Dodaj do ksiązki kucharskiej Biszkopt z kremem i galaretką

Biszkopt z kremem i galaretką

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 6 osób łatwe Autor: Patrycja Zdziech

Biszkopt z kremem i galaretką - składniki:

  • jajka - 6 sztuk
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 2.5 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 2 opakowania
  • cukier - 1 szklanka
  • mleko - 500 mililitrów
  • cukier - 100 gramów
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • galaretka wiśniowa - 2 opakowania
  • woda - 800 mililitrów
  • żółtko - 1 sztuka
  • margaryna do formy - 1 łyżka
  • ciepła woda - 0.5 szklanki
  • cukier - 2 łyżeczki
  • aromat waniliowy - 1 łyżeczka

Biszkopt z kremem i galaretką - Sposób przygotowania:

  1. Galaretkę rozpuścić w 800 ml wody i odstawić do stężenia. Następnie przygotowuj tortownicę i wysmaruj ją lekko margaryną.
  2. BISZKOPT: jajka rozbić i wrzucić do miski, następnie wsypać szklankę cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego. Ubić mikserem na puszystą pianę. Mąkę przesiać przez sitko i z proszkiem do pieczenia dodać do masy. Wszystko razem wymieszać a następnie przelać do tortownicy . Piec w piekarniku nagrzanym na 150 STOPNI około do 20 minut aż będzie ciasto uzyska ładny złoty kolor.
  3. KREM: Połowę mleka wlać do małego rondelka. Połączyć z cukier i opakowaniem cukru waniliowego i lekko podgrzać . Resztę mleka połączyć z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i żółtkiem. Wymieszać i następnie wlać do pozostałego mleka w rondelku . Masę trzymać na małym ogniem i mieszać do powstania gęstego kremu. Krem odstawić do wystygnięcia.
  4. Upieczony biszkopt nasączyć połową szklanki wody wymieszaną z 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką aromatu waniliowego. Następnie krem rozsmarować na dolnej części biszkopta potem przykryć górą biszkopta. Na koniec na biszkopt wylać lekko tężejącą galaretkę. Całe ciasto wstawić do lodówki do momentu całkowitego stężenia galaretki. Gotowe !!!!
Dodaj do książki kucharskiej

BISZKOPT Z KREMEM I GALARETKĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Galaretkę rozpuścić w 800 ml wody i odstawić do stężenia. Następnie przygotowuj tortownicę i wysmaruj ją lekko margaryną.

2

BISZKOPT: jajka rozbić i wrzucić do miski, następnie wsypać szklankę cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego. Ubić mikserem na puszystą pianę. Mąkę przesiać przez sitko i z proszkiem do pieczenia dodać do masy. Wszystko razem wymieszać a następnie przelać do tortownicy . Piec w piekarniku nagrzanym na 150 STOPNI około do 20 minut aż będzie ciasto uzyska ładny złoty kolor.

3

KREM: Połowę mleka wlać do małego rondelka. Połączyć z cukier i opakowaniem cukru waniliowego i lekko podgrzać . Resztę mleka połączyć z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i żółtkiem. Wymieszać i następnie wlać do pozostałego mleka w rondelku . Masę trzymać na małym ogniem i mieszać do powstania gęstego kremu. Krem odstawić do wystygnięcia.

4

Upieczony biszkopt nasączyć połową szklanki wody wymieszaną z 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką aromatu waniliowego. Następnie krem rozsmarować na dolnej części biszkopta potem przykryć górą biszkopta. Na koniec na biszkopt wylać lekko tężejącą galaretkę. Całe ciasto wstawić do lodówki do momentu całkowitego stężenia galaretki. Gotowe !!!!

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WOŁOWINA IDEALNA, CZYLI JAK DOBRAĆ RODZAJ WOŁOWINY DO POTRAWY?

    Części wołowiny bardzo różnią się od siebie, co oznacza, że w zależności od rodzaju, najleps...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SOS POMIDOROWY, CZYLI OJCIEC WSZYSTKICH WŁOSKICH SOSÓW (PRAWIE WSZYSTKICH :) )

    Klasyczny, najprostszy sos pomidorowy to wyjściowa baza dla innych sosów. Dodanie tylko kilk...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z pierś z kurczaka obiad, Sałatka z porów, Przepis z na miodzie, Gęsta kartoflanka berlińska, Sałatka Gyros, Przepis z grillowanie na patelni przepisy, Pomidorowe risotto z kurczakiem, rogaliki francuskie, Cannelloni nadziewane warzywami, Zupa grochowa, Kisiel owocowy z soku Bobo-Frut, Kotlety z kurczaka z lubczykiem i pietruszką, Przepis z Kostka do, sałatki hiszpańskie, Przepis z sos smietanowy ze szpinakiem, Zupa z soczewicy, DANIA GŁOWNE na boze narodzenie, Sos carski, Kalafior, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Brokuły, kapusta duszona z pomidorami, Roladki z schabu z oscypkiem i żurawiną , Mizeria z jogurtem, Przepis z sos knorra, przepis na zalewajke, knor pl, Przepis z danie z pieczarkami i ryżem, Śledzie z jabłkami, Przepis z mieso rolada, Karkówka w panierce z nuggetsów, Zapiekanka Gyros , Gdański gulasz cielęcy , Ciasto półkruche, Rosół, Lekka zupa pomidorowa, KURCZAK Z ROZMARYNEM I WARZYWAMI, Skrzydełka na ostro, Pancakes,placuszki kaczora Donalda, Przepis z szpinak z serem plesniowym, SPAGETTI, Quesadillas - VIDEO, Przepis z papryka faszerowana serem feta, Włoska kanapka pomidorowa , makaron wloski, Szpinak, Nadziewane makaronowe muszelki, Przepis z pieczarki faszerowane z grilla, Placuszki z cukinii, Sałatka grecka z fetą, Gulasz po polsku - VIDEO, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Przepis z przystawki z łososia wędzonego, Pieczeń, Kebab, Sałatka grecka z fetą, Dipy, Dania z makaronem, Tost z kurczakiem i jajkiem (club sandwich) , Przepis z plastry łososia, Tarta z truskawkami, Sałatki z kurczakiem, Pizza Smak Lata