KALAFIOR

Kalafior

Piękny, biały kalafior to tak naprawdę kwiat. Należy do tej samej rodziny, co kapusta, brokuły czy jarmuż. Zwykle spożywamy go w postaci gotowanej, ale istnieją również przepisy np. na sałatki, w których kalafior występuje tylko lekko blanszowany, czyli krótko gotowany we wrzącej wodzie. Gdy przygotowujemy potrawy z kalafiora pamiętajmy, aby nie był rozgotowany. Nie straci smaku i będzie przyjemnie chrupki. Zminimalizujemy także specyficzny, niekoniecznie przyjemny zapach, który powstaje podczas gotowania. Kalafior można podzielić przed dalszym gotowaniem na małe kawałki. Nazywa się je różyczkami. W takiej postaci smażymy go na patelni, gotujemy na parze lub dodajemy do zapiekanek czy sałatek. Kupując kalafior wybierajmy białe, zwarte i pozbawione plam główki. Dobrym wskaźnikiem świeżości jest kolor otaczających liści. Powinny być zielone. Kalafior jest delikatny, lekko orzechowy w smaku. Najczęściej jemy go z wody z dodatkiem bułeczki. Każdy chyba pamięta to danie z dzieciństwa. Inny popularna wersja kalafiora to różyczki z wody, podawane z posiekanym jajkiem na twardo i koperkiem. Kalafior świetnie nadaje się do zapiekanek samodzielnie lub w połączeniu z innymi warzywami, makaronem i mięsem w sosach serowych czy śmietanowych. Bardzo dobry jest także kalafior sashimi czyli w cieście doskonały jako przekąska z dipem barbecue lub czosnkowym. Kalafior pojawia się w bardzo wielu przepisach na dania obiadowe czy kolacyjne. Sprawdźcie na przepisy.pl

Porady

  1. Kalafior – jak prawidłowo przygotować?
  2. Kalafior – jak gotować?
  3. Warzywa – jak przyrządzać?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Smaczny makaron z orzechami i śmietaną na słodko, Pyszne kanapki z pastą curry i kurczakiem , Karkówka, Naleśniki, farsz do naleśników, Przepis z farsz ze szpinakiem, Szpinak, Przepis z zupa z dyni i ziemniaków, Smaczne ciasto z soczewicą, Przepis z gotowane piersi z kurczaka, Przepis z sałatki ryżowe, Żeberka - VIDEO, sałatki z mięsem, Bigos domowy, Pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu, Ciepłe lody, Zupa grochowa, Pieczeń, Przepis z pieczona ryba z warzywami, Obiad, Przepis z marynata do pieczenia schabu, Zrazy wołowe duszone w pomidorach, Naleśniki z pieczarkami, Zupa pieczarkowa, Musaka, Przepis z przystawki na grilla, makaron chiński, Zrazy podhalańskie po makowsku , Kocia lasagne , ryż z patelni, Gulasz góralski z kiszoną kapustą, Zupa pomidorowa, Zupa z dyni, Sałatka z papryki czerwonej, Ryba, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Przystawki, Dipy, Przepis z świeży tuńczyk, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami, Makaron z brokułami, Przepis z grzanki do zup, Aromatyczne śledzie z koperkowym sosem, Jajka w sosie słodko-kwaśnym, Przepis z kurczak-piers, Sałatka z tuńczykiem, Wytrawne muffinki z szynką, Jajka na pomidorach i papryce, Pieczeń rzymska, papryka mieso mielone, koncentrat pomidorowy, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Domowa pizza, Smakowe masełka do steku, Przepis z kielbasa i co, sałata lodowa, Wołowina w marynacie jogurtowej, Przepis z sos węgierski z plackami ziemniaczanymi, Kapusta z grochem, Udka, Ktapodi krassato czyli delikatne ośmiorniczki w winie, Szybki gulasz z papryką - VIDEO, Sos andaluzyjski I