Dodaj do ksiązki kucharskiej Bigos staropolski

Bigos staropolski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: magnolia0joaska

Bigos staropolski - składniki:

  • kapusta kiszona - 1 kilogram
  • kapusta biała - 300 gramów
  • wieprzowina - 300 gramów
  • wołowina - 300 gramów
  • boczek wędzony surowy - 300 gramów
  • kiełbasa - 300 gramów
  • grzyby suszone - 20 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • przecier pomidorowy - 1 łyżka
  • powidła śliwkowe - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • ziele angielskie - 3 sztuki
  • cukier - 1 łyżeczka

Bigos staropolski - Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kiszoną przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna obgotować w garnku, wymienić wodę i gotować z liściem laurowym i zielem angielskim.
  2. Białą kapustę poszatkować i osobno ugotować. Gdy kapusta kiszona będzie miękka, połączyć z białą kapustą.
  3. Grzyby namoczyć, pierwszą wodę wylać. Gotować z całą cebulą (później cebulę wyrzucamy). Grzyby pokroić w paseczki, dodać wraz z wodą, w której się gotowały do kapusty.
  4. Drugą cebule posiekać, zeszklić na patelni z dodatkiem cukru. Dodać mięso, kiełbasę i boczek pokrojone w kosteczkę. Podsmażyć.
  5. Włożyć mięso do kapusty, dodać powidła, przecier, sól i pieprz - rozpocząć proces gotowania. WSKAZÓWKA: Sekretem jego smaku jest naprzemienne gotowanie i studzenie - idealnie, jeśli możemy zacząć przygotowywać bigos tydzień przed okazją, na którą go robimy. Gotujemy przez kolejne dni min. godzinę dziennie. Jeśli zaczynamy przygotowywać bigos dzień lub dwa wcześniej, po prostu gotujemy go przez godzinkę, następnie wystawiam na zimno i gdy wystygnie znów gotujemy. Gotując w szybkowarze można skrócić czas gotowania do 5-10min od czasu 'puszczenia pary', proces studzenia i gotowania musi przebiegać tak samo jak w tradycyjnej metodzie 'garnkowej'.
Dodaj do książki kucharskiej

BIGOS STAROPOLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kapustę kiszoną przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna obgotować w garnku, wymienić wodę i gotować z liściem laurowym i zielem angielskim.

2

Białą kapustę poszatkować i osobno ugotować. Gdy kapusta kiszona będzie miękka, połączyć z białą kapustą.

3

Grzyby namoczyć, pierwszą wodę wylać. Gotować z całą cebulą (później cebulę wyrzucamy). Grzyby pokroić w paseczki, dodać wraz z wodą, w której się gotowały do kapusty.

4

Drugą cebule posiekać, zeszklić na patelni z dodatkiem cukru. Dodać mięso, kiełbasę i boczek pokrojone w kosteczkę. Podsmażyć.

5

Włożyć mięso do kapusty, dodać powidła, przecier, sól i pieprz - rozpocząć proces gotowania. WSKAZÓWKA: Sekretem jego smaku jest naprzemienne gotowanie i studzenie - idealnie, jeśli możemy zacząć przygotowywać bigos tydzień przed okazją, na którą go robimy. Gotujemy przez kolejne dni min. godzinę dziennie. Jeśli zaczynamy przygotowywać bigos dzień lub dwa wcześniej, po prostu gotujemy go przez godzinkę, następnie wystawiam na zimno i gdy wystygnie znów gotujemy. Gotując w szybkowarze można skrócić czas gotowania do 5-10min od czasu 'puszczenia pary', proces studzenia i gotowania musi przebiegać tak samo jak w tradycyjnej metodzie 'garnkowej'.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK RADZIĆ SOBIE Z KUCHENNYMI PORAŻKAMI, ABY PORAŻKAMI BYĆ PRZESTAŁY?

    Kto nic nie robi, ten nie popełnia błędów. Ta zasada obowiązuje także w kuchni. Dotyczy nas ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Tłusty czwartek, Lekkie Gazpacho, ser pleśniowy, Przepis z mielonego, Żeberka, Zapiekanka meksykańska, Gulasz, Przepis z pierogi ze szpinakiem i serem -, szynka naczynie żaroodporne, Gulasz z dzika z pieprzem, Zupa grochowa, Przepis z sos z oliw, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i pomidorami, Ryż smażony z warzywami, Karp w szarym sosie, polska zupa, Gyros z kurczakiem, Przepis z zupa z kurczakiem, Zapiekanka rodzinna, Pierogi ruskie z sosem cebulowym i ziołami, Kurczak z grillowanym ananasem i sosem malinowym, Dynia, Przepis z ryż z kurczakiem, Pasztet z królika z ziołami i słoniną, Surówka z ogórka, cukinii i papryki, Sos beszamelowy , Kalmary po grecku, Zrazy wołowe duszone w pomidorach, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Uda królicze duszone , kuchnia przystawki, Polędwiczki, Placek akacjowy z twarożkiem i truskawkami, Leczo z cukinii, Przepis z posiekanego, Sałatki, Ryba, Duszone warzywa, Przepis z sałatki na przystawke, Przepis z duszony kurczak w sosie własnym, Jajka w miseczkach pomidorowych, Sałatka z ogórków II, Spaghetti z sosem carbonara, Ciasto na pizze, Przepis z sałatka z kurczakiem i jogurtem naturalnym, Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami, Lasagne z bakłażanem, szpinakiem i serem feta, Przepis z pasztet z piersi kurczaka, Tortilla, zapiekanka makaron pieczarki, Placki, Przepis z oliwka przepisy, Przepis z kuchnia włoska sałatki, Przepis z mieso w ciescie, Zapiekany makaron z kiełbasą , Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Piersi kurczaka nadziewane szpinakiem, Przepisy świąteczne, Zupa cebulowa, Hiszpańskie tapas: Krokiety z szynki, Zapiekanka makaronowa, ryba z ziołami, Przepis z makaron z mięsem mielonym i warzywami