GULASZ

Gulasz

Gulasz to oryginalna potrawa węgierska ale wyjątkowo dobrze zadomowił się w polskiej kuchni.  Przyrządzić go można z mięsa wołowego, wieprzowego, drobiu czy cielęciny, pokrojonego na kawałki. Mięso na gulasz należy najpierw podsmażyć na oliwie a następnie, po dodaniu warzyw i bulionu, dusić aż do miękkości. Idealny gulasz to miękkie, soczyste kawałki mięsa w aromatycznym sosie z dodatkiem warzyw i przypraw. Klasyczny węgierski gulasz jest właściwie pełnym daniem jednogarnkowym – zawiera także marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i pomidory. I oczywiście paprykę. W polskich przepisach papryka jest często, acz niesłusznie, pomijana. Warto dodać do gulaszu różnokolorowe papryki – czerwoną, żółtą lub pomarańczową. Obok mięsa podstawą gulaszu jest cebula oraz przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, słodka i ostra papryka. Gotowy gulasz powinien mieć gęstą, podobną do sosu, konsystencję idealnie pasującą do klusek, kopytek czy ryżu. Na przepisy.pl znajdziecie rozmaite propozycje na gulasz po węgiersku, po polsku czy… po meksykańsku.

Gulasz - Przepisy video

Porady

  1. Gulasz - jak uratować przesolony?
  2. Mięso - jak wybrać najlepsze
  3. Mięso pieczone - jak przechowywać, żeby nie wysychało i można je było zaserwować w późniejszym czasie?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Filety z piersi drobiowej z brokułami, Zupa krem, sos do sałatki z mozzarellą, Saksońska zapiekanka z łososia, Sos beszamelowy , pieczone skrzydełka z kurczaka -, Klops ziemniaczany z kaszą, Ratatui a’la Gousto, Szybki obiad, Przepis z filety z piersi z kurczaka, Rosół, Schab w pięciu smakach, Zupa szczawiowa, Przepis z sos smietanowy ze szpinakiem, Przepis z DANIA Z SOCZEWICY, Kanapka dla dzieci "Niespodzianka!", Sałatka warzywna z tuńczykiem, Sałatka serowa , Przepis z wołowina z kością, Karp, Kotlety mielone z kury, Przepis z ser gouda, Sałatka brokułowa z migdałami, sałatka z awokado i mozzarellą, Indyjskie naleśniki – Dosa, Zupa pomidorowa, Rumowa sałatka orzechowa , Kluski , Sałatka warzywna z tuńczykiem, sałatka ser szynka, Zapiekanka z różnego rodzaju wędlin, Szaszłyki drobiowe z makaronem ryżowym, Faszerowana cukinia , Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Potrawy wigilijne, marynaty do mięsa, Przepis z sałatka z tuńczyka z kapusta pekińska, Przepis z co z pieczarek, zupa pomidorowa na kosci, Żur kiszony, Przepis z miesa na zimno, sałatka do mięsa pieczonego, Zapiekanka z brokułów, Gulasz, Pierś z kurczaka pieczona, Zapiekanka rodzinna, Przepis z sałatka awokado, obiad z mielonym, Sałatka z cytrusami, Krem z awokado z wędzonym łososiem, Placki z mięsem, warzywami i serem feta , Przepis z pieczone ziemniaki w talarkach, Sałatka – smak pizzy, Karkówka, Placki ziemniaczane, Zupa szczawiowa, Łosoś, "Żółwiki" marakonowe z nadzieniem i sosem serowo-pieczarkowym, Kanapka hawajska , Sałatka Gyros, Przepis z mlode ziemniaki, Dip czosnkowy, Przepis z obiad gotowany, ryż - obiad