hellmann’s Ognisty, Kurczak gotowany w bulionie z sosem, Kotlety, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Przepis z knorr sałatki przepisy, Placek z boczkiem, surówka do schabu, Cukinia po tunezyjsku na ostro, Zapiekanka Gyros , Groszek ptysiowy, Przepis z pyszne gotowanie, Jesienna zupa z kasztanów, Węgierska zupa rybna, Żeberka, Przepis z rogaliki czekoladowe, Przepis z serek ze szczypiorkiem, Extra ziołowa lasagne z grillowanym bakłażanem, Kotlet de volaille - VIDEO, Sałatka warstwowa z ryżem, Pomidorowy sos do pizzy, Danie Szady, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Risotto z kurczakiem i warzywami, Przepis z potrawy przygotowane wczesniej, Placuszki z cukinii, Zupa pomidorowa, Przepis z placki ziemniaczane ze szpinakiem, Przepis z włoskie pierogi, Zapiekane nachos z serem, Przepisy kulinarne ze zdjęciami