Dodaj do ksiązki kucharskiej Bigos Wielkopolski

Bigos Wielkopolski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Bigos Wielkopolski - składniki:

  • kapusta kiszona - 0.5 kilograma
  • kapusta biała - 0.5 kilograma
  • boczek wędzony - 30 dekagramów
  • kiełbasa zwyczajna - 30 dekagramów
  • Kostka do mięs pieczeniowa Knorr - 2 sztuki
  • Mięso wieprzowe, karkówka - 40 dekagramów
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • cebula - 1 sztuka
  • suszone grzyby - 5 sztuk
  • suszone śliwki - 5 sztuk
  • smalec - 1 łyżka
  • mąka - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • majeranek - 1 łyżka
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 3 sztuki

Bigos Wielkopolski - Sposób przygotowania:

  1. Wędzony boczek ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. następnie pokrój go w kostkę.
  2. Do wywarem z boczku dodaj poszatkowaną kapustę kwaszoną i białą pokrojoną. Dodaj kostki Knorr i gotuj ok. 30min.
  3. Karkówkę i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
  4. Dodaj wcześniej namoczone grzyby pokrojone w kostkę i przecier. Duś pod przykryciem kilka minut.
  5. Gdy mięso będzie miękkie, przełóż do kapusty i dodaj boczek, kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz namoczone suszone śliwki. Całość dopraw majerankiem i przeciśniętym czosnkiem. Dokładnie wymieszaj. Duś powoli kolejne 30min
  6. Zrób zasmażkę ze smalcu i mąki, dodaj do bigosu. Gotuj do miękkości na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Dodaj do książki kucharskiej

BIGOS WIELKOPOLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Bigos Wielkopolski
    1.Wędzony boczek ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. następnie pokrój go w kostkę.
  • 2
    Bigos Wielkopolski
    2.Do wywarem z boczku dodaj poszatkowaną kapustę kwaszoną i białą pokrojoną. Dodaj kostki Knorr i gotuj ok. 30min.
  • 3
    Bigos Wielkopolski
    3.Karkówkę i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
  • 4
    Bigos Wielkopolski
    4.Dodaj wcześniej namoczone grzyby pokrojone w kostkę i przecier. Duś pod przykryciem kilka minut.
  • 5
    Bigos Wielkopolski
    5.Gdy mięso będzie miękkie, przełóż do kapusty i dodaj boczek, kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz namoczone suszone śliwki. Całość dopraw majerankiem i przeciśniętym czosnkiem. Dokładnie wymieszaj. Duś powoli kolejne 30min
  • 6
    Bigos Wielkopolski
    6.Zrób zasmażkę ze smalcu i mąki, dodaj do bigosu. Gotuj do miękkości na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    KOSTKA DO MIĘS PIECZENIOWA KNORR

    Kostka do mięs pieczeniowa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. NA CIEPŁO I W ZUPACH.

    Dziś także o bobie, zielonym, letnim skarbie. W najprostszej postaci można podać go na ciepł...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zapiekane naleśniki po bolońsku, Przepis z Bulion z oliwą z oliwek z ziołami, piers z kurczaka w panierce, Wrappy klasyczne, zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , sos do pulpetów, Przepis z z groszkiem ptysiowym, Przepis z sos do zapiekanki makaronowej, Kurczak nadziewany ryżem i papryką, Naleśniki ze szpinakiem i camembertem, Gołąbki z nadzieniem drobiowym, Gulasz z cukini, Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami, Zupa z soczewicy, Sałatka z szynką i serem, Zapiekanki, Papryka, Zupa cebulowa, Karp w galarecie, Bigos domowy, przepisy zu, kurczak w oliwie, Kremowe tagliatelle z kurczakiem i brokułami, Przepis z porcja rosołowa z kurczaka, Sos sardynkowy II, Przepis z deser galaretka, Szparagowy talerz, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, zupo pomidorowa, Przepis z pieczen ze schabu, Polędwiczka z grzybami, Krem brokułowy, Zapiekanka z bakłażana, pomidorów i parmezanu, Sałatka z tuńczykiem, Jajka w sosie tatarskim , Sałatka cezar, Soczewica - puree, "Żółwiki" marakonowe z nadzieniem i sosem serowo-pieczarkowym, Pieczeń, kolorowa za, Zupa kalafiorowa, Tarta z brukselką, Kluski , Orientalna sałata z makaronem ryżowym i wędzoną makrelą, Przepis z na miodzie, Creme brulee, Dynia, Przepis z pierogi ze szpinakiem przepis, Ruloniki ze szpinakiem, dania z serem feta, Schab, Tortilla - VIDEO, Placki ziemniaczane w japońskim stylu, przepis na sos spaghetti z pomidorów, ziemniaki z czosnkiem, Karkówka, Sałatki z kurczakiem, Zapiekany makaron ze szpinakiem, Tłusty czwartek, Przepis z jajka kurczak, po prostu gotuj, Naleśniki z kurczakiem i grzybami