Dodaj do ksiązki kucharskiej Biszkopt z kremem i galaretką

Biszkopt z kremem i galaretką

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 6 osób łatwe Autor: Patrycja Zdziech

Biszkopt z kremem i galaretką - składniki:

  • jajka - 6 sztuk
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 2.5 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 2 opakowania
  • cukier - 1 szklanka
  • mleko - 500 mililitrów
  • cukier - 100 gramów
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • galaretka wiśniowa - 2 opakowania
  • woda - 800 mililitrów
  • żółtko - 1 sztuka
  • margaryna do formy - 1 łyżka
  • ciepła woda - 0.5 szklanki
  • cukier - 2 łyżeczki
  • aromat waniliowy - 1 łyżeczka

Biszkopt z kremem i galaretką - Sposób przygotowania:

  1. Galaretkę rozpuścić w 800 ml wody i odstawić do stężenia. Następnie przygotowuj tortownicę i wysmaruj ją lekko margaryną.
  2. BISZKOPT: jajka rozbić i wrzucić do miski, następnie wsypać szklankę cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego. Ubić mikserem na puszystą pianę. Mąkę przesiać przez sitko i z proszkiem do pieczenia dodać do masy. Wszystko razem wymieszać a następnie przelać do tortownicy . Piec w piekarniku nagrzanym na 150 STOPNI około do 20 minut aż będzie ciasto uzyska ładny złoty kolor.
  3. KREM: Połowę mleka wlać do małego rondelka. Połączyć z cukier i opakowaniem cukru waniliowego i lekko podgrzać . Resztę mleka połączyć z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i żółtkiem. Wymieszać i następnie wlać do pozostałego mleka w rondelku . Masę trzymać na małym ogniem i mieszać do powstania gęstego kremu. Krem odstawić do wystygnięcia.
  4. Upieczony biszkopt nasączyć połową szklanki wody wymieszaną z 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką aromatu waniliowego. Następnie krem rozsmarować na dolnej części biszkopta potem przykryć górą biszkopta. Na koniec na biszkopt wylać lekko tężejącą galaretkę. Całe ciasto wstawić do lodówki do momentu całkowitego stężenia galaretki. Gotowe !!!!
Dodaj do książki kucharskiej

BISZKOPT Z KREMEM I GALARETKĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Galaretkę rozpuścić w 800 ml wody i odstawić do stężenia. Następnie przygotowuj tortownicę i wysmaruj ją lekko margaryną.

2

BISZKOPT: jajka rozbić i wrzucić do miski, następnie wsypać szklankę cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego. Ubić mikserem na puszystą pianę. Mąkę przesiać przez sitko i z proszkiem do pieczenia dodać do masy. Wszystko razem wymieszać a następnie przelać do tortownicy . Piec w piekarniku nagrzanym na 150 STOPNI około do 20 minut aż będzie ciasto uzyska ładny złoty kolor.

3

KREM: Połowę mleka wlać do małego rondelka. Połączyć z cukier i opakowaniem cukru waniliowego i lekko podgrzać . Resztę mleka połączyć z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i żółtkiem. Wymieszać i następnie wlać do pozostałego mleka w rondelku . Masę trzymać na małym ogniem i mieszać do powstania gęstego kremu. Krem odstawić do wystygnięcia.

4

Upieczony biszkopt nasączyć połową szklanki wody wymieszaną z 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką aromatu waniliowego. Następnie krem rozsmarować na dolnej części biszkopta potem przykryć górą biszkopta. Na koniec na biszkopt wylać lekko tężejącą galaretkę. Całe ciasto wstawić do lodówki do momentu całkowitego stężenia galaretki. Gotowe !!!!

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Makaron z kurczakiem i pieczarkami, WARZYWA NA PATELNIĘ, Kasza, Kurczak marynata, Przepis z kurczaka z jajkiem, Bliny z wędzonym łososiem i śmietaną , Lekka zupa pomidorowa, Polędwiczki wieprzowe, Kaczka, Sos beszamelowy , czarna oliwka, Lasagne, Sałatka z dynią i kremowym łososiem, Placki, Mielone, zapiekanka z makaronem i rybą, Llonguets - katalońskie bułki, Sos czosnkowy , Galaretkowe witrażyki, Szaszłyki z indyka z chorizo , Szparagi w boczku, Przepis z zapiekane ziemniaki w piekarniku, wołowina pieczona w piekarniku, zupa z młodych buraczków, Sos andaluzyjski I, Zupa jarzynowa, Krem z dyni z mlekiem kokosowym - VIDEO, Przepis z naleśniki bez mleka -, Pomidory z czosnkiem, obiad filet z indyka, Bigos - VIDEO, Schab z warzywami po indyjsku, Przepis z cienki, Gorące rynki ., ciasto francuskie z warzywami, Pieczony łosoś ze szpinakiem, Duszone warzywa, Przystawki, Przepis z zapiekanki z ziemniaków, Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu, ostra za, łopatka, Przepis z posiekany szczypiorek, Duszone klopsiki w sosie pomidorowym, Karkówka z pieczarkami, zapiekanki warzywne, Przepis z mieso boczek, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, pieczen wolowa z piekarnika -, Zupa pieczarkowa, Gulasz po polsku - VIDEO, Sałatka z kapusty pekińskiej , Sos czosnkowy na wódce, Zupa kokosowo-bananowa, Roladki z kurczaka z szynką i serem, Barszcz, Gorące rynki ., surówki na grilla, Kapusta ala punjabi , Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Sałatka z ryżem i tuńczykiem, filet z kurczaka, Rosół, Kurczak satay