PASZTET

Pasztet

Pasztet kojarzy się zazwyczaj ze świętami. Jest pracochłonny, wymaga planowania i uwagi. Na co dzień rzadko podejmujemy się przygotowania pasztetu. Tym bardziej smaczny i wyjątkowy jest pasztet przygotowany własnoręcznie na specjalne okazje. Okazuje się, że nie jest taki trudny do zrobienia, po prostu trzeba na niego przeznaczyć odpowiednią ilość czasu. Tradycyjny pasztet przygotowuje się z kilku rodzajów mięs gotowanych z przyprawami i włoszczyzną, a następnie dokładnie mielonych, czasem nawet dwukrotnie. Mięsa nie powinny być bardzo chude bo przygotowany z nich pasztet będzie suchy. Do masy mięsnej dodaje się przyprawy – pieprz, gałkę muszkatołową, jajko, wymoczoną w rosole lub mleku bułkę. Te dodatki nadają pasztetom puszystość i wilgotność. Pasztet pieczemy w piekarniku. Może być owinięty cienkimi plastrami boczku lub bekonu. Obok klasycznych pasztetów mięsnych jest bardzo wiele wariacji na temat. Pasztety z ryb, warzyw, soczewicy, paszteciki w cieście, pasztet z drobiowych wątróbek bez pieczenia. Delikatne pasztety warzywne czy rybne piecze się w kąpieli wodnej aby nie przesuszyć ich nadmiernie. Do masy przygotowanej do pieczenia dodać można zioła, grzyby świeże i suszone, orzechy, owoce np. rodzynki, żurawinę lub śliwki, także alkohol. Do pasztetów podajemy sosy np. tatarski, czosnkowy czy cumberland. Na przepisy.pl mamy bardzo wiele przepisów na pasztety, mięsne, także z dziczyzny, rybne czy warzywne. Wystarczy kliknąć.

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Szaszłyki z kurczaka , Przepis z ser gouda, ciasto nalesnikowe słodkie, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Brazylijskie pulpeciki, Krupnik, Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry, rolada w jajku, Przepis z jajko gotowane w wodzie z octem, Ładne kanapki dla dzieci z jajkami przepiórczymi "Leśna przygoda", Przepis z pieczenie mięs, Patelnia mexico II, Przepis z sałatka z łososiem i sałatą lodową, Potrawy wielkanocne, Pierogi, Galareta z nóżek wieprzowych z orientalną nutą, Krem brokułowy, Jajka w sosie słodko-kwaśnym, Fasolka szparagowa zapiekana pod beszamelem, Przepis z cielecina z pieczarkami, Lody Panna Cotta z ciasteczkami migdałowymi i malinami, Musaka, Pomidorowy sos do pizzy, Przepis z kebab wołowy, Schab w pięciu smakach, Przepis z pesto knorr, Przepis z ocet balsamiczny marynata, Pijak, pieczone żeberka, Sałatka z selerem konserwowym, Steki wołowe w marynacie z suszonych pomidorów, Ryż, Szynka z tymiankiem po hiszpańsku, Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym , Leczo, Przepis z obiad gotowany, Sałatka z tuńczykiem, Przepis z sosy z śmietany, Tłusty czwartek, Sałatka po grecku z oliwkami, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Przepis z mięso z łopatki wieprzowej, Naleśniki, Cytrynowa potrawka z kurczaka, Dania z makaronem, Dania z ryżem, na szynke, kurczak z porem i majonezem, Szpinak zapiekany z beszamelem, kotlet pl -, Zupa z czerwonej kapusty, Przepis z leniwe, Przepis z warzywny obiad, Zupa brokułowa, Chińskie pierożki Dim Sum, Kanapki na imprezę z szynką parmeńską i parmezanem, Zupa pieczarkowa, Ryba, czosnkowy sos, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Placki, Warzywa z patelni z sosem - VIDEO, Pieczeń, Sernikobrownie z wiśniami