KASZA

Kasza

Kasze są od dawna stałym elementem polskiej kuchni. W konkurencji z ziemniakami i egzotycznym ryżem, zostały one ostatnio trochę zapomniane. Warto przywrócić je do naszego jadłospisu na stałe, bo są łatwe do przygotowanie, niedrogie i doskonale komponują się z wieloma smakami. Kasza to po prostu jadalne nasiona zbóż – jęczmienia, gryki, pszenicy czy prosa, pozbawione łuski, i w różnym stopniu rozdrobnione. Kasze radzą sobie dobrze, jako dodatek do mięsa, warzyw czy ryb, ale jeszcze lepiej odnajdują się w roli głównej, jako podstawa dania obiadowego czy kolacyjnego. Spróbujcie lekko orzechowej w smaku, kaszy gryczanej z wędzonym boczkiem, sosem grzybowym, gulaszem czy grillowanymi warzywami. Kasza gryczana jest podstawowym składnikiem popularnej w Polsce kaszanki. Kaszanka występuje także w kuchni niemieckiej, jako blut wurst i francuskiej, jako boudin noir. Z kaszy gryczanej przygotować można wegetariańskie kotlety lub placki. Najczęściej jednak używamy jej do krupniku, klasycznej polskiej zupy. Kasza świetnie sprawdza się zamiast ryżu w gołąbkach, nadziewanej papryce czy zapiekanej cukinii. Spróbujcie jej także na zimno na przykład pęczaku, w sałatkach z warzywami czy tuńczykiem z dodatkiem sosu do sałaty. Taki sposób przygotowania staje się ciekawą propozycję nie tylko na domową kolację, ale także przyjęcie. A może na śniadanie? Powrót do dzieciństwa z kaszą manną na mleku. Delikatna, drobna kasza manna idealnie komponuje się z warzywami w pasztetach warzywnych. Nowych pomysłów na dania szukaj na przepisy.pl

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zupa cebulowa, Zawijane kanapki na każdą imprezę, Kurczak z jarzynami po chińsku, Sałatka z brokułami - VIDEO , Quesadillas - VIDEO, piers z indyka -, Pieczona karkówka z chrupiącą skórką, Przepis z zapiekanka na bu, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i szpinakiem, Ryż smażony z warzywami, Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą, Zapiekanka makaronowa, Tofu z sosem sojowym, Przepis z kuchni chinskiej, Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu, Sałatki z kurczakiem, Zupa z dyni, szpinak liście, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Przepisy świąteczne, Zupa pieczarkowa, krewetki po, Świąteczny pasztet mieszany z suszonymi pomidorami , Tortilla - VIDEO, Klopsiki z mięsa z indyka w sosie bolonese , Przepis z pieczona łopatka, Krupnik, Przepis z salatka z ryżem, Zapiekanka rodzinna, Klops domowy z jajkiem, Leczo, makaron z kurczakiem po tajsku, Zielone gazpacho, mielone inaczej, potrawa po chińsku, Elegancki sos z wędzonego sera, Zupa jarzynowa, Przepis z mięso mielone po meksykańsku, sałatka miodowo - musztardowa, karkówka pieczona w całości, Żurek, Sałatka z pomidorów i ogórków , Panir, Gołąbki, Przepis z przepisy na przystawki do obiadu, Sos majonezowy ze słodką papryką, filety kurczaka, Pieczeń, Przepis z salatki z serem feta, Lasagne, Krewetki z grilla, Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu, Przepis z Piers makaron, Paluszki grissini z szynką parmeńską, Sałatka gyros z kurczaka, Przepis z obiad po wlosku, Gyros, Przepis z kurczak ziemniaki, Pstrąg w śmietanie, mloda ka, przepisy z serem mozzarella, Błyskawiczna sałatka jarzynowa , Schab, Dorsz, karmazyn, morszczuk lub dorada pieczona w folii