PIEROGI

Pierogi

Pierogi są tradycyjną i bardzo popularną potrawą kuchni wschodnioeuropejskiej. Przygotowujemy z cienko rozwałkowanego ciasta a następnie wypełniamy farszem i szczelnie zawijamy. Klasyczne pierogi mają charakterystyczny kształt przypominający półksiężyc. Przed podaniem gotujemy je we wrzątku i podajemy z wody lub dodatkowo zapiekamy. Przygotowanie ciasta na pierogi to pierwszy etap. Ciasto ugniata się z mąki, wody i jajek tak, aby było miękkie, elastyczne i łatwe do rozwałkowania. Im cieńsze ciasto tym lepsze pierogi. Rozwałkowane ciasto dzielimy następnie na mniejsze kawałki np. wycinane szklanką czy filiżanką kółka. Na cieście układamy porcję przygotowanego wcześniej farszu i zlepiamy szczelnie brzegi, tak aby farsz nie wypłynął podczas gotowania pierogów. Farsz  może być słodki lub słony. W wersji słodkiej nadziewamy pierogi owocami, słodkim twarogiem z dodatkiem wanilii, rodzynek. Polane roztopionym masłem i słodką śmietanką to prawdziwy przysmak dla dzieci i dorosłych. Typowe polskie pierogi w wersji słonej to  ruskie,  z kapustą i grzybami i z mięsem. W ostatnich latach pojawiło się wiele przepisów na bardziej wykwintne i nietypowe farsze np. szpinak z serem feta, twarożek z wędzonym łososiem czy kasza gryczana z dodatkami. Pierogi występują także w innych kuchniach świata jak np. chińskie pierożki won ton, gotowane na parze. 

Porady

  1. Pierogi - jak przechowywać ugotowane?
  2. Pierogi - co zrobić, żeby się nie rozklejały podczas gotowania?
  3. Pierogi – jak urozmaicić farsz?
  4. Ciasto na pierogi – co zrobić, żeby pierogi nie sklejały się w czasie gotowania?
  5. Ciasto na pierogi – co zrobić, żeby było łatwe do lepienia?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, Sałatka Cezar - VIDEO, Grillowany stek z tuńczyka z sezamem, Dietetyczne pulpety, Klasyczne cafe latte, Filety rybne z pancettą, schab bez kości, schab i, Żurek Wielkanocny, Kanapka hawajska , Przepis z kuchni chinska, polędwiczki wieprzowe duszone, sos z wieprzowiny, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Sałatka serowa, Pierogi z jagodami, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Zapiekane świderki z kiełbasą , Jagnięcina w miętowym sosie - VIDEO, Przepis z pierś ze szpinakiem i serem, Krem z brokułów, Przepis z obiad kurczaka, Przepis z kurczak w oliwie, Przepis z sos do gulaszu, Przepis z pieczone żeberka, Rolady w sosie borowikowym, Medaliony wołowe z grilla z pieprzem , Kanapka dla dzieci "Biedronka", Dania z makaronem, mix sałat, Faszerowana cukinia , Żeberka - VIDEO, Sos beszamelowy , Proste kotleciki z jajka, Placki ziemniaczane, kapusta do golonki, pierś z kurczaka ze szpinakiem, Placek po zbójnicku z pieczarkami i rozmarynem, Ciasto na pierogi, Przepis z risotto z kurczakiem, Kasza, Zupy, Aromatyczna zapiekanka ziołowa, Zupa ogórkowa - VIDEO, Kotlety, Duszone ziemniaki po marynarsku, Szpinak, rosoly, Kebab z grilla , ryż z kurczakiem, Ryba po grecku, Shoarma z kurczakiem i serem , Sałatki, Grillowany hot dog z surówką colesław , przepisy ugotowani, Kosmiczne ślimaki, Przepis z salatka z pora, Karkówka, Zupa z soczewicy z jamon serrano, Dipy, Śledzie, Przepis z szaszlyki-grill, Tort tiramisu, Pasztet