PLACKI

Placki

Placki można ogólnie określić jako danie przygotowane na bazie mąki lub ziemniaków, smażone na patelni lub pieczone. Występują pod różnymi postaciami właściwie w każdej kulturze. W Ameryce jako pancakes – placki śniadaniowe, podane z syropem klonowym czy dżemem. W kuchni greckiej najpopularniejsze placki to pita, w Indiach, podawane niemal do każdego dania, placki naan. Szerokie zastosowanie w kuchni mają meksykańskie placki tortilla, doskonałe do nadziewania, na zimno i ciepło. Z kolei na Litwie i w Rosji, specjalnością są bliny, placki z dodatkiem drożdży, podawane w wersji wykwintnej z kawiorem lub wędzonym łososiem. W polskiej kuchni wiele jest rodzajów placków. Placki na słodko to przede wszystkim popularne placki z jabłkami. Do płynnego ciasta z mąki, jajek i mleka lub maślanki dodajmy jabłko starte lub w postaci wydrążonych plastrów. Podajemy smażone, oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem np. sosu owocowego czy bitej śmietany. Łatwym i tanim gatunkiem placków są placki ziemniaczane, przygotowane ze startych ziemniaków z dodatkiem jajka i mąki. Zazwyczaj ciasto na placki ziemniaczane zawiera także cebulę. Placki ziemniaczane smażymy do chrupkości na patelni i serwujemy, w wersji podstawowej, ze śmietaną lub naturalnym jogurtem. Placek po węgiersku lub zbójnicku to nic innego jak większy placek ziemniaczany podany z aromatycznym gulaszem lub leczo. Również z innych warzyw przygotować można smaczne placki. Spróbujcie chrupiących placków z cukinii, marchewki czy dyni. Wiele pomysłów na placki z różnych stron świata znajdziecie na przepisy.pl

Porady

  1. Placki ziemniaczane – sposoby na puszyste ciasto
  2. Jaja – jak zapobiec pękaniu?
  3. Gotowanie – dobre planowanie

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Żurek, zupa z raka, Przepis z sałatka z rukoli, Kutia, Curry ze słodkich ziemniaków, tarta z rybą, Ciasto na pizze, Barszcz czerwony z grzybami, Mielone z marchewką i cukinią, Karp, Grochówka z ziemniakami i kiełbasą , Sos tzatziki, Przepis z zapiekanka z makaronu z szynka i warzywami, Sałatka gyros z kurczaka, Grillowana ryba z orzeźwiającą salsą, Przepis z farsz do krokietów, Zapiekanka z serem, Przepis z w sosie czosnkowym, Kanapki z szynką schwarzwaldzką i smażonym serem pleśniowym, Orechiette z czosnkiem i pieczarkami, Przepis z mieso z warzywami, Przepis z kurczak po chińsku z makaronem, Sałatka paprykowa z soczystym kurczakiem i szynką , Przepis z marynaty boczek surowy, Fasolka szparagowa z tofu, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Pizza suprema , Wielkanocne ciasteczka ., ryz z warzywami, sos serowy z żółtego sera, Przepis z łosoś w cieście francuskim, Lody orzechowe, jajka faszerowane rybą wędzoną, Zapiekanka z pieczarkami, Świąteczny pasztet mieszany z suszonymi pomidorami , Przepis z kasza warzywami, Przepis z żółtego sera, Ziołowe risotto z grzybami, Sosy, Korki z jajek na pomidorach, Szpinak, Sos do szynki z dzika, Pasztet, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, sos słodki do kurczaka, Mielone, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Zupa cebulowa, Zupa pomidorowa, Przepis z mięso wieprzowe papryka, sos pomidorowy do gołąbków z przecieru, Słodko kwaśne żeberka, Kotlety, Przepis z kuchnia rosyjskiej, Carbonara, KURCZAK Z CEBULA, Przepis z kasza z sosem, Kalafior, Ciasto na pierogi, Soczyste polędwiczki wieprzowe z sosem śmietanowo - majonezowym, Spaghetti , Kaczka, boczek faszerowany