Dodaj do ksiązki kucharskiej Barszcz wigilijny

Barszcz wigilijny

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Barszcz wigilijny - składniki:

  • ziele angielskie
  • główka obranego czosnku - 1 sztuka
  • ocet jabłkowy - 2 łyżeczki
  • cukier - 2 łyżki
  • uszka
  • mąka - 30 dekagramów
  • jajko - 1 sztuka
  • woda - 120 mililitrów
  • sól - 1 szczypta
  • kapusta kiszona - 30 dekagramów
  • suszone grzyby - 2 dekagramy
  • masło - 1 łyżka
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta

Barszcz wigilijny - Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie buraki. Warzywa i jabłka rozdrobnij na mniejsze kawałki i zalej 3 litrami wody.
  2. Dodaj przyprawy i całą główkę obranego czosnku. Następnie dodaj ocet oraz cukier i zaczekaj, aż barszcz się zagotuje. Wszystko razem gotuj jeszcze ok. 2 godzin na wolnym ogniu. Po tym czasie odstaw zupę w chłodne miejsce i pozostaw pod przykryciem do następnego dnia.
  3. Następnie przecedź barszcz (powinno być około 2 litrów czystego buraczanego wywaru) i dopraw go do smaku torebką Barszczu czerwonego Knorr, co z pewnością poprawi smak i korzystnie wpłynie zarówno na aromat, jak i kolor.
  4. Uszka: Zagnieć ciasto z mąki, jajka, wody i szczypty soli.
  5. Posiekaj kapustę i ugotuj z grzybami oraz masłem (lub margaryną).
  6. Dodaj pokruszoną Przyprawę w mini kostkach Czosnek Knorr, gałkę muszkatołową i pieprz. Wszystko razem wymieszaj.
  7. Rozwałkuj ciasto na grubość 2 mm. Wykrój szklanką krążki, po czym na każdy nałóż farsz i zawijaj uszka. Gotuj je 6-8 minut, po czym podawaj zalane barszczem.
Dodaj do książki kucharskiej

BARSZCZ WIGILIJNY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Umyj dokładnie buraki. Warzywa i jabłka rozdrobnij na mniejsze kawałki i zalej 3 litrami wody.

2

Dodaj przyprawy i całą główkę obranego czosnku. Następnie dodaj ocet oraz cukier i zaczekaj, aż barszcz się zagotuje. Wszystko razem gotuj jeszcze ok. 2 godzin na wolnym ogniu. Po tym czasie odstaw zupę w chłodne miejsce i pozostaw pod przykryciem do następnego dnia.

3

Następnie przecedź barszcz (powinno być około 2 litrów czystego buraczanego wywaru) i dopraw go do smaku torebką Barszczu czerwonego Knorr, co z pewnością poprawi smak i korzystnie wpłynie zarówno na aromat, jak i kolor.

4

Uszka: Zagnieć ciasto z mąki, jajka, wody i szczypty soli.

5

Posiekaj kapustę i ugotuj z grzybami oraz masłem (lub margaryną).

6

Dodaj pokruszoną Przyprawę w mini kostkach Czosnek Knorr, gałkę muszkatołową i pieprz. Wszystko razem wymieszaj.

7

Rozwałkuj ciasto na grubość 2 mm. Wykrój szklanką krążki, po czym na każdy nałóż farsz i zawijaj uszka. Gotuj je 6-8 minut, po czym podawaj zalane barszczem.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BARSZCZ CZERWONY KNORR

    Barszcz czerwony Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ORZEŹWIAJĄCE LETNIE ZUPY. TRADYCYJNY POLSKI CHŁODNIK Z BURAKÓW.

    Dziś chciałbym oddać honory naszej tradycyjnej zupie na zimno czyli chłodnikowi z burakami l...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

żeberka pieczone -, Sałatka de Karolino, Placki po węgiersku, gałki muszkatołowej, Przepis z zapiekanka z parowkami, np pomidorowa, przepis n a ło, Sałatka z łososiem, jagodami i buraczkami , Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Sałatka śledziowa , Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Barszcz, Kebab, krem szparagowy, Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami, Schab w pięciu smakach, Ogórek, sałatka z parówką, Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami, Zupa pomidorowa, Pasztet, Makaron ryzowy z tilapią w mleczku kokosowym , Sos beszamelowy , mięso mielone z jajkiem, Potrwaka w szwjcarkim stylu, Makaron, Udka, sałatka owocowa z ananasem, sałatka z makaronem i kurczakiem i ananasem, Przepis z salatka z br, Sos kaparowy, Salsa, Sałatka z brokułami - VIDEO , Przepis z sos do potrawki z kurczaka, Zapiekanki, Naleśniki z pieczarkami, Przepis z sałatka z ziołami, Zupa selerowa, Tarta brokułowo-serowa, kurczak curry z ryżem, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Karkówka, Indyk faszerowany papryką, Pierogi z kapustą i grzybami, Rurki z kurczakiem i pomidorkami , Zapiekanka po rzymsku, zupa grzybowa z mrożonych grzybów, Zupa krem, zeberka w kapuscie, Ryż smażony z miodem , Meksykańska sałatka z szynką, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Sałatka pomidorowa z malinami do obiadu , Pikantne pstrągi, Przepis z kurczak duszony w warzywach, Barszcz ukraiński , ogórki płaty, Śledź z cebulką w oleju, Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami, Przepis z co z pieczarek, Kotlety, Zupa Harira z ciecierzycą, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, warzywa na obiad