Znakomite (i nieskomplikowane) sałatki na święta i nie tylko.

Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego można je zrobić wcześniej i tylko wymieszać składniki z sosem tuż przed podaniem. Dziś chciałbym podzielić się z Wami przepisem na moją ulubioną sałatkę jarzynową. Wiem, każdy potrafi ją zrobić i każdy domowy szef ma na nią swój autorski sposób, ale jak to się mówi: znacie to posłuchajcie. :) Bez sałatki jarzynowej (za granicą często nosi ona nazwę sałatki rosyjskiej) nie ma po prostu świąt. Prawdę mówiąc przepis na błyskawiczną sałatkę jarzynową przyda się przez cały rok. Gdy w drzwiach pojawią się niespodziewani goście lub gdy po prostu najdzie nas ochota na ten tradycyjny przysmak. Jest coś kojącego w połączeniu delikatnych warzyw z kremowym sosem na bazie majonezu, prawda?
Blyskawiczna_salatka_jarzynowa

Błyskawiczna sałatka jarzynowa
Czas: 15 minut
Dla 4 osób

Składniki:
- warzywa z rosołu (marchewka, seler, pietruszka) – 3 sztuki
- 1 ogórek kwaszony
- 3 łyżki majonezu Hellmann’s Oryginalny
- łyżka chrzanu
- 1 jabłko
- łyżka musztardy
- 120 g zielonego groszku z puszki

Sposób przygotowania

Ugotowane warzywa pokrój w drobną kostkę. Podobnie pokrój jabłko i ogórka. Połącz majonez Hellmann’s z musztardą i chrzanem. Do warzyw dodaj odcedzony groszek i wszystko wymieszaj z przygotowanym sosem.

Jeżeli nie macie warzyw z rosołu to po prostu ugotujcie obraną marchewkę, seler i pietruszkę we wrzącej wodzie przez 7-10 minut, do takiej miękkości, jaka najbardziej Wam odpowiada.

A ja w święta zajadam się śledziami. Nie tylko ze względu na smak. Zazwyczaj są dość słone, ale za to, zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, witaminy z grupy B i witaminę D. Zachęcam do jedzenia śledzi, klasycznie w oleju lub ze śmietaną lub w postaci sałatek. A na zachętę prosty przepis na wyśmienitą sałatkę śledziową.

Wykwintna_salatka_sledziowa_z_majonezem

Wykwintna sałatka śledziowa z majonezem
Czas przygotowania: 15 minut
Dla 4 osób

Składniki:
- 250 g śledzi w oleju
- 3 ziemniaki
- 4 łyżki majonezu Hellmann’s Babuni
- 1 czerwona cebula
- 2 jajka
- kilka gałązek koperku
- 2 ogórki kwaszone

Sposób przygotowania

Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Następnie odstaw do ostygnięcia. Jaja ugotuj na twardo, 8 minut. Śledzie odciśnij na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju i pokrój w paseczki. Cebule pokrój w plasterki, tak, aby powstały pierścionki, a ogórka w kostkę.

Ugotowane ziemniaki również pokrój w kostkę i połącz w dużej misce ze śledziem, cebulą (odłóż kilka krążków do dekoracji), ogórkiem i majonezem Hellmann’s Babuni. Dopraw do smaku. Rozłóż sałatkę na półmisku. Na wierzchu połóż cząstki ugotowanego jajka, pierścionki z cebuli oraz gałązki koperku.

Do sałatki możesz dodać łyżkę musztardy francuskiej z ziarnami.

