Dodaj do ksiązki kucharskiej Bigos staropolski

Bigos staropolski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: magnolia0joaska

Bigos staropolski - składniki:

  • kapusta kiszona - 1 kilogram
  • kapusta biała - 300 gramów
  • wieprzowina - 300 gramów
  • wołowina - 300 gramów
  • boczek wędzony surowy - 300 gramów
  • kiełbasa - 300 gramów
  • grzyby suszone - 20 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • przecier pomidorowy - 1 łyżka
  • powidła śliwkowe - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • ziele angielskie - 3 sztuki
  • cukier - 1 łyżeczka

Bigos staropolski - Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kiszoną przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna obgotować w garnku, wymienić wodę i gotować z liściem laurowym i zielem angielskim.
  2. Białą kapustę poszatkować i osobno ugotować. Gdy kapusta kiszona będzie miękka, połączyć z białą kapustą.
  3. Grzyby namoczyć, pierwszą wodę wylać. Gotować z całą cebulą (później cebulę wyrzucamy). Grzyby pokroić w paseczki, dodać wraz z wodą, w której się gotowały do kapusty.
  4. Drugą cebule posiekać, zeszklić na patelni z dodatkiem cukru. Dodać mięso, kiełbasę i boczek pokrojone w kosteczkę. Podsmażyć.
  5. Włożyć mięso do kapusty, dodać powidła, przecier, sól i pieprz - rozpocząć proces gotowania. WSKAZÓWKA: Sekretem jego smaku jest naprzemienne gotowanie i studzenie - idealnie, jeśli możemy zacząć przygotowywać bigos tydzień przed okazją, na którą go robimy. Gotujemy przez kolejne dni min. godzinę dziennie. Jeśli zaczynamy przygotowywać bigos dzień lub dwa wcześniej, po prostu gotujemy go przez godzinkę, następnie wystawiam na zimno i gdy wystygnie znów gotujemy. Gotując w szybkowarze można skrócić czas gotowania do 5-10min od czasu 'puszczenia pary', proces studzenia i gotowania musi przebiegać tak samo jak w tradycyjnej metodzie 'garnkowej'.
Dodaj do książki kucharskiej

BIGOS STAROPOLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kapustę kiszoną przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna obgotować w garnku, wymienić wodę i gotować z liściem laurowym i zielem angielskim.

2

Białą kapustę poszatkować i osobno ugotować. Gdy kapusta kiszona będzie miękka, połączyć z białą kapustą.

3

Grzyby namoczyć, pierwszą wodę wylać. Gotować z całą cebulą (później cebulę wyrzucamy). Grzyby pokroić w paseczki, dodać wraz z wodą, w której się gotowały do kapusty.

4

Drugą cebule posiekać, zeszklić na patelni z dodatkiem cukru. Dodać mięso, kiełbasę i boczek pokrojone w kosteczkę. Podsmażyć.

5

Włożyć mięso do kapusty, dodać powidła, przecier, sól i pieprz - rozpocząć proces gotowania. WSKAZÓWKA: Sekretem jego smaku jest naprzemienne gotowanie i studzenie - idealnie, jeśli możemy zacząć przygotowywać bigos tydzień przed okazją, na którą go robimy. Gotujemy przez kolejne dni min. godzinę dziennie. Jeśli zaczynamy przygotowywać bigos dzień lub dwa wcześniej, po prostu gotujemy go przez godzinkę, następnie wystawiam na zimno i gdy wystygnie znów gotujemy. Gotując w szybkowarze można skrócić czas gotowania do 5-10min od czasu 'puszczenia pary', proces studzenia i gotowania musi przebiegać tak samo jak w tradycyjnej metodzie 'garnkowej'.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. SAŁATKI I INNE.

    Jeżeli mieliście jakiekolwiek wątpliwości co do warzyw to sezon letni jest najlepszym moment...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LETNIE WARZYWA. NIEWYCZERPANE BOGACTWO

    Jeżeli mieliście jakiekolwiek wątpliwości co do warzyw to sezon letni jest najlepszym moment...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Leniwe kluchy z serkiem waniliowym , Zupa jarzynowa, Sałatka z porów, Przepis z zapiekanki warzywa, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Funghi gratinati, Śledzie Mościckiego, Kanapka dla dzieci "Rybka", Obiad, Chińska zupa rybna, Kebab w kajzerce, Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami, Przepis z pieczarki cebula, Sałatka Gyros, Gyros z kurczakiem, Kulki cielęce z grzybami , Tortilla, Przepis z w galarecie, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Astrachańska zupa z jesiotra , Dip do grillowanych warzyw , Przepis z DANIA Z MIESEM I WARZYWAMI, Sos tzatziki do grilla , Zapiekanka po rzymsku, Ciasto z truskawkami, Zapiekanka z ziemniakow, Przepis z obiad schab, Gołąbki, Przystawki, Kaczka w folii, majonez do sosu, Zupa grochowa, Przepis z strogonowa, Przepis z sos pikantny do kurczaka, Kanapki dla dzieci "Szachownica", Przepis z salatka z makaronem, marynowanie kurczaka, Szybka zapiekanka ze szpinakiem, Pierś z kurczaka, sosy z gotowanych jajek, Placki ziemniaczane, Przepis z nalesniki meksykanskie, zapiekanka z kurkami, Ciasto na pierogi, Meksykański kurczak w sosie mole (czekoladowym) - VIDEO, Przepis z kurczak w miodzie, Zupa pomidorowa, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, nowe przepisy z mięsa, Przepis z deser gruszka, Trzy Krówki, Chrupki z serkiem , przepisy z piersi z kurczaka, Przepis z bezmięsne sosy, Jajka, Orzeźwiający napój miętowy, Sałata z parmezanem i orzechami, Rosół z chińskimi pierożkami, placek po węgiersku z kurczakiem, Przepis z piers z kurczaka na obiad, Jajecznica z szynka i cukinią, Kocia lasagne , Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Grillowane warzywa z dipem koktajlowym