BIGOS

Bigos

Bigos jest tak bardzo polskim daniem, że nawet w zagranicznych książkach kucharskich występuje pod nazwą bigos. Główny składnik - kapusta kwaszona - nadaje potrawie intensywny, zdecydowany smak. Przygotowanie tej potrawy powinno trwać dłuższy czas. Tak naprawdę im dłużej gotujemy bigos, tym lepszy i bogatszy będzie jego smak i aromat. Przygotowanie od momentu poszatkowania kapusty, może trwać nawet tydzień. Naczynie z potrawą jest na przemian podgrzewane a następnie studzone w lodówce. Bigos to doskonałe rozgrzewające danie na chłodniejsze, jesienne i zimowe dni, gdy mamy ochotę na nieco bardziej intensywne smaki i potrawy. Aby złagodzić nieco intensywny smak do bigosu dodaje się słodką kapustę, pomidory lub przecier pomidorowy. Składniki to sekret każdego domowego kucharza. Na pewno mięsa różnego rodzaju – wieprzowina, wołowina, dziczyzna, boczek, wędzonka i wszelkie kiełbasy. Warto przygotować bigos używając dobrej jakości mięs i dodatków. Ze zdecydowanym, kwaśnym smakiem kapusty doskonale komponują się owoce, takie jak suszone śliwki, jabłka czy nawet wiśnie. Charakterystyczny smak tego dania uzupełniają przyprawy takie jak czosnek, listek bobkowy, ziele angielskie, jałowiec czy kminek. Z pewnością warto eksperymentować i próbować nietypowych połączeń. Aromatyczny, domowy bigos to doskonałe danie na większe przyjęcia i spotkania rodzinne. Na stronie przepisy.pl znajdziesz wiele przepisów na to danie. 

Bigos - Przepisy video

Porady

  1. Bigos - jak wcześnie przed świętami należy go przygotować?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Polewka z piwa, kukurydza z maslem, Przepis z czosnek z pomidorami, Tortilla ogrodnika, Tłusty czwartek, ciasto francuskie mrożone, filet z kurczaka pieczarki, Uśmiechnięta buzia, Mielone, KAPUSTA BIAŁA NA GĘSTO, Kotlety z buraków, Tortilla - VIDEO, Owocowo- pikantna sałatka, Zrazy zawijane, Mus jogurtowo – brzoskwiniowy, smaczne i latwe przepisy, Sałatka gyros warstwowa, Krem brokułowy, Banany w mleku kokosowym, Potrawy wigilijne, Przepis z kwaśna śmietana, sałatka z ja, Makaron z pieczoną kaczką, Sos beszamelowy , Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Przepis z drob z ananasem, Polędwiczka z grzybami, Przepis z cebula kiszona, Naleśnik nadziewany mięsem z warzywami, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Przepisy świąteczne, Ogórek, Przepis z sałatka z kurczakiem z owocami, Polędwiczki z octem balsamicznym i miodem - VIDEO, Kaczka, Sałatka z brokułami i jajkiem, Papryka, Gyros, Przepis z szpinak na obiad, sałata pomidor, Quesadillas - VIDEO, Wyborne babeczki z jajkami przepiórek, Aromatyczne penne z kurczakiem i krewetkami, Sałatka z mielonką tyrolską, Naleśniki, kaszanka z piekarnika, Śliwki z boczkiem, TAPAS: Pomidorowa salsa, Szlachetny żurek z chrzanem i kminkiem -VIDEO, zupa z mrożonych warzyw kalafiorowa, TARTA Z TRUSKAWKAMI, Ryż, Przepis z sos z koziego sera, Przepis z Kaczka pieczona w piekarniku -, Bitki wołowe w sosie pomidorowym - VIDEO, Pieczarki czosnkowe, Przepis z zupa krem, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , kuchnia włoska sałatki, Łosoś, Zupa cebulowa, Przepis z gulasz z fix, makarony sos z serkiem topionym, Karp