PLACKI

Placki

Placki można ogólnie określić jako danie przygotowane na bazie mąki lub ziemniaków, smażone na patelni lub pieczone. Występują pod różnymi postaciami właściwie w każdej kulturze. W Ameryce jako pancakes – placki śniadaniowe, podane z syropem klonowym czy dżemem. W kuchni greckiej najpopularniejsze placki to pita, w Indiach, podawane niemal do każdego dania, placki naan. Szerokie zastosowanie w kuchni mają meksykańskie placki tortilla, doskonałe do nadziewania, na zimno i ciepło. Z kolei na Litwie i w Rosji, specjalnością są bliny, placki z dodatkiem drożdży, podawane w wersji wykwintnej z kawiorem lub wędzonym łososiem. W polskiej kuchni wiele jest rodzajów placków. Placki na słodko to przede wszystkim popularne placki z jabłkami. Do płynnego ciasta z mąki, jajek i mleka lub maślanki dodajmy jabłko starte lub w postaci wydrążonych plastrów. Podajemy smażone, oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem np. sosu owocowego czy bitej śmietany. Łatwym i tanim gatunkiem placków są placki ziemniaczane, przygotowane ze startych ziemniaków z dodatkiem jajka i mąki. Zazwyczaj ciasto na placki ziemniaczane zawiera także cebulę. Placki ziemniaczane smażymy do chrupkości na patelni i serwujemy, w wersji podstawowej, ze śmietaną lub naturalnym jogurtem. Placek po węgiersku lub zbójnicku to nic innego jak większy placek ziemniaczany podany z aromatycznym gulaszem lub leczo. Również z innych warzyw przygotować można smaczne placki. Spróbujcie chrupiących placków z cukinii, marchewki czy dyni. Wiele pomysłów na placki z różnych stron świata znajdziecie na przepisy.pl

Porady

  1. Placki ziemniaczane – sposoby na puszyste ciasto
  2. Jaja – jak zapobiec pękaniu?
  3. Gotowanie – dobre planowanie

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

zapiekanka z makaronu i ziemniaków, Móżdżki cielęce smażone z orzechami , Dobra sałatka z pieczarkami , Przepis z kwaśne jabłka, Zupy, Przepis z zapiekanka miesem, Zupa pieczarkowa, Lasagne, Tosty standardowe, Sos beszamelowy , Kebab w kajzerce, Zapiekanka po rzymsku, Bigos domowy, Pasta z tuńczyka, sosy do wątróbki, Tuńczyk z pieczoną papryką i pomidorami, Risotto z pomidorami i cukinią, Sałatka makaronowa, Spaghetti z tuńczykiem, Sałatki z kurczakiem, Przepis z pieczeń w cieście francuskim, leczo z wołowiną, Żur z ziemniakami i kiełbasą jałowcową , mięso z łopatki wieprzowej, Przepis z makaron do, Tortilla, Góralskie proziaki, Jajka, Sałatka Gyros, zapiekanka na bułce, Mix sałat z brokułem i awokado, sałątka z, jAJKO ZAPIEKANE, krokiety z pieczarkami i jajkiem, sałatki z wędzonym kurczakiem -, Przepis z kurczak z rosolu, Ratatouille, czyli lato na talerzu, Zupa grzybowa, Paluszki z kurczaka w płatkach kukurydzianych , cebula dymka, Kurczak w serowym sosie z nutą wędzonki, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Placki ziemniaczane, Sałatka Gyros, Sos miodowy do drobiu, Przepis z małe ogórki, Ciepłe lody, Pierogi, Przepis z Cebula lub czosnek, Paluszki z kurczaka w płatkach kukurydzianych , Przepis z piersi z kurczaka ze szpinakiem i serem feta, Przepis z sos carbonare, Zapiekane parówki , Ryba po grecku, paszteciki przepis, Włoska sałatka caprese z malinami , Sos włoski do spaghetti, Żeberka, Zielona sałatka z winogronami , Boczek w marynacie chrzanowej, Szybka przekąska z fioletowych brokułów, Kotlety, Chilli Con Carne - VIDEO, Toffi