BIGOS

Bigos

Bigos jest tak bardzo polskim daniem, że nawet w zagranicznych książkach kucharskich występuje pod nazwą bigos. Główny składnik - kapusta kwaszona - nadaje potrawie intensywny, zdecydowany smak. Przygotowanie tej potrawy powinno trwać dłuższy czas. Tak naprawdę im dłużej gotujemy bigos, tym lepszy i bogatszy będzie jego smak i aromat. Przygotowanie od momentu poszatkowania kapusty, może trwać nawet tydzień. Naczynie z potrawą jest na przemian podgrzewane a następnie studzone w lodówce. Bigos to doskonałe rozgrzewające danie na chłodniejsze, jesienne i zimowe dni, gdy mamy ochotę na nieco bardziej intensywne smaki i potrawy. Aby złagodzić nieco intensywny smak do bigosu dodaje się słodką kapustę, pomidory lub przecier pomidorowy. Składniki to sekret każdego domowego kucharza. Na pewno mięsa różnego rodzaju – wieprzowina, wołowina, dziczyzna, boczek, wędzonka i wszelkie kiełbasy. Warto przygotować bigos używając dobrej jakości mięs i dodatków. Ze zdecydowanym, kwaśnym smakiem kapusty doskonale komponują się owoce, takie jak suszone śliwki, jabłka czy nawet wiśnie. Charakterystyczny smak tego dania uzupełniają przyprawy takie jak czosnek, listek bobkowy, ziele angielskie, jałowiec czy kminek. Z pewnością warto eksperymentować i próbować nietypowych połączeń. Aromatyczny, domowy bigos to doskonałe danie na większe przyjęcia i spotkania rodzinne. Na stronie przepisy.pl znajdziesz wiele przepisów na to danie. 

Bigos - Przepisy video

Porady

  1. Bigos - jak wcześnie przed świętami należy go przygotować?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z pulpety z mięsa wieprzowego, Curry ze smażonej dyni i ziemniaków , Curry z ciecierzycy, Gulasz, Grissini, Gyros z kurczakiem, Kluski , Kanapka z twarożkiem i salami , Zupa cebulowa, Kanapka z pastą serową blue i truskawkami , kuchnia niemiecka, Ryż smażony z warzywami, Zawijańce, Sałatka gyros warstwowa, Jajka, Grillowane udka, Kanapki z rostbefem, konfiturą z czerwonej cebuli i serem pleśniowym , Polędwiczki wieprzowe z sosem borowikowym , Sałatka z porów, Sałatka z tuńczykiem, jajka majonez, Ryba, Grillowane warzywa, pieczone skrzydełka w miodzie -, Zupa grochowa, Słodko-ostry ryż z mango i kokosem, Kebab w kajzerce, Lasagne, Sos beszamelowy , Dania z makaronem, wołowina duszona, Przepis z włoska, Pasztet, Przepis z schab środkowy pieczony, Smaczne sznycelki ze śledzi, Pierogi z jagodami, Sałatka ziemniaczana ze szparagami, dla diecie, Zupa krem, Pierogi, Farsz włoski z mięsa, filet z warzywami, Zapiekane kanapki z szynką i serem , roszponka salata, Przepis z papryki czerwone, Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, sosy do ziemniakow z warzywami, Nudle knorr, Winegret orientalny, Przepis z sałatka z mozzarella, mini szaszłyki, Przepis z gulasz z łopatki wieprzowej z cebulą, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Naleśniki, Tłusty czwartek, Kanapki z wędzonym kurczakiem, oscypkiem i żurawiną, Przepis z piersi z, Spaghetti z sosem bolońskim, ryba z cukinia, Karp, salatka y brokula, Szpinak, przyprawy do cielęciny, Drobiowe bitki z czosnkiem