Dodaj do ksiązki kucharskiej Bigos Wielkopolski

Bigos Wielkopolski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Bigos Wielkopolski - składniki:

  • kapusta kiszona - 0.5 kilograma
  • kapusta biała - 0.5 kilograma
  • boczek wędzony - 30 dekagramów
  • kiełbasa zwyczajna - 30 dekagramów
  • Kostka do mięs pieczeniowa Knorr - 2 sztuki
  • Mięso wieprzowe, karkówka - 40 dekagramów
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • cebula - 1 sztuka
  • suszone grzyby - 5 sztuk
  • suszone śliwki - 5 sztuk
  • smalec - 1 łyżka
  • mąka - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • majeranek - 1 łyżka
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 3 sztuki

Bigos Wielkopolski - Sposób przygotowania:

  1. Wędzony boczek ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. następnie pokrój go w kostkę.
  2. Do wywarem z boczku dodaj poszatkowaną kapustę kwaszoną i białą pokrojoną. Dodaj kostki Knorr i gotuj ok. 30min.
  3. Karkówkę i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
  4. Dodaj wcześniej namoczone grzyby pokrojone w kostkę i przecier. Duś pod przykryciem kilka minut.
  5. Gdy mięso będzie miękkie, przełóż do kapusty i dodaj boczek, kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz namoczone suszone śliwki. Całość dopraw majerankiem i przeciśniętym czosnkiem. Dokładnie wymieszaj. Duś powoli kolejne 30min
  6. Zrób zasmażkę ze smalcu i mąki, dodaj do bigosu. Gotuj do miękkości na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Dodaj do książki kucharskiej

BIGOS WIELKOPOLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Bigos Wielkopolski
    1.Wędzony boczek ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. następnie pokrój go w kostkę.
  • 2
    Bigos Wielkopolski
    2.Do wywarem z boczku dodaj poszatkowaną kapustę kwaszoną i białą pokrojoną. Dodaj kostki Knorr i gotuj ok. 30min.
  • 3
    Bigos Wielkopolski
    3.Karkówkę i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
  • 4
    Bigos Wielkopolski
    4.Dodaj wcześniej namoczone grzyby pokrojone w kostkę i przecier. Duś pod przykryciem kilka minut.
  • 5
    Bigos Wielkopolski
    5.Gdy mięso będzie miękkie, przełóż do kapusty i dodaj boczek, kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz namoczone suszone śliwki. Całość dopraw majerankiem i przeciśniętym czosnkiem. Dokładnie wymieszaj. Duś powoli kolejne 30min
  • 6
    Bigos Wielkopolski
    6.Zrób zasmażkę ze smalcu i mąki, dodaj do bigosu. Gotuj do miękkości na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    KOSTKA DO MIĘS PIECZENIOWA KNORR

    Kostka do mięs pieczeniowa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LETNIA OCHŁODA. JESZCZE O CHŁODNIKACH.

    I jeszcze jeden rodzaj chłodników, które chciałbym Wam zaproponować. Na mleku, ale bez burak...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z zapiekanka z ryżem i warzywami, Polędwiczki wieprzowe, Przepis z ryż z kurczakiem, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Obiad ryż z warzywami, Golonka, Kawa z wiśniami i lodami Czekoladowa Wiśnia Carte d'Or, Kalafior, Truskawkowe semifreddo, Łosoś z warzywami i syropem klonowym, obiad pierś z kurczaka, dania główne z wołowiny, Sałatka z kiełków słonecznika z grillowanym kurczakiem, naleśniki bez mleka -, Kisiel o smaku owocowym, Włoska sałatka z fasolką szparagową, Kotleciki panierowane w płatkach owsianych, Przepis z zupa gulaszowa po wegiersku, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Zupa pomidorowa, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Placek po zbójnicku wersja 1, Pasta z kurczakiem i cukinią, Ślimaki kurczakowo- serowe , Kolorowy krupnik z pęczakiem, Sos czosnkowy , Przepisy świąteczne, Warzywa w curry z jogurtem, Faszerowane jajka, Przepis z piersi z kurczaka z warzywami -, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, zapiekanki mięsne, Przepis z zapiekanki warzywne, Ryba po grecku, Sałatka z kapusty pekińskiej , Przepis z makaron na obiad, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Smażony schab z sałatką i ryżem, Pstrąg, Zapiekanka z ziemniakow, Ślimaki kurczakowo- serowe , sałatka z piersi kurczaka, ryż z warzywami na patelnie, Spaghetti bolognese - VIDEO, nalesniki z szpinakiem, ryż - obiad, Zielona lasagne, Placki ziemniaczane, Polędwiczka z grzybami, Przepis z salatki makaronowe, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Żurek, zapiekanka z makaronem kiełbasa i serem, Przepis z przystawki z łososia wędzonego, Złocisty dorsz z aromatyczną salsą, zapiekanki z ziemniaków, Stek po florencku, Duszone ziemniaki z oliwkami, Zupa z kurek, Śledzie, Sałatka z brokułami - VIDEO , Kofta kebab z sałatką Fatush, ryba w piekarniku, Przekąski