Dodaj do ksiązki kucharskiej Bigos staropolski

Bigos staropolski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: magnolia0joaska

Bigos staropolski - składniki:

  • kapusta kiszona - 1 kilogram
  • kapusta biała - 300 gramów
  • wieprzowina - 300 gramów
  • wołowina - 300 gramów
  • boczek wędzony surowy - 300 gramów
  • kiełbasa - 300 gramów
  • grzyby suszone - 20 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • przecier pomidorowy - 1 łyżka
  • powidła śliwkowe - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • ziele angielskie - 3 sztuki
  • cukier - 1 łyżeczka

Bigos staropolski - Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kiszoną przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna obgotować w garnku, wymienić wodę i gotować z liściem laurowym i zielem angielskim.
  2. Białą kapustę poszatkować i osobno ugotować. Gdy kapusta kiszona będzie miękka, połączyć z białą kapustą.
  3. Grzyby namoczyć, pierwszą wodę wylać. Gotować z całą cebulą (później cebulę wyrzucamy). Grzyby pokroić w paseczki, dodać wraz z wodą, w której się gotowały do kapusty.
  4. Drugą cebule posiekać, zeszklić na patelni z dodatkiem cukru. Dodać mięso, kiełbasę i boczek pokrojone w kosteczkę. Podsmażyć.
  5. Włożyć mięso do kapusty, dodać powidła, przecier, sól i pieprz - rozpocząć proces gotowania. WSKAZÓWKA: Sekretem jego smaku jest naprzemienne gotowanie i studzenie - idealnie, jeśli możemy zacząć przygotowywać bigos tydzień przed okazją, na którą go robimy. Gotujemy przez kolejne dni min. godzinę dziennie. Jeśli zaczynamy przygotowywać bigos dzień lub dwa wcześniej, po prostu gotujemy go przez godzinkę, następnie wystawiam na zimno i gdy wystygnie znów gotujemy. Gotując w szybkowarze można skrócić czas gotowania do 5-10min od czasu 'puszczenia pary', proces studzenia i gotowania musi przebiegać tak samo jak w tradycyjnej metodzie 'garnkowej'.
Dodaj do książki kucharskiej

BIGOS STAROPOLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kapustę kiszoną przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna obgotować w garnku, wymienić wodę i gotować z liściem laurowym i zielem angielskim.

2

Białą kapustę poszatkować i osobno ugotować. Gdy kapusta kiszona będzie miękka, połączyć z białą kapustą.

3

Grzyby namoczyć, pierwszą wodę wylać. Gotować z całą cebulą (później cebulę wyrzucamy). Grzyby pokroić w paseczki, dodać wraz z wodą, w której się gotowały do kapusty.

4

Drugą cebule posiekać, zeszklić na patelni z dodatkiem cukru. Dodać mięso, kiełbasę i boczek pokrojone w kosteczkę. Podsmażyć.

5

Włożyć mięso do kapusty, dodać powidła, przecier, sól i pieprz - rozpocząć proces gotowania. WSKAZÓWKA: Sekretem jego smaku jest naprzemienne gotowanie i studzenie - idealnie, jeśli możemy zacząć przygotowywać bigos tydzień przed okazją, na którą go robimy. Gotujemy przez kolejne dni min. godzinę dziennie. Jeśli zaczynamy przygotowywać bigos dzień lub dwa wcześniej, po prostu gotujemy go przez godzinkę, następnie wystawiam na zimno i gdy wystygnie znów gotujemy. Gotując w szybkowarze można skrócić czas gotowania do 5-10min od czasu 'puszczenia pary', proces studzenia i gotowania musi przebiegać tak samo jak w tradycyjnej metodzie 'garnkowej'.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ORZEŹWIAJĄCE LETNIE ZUPY. TRADYCYJNY POLSKI CHŁODNIK Z BURAKÓW.

    Dziś chciałbym oddać honory naszej tradycyjnej zupie na zimno czyli chłodnikowi z burakami l...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KROPKA NAD I. CZYLI ZIOŁA I PRZYPRAWY W KUCHNI.

    Świeże zioła stały się ostatnio bardzo popularne i powszechnie dostępne. Zauważyłem także, ż...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

paluszki surimi, Leczo - VIDEO , Przepis z mlode ziemniaki, Sałatka z kiełkami rzodkiewki, grillowaną cukinią i suszoną szynką, Pstrąg, Kremowe tagliatelle z kurczakiem i brokułami, Przepis z sos smietanowy ze szpinakiem, Czerwone Pesto z pomidorów, Musaka, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , sos makaron, Potrawy wielkanocne, Kaczka, Kotlety, ryba z grilla, Zupa z soczewicy, Włoska sałatka caprese z malinami , szpinak mrożony z czosnkiem duszony, Parówki z serem w cieście drożdżowym , Sos majonezowy, Sałatka makaronowa z nutą curry, fasola w sosie, majonez Knorr, Przepisy świąteczne, Udka, Przepis z sosy do mięs pieczonych, sałatka awokado, Przepis z greckie kotleciki, Zupa ceci, Żeberka, Śledzie, Włoskie ciastka z warzywami, Przepis z pieczony filet z ryby, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Kiszone grzyby leśne, Placki, Naleśniki chińskie - VIDEO, Sałatka z kiełkami rzodkiewki, grillowaną cukinią i suszoną szynką, Bakłażan z makaronem, Jajecznica z orzechami, Pomidorowy sos do pizzy, Sałatka arbuzowa ze słonecznikiem , Befsztyk z warzywami, Przepis z pieczenie mięs, Hawajskie skrzydełka, Placki ziemniaczane, sos sojowy ryż, ryż - obiad, obiad z mielonym, Indyjska zupa z soczewicy, Cukinia po tunezyjsku na ostro, Zupa pieczarkowa, Sałatka Gyros, Ragout egzotyczne, Przepis z pulpety mielone, Sałatki z makaronem, obiad z ziemniaka, miesa na zimno, Przepis z pieczone ziemniaki w piekarniku, Sałatka gyros warstwowa, Zapiekanka rodzinna, Sałatka z kiełkami rzodkiewki, grillowaną cukinią i suszoną szynką, Chłodnik brzoskwiniowy, Sos bazyliowy aioli