PAPRYKA

Papryka

Kolorowa papryka na stałe weszła do naszej kuchni, zwłaszcza, że hoduje się ją teraz także w Polsce. Chrupki, świeży i lekko słodki w smaku, owoc papryki występuje w różnych kształtach I barwach. Kolory zaczynają się od zielonego, poprzez czerwony, żółty, pomarańczowy aż do fioletowego i prawie czarnego. Wszystkie są odmianami tej samej rośliny znanej w świecie botaniki, jako Capsicum annuum. Świeża papryka powinna mieć błyszczącą, dość twardą skórę bez plamek i przebarwień. Zastosowanie papryki w kuchni jest naprawdę szerokie. Sałatki, zapiekanki, gulasze, szaszłyki, potrawy mięsne i bezmięsne. W najprostszej postaci próbujcie na przykład sałatki z mieszanych, zielonych sałat z cienko pokrojoną papryką, najlepiej w kilku kolorach. Do tego sos winegret i codzienna sałatka kusi kolorami i aromatem. Krucha papryka, pokrojona w słupki, pasuje do dowolnych dipów np. czosnkowego czy ziołowego. Podsmażona lub upieczona w piekarniku nabiera dodatkowej słodyczy. Po upieczeniu bardzo łatwo zdjąć z niej skórkę. Plastry pieczonej papryki podać można z sosem sałatkowym wzbogaconym na przykład dodatkiem drobno pokrojonych filetów anchois lub sera feta. Pękaty owoc papryki, po usunięciu pestek, idealnie nadaje się do faszerowania. Surową paprykę nadziewać można ryżem z mięsem mielonym lub warzywami takimi jak cukinia, pieczarki, szpinak czy pomidory. Dla wzbogacenia smaku do farszu zawsze warto dodać cebulę i czosnek a także świeże lub suszone zioła. Nadziewana papryka może być pieczona lub duszona z dodatkiem sosu. Zazwyczaj wybieramy sos pomidorowy, ale spróbujmy także sosu grzybowego czy serowego. Bardzo lubiana jest także papryka marynowana w occie. Można ją podawać jako dodatek do pieczonych czy smażonych mięs czy do kanapek. Na przepisy.pl znajdziecie ciekawe inspiracje i mnóstwo przepisów na dania z papryką.

Porady

  1. Warzywa - jak przechowywać?
  2. Warzywa – co zrobić, żeby były chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku?
  3. Warzywa rozgotowane – co z nimi zrobić?
  4. Owoce i warzywa – jak przyspieszyć dojrzewanie?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Leczo z cukinii, Lody czekoladowe podawane na wafelku "Czołg", Warzywa, Przepis z makarony z rukolą, Bakłażany z cebulą, Przepis z ziemniaki inaczej, Udka z wątróbką, Przepis z maso, Przepis z pieczone skrzydełka w miodzie, Kurczak, Placki ziemniaczane, Ryby w cieście – fritto misto di mare, Przepis z szpinak smazony, Przepis z omlet jajka, Rosół z kulkami, Przepis z salatka cezar z grzankami, Pyszny makaron rigatoni z bananami, Placek owocowy, Masło orzechowe, sałatka z pieczarkami i papryką marynowana, Polędwiczki wieprzowe, Przepis z sałatka tagliatelle, Sałatka ziemniaczana z majonezem, Surówka z marchewki, Karp w galarecie, Lody kokosowe z owocami "Budzik", Żeberka, Deser z lodami kokosowymi "Wieloryb", Karp w piwie, Sos majonezowo – cebulowy, Tortilla - VIDEO, Mini tarta z kurczakiem i papryką, ryba w sosie koperkowym, Wiosenna zielona sałatka, Ratatui a’la Gousto, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Gołąbki, cukinia zaprawy, Zupa grzybowa, Tortilla, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Przepis z Zdrowe desery, Przepis z ciasto jojo, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Przepis z jabłka kwaśne, Sałatka gyros warstwowa, Pierś z kurczaka, Spaghetti Napoli z kulkami mozzarelli, Sałatka gyros z kurczaka, Bigos - VIDEO, zupa j, Przepis z sos do zapiekanek, Ryż, Smażona ryba na ostro, Leczo, Lody kokosowe "Tropikalne wyspy", Kasza, Sos z białego wina ze skórką cytrynową, Sałatka z rzodkiewkami i kozim serem, Przepis z makarony z boczkiem na ostro, Przepis z pokruszony ser feta, Przepis z mięsa z grilla, sola z piekarnika z warzyw