POTRAWY WIGILIJNE

Potrawy wigilijne

Wigilia i związane z nią specjalne potrawy wigilijne zajmują szczególne miejsce w polskim kalendarzu. Przygotowanie potraw wigilijnych, dość czasochłonnych i wymagających pracy, to początek cudownego okresu Świąt Bożego Narodzenia. Menu na świąteczną wieczerze musi być bezmięsne, w ten dzień, przeddzień Bożego Narodzenia, pościmy, żeby przygotować się na radosne święta. Tradycyjnie potraw wigilijnych powinno być 12, co oznacza 12 miesięcy w roku lub 12 apostołów. Dania te mają głębokie znaczenie symboliczne. Tradycja nakazuje, aby podstawą potraw wigilijnych były wszystkie płody ziemi: z pola, lasu, sadu i wody. Dania te powinny być przygotowane głównie z maku, zbóż, miodu, grzybów oraz ryb. Potrawy wigilijne z ryb zaczynają się od śledzia marynowanego lub w oliwie, następnie podawany jest karp w galarecie lub po żydowsku, a na ciepło karp panierowany z patelni. Zjedzenie ryby ma gwarantować zdrowie i dostatek a karpia obfitość i siłę. Ziarna zbóż i maku są symbolem nieśmiertelności, dostatku i płodności. Z mąki przygotowuje się ciasto na pierogi i słodkości a mak jest niezbędnym składnikiem kutii i makowców. W potrawach wigilijnych pojawiają się także grzyby, kapusta i groch. Kapusta duszona z grochem, ma chronić przed chorobami a  grzyby, w barszczu i pierogach, zapewnić szczęście i pomyślność. Tradycyjną wigilijną zupą jest, w większości domów, czysty barszcz czerwony na zakwasie ale w niektórych rodzinach spożywa się gęstą zupę grzybową z łazankami. Potrawy wigilijne są dość pracochłonne dlatego przygotowanie kolacji wigilijnej może być doskonałą okazją do długich rodzinnych rozmów podczas gotowania. Warto przygotować wszystkie potrawy wigilijne, nie tylko dla zachowania tradycji, ale także dlatego, że nie jemy tych ciekawych dań na co dzień.

Porady

  1. Zupy grzybowe
  2. Śledzie - jak wybierać do świątecznych dań? Na co zwracać uwagę?
  3. Śledzie - jak długo moczyć, żeby nie były ani za bardzo ani za mało słone?
  4. Pierogi - jak przechowywać ugotowane?
  5. Pierogi - co zrobić, żeby się nie rozklejały podczas gotowania?
  6. Pierogi - jak przygotować świąteczne pierogi?
  7. Grzybowa - z jakich grzybów przygotować smaczną wigilijną zupę?
  8. Śledzie - jak ciekawie przyrządzić na wigilię?
  9. Kutia - jak przygotować?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Dania z makaronem, Przepis z zapiekanka miesna, Zupa szczawiowa, Sałatka z porów, Koktajl owocowy, zupa krem z kurek knorr, Polędwiczki wieprzowe, Sałatka Cezar - VIDEO, Sałatka z mielonką tyrolską, Ogórek, obiad z piersią kurczaka, Sałatka z kiełkami rzodkiewki, grillowaną cukinią i suszoną szynką, ryż do, Sałatka orientalna z kapusty pekińskiej , Kurczak pieczony z natką pietruszki, Jesienna zupa z kasztanów, Pizza americana, Chorwacki plaster kukurydziany , Chrupiące sałaty z pieczonym kurczakiem, salatka piersi z kurczaka, Quesadilla z papryką i chilli , ziemniaki mięso mielone, piecze w sosie, Przepis z sosy jogurtowe, Proste kotleciki z jajka, zapiekanka z mięsa z warzywami, Przepis z krem ptysiowy, Placki po węgiersku, Krewetki z boczkiem, sos z piersi z kurczaka, Barszcz biały, Potrwaka w szwjcarkim stylu, Koktajl owocowy, Jajka, kasz kuskus, Świąteczny zielony rosół, Tradycyjne lody jogurtowe z leśnymi owocami, Przepis z mięso wieprzowe, Sałatka gyros z kurczaka, Naleśniki, Przepis z przepisy na ćwiartki z kurczaka, Gazpacho z arbuza, Przepis z kurczak dy, Brokuły, Bigosik z cebulki, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Przepis z ryż na patelni, Ryż, Zupa krem z dyni - VIDEO, Ciasto na pizze, Zapiekany półmisek warzyw, Barszcz czerwony z mięsnymi kulkami , rosol polski, Karkówka, Placki, Sałatka z buraczkami i malinami , Krupnik, Lekka zupa pomidorowa, Polędwiczki Wieprzowe z warzywami, Przepis z smażone warzywa na patelni, Zupa pomidorowa z zieloną fasolką , Mielone, Spaghetti alla carbonara, Przepis z bułki