Dodaj do ksiązki kucharskiej Bigos staropolski

Bigos staropolski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: magnolia0joaska

Bigos staropolski - składniki:

  • kapusta kiszona - 1 kilogram
  • kapusta biała - 300 gramów
  • wieprzowina - 300 gramów
  • wołowina - 300 gramów
  • boczek wędzony surowy - 300 gramów
  • kiełbasa - 300 gramów
  • grzyby suszone - 20 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • przecier pomidorowy - 1 łyżka
  • powidła śliwkowe - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • ziele angielskie - 3 sztuki
  • cukier - 1 łyżeczka

Bigos staropolski - Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kiszoną przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna obgotować w garnku, wymienić wodę i gotować z liściem laurowym i zielem angielskim.
  2. Białą kapustę poszatkować i osobno ugotować. Gdy kapusta kiszona będzie miękka, połączyć z białą kapustą.
  3. Grzyby namoczyć, pierwszą wodę wylać. Gotować z całą cebulą (później cebulę wyrzucamy). Grzyby pokroić w paseczki, dodać wraz z wodą, w której się gotowały do kapusty.
  4. Drugą cebule posiekać, zeszklić na patelni z dodatkiem cukru. Dodać mięso, kiełbasę i boczek pokrojone w kosteczkę. Podsmażyć.
  5. Włożyć mięso do kapusty, dodać powidła, przecier, sól i pieprz - rozpocząć proces gotowania. WSKAZÓWKA: Sekretem jego smaku jest naprzemienne gotowanie i studzenie - idealnie, jeśli możemy zacząć przygotowywać bigos tydzień przed okazją, na którą go robimy. Gotujemy przez kolejne dni min. godzinę dziennie. Jeśli zaczynamy przygotowywać bigos dzień lub dwa wcześniej, po prostu gotujemy go przez godzinkę, następnie wystawiam na zimno i gdy wystygnie znów gotujemy. Gotując w szybkowarze można skrócić czas gotowania do 5-10min od czasu 'puszczenia pary', proces studzenia i gotowania musi przebiegać tak samo jak w tradycyjnej metodzie 'garnkowej'.
Dodaj do książki kucharskiej

BIGOS STAROPOLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kapustę kiszoną przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna obgotować w garnku, wymienić wodę i gotować z liściem laurowym i zielem angielskim.

2

Białą kapustę poszatkować i osobno ugotować. Gdy kapusta kiszona będzie miękka, połączyć z białą kapustą.

3

Grzyby namoczyć, pierwszą wodę wylać. Gotować z całą cebulą (później cebulę wyrzucamy). Grzyby pokroić w paseczki, dodać wraz z wodą, w której się gotowały do kapusty.

4

Drugą cebule posiekać, zeszklić na patelni z dodatkiem cukru. Dodać mięso, kiełbasę i boczek pokrojone w kosteczkę. Podsmażyć.

5

Włożyć mięso do kapusty, dodać powidła, przecier, sól i pieprz - rozpocząć proces gotowania. WSKAZÓWKA: Sekretem jego smaku jest naprzemienne gotowanie i studzenie - idealnie, jeśli możemy zacząć przygotowywać bigos tydzień przed okazją, na którą go robimy. Gotujemy przez kolejne dni min. godzinę dziennie. Jeśli zaczynamy przygotowywać bigos dzień lub dwa wcześniej, po prostu gotujemy go przez godzinkę, następnie wystawiam na zimno i gdy wystygnie znów gotujemy. Gotując w szybkowarze można skrócić czas gotowania do 5-10min od czasu 'puszczenia pary', proces studzenia i gotowania musi przebiegać tak samo jak w tradycyjnej metodzie 'garnkowej'.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DLACZEGO MIĘSO POWINNO BYĆ SMAŻONE PRZED DUSZENIEM CZY PIECZENIEM?

    Udane danie to nie tylko składniki. O tym, jak smakować będzie potrawa decyduje także sposób...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kotlet de volaille - VIDEO, Zupa z soczewicy, surówka, Sałatka kebab, Chłopski kociołek, Pieczony morszczuk z cytryną, Zupa szczawiowa, Sałatka z kurczakiem i ryżem, udka pieczone na ryżu, Sałatka grecka, Pizza z papryką i pomidorami, Golonka, Pasta brzoskwiniowa, kurczak soczysty, Dania z makaronem, Przepis z sosy DO PLACKOW ZIEMNIACZANYCH, Przystawki, Ziemniaki z serem, Sałatki z makaronem, Włoska zupa minestrone z boczkiem i makaronem, Kalafior szefa , Chińskie sajgonki, Niemiecka sałatka ziemniaczana z boczkiem, Grillowane szaszłyki z kurczaka z krewetkami, ciepłe sosy do ryb, Owsianka z gruszką (5 przemian), Łosoś, Zapiekane cannelloni, Przepis z przystawka z ryby, Pieczarki nadziewane mozzarellą, Kaszanka czosnkowa z grilla, Barszcz z „pieprzykiem”, mieso wieprzowe duszone, smacznego, Zupa cebulowa, SOS SAŁATKOWY Z JOGURTEM, Przepis z sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym, Przepis z sos pomidorowy z koncentratu, Sałatka Nicejska, Zupa krem z buraków , polo, Ryba, Salatka z kurczaka, Pstrąg, Kolorowa sałatka szefa, Pierogi z kapustą i grzybami, Przepis z obiady-drób, Gołąbki, Przepis z mielone cebula pomidor, Polędwiczki, Placki po węgiersku, Przepis z kurczak czerwona cebula, Ostre chili z czipsami tacos, pierś w kostce, Rosyjska sałatka jarzynowa, Sałatka kebab - VIDEO, Meksykańskie kąski, udko z kurczaka, Karp w galarecie, obiad z piersią z kurczaka, Przepis z pieczona szynka wieprzowa, syrop z cytryny, Sos „Tawerna”, Szpinak