KALAFIOR

Kalafior

Piękny, biały kalafior to tak naprawdę kwiat. Należy do tej samej rodziny, co kapusta, brokuły czy jarmuż. Zwykle spożywamy go w postaci gotowanej, ale istnieją również przepisy np. na sałatki, w których kalafior występuje tylko lekko blanszowany, czyli krótko gotowany we wrzącej wodzie. Gdy przygotowujemy potrawy z kalafiora pamiętajmy, aby nie był rozgotowany. Nie straci smaku i będzie przyjemnie chrupki. Zminimalizujemy także specyficzny, niekoniecznie przyjemny zapach, który powstaje podczas gotowania. Kalafior można podzielić przed dalszym gotowaniem na małe kawałki. Nazywa się je różyczkami. W takiej postaci smażymy go na patelni, gotujemy na parze lub dodajemy do zapiekanek czy sałatek. Kupując kalafior wybierajmy białe, zwarte i pozbawione plam główki. Dobrym wskaźnikiem świeżości jest kolor otaczających liści. Powinny być zielone. Kalafior jest delikatny, lekko orzechowy w smaku. Najczęściej jemy go z wody z dodatkiem bułeczki. Każdy chyba pamięta to danie z dzieciństwa. Inny popularna wersja kalafiora to różyczki z wody, podawane z posiekanym jajkiem na twardo i koperkiem. Kalafior świetnie nadaje się do zapiekanek samodzielnie lub w połączeniu z innymi warzywami, makaronem i mięsem w sosach serowych czy śmietanowych. Bardzo dobry jest także kalafior sashimi czyli w cieście doskonały jako przekąska z dipem barbecue lub czosnkowym. Kalafior pojawia się w bardzo wielu przepisach na dania obiadowe czy kolacyjne. Sprawdźcie na przepisy.pl

Porady

  1. Kalafior – jak prawidłowo przygotować?
  2. Kalafior – jak gotować?
  3. Warzywa – jak przyrządzać?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kanapki z marynowanym łososiem i kaparami, Przepis z zapiekanka makaron z serem, piers kurczaka w bulionie, Przepis z sałatka z groszkiem konserwowym, Spaghetti a la carbonara, Kieszonki drobiowe z cukinią i soczewicą, Zupa pomidorowa, Szybka i smaczna surówka do obiadu, sos na śmietanie, Tajska zupa, Krem z prosa, Przepis z mielone pieczarki, Ryż, Risotto z kurczakiem i warzywami, Żeberka - VIDEO, Zapiekanka z ziemniakow, Indyk, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Sałatka Gyros, Żeberka, Sałatka z pomarańczami i kozim serem, Przepis z sałatka z groszkiem i kukurydzą, Przepis z ziemniaki z tymiankiem, Duszone warzywa, Przepis z marynata do ka, Przekąski, Przepis z DESERY Z JABLKAMI, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Risotto, tort dla dzieci, krem z marchwi, Gyros z kurczakiem, Naleśniki, Przyprawione czerwone owoce z lodami Carte d'Or Crème Brûlée, kurczak z kostki, Przepis z sos z zeberek wieprzowych, Pieczeń Reńska z grzybami, Skrzydełka w sosie sojowym z miodem, Przepis z zapiekanka z brokułami i kurczakiem, Krupnik, Potrawy wigilijne, Zupa borowikowa, surówka z sosami knorr, Spaghetti a la carbonara, Spaghetti Toscana ze szczypiorkiem i suszonymi pomidorami, makarony z czosnkiem, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Przepis z sałatka z rzodkiewek, Jajka, Chiński makaron z dziczyzną, Wieprzowina z winem, kurczak w oliwkach, Pulpety ryżowe, Spaghetti , Przepis z obiad wieprzowina, Papryka, Ryba po japońsku, Placuszki z cukinii, Kanapki z grillowanym kurczakiem i awokado, Apetyczna warzywna zapiekanka, karkówka po, Sałatka makaronowa z szynką , Zupa jarzynowa z grzankami czosnkowymi, Karkówka