PAPRYKA

Papryka

Kolorowa papryka na stałe weszła do naszej kuchni, zwłaszcza, że hoduje się ją teraz także w Polsce. Chrupki, świeży i lekko słodki w smaku, owoc papryki występuje w różnych kształtach I barwach. Kolory zaczynają się od zielonego, poprzez czerwony, żółty, pomarańczowy aż do fioletowego i prawie czarnego. Wszystkie są odmianami tej samej rośliny znanej w świecie botaniki, jako Capsicum annuum. Świeża papryka powinna mieć błyszczącą, dość twardą skórę bez plamek i przebarwień. Zastosowanie papryki w kuchni jest naprawdę szerokie. Sałatki, zapiekanki, gulasze, szaszłyki, potrawy mięsne i bezmięsne. W najprostszej postaci próbujcie na przykład sałatki z mieszanych, zielonych sałat z cienko pokrojoną papryką, najlepiej w kilku kolorach. Do tego sos winegret i codzienna sałatka kusi kolorami i aromatem. Krucha papryka, pokrojona w słupki, pasuje do dowolnych dipów np. czosnkowego czy ziołowego. Podsmażona lub upieczona w piekarniku nabiera dodatkowej słodyczy. Po upieczeniu bardzo łatwo zdjąć z niej skórkę. Plastry pieczonej papryki podać można z sosem sałatkowym wzbogaconym na przykład dodatkiem drobno pokrojonych filetów anchois lub sera feta. Pękaty owoc papryki, po usunięciu pestek, idealnie nadaje się do faszerowania. Surową paprykę nadziewać można ryżem z mięsem mielonym lub warzywami takimi jak cukinia, pieczarki, szpinak czy pomidory. Dla wzbogacenia smaku do farszu zawsze warto dodać cebulę i czosnek a także świeże lub suszone zioła. Nadziewana papryka może być pieczona lub duszona z dodatkiem sosu. Zazwyczaj wybieramy sos pomidorowy, ale spróbujmy także sosu grzybowego czy serowego. Bardzo lubiana jest także papryka marynowana w occie. Można ją podawać jako dodatek do pieczonych czy smażonych mięs czy do kanapek. Na przepisy.pl znajdziecie ciekawe inspiracje i mnóstwo przepisów na dania z papryką.

Porady

  1. Warzywa - jak przechowywać?
  2. Warzywa – co zrobić, żeby były chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku?
  3. Warzywa rozgotowane – co z nimi zrobić?
  4. Owoce i warzywa – jak przyspieszyć dojrzewanie?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą, Ćapati - indyjski chleb, Sos czosnkowy , Bogracz z kiełbasą, Rumiane penne ze szpinakiem, krewetki w skorupkach, Przepis z spagetti z kurczakiem, Kotlet de volaille - VIDEO, Spaghetti alla carbonara 2, Przepis z zupa z soczewicy, Pasta rybna, Pikantny sos z suszonych chili, Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą, Przepis z makarony z naczynie żaroodporne, Tortilla - VIDEO, Przepis z Olej z oliwy, zupa krem z kury, Pasztet, Przepis z sałatki z wędzonym kurczakiem -, Tłusty czwartek, Makaron, pierś kurczaka z warzywami, Sos szczawiowy, Przepis z przepisy na latwe ciasta, Przepis z ciasto d, Risotto, Barszcz biały, przepisy wigilijne, Zupa ogórkowa - VIDEO, Sałatka z kapusty pekińskiej , gotowana watrobka drobiowa, Korki z jajek na pomidorach, Lasagne, Przepis z bulionetka wołowa knorr, kuchnia meksykańska mieso, Potrawy wigilijne, Leczo, Przepis z zapiekanki z ciasta, Naleśniki z soczewicą, Zapiekanka makaronowa, Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, Sałatka z tuńczykiem, Sałatki z kurczakiem, Kotlet de volaille - VIDEO, Ryba na czerwono, Piersi kurczaka z mozzarellą, bezmięsne z ziemniaków, Przepis z puszka ananasów, Pierś z kurczaka z duszonymi pieczarkami, Przepis z pieczone ziemniaki ze śmietaną, Zupa pomidorowa, Smażone ziemniaki, Dania z ryżem, Przepis z meksykańskie enchiladas, Żeberka, Spaghetti z tuńczykiem, Kanapki z szynką schwarzwaldzką i smażonym serem pleśniowym, Pieczona karkówka z chrupiącą skórką, Sałatka grecka, Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, Rozbratel ze słoniną, Polędwiczki, Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym, dobre przystawki