KALAFIOR

Kalafior

Piękny, biały kalafior to tak naprawdę kwiat. Należy do tej samej rodziny, co kapusta, brokuły czy jarmuż. Zwykle spożywamy go w postaci gotowanej, ale istnieją również przepisy np. na sałatki, w których kalafior występuje tylko lekko blanszowany, czyli krótko gotowany we wrzącej wodzie. Gdy przygotowujemy potrawy z kalafiora pamiętajmy, aby nie był rozgotowany. Nie straci smaku i będzie przyjemnie chrupki. Zminimalizujemy także specyficzny, niekoniecznie przyjemny zapach, który powstaje podczas gotowania. Kalafior można podzielić przed dalszym gotowaniem na małe kawałki. Nazywa się je różyczkami. W takiej postaci smażymy go na patelni, gotujemy na parze lub dodajemy do zapiekanek czy sałatek. Kupując kalafior wybierajmy białe, zwarte i pozbawione plam główki. Dobrym wskaźnikiem świeżości jest kolor otaczających liści. Powinny być zielone. Kalafior jest delikatny, lekko orzechowy w smaku. Najczęściej jemy go z wody z dodatkiem bułeczki. Każdy chyba pamięta to danie z dzieciństwa. Inny popularna wersja kalafiora to różyczki z wody, podawane z posiekanym jajkiem na twardo i koperkiem. Kalafior świetnie nadaje się do zapiekanek samodzielnie lub w połączeniu z innymi warzywami, makaronem i mięsem w sosach serowych czy śmietanowych. Bardzo dobry jest także kalafior sashimi czyli w cieście doskonały jako przekąska z dipem barbecue lub czosnkowym. Kalafior pojawia się w bardzo wielu przepisach na dania obiadowe czy kolacyjne. Sprawdźcie na przepisy.pl

Porady

  1. Kalafior – jak prawidłowo przygotować?
  2. Kalafior – jak gotować?
  3. Warzywa – jak przyrządzać?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z kulebiak z mięsem, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Pasztet, Przepis z pieczona ryba w marynacie, pieczone skrzydełka w miodzie -, Makaron z sosem śmietanowym, Placki po węgiersku, obiad ryby, roszponka salata, smażone kawalki piersi z kurczaka, Przekąski, Przepis z Nudle knorr, piersi z, Kolourakia – ciasteczka rodem z Grecji, Sos czosnkowy na wódce, Hiszpańska patelnia warzyw, pierś z kurczaka, Sos beszamelowy , Karp w galarecie, Tłusty czwartek, Wołowe kawałki , Soczysta karkówka z warzywami z grilla, marchewka tarta, Jajka faszerowane i smażone, Zapiekanka rodzinna, Gukasz a la dziczyzna, sałatka z szynką i ogórkiem konserwowym, Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami, Gyros z kurczakiem, Obiad, Sałatka z szynki z makaronem, Bitki z majerankiem, Indykowy sos wspomagany fixem , Bakłażany zapiekane z pomidorami, mozzarellą i parmezanem, przyprawy do cielęciny, Zupa pieczarkowa z pulpetami, Kaczka, kuchnia niemiecka, Przepis z ryba z cukinia, Sałatka grecka na szybko, Sałatki z kurczakiem, Galaretkowe witrażyki, Przepis z zupa z pora, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Brzoskwiniowe piersi, Sos czosnkowy , Surówka z kapusty włoskiej, Ryba, Zupa cebulowa, Filet z kurczaka czosnkowy, Zupa cebulowa, grillowan, Przepis z boze n, Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Przepis z piers z kurczaka z boczkiem, Sałatka z dynią w curry, Leczo, sosy z kurczaka, sałatka z mozzarella, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami, Sałatka z mielonką wieprzową