Podobał Ci się ten artykuł? Wspieraj nasz blog i podziel się nim ze znajomymi:

Na święta inaczej, czyli tradycja na nowo

Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy przygotowaniu tego co dobrze znamy, pojawia się ochota na wprowadzanie zmian, dodanie czegoś nowego, zmiana proporcji lub składników. Jak zawsze zachęcam do próbowania, eksperymentowania i testowania nowych rozwiązań kulinarnych. Gotowanie to pełna emocji przygoda. To nie musi być skomplikowane, wystarczy drobna zmiana i nagle pojawia się w naszej kuchni domowy klasyk np. jajka faszerowane a’la Robert. :)
Jaja_faszerowane

Jaja faszerowane
Czas: 30 minut
Dla 4 osób

Składniki:
- 300 g mięsa z rosołu
- ½ pęczka natki pietruszki
- 8 jajek
- łyżka kaparów
- łyżka Przyprawy do mięs Knorr
- 2 łyżki majonezu Hellmann’s Babuni

Sposób przygotowania

Jaja ugotuj na twardo przez 8 minut licząc od zagotowania wody. Po ugotowaniu jaja wystudź, następnie obierz, przekrój na pół i wyjmij żółtka. Na patelni przesmaż przez kilka minut rozdrobnione mięso z rosołu oraz przyprawę Knorr Wystudzone mięso zmiel w maszynce wraz z żółtkami lub zmiksuj w malakserze, a następnie dodaj majonez oraz posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj, aż powstanie pasta. Pastę mięsną nakładaj, najlepiej za pomocą worka do szprycowania lub łyżeczką do herbaty, do białek. Jaja faszerowane udekoruj listkami natki pietruszki i kwiatami kaparów.

Łagodna w smaku i chrupka, sałatka ziemniaczana, jak najbardziej wpisuje się w bożonarodzeniową tradycję. Będzie uzupełnieniem śledzi podanych na różne sposoby. W naszym przepisie dodaliśmy do niej soczysty seler naciowy.
Swiateczna salatka ziemniaczana 0

Świąteczna  sałatka ziemniaczana 
Czas przygotowania 15 minut
4 porcje

Składniki:
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 4 łyżki majonezu Hellmann’s Oryginalny
- 1 cebula czerwona
- 2 łodygi selera naciowego
- Sos sałatkowy ziołowo czosnkowy Knorr 1 opakowanie
- 2 ogórki kwaszone

Sposób przygotowania

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości. Po ostudzeniu pokrój w większą kostkę. Sos sałatkowy Knorr połącz z majonezem. Ogórki pokrój w większą kostkę, a cebulę w drobniejszą. Selera naciowego obierz, pokrój w paski i sparz gorącą wodą. Połącz składniki sałatki z ziołowym sosem majonezowym i podawaj.

Do sałatki dodajcie posiekaną natkę pietruszki, a także grzyby, marynowane lub pieczarki.

Podobał Ci się ten artykuł? Wspieraj nasz blog i podziel się nim ze znajomymi:

Jak radzić sobie z kuchennymi porażkami, aby porażkami być przestały?

Kto nic nie robi, ten nie popełnia błędów. Ta zasada obowiązuje także w kuchni. Dotyczy nas wszystkich, w tym również mnie. Przez lata pracy w kuchni opracowałem zestaw przydatnych tricków, by uratować sytuację w krytycznych momentach i potencjalną porażkę zamienić w kolejny sukces.

1. Co zrobić gdy zupa (lub inne danie) jest za słona?

Zawsze powtarzam, że doprawianie powinno odbywać się w czasie gotowania. Jeżeli jednak uda się Wam przesolić potrawę to jednym ze sposobów rozwiązania problemu jest dodanie pozostałych składników tak by zwiększyć proporcje między ilością soli, a ilością pozostałych składników dania.

Do zup i gulaszy, jeżeli zdarzy mi się je przesolić, wrzucam surowy obrany ziemniak i gotuję go wraz z całym daniem przez 15 minut, a następnie wyjmuję z garnka. Ziemniak absorbuje większość nadmiaru soli.

2. Jak sprawić by nasz sos, który niestety taki jaki jak być powinien, stał się gładki jak jedwab?

To bardzo proste. Aby pozbyć się grudek, wystarczy przecedzić sos przez sito.

