BIGOS

Bigos

Bigos jest tak bardzo polskim daniem, że nawet w zagranicznych książkach kucharskich występuje pod nazwą bigos. Główny składnik - kapusta kwaszona - nadaje potrawie intensywny, zdecydowany smak. Przygotowanie tej potrawy powinno trwać dłuższy czas. Tak naprawdę im dłużej gotujemy bigos, tym lepszy i bogatszy będzie jego smak i aromat. Przygotowanie od momentu poszatkowania kapusty, może trwać nawet tydzień. Naczynie z potrawą jest na przemian podgrzewane a następnie studzone w lodówce. Bigos to doskonałe rozgrzewające danie na chłodniejsze, jesienne i zimowe dni, gdy mamy ochotę na nieco bardziej intensywne smaki i potrawy. Aby złagodzić nieco intensywny smak do bigosu dodaje się słodką kapustę, pomidory lub przecier pomidorowy. Składniki to sekret każdego domowego kucharza. Na pewno mięsa różnego rodzaju – wieprzowina, wołowina, dziczyzna, boczek, wędzonka i wszelkie kiełbasy. Warto przygotować bigos używając dobrej jakości mięs i dodatków. Ze zdecydowanym, kwaśnym smakiem kapusty doskonale komponują się owoce, takie jak suszone śliwki, jabłka czy nawet wiśnie. Charakterystyczny smak tego dania uzupełniają przyprawy takie jak czosnek, listek bobkowy, ziele angielskie, jałowiec czy kminek. Z pewnością warto eksperymentować i próbować nietypowych połączeń. Aromatyczny, domowy bigos to doskonałe danie na większe przyjęcia i spotkania rodzinne. Na stronie przepisy.pl znajdziesz wiele przepisów na to danie. 

Bigos - Przepisy video

Porady

  1. Bigos - jak wcześnie przed świętami należy go przygotować?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Naleśniki, Surówka z figi , mandarynki i warzyw , Warzywa curry , Przepis z ryż po innemu, Kebab, Indyk, Zupa z dyni, Przepis z zapiekanka papryka, Przepis z ciasto francuskie z kurczakiem, Przepis z surówka kapusta pekińska, sałatka z kurczakiem i jogurtem naturalnym, Brokuły, Indyjski dip z bakłażana, Udka kurczaka w winie, kotlet z serem i pieczarkami, na obiad ciasta, zupa mediolańska, Amok Moan, Wakacyjna kanapka z kurczakiem, Mięsne kulki z indyka w koperkowym sosie, Udka, Spaghetti a la carbonara, Przepis z ziemniaki marchew, Śniadaniowa bruschetta z kiełbasą chorizo, Gołąbki, Przepis z kurczaka kostka, mieso schabowe, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Paluchy z grzybami i kiszoną kapustą, Bigos, Babka majonezowa, Zupa pieczarkowa, ziemniaki gotowane z jajkiem, Ryba po grecku, Przepis z przepis na kurczaka w imbirze, Parówki w cieście serowym, Przepis z kuchnia polska placki, Pasztet grzybowy, makaron z czym, Spaghetti Bolognese, Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową, Kapusta z grochem, Przepis z marynata kurczak, Bigos domowy, Placki ziemniaczane, Zawijaski z łososiem, ziemniaki sos ogórki, Roladki z indyka w pomidorowym sosie, Pstrąg, Naleśniki meksykańskie, Zalewajka, Przepis z polędwiczka w śmietanie, Ciasto ziemniaczane po kanadyjsku, Przepis z zapiekanka w cieście, Deser owocowy – tęcza, Szybki obiad, bomba malinowa, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Przepis z ryba no obiad, Pyszny chlebek bananowy, Ziemniaczki zapiekane z drobiem, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Sałatka warzywna z tuńczykiem