Makaron i pomidory – małżeństwo idealne

Zastanawiacie się pewnie jak to z tymi pomidorami jest, że jedne smakują tak, że nie można się od nich  oderwać, a inne są zupełnie bez smaku i charakteru. Pomidory, podobnie jak ziemniaki, w zależności od rodzaju mają różne zastosowanie. Podłużne pomidory tzw. jajka nadają się na przykład najlepiej do suszenia bo mają niewiele soku, a większość miąższu. Do sałatek najlepsze będą pełne smaku i słodyczy pomidory malinowe. A do zup wprost stworzone są zwykłe czerwone pomidory, nieco bardziej kwaskowate. Gdy kupuję pomidory, szczególnie w sezonie (poza sezonem do potraw stosuję prawie wyłącznie pomidory z puszki), unikam za wszelka cenę pomidorów twardych, nie w pełni dojrzałych. Szukam tych malinowych, w kolorze czerwieni z dodatkiem kropli mleka. Te są najsłodsze, mają najwięcej smaku i aromatu. Jeśli ich nie ma, rozglądam się pomidorami na gałązce lub szukam małych pomidorków śliwkowych czy truskawkowych. Małe pomidory są zazwyczaj dużo słodsze. A gdy w mojej kuchni znajdą się przypadkiem pomidory twarde i niedojrzałe – mam na nie domowy sposób – pozostawiam przez kilka dni na parapecie okiennym.

Bez pomidorów nie byłoby słynnych włoskich sosów do makaronów czy pizzy. Pierwszy przepis na sos pomidorowy został spisany już w 1692 w Neapolu… Dlatego właśnie prosty makaron, tylko z sosem pomidorowym, nazywa się Napoli.
Spaghetti_napoli

Spaghetti napoli
Czas 15 minut
Dla 4 osób

Składniki:
- 350 g spaghetti
- 250 ml zimnej wody
- 1 Fix Spaghetti Napoli Knorr – 1 opakowanie
- 1 duży pomidor
- 1 łyżka oleju
- 100 g żółtego tartego sera, najlepiej twardego typu Parmesan czy dziugas

Sposób przygotowania

Ugotuj makaron. Sparz i obierz ze skórki pomidora. Pokrój w drobną kostkę. Przygotuj pomidorowy sos łącząc Fix z 150 ml zimnej wody i 1 łyżką oleju, dodaj pomidora. Całość gotuj około 5 minut po czym dodaj makaron. Danie serwuj z tartym serem posypanym po wierzchu.

Dawna receptura uległa nieco modyfikacji, ale zmiany nie są zasadnicze. Przepis na podstawowy sos pomidorowy wzbudza często wiele emocji. Widziałem kucharzy, którzy kłócili się na temat receptury sosu pomidorowego. Jedni przygotowują go tylko z cebulą i czosnkiem. Inni dodają marchew i seler. Spędziłem dużo czasu w prawdziwym włoskim domu gdzie spraw kulinarnych nie traktuje się lekko. W lodówce każdej szanującej się włoskiej mamy znajdziemy podsmażone, tarte wcześniej  warzywa, seler, cebulę i marchewkę, czasami z dodatkiem czosnku. Ten specyfik w kuchni włoskiej nazywa się sofritto i jest kluczowym składnikiem większości zup i sosów. I ja też postanowiłem opracować mój własny autorski przepis na sos pomidorowy. Mam nadzieję, że będzie Wam smakował.
Knorr.06120224

Podstawowy sos pomidorowy
Czas 20 minut
Przepis na około 500 ml sosu

Składniki:
- 2 puszki pomidorów pelatti lub 2 kg świeżych włoskich pomidorów marzani
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy z oliwek
- 50 g selera naciowego startego na tarce lub drobno pokrojonego
- 50 g marchwi startej na tarce
- 100 g jedna cebula pokrojona w cienkie paseczki
- 1 łyżka cukru
- ½ łyżeczki Delikatu Knorr

Sposób przygotowania

Na rozgrzanej oliwie podsmaż rozdrobnione warzywa ( seler, marchew, cebulę i czosnek) do delikatnego zbrązowienia. Dodaj pomidory oraz pozostałe przyprawy całość gotuj na wolnym ogniu przez około 10 do 15 minut. Sos przetrzyj przez sito. Miksowanie sprawi że zmieni on swój kolor, na wskutek napowietrzenia stanie się nieco jaśniejszy.

