PAPRYKA

Papryka

Kolorowa papryka na stałe weszła do naszej kuchni, zwłaszcza, że hoduje się ją teraz także w Polsce. Chrupki, świeży i lekko słodki w smaku, owoc papryki występuje w różnych kształtach I barwach. Kolory zaczynają się od zielonego, poprzez czerwony, żółty, pomarańczowy aż do fioletowego i prawie czarnego. Wszystkie są odmianami tej samej rośliny znanej w świecie botaniki, jako Capsicum annuum. Świeża papryka powinna mieć błyszczącą, dość twardą skórę bez plamek i przebarwień. Zastosowanie papryki w kuchni jest naprawdę szerokie. Sałatki, zapiekanki, gulasze, szaszłyki, potrawy mięsne i bezmięsne. W najprostszej postaci próbujcie na przykład sałatki z mieszanych, zielonych sałat z cienko pokrojoną papryką, najlepiej w kilku kolorach. Do tego sos winegret i codzienna sałatka kusi kolorami i aromatem. Krucha papryka, pokrojona w słupki, pasuje do dowolnych dipów np. czosnkowego czy ziołowego. Podsmażona lub upieczona w piekarniku nabiera dodatkowej słodyczy. Po upieczeniu bardzo łatwo zdjąć z niej skórkę. Plastry pieczonej papryki podać można z sosem sałatkowym wzbogaconym na przykład dodatkiem drobno pokrojonych filetów anchois lub sera feta. Pękaty owoc papryki, po usunięciu pestek, idealnie nadaje się do faszerowania. Surową paprykę nadziewać można ryżem z mięsem mielonym lub warzywami takimi jak cukinia, pieczarki, szpinak czy pomidory. Dla wzbogacenia smaku do farszu zawsze warto dodać cebulę i czosnek a także świeże lub suszone zioła. Nadziewana papryka może być pieczona lub duszona z dodatkiem sosu. Zazwyczaj wybieramy sos pomidorowy, ale spróbujmy także sosu grzybowego czy serowego. Bardzo lubiana jest także papryka marynowana w occie. Można ją podawać jako dodatek do pieczonych czy smażonych mięs czy do kanapek. Na przepisy.pl znajdziecie ciekawe inspiracje i mnóstwo przepisów na dania z papryką.

Porady

  1. Warzywa - jak przechowywać?
  2. Warzywa – co zrobić, żeby były chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku?
  3. Warzywa rozgotowane – co z nimi zrobić?
  4. Owoce i warzywa – jak przyspieszyć dojrzewanie?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Spaghetti Bolognese, Chińskie sajgonki, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Gofry , Kotleciki schabowe z sosem paprykowym, Pomidorowa tofucznica z pieczarkami, Przepis z obiad ryba, Zupa krem, salatka z jajkami, desery na s, Chłodnik z pomidorów, Zupa musztardowa, Zupa brokułowa, Kluski , Kruche ciasteczko z lodami waniliowymi, bomba malinowa, Polędwiczki, Pomidorowy sos do pizzy, Sałatki z kurczakiem, Zupa fasolowa z wkładką , Przepis z gulasz angielski, gotowana cebula, chleb cz, Barszcz biały, Kurczak w serowym sosie z nutą wędzonki, Przepis z majonez sos, sosy z smietana, Sałatka gyros z kurczaka, Pstrąg, Barszcz ukraiński, Curry z soczewicy, Przepis z sosy ze smietana i maka, Kakao z białej czekolady, Zupa pieczarkowa, Przepis z tortellini, Żeberka w sosie z cebulą , Kotlet de volaille - VIDEO, Przepis z tortilla farsz przepis, Sałatka Nicejska, Przepis z risotto z kurczakiem, Parówki w cieście serowym, Szybki obiad, Makaron, Piramidki z bakłażanem i serem, Zupa cebulowa, Gołąbki z sosem pomidorowym, Gulasz, Sos z borówek, Sosy, Przepis z zapiekanka ziemniaki, Zawijaski z łososiem, Przepis z zapiekanka z pieczarkami i serem z bagietka, żółwiki, zapiekanka ziemniaczana z mięsem i warzywami, Baranina madras , Karp, Spagetti z mięsem wieprzowym z karkówki, kotlet j, Przepis z sos na grilla, Przepis z z jabłkami, sałatka z groszkiem, Przepis z sałatka z papryką, Parówki w cieście serowym, Ziemniaki zapiekane w ziołach