PASZTET

Pasztet

Pasztet kojarzy się zazwyczaj ze świętami. Jest pracochłonny, wymaga planowania i uwagi. Na co dzień rzadko podejmujemy się przygotowania pasztetu. Tym bardziej smaczny i wyjątkowy jest pasztet przygotowany własnoręcznie na specjalne okazje. Okazuje się, że nie jest taki trudny do zrobienia, po prostu trzeba na niego przeznaczyć odpowiednią ilość czasu. Tradycyjny pasztet przygotowuje się z kilku rodzajów mięs gotowanych z przyprawami i włoszczyzną, a następnie dokładnie mielonych, czasem nawet dwukrotnie. Mięsa nie powinny być bardzo chude bo przygotowany z nich pasztet będzie suchy. Do masy mięsnej dodaje się przyprawy – pieprz, gałkę muszkatołową, jajko, wymoczoną w rosole lub mleku bułkę. Te dodatki nadają pasztetom puszystość i wilgotność. Pasztet pieczemy w piekarniku. Może być owinięty cienkimi plastrami boczku lub bekonu. Obok klasycznych pasztetów mięsnych jest bardzo wiele wariacji na temat. Pasztety z ryb, warzyw, soczewicy, paszteciki w cieście, pasztet z drobiowych wątróbek bez pieczenia. Delikatne pasztety warzywne czy rybne piecze się w kąpieli wodnej aby nie przesuszyć ich nadmiernie. Do masy przygotowanej do pieczenia dodać można zioła, grzyby świeże i suszone, orzechy, owoce np. rodzynki, żurawinę lub śliwki, także alkohol. Do pasztetów podajemy sosy np. tatarski, czosnkowy czy cumberland. Na przepisy.pl mamy bardzo wiele przepisów na pasztety, mięsne, także z dziczyzny, rybne czy warzywne. Wystarczy kliknąć.

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Brokuły, Pasztet litewski, Przepis z polędwiczki wieprzowe w sosie słodko kwaśnym, Pilaw z kurczaka, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Kocia lasagne , latwy placek, Zapiekanka z ziemniakow, Kisiel owocowy ze śmietaną, Sandacz po tunezyjsku, kotlet pl -, Zupa pieczarkowa, Przepis z kuchnia hiszpanska, Zupa brokułowa, Złocisty kurczak z chlebowym nadzieniem, Żeberka - VIDEO, sałatki z sosem włoskim, sos śmietanowy do mięsa, Śledzie, Przepis z makaron po włosku, Rurki ze szpinakiem, kurczakiem i serem mozzarella , Wrapp z kurczaka w pszennej tortilli , sos do ciasta francuskiego, Przekąski, Pierogi z kaszą jaglaną, Przepis z omlety z jajek, Zapiekanka śródziemnomorska, Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i brokułami, Sos czosnkowy , Mielone, Spaghetti Bolognese, Kutia, Przepis z zapiekanka z ziemniakami i warzywami - -, Różowa zupa buraczkowa z pajęczyną , filety z piersi z kurczaka, Zupa z boczniaków, Ekspresowe faszerowane papryki z wędzonym serem, Pomidorowy sos do pizzy, Pierś z indyka faszerowana szpinakiem, Przepis z sałatki feta, szpinak mrożony z czosnkiem duszony, Przepis z pieprz knorr, Szybki obiad, Przepis z obiad ciasto francuskie, Ryba po grecku, Sałatki z makaronem, Placki, Gulasz, knorr przepisy fi, Drobiowe roladki z szynką, ananasem i serem, Kanapka na bogato, Barszcz biały chrzanowy , Roladki z indyka w pomidorowym sosie, Przepis z sosy z śmietany, Kurczak w pięciu smakach, Kapusta z grochem, Polędwiczka z grzybami, Schab z zalewy, Przepis z ciasto nalesnikowe słodkie, Key lime pie, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Zupa z cukinii, Przepis z spaghetti bolognese z mięsem, sos do sałatki z mozzarellą