KALAFIOR

Kalafior

Piękny, biały kalafior to tak naprawdę kwiat. Należy do tej samej rodziny, co kapusta, brokuły czy jarmuż. Zwykle spożywamy go w postaci gotowanej, ale istnieją również przepisy np. na sałatki, w których kalafior występuje tylko lekko blanszowany, czyli krótko gotowany we wrzącej wodzie. Gdy przygotowujemy potrawy z kalafiora pamiętajmy, aby nie był rozgotowany. Nie straci smaku i będzie przyjemnie chrupki. Zminimalizujemy także specyficzny, niekoniecznie przyjemny zapach, który powstaje podczas gotowania. Kalafior można podzielić przed dalszym gotowaniem na małe kawałki. Nazywa się je różyczkami. W takiej postaci smażymy go na patelni, gotujemy na parze lub dodajemy do zapiekanek czy sałatek. Kupując kalafior wybierajmy białe, zwarte i pozbawione plam główki. Dobrym wskaźnikiem świeżości jest kolor otaczających liści. Powinny być zielone. Kalafior jest delikatny, lekko orzechowy w smaku. Najczęściej jemy go z wody z dodatkiem bułeczki. Każdy chyba pamięta to danie z dzieciństwa. Inny popularna wersja kalafiora to różyczki z wody, podawane z posiekanym jajkiem na twardo i koperkiem. Kalafior świetnie nadaje się do zapiekanek samodzielnie lub w połączeniu z innymi warzywami, makaronem i mięsem w sosach serowych czy śmietanowych. Bardzo dobry jest także kalafior sashimi czyli w cieście doskonały jako przekąska z dipem barbecue lub czosnkowym. Kalafior pojawia się w bardzo wielu przepisach na dania obiadowe czy kolacyjne. Sprawdźcie na przepisy.pl

Porady

  1. Kalafior – jak prawidłowo przygotować?
  2. Kalafior – jak gotować?
  3. Warzywa – jak przyrządzać?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Lekki bigos z warzywami i mięsem, Przepis z chińska, Barszcz, Kurczak, Karkówka stekowa, Carbonara, Udka, Ryba po grecku, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Stracciatella - zupa, Warzywa, Przepis z marynata do pieczenia schabu, obiad z piersi z kurczaka, Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym, mielone gotowane, Przepis z sałatki z krewetek, Zawijaski z łososiem, knorr kostki, Bigos - VIDEO, zapiekanki makaronowe, obiad z kurczaka i papryki, Sałatka z porów, grill kurczak, Barszcz wigilijny, Smaczne talarki z pumpernikla, Bigos, Mortadela na obiad, Pomidorowa tofucznica z pieczarkami, Orientalne zapiekane bakłażany, Przepis z majonez Knorr, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Kalafior, Pieczeone parówki ze śliwką, Jabłka smażone z ryżem, Przepis z makaron z serem mascarpone i pomidorami, Tort Sachera, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Placki ziemniaczane, Przepis z sałatka z ka, Gulasz, Parówki w cieście serowym, Kurczak po seczuańsku, Spaghetti Bolognese, Przepis z zupa z udka, Sos jabłkowo- pomidorowy, Placek po zbójnicku wersja 1, hummus, Kutia, Smaczny dorsz na sposób hiszpański, zupa z zielonej soczewicy, piersi z kurczaka z kuskusem, Pasztet, Kasza kuskus pieczona w papryce, Aromatyczna czosnkowa Ciabatta, Przepis z kotlety na obiad, Łosoś, Przepis z ryż z sosem, Lekki bigos z warzywami i mięsem, Fish and Chips , Karp w galarecie, Przepis z zapiekanka bu, Przepis z sałatka por, Zupa szczawiowa, pomidory z