PIEROGI

Pierogi

Pierogi są tradycyjną i bardzo popularną potrawą kuchni wschodnioeuropejskiej. Przygotowujemy z cienko rozwałkowanego ciasta a następnie wypełniamy farszem i szczelnie zawijamy. Klasyczne pierogi mają charakterystyczny kształt przypominający półksiężyc. Przed podaniem gotujemy je we wrzątku i podajemy z wody lub dodatkowo zapiekamy. Przygotowanie ciasta na pierogi to pierwszy etap. Ciasto ugniata się z mąki, wody i jajek tak, aby było miękkie, elastyczne i łatwe do rozwałkowania. Im cieńsze ciasto tym lepsze pierogi. Rozwałkowane ciasto dzielimy następnie na mniejsze kawałki np. wycinane szklanką czy filiżanką kółka. Na cieście układamy porcję przygotowanego wcześniej farszu i zlepiamy szczelnie brzegi, tak aby farsz nie wypłynął podczas gotowania pierogów. Farsz  może być słodki lub słony. W wersji słodkiej nadziewamy pierogi owocami, słodkim twarogiem z dodatkiem wanilii, rodzynek. Polane roztopionym masłem i słodką śmietanką to prawdziwy przysmak dla dzieci i dorosłych. Typowe polskie pierogi w wersji słonej to  ruskie,  z kapustą i grzybami i z mięsem. W ostatnich latach pojawiło się wiele przepisów na bardziej wykwintne i nietypowe farsze np. szpinak z serem feta, twarożek z wędzonym łososiem czy kasza gryczana z dodatkami. Pierogi występują także w innych kuchniach świata jak np. chińskie pierożki won ton, gotowane na parze. 

Porady

  1. Pierogi - jak przechowywać ugotowane?
  2. Pierogi - co zrobić, żeby się nie rozklejały podczas gotowania?
  3. Pierogi – jak urozmaicić farsz?
  4. Ciasto na pierogi – co zrobić, żeby pierogi nie sklejały się w czasie gotowania?
  5. Ciasto na pierogi – co zrobić, żeby było łatwe do lepienia?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Łosoś herbaciany z syropem klonowym, Kebab, Pierogi leniwe z wanilią , mięso wieprzowe, Ryba, Kapusta z grochem, Sałatka z brokułów i z fetą, Udka, Szybki obiad, papryka mieso mielone, sałatka z piersi, kotlet j, Zupa pomidorowa, kielbasa i co, Pierogi z jagodami, Zupa cebulowa, makaron z ryba wedzona przepis, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Bigos, jAJKO ZAPIEKANE, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Ryba w warzywach, mięso od szynki potrawa, Gotowane buraczki, "Zapiekana polenta", Potrawka z kurczaka, Chilli con carne z kurczaka , Przepis z przepisy na latwe ciasta, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Babka majonezowa, Warzywa w sosie pomidorowym, Pierś z kurczaka na szybko, Gulasz z kurczakiem, ziemniakami i ogórkiem , Przepis z kurczak przepisy przepis, Aniołek, czyli tortilla całkiem inaczej, Przepis z spagetti z kurczakiem, zapiekanki z piersią kurczaka, Krupnik, Tortilla - VIDEO, Sos a la gen. Kamiński, Sałatka z tuńczykiem, Placki ziemniaczane, Tempura panierka, Przepis z makaron penne z kurczakiem i suszonymi pomidorami, Kasza, Zupa pieczarkowa, Ziemniaki, Przepis z kurczak z maslem, Przepis z zapiekanka miesem, Tajska zupa curry z kurczakiem, Sałatka do obiadu, Przepis z zupa serowa z serków topionych -, sos-do-makaronu, Pomidory w kremowej zupie, Sosy, plastry łososia, Karczek z surówką z kapusty pekińskiej, Zupa grochowa, Sałatka z selera naciowego, Kotlety mielone z oliwkami mego Taty , Wykwintna sałatka z rulonikami z szynki, Przepis z kurczak pomarańcze, Przepis z fileciki anchois, Sos lozański II