Dodaj do ksiązki kucharskiej Babka jogurtowa z jagodami

Babka jogurtowa z jagodami

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 1 osób łatwe Autor: Kucharka :P

Babka jogurtowa z jagodami - składniki:

  • jagody lub borówki amerykańskie - 250 gramów
  • masło lub margaryna - 160 gramów
  • cukier - 120 gramów
  • cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • jajka - 3 sztuki
  • jogurtu naturalnego - 100 gramów
  • mąka pszenna - 270 gramów

Babka jogurtowa z jagodami - Sposób przygotowania:

  1. Jagody umyć i osączyć.
  2. Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę.
  3. Dalej miksując dodawać po jednym jajku.
  4. Dodać jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać tylko do połączenia składników.
  5. Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą.
  6. Połowę ciasta wyłożyć do formy. Na cieście rozłożyć połowę jagód. Kolejno wyłożyć resztę ciasta i na górę resztę jagód.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem w 160°C). Po upieczeniu, ciasto pozostawić na chwilę w formie. Kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. Rada: Babkę można dodatkowo polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej

BABKA JOGURTOWA Z JAGODAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Jagody umyć i osączyć.

2

Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę.

3

Dalej miksując dodawać po jednym jajku.

4

Dodać jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać tylko do połączenia składników.

5

Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą.

6

Połowę ciasta wyłożyć do formy. Na cieście rozłożyć połowę jagód. Kolejno wyłożyć resztę ciasta i na górę resztę jagód.

7

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem w 160°C). Po upieczeniu, ciasto pozostawić na chwilę w formie. Kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

8

Rada: Babkę można dodatkowo polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.

  • 9
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    AROMATY FRANCJI. ZIOŁA PROWANSALSKIE, BOUQUET GARNI I INNE.

    Wracamy do Europy bo także na naszym kontynencie aromatyzujemy dania mieszankami ziół i przy...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SMAK ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

    Świeże pomidory są najlepsze na surowo, przede wszystkim w sałatkach. Najprostsza sałatka to...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Spaghetti z ziołami i boczkiem, Sałatka Nicejska, SAŁATKA Z PORY, Tortilla, JAJA W SOSIE TATARSKIM Z SAŁATĄ RZYMSKĄ, knorr ryby, Zzieleniałe pomidorki cherry , Zupa z soczewicy, Bigos domowy, Gyros z kurczakiem, Meksykańska lasagne, Babka majonezowa, Słodko-ostra zupa z bananów i curry, Schabowy z cebulową panierką - VIDEO, Przepis z sos do szparagów knorr, Rolada po pegnitzku, salatka ze szparagow, Weekendowa sałatka śniadaniowa, Sałatka Cezar - VIDEO, Lemoniada na upalne dni, Żeberka - VIDEO, Ogniste ziemniaki, Zupa pomidorowa, Zapiekanka Gyros , Przepis z filety z piersi z kurczaka, Przepis z zapiekanki z mielonym, Pasta z jaj, Jajka z rzeżuchą, serowy q, Przepis z szybki obiad z kurczaka, Ryba, Przepis z szynka faszerowana, Zupa pomidorowa węgierska, Pstrąg, Bitki wołowe w francuskim stylu , Polędwiczki, Barszcz, kotlet pl -, Placki, Karkówka, Karp, TAPAS: Marynowane pieczarki, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Przepis z zapiekanka z ziemniakami i warzywami - -, Porowe roladki , Przepis z sos do sałatki z mozzarellą, SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ, Pasta z camemberta, Przepis z sos śmietanowo -ziołowy, Przepis z sos z kukurydzy, risotto z warzywami mrożonymi, Sos włoski do spaghetti, Przystawki, Szybki obiad, filet z kurczaka, Spaghetti Bolognese, Żurek, Gofry ze szpinakiem na ostro , Tajska zupa curry z kurczakiem, omlety z jajek, karp pieczony w piekarniku, ryba pieczona w piekarniku filet, Przepis z krewetki z ryżem i sosem, sałatki feta