Dodaj do ksiązki kucharskiej Bigos Wielkopolski

Bigos Wielkopolski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Bigos Wielkopolski - składniki:

  • kapusta kiszona - 0.5 kilograma
  • kapusta biała - 0.5 kilograma
  • Kostka do mięs pieczeniowa Knorr - 2 sztuki
  • boczek wędzony - 30 dekagramów
  • kiełbasa zwyczajna - 30 dekagramów
  • Mięso wieprzowe, karkówka - 40 dekagramów
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • cebula - 1 sztuka
  • suszone grzyby - 5 sztuk
  • suszone śliwki - 5 sztuk
  • smalec - 1 łyżka
  • mąka - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • majeranek - 1 łyżka
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 3 sztuki

Bigos Wielkopolski - Sposób przygotowania:

  1. Wędzony boczek ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, następnie pokrój go w kostkę.
  2. Do wywaru z boczku dodaj poszatkowaną kapustę kwaszoną i białą. Dodaj kostki Knorr i gotuj około 30 minut.
  3. Karkówkę i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
  4. Dodaj wcześniej namoczone grzyby pokrojone w kostkę i przecier. Duś pod przykryciem kilka minut.
  5. Gdy mięso będzie miękkie, przełóż do kapusty i dodaj boczek, kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz namoczone suszone śliwki. Całość dopraw majerankiem i przeciśniętym czosnkiem. Dokładnie wymieszaj. Duś powoli kolejne 30 minut.
  6. Zrób zasmażkę ze smalcu i mąki, dodaj do bigosu. Gotuj do miękkości na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Dodaj do książki kucharskiej

BIGOS WIELKOPOLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Bigos Wielkopolski
    1.Wędzony boczek ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, następnie pokrój go w kostkę.
  • 2
    Bigos Wielkopolski
    2.Do wywaru z boczku dodaj poszatkowaną kapustę kwaszoną i białą. Dodaj kostki Knorr i gotuj około 30 minut.
  • 3
    Bigos Wielkopolski
    3.Karkówkę i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
  • 4
    Bigos Wielkopolski
    4.Dodaj wcześniej namoczone grzyby pokrojone w kostkę i przecier. Duś pod przykryciem kilka minut.
  • 5
    Bigos Wielkopolski
    5.Gdy mięso będzie miękkie, przełóż do kapusty i dodaj boczek, kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz namoczone suszone śliwki. Całość dopraw majerankiem i przeciśniętym czosnkiem. Dokładnie wymieszaj. Duś powoli kolejne 30 minut.
  • 6
    Bigos Wielkopolski
    6.Zrób zasmażkę ze smalcu i mąki, dodaj do bigosu. Gotuj do miękkości na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    KOSTKA DO MIĘS PIECZENIOWA KNORR

    Kostka do mięs pieczeniowa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zielona kanapka z pastą z bobu oraz serem feta , Przepis z dania z piersi kurczaka z warzywami, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, ZAPIEKANKA kostka, Sałatka z kapusty pekińskiej , Placuszki z cukinii, Placuszki z cukinii, Zupa krem, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Gnocchi mocno pomidorowe z nutką kolendry i kurczakiem, Zielona kanapka z pastą z awokado i łososiem , Zupa fasolowa, Przepis z meksykanskie chili, Gyros z kurczakiem, Szybki obiad, Ryba po grecku, Kaczka, ryba w winie, Kanapki z wiejskim serkiem, curry i kiełkami słonecznika, Dania z ryżem, Spaghetti , Słodkie kuleczki Gulab Jamun, Pikantna sałatka z kurczaka i papryki, Zielona kanapka z pastą z bobu oraz serem feta , Wrześniowy sos do jagnięciny, Dania z makaronem, Przepis z nalesniki z dodatkami, przepisy po rosyjsku, kostka bazylia, Przepis z owoce kandyzowane, Nugettsy inaczej, Szpinak z fetą w cieście francuskim, Zupa pomidorowa, Indyk w curry, Galaretki drobiowe, WARZYWA NA PATELNIĘ, Przepis z sos do kaszy gryczanej, Przepis z Prowansalska tarta, kurczak panierowany, ziemniaki pieczone puree, Zupa szczawiowa, Zapiekanka rodzinna, Przepis z obiad cukinia, Przepis z kotlety cielęce, Pulpety z kapustą pekińską, Lasagne drobiowa, Warzywa, Ciasto czekoladowe, Przepis z na ciasteczka, Przepis z kurczak musztarda, Zapiekanka śledziowa, Sałatka Gyros, Kotlety, krem b, Przepis z kurczak miod, Gulasz, Pstrąg, Kanapki z wędzonym kurczakiem, oscypkiem i żurawiną, Zapiekanka makaronowa, Przepis z gotowany boczek, Bezy cytrynowe z dodatkiem kremu i truskawek, Zupa z soczewicy, Aromatyczna karkówka z patelni, Przepis z sałatka z grzybami mun