Dodaj do ksiązki kucharskiej Bigos Wielkopolski

Bigos Wielkopolski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Bigos Wielkopolski - składniki:

  • kapusta kiszona - 0.5 kilograma
  • kapusta biała - 0.5 kilograma
  • Kostka do mięs pieczeniowa Knorr - 2 sztuki
  • boczek wędzony - 30 dekagramów
  • kiełbasa zwyczajna - 30 dekagramów
  • Mięso wieprzowe, karkówka - 40 dekagramów
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • cebula - 1 sztuka
  • suszone grzyby - 5 sztuk
  • suszone śliwki - 5 sztuk
  • smalec - 1 łyżka
  • mąka - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • majeranek - 1 łyżka
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 3 sztuki

Bigos Wielkopolski - Sposób przygotowania:

  1. Wędzony boczek ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, następnie pokrój go w kostkę.
  2. Do wywaru z boczku dodaj poszatkowaną kapustę kwaszoną i białą. Dodaj kostki Knorr i gotuj około 30 minut.
  3. Karkówkę i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
  4. Dodaj wcześniej namoczone grzyby pokrojone w kostkę i przecier. Duś pod przykryciem kilka minut.
  5. Gdy mięso będzie miękkie, przełóż do kapusty i dodaj boczek, kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz namoczone suszone śliwki. Całość dopraw majerankiem i przeciśniętym czosnkiem. Dokładnie wymieszaj. Duś powoli kolejne 30 minut.
  6. Zrób zasmażkę ze smalcu i mąki, dodaj do bigosu. Gotuj do miękkości na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Dodaj do książki kucharskiej

BIGOS WIELKOPOLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Bigos Wielkopolski
    1.Wędzony boczek ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, następnie pokrój go w kostkę.
  • 2
    Bigos Wielkopolski
    2.Do wywaru z boczku dodaj poszatkowaną kapustę kwaszoną i białą. Dodaj kostki Knorr i gotuj około 30 minut.
  • 3
    Bigos Wielkopolski
    3.Karkówkę i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
  • 4
    Bigos Wielkopolski
    4.Dodaj wcześniej namoczone grzyby pokrojone w kostkę i przecier. Duś pod przykryciem kilka minut.
  • 5
    Bigos Wielkopolski
    5.Gdy mięso będzie miękkie, przełóż do kapusty i dodaj boczek, kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz namoczone suszone śliwki. Całość dopraw majerankiem i przeciśniętym czosnkiem. Dokładnie wymieszaj. Duś powoli kolejne 30 minut.
  • 6
    Bigos Wielkopolski
    6.Zrób zasmażkę ze smalcu i mąki, dodaj do bigosu. Gotuj do miękkości na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    KOSTKA DO MIĘS PIECZENIOWA KNORR

    Kostka do mięs pieczeniowa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DLACZEGO MIĘSO POWINNO BYĆ SMAŻONE PRZED DUSZENIEM CZY PIECZENIEM?

    Udane danie to nie tylko składniki. O tym, jak smakować będzie potrawa decyduje także sposób...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Wykwintna sałatka śledziowa z majonezem , na obiad makarony, Przepis z kapusta wi, Kluski , Chrupiące pikantne orzechy, Kalafior, sos curry do kurczaka, Przepis z lasagne z mięsem mielonym, ciasto na naleśniki na słodko, Eskalopki z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym, Barszcz biały, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, makaron z ser, Kanapeczki z nachosów, Przepis z zupa serowa z serków topionych -, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Stroganoff z kiełbasy, obiad z sznycla z indyka, Sałatki, Pory w sosie majonezowo- musztardowym, Polędwiczka wieprzowa w liściach winogron, Bób z groszkiem zielonym i karczochami, Włoska zupa minestrone z boczkiem i makaronem, Kebab, Ryba po grecku, Pierogi, zupa na zeberkach, Kurczak z pieca, knorr z pieczarkami, Przepis z krewetki koktajlowe, Pasta litewska, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Krewetki z ananasem, sałatki z wędzonym kurczakiem -, Przepis z obiad w pół godziny, Placki ziemniaczane, Zupa szczawiowa, Udka, Schab, Spaghetti z owocami morza, Słoneczne kanapki z warzywami do szkoły, Barszcz ukraiński , Roladki z polędwicy wieprzowej, Ogórek, obiad z miesa mielonego, Sałatka pomidorowa z rzodkiewkami, Marynowane pomidorowo-ziołowe śledzie, WYJĄTKOWA ZUPA PIECZARKOWA, Przepis z cukier i sól, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Zupa pomidorowa, Pasztet, pieczone podudzia z kurczaka, Penne z groszkiem w sosie pomidorowym, Placki ziemniaczane, Sałatka à la kebab , Camembert w bulionowej panierce, mieso z piekarnika, Przepis z żeberka pieczone -, Zupa z dyni, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, boczek pi, Kofta z sosem paprykowo-ziołowym