Dodaj do ksiązki kucharskiej Biszkopt z kremem i galaretką

Biszkopt z kremem i galaretką

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 6 osób łatwe Autor: Patrycja Zdziech

Biszkopt z kremem i galaretką - składniki:

  • jajka - 6 sztuk
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 2.5 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 2 opakowania
  • cukier - 1 szklanka
  • mleko - 500 mililitrów
  • cukier - 100 gramów
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • galaretka wiśniowa - 2 opakowania
  • woda - 800 mililitrów
  • żółtko - 1 sztuka
  • margaryna do formy - 1 łyżka
  • ciepła woda - 0.5 szklanki
  • cukier - 2 łyżeczki
  • aromat waniliowy - 1 łyżeczka

Biszkopt z kremem i galaretką - Sposób przygotowania:

  1. Galaretkę rozpuścić w 800 ml wody i odstawić do stężenia. Następnie przygotowuj tortownicę i wysmaruj ją lekko margaryną.
  2. BISZKOPT: jajka rozbić i wrzucić do miski, następnie wsypać szklankę cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego. Ubić mikserem na puszystą pianę. Mąkę przesiać przez sitko i z proszkiem do pieczenia dodać do masy. Wszystko razem wymieszać a następnie przelać do tortownicy . Piec w piekarniku nagrzanym na 150 STOPNI około do 20 minut aż będzie ciasto uzyska ładny złoty kolor.
  3. KREM: Połowę mleka wlać do małego rondelka. Połączyć z cukier i opakowaniem cukru waniliowego i lekko podgrzać . Resztę mleka połączyć z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i żółtkiem. Wymieszać i następnie wlać do pozostałego mleka w rondelku . Masę trzymać na małym ogniem i mieszać do powstania gęstego kremu. Krem odstawić do wystygnięcia.
  4. Upieczony biszkopt nasączyć połową szklanki wody wymieszaną z 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką aromatu waniliowego. Następnie krem rozsmarować na dolnej części biszkopta potem przykryć górą biszkopta. Na koniec na biszkopt wylać lekko tężejącą galaretkę. Całe ciasto wstawić do lodówki do momentu całkowitego stężenia galaretki. Gotowe !!!!
Dodaj do książki kucharskiej

BISZKOPT Z KREMEM I GALARETKĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Galaretkę rozpuścić w 800 ml wody i odstawić do stężenia. Następnie przygotowuj tortownicę i wysmaruj ją lekko margaryną.

2

BISZKOPT: jajka rozbić i wrzucić do miski, następnie wsypać szklankę cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego. Ubić mikserem na puszystą pianę. Mąkę przesiać przez sitko i z proszkiem do pieczenia dodać do masy. Wszystko razem wymieszać a następnie przelać do tortownicy . Piec w piekarniku nagrzanym na 150 STOPNI około do 20 minut aż będzie ciasto uzyska ładny złoty kolor.

3

KREM: Połowę mleka wlać do małego rondelka. Połączyć z cukier i opakowaniem cukru waniliowego i lekko podgrzać . Resztę mleka połączyć z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i żółtkiem. Wymieszać i następnie wlać do pozostałego mleka w rondelku . Masę trzymać na małym ogniem i mieszać do powstania gęstego kremu. Krem odstawić do wystygnięcia.

4

Upieczony biszkopt nasączyć połową szklanki wody wymieszaną z 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką aromatu waniliowego. Następnie krem rozsmarować na dolnej części biszkopta potem przykryć górą biszkopta. Na koniec na biszkopt wylać lekko tężejącą galaretkę. Całe ciasto wstawić do lodówki do momentu całkowitego stężenia galaretki. Gotowe !!!!

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Ciasto na pierogi, Zupa cebulowa, Mięso mielone zapiekane z kalafiorem, Gołąbki, Przepis z kurczak i jajko, Pancakes z syropem klonowym , ciasta desery, Żurek z chrzanem, Przepis z desery z owocami, Ogórek, Dania z makaronem, Placki ziemniaczane, Przepis z podudzia z kurczaka, Sałatka z buraczków układana warstwowo, Spaghetti Bolognese z cebulką, poledwiczki wieprzowe, Sałatka Cezar - VIDEO, Sałatka gyros z kurczaka, Sandacz zapiekany w kaszy gryczanej, Przepis z kurczak po chińsku z warzywami i ryżem, sałatka z tunczykiem i makaronem, Szaszłyki z indyka z chorizo i pieczarkami, Przepis z salatka z oliwami, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Kaczka, Pasztet, Przepis z przyprawa do ziemniaków, Zupa z dyni, Ryba po grecku, Przepis z surówki do mięs, Indyjskie Gazpacho, Schab w pięciu smakach, Przepis z filet z m, Żółta sałatka, Orientalne sataye z kurczaka z imbirem, Ziemniaki, Klopsy w sosie borowikowym, Przepis z sałatka wloska, Vichyssoise, czyli ziemniaczano - porowy krem, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Kluski , Zapiekanka ziemniaczano – serowa, zupa czosnkowa z serem, Grünkohl, mini kostka pietruszka, koperku, sałatka z wołowina, Makaron z krewetkami po tajsku, Zupa mleczna z zacierkami, Zupa grzybowa, Sałatka makaronowa z fetą, Steki wołowe w marynacie z suszonych pomidorów, sos do gotowanego kurczaka, salatka z pomidora, Sos czosnkowy z chilli, Zapiekanki, Sos do dziczyzny, Kosmiczne ślimaki, Przepis z zupa z piersi kurczaka, Przepis z naleśniki z farszem z kurczaka, Smaczna zapiekanka ze śledziem, Risotto, Pomidorowy krem z bazylią i chrupiącą kanapką z szynką parmeńską, Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym