PAPRYKA

Papryka

Kolorowa papryka na stałe weszła do naszej kuchni, zwłaszcza, że hoduje się ją teraz także w Polsce. Chrupki, świeży i lekko słodki w smaku, owoc papryki występuje w różnych kształtach I barwach. Kolory zaczynają się od zielonego, poprzez czerwony, żółty, pomarańczowy aż do fioletowego i prawie czarnego. Wszystkie są odmianami tej samej rośliny znanej w świecie botaniki, jako Capsicum annuum. Świeża papryka powinna mieć błyszczącą, dość twardą skórę bez plamek i przebarwień. Zastosowanie papryki w kuchni jest naprawdę szerokie. Sałatki, zapiekanki, gulasze, szaszłyki, potrawy mięsne i bezmięsne. W najprostszej postaci próbujcie na przykład sałatki z mieszanych, zielonych sałat z cienko pokrojoną papryką, najlepiej w kilku kolorach. Do tego sos winegret i codzienna sałatka kusi kolorami i aromatem. Krucha papryka, pokrojona w słupki, pasuje do dowolnych dipów np. czosnkowego czy ziołowego. Podsmażona lub upieczona w piekarniku nabiera dodatkowej słodyczy. Po upieczeniu bardzo łatwo zdjąć z niej skórkę. Plastry pieczonej papryki podać można z sosem sałatkowym wzbogaconym na przykład dodatkiem drobno pokrojonych filetów anchois lub sera feta. Pękaty owoc papryki, po usunięciu pestek, idealnie nadaje się do faszerowania. Surową paprykę nadziewać można ryżem z mięsem mielonym lub warzywami takimi jak cukinia, pieczarki, szpinak czy pomidory. Dla wzbogacenia smaku do farszu zawsze warto dodać cebulę i czosnek a także świeże lub suszone zioła. Nadziewana papryka może być pieczona lub duszona z dodatkiem sosu. Zazwyczaj wybieramy sos pomidorowy, ale spróbujmy także sosu grzybowego czy serowego. Bardzo lubiana jest także papryka marynowana w occie. Można ją podawać jako dodatek do pieczonych czy smażonych mięs czy do kanapek. Na przepisy.pl znajdziecie ciekawe inspiracje i mnóstwo przepisów na dania z papryką.

Porady

  1. Warzywa - jak przechowywać?
  2. Warzywa – co zrobić, żeby były chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku?
  3. Warzywa rozgotowane – co z nimi zrobić?
  4. Owoce i warzywa – jak przyspieszyć dojrzewanie?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z ryż z warzywami na patelnie, Kaczka pieczona z jabłkami, Zupa pomidorowa, Ząbek czosnku, Przepis z kostki mas, Przepis z zapiekanka ze szpinakiem, Kanapka z grillowanymi warzywami doskonała na drugie śniadanie, Gyros z kurczakiem, Placki ziemniaczane, mlode ziemniaki, Pstrąg, SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY, zupy wiosenne, Przepis z obiad zapiekanki, Zupa jarzynowa, Przepis z sosy na grilla, Ryba, Bakłażany faszerowane mięsem i pieczarkami, Oryginalne orichette w niebieskim sosie, Kebab w kajzerce, Sałatka z selera naciowego, Przepis z kurczak z ryżem po chinsku, TAPAS: Marynowane oliwki, Zapiekanka rodzinna, Szybkie curry warzywne, sałatka z sałaty lodowej i kurczaka, Placki, makaron z kurczaka, Rajska szarlotka, Polędwica z tuńczyka z kuskusem curry , Naleśniki, Dipy, Pikantne klopsiki z kapustą i ziemniakami, Spaghettii z marchewką , kapusta po, Zapiekanka Gyros , Kebab, Bigos, Makaron ze szpinakiem , Aromatyczna zapiekanka ziołowa, Spaghetti a la carbonara, po chinsku, Schab, Pikantne kalmary w sosie słodko kwaśnym, Sos beszamelowy , Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, makaron z pieczarkami, Sosy, Schab z zielonym pesto i grillowanymi warzywami, Przepis z farszu, Paszteciki z serem feta, Brownies - ciasteczka prosto z Ameryki, Paella a la navarro, łosoś wędzony w cieście francuskim, Pierogi, Koreczki z kabanosów i ogórków marynowanych, Musaka, Przepis z Obiad- z miesa mielonego wolowego, latwe ciasta, Pierogi z jagodami, Przepis z sos gulaszowy, Zapiekane cykorie, Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym, Przepis z gotowanie mies