POTRAWY WIGILIJNE

Potrawy wigilijne

Wigilia i związane z nią specjalne potrawy wigilijne zajmują szczególne miejsce w polskim kalendarzu. Przygotowanie potraw wigilijnych, dość czasochłonnych i wymagających pracy, to początek cudownego okresu Świąt Bożego Narodzenia. Menu na świąteczną wieczerze musi być bezmięsne, w ten dzień, przeddzień Bożego Narodzenia, pościmy, żeby przygotować się na radosne święta. Tradycyjnie potraw wigilijnych powinno być 12, co oznacza 12 miesięcy w roku lub 12 apostołów. Dania te mają głębokie znaczenie symboliczne. Tradycja nakazuje, aby podstawą potraw wigilijnych były wszystkie płody ziemi: z pola, lasu, sadu i wody. Dania te powinny być przygotowane głównie z maku, zbóż, miodu, grzybów oraz ryb. Potrawy wigilijne z ryb zaczynają się od śledzia marynowanego lub w oliwie, następnie podawany jest karp w galarecie lub po żydowsku, a na ciepło karp panierowany z patelni. Zjedzenie ryby ma gwarantować zdrowie i dostatek a karpia obfitość i siłę. Ziarna zbóż i maku są symbolem nieśmiertelności, dostatku i płodności. Z mąki przygotowuje się ciasto na pierogi i słodkości a mak jest niezbędnym składnikiem kutii i makowców. W potrawach wigilijnych pojawiają się także grzyby, kapusta i groch. Kapusta duszona z grochem, ma chronić przed chorobami a  grzyby, w barszczu i pierogach, zapewnić szczęście i pomyślność. Tradycyjną wigilijną zupą jest, w większości domów, czysty barszcz czerwony na zakwasie ale w niektórych rodzinach spożywa się gęstą zupę grzybową z łazankami. Potrawy wigilijne są dość pracochłonne dlatego przygotowanie kolacji wigilijnej może być doskonałą okazją do długich rodzinnych rozmów podczas gotowania. Warto przygotować wszystkie potrawy wigilijne, nie tylko dla zachowania tradycji, ale także dlatego, że nie jemy tych ciekawych dań na co dzień.

Porady

  1. Zupy grzybowe
  2. Śledzie - jak wybierać do świątecznych dań? Na co zwracać uwagę?
  3. Śledzie - jak długo moczyć, żeby nie były ani za bardzo ani za mało słone?
  4. Pierogi - jak przechowywać ugotowane?
  5. Pierogi - co zrobić, żeby się nie rozklejały podczas gotowania?
  6. Pierogi - jak przygotować świąteczne pierogi?
  7. Grzybowa - z jakich grzybów przygotować smaczną wigilijną zupę?
  8. Śledzie - jak ciekawie przyrządzić na wigilię?
  9. Kutia - jak przygotować?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Czekolada na sposób meksykański, ryba pieczona sola, Spaghetti Bolognese, Krem z jabłek, Pulpeciki w sosie pietruszkowym, Pierś z kurczaka pieczona, Przepis z drobiowa, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Ciabatta , Placek po zbójnicku wersja 1, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Kanapka z kurczakiem, żółtym serem i pieczarkami, ryba smażona w sosie, Kanapki na imprezę z salami, sól, obiad ser, Przepis z sałatka z kurczaka z ryżem, Kisiel porzeczkowy, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Śledzie w miodzie i pomidorach, mielony z warzywami, Cukinia z wątróbką, karkowka w zupie cebulowej, Szybka i prosta sałatka z krewetkami, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, kurczak nadziewany miesem mielonym, Przepis z makaron ser śmietana cebula szynka, Przepis z sos do spaghetti z kurczakiem, Papryka, zupa grochowa na boczku, Delikatne marynowane kuropatwy, Barszcz biały, Babeczki z owocami, dania z miesa gotowanego, Leczo z cukinii, Makaron, Szybki obiad, Świderki z ciasta francuskiego z serem, Sos śliwkowy, Brokuły, z kurczakiem, Sałatka z brokułami - VIDEO , Obiad, Zupa z soczewicy, Przepis z bułki, Karp, Zupa krem z kurek z przepiórkami, Przekąski, Wytrawne babeczki z sałatką z kurczakiem, Zupa krem, Muszle z mięsem i szpinakiem, Kanapki dla dzieci “Pirat”, Pikantne paluszki z baraniny, Tortilla indyjska, boże narodzenie przepisy, dania z ananasem, Słodko-kwaśne pieczone kurczaki, Przepis z kotlety z jajkami, Befsztyki w sosie Huancaina , Sałatki z makaronem, Przepis z makaron z kurczakiem curry, Warzywa, brukselka zapiekana, Zupa ogórkowa - VIDEO