Dodaj do ksiązki kucharskiej Bigos staropolski

Bigos staropolski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: magnolia0joaska

Bigos staropolski - składniki:

  • kapusta kiszona - 1 kilogram
  • kapusta biała - 300 gramów
  • wieprzowina - 300 gramów
  • wołowina - 300 gramów
  • boczek wędzony surowy - 300 gramów
  • kiełbasa - 300 gramów
  • grzyby suszone - 20 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • przecier pomidorowy - 1 łyżka
  • powidła śliwkowe - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • ziele angielskie - 3 sztuki
  • cukier - 1 łyżeczka

Bigos staropolski - Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kiszoną przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna obgotować w garnku, wymienić wodę i gotować z liściem laurowym i zielem angielskim.
  2. Białą kapustę poszatkować i osobno ugotować. Gdy kapusta kiszona będzie miękka, połączyć z białą kapustą.
  3. Grzyby namoczyć, pierwszą wodę wylać. Gotować z całą cebulą (później cebulę wyrzucamy). Grzyby pokroić w paseczki, dodać wraz z wodą, w której się gotowały do kapusty.
  4. Drugą cebule posiekać, zeszklić na patelni z dodatkiem cukru. Dodać mięso, kiełbasę i boczek pokrojone w kosteczkę. Podsmażyć.
  5. Włożyć mięso do kapusty, dodać powidła, przecier, sól i pieprz - rozpocząć proces gotowania. WSKAZÓWKA: Sekretem jego smaku jest naprzemienne gotowanie i studzenie - idealnie, jeśli możemy zacząć przygotowywać bigos tydzień przed okazją, na którą go robimy. Gotujemy przez kolejne dni min. godzinę dziennie. Jeśli zaczynamy przygotowywać bigos dzień lub dwa wcześniej, po prostu gotujemy go przez godzinkę, następnie wystawiam na zimno i gdy wystygnie znów gotujemy. Gotując w szybkowarze można skrócić czas gotowania do 5-10min od czasu 'puszczenia pary', proces studzenia i gotowania musi przebiegać tak samo jak w tradycyjnej metodzie 'garnkowej'.
Dodaj do książki kucharskiej

BIGOS STAROPOLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kapustę kiszoną przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna obgotować w garnku, wymienić wodę i gotować z liściem laurowym i zielem angielskim.

2

Białą kapustę poszatkować i osobno ugotować. Gdy kapusta kiszona będzie miękka, połączyć z białą kapustą.

3

Grzyby namoczyć, pierwszą wodę wylać. Gotować z całą cebulą (później cebulę wyrzucamy). Grzyby pokroić w paseczki, dodać wraz z wodą, w której się gotowały do kapusty.

4

Drugą cebule posiekać, zeszklić na patelni z dodatkiem cukru. Dodać mięso, kiełbasę i boczek pokrojone w kosteczkę. Podsmażyć.

5

Włożyć mięso do kapusty, dodać powidła, przecier, sól i pieprz - rozpocząć proces gotowania. WSKAZÓWKA: Sekretem jego smaku jest naprzemienne gotowanie i studzenie - idealnie, jeśli możemy zacząć przygotowywać bigos tydzień przed okazją, na którą go robimy. Gotujemy przez kolejne dni min. godzinę dziennie. Jeśli zaczynamy przygotowywać bigos dzień lub dwa wcześniej, po prostu gotujemy go przez godzinkę, następnie wystawiam na zimno i gdy wystygnie znów gotujemy. Gotując w szybkowarze można skrócić czas gotowania do 5-10min od czasu 'puszczenia pary', proces studzenia i gotowania musi przebiegać tak samo jak w tradycyjnej metodzie 'garnkowej'.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DZICZYZNA LUBI WINO, CZYLI MIĘSO, KTÓRE ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

    Jeśli już mówimy o gotowaniu z winem, musimy pamiętać o jednej zasadniczej sprawie. Otóż nie...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

z fetą, Pasztet marchewkowo orzechowy, Papryka, Przepis z zupo pomidorowa, Kurczak sambal oelek, Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu, Szpinakowy mix, Marchewka z pomarańczową nutą, Zupa grzybowa, Przepis z sałatka z kurczakiem i serem plesniowym, Sałatka z buraczków i roszponki, Przepis z bezmięsne z ziemniakami, Zupa z soczewicy, Sałatka grecka, Karp, Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakiem, Przepisy świąteczne, Sałatka z dynią w curry, Przepis z patelnia kurczaka curry z warzywami, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Placki ziemniaczane, Dynia z imbirem, chilli i świeżą kolendrą, Kaczka, Słodko-ostra zupa z bananów i curry, grill kurczak, salatka z pomidora, Pomidorowy sos do pizzy, szynka mielona, Galaretkowe witrażyki, Pieprz w kulkach, Kruche tartaletki z owocami lata, Przepis z musztarda do sosu, schab makaron, Sos czosnkowy , Tortilla z sosem hiszpańskim, Przepis z ryż z kurczakiem, Jajka benedyktyńskie, Placki ziemniaczane, Kokardki z tuńczykiem, Babka witaminowa, Kotlety, jajka bez jajek, Warzywa, Spaghetti a la carbonara, Kotlet de volaille - VIDEO, Zupa pomidorowa, Sałatka grecka, Naleśniki, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Sałatka śledziowa z kaparami i żurawiną, Przepis z mieso z piekarnika, sałatki obiadowe, Przekąski, Naleśniki faszerowane, pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami, Przepis z zapiekanka z mielonego, Gulasz po polsku - VIDEO, klopsiki rybne, Przepis z rosyjska kuchnia, Ziołowe Gnocci z anchovies , Przepis z ser mozzarella suszone pomidory, Galaretkowe witrażyki, Sałatki z makaronem