BIGOS

Bigos

Bigos jest tak bardzo polskim daniem, że nawet w zagranicznych książkach kucharskich występuje pod nazwą bigos. Główny składnik - kapusta kwaszona - nadaje potrawie intensywny, zdecydowany smak. Przygotowanie tej potrawy powinno trwać dłuższy czas. Tak naprawdę im dłużej gotujemy bigos, tym lepszy i bogatszy będzie jego smak i aromat. Przygotowanie od momentu poszatkowania kapusty, może trwać nawet tydzień. Naczynie z potrawą jest na przemian podgrzewane a następnie studzone w lodówce. Bigos to doskonałe rozgrzewające danie na chłodniejsze, jesienne i zimowe dni, gdy mamy ochotę na nieco bardziej intensywne smaki i potrawy. Aby złagodzić nieco intensywny smak do bigosu dodaje się słodką kapustę, pomidory lub przecier pomidorowy. Składniki to sekret każdego domowego kucharza. Na pewno mięsa różnego rodzaju – wieprzowina, wołowina, dziczyzna, boczek, wędzonka i wszelkie kiełbasy. Warto przygotować bigos używając dobrej jakości mięs i dodatków. Ze zdecydowanym, kwaśnym smakiem kapusty doskonale komponują się owoce, takie jak suszone śliwki, jabłka czy nawet wiśnie. Charakterystyczny smak tego dania uzupełniają przyprawy takie jak czosnek, listek bobkowy, ziele angielskie, jałowiec czy kminek. Z pewnością warto eksperymentować i próbować nietypowych połączeń. Aromatyczny, domowy bigos to doskonałe danie na większe przyjęcia i spotkania rodzinne. Na stronie przepisy.pl znajdziesz wiele przepisów na to danie. 

Bigos - Przepisy video

Porady

  1. Bigos - jak wcześnie przed świętami należy go przygotować?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatki z makaronem, Kaczka, Ryż zapiekany z serem i pieczarkami, Żurek, Przepis z kurczak po chińsku z warzywami i ryżem, Tłusty czwartek, makaron z warzywami po włosku, Dynia, Naleśnikowy piętrowiec, risotto z kurczakiem i warzywami, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Zapiekanka po rzymsku, Lekkie Gazpacho, Faszerowane bakłażany z ryżem, Gulasz z indyka z jabłkami, Sos cebulowy, Kluski , Pasta z camemberta, Sos „Angola”, ryż z kurczakiem, Sałatka śledziowa w tropikach, Kanapki na imprezę z łososiem i porzeczkami, krewetki mrożone, Warzywna zielona zupa z pieczoną kanapką, Przepis z mieso mielone, Przepis z kurczak curry z ryżem, Leczo - VIDEO , Barszcz, sosy do makaronów włoskie, lekki obiad, Przepis z przystawki z łososia wędzonego, Przepis z sałatki z wędzonym kurczakiem -, Krupnik, Placki ziemniaczane, Ratatouille z kiełbasą chorizo , Przepis z naleśniki z farszem -, Sałatka z brokułami i jajkiem, Amerykańskie żeberka BBQ, piers z indyka, NA FASOLE, Filety z indyka, Naleśniki włoskie, Przepis z farsz do naleśników, Ryż smażony z warzywami, Sałatka kolorowa z krabami, Kotlety, Sałatka z łososia i szparagów , szybkie przystawki, Rolada ziemniaczana, Placek po zbójnicku wersja 1, Sałatka Gyros, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, lasagne z mięsem mielonym, makaron z tuńczykiem i czosnkiem, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Pomidorki koktajlowe nadziewane , Pasztet, Kurczak po baskijsku, Pierniki świąteczne, piersi z kurczaka pieczone -, Zupa cebulowa, Pohalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami , Szaszłyki z kurczaka z ananasem, Przepis z knorr przepisy