KALAFIOR

Kalafior

Piękny, biały kalafior to tak naprawdę kwiat. Należy do tej samej rodziny, co kapusta, brokuły czy jarmuż. Zwykle spożywamy go w postaci gotowanej, ale istnieją również przepisy np. na sałatki, w których kalafior występuje tylko lekko blanszowany, czyli krótko gotowany we wrzącej wodzie. Gdy przygotowujemy potrawy z kalafiora pamiętajmy, aby nie był rozgotowany. Nie straci smaku i będzie przyjemnie chrupki. Zminimalizujemy także specyficzny, niekoniecznie przyjemny zapach, który powstaje podczas gotowania. Kalafior można podzielić przed dalszym gotowaniem na małe kawałki. Nazywa się je różyczkami. W takiej postaci smażymy go na patelni, gotujemy na parze lub dodajemy do zapiekanek czy sałatek. Kupując kalafior wybierajmy białe, zwarte i pozbawione plam główki. Dobrym wskaźnikiem świeżości jest kolor otaczających liści. Powinny być zielone. Kalafior jest delikatny, lekko orzechowy w smaku. Najczęściej jemy go z wody z dodatkiem bułeczki. Każdy chyba pamięta to danie z dzieciństwa. Inny popularna wersja kalafiora to różyczki z wody, podawane z posiekanym jajkiem na twardo i koperkiem. Kalafior świetnie nadaje się do zapiekanek samodzielnie lub w połączeniu z innymi warzywami, makaronem i mięsem w sosach serowych czy śmietanowych. Bardzo dobry jest także kalafior sashimi czyli w cieście doskonały jako przekąska z dipem barbecue lub czosnkowym. Kalafior pojawia się w bardzo wielu przepisach na dania obiadowe czy kolacyjne. Sprawdźcie na przepisy.pl

Porady

  1. Kalafior – jak prawidłowo przygotować?
  2. Kalafior – jak gotować?
  3. Warzywa – jak przyrządzać?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

fasola w sosie, Przepis z zapiekanka ziemniak, Przepis z łosoś w śmietanie z koperkiem, Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną, Przepis z kuchnia polska placki, Zupa cebulowa, Potrawy wielkanocne, Pizza z porem, ziemniakami i brie, Żurek, Meksykańskie kąski, Zupa grochowa, Aloo Gobhi, Przepis z mielony z cebula, Krupnik, pieczarek, Placuszki z cukinii, Proste kotleciki z jajka, Niemiecka sałatka ziemniaczana z boczkiem, Zupa serowa z kurkami i ryżem, Musaka, Sałatka Gyros, Zupa ziemniaczana z boczkiem, pieczarkami i grzankami, Risotto ze szpinakiem i boczkiem - VIDEO, Zupa serowa z kurkami i ryżem, Pasta twarogowo-jajeczna, zapiekanka z mięsem mielonym i szpinakiem, Marynowana sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana, Delikatne zawijasy z twarożkiem, Gyros, Kosmiczne ślimaki, Truskawkowy kieszonkowiec, Penne puttanesca z grzybami, mielone z papryk, Kotlety, Burgery drobiowe, sałatka z zielonego ogórka, Przepis z jajka bez jajek, Zapiekanka po rzymsku, Lasagne, Risotto z kurczakiem i warzywami, gulasz do kopytek, Kisiel owocowy ze śmietaną, Sos krakowski II, Szpinakowa zapiekanka, kuchnia polskie, zapiekanka z miesem mielonym i ziemniakami, Przepis z krewetki na ciepło, Zupa cebulowa, Przepis z ser żółty faszerowany pieczarkami, Zapiekanka z ravioli i szpinakiem, Placki ziemniaczane, Pieczeń wołowa z sosem, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, zapiekanka z miesem, Zupa cebulowa, Medaliony z gorgonzolą i żurawiną , Przepis z wołowina po chińsku z warzywami -, Przepis z sum smazony, Karkówka, Salsa, Smażone sandwicze, Przepis z makaron tagliatelle z kurczakiem, Gulasz, Polska zupa pomidorowa