3. Jak uratować przypalony sos lub gulasz?

Pod żadnym pozorem nie skrob dna garnka bo całe danie będzie smakować spalenizną. Zamiast tego przelej niespaloną część gulaszu czy zupy do nowego garnka i dodaj surowy ziemniak, aby pozbawić danie smaku spalenizny. Ziemniak powinien pozostać w potrawie przez mniej więcej 15 minut. Potem wyjmujemy go z garnka. Inne metody na przypalone dania to dodanie soku z cytryny, odrobiny cukru lub porcji sherry czy wina Madeira. Można także dodać trochę pomidorów z puszki lub passaty, a także pokrojoną i duszoną cebulę.

4. Jak wyczyścić spalony garnek?

W kuchni warto mieć sodę oczyszczoną, która ma wiele zastosowań. Posyp spaloną patelnię solidną porcją sody, dodaj wody, aby ją zwilżyć i pozostaw na noc. Rano umyj garnek. Proste, prawda?

5. Jak odświeżyć wczorajszy chleb?

Skrop bochenek zimną wodą i wstaw do nagrzanego piekarnika na 3-5 minut.

6. Jak przygotować duży kawałek mięsa, aby był smaczny?

Zawsze przyrządzaj duże kawałki mięsa razem z kością. Aby wzmocnić smak wykonaj nacięcia w mięsie i włóż w nie przyprawy i zioła. Moja ulubiona kompozycja do mięs to posiekany czosnek, rozmaryn i fileciki anchovies.

Dziś chciałbym Was zachęcić do przygotowania klasycznego brytyjskiego specjału, czyli zapiekanki Cottage Pie. Jestem pewien, że to wspaniałe domowe danie przypadnie Wam do gustu.
Knorr2-101918_przyciete

Cottage Pie
Porcja dla 8 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 90 minut

Składniki:
- 1kg chudej mielonej wołowiny
- łyżka oleju roślinnego
- ½ cebuli, drobno pokrojonej
- 1 drobno pokrojony ząbek czosnku
- 75 ml sosu Worcester
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka mąki
- 1 Bulionetka do mięs duszonych Knorr
- 350 ml wody
- kilka gałązek świeżego tymianku
- ½ rzepy pokrojonej w kostkę
- 1 marchewka pokrojona w kostkę
- 1 listek laurowy

Puree ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- 60 ml gorącego mleka
- 75 g masła
- 1 żółtko

Sposób przygotowania

Nagrzej piekarnik do 140°C. Przesmaż rozdrobnione mięso na brązowo. Patelnia powinna być mocno nagrzana tak, aby dzięki karmelizacji zatrzymać aromat i smak mielonego. Usmażone mięso zdejmij z patelni i odsącz z tłuszczu. Dodaj do patelni czosnek i cebulę, następnie podsmaż chwilę na złoto. Dodaj z powrotem mięso do patelni razem z mąką i przecierem pomidorowym. Następnie dodaj sos Worcester i bulionetkę do mięs duszonych Knorr oraz 350 ml wody. Wrzuć do mięsa listek laurowy i tymianek. Zagotuj i wyłącz ogień. Przełóż zawartość patelni do żaroodpornego naczynia, przykryj i wstaw do piekarnika na 1 godzinę i 15 minut. Sprawdź czy mięso nie ma zbyt wiele sosu. Powinno być w sam raz, nie za mokre nie za suche, takie by puree ziemniaczane nie nasiąkało sosem. W międzyczasie obierz i ugotuj ziemniaki. Osobiście najbardziej lubię miąższ pieczonych ziemniaków. Nie mają w sobie wody z gotowania. Pieczenie wymaga nieco więcej czasu, ale zdecydowanie warto. W każdym przypadku przyrządzamy z ziemniaków puree z dodatkiem gorącego mleka, żółtka i miękkiego masła. Ziemniaków nie musicie przyprawiać – mięso będzie miało wystarczająco dużo smaku. W czasie gdy mięso jest w piekarniku, przygotujemy marchewkę i rzepę. Do zapiekanki dodać można również groszek. Pokrojone warzywa blanszujemy w gorącej wodzie i dodajemy do mięsa. Zanim to zrobicie usuńcie listek laurowy z mięsa. Na mięso i warzywa nakładamy równą warstwę ziemniaczanego puree. Powierzchnia ziemniaczana powinna być gładka. Użyjcie do tego noża o szerokim ostrzu lub silikonowej szpatułki. Teraz czas na wstawienie zapiekanki do piekarnika. Pieczemy ją przez 15 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C do momentu gdy ziemniaki będą złociste.

