POTRAWY WIELKANOCNE

Potrawy wielkanocne

W każdej tradycji ważną rolę zajmują dania przygotowywane z okazji różnego rodzaju świąt. W Polsce, obok dań bożonarodzeniowych, szczególne miejsce zajmują potrawy wielkanocne. Są one w tradycji chrześcijańskiej o tyle istotne, że spożywane w tym czasie pokarmy mają znaczenie symboliczne – potrawy wielkanocne mają zwiastować nowe życie i zapewniać dostatek. Kiedy przyjrzymy się świątecznemu stołowi, zauważymy że potrawy wielkanocne to bogactwo dań i składników. W różnych rejonach kraju potrawy wielkanocne mają swoje unikatowe odmiany. Pomimo regionalności jaka cechuje niektóre potrawy wielkanocne, są i takie, które występują wspólnie dla całego kraju. Należą do nich na pewno żurek lub barszcz biały, babki i mazurki oraz jajka w przeróżnych formach. A przepisy na bardziej i mniej popularne potrawy wielkanocne znajdują się w naszym serwisie.

Potrawy wielkanocne - Żurki i barszcze wielkanocne

Porady

  1. Majonez - jak obniżyć kaloryczności?
  2. Wielkanocne potrawy – które zrobić najpierw, bo spokojnie mogą czekać na podanie na stół, a które przygotowywać najpóźniej, bo stracą na jakości?
  3. Rzeżucha - czy można ją wykorzystać do wielkanocnych potraw a nie tylko dekoracji?
  4. Chrzan – ciekawe sposoby na wykorzystanie w wielkanocnej kuchni
  5. Żurek – co zrobić, jeśli przesoliliśmy żurek, który chcemy podać na wielkanocny stół?
  6. Jaja - w jaki nietypowy sposób można przygotować, żeby podać je na wielkanocny stół?
  7. Jaja – jaki farsz pasuje do wielkanocnych jaj?