Dodaj do ksiązki kucharskiej Bigos Wielkopolski

Bigos Wielkopolski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Bigos Wielkopolski - składniki:

  • kapusta kiszona - 0.5 kilograma
  • kapusta biała - 0.5 kilograma
  • Kostka do mięs pieczeniowa Knorr - 2 sztuki
  • boczek wędzony - 30 dekagramów
  • kiełbasa zwyczajna - 30 dekagramów
  • Mięso wieprzowe, karkówka - 40 dekagramów
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • cebula - 1 sztuka
  • suszone grzyby - 5 sztuk
  • suszone śliwki - 5 sztuk
  • smalec - 1 łyżka
  • mąka - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • majeranek - 1 łyżka
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 3 sztuki

Bigos Wielkopolski - Sposób przygotowania:

  1. Wędzony boczek ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, następnie pokrój go w kostkę.
  2. Do wywaru z boczku dodaj poszatkowaną kapustę kwaszoną i białą. Dodaj kostki Knorr i gotuj około 30 minut.
  3. Karkówkę i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
  4. Dodaj wcześniej namoczone grzyby pokrojone w kostkę i przecier. Duś pod przykryciem kilka minut.
  5. Gdy mięso będzie miękkie, przełóż do kapusty i dodaj boczek, kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz namoczone suszone śliwki. Całość dopraw majerankiem i przeciśniętym czosnkiem. Dokładnie wymieszaj. Duś powoli kolejne 30 minut.
  6. Zrób zasmażkę ze smalcu i mąki, dodaj do bigosu. Gotuj do miękkości na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Dodaj do książki kucharskiej

BIGOS WIELKOPOLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Bigos Wielkopolski
    1.Wędzony boczek ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, następnie pokrój go w kostkę.
  • 2
    Bigos Wielkopolski
    2.Do wywaru z boczku dodaj poszatkowaną kapustę kwaszoną i białą. Dodaj kostki Knorr i gotuj około 30 minut.
  • 3
    Bigos Wielkopolski
    3.Karkówkę i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
  • 4
    Bigos Wielkopolski
    4.Dodaj wcześniej namoczone grzyby pokrojone w kostkę i przecier. Duś pod przykryciem kilka minut.
  • 5
    Bigos Wielkopolski
    5.Gdy mięso będzie miękkie, przełóż do kapusty i dodaj boczek, kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz namoczone suszone śliwki. Całość dopraw majerankiem i przeciśniętym czosnkiem. Dokładnie wymieszaj. Duś powoli kolejne 30 minut.
  • 6
    Bigos Wielkopolski
    6.Zrób zasmażkę ze smalcu i mąki, dodaj do bigosu. Gotuj do miękkości na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    KOSTKA DO MIĘS PIECZENIOWA KNORR

    Kostka do mięs pieczeniowa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka z kurczakiem i ryżem, Tatar z wołowiny z kolendrą i imbirem, Przepis z ziemniaki pokrojone w plastry, Ciasto na pizze, Żeberka, Potrawka z kurczaka, Żeberka - VIDEO, Zupa cebulowa, zupa serowa z serków topionych -, Wigilijna kapusta z groszkiem, Placek drożdżowy z rabarbarem, Zwiebelkuchen, pieczone ćwiartki z kurczaka, sos miesmy, Chłopski kociołek, Przepis z bitki wołowe duszone w warzywach, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , makaron dla dzieci, Gyros, Lasagne z owocami morza, Przepis z Kurczak kostka, Przepis z kotlet j, sałatka z gotowanych ziemniaków, Zawijaski z serem i natką pietruszki, sos makaronu, Pyszne placki ziemniaczane, Jabłecznik z budyniową kołderką, Obiad, Przepis z kurczak duszony w warzywach, Przepis z obiad s, Pomidorowy sos do pizzy, Tort naleśnikowy, Sałatka Gyros, Kotlety wieprzowe z szałwią i jabłkiem, Przepis z krewetki mrożone, Leczo, Carbonara, wieprzowina w sosie chrzanowym, racuszki z jabłkami, Błyskawiczne śledzie po szlachecku w majonezie, Warzywna sałatka z ciecierzycą , Lasagne, Piersi kurczaka po lwowsku, Łazanki z kapustą kiszoną, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Kotlety z ryżu z serem, Sałatka z Walencji, Sałatka z tuńczykiem, Zupa pieczarkowa, Zapiekanki, Zupa jarzynowa, mieso na s, Przepis z makaron z chili, Zupa pieczarkowa, Śniadaniowe kiełbaski z puree ziemniaczano-marchewkowym, Żeberka - VIDEO, Jabłka z makrelą, Zupa z soczewicy, Przepis z oliwa z czosnkiem, Kotlety wieprzowe z szałwią i jabłkiem, filet z pieprzem, Przepis z kiszone, żurawina suszona, Sałatka z selera i buraczków z jabłkiem