CARBONARA

Carbonara

Pasta Carbonara jest jednym z najbardziej znanych dań kuchni włoskiej. Głównymi składnikami sosu carbonara są boczek i makaron. Co do pozostałych ingrediencji toczy się ciągle dyskusja. Część osób używa słodkiej śmietanki, część wyłącznie roztrzepanego jajka. Niektórzy dodają oba te składniki. Niezależnie od wybranej wersji Carbonara przyprawiona jest obficie świeżo mielonym pieprzem i posypana tartym parmezanem. Do sosu Carbonara poleca się makaron typu krótkie rurki takie jak penne czy rigatoni. Sos zatrzymuje się na rurkach i nie spływa na dno talerza. Kremowy, gęsty sos można również dodawać do różnego rodzaju zapiekanek. Carbonara dobrze komponuje się również z ziemniakami, cukinią czy łososiem – już bez boczku. Warto spróbować wariacji na temat sosu Carbonara i dodać zielony groszek, czosnek, pieczarki lub prażone orzechy włoskie. Koloru doda świeża pietruszka lub bazylia. Popularnym daniem jest także makaron Carbonara z kurczakiem – klasyczny sos tym razem wzbogacony kawałkami soczystego kurczaka. Makaron to doskonała propozycja na szybki obiad czy kolację. 

Porady

  1. Makaron - jak długo należy gotować? Czy jest stały czas dla wszystkich makaronów, czy niektóre z nich, jak spaghetti czy tagliatelle, trzeba gotować dłużej?
  2. Makaron – jak odcedzić, nie mając durszlaka?
  3. Makaron - czy istnieje sposób na skrócenie czasu gotowania?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

TAPAS: Grzanki z chleba, Placek po zbójnicku wersja 1, Sos vinaigrette z ziołami, Sałatka „Chińska miseczka”, Polędwica wieprzowa ze szparagami, dipem czosnkowym i krokietami ziemniaczanym, Sałatka pikantna, Przekąska z melona, Placki ziemniaczane, chłodnik z kefiru, makaron na rozne sposoby, Zupa grochowa, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, sałatka jajko, Zupa kalafiorowa, Schab w pięciu smakach, barszcz z botwinką, ryba na papryce, duszony mięso z pieczarkami, latwy placek, Szaszłyki ze schabu, Śledzie, Gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem, przyprawa do wołowiny knorr, Pierogi z kapustą i grzybami, Kanapka hawajska , lody z owocami, Zapiekanka z ziemniakow, Duszona karkówka, Spaghetti z tuńczykiem, sos curry KURCZAK, Chińskie sajgonki, Żurek, Sałatki z kurczakiem, Placki, Sałatka paprykowa z parówkami, Por na białym winie z tymiankiem (dodatek do mięsa), Przepis z korzeń pietruszki, Ślimaki z czosnkiem i pietruszką, przepisy po angielsku na obiad, "Żółwiki" marakonowe z nadzieniem i sosem serowo-pieczarkowym, Przepis z Tatar z łososia wędzonego, Extra ziołowa lasagne z grillowanym bakłażanem, Bezowe mufinki z kokosem, kurczak w calosci, Zapiekanka z bakłażana, pomidorów i parmezanu, jajka po, Pyszna zapiekanka z kalafiorem, Gulasz, Turbot w musztardzie , Przepis z mrożony łosoś, Lasagne, Tortilla, Przepis z przyprawa do ryb, Kanapka warzywna , letni obiad, Musaka, Zupa pieczarkowa, przepisy z ziemniakow, Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami, Przepis z WEGIERSKA ZUPA GULASZOWA, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Zupa grzybowa, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Sałatka ze szpinakiem w orientalnym stylu