PAPRYKA

Papryka

Kolorowa papryka na stałe weszła do naszej kuchni, zwłaszcza, że hoduje się ją teraz także w Polsce. Chrupki, świeży i lekko słodki w smaku, owoc papryki występuje w różnych kształtach I barwach. Kolory zaczynają się od zielonego, poprzez czerwony, żółty, pomarańczowy aż do fioletowego i prawie czarnego. Wszystkie są odmianami tej samej rośliny znanej w świecie botaniki, jako Capsicum annuum. Świeża papryka powinna mieć błyszczącą, dość twardą skórę bez plamek i przebarwień. Zastosowanie papryki w kuchni jest naprawdę szerokie. Sałatki, zapiekanki, gulasze, szaszłyki, potrawy mięsne i bezmięsne. W najprostszej postaci próbujcie na przykład sałatki z mieszanych, zielonych sałat z cienko pokrojoną papryką, najlepiej w kilku kolorach. Do tego sos winegret i codzienna sałatka kusi kolorami i aromatem. Krucha papryka, pokrojona w słupki, pasuje do dowolnych dipów np. czosnkowego czy ziołowego. Podsmażona lub upieczona w piekarniku nabiera dodatkowej słodyczy. Po upieczeniu bardzo łatwo zdjąć z niej skórkę. Plastry pieczonej papryki podać można z sosem sałatkowym wzbogaconym na przykład dodatkiem drobno pokrojonych filetów anchois lub sera feta. Pękaty owoc papryki, po usunięciu pestek, idealnie nadaje się do faszerowania. Surową paprykę nadziewać można ryżem z mięsem mielonym lub warzywami takimi jak cukinia, pieczarki, szpinak czy pomidory. Dla wzbogacenia smaku do farszu zawsze warto dodać cebulę i czosnek a także świeże lub suszone zioła. Nadziewana papryka może być pieczona lub duszona z dodatkiem sosu. Zazwyczaj wybieramy sos pomidorowy, ale spróbujmy także sosu grzybowego czy serowego. Bardzo lubiana jest także papryka marynowana w occie. Można ją podawać jako dodatek do pieczonych czy smażonych mięs czy do kanapek. Na przepisy.pl znajdziecie ciekawe inspiracje i mnóstwo przepisów na dania z papryką.

Porady

  1. Warzywa - jak przechowywać?
  2. Warzywa – co zrobić, żeby były chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku?
  3. Warzywa rozgotowane – co z nimi zrobić?
  4. Owoce i warzywa – jak przyspieszyć dojrzewanie?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z marynata do dzika, Dania z ryżem, Rosół, fasolka ja, Gołąbki, Zapiekanka rodzinna, Przepis z kapusta mloda, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Przepis z kurczak z makaronu, RYBA PO GRECKU, Zupa szczawiowa, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Przepis z placek po we, Sałatki z makaronem, Sałatka z buraczkami i malinami , Kremowe tagliatelle z kurczakiem i brokułami, Okra nadziewana smażoną cebulą, Pyzy z koperkiem , sos śmietanowo - ziołowy, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Indyk, Sałatka grecka, Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat, Placki ziemniaczane, pieczone udka z kurczaka z warzywami, Przepis z sosy do makaronów, Łopatka pieczona, z cebulą i makaronem, Zupy, kurczak cukinia ryż, sos z papryki, Przepis z Obiad jajko ser bialy, Sałatka pomidorowa z malinami do obiadu , Świderki w sosie z dyni, Bucatini z sosem grzybowo-serowym, sałatka z makaronem i gyrosem, Fish and Chips , Makaron zapiekany z gruszką miłości, Sałatki z kurczakiem, Chłodnik - VIDEO, Galaretka cytrynowa, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Wyśmienite fondue, Zapiekanka z bakłażana, pomidorów i parmezanu, Pasztet z wątróbki, Roladki z schabu „Trzy sery”, Przepis z salatka z pomidorow i ogorkow, Przepis z jak przygotować owoce morza, "Żółwiki" marakonowe z nadzieniem i sosem serowo-pieczarkowym, Zupa Harira z ciecierzycą, mielone smażone, Małże smażone z czosnkiem, mielony rybny, Warzywa, Quesadillas - VIDEO, sałata lodowa, Brokuły, Gulasz z białym winem, Pierś z kurczaka, zupy przepisy knorr, Spaghetti , Karp, zapiekanka z makaronem kurczakiem, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, salami przepis