POTRAWY WIELKANOCNE

Potrawy wielkanocne

W każdej tradycji ważną rolę zajmują dania przygotowywane z okazji różnego rodzaju świąt. W Polsce, obok dań bożonarodzeniowych, szczególne miejsce zajmują potrawy wielkanocne. Są one w tradycji chrześcijańskiej o tyle istotne, że spożywane w tym czasie pokarmy mają znaczenie symboliczne – potrawy wielkanocne mają zwiastować nowe życie i zapewniać dostatek. Kiedy przyjrzymy się świątecznemu stołowi, zauważymy że potrawy wielkanocne to bogactwo dań i składników. W różnych rejonach kraju potrawy wielkanocne mają swoje unikatowe odmiany. Pomimo regionalności jaka cechuje niektóre potrawy wielkanocne, są i takie, które występują wspólnie dla całego kraju. Należą do nich na pewno żurek lub barszcz biały, babki i mazurki oraz jajka w przeróżnych formach. A przepisy na bardziej i mniej popularne potrawy wielkanocne znajdują się w naszym serwisie.

Potrawy wielkanocne - Żurki i barszcze wielkanocne

Porady

  1. Majonez - jak obniżyć kaloryczności?
  2. Wielkanocne potrawy – które zrobić najpierw, bo spokojnie mogą czekać na podanie na stół, a które przygotowywać najpóźniej, bo stracą na jakości?
  3. Rzeżucha - czy można ją wykorzystać do wielkanocnych potraw a nie tylko dekoracji?
  4. Chrzan – ciekawe sposoby na wykorzystanie w wielkanocnej kuchni
  5. Żurek – co zrobić, jeśli przesoliliśmy żurek, który chcemy podać na wielkanocny stół?
  6. Jaja - w jaki nietypowy sposób można przygotować, żeby podać je na wielkanocny stół?
  7. Jaja – jaki farsz pasuje do wielkanocnych jaj?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka z kurczakiem i ryżem, Marchewki w sosie serowym, knorr ryby, Krewetki grillowane na pergaminie -VIDEO, Przepis z piers kurczaka z ryżem, Tajska zupa, Kotlety, Dania z makaronem, Przepis z obiad ze szpinakiem, Kurczak zapiekany w migdałach, Potrawka z wątróbką, Lasagne, Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, Przepis z sos do mielonych, Indyk, Dipy, Baranina w warzywach, obiad gotowany, Serowe amerykańskie placki, Przepis z sos do miesa z kurczaka, Ryż, SCHABOWY Z WARZYWAMI I KUS KUSEM :), Placek po zbójnicku wersja 1, Kanapki z pieczoną wołowiną, rukolą i marynowaną papryką, Paszteciki z kapustą i grzybami, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Przepis z przystawki na grilla, Sałatka kebab - VIDEO, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Sos włoski do spaghetti, Kapusta z grochem, Przepis z kotlety de, Jajka w sosie słodko-kwaśnym, Przepis z bulionetka, Przepis z kotlet de V, Sałatka dla zdrowia, Przepis z smażone warzywa na patelni, Bekon z ziemniakami, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Ryba po grecku, do ziemniakow, Przepis z filet z kurczaka, Sałatka grecka z fetą, Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami, Chili jarskie z fasolą, Kalafior, Placki, Przepis z ryż do, ryba pieczona w piekarniku filet, marynata do pieczenia schabu, sałatki z krewetek, Kotlet de volaille - VIDEO, Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią, Sosy, Ciasto na pizze, Sos diabelski, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, Przepis z sos do zapiekanki ziemniaczanej, Tradycyjna zapiekanka z białej kiełbasy, Wigilijna czarna kapusta ., Przepis z kurczak curry z ryżem, Przepis z pieczona ryba z warzywami, Sałatka z sosem musztardowym, Pierogi z jagodami