Dodaj do ksiązki kucharskiej Bigos staropolski

Bigos staropolski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: magnolia0joaska

Bigos staropolski - składniki:

  • kapusta kiszona - 1 kilogram
  • kapusta biała - 300 gramów
  • wieprzowina - 300 gramów
  • wołowina - 300 gramów
  • boczek wędzony surowy - 300 gramów
  • kiełbasa - 300 gramów
  • grzyby suszone - 20 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • przecier pomidorowy - 1 łyżka
  • powidła śliwkowe - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • ziele angielskie - 3 sztuki
  • cukier - 1 łyżeczka

Bigos staropolski - Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kiszoną przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna obgotować w garnku, wymienić wodę i gotować z liściem laurowym i zielem angielskim.
  2. Białą kapustę poszatkować i osobno ugotować. Gdy kapusta kiszona będzie miękka, połączyć z białą kapustą.
  3. Grzyby namoczyć, pierwszą wodę wylać. Gotować z całą cebulą (później cebulę wyrzucamy). Grzyby pokroić w paseczki, dodać wraz z wodą, w której się gotowały do kapusty.
  4. Drugą cebule posiekać, zeszklić na patelni z dodatkiem cukru. Dodać mięso, kiełbasę i boczek pokrojone w kosteczkę. Podsmażyć.
  5. Włożyć mięso do kapusty, dodać powidła, przecier, sól i pieprz - rozpocząć proces gotowania. WSKAZÓWKA: Sekretem jego smaku jest naprzemienne gotowanie i studzenie - idealnie, jeśli możemy zacząć przygotowywać bigos tydzień przed okazją, na którą go robimy. Gotujemy przez kolejne dni min. godzinę dziennie. Jeśli zaczynamy przygotowywać bigos dzień lub dwa wcześniej, po prostu gotujemy go przez godzinkę, następnie wystawiam na zimno i gdy wystygnie znów gotujemy. Gotując w szybkowarze można skrócić czas gotowania do 5-10min od czasu 'puszczenia pary', proces studzenia i gotowania musi przebiegać tak samo jak w tradycyjnej metodzie 'garnkowej'.
Dodaj do książki kucharskiej

BIGOS STAROPOLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kapustę kiszoną przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna obgotować w garnku, wymienić wodę i gotować z liściem laurowym i zielem angielskim.

2

Białą kapustę poszatkować i osobno ugotować. Gdy kapusta kiszona będzie miękka, połączyć z białą kapustą.

3

Grzyby namoczyć, pierwszą wodę wylać. Gotować z całą cebulą (później cebulę wyrzucamy). Grzyby pokroić w paseczki, dodać wraz z wodą, w której się gotowały do kapusty.

4

Drugą cebule posiekać, zeszklić na patelni z dodatkiem cukru. Dodać mięso, kiełbasę i boczek pokrojone w kosteczkę. Podsmażyć.

5

Włożyć mięso do kapusty, dodać powidła, przecier, sól i pieprz - rozpocząć proces gotowania. WSKAZÓWKA: Sekretem jego smaku jest naprzemienne gotowanie i studzenie - idealnie, jeśli możemy zacząć przygotowywać bigos tydzień przed okazją, na którą go robimy. Gotujemy przez kolejne dni min. godzinę dziennie. Jeśli zaczynamy przygotowywać bigos dzień lub dwa wcześniej, po prostu gotujemy go przez godzinkę, następnie wystawiam na zimno i gdy wystygnie znów gotujemy. Gotując w szybkowarze można skrócić czas gotowania do 5-10min od czasu 'puszczenia pary', proces studzenia i gotowania musi przebiegać tak samo jak w tradycyjnej metodzie 'garnkowej'.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

zdrowe obiady przepisy, Ziemniaki zapiekane z patelni, Ajo blanco con uvas, chłodnik z burakami, Przepis z jajka do panierowania, szybki obiad makaron, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, obiad WARZYWA, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Indyjskie ciasto kukurydziane, Przepis z salatka z jablkiem, Krokiety kurczakowi z migdałowa nutą , Przepis z schab pieczony w sosie, smazone pieczarki z cebula, Sałatka Nicejska, Placki, Potrawka z kurczaka, Placuszki ziemniaczane z wołowinką w sosie chrzanowym, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Bitki wieprzowe z sosem pomidorowym, Przepis z sos do surówki z kapusty pekińskiej, Przepis z przystawka na zimno, Sałatka z tuńczykiem, Zupa grzybowa, TAPAS: Warzywa z grilla, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, knorr dania, Sałatka grecka, zupy na żeberkach wędzonych, Zupa krem, Dynia, Zupa jarzynowa, sałata lodowa, Sosy, Zzieleniałe pomidorki cherry , kurczak jajko, Przepis z najlepsza sałatka na świecie, Gyros z kurczakiem, Pieczony schab z dynią i majerankiem, Pastisio - smaczna grecka zapiekanka, makaron z mięsem mielonym, Pieczona karkówka z chrupiącą skórką, Kluski , Sałatki, meksykanska kuchnia, Delikatny schab, ryba pomidory, Kurczę po polsku, Malpuas , Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, Żeberka, Makaron 4 sery , Makaronowa zapiekanka z kiełbasą, Karp, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Pyszne lody czekoladowe w czekoladowej posypce, grzyby do sosu, Faszerowane pulpety z ziemniaków w sosie pomidorowym, Zapiekane z warzywami, Pieczony schab z dynią i majerankiem, Sałatka z dyni z serem feta i pomidorkami cherry, Przepisy świąteczne, Makaron z parówkami, Krupnik