Dodaj do ksiązki kucharskiej Barszcz wigilijny

Barszcz wigilijny

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Barszcz wigilijny - składniki:

  • ziele angielskie
  • główka obranego czosnku - 1 sztuka
  • ocet jabłkowy - 2 łyżeczki
  • cukier - 2 łyżki
  • uszka
  • mąka - 30 dekagramów
  • jajko - 1 sztuka
  • woda - 120 mililitrów
  • sól - 1 szczypta
  • kapusta kiszona - 30 dekagramów
  • suszone grzyby - 2 dekagramy
  • masło - 1 łyżka
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta

Barszcz wigilijny - Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie buraki. Warzywa i jabłka rozdrobnij na mniejsze kawałki i zalej 3 litrami wody.
  2. Dodaj przyprawy i całą główkę obranego czosnku. Następnie dodaj ocet oraz cukier i zaczekaj, aż barszcz się zagotuje. Wszystko razem gotuj jeszcze około 2 godzin na wolnym ogniu. Po tym czasie odstaw zupę w chłodne miejsce i pozostaw pod przykryciem do następnego dnia.
  3. Następnie przecedź barszcz (powinno być około 2 litrów czystego buraczanego wywaru) i dopraw go do smaku torebką Barszczu czerwonego Knorr, co z pewnością poprawi smak i korzystnie wpłynie zarówno na aromat, jak i kolor.
  4. Uszka: Zagnieć ciasto z mąki, jajka, wody i szczypty soli.
  5. Posiekaj kapustę i ugotuj z grzybami oraz masłem (lub margaryną).
  6. Dodaj pokruszoną Przyprawę w mini kostkach Czosnek Knorr, gałkę muszkatołową i pieprz. Wszystko razem wymieszaj.
  7. Rozwałkuj ciasto na grubość 2 milimetrów. Wykrój szklanką krążki, po czym na każdy nałóż farsz i zawijaj uszka. Gotuj je 6-8 minut, po czym podawaj zalane barszczem.
Dodaj do książki kucharskiej

BARSZCZ WIGILIJNY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Umyj dokładnie buraki. Warzywa i jabłka rozdrobnij na mniejsze kawałki i zalej 3 litrami wody.

2

Dodaj przyprawy i całą główkę obranego czosnku. Następnie dodaj ocet oraz cukier i zaczekaj, aż barszcz się zagotuje. Wszystko razem gotuj jeszcze około 2 godzin na wolnym ogniu. Po tym czasie odstaw zupę w chłodne miejsce i pozostaw pod przykryciem do następnego dnia.

3

Następnie przecedź barszcz (powinno być około 2 litrów czystego buraczanego wywaru) i dopraw go do smaku torebką Barszczu czerwonego Knorr, co z pewnością poprawi smak i korzystnie wpłynie zarówno na aromat, jak i kolor.

4

Uszka: Zagnieć ciasto z mąki, jajka, wody i szczypty soli.

5

Posiekaj kapustę i ugotuj z grzybami oraz masłem (lub margaryną).

6

Dodaj pokruszoną Przyprawę w mini kostkach Czosnek Knorr, gałkę muszkatołową i pieprz. Wszystko razem wymieszaj.

7

Rozwałkuj ciasto na grubość 2 milimetrów. Wykrój szklanką krążki, po czym na każdy nałóż farsz i zawijaj uszka. Gotuj je 6-8 minut, po czym podawaj zalane barszczem.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BARSZCZ CZERWONY KNORR

    Barszcz czerwony Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

makaron z warzywami po włosku, Kanapki z szynką schwarzwaldzką i smażonym serem pleśniowym, zupa na szybko, Łosoś, mięso wieprzowe, Złociste kurczaki w coli, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Przepis z sałatki z mięsem, Przepis z sałatki ryżowe, Gulasz z kiełbasek, Pomidorowy sos do pizzy, Ziemniaczana zapiekanka z kukurydzą i ziołami, Zupa grzybowa, Placuszki warzywne z piekarnika, Kolorowe Farfale z serowo-ziołowym sosem , Rumiane skrzydełka w miodowej bejcy - VIDEO, Sałatka gyros z kurczaka, Naleśniki, Pierogi, Barszcz, Delikatny krem migdałowy, Ryba, Zupa ogórkowa - VIDEO, Zupa grochowa, Kanapki z szynką schwarzwaldzką i smażonym serem pleśniowym, obiad ryż, Sałatka z czerwonej fasolki i jabłka, Kanapki z grillowanymi warzywami i kiełkami słonecznika, Przepis z farsz do naleśników, Warzywa, przystawki na grilla, SCHABOWY Z WARZYWAMI I KUS KUSEM :), Skrzydełka w sosie sojowym z miodem, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, filet z dorsza, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Przepis z piersi z kurczaka pieczone -, Kanapki z wędzonym kurczakiem, oscypkiem i żurawiną, Zapiekanka po rzymsku, knorr przepisy, naleśniki z farszem -, Sałatka z makaronem penne i wędzonym łososiem - VIDEO, Sałatki, Sałatka z młodych, pieczonych ziemniaków, Rosół, gotowane piersi z kurczaka, Sałatka Cezar - VIDEO, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Sałatka z botwinką i melonem, Spaghetti alla carbonara 2, Pierś z kurczaka, przepis na sos serowy do makaronu, Przepis z zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami, Przepis z sos sojowy, Klopsiki z sałatką, Przepis z nadzienia do nalesnikow, Piersi z kurczaka z rukolą i kozim serem – VIDEO, Pierogi z bryndzą, rozmarynem i ziemniakami , ryba w piekarniku, Przepis z mięsa faszerowane, Dipy, Kotlety, Przepis z kasza kus-kus