PIEROGI

Pierogi

Pierogi są tradycyjną i bardzo popularną potrawą kuchni wschodnioeuropejskiej. Przygotowujemy z cienko rozwałkowanego ciasta a następnie wypełniamy farszem i szczelnie zawijamy. Klasyczne pierogi mają charakterystyczny kształt przypominający półksiężyc. Przed podaniem gotujemy je we wrzątku i podajemy z wody lub dodatkowo zapiekamy. Przygotowanie ciasta na pierogi to pierwszy etap. Ciasto ugniata się z mąki, wody i jajek tak, aby było miękkie, elastyczne i łatwe do rozwałkowania. Im cieńsze ciasto tym lepsze pierogi. Rozwałkowane ciasto dzielimy następnie na mniejsze kawałki np. wycinane szklanką czy filiżanką kółka. Na cieście układamy porcję przygotowanego wcześniej farszu i zlepiamy szczelnie brzegi, tak aby farsz nie wypłynął podczas gotowania pierogów. Farsz  może być słodki lub słony. W wersji słodkiej nadziewamy pierogi owocami, słodkim twarogiem z dodatkiem wanilii, rodzynek. Polane roztopionym masłem i słodką śmietanką to prawdziwy przysmak dla dzieci i dorosłych. Typowe polskie pierogi w wersji słonej to  ruskie,  z kapustą i grzybami i z mięsem. W ostatnich latach pojawiło się wiele przepisów na bardziej wykwintne i nietypowe farsze np. szpinak z serem feta, twarożek z wędzonym łososiem czy kasza gryczana z dodatkami. Pierogi występują także w innych kuchniach świata jak np. chińskie pierożki won ton, gotowane na parze. 

Porady

  1. Pierogi - jak przechowywać ugotowane?
  2. Pierogi - co zrobić, żeby się nie rozklejały podczas gotowania?
  3. Pierogi – jak urozmaicić farsz?
  4. Ciasto na pierogi – co zrobić, żeby pierogi nie sklejały się w czasie gotowania?
  5. Ciasto na pierogi – co zrobić, żeby było łatwe do lepienia?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Lekka zupa pomidorowa, Risotto z kurczakiem i warzywami, Tortilla, Przepis z przystawki z krakersami, Przepis z pieczone mięso w śmietanie, Marchewkowa zupa krem, Zapiekanki, Potrawy wigilijne, "Żółwiki" marakonowe z nadzieniem i sosem serowo-pieczarkowym, makaron z serem mascarpone i pomidorami, Papryka, makaron po włosku, Ciasto na pizze, zupa krem z serkiem topionym, Zapiekanka po rzymsku, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Risotto z kurczakiem i warzywami, Sałatka z kapusty pekińskiej , Potrawka warzywna, Zupa-krem z ziemniaków, Zupa Harira z ciecierzycą, Przepis z sos śmietanowy do mięsa, Zupa jarzynowa, Golonka, Jabłkowa pierś z kurczaka, Przepis z sałatka z makaronem szynką i kukurydzą, sałatki z sosem włoskim, Zupa gulaszowa z kiełbasą , Nadziewana pieczeń wołowa, papryka obiad, Włoska sałatka caprese z malinami , Zupa Harira z ciecierzycą, Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem, Przepis z szybki obiad z kurczaka, Potrawka z kurczaka, Gnocchi z sosem pomidorowym - VIDEO , Warzywa, Przepis z fasola ja, Wege spaghetti, Przepis z ryż z sosem, Jajka po meksykańsku, spaghetti bolognese z mięsem, zupa węgierska przepis, golonka przepis łatwy, Śledzie, zapiekanka z ziemniakami i warzywami - -, Przepisy świąteczne, ryba pieczona w piekarniku filet, Sałatka szpinakowa z malinami i twarogiem, Karp w galarecie, Gyros z kurczakiem, kotlet pl -, z pieczonych pomidorów, Duszona cukinia, Curry z kurczaka, Zupa pieczarkowa, Zupa ogórkowa - VIDEO, Morszczuk w zalewie, Ryby w cieście – fritto misto di mare, Salsa, Domowe frytki z salsą pomidorową - VIDEO, kurczak z sosami, Surówka z figi , mandarynki i warzyw , Zupa krem z kurek