Dodaj do ksiązki kucharskiej Babka jogurtowa z jagodami

Babka jogurtowa z jagodami

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 1 osób łatwe Autor: Kucharka :P

Babka jogurtowa z jagodami - składniki:

  • jagody lub borówki amerykańskie - 250 gramów
  • masło lub margaryna - 160 gramów
  • cukier - 120 gramów
  • cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • jajka - 3 sztuki
  • jogurtu naturalnego - 100 gramów
  • mąka pszenna - 270 gramów

Babka jogurtowa z jagodami - Sposób przygotowania:

  1. Jagody umyć i osączyć.
  2. Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę.
  3. Dalej miksując dodawać po jednym jajku.
  4. Dodać jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać tylko do połączenia składników.
  5. Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą.
  6. Połowę ciasta wyłożyć do formy. Na cieście rozłożyć połowę jagód. Kolejno wyłożyć resztę ciasta i na górę resztę jagód.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem w 160°C). Po upieczeniu, ciasto pozostawić na chwilę w formie. Kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. Rada: Babkę można dodatkowo polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej

BABKA JOGURTOWA Z JAGODAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Jagody umyć i osączyć.

2

Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę.

3

Dalej miksując dodawać po jednym jajku.

4

Dodać jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać tylko do połączenia składników.

5

Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą.

6

Połowę ciasta wyłożyć do formy. Na cieście rozłożyć połowę jagód. Kolejno wyłożyć resztę ciasta i na górę resztę jagód.

7

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem w 160°C). Po upieczeniu, ciasto pozostawić na chwilę w formie. Kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

8

Rada: Babkę można dodatkowo polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.

  • 9
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK PRZYGOTOWAĆ FASZEROWANE MIĘSO?

    Faszerowanie mięsa daje możliwość nadania nowego smaku i koloru przyrządzanej potrawie. ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

pieczone mięso wieprzowe, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Gęś faszerowana jabłkami, Przepis z latwe gotowanie, Zupa grochowa, Przepis z po prostu gotuj, Jajka, przepis na sos spaghetti z pomidorów, kuchnia w, Przepis z sałatka z szynka parmeńską -, Piersi z kurczaka w glazurze z ryżem jaśminowym oraz sałatą, Przepis z ryż do obiadu, Spaghetti z blachy, Pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym z makaronem i płatkami migdałowymi, Zupa krem ze słodkiej kukurydzy, Dynia z imbirem, chilli i świeżą kolendrą, Krokiety z kartofli z suszonymi owocami, Tortilla, pasztet z jajek, Przepis z nalesniki z szpinakiem, Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym, Przepis z soczewica zielona, Kurczak z imbirem i limonką, Zupa cebulowa, Sałatka z dyni ze świeżą kolendrą, Kofty z sałatką z pomidorów i jogurtem, rozgrzewające zupy, Pieczony kurczak w pomidorach po toskańsku , Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Bigos, Sos beszamelowy , Sałatka gyros warstwowa, Placuszki z cukinii, Gyros, grill sa, sos do zapiekanki makaronowej, Kebab, Tortilla, Marchewka z groszkiem w bułce tartej, bakłażan zapiekany z mięsem mielonym, Przepis z zapiekanka makaronowa z kurczakiem, Przepis z makaron z mięsem mielonym, Zupa "Trio dyniowe", Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Przepis z makaron z o, Śmieszne kanapki dla dzieci “Czoko-banana”, Przepis z zapiekanka ziemniaczana z miesem mielonym, Krupnik, Makowa szarlotka z lodami, Jajka faszerowane i smażone, Sałatka z dyni z serem feta i pomidorkami cherry, Przepis z latwe ciasta na biszkopcie, Ryba po grecku, Barszcz, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Zapiekanka z pieczarkami, Zupa jarzynowa, Doskonała karkówka z cebulą i sosem tatziki, Pierogi z kapustą i grzybami, czosnek kurczak, Przepis z przystawki z ciasta francuskiego, Zupa krem buraczany pachnący ziołami, Kotlety