BROKUŁY

Brokuły

W ostatnich latach brokuły stały się w Polsce bardzo popularne. Dostępne w sklepach przez cały rok świetnie uzupełniają posiłek obiadowy czy kolacyjny. Warto spróbować soczyście zielonej zupy krem z brokułów. Taką zupę podać można z dodatkiem śmietany, pokruszonym serem rokpol lub z posiekanymi orzechami. Brokuły spokrewnione są z kapustą I kalafiorem. Pochodzą z Włoch. Tak jak w przypadku kalafiora nie warto go gotować zbyt długo. Dobrym wskaźnikiem dla czasu gotowania jest kolor. Powinien pozostać intensywnie zielony. Brokuły przygotować można na parze a także smażąc krótko na patelni. Im krócej tym lepiej. Brokuły odwdzięczą się pięknym kolorem, smakiem i apetyczną kruchością. Można je spożywać także na surowo, bardzo dobrze nadają się do dipów. Brokuły pojawiają się w ogromnej liczbie przepisów. W zapiekankach, makaronach, smażone na sposób chiński w woku, jako dodatek do pizzy, nadzienie do calzone, w risotto, z kurczakiem, kiełbasą… Dodają koloru i smaku w dziesiątkach potraw. Jeżeli znacie brokuły tylko jako dodatek do obiadu koniecznie zobaczcie, że to tylko początek. Przepisy, pomysły i inspiracje na potrawy z brokułów znajdziecie na przepisy.pl

Porady

  1. Warzywa mrożone – jak rozdzielić?
  2. Warzywa – jak przyrządzać?
  3. Warzywa rozgotowane – co z nimi zrobić?
  4. Warzywa - jak przechowywać?