KACZKA

Kaczka

Kaczka, teraz coraz bardziej popularna i łatwo dostępna, w polskiej kuchni pojawiała się od zawsze. Aromatyczna pieczona kaczka, z połyskliwą, chrupką skórką uświetni każdą uroczystość. Potrawa ta nie wymaga wielkiej wprawy. W trakcie pieczenia wytapia się duża ilość naturalnego tłuszczu a podlewane nim mięso zachowuje jędrność i soczystość. Kaczka świetnie komponuje się z jabłkami, pomarańczami, żurawiną czy winogronami. Owoce nadają jej delikatny, słodko-kwaśny smak. Gdy pieczesz ją w całości nadziej ją jabłkami. Nie musisz ich nawet obierać ze skórki. Kaczka nabierze dodatkowego aromatu a jabłka świetnie sprawdzą się, jako dodatek do pieczonego mięsa. Mięso można zamarynować lekko w marynacie z miodem, cytryną czy sokiem z pomarańczy. Przyprawiona goździkami, imbirem czy gałką muszkatołową nabiera jeszcze innego charakteru. Jeżeli nie chcemy przygotowywać całej kaczki świetnie sprawdzają się także piersi lub uda. Jest wiele przepisów niewymagających pieczenia kaczki. Piersi przygotować można także smażąc na patelni, skórą do dołu. Nacinanie skóry w kratkę pozwoli na łatwiejsze wytapianie się pachnącego tłuszczu, w którym następnie smażą się piersi. Soczyste plastry kaczki serwować można także na zimno. Tak przygotowana potrawa z mieszanką kolorowych sałat i słodko-kwaśnym sosem do sałaty stanowi wykwintne i pyszne danie kolacyjne. Mięso to pojawia się również w kuchni orientalnej np., jako słynna kaczka po pekińsku. Sprawdź ciekawe i nieskomplikowane przepisy na kaczkę przepisy.pl

Porady

  1. Mięso - jak wybrać najlepsze
  2. Drób – pieczenie
  3. Mięso pieczone - jak przechowywać, żeby nie wysychało i można je było zaserwować w późniejszym czasie?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kotleciki ryżowe z boczkiem i serem, Zupa grochowa, gotowanej wody, Spaghetti bolognese z warzywami, Przepis z sałatka z makaronem i jajkiem, zapiekanka naczynie żaroodporne, Ryba, Wołowina z orzechami nerkowca, Pieczona szynka podgrzana w bulionie, Świderki w sosie z dyni, Sos tzatziki do grilla , Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Fabada, rissoto, Sos kurkowy, Ciasto marchewkowe, Kremowa zupa kalafiorawa z curry, Krupnik, Przepis z zupa na zeberkach, Zupa grzybowa, Szybki obiad, Zupa ogórkowa - VIDEO, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Zupa Harira z ciecierzycą, Przepis z farsz do naleśników, Carbonara, Zawijane kanapeczki koktajlowe "Zakręcone ślimaki", Sos tzatziki do grilla , Przepis z mięso z warzywami, Zupa pieczarkowa, Podstawowa marynata grillowa do mięsa Mirka Drewniaka, Łosoś w sosie serowym, Zapiekanka z łazanek, Gulasz wieprzowy z grzybami, Mielone, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Brokuły, sałatka z sałatą lodową, Wołowina w sosie chrzanowym, Potrawy wielkanocne, Sos Degasa, Sałatka z porów, Sałatka z soczystym, grillowanym kurczakiem , Przepis z karkówka z kością, obiad kalafior, Tortille z kotletem sojowym, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Przepis z gotowane warzywa, Kurczak, Przepis z ryż zapiekany, karkówka w sosie własnym -, Ciasto na pizze, Przepis z sałatka z tortellini i szynką, Quesadillas - VIDEO, zupa grzybowa z suszonych grzybow, filety mi, Zupa z dyni, Przepis z sola smażona, Sałatka włoska z octem balsamicznym, Proste kotleciki z jajka, Przepis z przyprawa do miesa knorr, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, kuchnia w, Tatar z łososia wędzonego -