Dodaj do ksiązki kucharskiej Bigos Wielkopolski

Bigos Wielkopolski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Bigos Wielkopolski - składniki:

  • kapusta kiszona - 0.5 kilograma
  • kapusta biała - 0.5 kilograma
  • Kostka do mięs pieczeniowa Knorr - 2 sztuki
  • boczek wędzony - 30 dekagramów
  • kiełbasa zwyczajna - 30 dekagramów
  • Mięso wieprzowe, karkówka - 40 dekagramów
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • cebula - 1 sztuka
  • suszone grzyby - 5 sztuk
  • suszone śliwki - 5 sztuk
  • smalec - 1 łyżka
  • mąka - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • majeranek - 1 łyżka
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 3 sztuki

Bigos Wielkopolski - Sposób przygotowania:

  1. Wędzony boczek ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, następnie pokrój go w kostkę.
  2. Do wywaru z boczku dodaj poszatkowaną kapustę kwaszoną i białą. Dodaj kostki Knorr i gotuj około 30 minut.
  3. Karkówkę i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
  4. Dodaj wcześniej namoczone grzyby pokrojone w kostkę i przecier. Duś pod przykryciem kilka minut.
  5. Gdy mięso będzie miękkie, przełóż do kapusty i dodaj boczek, kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz namoczone suszone śliwki. Całość dopraw majerankiem i przeciśniętym czosnkiem. Dokładnie wymieszaj. Duś powoli kolejne 30 minut.
  6. Zrób zasmażkę ze smalcu i mąki, dodaj do bigosu. Gotuj do miękkości na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Dodaj do książki kucharskiej

BIGOS WIELKOPOLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Bigos Wielkopolski
    1.Wędzony boczek ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, następnie pokrój go w kostkę.
  • 2
    Bigos Wielkopolski
    2.Do wywaru z boczku dodaj poszatkowaną kapustę kwaszoną i białą. Dodaj kostki Knorr i gotuj około 30 minut.
  • 3
    Bigos Wielkopolski
    3.Karkówkę i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
  • 4
    Bigos Wielkopolski
    4.Dodaj wcześniej namoczone grzyby pokrojone w kostkę i przecier. Duś pod przykryciem kilka minut.
  • 5
    Bigos Wielkopolski
    5.Gdy mięso będzie miękkie, przełóż do kapusty i dodaj boczek, kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz namoczone suszone śliwki. Całość dopraw majerankiem i przeciśniętym czosnkiem. Dokładnie wymieszaj. Duś powoli kolejne 30 minut.
  • 6
    Bigos Wielkopolski
    6.Zrób zasmażkę ze smalcu i mąki, dodaj do bigosu. Gotuj do miękkości na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    KOSTKA DO MIĘS PIECZENIOWA KNORR

    Kostka do mięs pieczeniowa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Szybki chłodnik z buraczków, Ziemniaki, Sos czosnkowy , Zupa pomidorowa, Murzynek z kremem bananowo-kokosowym, Przepis z ryba z czosnkiem, Placek po zbójnicku wersja 1, Zupa grochowa, Przepis z sos g, Przekąski, dodaj, Indyk, zupa pomidorowa cebula, Karp, Ziemniaki zapiekane, Gulasz węgierski z kurczakiem, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Polędwiczki, Quesadillas - VIDEO, pieczone pierożki z warzywami, Przepis z mięso mielone knorr, Pstrąg w liściach kapusty, Sos madera, łodyga selera naciowego, Sałatka Cobb z kurczakiem, Zapiekana cukinia z ryżem i sosem beszamelowym, Sałatka Nicejska, Przepis z naleśniki z cynamonem, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Przepis z ryż kukurydza, Jarzynowa zupa z soczewicą, Makaron z oliwkami , Przepis z salatka kurczak, boczek na obiad, Kanapki na imprezę z szynką, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, ryba z piekarnika z warzywami, Szpinak zapiekany z beszamelem, Zapiekane pieczarki, Przepis z marynata do karkówki z grilla, Przepisy świąteczne, Indyjskie curry z kurczakiem, Risotto, Bigos, Przepis z sosy ostry pomidorowy, Przepis z ryż v, Miękki mus z ryby, Kremowa zupa z dyni, Pieczone ziemniaki, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Przepis z sos do pizzy knorr, przepisy po niemiecku, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Placek po cygańsku zapiekany z serem, Przepis z sos z czerwonej papryki, Indyk z papryką, Przepis z sosy da makaronu, Zapiekanka z mięsem, Sola po normandzku, Gyros z kurczakiem, Kurczak, Przepis z salatka z makaronem kokardki i tuńczykiem, Pierś z kurczaka pieczona, Szpinak zapiekany z beszamelem