PIEROGI

Pierogi

Pierogi są tradycyjną i bardzo popularną potrawą kuchni wschodnioeuropejskiej. Przygotowujemy z cienko rozwałkowanego ciasta a następnie wypełniamy farszem i szczelnie zawijamy. Klasyczne pierogi mają charakterystyczny kształt przypominający półksiężyc. Przed podaniem gotujemy je we wrzątku i podajemy z wody lub dodatkowo zapiekamy. Przygotowanie ciasta na pierogi to pierwszy etap. Ciasto ugniata się z mąki, wody i jajek tak, aby było miękkie, elastyczne i łatwe do rozwałkowania. Im cieńsze ciasto tym lepsze pierogi. Rozwałkowane ciasto dzielimy następnie na mniejsze kawałki np. wycinane szklanką czy filiżanką kółka. Na cieście układamy porcję przygotowanego wcześniej farszu i zlepiamy szczelnie brzegi, tak aby farsz nie wypłynął podczas gotowania pierogów. Farsz  może być słodki lub słony. W wersji słodkiej nadziewamy pierogi owocami, słodkim twarogiem z dodatkiem wanilii, rodzynek. Polane roztopionym masłem i słodką śmietanką to prawdziwy przysmak dla dzieci i dorosłych. Typowe polskie pierogi w wersji słonej to  ruskie,  z kapustą i grzybami i z mięsem. W ostatnich latach pojawiło się wiele przepisów na bardziej wykwintne i nietypowe farsze np. szpinak z serem feta, twarożek z wędzonym łososiem czy kasza gryczana z dodatkami. Pierogi występują także w innych kuchniach świata jak np. chińskie pierożki won ton, gotowane na parze. 

Pierogi - Pierogi z mięsem

Pierogi - Pierogi ruskie

Porady

  1. Pierogi - jak przechowywać ugotowane?
  2. Pierogi - co zrobić, żeby się nie rozklejały podczas gotowania?
  3. Pierogi – jak urozmaicić farsz?
  4. Ciasto na pierogi – co zrobić, żeby pierogi nie sklejały się w czasie gotowania?
  5. Ciasto na pierogi – co zrobić, żeby było łatwe do lepienia?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kapusta z grochem, Pasztet, Sos pieczarkowy ostry, baklazan z piersią kurczaka, Pasta brzoskwiniowa, Przepis z fix danie chińskie, Zupa z soczewicy, Zupa brokułowa, Przepis z omlet z mlekiem, Sos czosnkowy , Bulion cytrynowy, Przepis z indyk mielony, Kremowa zupa z dyni, Przepis z kotlet z jajka, Kurczak pieczony w mleku z orzechami, Kluski , Zupa pieczarkowa, sos koperkowo grzybowy, Zupa gulaszowa, Przepis z szaszłyki drobiowe z piekarnika, Przepis z szaszłyki z mięsa mielonego z grilla, Mięsne krokiety ze szpinakiem, Barszcz, Dynia, Sałatka grecka, Kanapki na imprezę z łososiem i porzeczkami, sałatka z mieszanka sałat, Kanapki na imprezę z szynką parmeńską i parmezanem, Przepis z mielona wieprzowina, Pulpety z anchois, Polędwiczki wieprzowe, Skrzydełka pięciu smaków, Przepis z czarna, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Tortilla - VIDEO, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Przepis z deser z owocow, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Placki po węgiersku, pizza sos, Mielone, Faszerowane bakłażany zapiekane z beszamelem, Kopytka, Kurczak po prowansalsku, Kolorowa sałatka z grillowaną wołowiną, Obiad, Fasolka szparagowa zapiekana pod beszamelem, Potrawy wielkanocne, Sałatka „Warwara-Krasa”, Przepis z sos na miodzie, Kotlety wieprzowe (z jabłkami), Fajitas z mięsem, Przepis z sos slodko, Delikatna pieczeń z oliwkami, sos so miesa, pulpety w zupie, mieso we warzywach, Spaghetti , Drobiowe szaszłyki z małych roladek, Przepis z drób makaron, Szaszłyk z ziemniaków i krewetek, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Przepis z kasza na s, Pyszna pasta z makreli