KALAFIOR

Kalafior

Piękny, biały kalafior to tak naprawdę kwiat. Należy do tej samej rodziny, co kapusta, brokuły czy jarmuż. Zwykle spożywamy go w postaci gotowanej, ale istnieją również przepisy np. na sałatki, w których kalafior występuje tylko lekko blanszowany, czyli krótko gotowany we wrzącej wodzie. Gdy przygotowujemy potrawy z kalafiora pamiętajmy, aby nie był rozgotowany. Nie straci smaku i będzie przyjemnie chrupki. Zminimalizujemy także specyficzny, niekoniecznie przyjemny zapach, który powstaje podczas gotowania. Kalafior można podzielić przed dalszym gotowaniem na małe kawałki. Nazywa się je różyczkami. W takiej postaci smażymy go na patelni, gotujemy na parze lub dodajemy do zapiekanek czy sałatek. Kupując kalafior wybierajmy białe, zwarte i pozbawione plam główki. Dobrym wskaźnikiem świeżości jest kolor otaczających liści. Powinny być zielone. Kalafior jest delikatny, lekko orzechowy w smaku. Najczęściej jemy go z wody z dodatkiem bułeczki. Każdy chyba pamięta to danie z dzieciństwa. Inny popularna wersja kalafiora to różyczki z wody, podawane z posiekanym jajkiem na twardo i koperkiem. Kalafior świetnie nadaje się do zapiekanek samodzielnie lub w połączeniu z innymi warzywami, makaronem i mięsem w sosach serowych czy śmietanowych. Bardzo dobry jest także kalafior sashimi czyli w cieście doskonały jako przekąska z dipem barbecue lub czosnkowym. Kalafior pojawia się w bardzo wielu przepisach na dania obiadowe czy kolacyjne. Sprawdźcie na przepisy.pl

Porady

  1. Kalafior – jak prawidłowo przygotować?
  2. Kalafior – jak gotować?
  3. Warzywa – jak przyrządzać?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

kurczak w miodzie, Kotlety, Nadziewany kabaczek, Pierogi z jagodami, deser gruszka, Placki, Sałatka z brokułami - VIDEO , Leczo - VIDEO , Pieczony schab z dynią i majerankiem, bezmięsne sosy, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Smaczne kanapki wiosenne "Przysmak królika", Rosół, DANIA Z MIESEM I WARZYWAMI, Pieczony schab z majonezem, Przepis z sosy z gotowanych jajek, Sałatka Cezar - VIDEO, nowe przepisy z mięsa, sos pikantny do kurczaka, Gulasz jagnięcy z kluseczkami, Miłosna zupa selerowa, Sałatka gyros z kurczaka, Przepis z marynowanie kurczaka, Przepis z obiad schab, piers z kurczaka na obiad, Zupa z soczewicy, Pieczony schab z dynią i majerankiem, WARZYWA NA PATELNIĘ, Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą, Barszcz biały, Przepis z zapiekanka z kurkami, Przepis z majonez do sosu, Przepis z salatka z makaronem, Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym, Pieczeń, Sałatka z makaronem z zupki chińskiej, Drób z owocami, Przepis z placek po węgiersku z kurczakiem, sałatka z kuskus i z kurczakiem, pieczarki cebula, Chrupiące warzywa z oliwkowym Pesto, Sałatka z krewetek i ogórka, Kanapki z rostbefem, konfiturą z czerwonej cebuli i serem pleśniowym , Lasagne drobiowa, Przepis z w galarecie, Polędwiczki wieprzowe, Dynia, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Ogórek, Befsztyk mielony, Pieczone udka z boczkiem, Kurczak, Zapiekanka z kaszy gryczanej, Przepis z strogonowa, Zupa owocowa z kluskami, Zupa z dyni, Przepis z nalesniki meksykanskie, Pizza z kurczakiem i brokułami, Salatka z kurczaka, Udka, francuskie z serem, Risotto, Cynamonowe ciasteczka z owocami, Zupa pieczarkowa