BIGOS

Bigos

Bigos jest tak bardzo polskim daniem, że nawet w zagranicznych książkach kucharskich występuje pod nazwą bigos. Główny składnik - kapusta kwaszona - nadaje potrawie intensywny, zdecydowany smak. Przygotowanie tej potrawy powinno trwać dłuższy czas. Tak naprawdę im dłużej gotujemy bigos, tym lepszy i bogatszy będzie jego smak i aromat. Przygotowanie od momentu poszatkowania kapusty, może trwać nawet tydzień. Naczynie z potrawą jest na przemian podgrzewane a następnie studzone w lodówce. Bigos to doskonałe rozgrzewające danie na chłodniejsze, jesienne i zimowe dni, gdy mamy ochotę na nieco bardziej intensywne smaki i potrawy. Aby złagodzić nieco intensywny smak do bigosu dodaje się słodką kapustę, pomidory lub przecier pomidorowy. Składniki to sekret każdego domowego kucharza. Na pewno mięsa różnego rodzaju – wieprzowina, wołowina, dziczyzna, boczek, wędzonka i wszelkie kiełbasy. Warto przygotować bigos używając dobrej jakości mięs i dodatków. Ze zdecydowanym, kwaśnym smakiem kapusty doskonale komponują się owoce, takie jak suszone śliwki, jabłka czy nawet wiśnie. Charakterystyczny smak tego dania uzupełniają przyprawy takie jak czosnek, listek bobkowy, ziele angielskie, jałowiec czy kminek. Z pewnością warto eksperymentować i próbować nietypowych połączeń. Aromatyczny, domowy bigos to doskonałe danie na większe przyjęcia i spotkania rodzinne. Na stronie przepisy.pl znajdziesz wiele przepisów na to danie. 

Bigos - Przepisy video

Porady

  1. Bigos - jak wcześnie przed świętami należy go przygotować?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Placek drożdżowy z rabarbarem, GRILLOWANY KABACZEK, Szczupak smażony, Schabowy z ryżem i warzywami , Kosmiczne ślimaki, Polędwiczki w cieście francuskim, Kapusta z grochem, Przepis z sos z wołowiny przepisy, Sos cebulowy do potraw z grilla, Żeberka z kapusta i ziemniaczkami, Przepis z salatka z czosnkiem i fasola czerwona, Potrawka z kurczaka, Przepis z kuchnia t, duszona ryba przepis, Warzywa, Dania z ryżem, Gulasz po węgiersku - VIDEO, ciasto z mango, Tarta szpinakowa, Pełnoziarnista pizza z sosem słodko – kwaśnym i tofu, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Kapusta biała na gęsto, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Sałatka z orzo, kurczakiem i prażonym słonecznikiem, ze schabem, Pieczona sola z Pesto, kurczak ryż sos sojowy, Przepis z szaszłyki z krewetkami, Przepis z greckie kuchnia, Gyros, ciasto r, Gyros z kurczakiem, Lasagne, Przepis z sałatka z brokułem i jajkiem, Zupa ogórkowa - VIDEO, Chłopskie śniadanie po Śląsku, Przepis z jajka po japonsku, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, przepis na g, Tortilla - VIDEO, fix do mielonych, Placki, TAPAS: Marynowana papryka, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą - VIDEO, Spaghetti , Leczo, Ryba z masłem cytrynowym , krewetki królewskie z makaronem, Grzybowa z kaszą jęczmienną, Kurczak à la polonaise , Pieczeń, Wołowina z kokosowym curry, Przepis z mąka orkiszowa, Deser z lodami "Domek", Sałatka Gyros, Barszcz, Barszcz z uszkami z grzybami i kapusta , Zupa ogórkowa, Przepis z filety z dorsza pieczone, Przepis z tarta z marchewką, Zupa grzybowa, Zupa cebulowa, Przepis z spaghetti z przecierem