BIGOS

Bigos

Bigos jest tak bardzo polskim daniem, że nawet w zagranicznych książkach kucharskich występuje pod nazwą bigos. Główny składnik - kapusta kwaszona - nadaje potrawie intensywny, zdecydowany smak. Przygotowanie tej potrawy powinno trwać dłuższy czas. Tak naprawdę im dłużej gotujemy bigos, tym lepszy i bogatszy będzie jego smak i aromat. Przygotowanie od momentu poszatkowania kapusty, może trwać nawet tydzień. Naczynie z potrawą jest na przemian podgrzewane a następnie studzone w lodówce. Bigos to doskonałe rozgrzewające danie na chłodniejsze, jesienne i zimowe dni, gdy mamy ochotę na nieco bardziej intensywne smaki i potrawy. Aby złagodzić nieco intensywny smak do bigosu dodaje się słodką kapustę, pomidory lub przecier pomidorowy. Składniki to sekret każdego domowego kucharza. Na pewno mięsa różnego rodzaju – wieprzowina, wołowina, dziczyzna, boczek, wędzonka i wszelkie kiełbasy. Warto przygotować bigos używając dobrej jakości mięs i dodatków. Ze zdecydowanym, kwaśnym smakiem kapusty doskonale komponują się owoce, takie jak suszone śliwki, jabłka czy nawet wiśnie. Charakterystyczny smak tego dania uzupełniają przyprawy takie jak czosnek, listek bobkowy, ziele angielskie, jałowiec czy kminek. Z pewnością warto eksperymentować i próbować nietypowych połączeń. Aromatyczny, domowy bigos to doskonałe danie na większe przyjęcia i spotkania rodzinne. Na stronie przepisy.pl znajdziesz wiele przepisów na to danie. 

Bigos - Przepisy video

Porady

  1. Bigos - jak wcześnie przed świętami należy go przygotować?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Szaszłyki z salami, Przepis z obiad z ryżem -, Zupa cebulowa, Włoskie crostini z twarożkiem i oliwkami , makaron tuńczyk, sos czerwona cebula, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Przepis z salatka-z-oliwkami, Indyjski sos z ziemniakami i pomidorami, Smoothie truskawkowo-czereśniowy, Przepis z dekoracja wędlin, Potrawy wigilijne, Frittata Toskania, Łosoś, Przepis z masło do duszenia pieczarek, cebula obrana i pokrojona w kostkę, Dania z makaronem, Pierś z kurczaka zapiekana z brokułem, jaja w mi, Szafranowe risotto z kurczakiem, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Kapusta z grochem, Sałatki, Rosół chiński, Sos włoski do spaghetti, Gołąbki, Przepis z spaghetti z pomidorami, Biryani, Zupa pieczarkowa, kuchnia angielska, Bigos - VIDEO, Krem brokułowy, rolada wieprzowa, Przepis z sałatka do mięsa pieczonego, Atun a la riojana - tuńczyk w pomidorach, Śledź z cebulką w oleju, Bakłażany zapiekane z ośmiorniczkami, Pasta pomidorowa, Sałatka z soczystym, grillowanym kurczakiem , Pierogi, Sałatka pieczarkowa z gotowanym jajkiem i serem żółtym - VIDEO, Przepis z przepisy z ryba, Dipy, Pierogi z jagodami, Kasza, Zupa krem, Przepis z czarna po, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Sałatka winogronowo – serowa, Zupa pomidorowa, Przepis z filety z kurczaka z kieszonką, Przepis z chińskie danie, Warzywne curry z ryżem, "Żółwiki" marakonowe z nadzieniem i sosem serowo-pieczarkowym, Kalafior z pomidorami, Kanapka dla dzieci "Sowa", Przepis z cienki, Wyśmienity dorsz z ogórkiem, sos gnocchi, makarony włoskie, risotto ze, Placek po zbójnicku wersja 1, Duszone udka z kurczaka w sosie własnym, Ciasto na pierogi