Zdarza się też, że do sosu Włosi dodają jeszcze odrobinę octu winnego, szczególnie gdy pomidory są świeże i bardzo słodkie. Użycie świeżych pomidorów wydłuża czas gotowania z 15 nawet do 30-40 minut. Włosi gotowy sos doprawiają czasami do smaku bazylią, bardzo rzadko dodają oregano, a prawie zawsze czarny pieprz.

Podobał Ci się ten artykuł? Wspieraj nasz blog i podziel się nim ze znajomymi:

Jak zrobić wrażenie, czyli pomidorowa na romantyczny wieczór

O gazpacho ze świeżych pomidorów pisałem niedawno, ale mam dla Was przepis na wersję bardziej wyszukaną i luksusową – gazpacho z krewetkami i chipsami z bazylii. Myślę, że to dobry pomysł na romantyczną kolację we dwoje.
Gazpacho_z_krewetkami_i_awokado

Gazpacho z krewetkami i awokado
Czas 30 minut
Dla 2 osób

Składniki:
- 10 krewetek parzonych z ogonkami
- 300 ml białego wina
- 600 g dojrzałych pomidorów lub 400 g pomidorów pelatti z puszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryka czerwona (mała)
- świeża bazylia
- 1 papryka żółta (mała)
- natka pietruszki – 1 pęczek
- łyżka octu z czerwonego wina
- 1 awokado
- sok z 1 cytryny
- 1 cebula czerwona
- 30 ml oliwy
- 1 Fix Spaghetti Bolognese Knorr – 1 opakowanie
- 200 ml oleju roślinnego do smażenia

Sposób przygotowania

Paprykę czerwoną i żółtą umyj, oczyść z nasion i pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek i cebulę pokrój na ćwiartki. Warzywa skrop niewielką ilością oleju, a następnie przypiecz na patelni lub w piecu, tak, aby się zarumieniły. Lekko wystudź i przełóż do miksera. Pomidory pokrój na ćwiartki, oczyść z pestek i dołóż je do warzyw umieszczonych w mikserze. Białe wino zredukuj o połowę gotując je, następnie dodaj do niego Fix Spaghetti Bolognese Knorr i ponownie zagotuj. Odstaw do ostygnięcia. Następnie dodaj do warzyw w mikserze. Całość zmiksuj na gładko. Gazpacho dopraw octem. Odstaw do lodówki na co najmniej 2h. Krewetki razem z ogonkami zamarynuj w oliwie z oliwek, soku cytrynowym, posiekanej pietruszce i soli. Odstaw na 20 minut. Awokado przetnij wzdłuż. Usuń pestki. Następnie obierz połowę awokado i pokrój w cienkie cząstki. Z bazylii zerwij liście. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć liście bazylii (uważaj – w pierwszym etapie smażenia może pryskać olej). Smaż przez 2-3 minuty, aż bazylia zrobi się przezroczysta. Listki delikatnie przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gazpacho nalej w przezroczyste szklanki od whisky do ¾ ich wysokości. Na brzegach umieść krewetki, po 5 sztuk na porcję. Następnie wbij pionowo kawałki awokado, tak, aby opierały się o krewetki. Na koniec posyp listkami smażonej bazylii.

Podobał Ci się ten artykuł? Wspieraj nasz blog i podziel się nim ze znajomymi:

Aromaty Francji. Zioła prowansalskie, bouquet garni i inne.

Wracamy do Europy bo także na naszym kontynencie aromatyzujemy dania mieszankami ziół i przypraw.
Knorr1 97908

Zacznijmy od Quatre Epices czyli mieszanka z kuchni francuskiej wykorzystywanej do potraw typu ragout – gulaszów i zup, pasztetów, a także do pieczonych mięs czy drobiu. Podstawowym składnikiem jest pieprz czarny, goździki, gałka muszkatołowa (czasami też kwiat gałki muszkatołowej) imbir – bywa też, że dodawany jest cynamon i ziele angielskie. Przyprawa występuje w postaci sproszkowanej i dodaje się ją na początku sporządzania potrawy.

No i popularne zioła prowansalskie. Jak sama nazwa wskazuje mieszanka kojarzona jest z regionem Prowansji we Francji. Ale cieszy się popularnością również w Niemczech, Austrii, czy Włoszech. Jej skład jest różny zależnie od regionu. Na ogół odnajdziemy w ziołach prowansalskich rozmaryn, bazylię, tymianek, szałwię, oregano. W ich składzie odnaleźć można również cząber, miętę czy nawet lawendę. Zioła prowansalskie służą do marynowania mięs do pieczenia czy grillowania, marynowania drobiu i owoców morza. Często dodaje się je do serów, twarogów. A także ziemniaków i warzyw.

