KALAFIOR

Kalafior

Piękny, biały kalafior to tak naprawdę kwiat. Należy do tej samej rodziny, co kapusta, brokuły czy jarmuż. Zwykle spożywamy go w postaci gotowanej, ale istnieją również przepisy np. na sałatki, w których kalafior występuje tylko lekko blanszowany, czyli krótko gotowany we wrzącej wodzie. Gdy przygotowujemy potrawy z kalafiora pamiętajmy, aby nie był rozgotowany. Nie straci smaku i będzie przyjemnie chrupki. Zminimalizujemy także specyficzny, niekoniecznie przyjemny zapach, który powstaje podczas gotowania. Kalafior można podzielić przed dalszym gotowaniem na małe kawałki. Nazywa się je różyczkami. W takiej postaci smażymy go na patelni, gotujemy na parze lub dodajemy do zapiekanek czy sałatek. Kupując kalafior wybierajmy białe, zwarte i pozbawione plam główki. Dobrym wskaźnikiem świeżości jest kolor otaczających liści. Powinny być zielone. Kalafior jest delikatny, lekko orzechowy w smaku. Najczęściej jemy go z wody z dodatkiem bułeczki. Każdy chyba pamięta to danie z dzieciństwa. Inny popularna wersja kalafiora to różyczki z wody, podawane z posiekanym jajkiem na twardo i koperkiem. Kalafior świetnie nadaje się do zapiekanek samodzielnie lub w połączeniu z innymi warzywami, makaronem i mięsem w sosach serowych czy śmietanowych. Bardzo dobry jest także kalafior sashimi czyli w cieście doskonały jako przekąska z dipem barbecue lub czosnkowym. Kalafior pojawia się w bardzo wielu przepisach na dania obiadowe czy kolacyjne. Sprawdźcie na przepisy.pl

Porady

  1. Kalafior – jak prawidłowo przygotować?
  2. Kalafior – jak gotować?
  3. Warzywa – jak przyrządzać?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z g pieczona, Placki ziemniaczane, Kurczak z brukselką, Jesienna zupa z kasztanów, Potrawy wigilijne, Kotlet de volaille - VIDEO, Omlet z kiełbasą i pomidorami, Jajka, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Baba ziemniaczana ze słoniną, piers patelnia, Pieczona dynia w stylu włoskim , Cordon bleu z brokułami, Leczo z cukinii, Zupa ogórkowa, Zupa fasolowa, Chłodnik ogórkowy, Panierowana ryba z sosem tatarskim , Sos beszamelowy , Makaron, Przepis z cebula biała, Sałatka śródziemnomorska z ryżem , Sałatka kebab - VIDEO, Warzywne curry z ryżem, Przepis z łosoś z ryżem, makaron śmietana mieso mielone, posiekana marchewka, Przepis z omlet łatwy, Mrożona kawa z lodami i karmelizowanymi orzechami laskowymi, Czosnkowy dip do pieczonych ziemniaków, Potrawy wielkanocne, Zupa pieczarkowa, Przepis z ligawa wołowa, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Zapiekanka z piersi kurczaka i szpinaku, Schab pod borowikową pierzynką, Kanapka dla dzieci "Rybka", Przepis z z pora, Przepis z sałatka wloska z makaronem penne, Francuskie ślimaki z cynamonem i migdałami, Bigos, Szybki obiad, mieso obiad, Sos beszamelowy , Dania z makaronem, Chrupki z serkiem , Zupa pieczarkowa, chilli kurczak, Sałatka z porów, Pieczone piersi z kurczaka z czosnkiem i kaparami, Przepis z omlet składniki, Kasza, Cebula faszerowana mięsem z mozarellą i bazylią, Grecka zupa jogurtowa, filet ryby, rukola sałatka, Krewetki w sosie pieprzowym, Kluski , kuchnie małe, smażone kawalki piersi z kurczaka na obiad, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Przepis z np kurczak, Przepis z duszenie pomidorów, sałatka z pa