PIEROGI

Pierogi

Pierogi są tradycyjną i bardzo popularną potrawą kuchni wschodnioeuropejskiej. Przygotowujemy z cienko rozwałkowanego ciasta a następnie wypełniamy farszem i szczelnie zawijamy. Klasyczne pierogi mają charakterystyczny kształt przypominający półksiężyc. Przed podaniem gotujemy je we wrzątku i podajemy z wody lub dodatkowo zapiekamy. Przygotowanie ciasta na pierogi to pierwszy etap. Ciasto ugniata się z mąki, wody i jajek tak, aby było miękkie, elastyczne i łatwe do rozwałkowania. Im cieńsze ciasto tym lepsze pierogi. Rozwałkowane ciasto dzielimy następnie na mniejsze kawałki np. wycinane szklanką czy filiżanką kółka. Na cieście układamy porcję przygotowanego wcześniej farszu i zlepiamy szczelnie brzegi, tak aby farsz nie wypłynął podczas gotowania pierogów. Farsz  może być słodki lub słony. W wersji słodkiej nadziewamy pierogi owocami, słodkim twarogiem z dodatkiem wanilii, rodzynek. Polane roztopionym masłem i słodką śmietanką to prawdziwy przysmak dla dzieci i dorosłych. Typowe polskie pierogi w wersji słonej to  ruskie,  z kapustą i grzybami i z mięsem. W ostatnich latach pojawiło się wiele przepisów na bardziej wykwintne i nietypowe farsze np. szpinak z serem feta, twarożek z wędzonym łososiem czy kasza gryczana z dodatkami. Pierogi występują także w innych kuchniach świata jak np. chińskie pierożki won ton, gotowane na parze. 

Porady

  1. Pierogi - jak przechowywać ugotowane?
  2. Pierogi - co zrobić, żeby się nie rozklejały podczas gotowania?
  3. Pierogi – jak urozmaicić farsz?
  4. Ciasto na pierogi – co zrobić, żeby pierogi nie sklejały się w czasie gotowania?
  5. Ciasto na pierogi – co zrobić, żeby było łatwe do lepienia?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Krewetki w tajskim sosie chilli, Zrazy wołowe z pieczarkami, przepisy kuchnia tv, salatka z pomidora, KUKURYDZA - ZDROWA PRZEKĄSKA, sos do gotowanego kurczaka, Barszcz biały, Placki ziemniacznane z natką pietruszki, Tosty z owocami, Wątróbka drobiowa z warzywnymi dodatkami, Indyk, Przepis z kurczak przepisy, Pstrąg, Zupa jarzynowa, Naleśniki z ziemniaków, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, zupa z białej kiełbasy, Zapiekanka z pieczarkami, Zupa krem, Karkówka, Placuszki z cukinii, Przepis z cieple, Czerwony barszcz z chmurką koziego sera, Pizzerinki , Chlebek na zakwasie, Chłodnik z rzodkiewką, Sałatka kebab - VIDEO, Wykwintny koktajl z krabów i owoców mango, Przepis z kurczaka z warzywami, Świąteczny indyk pieczony, Lekki bigos z warzywami i mięsem, Przepis z zielona f, Kotlety, Placki po węgiersku, mieso w smietanie, Quesadillas - VIDEO, Zupa pieczarkowa, Sałatka do obiadu, kurczak po tajsku, Przepis z gulasz z wołowiny, Zupa pomidorowa, sałatki z kukurydza, Tuńczyk z koprem włoskim, Makaron z brokułami, Pierś z kurczaka, Krem brokułowy, Gołąbki, Przepis z kurczak po chińsku z warzywami i ryżem, Przepis z zupa czosnkowa z serem, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Krem migdałowy, Zupa rybna z kuleczkami , Pizza wegetariańska, desery z owocami, Naleśnik nadziewany mięsem z warzywami, Kluski , Przepis z sos knorra, salata z pomidorami, Rolada ziemniaczana, Sałatka z pora, Przepis z smażone pieczarki, Przepis z kurczak ca, Przepis z poledwiczki wieprzowe, Żeberka