PAPRYKA

Papryka

Kolorowa papryka na stałe weszła do naszej kuchni, zwłaszcza, że hoduje się ją teraz także w Polsce. Chrupki, świeży i lekko słodki w smaku, owoc papryki występuje w różnych kształtach I barwach. Kolory zaczynają się od zielonego, poprzez czerwony, żółty, pomarańczowy aż do fioletowego i prawie czarnego. Wszystkie są odmianami tej samej rośliny znanej w świecie botaniki, jako Capsicum annuum. Świeża papryka powinna mieć błyszczącą, dość twardą skórę bez plamek i przebarwień. Zastosowanie papryki w kuchni jest naprawdę szerokie. Sałatki, zapiekanki, gulasze, szaszłyki, potrawy mięsne i bezmięsne. W najprostszej postaci próbujcie na przykład sałatki z mieszanych, zielonych sałat z cienko pokrojoną papryką, najlepiej w kilku kolorach. Do tego sos winegret i codzienna sałatka kusi kolorami i aromatem. Krucha papryka, pokrojona w słupki, pasuje do dowolnych dipów np. czosnkowego czy ziołowego. Podsmażona lub upieczona w piekarniku nabiera dodatkowej słodyczy. Po upieczeniu bardzo łatwo zdjąć z niej skórkę. Plastry pieczonej papryki podać można z sosem sałatkowym wzbogaconym na przykład dodatkiem drobno pokrojonych filetów anchois lub sera feta. Pękaty owoc papryki, po usunięciu pestek, idealnie nadaje się do faszerowania. Surową paprykę nadziewać można ryżem z mięsem mielonym lub warzywami takimi jak cukinia, pieczarki, szpinak czy pomidory. Dla wzbogacenia smaku do farszu zawsze warto dodać cebulę i czosnek a także świeże lub suszone zioła. Nadziewana papryka może być pieczona lub duszona z dodatkiem sosu. Zazwyczaj wybieramy sos pomidorowy, ale spróbujmy także sosu grzybowego czy serowego. Bardzo lubiana jest także papryka marynowana w occie. Można ją podawać jako dodatek do pieczonych czy smażonych mięs czy do kanapek. Na przepisy.pl znajdziecie ciekawe inspiracje i mnóstwo przepisów na dania z papryką.

Porady

  1. Warzywa - jak przechowywać?
  2. Warzywa – co zrobić, żeby były chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku?
  3. Warzywa rozgotowane – co z nimi zrobić?
  4. Owoce i warzywa – jak przyspieszyć dojrzewanie?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Dania z makaronem, mrożony groszek, mieso z jajkiem, Przepis z sałatka z sałatą rzymską, Przepis z obiad bezmiesne, Schab, Schab karkowy nadziewany śliwkami, Zapiekanka rodzinna, Przepis z SER TY, Przepis z zapiekanka z miesem mielonym i pieczarkami, Biało- czerwone kuleczki na jeden kęs, Kanapki z marynowanym łososiem i kaparami, pieczeń z karkówki, mozzarella, Placki ziemniaczane, Tacos wegetariańskie , Skrzydełka hot wings, Placki po węgiersku, Smażone śledzie w sosie winegret, Szpinak zapiekany z sardynkami, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, Pierogi z kapustą i grzybami, Przekąski, sosy z smietana, Przepis z delikat uniwersalny knorr, Zapiekanka Gyros , Ziołowe kurczaki z suszonymi pomidorami, schab smażony, Leczo, SŁODKA BOMBKA :), Zupa cebulowa, Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk , Zupa z dyni, Przepis z ryby warzywa, Kurczak w kokosie , pieczona karkówka w piekarniku, Podstawowa marynata grillowa do mięsa Mirka Drewniaka, Babka z kaszy gryczanej, Ziemniaki, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Żeberka - VIDEO, Rolada ziemniaczana, czerwona soczewica, Żeberka pieczone z sosem naturalnym, Zupa grzybowa, smaczny p, Jajka, sera żó, Żeberka, Przepis z ciasta desery, Łosoś, Zapiekanka z pieczarkami, sos brokulowy, Naleśniki, Szybka zupka meksykańska, sałatka z makreli wędzonej, Carbonara, Kanapka z twarożkiem i salami , Przepis z kuchnia ryby, Koktajl mleczno-warzywny, Kanapki z rostbefem, konfiturą z czerwonej cebuli i serem pleśniowym , Gulasz po polsku - VIDEO, BUŁKA Z JAJEM :), Chrupiące mielone kotlety z kukurydzą