Dodaj do ksiązki kucharskiej Biszkopt z kremem i galaretką

Biszkopt z kremem i galaretką

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 6 osób łatwe Autor: Patrycja Zdziech

Biszkopt z kremem i galaretką - składniki:

  • jajka - 6 sztuk
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 2.5 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 2 opakowania
  • cukier - 1 szklanka
  • mleko - 500 mililitrów
  • cukier - 100 gramów
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • galaretka wiśniowa - 2 opakowania
  • woda - 800 mililitrów
  • żółtko - 1 sztuka
  • margaryna do formy - 1 łyżka
  • ciepła woda - 0.5 szklanki
  • cukier - 2 łyżeczki
  • aromat waniliowy - 1 łyżeczka

Biszkopt z kremem i galaretką - Sposób przygotowania:

  1. Galaretkę rozpuścić w 800 ml wody i odstawić do stężenia. Następnie przygotowuj tortownicę i wysmaruj ją lekko margaryną.
  2. BISZKOPT: jajka rozbić i wrzucić do miski, następnie wsypać szklankę cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego. Ubić mikserem na puszystą pianę. Mąkę przesiać przez sitko i z proszkiem do pieczenia dodać do masy. Wszystko razem wymieszać a następnie przelać do tortownicy . Piec w piekarniku nagrzanym na 150 STOPNI około do 20 minut aż będzie ciasto uzyska ładny złoty kolor.
  3. KREM: Połowę mleka wlać do małego rondelka. Połączyć z cukier i opakowaniem cukru waniliowego i lekko podgrzać . Resztę mleka połączyć z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i żółtkiem. Wymieszać i następnie wlać do pozostałego mleka w rondelku . Masę trzymać na małym ogniem i mieszać do powstania gęstego kremu. Krem odstawić do wystygnięcia.
  4. Upieczony biszkopt nasączyć połową szklanki wody wymieszaną z 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką aromatu waniliowego. Następnie krem rozsmarować na dolnej części biszkopta potem przykryć górą biszkopta. Na koniec na biszkopt wylać lekko tężejącą galaretkę. Całe ciasto wstawić do lodówki do momentu całkowitego stężenia galaretki. Gotowe !!!!
Dodaj do książki kucharskiej

BISZKOPT Z KREMEM I GALARETKĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Galaretkę rozpuścić w 800 ml wody i odstawić do stężenia. Następnie przygotowuj tortownicę i wysmaruj ją lekko margaryną.

2

BISZKOPT: jajka rozbić i wrzucić do miski, następnie wsypać szklankę cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego. Ubić mikserem na puszystą pianę. Mąkę przesiać przez sitko i z proszkiem do pieczenia dodać do masy. Wszystko razem wymieszać a następnie przelać do tortownicy . Piec w piekarniku nagrzanym na 150 STOPNI około do 20 minut aż będzie ciasto uzyska ładny złoty kolor.

3

KREM: Połowę mleka wlać do małego rondelka. Połączyć z cukier i opakowaniem cukru waniliowego i lekko podgrzać . Resztę mleka połączyć z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i żółtkiem. Wymieszać i następnie wlać do pozostałego mleka w rondelku . Masę trzymać na małym ogniem i mieszać do powstania gęstego kremu. Krem odstawić do wystygnięcia.

4

Upieczony biszkopt nasączyć połową szklanki wody wymieszaną z 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką aromatu waniliowego. Następnie krem rozsmarować na dolnej części biszkopta potem przykryć górą biszkopta. Na koniec na biszkopt wylać lekko tężejącą galaretkę. Całe ciasto wstawić do lodówki do momentu całkowitego stężenia galaretki. Gotowe !!!!

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    MAKARON I POMIDORY – MAŁŻEŃSTWO IDEALNE

    Zastanawiacie się pewnie jak to z tymi pomidorami jest, że jedne smakują tak, że nie można s...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK ZROBIĆ WRAŻENIE, CZYLI POMIDOROWA NA ROMANTYCZNY WIECZÓR

    O gazpacho ze świeżych pomidorów pisałem niedawno, ale mam dla Was przepis na wersję bardzie...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka z wędzonym pstrągiem, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Przepis z zupy przepisy knorr, Gulasz, Chinese please :)))) - czyli kurczak, ryż i warzywka, Dynia, Smaczne zapiekane bakłażany, Przepis z przepisy po angielsku, Gyros z kurczakiem, Krokiety z jajek na twardo, Fasola z wieprzowiną po hiszpańsku, Zapiekanka po rzymsku, Nadziewane makaronowe muszelki, pieczone ziemniaki w talarkach, Tost z kurczakiem i jajkiem (club sandwich) , Polędwiczki wieprzowe, Szpinak, Przepis z ryba pomidory, Zupa z dyni, Lasagne, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Dipy, Zupa krem z kurek z przepiórkami, Przepis z ryż na patelni, pieczona karkówka w piekarniku, Tajska zupa curry z kurczakiem, smazone pieczarki z cebula, pieczenie w folii aluminiowej, Przepis z ryba smażona z warzywami, Grillowany bakłażan z fix leczo , Przepis z knorr piers z kurczaka, Przepis z obiad z jajka, Makaron z brokułami, Przepis z lopatka bez kości, Ryż z zielonym groszkiem po indyjsku, Bułeczki z duszonymi grzybami, Przepis z przystawki z krewetek, Puszysta surówka z selera, czernina z kaczki, Piramidka z kurczaka , Sałatka Gyros, Przepis z salami przepis, Dania z ryżem, pasta do kanapek, Grzyby z winem w śmietanie, Zupa pieczarkowa, Makaron, Barszcz biały chrzanowy , Kluski , Tłusty czwartek, Przepis z najlepsza sałatka na świecie, Babka majonezowa, Risotto, Wieprzowina z ryżem curry, Sos czosnkowy na wódce, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, rolada bo, Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami – 2, Przepis z polskie naleśniki, Ziemniaki, Zupa krem, Kotlety brokułowe z fetą i pesto, Sałatka warzywna z tuńczykiem, sałata lodowa