Dodaj do ksiązki kucharskiej Bigos staropolski

Bigos staropolski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: magnolia0joaska

Bigos staropolski - składniki:

  • kapusta kiszona - 1 kilogram
  • kapusta biała - 300 gramów
  • wieprzowina - 300 gramów
  • wołowina - 300 gramów
  • boczek wędzony surowy - 300 gramów
  • kiełbasa - 300 gramów
  • grzyby suszone - 20 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • przecier pomidorowy - 1 łyżka
  • powidła śliwkowe - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • ziele angielskie - 3 sztuki
  • cukier - 1 łyżeczka

Bigos staropolski - Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kiszoną przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna obgotować w garnku, wymienić wodę i gotować z liściem laurowym i zielem angielskim.
  2. Białą kapustę poszatkować i osobno ugotować. Gdy kapusta kiszona będzie miękka, połączyć z białą kapustą.
  3. Grzyby namoczyć, pierwszą wodę wylać. Gotować z całą cebulą (później cebulę wyrzucamy). Grzyby pokroić w paseczki, dodać wraz z wodą, w której się gotowały do kapusty.
  4. Drugą cebule posiekać, zeszklić na patelni z dodatkiem cukru. Dodać mięso, kiełbasę i boczek pokrojone w kosteczkę. Podsmażyć.
  5. Włożyć mięso do kapusty, dodać powidła, przecier, sól i pieprz - rozpocząć proces gotowania. WSKAZÓWKA: Sekretem jego smaku jest naprzemienne gotowanie i studzenie - idealnie, jeśli możemy zacząć przygotowywać bigos tydzień przed okazją, na którą go robimy. Gotujemy przez kolejne dni min. godzinę dziennie. Jeśli zaczynamy przygotowywać bigos dzień lub dwa wcześniej, po prostu gotujemy go przez godzinkę, następnie wystawiam na zimno i gdy wystygnie znów gotujemy. Gotując w szybkowarze można skrócić czas gotowania do 5-10min od czasu 'puszczenia pary', proces studzenia i gotowania musi przebiegać tak samo jak w tradycyjnej metodzie 'garnkowej'.
Dodaj do książki kucharskiej

BIGOS STAROPOLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kapustę kiszoną przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna obgotować w garnku, wymienić wodę i gotować z liściem laurowym i zielem angielskim.

2

Białą kapustę poszatkować i osobno ugotować. Gdy kapusta kiszona będzie miękka, połączyć z białą kapustą.

3

Grzyby namoczyć, pierwszą wodę wylać. Gotować z całą cebulą (później cebulę wyrzucamy). Grzyby pokroić w paseczki, dodać wraz z wodą, w której się gotowały do kapusty.

4

Drugą cebule posiekać, zeszklić na patelni z dodatkiem cukru. Dodać mięso, kiełbasę i boczek pokrojone w kosteczkę. Podsmażyć.

5

Włożyć mięso do kapusty, dodać powidła, przecier, sól i pieprz - rozpocząć proces gotowania. WSKAZÓWKA: Sekretem jego smaku jest naprzemienne gotowanie i studzenie - idealnie, jeśli możemy zacząć przygotowywać bigos tydzień przed okazją, na którą go robimy. Gotujemy przez kolejne dni min. godzinę dziennie. Jeśli zaczynamy przygotowywać bigos dzień lub dwa wcześniej, po prostu gotujemy go przez godzinkę, następnie wystawiam na zimno i gdy wystygnie znów gotujemy. Gotując w szybkowarze można skrócić czas gotowania do 5-10min od czasu 'puszczenia pary', proces studzenia i gotowania musi przebiegać tak samo jak w tradycyjnej metodzie 'garnkowej'.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BY NAUKA PRZYCHODZIŁA ŁATWO

    Przed Twoim dzieckiem 10 długich miesięcy intensywnego szkolnego wysiłku. Nie jest tajemnicą...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Wakacyjna kanapka z kurczakiem, Ciasto na pizze, Nuggetsy z kurczaka w serze, Omlet, Spaghetti a la carbonara, boze narodzenie, Tłusty czwartek, Przepis z schab knorr, Kotlety, Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek, Kurczak w serowym sosie z nutą wędzonki, pasztety z jajkami, Risotto, bulionetka wołowa knorr, przepis na baranine, Parówki z cukinią w płatach lazanii, Przepis z z groszkiem ptysiowym, Domek z naleśników ze szpinakiem, Pączki z marmoladą , Sos słodko-kwaśny, Zapiekanka rodzinna, Lasagne, Przepis z makaron zielony, Sos czosnkowy na wódce, golabki z ryby, Przepis z sałatka warstwowa z ananasem, Przepis z Cebula lub czosnek, Kotlety dyniowe, Tortilla, Tymbaliki drobiowe , kurczak pieczony z piwem, Zupa krem, Bigos - VIDEO, piersi z kurczaka ze szpinakiem i serem feta, Pierś z kurczaka, Risotto z kurczakiem i warzywami, Mojo verde, Grzybowa potrawka, Zupa brokułowa, Sos z jabłek, Leczo, Schab duszony z cukinią i papryką, Przepis z grzyby ze smietana, Sałata dębowa z ogórkiem, serem i grzankami , Pieczone słodkie ziemniaki z sosem czosnkowym, Sałatki, Grillowany bakłażan z czosnkiem , zapiekanka z warzyw, Przepis z sałatka z makaronem ryżowym i paluszkami krabowymi, Zupa brokułowa, hummus, Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową, Wędzony łosoś z chrzanem i blinami, Przepis z bananowe, Leczo - VIDEO , Królewski tort, Sałatka z brokułami - VIDEO , sałatka z ogórków konserwowa, Schab w pięciu smakach, Przepis z latwe ciasta na biszkopcie, Przepis z puszka knorr, Kebab, Przepis z kurczak ry ananas, Pieczeń