POTRAWY WIGILIJNE

Potrawy wigilijne

Wigilia i związane z nią specjalne potrawy wigilijne zajmują szczególne miejsce w polskim kalendarzu. Przygotowanie potraw wigilijnych, dość czasochłonnych i wymagających pracy, to początek cudownego okresu Świąt Bożego Narodzenia. Menu na świąteczną wieczerze musi być bezmięsne, w ten dzień, przeddzień Bożego Narodzenia, pościmy, żeby przygotować się na radosne święta. Tradycyjnie potraw wigilijnych powinno być 12, co oznacza 12 miesięcy w roku lub 12 apostołów. Dania te mają głębokie znaczenie symboliczne. Tradycja nakazuje, aby podstawą potraw wigilijnych były wszystkie płody ziemi: z pola, lasu, sadu i wody. Dania te powinny być przygotowane głównie z maku, zbóż, miodu, grzybów oraz ryb. Potrawy wigilijne z ryb zaczynają się od śledzia marynowanego lub w oliwie, następnie podawany jest karp w galarecie lub po żydowsku, a na ciepło karp panierowany z patelni. Zjedzenie ryby ma gwarantować zdrowie i dostatek a karpia obfitość i siłę. Ziarna zbóż i maku są symbolem nieśmiertelności, dostatku i płodności. Z mąki przygotowuje się ciasto na pierogi i słodkości a mak jest niezbędnym składnikiem kutii i makowców. W potrawach wigilijnych pojawiają się także grzyby, kapusta i groch. Kapusta duszona z grochem, ma chronić przed chorobami a  grzyby, w barszczu i pierogach, zapewnić szczęście i pomyślność. Tradycyjną wigilijną zupą jest, w większości domów, czysty barszcz czerwony na zakwasie ale w niektórych rodzinach spożywa się gęstą zupę grzybową z łazankami. Potrawy wigilijne są dość pracochłonne dlatego przygotowanie kolacji wigilijnej może być doskonałą okazją do długich rodzinnych rozmów podczas gotowania. Warto przygotować wszystkie potrawy wigilijne, nie tylko dla zachowania tradycji, ale także dlatego, że nie jemy tych ciekawych dań na co dzień.

Porady

  1. Zupy grzybowe
  2. Śledzie - jak wybierać do świątecznych dań? Na co zwracać uwagę?
  3. Śledzie - jak długo moczyć, żeby nie były ani za bardzo ani za mało słone?
  4. Pierogi - jak przechowywać ugotowane?
  5. Pierogi - co zrobić, żeby się nie rozklejały podczas gotowania?
  6. Pierogi - jak przygotować świąteczne pierogi?
  7. Grzybowa - z jakich grzybów przygotować smaczną wigilijną zupę?
  8. Śledzie - jak ciekawie przyrządzić na wigilię?
  9. Kutia - jak przygotować?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pyszne frytki – talarki, Zielona zupa warzywna, Przepis z kuchnia polska, Sos czosnkowy , Zapiekanki, Naleśniki z lodami waniliowymi Carte d'Or, Kosmiczne ślimaki, Potrawka z kurczaka, Antrykot wołowy z czerwonym winem, Zapiekanka rodzinna, Gołąbki z pieczarkami, Pierś z kurczaka pieczona, Tortilla z brokułami i kozim serem, Przepis z jak smazyc, Przepis z Kartacze z mięsem mielonym, Dania z makaronem, zupa z mrożonego szpinaku, kurczak w brytfannie, Sałatka Nicejska, duża cebula, Tłusty czwartek, makarony z sosem c, Spaghetti a la carbonara, Zupa ogórkowa - VIDEO, sos do kotletow schabowych, Spaghetti bolognese z warzywami , gulasz z kurczaka z pieczarkami, Polędwiczki, Gofry ze szpinakiem i łososiem, Kurczak w cieście z sałatką, Zupa gulaszowa, Zapiekanka z młodych warzyw, Zupa z faszerowanymi ogórkami, Zupa ogórkowa, Przepis z piersi z kurczaka pieczone -, sos po chińsku, Omlet z otrębami - pyszne śniadanko !!!, Sałatka Nicejska, Chłopskie śniadanie po Śląsku, Omlet z otrębami - pyszne śniadanko !!!, Placek po zbójnicku wersja 1, Roladki z szynki parmezańskiej, Zupa z soczewicy, Złote kulki z dipem bazyliowym, Zapiekanka z makaronu - VIDEO, karkowka pieczona z ziemniakami, Kasza, Cynamonowe banany w słodkim cieście , Kurczak w cieście z sałatką, Przepis z sałatki z łososiem, Pasztet, Przepis z zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym, sałatka z pomidorów z mozzarellą, Zupa zielona ze szczawiu i szpinaku, Krabowe babeczki, podgrzybki duszone, Boczek z ziołami, wiosenne sałatki przepisy, Carbonara, Leczo, Przepis z kostki bazylia, Przepis z makaron smietan, Mielone, obiad hi