KACZKA

Kaczka

Kaczka, teraz coraz bardziej popularna i łatwo dostępna, w polskiej kuchni pojawiała się od zawsze. Aromatyczna pieczona kaczka, z połyskliwą, chrupką skórką uświetni każdą uroczystość. Potrawa ta nie wymaga wielkiej wprawy. W trakcie pieczenia wytapia się duża ilość naturalnego tłuszczu a podlewane nim mięso zachowuje jędrność i soczystość. Kaczka świetnie komponuje się z jabłkami, pomarańczami, żurawiną czy winogronami. Owoce nadają jej delikatny, słodko-kwaśny smak. Gdy pieczesz ją w całości nadziej ją jabłkami. Nie musisz ich nawet obierać ze skórki. Kaczka nabierze dodatkowego aromatu a jabłka świetnie sprawdzą się, jako dodatek do pieczonego mięsa. Mięso można zamarynować lekko w marynacie z miodem, cytryną czy sokiem z pomarańczy. Przyprawiona goździkami, imbirem czy gałką muszkatołową nabiera jeszcze innego charakteru. Jeżeli nie chcemy przygotowywać całej kaczki świetnie sprawdzają się także piersi lub uda. Jest wiele przepisów niewymagających pieczenia kaczki. Piersi przygotować można także smażąc na patelni, skórą do dołu. Nacinanie skóry w kratkę pozwoli na łatwiejsze wytapianie się pachnącego tłuszczu, w którym następnie smażą się piersi. Soczyste plastry kaczki serwować można także na zimno. Tak przygotowana potrawa z mieszanką kolorowych sałat i słodko-kwaśnym sosem do sałaty stanowi wykwintne i pyszne danie kolacyjne. Mięso to pojawia się również w kuchni orientalnej np., jako słynna kaczka po pekińsku. Sprawdź ciekawe i nieskomplikowane przepisy na kaczkę przepisy.pl

Kaczka - Pozostałe przepisy na kaczki

Porady

  1. Mięso - jak wybrać najlepsze
  2. Drób – pieczenie
  3. Mięso pieczone - jak przechowywać, żeby nie wysychało i można je było zaserwować w późniejszym czasie?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Spaghetti w pomidorowym sosie z chorizo i anchovies, ciasto sh, Zupa ogórkowa, Placek po zbójnicku wersja 1, Kanapki na imprezę z łososiem i porzeczkami, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Buraczkowe kopytka , Pierogi ruskie z sosem cebulowym i ziołami, Przekąski, Zupa jarzynowa, Zupa cebulowa, Dip rzodkiewkowy, Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami, Jajka, obiad wegetariański, Przepis z pieczen wolowa, Ryż smażony z warzywami, Rosół, Pierogi z kapustą i grzybami, Przepis z Przystawki papryka, Karp, Pikantny gulasz , pyszne gotowanie, Pikantna sałatka z papryką, ciasto francuskie ze szpinakiem i feta, Potrawka z kurczaka, Przepis z cebula w piorka, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, wędzony kurczak, Gyros, Sałatka z pomidorków i czarnych oliwek, Karp w galarecie, musztarda do sosu, włoskie pierogi, Przepis z zapiekanki domowe, Dipy, Potrawy wigilijne, Sałatka Nicejska, Potrwaka w szwjcarkim stylu, Schab, kiszenie ogorkow, Przepis z obiady gotowane na parze - -, Ziemniaczana sałatka z curry, Ryby w cieście - fritto misto di mare, Przepis z Ciasta wszystkie, Klopsik z pietruszką, Przepis z Pierś z kurczaka w folii aluminiowej, TAPAS: Udka z kurczaka z oliwkami, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Caprini, Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami – VIDEO, Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i pomidorami, Chińskie pierożki Dim Sum, Przepis z kluski dla dzieci, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, kiszona sałata, Pieczona baranina z soczewicą, sos z prawdziwków, Przepis z kurczak z suszonymi pomidorami i mozzarellą, Przepis z kilki, Sos słodko-ostry, Zupa z soczewicy, Naleśniki z nadzieniem serowo–pieczarkowym, Grillowane żeberka w miodzie z musztardą