Wszystkie kłopoty da się rozwiązać jednym dobrym obiadem.

Podobał Ci się ten artykuł? Wspieraj nasz blog i podziel się nim ze znajomymi:

Kanapki na każdą okazję

Alarm! Niespodziewani goście pukają do drzwi. W lodówce prawie pustki, nietrudno o stan paniki. Spokojnie. W takiej chwili rozwiązaniem będą kanapki. Chleb mamy, a w spiżarni czy lodówce coś się jednak znajdzie. Bo kanapki nie muszą mieć wielu składników. Wystarczą 1-2. Kanapki to malutkie przekąski i najważniejszy jest ich wygląd. Domowe kanapeczki muszą wabić urodą i kolorami.

Jaki chleb wybrać do kanapek? Jaki tylko lubicie – ciemny czy jasny, ziarnisty, pumpernikel. Oby tylko dobrze się kroił i jak najmniej kruszył. Domowe kanapki warto posmarować margaryną To ważne nie tylko dla smaku, margaryna np. Rama jest cennym źródłem kwasów Omega 3 i 6, dodatkowo chronimy pieczywo przed rozmięknięciem.

A co na kanapki? Naprawdę to co macie pod ręką. Choćby żółty ser pokrojony w cienkie plasterki z kleksem keczupu lub plasterkiem pomidorka cherry, krążkiem cebuli i czymś zielonym. Dobrze jest mieć mrożone zioła w lodówce, wcześniej posiekane. Można dodać je do majonezu, który stanie się pięknym zielonym sosem. Na pewno macie też w domu musztardę, chrzan, żurawinę czy pesto. W połączeniu z majonezem dadzą kolorowy akcent na naszych tartinkach.

Jeżeli zdecydowaliście na kanapkowe przyjęcie – to bardzo wygodne rozwiązanie, bo wszystko może być przygotowane przez przyjściem gości – to przygotujcie 2-3 rodzaje kanapek. To naprawdę wystarczy. Ważne, aby różniły się kolorem i wyglądem. Oto kilka propozycji dodatków do kanapek.

  • Pasta jajeczna
  • Wędliny
  • Zimne mięsa
  • Pasztet
  • Pasta z suszonych pomidorów
  • Tapenada z oliwek (zmiksuj oliwki z filecikami anchovies lub tuńczykiem)
  • Z pastą z wędzonej ryby np. makreli
  • Śledzie z cebulką i jabłkiem (drobno pokrojone)
  • Sałatka z kurczaka, czyli pokrojony kurczak z obiadu z majonezem
  • Sałatka z pałeczek krabowych

I tak dalej. Pomysłów jest wiele. Zobaczcie, większość składników macie zazwyczaj w domu. Dziś mamy dla Was dekoracyjne kanapeczki z wędzonym łososiem.

Dekoracyjne_kanapki_z_wedzonym_lososiem

Dekoracyjne kanapki z wędzonym łososiem
Czas: 15 minut
8 osób

Składniki:
- pieczywo razowe – 1 sztuka
- czarne oliwki – 2 łyżki
- Rama Classic
- musztarda francuska – 2 łyżki
- wędzony łosoś – 10 plastrów
- koperek gałązki do dekoracji
- czerwona cebula – 1 sztuka

Sposób przygotowania

Z każdej kromki wytnij kółko a następnie posmaruj Ramą z jednej strony. Na każdej kromce ułóż plaster łososia zwiniętego w różyczkę. Cebulę pokrój w cienkie krążki i porozdzielaj. Wierzch kanapek udekoruj krążkami cebuli oraz oliwkami. Na każdą z kanapek nałóż odrobinę musztardy i wetknij w nią gałązkę koperku. Do takich kanapek idealnie pasuję różnego rodzaju pikle.

