KALAFIOR

Kalafior

Piękny, biały kalafior to tak naprawdę kwiat. Należy do tej samej rodziny, co kapusta, brokuły czy jarmuż. Zwykle spożywamy go w postaci gotowanej, ale istnieją również przepisy np. na sałatki, w których kalafior występuje tylko lekko blanszowany, czyli krótko gotowany we wrzącej wodzie. Gdy przygotowujemy potrawy z kalafiora pamiętajmy, aby nie był rozgotowany. Nie straci smaku i będzie przyjemnie chrupki. Zminimalizujemy także specyficzny, niekoniecznie przyjemny zapach, który powstaje podczas gotowania. Kalafior można podzielić przed dalszym gotowaniem na małe kawałki. Nazywa się je różyczkami. W takiej postaci smażymy go na patelni, gotujemy na parze lub dodajemy do zapiekanek czy sałatek. Kupując kalafior wybierajmy białe, zwarte i pozbawione plam główki. Dobrym wskaźnikiem świeżości jest kolor otaczających liści. Powinny być zielone. Kalafior jest delikatny, lekko orzechowy w smaku. Najczęściej jemy go z wody z dodatkiem bułeczki. Każdy chyba pamięta to danie z dzieciństwa. Inny popularna wersja kalafiora to różyczki z wody, podawane z posiekanym jajkiem na twardo i koperkiem. Kalafior świetnie nadaje się do zapiekanek samodzielnie lub w połączeniu z innymi warzywami, makaronem i mięsem w sosach serowych czy śmietanowych. Bardzo dobry jest także kalafior sashimi czyli w cieście doskonały jako przekąska z dipem barbecue lub czosnkowym. Kalafior pojawia się w bardzo wielu przepisach na dania obiadowe czy kolacyjne. Sprawdźcie na przepisy.pl

Porady

  1. Kalafior – jak prawidłowo przygotować?
  2. Kalafior – jak gotować?
  3. Warzywa – jak przyrządzać?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Szybka Paella, Leczo z cukinii, Przepis z naturalny jogurt, makaron zapiekany z serem i jajkiem, Placki ziemniaczane, Minestrone - włoska zupa jarzynowa, Potrawy wigilijne, Aromatyczne krewetki, Rosół, Pasztet, Surówka z pora, Przepis z przygotowanie golonki, Sałatka z kapusty pekińskiej , Przepis z sałatka z jajkami, Przepis z obiad bezmiesne, Warzywa, Wąż śniadaniowy , Smażone czerwone pomidory, Barszcz biały, Przepis z z fileta, Sałatka z krabów, Tortilla - VIDEO, Pączki z piekarnika, Przepis z sałatka awokado, Przepis z przyprawy do piersi indyka, Przepis z Kurczak marynata, Przepis z niskokaloryczne sałatki, Kalafior, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, krem z k, Zupa krem, makaron obiad, Łosoś zapiekany z koperkiem, Kotlety z borowików, Przepis z sałatka z winogronem, Dipy, Gulasz, Ryba po grecku, przyprawa do ogórków, Śledzie, pierś z kurczaka w sosie słodko kwaśnym, Ruska babka, Sałatka bazyliowo-ziołowa, łosoś dzwonki, Śledzie w trzech smakach, Przepis z mięso łopatka obiad, Sos szwedzki I, Zupa cebulowa, Kremowa zupa z dyni, Gomułka z sera, Sałatka z porów, Przepis z ryz z tunczykiem, obiad z kabaczka, Ziemniaczana zapiekanka z serem, Owocowa sałatka z krewetkami, Sałatka z pieczonym łososiem, Sałatka z kapusty pekińskiej , Imprezowe kanapki z krewetkami, Ciasto na pierogi, Flaczki z lina, Kanapka z ciabatty na drugie śniadanie , Czosnkowy kurczak w sosie słodko-kwaśnym, Kluski , Obiad z fasoli