PAPRYKA

Papryka

Kolorowa papryka na stałe weszła do naszej kuchni, zwłaszcza, że hoduje się ją teraz także w Polsce. Chrupki, świeży i lekko słodki w smaku, owoc papryki występuje w różnych kształtach I barwach. Kolory zaczynają się od zielonego, poprzez czerwony, żółty, pomarańczowy aż do fioletowego i prawie czarnego. Wszystkie są odmianami tej samej rośliny znanej w świecie botaniki, jako Capsicum annuum. Świeża papryka powinna mieć błyszczącą, dość twardą skórę bez plamek i przebarwień. Zastosowanie papryki w kuchni jest naprawdę szerokie. Sałatki, zapiekanki, gulasze, szaszłyki, potrawy mięsne i bezmięsne. W najprostszej postaci próbujcie na przykład sałatki z mieszanych, zielonych sałat z cienko pokrojoną papryką, najlepiej w kilku kolorach. Do tego sos winegret i codzienna sałatka kusi kolorami i aromatem. Krucha papryka, pokrojona w słupki, pasuje do dowolnych dipów np. czosnkowego czy ziołowego. Podsmażona lub upieczona w piekarniku nabiera dodatkowej słodyczy. Po upieczeniu bardzo łatwo zdjąć z niej skórkę. Plastry pieczonej papryki podać można z sosem sałatkowym wzbogaconym na przykład dodatkiem drobno pokrojonych filetów anchois lub sera feta. Pękaty owoc papryki, po usunięciu pestek, idealnie nadaje się do faszerowania. Surową paprykę nadziewać można ryżem z mięsem mielonym lub warzywami takimi jak cukinia, pieczarki, szpinak czy pomidory. Dla wzbogacenia smaku do farszu zawsze warto dodać cebulę i czosnek a także świeże lub suszone zioła. Nadziewana papryka może być pieczona lub duszona z dodatkiem sosu. Zazwyczaj wybieramy sos pomidorowy, ale spróbujmy także sosu grzybowego czy serowego. Bardzo lubiana jest także papryka marynowana w occie. Można ją podawać jako dodatek do pieczonych czy smażonych mięs czy do kanapek. Na przepisy.pl znajdziecie ciekawe inspiracje i mnóstwo przepisów na dania z papryką.

Porady

  1. Warzywa - jak przechowywać?
  2. Warzywa – co zrobić, żeby były chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku?
  3. Warzywa rozgotowane – co z nimi zrobić?
  4. Owoce i warzywa – jak przyspieszyć dojrzewanie?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pierś z kurczaka pieczona, Sałatki, Aromatyczna grecka zapiekanka z mięsem i bakłażanami, Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym, Zupa brokułowa, Łosoś, Zapiekanka z ziemniakow, Lasagne drobiowa, Przepis z na miodzie, Przepis z kurczak w oliwie, Gołąbki bez zawijania, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i szpinakiem, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Dynia z imbirem, chilli i świeżą kolendrą, Przepis z sałatki z mięsem, Przepis z pierś z kurczaka ze szpinakiem i serem, Dania z makaronem, Indycze sakiewki z wątróbką, Sałatka z wołowiną , Przekąski, Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, Sałatka z ryżem i tuńczykiem I, Makaron po meksykańsku , Kanapki z suszoną szynką, marynowaną gruszką i figami, Przepis z sałata lodowa, przepis na sos spaghetti z pomidorów, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Udka, Fasolka szparagowa w ostrym sosie, Pierogi z kapustą i grzybami, skrzydelka z kurczaka, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Przepis z przepisy zu, Meksykański przysmak ryżowy, po prostu gotuj, Zapiekanka makaronowa, Wyśmienita sałatka z selerem, Przepis z marynata do kurczaka, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Kotlet de volaille - VIDEO, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Pyszna zupa z dyni, jajko z maka, Schab w pięciu smakach, Marynowane filety, Medaliony z indyka z oscypkiem i żurawiną, biale wino, Dynia z imbirem, chilli i świeżą kolendrą, Pierogi, jogurt na ostro, Przepis z sos pesto z makaronem, Potrawy wigilijne, sałatka z k, Kotlety, pieczen ze schabu, Surówka z buraków i jabłek, Polędwiczki, ziemniaki z czosnkiem, Przepis z smażone warzywa z kurczakiem, Przepis z sos do zapiekanki makaronowej, Sałatki z kurczakiem, jajka kurczak, Rosół imbirowy