KEBAB

Kebab

Tradycyjny kebab składa się z mięsa, świeżych warzyw i kremowego sosu. Tak przygotowane składniki służą do nadziewania chlebków pita lub placków tortilla czy po prostu bułki. Mięso  może być w pokrojone lub zmielone i uformowane w podłużne kiełbaski. Sekretem wyjątkowego smaku kebaba są oczywiście przyprawy. Mieszanka przypraw zawiera zazwyczaj słodką i ostrą paprykę, kumin i mieloną kolendrę. Można je uzupełnić oregano czy zielem angielskim. Kawałki mięsa do kebabu marynujemy przez kilka godzin w oliwie z mieszanką przypraw. Kebab z mięsa mielonego przyrządza się nieco inaczej, mieszając świeże mięso z surową, drobno pokrojoną cebulą i przyprawami, bez dodatku bułki i jajek. Mięso do kebaba może być wołowe, wieprzowe lub drobiowe. Klasyczny przygotowuje się z baraniny. Obok mięsa,  dodajemy oczywiście warzywa takie jak cebula, papryka w słupkach, czerwona lub biała, cienko poszatkowana, kapusta. I sosy, dodające smaku i łączące wszystkie składniki w jedną całość. Najłatwiejszym sosem do kebaba jest sos czosnkowy, przygotowany dosłownie w minutę, z jogurtu naturalnego, czosnku i ulubionej mieszanki przypraw. Do sosu czosnkowego zetrzeć można trochę świeżego ogórka. W ten sposób mamy klasyczny, greckim sos tzatziki. Spróbujcie także sosu pomidorowego, przygotowanego z ketchupu lub przecieru pomidorowego, przyprawionego na ostro, z papryczką chili, lub łagodnie według smaku. Zobacz ciekawe przepisy na potrawy typu kebab na przepisy.pl 

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zapiekanka z owocami morza, Zapiekanka grecka, majonezu, Udziec jagnięcy z rozmarynem i kiszonymi ogórkami, kuchnia polska zapiekanki, Muszle w pomidorach z ziołami, Potrawy wielkanocne, Przepis z na gorąco, Przepis z Sosy Knorr w słoikach, jaja z chrzanem, Pikantny sos bolognese , Grillowane kiełbaski z serem feta , Proste kotleciki z jajka, Musaka, Papryka, makaron z bułką tartą, Babeczki z lodami bakaliowymi, Dania z makaronem, Warzywa, Neapolitańskie spaghetti z pomidorami i szpinakiem, Zapiekanka a’la lasagne , Przepis z jajkiem, Kuchnia chińska sajgonki, przyprawa gyros knorr, Sałatki z makaronem, salatka z jablek, faszerowana szynka, Zupa cebulowa, Zupa grzybowa, Aromatyczna tarta z kozim serem, Ziemniaki, Grillowane kiełbaski z serem feta , Zupa z dwóch czekolad z bakaliami, Przepis z marynata do szaszłyków, Polędwiczki, Krem z pieczonych pomidorów i papryki, z kulkami koziego sera, Sałatka ziemniaczana z majonezem, Deser z lodami "Sowa", Aloo Paratha, Zupa cebulowa, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , sos z borowików, Ziemniaczany krem , Kebab, karkówka w miodzie, Przepis z gotowany kurczak w sosie, Zupa cebulowa, Wielkanocny schab pachnący majerankiem , Sałatka „Warwara-Krasa”, Przepis z szynka wieprzowa, Ryba z tajskim sosem, Przepis z Obiad kurczak z ryżem, Sole Meunière, sałatki z makaronem tortellini, Ryba, Sos beszamelowy , Przepis z sałatka z piersi z kurczaka, Naleśniki, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Karp na sposób węgierski, Kotlet de volaille - VIDEO, gulasz z kabaczka, Pierś z kurczaka pieczona, Zupa gulaszowa