BIGOS

Bigos

Bigos jest tak bardzo polskim daniem, że nawet w zagranicznych książkach kucharskich występuje pod nazwą bigos. Główny składnik - kapusta kwaszona - nadaje potrawie intensywny, zdecydowany smak. Przygotowanie tej potrawy powinno trwać dłuższy czas. Tak naprawdę im dłużej gotujemy bigos, tym lepszy i bogatszy będzie jego smak i aromat. Przygotowanie od momentu poszatkowania kapusty, może trwać nawet tydzień. Naczynie z potrawą jest na przemian podgrzewane a następnie studzone w lodówce. Bigos to doskonałe rozgrzewające danie na chłodniejsze, jesienne i zimowe dni, gdy mamy ochotę na nieco bardziej intensywne smaki i potrawy. Aby złagodzić nieco intensywny smak do bigosu dodaje się słodką kapustę, pomidory lub przecier pomidorowy. Składniki to sekret każdego domowego kucharza. Na pewno mięsa różnego rodzaju – wieprzowina, wołowina, dziczyzna, boczek, wędzonka i wszelkie kiełbasy. Warto przygotować bigos używając dobrej jakości mięs i dodatków. Ze zdecydowanym, kwaśnym smakiem kapusty doskonale komponują się owoce, takie jak suszone śliwki, jabłka czy nawet wiśnie. Charakterystyczny smak tego dania uzupełniają przyprawy takie jak czosnek, listek bobkowy, ziele angielskie, jałowiec czy kminek. Z pewnością warto eksperymentować i próbować nietypowych połączeń. Aromatyczny, domowy bigos to doskonałe danie na większe przyjęcia i spotkania rodzinne. Na stronie przepisy.pl znajdziesz wiele przepisów na to danie. 

Bigos - Przepisy video

Porady

  1. Bigos - jak wcześnie przed świętami należy go przygotować?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z suszone jabłka, Przepis z polewa z białej czekolady, Sałatka grecka z fetą, Świąteczna pieczona karkówka z warzywami, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Kotlety, Zupa grochowa, Doskonała karkówka z cebulą i sosem tatziki, Sałatka grecka, Szynka marynowana w pieprzu, Przepis z zupa barszcz, Przepis z posiekana na, Kurczak à la King, Przepis z ogórek nadziewany, Pstrąg, Kocia lasagne , Kurczak z kulkami ryżowymi, Przepis z Łatwe ciasto z owocami, Musaka, Zupa grzybowa, Sos włoski do spaghetti, tortilla z awokado, Warzywa, Brokuły, Naleśniki, Doskonała karkówka z cebulą i sosem tatziki, Schab pieczony ze śliwkami, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Risotto, Pieczone udka z boczkiem, Przepis z smazony makaron, Lekka zupa pomidorowa, zapiekanka z makaronem i kiełbasą -, Przepis z sos czosnkowy z jogurtem naturalnym, Królik duszony w winie, pyszne ci, Przepis z kurki grzyby, Sos śmietanowo – jajeczny z pietruszką, Ryba po grecku, Brokułowa rolada, Przepis z zupa nic, losoś wędzony, Wieprzowina Bolognese z ziemniaczanym puree, obiad z mięsem mielonym, Sos beszamelowy , Błyskawiczna sałatka jarzynowa , sos do klopsa, jajka faszerowane rybą wędzoną, Lasagne drobiowa, Przepis z przyprawy do leczo, Rosół, Sałatka Martinola, Zupa krem, Przepis z mieso zapiekane z warzywami, Zapiekany kalafior z pieczarkami , Sos musztardowo – majonezowy, Przepis z kurczak w galarecie z rosołu, Zapiekanka z kalafiora z ciastem filo , Naleśniki z kurczakiem zapiekane w piecu, Pasta z makreli czosnkowa , Twarogowo-cynamonowe kuleczki, Spaghetti Bolognese, sałatka cukini, Pierś z kurczaka