Dodaj do ksiązki kucharskiej Bigos staropolski

Bigos staropolski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: magnolia0joaska

Bigos staropolski - składniki:

  • kapusta kiszona - 1 kilogram
  • kapusta biała - 300 gramów
  • wieprzowina - 300 gramów
  • wołowina - 300 gramów
  • boczek wędzony surowy - 300 gramów
  • kiełbasa - 300 gramów
  • grzyby suszone - 20 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • przecier pomidorowy - 1 łyżka
  • powidła śliwkowe - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • ziele angielskie - 3 sztuki
  • cukier - 1 łyżeczka

Bigos staropolski - Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kiszoną przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna obgotować w garnku, wymienić wodę i gotować z liściem laurowym i zielem angielskim.
  2. Białą kapustę poszatkować i osobno ugotować. Gdy kapusta kiszona będzie miękka, połączyć z białą kapustą.
  3. Grzyby namoczyć, pierwszą wodę wylać. Gotować z całą cebulą (później cebulę wyrzucamy). Grzyby pokroić w paseczki, dodać wraz z wodą, w której się gotowały do kapusty.
  4. Drugą cebule posiekać, zeszklić na patelni z dodatkiem cukru. Dodać mięso, kiełbasę i boczek pokrojone w kosteczkę. Podsmażyć.
  5. Włożyć mięso do kapusty, dodać powidła, przecier, sól i pieprz - rozpocząć proces gotowania. WSKAZÓWKA: Sekretem jego smaku jest naprzemienne gotowanie i studzenie - idealnie, jeśli możemy zacząć przygotowywać bigos tydzień przed okazją, na którą go robimy. Gotujemy przez kolejne dni min. godzinę dziennie. Jeśli zaczynamy przygotowywać bigos dzień lub dwa wcześniej, po prostu gotujemy go przez godzinkę, następnie wystawiam na zimno i gdy wystygnie znów gotujemy. Gotując w szybkowarze można skrócić czas gotowania do 5-10min od czasu 'puszczenia pary', proces studzenia i gotowania musi przebiegać tak samo jak w tradycyjnej metodzie 'garnkowej'.
Dodaj do książki kucharskiej

BIGOS STAROPOLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kapustę kiszoną przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna obgotować w garnku, wymienić wodę i gotować z liściem laurowym i zielem angielskim.

2

Białą kapustę poszatkować i osobno ugotować. Gdy kapusta kiszona będzie miękka, połączyć z białą kapustą.

3

Grzyby namoczyć, pierwszą wodę wylać. Gotować z całą cebulą (później cebulę wyrzucamy). Grzyby pokroić w paseczki, dodać wraz z wodą, w której się gotowały do kapusty.

4

Drugą cebule posiekać, zeszklić na patelni z dodatkiem cukru. Dodać mięso, kiełbasę i boczek pokrojone w kosteczkę. Podsmażyć.

5

Włożyć mięso do kapusty, dodać powidła, przecier, sól i pieprz - rozpocząć proces gotowania. WSKAZÓWKA: Sekretem jego smaku jest naprzemienne gotowanie i studzenie - idealnie, jeśli możemy zacząć przygotowywać bigos tydzień przed okazją, na którą go robimy. Gotujemy przez kolejne dni min. godzinę dziennie. Jeśli zaczynamy przygotowywać bigos dzień lub dwa wcześniej, po prostu gotujemy go przez godzinkę, następnie wystawiam na zimno i gdy wystygnie znów gotujemy. Gotując w szybkowarze można skrócić czas gotowania do 5-10min od czasu 'puszczenia pary', proces studzenia i gotowania musi przebiegać tak samo jak w tradycyjnej metodzie 'garnkowej'.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka z kapusty pekińskiej , Ryba pieczona z pomidorami i parmezanem, Musaka, Kolorowe babeczki , ogórki marchew do słoików, Potrawy wigilijne, Tortilla, Sałatka z porów, Przepis z Sezamowy, Hawajskie fale, Sałatka Cezar - VIDEO, Przepis z PO GRECKU, Kanapki z rostbefem, konfiturą z czerwonej cebuli i serem pleśniowym , Sałatki z kurczakiem, Przepis z mieso na gulasz, Kanapki z marynowanym łososiem i kaparami, masa do ciasta, Pieczeń Reńska z grzybami, Obiad, Zupa cebulowa z wytrawnym winem, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, sos do tacos, Spaghetti , świeże ogórki, Przepis z dorsz zapiekany z warzywami, Mintaj pieczony z porem, Łosoś, Krem pieczarkowy, Sałatka Gyros, Przepis z makaron z serami, Szaszłyki owocowe, Pieprz i sól, Sałatka śledziowa, zupa w chlebie, podgrzybki duszone, Pomidorowy sos do pizzy, Krem z leśnych grzybów, Przepis z kostka rosołowa wołowa, Przepis z pasta z tunczyka, Kanapki z marynowanym łososiem i kaparami, Zapiekanki, Indyk, Przepis z obiad piersi kurczaka, Kasza, Zupa szczawiowa, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Makaron kolanka z mięsem mielonym w sosie pomidorowym i z parmezanem, Przysmak kukurydziany, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, Babeczki z warzywami i oliwkami, kasza z suszonymi grzybami, Przepis z przepisy na ciepło, Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Kanapki z pieczoną wołowiną, rukolą i marynowaną papryką, grill wołowina, Polędwiczki, Kurczak, Carbonara, Sos kasynowy, Kotleciki z ananasem, Przepis z skrzydelka kurczaka, Spaghetti Bolognese, hiszpańska kawa