Dodaj do ksiązki kucharskiej Bigos staropolski

Bigos staropolski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: magnolia0joaska

Bigos staropolski - składniki:

  • kapusta kiszona - 1 kilogram
  • kapusta biała - 300 gramów
  • wieprzowina - 300 gramów
  • wołowina - 300 gramów
  • boczek wędzony surowy - 300 gramów
  • kiełbasa - 300 gramów
  • grzyby suszone - 20 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • przecier pomidorowy - 1 łyżka
  • powidła śliwkowe - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • ziele angielskie - 3 sztuki
  • cukier - 1 łyżeczka

Bigos staropolski - Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kiszoną przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna obgotować w garnku, wymienić wodę i gotować z liściem laurowym i zielem angielskim.
  2. Białą kapustę poszatkować i osobno ugotować. Gdy kapusta kiszona będzie miękka, połączyć z białą kapustą.
  3. Grzyby namoczyć, pierwszą wodę wylać. Gotować z całą cebulą (później cebulę wyrzucamy). Grzyby pokroić w paseczki, dodać wraz z wodą, w której się gotowały do kapusty.
  4. Drugą cebule posiekać, zeszklić na patelni z dodatkiem cukru. Dodać mięso, kiełbasę i boczek pokrojone w kosteczkę. Podsmażyć.
  5. Włożyć mięso do kapusty, dodać powidła, przecier, sól i pieprz - rozpocząć proces gotowania. WSKAZÓWKA: Sekretem jego smaku jest naprzemienne gotowanie i studzenie - idealnie, jeśli możemy zacząć przygotowywać bigos tydzień przed okazją, na którą go robimy. Gotujemy przez kolejne dni min. godzinę dziennie. Jeśli zaczynamy przygotowywać bigos dzień lub dwa wcześniej, po prostu gotujemy go przez godzinkę, następnie wystawiam na zimno i gdy wystygnie znów gotujemy. Gotując w szybkowarze można skrócić czas gotowania do 5-10min od czasu 'puszczenia pary', proces studzenia i gotowania musi przebiegać tak samo jak w tradycyjnej metodzie 'garnkowej'.
Dodaj do książki kucharskiej

BIGOS STAROPOLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kapustę kiszoną przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna obgotować w garnku, wymienić wodę i gotować z liściem laurowym i zielem angielskim.

2

Białą kapustę poszatkować i osobno ugotować. Gdy kapusta kiszona będzie miękka, połączyć z białą kapustą.

3

Grzyby namoczyć, pierwszą wodę wylać. Gotować z całą cebulą (później cebulę wyrzucamy). Grzyby pokroić w paseczki, dodać wraz z wodą, w której się gotowały do kapusty.

4

Drugą cebule posiekać, zeszklić na patelni z dodatkiem cukru. Dodać mięso, kiełbasę i boczek pokrojone w kosteczkę. Podsmażyć.

5

Włożyć mięso do kapusty, dodać powidła, przecier, sól i pieprz - rozpocząć proces gotowania. WSKAZÓWKA: Sekretem jego smaku jest naprzemienne gotowanie i studzenie - idealnie, jeśli możemy zacząć przygotowywać bigos tydzień przed okazją, na którą go robimy. Gotujemy przez kolejne dni min. godzinę dziennie. Jeśli zaczynamy przygotowywać bigos dzień lub dwa wcześniej, po prostu gotujemy go przez godzinkę, następnie wystawiam na zimno i gdy wystygnie znów gotujemy. Gotując w szybkowarze można skrócić czas gotowania do 5-10min od czasu 'puszczenia pary', proces studzenia i gotowania musi przebiegać tak samo jak w tradycyjnej metodzie 'garnkowej'.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    GOFRY PO WŁOSKU DLA DZIECI I DOROSŁYCH.

    Choć z drzew lecą już pierwsze liście, w głowach ciągle wspomnienia wakacji. Także w kuchni ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Spaghetti Bolognese, Śledzie w kapuście, Zapiekane cykorie, spaghetti bolognese z mięsem, Przepis z sałatka por, Zapiekanka meksykańska, Sałatka ogórkowa, Zupa grzybowa, Placki ziemniaczane + gulasz wieprzowy z papryką , Przepis z pomidory z, Pierogi, Karkówka po cygańsku, Rolada mięsna z ciasta francuskiego, Smażone polędwiczki wieprzowe w postaci warkocza, Przepis z ryba z porem i marchewką, Zupa z soczewicy, Makaronowa zapiekanka z kurczakiem i brokułami, makaron z serem mascarpone i pomidorami, Zupa pomidorowa, Chrupiące paszteciki z kozim serkiem, np ryz smazony, Sałatka Gyros, Przepis z grill kurczak, Naleśniki Mamoluse'l , Papryka, Souflakia me psaro kai garides – szaszłyk z żabnicy z krewetkami, Puree z brokuła z mascarpone, Zupa krem z dyni - VIDEO, soczewica do mięsa, sałatki z łososiem, Barszcz, leniwe pierogi, Przepis z kaczka w piekarniku, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, mięso w słoikach przepis, Zupa cebulowa, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Balsamiczny winegret z oregano, Łosoś, Obiad, majonez Knorr, Przepis z zapiekanki makaronowe, Pierogi z kapustą i grzybami, Gyros, Jajka z groszkiem, Zupa krem z dyni - VIDEO, Kurczak, Sałatka Gyros, Przepis z marynata do pieczenia schabu, Placek z serem żółtym i cukinią, piersi z kurczaka z kuskusem, Stroganoff z kiełbasy, Warzywna sałatka z ciecierzycą , Pyzy z mięsem i żółtkiem, przepisy na im, Przepis z przepisy na ciepło, sałatka z ka, Zupa pieczarkowa, masło do smażenia, Kremowe penne z kurczakiem, boczkiem i warzywami, obiad z kurczaka i papryki, Wiosenne witaminki, Sałatka z brokułami i jajkiem