PIEROGI

Pierogi

Pierogi są tradycyjną i bardzo popularną potrawą kuchni wschodnioeuropejskiej. Przygotowujemy z cienko rozwałkowanego ciasta a następnie wypełniamy farszem i szczelnie zawijamy. Klasyczne pierogi mają charakterystyczny kształt przypominający półksiężyc. Przed podaniem gotujemy je we wrzątku i podajemy z wody lub dodatkowo zapiekamy. Przygotowanie ciasta na pierogi to pierwszy etap. Ciasto ugniata się z mąki, wody i jajek tak, aby było miękkie, elastyczne i łatwe do rozwałkowania. Im cieńsze ciasto tym lepsze pierogi. Rozwałkowane ciasto dzielimy następnie na mniejsze kawałki np. wycinane szklanką czy filiżanką kółka. Na cieście układamy porcję przygotowanego wcześniej farszu i zlepiamy szczelnie brzegi, tak aby farsz nie wypłynął podczas gotowania pierogów. Farsz  może być słodki lub słony. W wersji słodkiej nadziewamy pierogi owocami, słodkim twarogiem z dodatkiem wanilii, rodzynek. Polane roztopionym masłem i słodką śmietanką to prawdziwy przysmak dla dzieci i dorosłych. Typowe polskie pierogi w wersji słonej to  ruskie,  z kapustą i grzybami i z mięsem. W ostatnich latach pojawiło się wiele przepisów na bardziej wykwintne i nietypowe farsze np. szpinak z serem feta, twarożek z wędzonym łososiem czy kasza gryczana z dodatkami. Pierogi występują także w innych kuchniach świata jak np. chińskie pierożki won ton, gotowane na parze. 

Porady

  1. Pierogi - jak przechowywać ugotowane?
  2. Pierogi - co zrobić, żeby się nie rozklejały podczas gotowania?
  3. Pierogi – jak urozmaicić farsz?
  4. Ciasto na pierogi – co zrobić, żeby pierogi nie sklejały się w czasie gotowania?
  5. Ciasto na pierogi – co zrobić, żeby było łatwe do lepienia?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Wrapp z kurczaka w pszennej tortilli , Królewski gulasz z indyka, Chłopski przysmak, Przepis z zupa brokułowa -, PO GRECKU, Szybka sałatka z kiełków fasoli z papryką, Schab w pięciu smakach, sałatka z fileta z kurczaka, Tortilla - VIDEO, Kapusta z grochem, zapiekanki makaronowe, co z ryżu, Sosy, Sałatki z kurczakiem, Żeberka - VIDEO, Chłodnik serowy, Barszcz, Gulasz, Pieczona piers, Makaron, Orientalny kurczak z orzechami, Zupa pieczarkowa, Tagliatelle z tuńczykiem , Makaron z kurczakiem i sosem ostrygowym, Ślimaki kurczakowo- serowe , Przepis z łatwe dania z kurczaka, zielona papryka, Krem brokułowy, Sałatka z kiełkami lucerny i z oliwkami, Pomidorowa czosnkowa na gęsto, z makaronem drobnym, Indyk, Ziemniaki zapiekane w ziołach, piersi z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą, Racuchy z jabłkami, Przepis z sznycel wołowy, Ciasteczka pani Nutelli , Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkami , Przepis z ciasto j, sosy z jogurtem naturalnym, Mielone, smazona kapusta, Pierogi, Wesołe kanapki z twarożkiem "Kotki" , Zupa krem z dyni - VIDEO, Kotlety, sojowe, Przepis z marynata do pieczenia schabu, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Leczo z cukinii, Karkówka, Polędwiczki pod kruszonką carbonara z surówką z selera naciowego, kulki z mięsa mielonego w sosie pomidorowym, Sałatka z cykorii i owoców, Wykwintna sałatka krabowa na włoską nutę, Chrupiące kanapki z łososiem , Przepis z sałatki hiszpańskie, Przepis z czerwona fasola, ciasto sh, Pasta z twarogu i warzyw, Zupa jarzynowa, Szybka sałatka z kiełków fasoli z papryką, smażony makaron na patelni, Rolada z szynki z kiszoną kapustą, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą