DYNIA

Dynia

Dynia pojawia się na naszych stołach w okresie jesiennym. Duża, okrągła, o intensywnie pomarańczowym kolorze, stanowi doskonały punkt wyjścia do rozmaitych potraw. Dynia stała się w Polsce bardzo popularna dzięki amerykańskiej tradycji wycinania dyniowych dekoracji na święto Halloween czyli 31 października. Poza dekoracyjnymi dynia ma ogromne walory kulinarne. Znanych jest wiele odmian dyni – dynia Hokkaido, piżmowa, dynia makaronowa. Warto wiedzieć, że dynia, cukinia i kabaczek należą do tej samej rodziny. Z pestek dyni wyciska się aromatyczny, gęsty olej, a prażone stanowią świetną przekąskę i dodatek do potraw. Miąższ dyni nie ma zbyt wyrazistego smaku dlatego świetnie komponuje się z innymi warzywami, mięsem i właściwie wszystkimi ziołami i przyprawami. Dynia sprawdza się w każdej wersji smakowej – na słono i słodko. Najprostszą potrawą jest zupa dyniowa. Przygotowana na rosole, zmiksowana zupa dyniowa, ma piękny kolor, kremową konsystencję i taki smak, jaki zdecydujesz się jej nadać. Świetna jest w wersji orientalnej z imbirem, papryczkami chili i np. cynamonem oraz dodatkiem mleka kokosowego. Doskonała zupa dyniowa przygotowana jest z duszonym porem, szałwią i dodatkiem parmezanu. Przygotowując dynię do dalszej obróbki, warto pokroić ją na ćwiartki lub ósemki i upiec w piekarniku z odrobiną soku cytrynowego i szczyptą cukru. Znajdź ciekawe przepisy na dania z dyni na przepisy.pl

Porady

  1. Dynia - do czego można użyć jej pestek?
  2. Dynia - jak przyprawić potrawy z tym warzywem ?
  3. Dynia - jak przygotować, żeby nadawała się do wykorzystania w zupach i sosach?
  4. Dynia - dlaczego warto jeść?
  5. Dynia - co można z niej przyrządzić?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kurczak w serze, Golonka, Atrakcyjne wstążki z owocami i szynką, Chłopski kociołek, Pikantny grzybek, Puszyste placki z dynią, Smażone jajko, Kotlety, Potrawy wielkanocne, Zapiekane risotto z kiełbasą, Rolada ziemniaczana, Zupa ogórkowa - VIDEO, Przepis z ser w ziolach, Gulasz, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Kocia lasagne , pieczony kurczak w warzywach, zupy kremowe, Stroganoff z kiełbasy, Przepis z salatki na grill, Lasagne z owocami morza, przystawki z ciasta francuskiego, Zapiekanka ze szparagami i twarożkiem, makaron i sos, Przepis z DESERY Z JABLKAMI, Ryż, Żurek, kurczak latwy, Surówka z ogórka, cukinii i papryki, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, sałatka z kurczakiem selerem naciowym winogronami, Sałatka z tuńczykiem, gołąbki bez mięsa, Przepis z smażona dynia, Sałatka z kurkami z płatkami parmezanu, Przepis z obiad jednogarnkowe, Sałatki z makaronem, Przepis z cukinia zawijana, Chińskie sajgonki, Kotlety wieprzowe z szałwią i jabłkiem, Schab w pięciu smakach, Penne z pomidorami i bakłażanem, Hot dog , Majonez remoudade, Zupa grochowa, Łosoś, Chłodnik marzenie, Pieczony boczek w marynacie musztardowo- miodowej, Przepis z obiad z fileta z kurczaka, fix spaghetti knorr, Puree z zielonego groszku, Kasza, Bakłażany faszerowane mięsem i pieczarkami, Przepis z filety z dorsza, Kuleczki miesne z serem, Warzywa, Polędwiczki, pierś z kurczaka z mozzarellą i pomidorami, Zapiekanka po rzymsku, Przepis z biala, Kaczka pieczona z jabłkami, Zrazy wołowe z dodatkiem chałwy, Pierogi, co z ryżu