PIEROGI

Pierogi

Pierogi są tradycyjną i bardzo popularną potrawą kuchni wschodnioeuropejskiej. Przygotowujemy z cienko rozwałkowanego ciasta a następnie wypełniamy farszem i szczelnie zawijamy. Klasyczne pierogi mają charakterystyczny kształt przypominający półksiężyc. Przed podaniem gotujemy je we wrzątku i podajemy z wody lub dodatkowo zapiekamy. Przygotowanie ciasta na pierogi to pierwszy etap. Ciasto ugniata się z mąki, wody i jajek tak, aby było miękkie, elastyczne i łatwe do rozwałkowania. Im cieńsze ciasto tym lepsze pierogi. Rozwałkowane ciasto dzielimy następnie na mniejsze kawałki np. wycinane szklanką czy filiżanką kółka. Na cieście układamy porcję przygotowanego wcześniej farszu i zlepiamy szczelnie brzegi, tak aby farsz nie wypłynął podczas gotowania pierogów. Farsz  może być słodki lub słony. W wersji słodkiej nadziewamy pierogi owocami, słodkim twarogiem z dodatkiem wanilii, rodzynek. Polane roztopionym masłem i słodką śmietanką to prawdziwy przysmak dla dzieci i dorosłych. Typowe polskie pierogi w wersji słonej to  ruskie,  z kapustą i grzybami i z mięsem. W ostatnich latach pojawiło się wiele przepisów na bardziej wykwintne i nietypowe farsze np. szpinak z serem feta, twarożek z wędzonym łososiem czy kasza gryczana z dodatkami. Pierogi występują także w innych kuchniach świata jak np. chińskie pierożki won ton, gotowane na parze. 

Pierogi - Pierogi z mięsem

Pierogi - Pierogi ruskie

Porady

  1. Pierogi - jak przechowywać ugotowane?
  2. Pierogi - co zrobić, żeby się nie rozklejały podczas gotowania?
  3. Pierogi – jak urozmaicić farsz?
  4. Ciasto na pierogi – co zrobić, żeby pierogi nie sklejały się w czasie gotowania?
  5. Ciasto na pierogi – co zrobić, żeby było łatwe do lepienia?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Ziemniaki, Zupy, Przepis z krem z ku, Szybkie faszerowane ziemniaki , Udka, Carbonara, Panierowane przegrzebki, Przepis z bezy, Kotleciki panierowane w płatkach owsianych, Żeberka - VIDEO, Chrupiące pikantne orzechy, szaszlyki z piekarnika, Spaghetti z owocami morza, Przepis z latwa zapiekanka, Pasta z łososiem, Przekąski, Szybka sałatka z kurczakiem, NA FASOLE, Sos paprykowy, hiszpanskie, Przepis z zupa serowa z serków topionych -, duszona w cebuli, Złociste paluszki z kurczaka, Przepis z ryba z maslem, Potrawy wielkanocne, przystawki z łososia wędzonego, Spaghetti Bolognese, Zielony sznycel, Karp w galarecie, Przepis z filety a kurczaka, Halibut pieczony z winem, Jesienna zupa z kaszą, Przepis z kurczak owocami, Pierś alanta, Polędwiczka z grzybami, Przepis z gulasz z wołowiny, Makaron z twarogiem na szybko, zapiekanka po, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Grecka pieczeń z warzywami, Przystawki, Kofta z sosem śmietanowo - pomidorowym, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Smaczne kanareczki z polędwicą, Bigos, Sałatka Nicejska, Pomidorowy sos do pizzy, Mielone z cukinią i żółtym serem, Extra ziołowa zapiekanka z pomidorowym sosem, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Przepis z pierś z kurczaka obiad, Przepis z majonez - do sosu, Pizza Bolognese a la Samosa, Placki ziemniaczane, Brokuły, np zupy, karczek pieczony w piekarniku -, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Zapiekanka meksykańska, mięsa na wielkanoc, Zupa ziemniaczana z boczkiem, pieczarkami i grzankami, Przepis z sałatki z kukurydza, Halibut z sosem śmietanowo-ziołowym