PAPRYKA

Papryka

Kolorowa papryka na stałe weszła do naszej kuchni, zwłaszcza, że hoduje się ją teraz także w Polsce. Chrupki, świeży i lekko słodki w smaku, owoc papryki występuje w różnych kształtach I barwach. Kolory zaczynają się od zielonego, poprzez czerwony, żółty, pomarańczowy aż do fioletowego i prawie czarnego. Wszystkie są odmianami tej samej rośliny znanej w świecie botaniki, jako Capsicum annuum. Świeża papryka powinna mieć błyszczącą, dość twardą skórę bez plamek i przebarwień. Zastosowanie papryki w kuchni jest naprawdę szerokie. Sałatki, zapiekanki, gulasze, szaszłyki, potrawy mięsne i bezmięsne. W najprostszej postaci próbujcie na przykład sałatki z mieszanych, zielonych sałat z cienko pokrojoną papryką, najlepiej w kilku kolorach. Do tego sos winegret i codzienna sałatka kusi kolorami i aromatem. Krucha papryka, pokrojona w słupki, pasuje do dowolnych dipów np. czosnkowego czy ziołowego. Podsmażona lub upieczona w piekarniku nabiera dodatkowej słodyczy. Po upieczeniu bardzo łatwo zdjąć z niej skórkę. Plastry pieczonej papryki podać można z sosem sałatkowym wzbogaconym na przykład dodatkiem drobno pokrojonych filetów anchois lub sera feta. Pękaty owoc papryki, po usunięciu pestek, idealnie nadaje się do faszerowania. Surową paprykę nadziewać można ryżem z mięsem mielonym lub warzywami takimi jak cukinia, pieczarki, szpinak czy pomidory. Dla wzbogacenia smaku do farszu zawsze warto dodać cebulę i czosnek a także świeże lub suszone zioła. Nadziewana papryka może być pieczona lub duszona z dodatkiem sosu. Zazwyczaj wybieramy sos pomidorowy, ale spróbujmy także sosu grzybowego czy serowego. Bardzo lubiana jest także papryka marynowana w occie. Można ją podawać jako dodatek do pieczonych czy smażonych mięs czy do kanapek. Na przepisy.pl znajdziecie ciekawe inspiracje i mnóstwo przepisów na dania z papryką.

Porady

  1. Warzywa - jak przechowywać?
  2. Warzywa – co zrobić, żeby były chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku?
  3. Warzywa rozgotowane – co z nimi zrobić?
  4. Owoce i warzywa – jak przyspieszyć dojrzewanie?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z knorr pl przepisy, Chłopskie śniadanie po Śląsku, Placki owsiane z warzywami, Mielone, Swojski cebulowy filecik, dania na obiad, Chłopskie śniadanie po Śląsku, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Chłopskie śniadanie po Śląsku, Kaczki z jajek, żeberka pieczone -, Ryż, szparagi z sosem serowym, Przepis z kurczak curry z ryżem, Makaron, Zupa cebulowa z grzankami, Leczo, Karp, Proste kotleciki z jajka, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Indyjski napój bananowy, dania z serem żółtym, Schab w pięciu smakach, Sałatka grecka, Sałatka makaronowa z krewetkami, Przepis z roladki ze szpinakiem, Pieczony boczek w marynacie musztardowo- miodowej, Przepis z co z pieczarek, Ratatui a’la Gousto, Przepis z wiśnie w spirytusie, Sałatka gyros z kurczaka, Polędwiczki, Dynia, domowa, zapiekanka z fetą, Przepis z WEGIERSKA ZUPA GULASZOWA, Kakao, kurczak z jajkiem, Zapiekanka nadreńska w wersji wegetariańskiej, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Bigos, Spaghetti z tuńczykiem, Przepis z Zapiekanka niskokaloryczna, Sałatki z makaronem, Potrawy wigilijne, Babka, Przepis z obiad z ryżem -, obiad z boczkiem surowym, Schabowy z cebulową panierką - VIDEO, Przystawki, Domowe wrapy, Kapusta z grochem, Napój owocowy, Sos majonezowy, Kotleciki z kurczaka z szałwią i szynką - VIDEO, Jabłkowe ciasto Baden- Baden, schab pieczony soczysty, Chińska patelnia, Sałatka z porów, pieczeń w sosie, sos do potrawki z kurczaka, Przepis z mieso z jajkiem, Przepis z zupa na wołowinie, Salsa teksańska