PAPRYKA

Papryka

Kolorowa papryka na stałe weszła do naszej kuchni, zwłaszcza, że hoduje się ją teraz także w Polsce. Chrupki, świeży i lekko słodki w smaku, owoc papryki występuje w różnych kształtach I barwach. Kolory zaczynają się od zielonego, poprzez czerwony, żółty, pomarańczowy aż do fioletowego i prawie czarnego. Wszystkie są odmianami tej samej rośliny znanej w świecie botaniki, jako Capsicum annuum. Świeża papryka powinna mieć błyszczącą, dość twardą skórę bez plamek i przebarwień. Zastosowanie papryki w kuchni jest naprawdę szerokie. Sałatki, zapiekanki, gulasze, szaszłyki, potrawy mięsne i bezmięsne. W najprostszej postaci próbujcie na przykład sałatki z mieszanych, zielonych sałat z cienko pokrojoną papryką, najlepiej w kilku kolorach. Do tego sos winegret i codzienna sałatka kusi kolorami i aromatem. Krucha papryka, pokrojona w słupki, pasuje do dowolnych dipów np. czosnkowego czy ziołowego. Podsmażona lub upieczona w piekarniku nabiera dodatkowej słodyczy. Po upieczeniu bardzo łatwo zdjąć z niej skórkę. Plastry pieczonej papryki podać można z sosem sałatkowym wzbogaconym na przykład dodatkiem drobno pokrojonych filetów anchois lub sera feta. Pękaty owoc papryki, po usunięciu pestek, idealnie nadaje się do faszerowania. Surową paprykę nadziewać można ryżem z mięsem mielonym lub warzywami takimi jak cukinia, pieczarki, szpinak czy pomidory. Dla wzbogacenia smaku do farszu zawsze warto dodać cebulę i czosnek a także świeże lub suszone zioła. Nadziewana papryka może być pieczona lub duszona z dodatkiem sosu. Zazwyczaj wybieramy sos pomidorowy, ale spróbujmy także sosu grzybowego czy serowego. Bardzo lubiana jest także papryka marynowana w occie. Można ją podawać jako dodatek do pieczonych czy smażonych mięs czy do kanapek. Na przepisy.pl znajdziecie ciekawe inspiracje i mnóstwo przepisów na dania z papryką.

Porady

  1. Warzywa - jak przechowywać?
  2. Warzywa – co zrobić, żeby były chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku?
  3. Warzywa rozgotowane – co z nimi zrobić?
  4. Owoce i warzywa – jak przyspieszyć dojrzewanie?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sos czosnkowy na wódce, Banany pod zimną kołderką, sałatka z tuńczykiem i ryżem, Zupa pomidorowa, Pomidorowe kopytka z brokułami , Pasztet, Sos cynamonowy, Dynia, makaron z serem i z boczkiem, Przepis z sosy do ryżu, Przepis z obiad z pieczarkami i filetem z kurczaka, Popcorn z lodami czekoladowymi, Wakacyjna kanapka z kurczakiem, Przepis z pierś z kurczaka marynata, Przepis z makaron i fasolka, Sos z awokado do potraw z grilla, Zupa cebulowa, Drobiowe roladki z szynką, ananasem i serem, Lane ciasto, gotowe kuchnie, Ryba po grecku, kapusta biała gotowana, Sałatka grecka z fetą, Sałatki z kurczakiem, mrożone brokuły, Barszcz biały, Kutia, Ryba Veracruz, np karkówka, Schab, Polędwiczki wieprzowe, Przepis z sos z kurczaka, Przepis z brokuł zapiekany, Salsa, Papryka, Przepis z seler w słoiku, Sałatka z kiełkami lucerny i z oliwkami, Przepis z szaszlyki z kurczaka w sosie czosnkowym, Zapiekany Pan Kartofel, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Pieczone borowiki, Zapiekany Pan Kartofel, makaron cebula pomidor, Chińskie sajgonki, Placuszki z cukinii, pieczarki z piekarnika p, Zupa warzywna z Pesto, Spaghetti , Leczo - VIDEO , Pikantne roladki z kurczaka ze śliwką i oscypkiem, Kurczak, Quesadillas - VIDEO, Sałatka z pieczonych buraków i sera blue, Przepis z obiad ze szpinakiem, Przepis z kasza z mięsem, Pizza kebabowa, Ośmiorniczki w winie, Łatwa faszerowana cukinia po włosku , Zapiekanka spaghetti z kurczakiem, Przepis z zapiekanki z brokułami, Przepis z zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami, Zupa grochowa z imbirem, Żurek, Sałatka gyros ognista