PIEROGI

Pierogi

Pierogi są tradycyjną i bardzo popularną potrawą kuchni wschodnioeuropejskiej. Przygotowujemy z cienko rozwałkowanego ciasta a następnie wypełniamy farszem i szczelnie zawijamy. Klasyczne pierogi mają charakterystyczny kształt przypominający półksiężyc. Przed podaniem gotujemy je we wrzątku i podajemy z wody lub dodatkowo zapiekamy. Przygotowanie ciasta na pierogi to pierwszy etap. Ciasto ugniata się z mąki, wody i jajek tak, aby było miękkie, elastyczne i łatwe do rozwałkowania. Im cieńsze ciasto tym lepsze pierogi. Rozwałkowane ciasto dzielimy następnie na mniejsze kawałki np. wycinane szklanką czy filiżanką kółka. Na cieście układamy porcję przygotowanego wcześniej farszu i zlepiamy szczelnie brzegi, tak aby farsz nie wypłynął podczas gotowania pierogów. Farsz  może być słodki lub słony. W wersji słodkiej nadziewamy pierogi owocami, słodkim twarogiem z dodatkiem wanilii, rodzynek. Polane roztopionym masłem i słodką śmietanką to prawdziwy przysmak dla dzieci i dorosłych. Typowe polskie pierogi w wersji słonej to  ruskie,  z kapustą i grzybami i z mięsem. W ostatnich latach pojawiło się wiele przepisów na bardziej wykwintne i nietypowe farsze np. szpinak z serem feta, twarożek z wędzonym łososiem czy kasza gryczana z dodatkami. Pierogi występują także w innych kuchniach świata jak np. chińskie pierożki won ton, gotowane na parze. 

Pierogi - Pierogi z mięsem

Pierogi - Pierogi ruskie

Porady

  1. Pierogi - jak przechowywać ugotowane?
  2. Pierogi - co zrobić, żeby się nie rozklejały podczas gotowania?
  3. Pierogi – jak urozmaicić farsz?
  4. Ciasto na pierogi – co zrobić, żeby pierogi nie sklejały się w czasie gotowania?
  5. Ciasto na pierogi – co zrobić, żeby było łatwe do lepienia?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pomarańcze w syropie z wodą różaną, Dynia, sałatki z ryżem, Przepis z sos po chińsku, Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, Pierś z kurczaka, Makaron z brokułami, Przepis z kurczak-piers, panierka do ryby, Sos andalski, Kremowa zupa z dyni, gotowanie przypraw, Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami), Brokuły, Pomidorowy sos do pizzy, Udka, Sałatka z frutti di mare, Tortilla, zapiekanka z makaronem i kiełbasą, Sałatka z soczystym, grillowanym kurczakiem , Placki, o jajku na twardo, Kanapki z rostbefem, konfiturą z czerwonej cebuli i serem pleśniowym , grill kurczak, Salsa, Przepis z makaron ryzowy, Przepis z kurczak dy, Sałatka gyros z kurczaka, Przepis z mielone mieso, dania z makaronem i kurczakiem, Śliwka w boczku, Przekąski, kurczak przepisy przepis, Szaszłyki z przegrzebków , Sałatka z tuńczykiem, Sałatka z tuńczyka, Przepis z kurczak curry z makaronem, Sosy, Sałatka Gyros, Przepis z FARSZ DO JAJEK, Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, Placuszki z cukinii, Pieczone udka z boczkiem, sos do gotowanego kurczaka, Sałatka z tortellini i szpinakiem , Indyk w marynacie jogurtowej (hinduskiej) , Naleśniki, Sałatka z tuńczykiem, Polędwiczki, Filety z łososia na parze, Placek po zbójnicku wersja 1, Kalafior, Przepis z sojowe, Placuszki z cukinii, sałatka z awokado i kurczakiem, Gulasz po węgiersku - VIDEO, obiad z tunczyka, Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą, Przepis z pieczona karkówka w plastrach, Pieczone nogi z kurczaka z pomarańczami, Zupa cebulowa, Ziemniaki, Grissini z szynką parmeńską, Kanapki z grillowanymi warzywami i kiełkami słonecznika