Zioła prowansalskie to wszechstronna i sprawdzona od wieków mieszanka. Jak coś działa to po co zmieniać. :)
Zapiekane_ziemniaki_po_prowansalsku

Zapiekane ziemniaki po prowansalsku
Czas: 60 minut

Składniki:
- 500 g dużych ziemniaków
- 150 g sera żółtego typu ementaler
- 1 Fix Ziemniaczane łódeczki z sosem czosnkowym Knorr
- ½ pęczka natki pietruszki
- 500 g pieczarek
- 5 łyżek gęstej śmietany
- 1 cebula
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania

Ziemniaki dokładnie umyj. Ziemniaki, pieczarki i cebulę pokrój w plastry grubości 0,5 cm. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż papierem pergaminowym. Następnie połóż warstwę ziemniaków. Skrop je oliwą i posyp przyprawą z opakowania Fix Knorr oraz ziołami prowansalskimi. Nałóż drugą warstwę z cebuli i pieczarek. Ponownie skrop całość oliwą i posyp przyprawą z opakowania Fix Knorr oraz ziołami prowansalskimi. Całość posyp startym serem i piecz w temperaturze 180°C przez 40 minut.

I jeszcze cudowna tarta z pomidorami. Zróbcie ją koniecznie w sezonie na pomidory.
Prowansalska_tarta_z_pomidorami

Prowansalska tarta z pomidorami
Czas: 60 minut
Porcja dla 6 osób

Składniki:
- 200 g niedużych pomidorów, mogą być koktajlowe
- 1 łyżka bułki tartej
- 120 g tartego sera parmezan
- ciasto
- 120 g koziego sera
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 120 g serka homogenizowanego
- 1 łyżka margaryny lub masła
- 4 łyżki ostrej musztardy
- 120 g masło lub margaryny
- 1 łyżka przyprawy Delikat Knorr
- garść świeżego rozmarynu i tymianku

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszaj z przyprawą Delikat Knorr. Dodaj masło i posiekaj. Wymieszaj z serkiem. Ciasto powinno mieć lekko „marmurkową” konsystencję. Włóż do lodówki na 30 minut. Formę do tarty wysmaruj masłem, oprósz bułką tartą i wyłóż rozwałkowanym ciastem. Ciasto posmaruj musztardą, a następnie posyp pokruszonym serem kozim. Pomidorki po oczyszczeniu i osuszeniu przekrój na połówki i ułóż na cieście. Tartę oprósz listkami ziół i posyp serem. Piecz przez 30 minut w temperaturze 220 stopni. Piekarnik nastaw na pieczenie od dołu. Podawaj lekko przestudzone.

Francuzi podarowali nam także bouquet garni, czyli mieszankę ziół związanych nitką lub sznurkiem lub zawiniętą w gazę. W takiej postaci dodajemy je do zup, bulionów i gulaszy. Dodaje smaku i aromatu. Najczęściej bouquet garni składa się z gałązki tymianku, liścia laurowego, gałązek pietruszki i czosnku.

O przyprawach i ziołach można pisać bez końca. Aby swobodnie korzystać z bogactwa ziół i przypraw trzeba po prostu gotować jak najwięcej bo to jedyny sposób, aby poznać ich właściwości. Mam nadzieję, że po mój ziołowy cykl na blogu przybliżyłem Wam nieco ten temat.

Podobał Ci się ten artykuł? Wspieraj nasz blog i podziel się nim ze znajomymi:

Smak świeżych pomidorów

Świeże pomidory są najlepsze na surowo, przede wszystkim w sałatkach. Najprostsza sałatka to po prostu plastry dojrzałych, aromatycznych pomidorów z cieniutko pokrojoną cebulą, skropione oliwą i doprawione świeżym pieprzem. Wychodząc z tego nieskomplikowanego i z pewnością znanego wszystkim przepisu możemy pokusić się o wariacje na temat. Na przykład przygotować sałatkę z pomidorów z imbirem i mieszanką przypraw garam masala.
Salatka_z_pomidorow_po_indyjsku

Sałatka z pomidorów po indyjsku
Czas 15 minut
Dla 6 osób

Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 100 g świeżego imbiru
- 1 Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 duża cebula
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cytryny

Sposób przygotowania

Obierz imbir i pokrój w cienkie paski, cebulę w plasterki, a z cytryn wyciśnij sok. Do imbiru dodaj cebulę, sok z cytryn i dobrze wymieszaj. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Dodaj do nich cebulę z imbirem, oliwę wymieszana z sosem sałatkowym Knorr i wymieszaj. Posyp garam masalą i włóż do lodówki. Podawaj dobrze schłodzone.

Przy okazji mała wskazówka jak kroić pomidory. Uważam, że wyglądają ładniej i tracą mniej soku gdy będziemy je kroić w poprzek gniazd nasiennych czyli tak żeby miejsce gdzie znajdował się ogonek było pośrodku pierwszego plastra. W ten sam sposób można przyrządzić także świeże papryki. Ważne jest, aby pokroić je jak najcieniej. Moja żona przygotowuje pyszną sałatkę z pomidorów – wariację na temat klasycznej caprese.
Knorr 04.2013110983

Sałatka Caprese inaczej
Czas 30 minut
Dla 4 osób

Składniki:
- 200 g pomidorków cherry
- 10 g orzeszków piniowych
- 1 Bulionetka Domowa Wołowa Knorr
- 50 ml octu balsamicznego
- 2 opakowania mini mozzarelli
- łyżeczka musztardy
- 1 awokado
- 50 g suszonych pomidorów
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 opakowanie rukoli
- ½ l wody (wrzątek)
- świeża bazylia

Sposób przygotowania

Przekrój pomidory i mozzarelle na pół. Awokado obierz ze skóry i pokrój w dużą kostkę, suszone pomidory i bazylię – w paski. Podsmaż orzechy pinii na suchej patelni, na złoty kolor. Umyj rukolę i odetnij końcówki, po czym wszystkie przygotowane dotychczas składniki umieść w dużej misce. Rozpuść bulionetkę Knorr w ½ litra gorącej wody i odstaw do ostudzenia. Wymieszaj dokładnie ocet balsamiczny, musztardę, szczyptę cukru i cztery łyżki rozpuszczonego bulionu, powoli dodając oliwę z oliwek – do momentu, gdy powstanie gęsta emulsja. Polej sałatkę tak przygotowanym sosem.

Podobał Ci się ten artykuł? Wspieraj nasz blog i podziel się nim ze znajomymi:

Smaki z dalekich Chin. Przyprawa pięciu smaków.

Przez ostatnich kilkanaście lat bardzo popularna zrobiła się kuchnia chińska a wraz z nią przyprawa 5 smaków, popularna zwłaszcza w rejonie Kantonu. Przyprawa ta pojawia się także w kuchni wietnamskiej. Filozofia przyprawy pięciu smaków opiera się na konfucjańskiej zasadzie równowagi 5 podstawowych smaków – słodkiego, kwaśnego, gorzkiego, słonego i ostrego.
Knorr 07.2013122741

Istnieje wiele odmian tej mieszanki, najczęstsze składniki obejmują anyż gwiaździsty (badian), goździki, cynamon, pieprz syczuański i mielone nasiona kozieradki inna odmiana zawiera również imbir i zmielone ziarna kopru włoskiego, gałki muszkatołowej. Smak przyprawy zdominowany jest przez anyż, który jest bardzo aromatyczny. Tradycyjnie przyprawa ta stosowana jest do wszystkich potraw gotowanych i duszonych również do pieczonych mięs , sosów i marynat. A może przygotujecie dziś na obiad kurczaka z przyprawą pięciu smaków? Pięknie wygląda, pachnie i smakuje.
Grillowany_kurczak_w_pieciu_smakach

Grillowany kurczak w pięciu smakach
Czas: 30 minut
Porcja dla 4 osób

Składniki:
- 4 piersi kurczaka
- 2 łyżki przyprawy 5 smaków
- 1 Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
- 4 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Przyprawę Knorr wymieszaj z olejem oraz przyprawą 5 smaków. Natrzyj dokładnie mięso i odstaw na co najmniej 20 minut. Smaż na grillu po 4-6 minut z każdej strony, aby mięso było miękkie i soczyste.

Aby wzbogacić orientalny smak mięsa do marynaty dodać można 2 łyżki jasnego sosu sojowego. A przyprawa pięciu smaków doskonale sprawdzi się jako dodatek do wszelkich marynat mięsnych. Także na grilla.

Podobał Ci się ten artykuł? Wspieraj nasz blog i podziel się nim ze znajomymi: