Dodaj do ksiązki kucharskiej Barszcz wigilijny

Barszcz wigilijny

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Barszcz wigilijny - składniki:

  • ziele angielskie
  • główka obranego czosnku - 1 sztuka
  • ocet jabłkowy - 2 łyżeczki
  • cukier - 2 łyżki
  • uszka
  • mąka - 30 dekagramów
  • jajko - 1 sztuka
  • woda - 120 mililitrów
  • sól - 1 szczypta
  • kapusta kiszona - 30 dekagramów
  • suszone grzyby - 2 dekagramy
  • masło - 1 łyżka
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta

Barszcz wigilijny - Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie buraki. Warzywa i jabłka rozdrobnij na mniejsze kawałki i zalej 3 litrami wody.
  2. Dodaj przyprawy i całą główkę obranego czosnku. Następnie dodaj ocet oraz cukier i zaczekaj, aż barszcz się zagotuje. Wszystko razem gotuj jeszcze ok. 2 godzin na wolnym ogniu. Po tym czasie odstaw zupę w chłodne miejsce i pozostaw pod przykryciem do następnego dnia.
  3. Następnie przecedź barszcz (powinno być około 2 litrów czystego buraczanego wywaru) i dopraw go do smaku torebką Barszczu czerwonego Knorr, co z pewnością poprawi smak i korzystnie wpłynie zarówno na aromat, jak i kolor.
  4. Uszka: Zagnieć ciasto z mąki, jajka, wody i szczypty soli.
  5. Posiekaj kapustę i ugotuj z grzybami oraz masłem (lub margaryną).
  6. Dodaj pokruszoną Przyprawę w mini kostkach Czosnek Knorr, gałkę muszkatołową i pieprz. Wszystko razem wymieszaj.
  7. Rozwałkuj ciasto na grubość 2 mm. Wykrój szklanką krążki, po czym na każdy nałóż farsz i zawijaj uszka. Gotuj je 6-8 minut, po czym podawaj zalane barszczem.
Dodaj do książki kucharskiej

BARSZCZ WIGILIJNY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Umyj dokładnie buraki. Warzywa i jabłka rozdrobnij na mniejsze kawałki i zalej 3 litrami wody.

2

Dodaj przyprawy i całą główkę obranego czosnku. Następnie dodaj ocet oraz cukier i zaczekaj, aż barszcz się zagotuje. Wszystko razem gotuj jeszcze ok. 2 godzin na wolnym ogniu. Po tym czasie odstaw zupę w chłodne miejsce i pozostaw pod przykryciem do następnego dnia.

3

Następnie przecedź barszcz (powinno być około 2 litrów czystego buraczanego wywaru) i dopraw go do smaku torebką Barszczu czerwonego Knorr, co z pewnością poprawi smak i korzystnie wpłynie zarówno na aromat, jak i kolor.

4

Uszka: Zagnieć ciasto z mąki, jajka, wody i szczypty soli.

5

Posiekaj kapustę i ugotuj z grzybami oraz masłem (lub margaryną).

6

Dodaj pokruszoną Przyprawę w mini kostkach Czosnek Knorr, gałkę muszkatołową i pieprz. Wszystko razem wymieszaj.

7

Rozwałkuj ciasto na grubość 2 mm. Wykrój szklanką krążki, po czym na każdy nałóż farsz i zawijaj uszka. Gotuj je 6-8 minut, po czym podawaj zalane barszczem.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BARSZCZ CZERWONY KNORR

    Barszcz czerwony Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LETNIA OCHŁODA. JESZCZE O CHŁODNIKACH.

    I jeszcze jeden rodzaj chłodników, które chciałbym Wam zaproponować. Na mleku, ale bez burak...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Risotto z kurczakiem i warzywami, sosy ze smietana i maka, Mini szaszłyki z kurczaka z ogórkowym dipem, Risotto, kurczak z warzywami w sosie sojowym, naleśniki ze szpinakiem i z suszonymi pomidorami, Przepis z ryba pieczona w piekarniku filet, obiad smaczny, Polędwiczki, Papryka, Różowa zupa buraczkowa z pajęczyną , Pagoto fisticia – domowe lody pistacjowe, Sos czosnkowy na wódce, Przepis z ciasto z ma, Krem brokułowy, Kalafior, Amerykańskie burgery, Przepis z delikatna, Barszcz biały, Zapiekanka po rzymsku, Gyros, Przepis z mięso mielone w piekarniku, Sałatka zielona, dania w naczyniu żaroodpornym, Barszcz, Ryż jaśminowy, Mini szaszłyki z kurczaka z ogórkowym dipem, Makaron w sosie pomidorowym z ziołami , Nóżki kurczaka z paprykowej marynaty , Zupa jarzynowa, Czereśniowa magia sałatki, Warzywa, kotlet de V, Sałatka z kiełkami fasoli i imbirem, Boczek wieprzowy faszerowany kapustą i jabłkami, Przepis z roladki schabowe, sałatka z pa, Polędwiczka z grzybami, Fasolka szparagowa po prowansalsku, Ślimaki kurczakowo- serowe , mięso mielone obiad, Rolada ziemniaczana, Przepis z obiad z piersia z kurczaka, farsze do krokietów, Wakacyjna kanapka z kurczakiem, Smażone papryczki pimientos de padron, Indyk, Przepis z leniwe, Przepis z g pieczona, Sałatka z porą i serkiem feta , Brokuły, Sałatka kebab - VIDEO, Przepis z sos do zapiekanki ziemniaczanej, Pierś z kurczaka pieczona, smażony filet, Sałatka tajska z makaronem, Schab w pięciu smakach, Risotto z kurczakiem i warzywami, Sałatki z makaronem, Przepis z piersi z kurczaka pieczone w piekarniku, Jajka w pomidorach, Marchewka w szynce z kuskusem, Penne z bazyliowym pesto i świeżym szpinakiem, Potrawka cielęca