KASZA

Kasza

Kasze są od dawna stałym elementem polskiej kuchni. W konkurencji z ziemniakami i egzotycznym ryżem, zostały one ostatnio trochę zapomniane. Warto przywrócić je do naszego jadłospisu na stałe, bo są łatwe do przygotowanie, niedrogie i doskonale komponują się z wieloma smakami. Kasza to po prostu jadalne nasiona zbóż – jęczmienia, gryki, pszenicy czy prosa, pozbawione łuski, i w różnym stopniu rozdrobnione. Kasze radzą sobie dobrze, jako dodatek do mięsa, warzyw czy ryb, ale jeszcze lepiej odnajdują się w roli głównej, jako podstawa dania obiadowego czy kolacyjnego. Spróbujcie lekko orzechowej w smaku, kaszy gryczanej z wędzonym boczkiem, sosem grzybowym, gulaszem czy grillowanymi warzywami. Kasza gryczana jest podstawowym składnikiem popularnej w Polsce kaszanki. Kaszanka występuje także w kuchni niemieckiej, jako blut wurst i francuskiej, jako boudin noir. Z kaszy gryczanej przygotować można wegetariańskie kotlety lub placki. Najczęściej jednak używamy jej do krupniku, klasycznej polskiej zupy. Kasza świetnie sprawdza się zamiast ryżu w gołąbkach, nadziewanej papryce czy zapiekanej cukinii. Spróbujcie jej także na zimno na przykład pęczaku, w sałatkach z warzywami czy tuńczykiem z dodatkiem sosu do sałaty. Taki sposób przygotowania staje się ciekawą propozycję nie tylko na domową kolację, ale także przyjęcie. A może na śniadanie? Powrót do dzieciństwa z kaszą manną na mleku. Delikatna, drobna kasza manna idealnie komponuje się z warzywami w pasztetach warzywnych. Nowych pomysłów na dania szukaj na przepisy.pl

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z ciasta przepis, Sos beszamelowy , Wstążki z kurczakiem i papryką , Fricassee z kurczaka, kurczak oliwa, sos z marchewką, Gołąbki Mocy Świątecznej, Sałatki, Sałatka z kapusty pekińskiej , Potrawy wigilijne, pieczone baklazany, Przepis z szaszłyk z fileta z kurczaka, Sos włoski do spaghetti, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Przepis z roladki schab, Indyk, Sałatki z kurczakiem, Pstrąg, Potrawy wielkanocne, Przepis z ciasto francuskie z suszonymi pomidorami, Ryba po grecku, ryba z miętą, pasta z twarożku, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Lekka zupa pomidorowa, Extra ziołowa zapiekanka z pomidorowym sosem, Zapiekanka z ravioli i szpinakiem, Kalafior, parówki ser żółty jajka, Krewetki w ostrym sosie, Sałatka z grzybami i fasolą, Bankietowa sałatka z łososiem, Przepis z sos do schabu, Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami , Potrawka ze szczupaka i jajek, pierogi z kapustą, racuchy ze śmietaną, Przepis z makaron farfalle z warzywami, piersi z czosnkiem, Szaszłyki wieprzowe, Kurczak w paście Tom Yum i orzechach, Zupa cebulowa, Spaghetti Bolognese, dorsz w naczyniu żaroodpornym, makaron z sosem śmietanowym ze szpinakiem, Sałatka cytrynowa z miętą , Zupa z soczewicy, Babka ziemniaczana z kiełbasą i sosem z leśnych grzybów, Pierś,pieczarki , pyszne danie , Rajska szarlotka, sosy grecki, przystawki z czosnkiem, Lekka zupa pomidorowa, Kolorowa surówka z zielonej sałaty i rzeżuchy, Sałatka z wołowiny, ciasto f, Schab pieczony z grzybami i szpinakiem, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Makaron z wołowiną i warzywami, zupa ogorkowa knorr, Pasztet, Zupa cebulowa z piwem i grzankami , Jajka, Gołąbki