PIEROGI

Pierogi

Pierogi są tradycyjną i bardzo popularną potrawą kuchni wschodnioeuropejskiej. Przygotowujemy z cienko rozwałkowanego ciasta a następnie wypełniamy farszem i szczelnie zawijamy. Klasyczne pierogi mają charakterystyczny kształt przypominający półksiężyc. Przed podaniem gotujemy je we wrzątku i podajemy z wody lub dodatkowo zapiekamy. Przygotowanie ciasta na pierogi to pierwszy etap. Ciasto ugniata się z mąki, wody i jajek tak, aby było miękkie, elastyczne i łatwe do rozwałkowania. Im cieńsze ciasto tym lepsze pierogi. Rozwałkowane ciasto dzielimy następnie na mniejsze kawałki np. wycinane szklanką czy filiżanką kółka. Na cieście układamy porcję przygotowanego wcześniej farszu i zlepiamy szczelnie brzegi, tak aby farsz nie wypłynął podczas gotowania pierogów. Farsz  może być słodki lub słony. W wersji słodkiej nadziewamy pierogi owocami, słodkim twarogiem z dodatkiem wanilii, rodzynek. Polane roztopionym masłem i słodką śmietanką to prawdziwy przysmak dla dzieci i dorosłych. Typowe polskie pierogi w wersji słonej to  ruskie,  z kapustą i grzybami i z mięsem. W ostatnich latach pojawiło się wiele przepisów na bardziej wykwintne i nietypowe farsze np. szpinak z serem feta, twarożek z wędzonym łososiem czy kasza gryczana z dodatkami. Pierogi występują także w innych kuchniach świata jak np. chińskie pierożki won ton, gotowane na parze. 

Pierogi - Pierogi z mięsem

Pierogi - Pierogi ruskie

Porady

  1. Pierogi - jak przechowywać ugotowane?
  2. Pierogi - co zrobić, żeby się nie rozklejały podczas gotowania?
  3. Pierogi – jak urozmaicić farsz?
  4. Ciasto na pierogi – co zrobić, żeby pierogi nie sklejały się w czasie gotowania?
  5. Ciasto na pierogi – co zrobić, żeby było łatwe do lepienia?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kosmiczne ślimaki, Przepisy świąteczne, Przepis z sos ostry do salatek, Sałatki z makaronem, boczek z gr, Tajska zupa, Ślimaki z łososia, makarony na ostro, Krem brokułowy, Sałatka z kurczakiem curry - VIDEO, Przepis z sosy koperkow, Przepis z meksykańskie, szpinak z serem w ciescie francuskim, sos z oliw, Zupa pomidorowa, Sos kakaowy, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Leczo, Przepis z pałki z kurczaka na ostro, Zupa cebulowa, Lemoniada ogórkowa, przepis kuchni w, Rolada ziemniaczana, Potrawka curry z bananami, Pstrąg, Placuszki z cukinii, sałatka japońska, Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, Tłusty czwartek, Sałatki z kurczakiem, Schab po kubańsku , Przepis z makaron gotowanie, Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, Ostra kartoflanka, Żeberka po meklembursku, dzieci, Gyros, Przepis z zup a krem, Przepis z pomysł na pieczeń, kiszonym, Karp w galarecie, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, papryka pomidory ryż, Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami, Kanapki z grillowanymi warzywami i kiełkami słonecznika, Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, Zupa jarzynowa, Przepis z zupa cebulowa zapiekanka, Placki ziemniaczane, Barszcz biały, Zapiekanka ryżowa mojej Mamy , Krewetkowa przystawka, pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, WARZYWA NA PATELNIĘ, Błyskawiczne ciasto warzywne, Przepis z ryz smazony z warzywami po chinsku, Przepis z sosy z miesa wolowego, Pasta z awokado i pomidorów, Placek po zbójnicku wersja 1, Aromatyczne ziemniaki Rapaniana, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Pieczarki zapiekane, Ciasto na pizze, Carbonara z makaronem orkiszowym i pancettą