PAPRYKA

Papryka

Kolorowa papryka na stałe weszła do naszej kuchni, zwłaszcza, że hoduje się ją teraz także w Polsce. Chrupki, świeży i lekko słodki w smaku, owoc papryki występuje w różnych kształtach I barwach. Kolory zaczynają się od zielonego, poprzez czerwony, żółty, pomarańczowy aż do fioletowego i prawie czarnego. Wszystkie są odmianami tej samej rośliny znanej w świecie botaniki, jako Capsicum annuum. Świeża papryka powinna mieć błyszczącą, dość twardą skórę bez plamek i przebarwień. Zastosowanie papryki w kuchni jest naprawdę szerokie. Sałatki, zapiekanki, gulasze, szaszłyki, potrawy mięsne i bezmięsne. W najprostszej postaci próbujcie na przykład sałatki z mieszanych, zielonych sałat z cienko pokrojoną papryką, najlepiej w kilku kolorach. Do tego sos winegret i codzienna sałatka kusi kolorami i aromatem. Krucha papryka, pokrojona w słupki, pasuje do dowolnych dipów np. czosnkowego czy ziołowego. Podsmażona lub upieczona w piekarniku nabiera dodatkowej słodyczy. Po upieczeniu bardzo łatwo zdjąć z niej skórkę. Plastry pieczonej papryki podać można z sosem sałatkowym wzbogaconym na przykład dodatkiem drobno pokrojonych filetów anchois lub sera feta. Pękaty owoc papryki, po usunięciu pestek, idealnie nadaje się do faszerowania. Surową paprykę nadziewać można ryżem z mięsem mielonym lub warzywami takimi jak cukinia, pieczarki, szpinak czy pomidory. Dla wzbogacenia smaku do farszu zawsze warto dodać cebulę i czosnek a także świeże lub suszone zioła. Nadziewana papryka może być pieczona lub duszona z dodatkiem sosu. Zazwyczaj wybieramy sos pomidorowy, ale spróbujmy także sosu grzybowego czy serowego. Bardzo lubiana jest także papryka marynowana w occie. Można ją podawać jako dodatek do pieczonych czy smażonych mięs czy do kanapek. Na przepisy.pl znajdziecie ciekawe inspiracje i mnóstwo przepisów na dania z papryką.

Porady

  1. Warzywa - jak przechowywać?
  2. Warzywa – co zrobić, żeby były chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku?
  3. Warzywa rozgotowane – co z nimi zrobić?
  4. Owoce i warzywa – jak przyspieszyć dojrzewanie?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Polskie pierogi z chrzanem, szybki obiad z kurczaka, Stek z sosem pieprzowym, Grillowana karkówka z curry i sosem jogurtowym, rosol z ryby, Gulasz, Schab pieczony z brzoskwinią, Sałatki z kurczakiem, Sos włoski do spaghetti, Sałatka z wędzonego kurczaka z jajkiem na miękko, Przepis z sos do ryby smażonej, Zupa brokułowa, Przepis z sos z kukurydzy, filety z piersi z kurczaka, Przekąski, Ryba zapiekana z kaszą, Przepis z sos do szparagów knorr, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, zapiekane warzywa przepisy, Przepis z omlety z jajek, Spaghetti Bolognese, sos cebulowy do ziemniaków, Gęś duszona z jabłkami, Spaghetti , Wołowina w winogronach, Fasolka z oliwkami, Tłusty czwartek, Rolada ziemniaczana, Obiad, Przepis z filet z kurczaka, Ratatui a’la Gousto, Przepis z knorr ryby, Spaghetti bolognese, Przepis z sałatki feta, risotto z warzywami mrożonymi, ryba pieczona w piekarniku filet, Gołąbki, Smażona nototenia z sałatą z cytrusowym dresingiem , Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami , Przepis z sos do sałatki z mozzarellą, Naleśniki chińskie - VIDEO, Pieczeń, Gulasz - VIDEO, sałatka egzotyczna, szynka faszerowana, Indycza rolada z warzywami, Przepis z pesto mięso mielone, serowy q, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Zupy, Ciasteczka czekoladowo - pomarańczowe, Kremowe Macaroni z boczkiem, Naleśniki, Ciasteczka marcepanowe dinozaury, Przepis z zapiekanki z mielonym, Ogórek, Sałatka brokułowa z migdałami, Sałatki, Karkówka, Wyborny mus czekoladowy, sos śmietanowo -ziołowy, Pierś kaczki w sosie owocowym , Polędwiczki wieprzowe, Koktajl lodowy z miętą i truskawkami