Dodaj do ksiązki kucharskiej Bigos Wielkopolski

Bigos Wielkopolski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Bigos Wielkopolski - składniki:

  • kapusta kiszona - 0.5 kilograma
  • kapusta biała - 0.5 kilograma
  • Kostka do mięs pieczeniowa Knorr - 2 sztuki
  • boczek wędzony - 30 dekagramów
  • kiełbasa zwyczajna - 30 dekagramów
  • Mięso wieprzowe, karkówka - 40 dekagramów
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • cebula - 1 sztuka
  • suszone grzyby - 5 sztuk
  • suszone śliwki - 5 sztuk
  • smalec - 1 łyżka
  • mąka - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • majeranek - 1 łyżka
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 3 sztuki

Bigos Wielkopolski - Sposób przygotowania:

  1. Wędzony boczek ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, następnie pokrój go w kostkę.
  2. Do wywaru z boczku dodaj poszatkowaną kapustę kwaszoną i białą. Dodaj kostki Knorr i gotuj około 30 minut.
  3. Karkówkę i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
  4. Dodaj wcześniej namoczone grzyby pokrojone w kostkę i przecier. Duś pod przykryciem kilka minut.
  5. Gdy mięso będzie miękkie, przełóż do kapusty i dodaj boczek, kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz namoczone suszone śliwki. Całość dopraw majerankiem i przeciśniętym czosnkiem. Dokładnie wymieszaj. Duś powoli kolejne 30 minut.
  6. Zrób zasmażkę ze smalcu i mąki, dodaj do bigosu. Gotuj do miękkości na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Dodaj do książki kucharskiej

BIGOS WIELKOPOLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Bigos Wielkopolski
    1.Wędzony boczek ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, następnie pokrój go w kostkę.
  • 2
    Bigos Wielkopolski
    2.Do wywaru z boczku dodaj poszatkowaną kapustę kwaszoną i białą. Dodaj kostki Knorr i gotuj około 30 minut.
  • 3
    Bigos Wielkopolski
    3.Karkówkę i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
  • 4
    Bigos Wielkopolski
    4.Dodaj wcześniej namoczone grzyby pokrojone w kostkę i przecier. Duś pod przykryciem kilka minut.
  • 5
    Bigos Wielkopolski
    5.Gdy mięso będzie miękkie, przełóż do kapusty i dodaj boczek, kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz namoczone suszone śliwki. Całość dopraw majerankiem i przeciśniętym czosnkiem. Dokładnie wymieszaj. Duś powoli kolejne 30 minut.
  • 6
    Bigos Wielkopolski
    6.Zrób zasmażkę ze smalcu i mąki, dodaj do bigosu. Gotuj do miękkości na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    KOSTKA DO MIĘS PIECZENIOWA KNORR

    Kostka do mięs pieczeniowa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą, Przepis z piers z indyka -, Przepis z potrawa po chińsku, Zapiekanka bałkańska, Przepis z przepisy na przystawki do obiadu, Przepis z makaron z kurczakiem po tajsku, Polędwica wieprzowa duszona w czerwonym winie z puree dyniowym oraz pikantnym sosem czekoladowym , Gołąbki, Przepis z przepisy z serem mozzarella, jajka z piekarnika, Gulasz po polsku - VIDEO, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Zupa pomidorowa, Sałatka z dyni z serem feta i pomidorkami cherry, Dynia, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Zupy, Kotleciki z kurczaka z szałwią i szynką - VIDEO, Schab w pięciu smakach, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Brokuły, Sałatka wędzony kurczak z mandarynkami, Przepis z obiad po wlosku, Świąteczny pasztet mieszany z suszonymi pomidorami , Zapiekanka meksykańska, Naleśniki, salatka z ryżem, Barszcz biały, Sałatka z tuńczykiem, Placek po zbójnicku wersja 1, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Greckie fondue, jajka z piekarnika, Przepis z filety kurczaka, mloda ka, Sos włoski do spaghetti, Pączki na parze, Przepis z mięso mielone po meksykańsku, Przystawki, Przepis z szpinak liście, Przepis z karkówka pieczona w całości, Pulpeciki z ziołami, zapiekanka na bu, Ziemniaki, kuchni chinskiej, Przepis z pieczona łopatka, Budyń z kalafiora, Piers makaron, Zapiekanka makaronowa, Zielona przekąska, Sałatka z mięsem krabowym i awokado - VIDEO, Kapusta z grochem, Warzywa, Przepis z salatki z serem feta, Przepis z krewetki po, Przepis z kurczak ziemniaki, Makaron z sosem śmietanowym, Ciasto nadziewane z kruszonką czekoladową, Przepis z mielone inaczej, Wstążki z kurczakiem i papryką , Sałatka z dynią w curry, Krokiety rybne, Baskijska tarta z kremem custard, Karp smażony na maśle