PLACKI

Placki

Placki można ogólnie określić jako danie przygotowane na bazie mąki lub ziemniaków, smażone na patelni lub pieczone. Występują pod różnymi postaciami właściwie w każdej kulturze. W Ameryce jako pancakes – placki śniadaniowe, podane z syropem klonowym czy dżemem. W kuchni greckiej najpopularniejsze placki to pita, w Indiach, podawane niemal do każdego dania, placki naan. Szerokie zastosowanie w kuchni mają meksykańskie placki tortilla, doskonałe do nadziewania, na zimno i ciepło. Z kolei na Litwie i w Rosji, specjalnością są bliny, placki z dodatkiem drożdży, podawane w wersji wykwintnej z kawiorem lub wędzonym łososiem. W polskiej kuchni wiele jest rodzajów placków. Placki na słodko to przede wszystkim popularne placki z jabłkami. Do płynnego ciasta z mąki, jajek i mleka lub maślanki dodajmy jabłko starte lub w postaci wydrążonych plastrów. Podajemy smażone, oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem np. sosu owocowego czy bitej śmietany. Łatwym i tanim gatunkiem placków są placki ziemniaczane, przygotowane ze startych ziemniaków z dodatkiem jajka i mąki. Zazwyczaj ciasto na placki ziemniaczane zawiera także cebulę. Placki ziemniaczane smażymy do chrupkości na patelni i serwujemy, w wersji podstawowej, ze śmietaną lub naturalnym jogurtem. Placek po węgiersku lub zbójnicku to nic innego jak większy placek ziemniaczany podany z aromatycznym gulaszem lub leczo. Również z innych warzyw przygotować można smaczne placki. Spróbujcie chrupiących placków z cukinii, marchewki czy dyni. Wiele pomysłów na placki z różnych stron świata znajdziecie na przepisy.pl

Porady

  1. Placki ziemniaczane – sposoby na puszyste ciasto
  2. Jaja – jak zapobiec pękaniu?
  3. Gotowanie – dobre planowanie

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Pikantne kulki mięsne, Przepis z sałatka z łososiem i sałatą lodową, Frytki ziołowe, Rumiane skrzydełka w miodowej bejcy , dania ze szpinakiem, Pączki z marmoladą , roladki z mięsa wołowego, zupa ja, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Zupa cebulowa, Psari plati – ateńska ryba po grecku, Warzywa zapiekane pod beszamelem, Przepis z smażony makaron na patelni, Przepis z dania główne bezmięsne, Przepis z zielona papryka, Risotto, Przepis z desery czekoladowe, Warzywa, Zupa szczawiowa, Tort-Wspaniała Zapiekanka Naleśnikowa, Zupa krem z dyni - VIDEO, Sandacz w sosie jabłkowym, Indyjskie Gazpacho, Quesadillas - VIDEO, Ryż brazylijski, kuchnia wloska makarony, Kotlet de volaille, Kopytka z sosem pieczeniowym z cebulką, Indyk, Gulasz, Tagliatelle z rozmarynem, Jajka, Gulasz cielęcy w sosie borowikowym, Sałatka Gyros, Przepis z pierś z kurczaka danie główne, burito z mięsem mielonym, Schab ze śliwkami, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Pasztet, Sos beszamelowy , Pikantne żeberka, kurczak z pomarańczami, Przepis z pierś z kurczaka w jajku i mące, Przepis z sos pomidorowy z serem, Żurek, Tajska zupa z owocami morza, Kaczka, sos z grzybami, Przepis z sos do makaronu rurki, Przepis z kurczak al, mięso na grill, Szybki chłodnik z buraczków, Przepis z sałatka z makaronem i serem, Faszerowane bakłażany zapiekane z beszamelem, kotlet pl -, Wieżyczki z sera, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Kanapki na imprezę z salami, Schab, Zupa cebulowa, Imprezowe kanapki z krewetkami, Naleśniki, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO