PAPRYKA

Papryka

Kolorowa papryka na stałe weszła do naszej kuchni, zwłaszcza, że hoduje się ją teraz także w Polsce. Chrupki, świeży i lekko słodki w smaku, owoc papryki występuje w różnych kształtach I barwach. Kolory zaczynają się od zielonego, poprzez czerwony, żółty, pomarańczowy aż do fioletowego i prawie czarnego. Wszystkie są odmianami tej samej rośliny znanej w świecie botaniki, jako Capsicum annuum. Świeża papryka powinna mieć błyszczącą, dość twardą skórę bez plamek i przebarwień. Zastosowanie papryki w kuchni jest naprawdę szerokie. Sałatki, zapiekanki, gulasze, szaszłyki, potrawy mięsne i bezmięsne. W najprostszej postaci próbujcie na przykład sałatki z mieszanych, zielonych sałat z cienko pokrojoną papryką, najlepiej w kilku kolorach. Do tego sos winegret i codzienna sałatka kusi kolorami i aromatem. Krucha papryka, pokrojona w słupki, pasuje do dowolnych dipów np. czosnkowego czy ziołowego. Podsmażona lub upieczona w piekarniku nabiera dodatkowej słodyczy. Po upieczeniu bardzo łatwo zdjąć z niej skórkę. Plastry pieczonej papryki podać można z sosem sałatkowym wzbogaconym na przykład dodatkiem drobno pokrojonych filetów anchois lub sera feta. Pękaty owoc papryki, po usunięciu pestek, idealnie nadaje się do faszerowania. Surową paprykę nadziewać można ryżem z mięsem mielonym lub warzywami takimi jak cukinia, pieczarki, szpinak czy pomidory. Dla wzbogacenia smaku do farszu zawsze warto dodać cebulę i czosnek a także świeże lub suszone zioła. Nadziewana papryka może być pieczona lub duszona z dodatkiem sosu. Zazwyczaj wybieramy sos pomidorowy, ale spróbujmy także sosu grzybowego czy serowego. Bardzo lubiana jest także papryka marynowana w occie. Można ją podawać jako dodatek do pieczonych czy smażonych mięs czy do kanapek. Na przepisy.pl znajdziecie ciekawe inspiracje i mnóstwo przepisów na dania z papryką.

Porady

  1. Warzywa - jak przechowywać?
  2. Warzywa – co zrobić, żeby były chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku?
  3. Warzywa rozgotowane – co z nimi zrobić?
  4. Owoce i warzywa – jak przyspieszyć dojrzewanie?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sos marsala, Zapiekanka z porów i szynki, Przepis z zupa brokułowa z grzankami, Przepis z przepisy plackow, sos do zapiekanki ziemniaczanej, Spaghetti a la carbonara, można, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Mielone, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Marchewka z pomarańczową nutą, Kurczak w sosie śmietanowo pieczarkowym z ryżem, pieczarki kurczak, Przepis z sałata lodowa i kurczakiem, Lasagne drobiowa, Przepis z sos do tacos, Sernikobrownie z wiśniami, Świąteczna strudla z istacjami, Gołąbki, Przystawki, Potrawy wigilijne, Pieczeń, Tagliatelle arrabbiata z krewetkami , Przepis z salatka z pomidorow i ogorkow, Placki, Kotleciki z kaczki w omlecie, Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, Sernikobrownie z wiśniami, Patatas bravas czyli ziemniaki na sposób hiszpański, Indyjskie Gazpacho, Przepis z kurczak z pomarańczami, Zupa jarzynowa, Ciasto na pizze, Przepis z mięso mielone wołowe, Ziemniaczana sałatka z curry, Rolada ziemniaczana, Satay – szaszłyki, Przepis z czarna rzepa, Spaghetti a la carbonara, Przepis z kotlet de V, Gulasz po węgiersku z mięsem wołowym , Ryż, Lasagne, golabki bez mięsa, Grillowany kurczak w marynacie jogurtowej z cytryną, Zapiekanka meksykańska, Klopsy w sosie śmietanowo – pomidorowym, Sałatka Cezar - VIDEO, tradycyjny schabowy, Toskańska zapiekanka makaronowa, Ogórek, Kebab, Przepis z poledwiczki z grilla, Sałatka z tuńczykiem, ryba z warzywami po francusku, filet z kurczaka duszony, Koreczki owocowe w cieście, Faszerowane pomidory zapiekane z beszamelem, Kotlet de volaille - VIDEO, Przepis z mieso mielone z szynki, Meksykańska mieszanka owocowa z lodami waniliowymi i tequilą, karnawałowe sakiewki, Przepis z ryba pieczona w piekarniku filet, Przepis z deser z mlekiem