Dodaj do ksiązki kucharskiej Bigos Wielkopolski

Bigos Wielkopolski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Bigos Wielkopolski - składniki:

  • kapusta kiszona - 0.5 kilograma
  • kapusta biała - 0.5 kilograma
  • Kostka do mięs pieczeniowa Knorr - 2 sztuki
  • boczek wędzony - 30 dekagramów
  • kiełbasa zwyczajna - 30 dekagramów
  • Mięso wieprzowe, karkówka - 40 dekagramów
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • cebula - 1 sztuka
  • suszone grzyby - 5 sztuk
  • suszone śliwki - 5 sztuk
  • smalec - 1 łyżka
  • mąka - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • majeranek - 1 łyżka
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 3 sztuki

Bigos Wielkopolski - Sposób przygotowania:

  1. Wędzony boczek ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, następnie pokrój go w kostkę.
  2. Do wywaru z boczku dodaj poszatkowaną kapustę kwaszoną i białą. Dodaj kostki Knorr i gotuj około 30 minut.
  3. Karkówkę i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
  4. Dodaj wcześniej namoczone grzyby pokrojone w kostkę i przecier. Duś pod przykryciem kilka minut.
  5. Gdy mięso będzie miękkie, przełóż do kapusty i dodaj boczek, kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz namoczone suszone śliwki. Całość dopraw majerankiem i przeciśniętym czosnkiem. Dokładnie wymieszaj. Duś powoli kolejne 30 minut.
  6. Zrób zasmażkę ze smalcu i mąki, dodaj do bigosu. Gotuj do miękkości na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Dodaj do książki kucharskiej

BIGOS WIELKOPOLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Bigos Wielkopolski
    1.Wędzony boczek ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, następnie pokrój go w kostkę.
  • 2
    Bigos Wielkopolski
    2.Do wywaru z boczku dodaj poszatkowaną kapustę kwaszoną i białą. Dodaj kostki Knorr i gotuj około 30 minut.
  • 3
    Bigos Wielkopolski
    3.Karkówkę i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
  • 4
    Bigos Wielkopolski
    4.Dodaj wcześniej namoczone grzyby pokrojone w kostkę i przecier. Duś pod przykryciem kilka minut.
  • 5
    Bigos Wielkopolski
    5.Gdy mięso będzie miękkie, przełóż do kapusty i dodaj boczek, kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz namoczone suszone śliwki. Całość dopraw majerankiem i przeciśniętym czosnkiem. Dokładnie wymieszaj. Duś powoli kolejne 30 minut.
  • 6
    Bigos Wielkopolski
    6.Zrób zasmażkę ze smalcu i mąki, dodaj do bigosu. Gotuj do miękkości na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    KOSTKA DO MIĘS PIECZENIOWA KNORR

    Kostka do mięs pieczeniowa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z zapiekanki z pieczarkami i serem, przepisy na rybę, Przepis z sos brokulowy, Dynia, Zupa pomidorowa, Zapiekanka z naleśników z morelami, Zupa ogórkowa - VIDEO, Sałatka grecka z fetą, Wigilijna czarna kapusta ., Murzynek, puszyste na, Gyros, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i szpinakiem, Placki po węgiersku, Zapiekanka meksykańska, Szpinak, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, Sałatka z brokułami i jajkiem, Sos „ambasador”, Przepis z przepis na kluski ś, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, zupa shreka, Placek po cygańsku z kiełkami słonecznika, Królik faszerowany, obiad z krewetek, Wigilijna czarna kapusta ., Zapiekanka meksykańska, ryz przepisy, Delikatny schab, Sałatka gyros wegetariańska, Mielone, wykwintne zupy, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Zupa jarzynowa, Pieczeń, Gulasz wieprzowy z łopatki, Zapiekanki, Muszelki z grillowanym kurczakiem, Salsa, Ciastka francuskie z serem, Roladki z parówkami, z masą, jak gotowa ry, Pasta serowa do chleba, Burritos - VIDEO, Steki z tuńczyka z pikantnym kremem z avocado, Przepis z szpinak tradycyjny, Zupa z soczewicy, salatka wegetarianska, Faszerowane cukinie , Ruloniki ze szpinakiem, chleb pi, Makaron, Przepis z puszki czerwonej fasoli, sałatka z kraba, Sałatka z tuńczykiem, Przepis z kotleciki z jajek i ryżu, mięso mielone z jajkiem, Sałatka z kapusty pekińskiej , sałatka z brokułami i tuńczykiem, zupa bulgarska, Delikatny schab, Karp w galarecie