PIEROGI

Pierogi

Pierogi są tradycyjną i bardzo popularną potrawą kuchni wschodnioeuropejskiej. Przygotowujemy z cienko rozwałkowanego ciasta a następnie wypełniamy farszem i szczelnie zawijamy. Klasyczne pierogi mają charakterystyczny kształt przypominający półksiężyc. Przed podaniem gotujemy je we wrzątku i podajemy z wody lub dodatkowo zapiekamy. Przygotowanie ciasta na pierogi to pierwszy etap. Ciasto ugniata się z mąki, wody i jajek tak, aby było miękkie, elastyczne i łatwe do rozwałkowania. Im cieńsze ciasto tym lepsze pierogi. Rozwałkowane ciasto dzielimy następnie na mniejsze kawałki np. wycinane szklanką czy filiżanką kółka. Na cieście układamy porcję przygotowanego wcześniej farszu i zlepiamy szczelnie brzegi, tak aby farsz nie wypłynął podczas gotowania pierogów. Farsz  może być słodki lub słony. W wersji słodkiej nadziewamy pierogi owocami, słodkim twarogiem z dodatkiem wanilii, rodzynek. Polane roztopionym masłem i słodką śmietanką to prawdziwy przysmak dla dzieci i dorosłych. Typowe polskie pierogi w wersji słonej to  ruskie,  z kapustą i grzybami i z mięsem. W ostatnich latach pojawiło się wiele przepisów na bardziej wykwintne i nietypowe farsze np. szpinak z serem feta, twarożek z wędzonym łososiem czy kasza gryczana z dodatkami. Pierogi występują także w innych kuchniach świata jak np. chińskie pierożki won ton, gotowane na parze. 

Pierogi - Pierogi z mięsem

Pierogi - Pierogi ruskie

Porady

  1. Pierogi - jak przechowywać ugotowane?
  2. Pierogi - co zrobić, żeby się nie rozklejały podczas gotowania?
  3. Pierogi – jak urozmaicić farsz?
  4. Ciasto na pierogi – co zrobić, żeby pierogi nie sklejały się w czasie gotowania?
  5. Ciasto na pierogi – co zrobić, żeby było łatwe do lepienia?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z makarony włoskie, Przepis z kurczak w sosie pomidorach, Musaka, Zupa kalafiorowa, Krupnik, Zupa z soczewicy, Sałatka z dyni ze świeżą kolendrą, Przepis z salatka-z-oliwkami, Przepis z risotto ze, Przepis z makaron muszle ze szpinakiem, Smażone młode ziemniaki z ziołami, sałatka do mięsa pieczonego, Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Zupka Edamska, Kalafior ziołowy, Kotlet de volaille - VIDEO, Makaron, Zapiekanki, rolada wieprzowa, Bigos, Przepis z sos z mięsa mielonego, Sałatka grecka, Polędwiczki, Sos „Aida”, Smaczna zupa kalafiorowa, szynka wieprzowa pieczona, ryz pilaw, przepisy z mięsa wieprzowego, Greckie ciasteczka migdałowe, Śledzie, Przepis z kuchnia angielska, Doskonała karkówka z cebulą i sosem tatziki, Łosoś limonkowo-czosnkowy, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Przepis z grill f, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Jajko z szynką, Łosoś, Naleśniki, Sałatka z mozzarellą i kurkami, Makaron z serem, Przepis z przepisy z ryba, Sałatka Gyros, Zupa pomidorowa, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Kurczak z limonką i kolendrą, Krupnik jaglany, Żeberka z chili, cienki, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, kapuśniak z białej kapusty -, kapary sałatka, Sałatka do słoików, papryka z cebulą, Przepis z zapiekanka z ziemniakiem, Delikatny schab, pierś z kurczaka zawijana, sos z mięsem, Zupa cebulowa, jajka faszerowane rybą wędzoną, Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami, Sałatka z dyni z serem feta i pomidorkami cherry, Wiosenna zielona sałatka