Dodaj do ksiązki kucharskiej Bigos Wielkopolski

Bigos Wielkopolski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Bigos Wielkopolski - składniki:

  • kapusta kiszona - 0.5 kilograma
  • kapusta biała - 0.5 kilograma
  • boczek wędzony - 30 dekagramów
  • kiełbasa zwyczajna - 30 dekagramów
  • Kostka do mięs pieczeniowa Knorr - 2 sztuki
  • Mięso wieprzowe, karkówka - 40 dekagramów
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • cebula - 1 sztuka
  • suszone grzyby - 5 sztuk
  • suszone śliwki - 5 sztuk
  • smalec - 1 łyżka
  • mąka - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • majeranek - 1 łyżka
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 3 sztuki

Bigos Wielkopolski - Sposób przygotowania:

  1. Wędzony boczek ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. następnie pokrój go w kostkę.
  2. Do wywarem z boczku dodaj poszatkowaną kapustę kwaszoną i białą pokrojoną. Dodaj kostki Knorr i gotuj ok. 30min.
  3. Karkówkę i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
  4. Dodaj wcześniej namoczone grzyby pokrojone w kostkę i przecier. Duś pod przykryciem kilka minut.
  5. Gdy mięso będzie miękkie, przełóż do kapusty i dodaj boczek, kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz namoczone suszone śliwki. Całość dopraw majerankiem i przeciśniętym czosnkiem. Dokładnie wymieszaj. Duś powoli kolejne 30min
  6. Zrób zasmażkę ze smalcu i mąki, dodaj do bigosu. Gotuj do miękkości na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Dodaj do książki kucharskiej

BIGOS WIELKOPOLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Bigos Wielkopolski
    1.Wędzony boczek ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. następnie pokrój go w kostkę.
  • 2
    Bigos Wielkopolski
    2.Do wywarem z boczku dodaj poszatkowaną kapustę kwaszoną i białą pokrojoną. Dodaj kostki Knorr i gotuj ok. 30min.
  • 3
    Bigos Wielkopolski
    3.Karkówkę i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
  • 4
    Bigos Wielkopolski
    4.Dodaj wcześniej namoczone grzyby pokrojone w kostkę i przecier. Duś pod przykryciem kilka minut.
  • 5
    Bigos Wielkopolski
    5.Gdy mięso będzie miękkie, przełóż do kapusty i dodaj boczek, kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz namoczone suszone śliwki. Całość dopraw majerankiem i przeciśniętym czosnkiem. Dokładnie wymieszaj. Duś powoli kolejne 30min
  • 6
    Bigos Wielkopolski
    6.Zrób zasmażkę ze smalcu i mąki, dodaj do bigosu. Gotuj do miękkości na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    KOSTKA DO MIĘS PIECZENIOWA KNORR

    Kostka do mięs pieczeniowa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ORZEŹWIAJĄCE LETNIE ZUPY. TRADYCYJNY POLSKI CHŁODNIK Z BURAKÓW.

    Dziś chciałbym oddać honory naszej tradycyjnej zupie na zimno czyli chłodnikowi z burakami l...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Ryż smażony z warzywami, Gęsta zupa krem z soczewicą, Sałatka z buraczkami i malinami , Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami, Przepis z sałatka z pora i jajek -, Zupa Harira z ciecierzycą, Przepis z przystawki ciasto francuskie, Przepis z salatki z kurczaka -, Knedle z truskawkami, Tortilla - VIDEO, Sos włoski do spaghetti, Ziemniaki z farszem z kurczaka, Tłusty czwartek, Zrazy wołowe faszerowane wątróbką, Pierś z kurczaka pieczona, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Sznycelki drobiowe po francusku, Polędwiczka z grzybami, Papryka nadziewana mięsem z dzika, Indyk, Pasztet, Przepis z sos mielone, Zupa z dyni, Przekąski, Sałatka gyros warstwowa, Pierogi ze szpinakiem, Wiosenne kanapki “Motylek”, sałatki z makaronem i szynka, Wege spaghetti, Kremowe tagliatelle z kurczakiem i brokułami, placek po węgiersku z kurczakiem, Zupa dyniowa, Łosoś, Potrawka ziemniaczano-pomidorowa, Sos beszamelowy , Papryka, Zupa pieczarkowa, szpinak z patelni, losos z grilla w folii, Przepis z naleśniki z farszem z kurczaka, Przepis z zupa ni, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Przepis z sałatka z kalafiorem i sosem czosnkowym, Przepis z sałatka z kiwi, Przepis z oleju, Sorbet cytrynowy, Mintaj w cieście, mielone smażone, Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą, czerwonej fasoli, Żółta sałatka z ananasem i kukurydzą, Barszcz, Oryginalne włoskie ciasto na pizzę, zupy latwe, Pstrąg, Przepis z mieszanka chińska, Zupa z soczewicy, Leczo - VIDEO , sosy do ryz, Placki ziemniaczane, Przepis z tarta ciasto francuskie, Przepis z gotowane piersi z kurczaka, Extra ziołowa lasagne z grillowanym bakłażanem, Schab w pięciu smakach