Dodaj do ksiązki kucharskiej Biała kiełbasa pieczona w piwie

Biała kiełbasa pieczona w piwie

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: Kuba

Biała kiełbasa pieczona w piwie - składniki:

  • biała kiełbasa - 6 sztuk
  • piwo - 500 mililitrów
  • cebula - 5 sztuk
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 2 sztuki
  • goździki - 3 sztuki

Biała kiełbasa pieczona w piwie - Sposób przygotowania:

  1. Kiełbasę natłuszczamy i układamy w naczyniu żaroodpornym, wciskając między kawałki liście laurowe i po około 4-5 sztuk ziela angielskiego, goździków i pieprzu. Dodajemy pokruszone przyprawy w kostkach. Zalewamy piwem do 2/3 wysokości kiełbasek.
  2. Pieczemy godzinę, w temperaturze 180 st. C. W połowie pieczenia odwracamy zarumienione kiełbaski.
  3. W międzyczasie kroimy cebulę w półplasterki i przesmażamy na odrobinie oleju. Właściwie to nie przesmażamy, a dusimy na bardzo małym ogniu, tak by zmiękła i nie przypaliła się. Mieszamy często, a po ok. 15 minutach doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem oraz dodajemy cukier. Dusimy jeszcze 5 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej

BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA W PIWIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kiełbasę natłuszczamy i układamy w naczyniu żaroodpornym, wciskając między kawałki liście laurowe i po około 4-5 sztuk ziela angielskiego, goździków i pieprzu. Dodajemy pokruszone przyprawy w kostkach. Zalewamy piwem do 2/3 wysokości kiełbasek.

2

Pieczemy godzinę, w temperaturze 180 st. C. W połowie pieczenia odwracamy zarumienione kiełbaski.

3

W międzyczasie kroimy cebulę w półplasterki i przesmażamy na odrobinie oleju. Właściwie to nie przesmażamy, a dusimy na bardzo małym ogniu, tak by zmiękła i nie przypaliła się. Mieszamy często, a po ok. 15 minutach doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem oraz dodajemy cukier. Dusimy jeszcze 5 minut. Smacznego!

  • 4
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA W MINI KOSTKACH CZOSNEK KNORR

    Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ: