KURCZAK

Kurczak

Kurczak to najbardziej popularny rodzaj drobiu. Wszechstronny i  łatwy do przygotowania, jest podstawą wielu przepisów kuchni polskiej i nie tylko. Kurczaka gotuje się stosunkowo krótko, jest powszechnie dostępny i świetnie komponuje się z niezliczoną liczbą składników. Stanowi on bazę wielu zup, gotowany w wywarze z warzyw  z przyprawami tworzy smakowity i aromatyczny rosół. Z tego wywaru możemy przygotować wiele różnych zup lub podać po prostu jako czysty rosół z marchewką i drobnym makaronem. Kurczak dobrze się marynuje w pikantnych, słodko-kwaśnych marynatach. Zdecydowana w smaku marynata doda delikatnemu mięsu charakteru. Dodatek specjalnych ziół i przypraw zamienia skromnego kurczaka w indyjskie dania tandoori czy tikka masala. Pierś kurczaka jest nieodłącznym elementem lżejszych dań. Spróbujcie jej z warzywami i makaronem lub ryżem lub prostej sałatki z mięsem z drobiu z sosem jogurtowym i świeżymi ziołami. Klasycznym włoskim daniem jest kurczak Alfredo czyli kawałki piersi w kremowym sosie z serem parmezan. Nieco bardziej pracochłonne jest przygotowanie kurczaka w całości. Ale włożony wysiłek z pewnością opłaci się. Soczysty, pachnący kurczak z lekko zrumienioną, chrupiącą skórką z pewnością zadowoli nawet wybrednych smakoszy. 

Porady

  1. Pierś z kurczaka - jak przygotować, żeby była soczysta?
  2. Pierś z kurczaka

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka z pieczonych buraczków z serkiem - VIDEO, Przepis z farsz do pasztecików, Pieczeń, Polędwiczki wieprzowe, sajgonki z grzybami mu i mięsem mielonym, Wykwintny schab nadziewany pomidorami w sosie tatarskim , Mus truskawkowy z bitą śmietaną, Kurczak w sosie cytrynowym po grecku, Przepis z spaghetti bezmięsne, Ciasto na pizze, Amerykański chleb, Gulasz, Zapiekane risotto z kiełbasą, Burgery wołowe , Przepis z sos dp mi, Sos St. Vincent II, pietruszka sos, smalec z papryką, Szybka jesienna zupa z klopsikami, Puszysty saksoński omlet, Sałatka grecka z fetą, Przepis z gołąbki smażone, Kurczak w paście curry, Przepis z kuchnia francuska desery, Sos do dziczyzny, Przepis z zapiekanki ryzowe, Przepis z tuńczyk, Lody owocowe, Gyros, sałatka z kurczakiem chilli, Gram masala - przyprawa rodem z Indii, Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera, zapiekanki z makaronem przepisy, ryz pieczarki, Rosół z kluseczkami, Karp po kasztelańsku, Przystawki, Łosoś, Przepis z przepis na sos do hamburgera, sałatka tuńczyk ryż, mieso do spaghetti, Sałatka gyros warstwowa, Leczo, Łosoś w pomidorowym sosie , Proste kotleciki z jajka, zołty ser, sos do miesa z kurczaka, Gołąbki, Sałatka z kurkami z płatkami parmezanu, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Pstrąg, racuszki z jabłkami, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Pasztet, Zupa pomidorowa, Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem, Pieczeń rzymska, Ryba po grecku, Zapiekanka rodzinna, zu szparagowa, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Pierś z kurczaka, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Przepis z farsz do sajgonek