Podobał Ci się ten artykuł? Wspieraj nasz blog i podziel się nim ze znajomymi:

Dlaczego mięso powinno być smażone przed duszeniem czy pieczeniem?

Udane danie to nie tylko składniki. O tym, jak smakować będzie potrawa decyduje także sposób przygotowania. Chodzi o to aby w trakcie gotowania zachować jak najwięcej smaku i aromatu. Dlatego zawsze obsmażam mięso ze wszystkich stron na patelni, na mocnym ogniu, tak aby zewnętrzna warstwa uległa karmelizacji i ułatwiała zachowanie soczystości i miękkości.

Gdy w ten sposób przygotuję mięso przed duszeniem czy pieczeniem to będzie miało ono więcej smaku,  a także odpowiedni głęboki kolor. Zupełnie inny stanie się także sos, powstający w trakcie gotowanie mięsa. Zyska kolor a jego smak stanie się bardziej wyrafinowany i kompleksowy. W czasie obsmażania pozbywamy się także nadmiaru tłuszczu.

Dlatego naprawdę warto mieć w domu dobrą, solidną patelnię do smażenia. Lepiej przewodzi ciepło, a gdy będziecie traktować ją dobrze posłuży przez wiele, wiele lat. Tanie patelnie szybko przestają nadawać się do użycia. Szkoda pieniędzy.

Przy smażeniu miejsca zachowajcie cierpliwość i poczekajcie do momentu aż patelnia będzie naprawdę gorąca. Mięso, które ma temperaturę pokojową obniży natychmiast temperaturę patelni, a chcemy przecież uzyskać piękny brązowy kolor mięsa i szybką karmelizację. Uważam, że nawet lepiej jest przegrzać patelnię przed smażeniem. Gdy nie będzie wystarczająco gorąca mięso wypuści płyn i zamiast smażone będzie gotowane.

Na patelni powinna znaleźć się odpowiednia ilość tłuszczu. Nie żałujcie go bo zamiast karmelizacji spalicie mięso. Piotr Murawski, Wasz polski szef kuchni Knorr proponuje dziś doskonały gulasz wieprzowy. Zobaczcie, że on także zwraca baczną uwagę na przesmażanie mięsa przed duszeniem.

Gulasz_wieprzowy_z_majerankiem_i_smietana

Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną
Czas: 60 minut
Porcja dla 4 osób

Składniki:
- mięso wieprzowe – 500 gramów
- mąka pszenna – 4 łyżki
- cebula – 1 sztuka
- świeżo mielony pieprz – 1 szczypta
- ząbek czosnku – 1 sztuka
- majeranek – 1 łyżka
- Bulionetka do duszonych mięs Knorr – 1 sztuka
- olej – 50 mililitrów
- Przyprawa do mięs Knorr – 1 łyżeczka
- ziele angielskie – 1 ziarno
- śmietana 18% – 100 mililitrów
- liść laurowy – 1 sztuka
- woda – 700 mililitrów
- czarny pieprz – 3 ziarna

Sposób przygotowania

Wieprzowinę pokrój w około 1,5 cm kostkę. Oprósz przyprawą do mięsa, czarnym pieprzem oraz mąką. Kawałki mięsa obsmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu. Smaż tak długo, aż się zarumienią. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Całość smaż jeszcze chwilę. Dodaj 700 ml zimnej wody. Potrawę zagotuj, zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka czarnego pieprzu. Całość gotuj pod częściowym przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut.  Gdy mięso będzie miękkie, a sos nieco zgęstnieje, dodaj śmietanę oraz Bulionetkę do duszonych mięs, która wydobędzie bogaty smak dania.

Smażcie, pieczcie i gotujcie.
Pozdrawiam
Marco

Podobał Ci się ten artykuł? Wspieraj nasz blog i podziel się nim ze znajomymi: