INDYK

Indyk
Mięso indyka jest tanie, mało kaloryczne i łatwe do przygotowania. Stał się on w ostatnich latach bardzo popularny na polskich stołach. Najczęściej gotujemy dania z piersi indyka ale warto spróbować także innych części, a przede wszystkim indyka pieczonego w całości. Pierś doskonale nadaje się do faszerowania. Indyk nadziewany szpinakiem, grzybami czy warzywami to pyszne i atrakcyjne wizualnie danie na uroczysty obiad lub przyjęcie. Aby uzyskać soczyste, pełne aromatu mięso warto wcześniej zamarynować indyka w oliwie z mieszanką ulubionych ziół lub przypraw. Jako dodatek do marynaty świetnie pasuje sok z cytryny, miód, musztarda lub sos sojowy. Indyk wymaga nieco uwagi. Chude z natury mięso łatwo wysuszyć podczas przyrządzania. Dlatego, aby uzyskać najlepsze rezultaty, warto pilnować czasu przygotowania oraz temperatury. Pierś z indyka świetnie sprawdza się jako danie obiadowe z sosem, podstawa gulaszu czy treściwy składnik sałatki. Indyk, łagodny i delikatny w smaku, dobrze komponuje się z wieloma dodatkami.
 

Porady

  1. Indyk – co zrobić, żeby mięso było soczyste?
  2. Sos do drobiu – czy pasuje również do indyka i kaczki, czy stosuje się do nich inne sosy?
  3. Drób – pieczenie

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z Na drugie, Przepis z rybe w kostce, Kurczak w miodowej marynacie, Polędwiczki wieprzowe, Jajka, Pierś z kurczaka, Zapiekanki, Potrwaka w szwjcarkim stylu, Krewetki w sosie musztardowym, Przepis z roladki z piersi kurczaka w szynce parmeńskiej, Spaghetti , Przepis z duszona w cebuli, Schab, Pieczona cielęcina, Ślimaki z czosnkiem i pietruszką, Zupa cebulowa z wytrawnym winem, Pasztet, Makaron z hiszpańskim chorizo i gorgonzolą, Przepis z sałatka kurczak ryż, Zapiekanka z bakłażana, pomidorów i parmezanu, Potrwaka w szwjcarkim stylu, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Grzanki paprykowe, Cielęca wątróbka na sposób berliński, paluszki krabowe, Zrazy wołowe z pieczarkami, Kremowa zupa z dyni, Zupa pieczarkowa, Potrawy wielkanocne, Jajka w sosie tatarskim , Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński , Szybki obiad, Makaron z jabłkami i orzechami, Chińskie sajgonki, Bigos domowy, Grecki sos do ryby, Sałatka z kurczakiem i ryżem, mięso w soli, Ryba, Przepis z miesa smazone, Proste i szybkie spaghetti carbonara, Zupa pomidorowa, Bigos, Łosoś pod pesto ze szparagami, Szaszłyki z grilla , Przepis z udka z kurczaka pieczone w piekarniku, z kabanosami, co zrobic z piersi kurczaka na obiad, makaron na obiad, smazona cukinia, Ekstra warzywne gołąbki bez zawijania, Przepis z sos z wolowiny, ostra za, salatka z baklazana, Zupa kalafiorowa, Zupa ogórkowa - VIDEO, kapusta pekińska surówka -, tortilla nadzienie, Krem z bakłażana z czerwonymi chipsami i łezką mascarpone, zupa warzywna, Risotto z kurczakiem i warzywami, Przepis z sałatka z sosem knorr, Placki z warzyw, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą