PAPRYKA

Papryka

Kolorowa papryka na stałe weszła do naszej kuchni, zwłaszcza, że hoduje się ją teraz także w Polsce. Chrupki, świeży i lekko słodki w smaku, owoc papryki występuje w różnych kształtach I barwach. Kolory zaczynają się od zielonego, poprzez czerwony, żółty, pomarańczowy aż do fioletowego i prawie czarnego. Wszystkie są odmianami tej samej rośliny znanej w świecie botaniki, jako Capsicum annuum. Świeża papryka powinna mieć błyszczącą, dość twardą skórę bez plamek i przebarwień. Zastosowanie papryki w kuchni jest naprawdę szerokie. Sałatki, zapiekanki, gulasze, szaszłyki, potrawy mięsne i bezmięsne. W najprostszej postaci próbujcie na przykład sałatki z mieszanych, zielonych sałat z cienko pokrojoną papryką, najlepiej w kilku kolorach. Do tego sos winegret i codzienna sałatka kusi kolorami i aromatem. Krucha papryka, pokrojona w słupki, pasuje do dowolnych dipów np. czosnkowego czy ziołowego. Podsmażona lub upieczona w piekarniku nabiera dodatkowej słodyczy. Po upieczeniu bardzo łatwo zdjąć z niej skórkę. Plastry pieczonej papryki podać można z sosem sałatkowym wzbogaconym na przykład dodatkiem drobno pokrojonych filetów anchois lub sera feta. Pękaty owoc papryki, po usunięciu pestek, idealnie nadaje się do faszerowania. Surową paprykę nadziewać można ryżem z mięsem mielonym lub warzywami takimi jak cukinia, pieczarki, szpinak czy pomidory. Dla wzbogacenia smaku do farszu zawsze warto dodać cebulę i czosnek a także świeże lub suszone zioła. Nadziewana papryka może być pieczona lub duszona z dodatkiem sosu. Zazwyczaj wybieramy sos pomidorowy, ale spróbujmy także sosu grzybowego czy serowego. Bardzo lubiana jest także papryka marynowana w occie. Można ją podawać jako dodatek do pieczonych czy smażonych mięs czy do kanapek. Na przepisy.pl znajdziecie ciekawe inspiracje i mnóstwo przepisów na dania z papryką.

Porady

  1. Warzywa - jak przechowywać?
  2. Warzywa – co zrobić, żeby były chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku?
  3. Warzywa rozgotowane – co z nimi zrobić?
  4. Owoce i warzywa – jak przyspieszyć dojrzewanie?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Filety z łososia z sezamem, gruba, naleśniki z farszem -, Dipy, Zupa cebulowa, Mrożona kawa z lodami i karmelizowanymi orzechami laskowymi, Niemiecka kiełbasa w cieście, zapiekanka z piersi kurczaka z pieczarkami, Ogórek, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Jesienna zupa z kaszą, Sałatka z kurczakiem i mozzarellą, Pyszne warzywa z patelni , Potrawy wielkanocne, Wiosenna mizeria ze szczypiorem, Chrupiące pikantne orzechy, Zupa szczawiowa, Golonka pomorska, kuchnia polska salatki, Sos beszamelowy , Sałatka meksykańska z kurczakiem, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Przepis z sosy z jogurtem naturalnym, Przepis z pesto z oliwek, Krem z leśnych grzybów, Chińskie sajgonki, Wykwintny schab nadziewany pomidorami w sosie tatarskim , Kluski lane, Gulasz, Przepis z sałatka napoli, Kotlety wieprzowe z szałwią i jabłkiem, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Zapiekana tortilla, kurczak duszony w warzywach, Nadziewane jajka, Zupa grochowa, Przepis z zupa krem z brokulów, Kremowy stroganoff z ryżem, zupa serowa z serków topionych -, Placki, Przepis z kurczak nadziewany miesem mielonym, Przekąski, Przepis z szaszlyki z piekarnika, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Aksamitne spaghetti, Kurczak pieczony na butelce, dorsz z grilla w folii, Żeberka, Przepis z majonez - do sosu, Zupa pomidorowa, Dania z makaronem, Muszelki z sosem mięsno-warzywnym, Mielone, desery i ciasta, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Przepis z obiad z spagetti, makaron ze szpinakiem kurczakiem i serkiem topionym, filety a kurczaka, Włoska zupa minestrone z boczkiem i makaronem, Gołąbki z ziemniakami , żółta fasolka szparagowa, gotowane piersi z kurczaka, Nerki cielęce z winem marsala, Sałatki z kurczakiem