Dodaj do ksiązki kucharskiej Biszkopt z kremem i galaretką

Biszkopt z kremem i galaretką

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 6 osób łatwe Autor: Patrycja Zdziech

Biszkopt z kremem i galaretką - składniki:

  • jajka - 6 sztuk
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 2.5 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 2 opakowania
  • cukier - 1 szklanka
  • mleko - 500 mililitrów
  • cukier - 100 gramów
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • galaretka wiśniowa - 2 opakowania
  • woda - 800 mililitrów
  • żółtko - 1 sztuka
  • margaryna do formy - 1 łyżka
  • ciepła woda - 0.5 szklanki
  • cukier - 2 łyżeczki
  • aromat waniliowy - 1 łyżeczka

Biszkopt z kremem i galaretką - Sposób przygotowania:

  1. Galaretkę rozpuścić w 800 ml wody i odstawić do stężenia. Następnie przygotowuj tortownicę i wysmaruj ją lekko margaryną.
  2. BISZKOPT: jajka rozbić i wrzucić do miski, następnie wsypać szklankę cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego. Ubić mikserem na puszystą pianę. Mąkę przesiać przez sitko i z proszkiem do pieczenia dodać do masy. Wszystko razem wymieszać a następnie przelać do tortownicy . Piec w piekarniku nagrzanym na 150 STOPNI około do 20 minut aż będzie ciasto uzyska ładny złoty kolor.
  3. KREM: Połowę mleka wlać do małego rondelka. Połączyć z cukier i opakowaniem cukru waniliowego i lekko podgrzać . Resztę mleka połączyć z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i żółtkiem. Wymieszać i następnie wlać do pozostałego mleka w rondelku . Masę trzymać na małym ogniem i mieszać do powstania gęstego kremu. Krem odstawić do wystygnięcia.
  4. Upieczony biszkopt nasączyć połową szklanki wody wymieszaną z 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką aromatu waniliowego. Następnie krem rozsmarować na dolnej części biszkopta potem przykryć górą biszkopta. Na koniec na biszkopt wylać lekko tężejącą galaretkę. Całe ciasto wstawić do lodówki do momentu całkowitego stężenia galaretki. Gotowe !!!!
Dodaj do książki kucharskiej

BISZKOPT Z KREMEM I GALARETKĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Galaretkę rozpuścić w 800 ml wody i odstawić do stężenia. Następnie przygotowuj tortownicę i wysmaruj ją lekko margaryną.

2

BISZKOPT: jajka rozbić i wrzucić do miski, następnie wsypać szklankę cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego. Ubić mikserem na puszystą pianę. Mąkę przesiać przez sitko i z proszkiem do pieczenia dodać do masy. Wszystko razem wymieszać a następnie przelać do tortownicy . Piec w piekarniku nagrzanym na 150 STOPNI około do 20 minut aż będzie ciasto uzyska ładny złoty kolor.

3

KREM: Połowę mleka wlać do małego rondelka. Połączyć z cukier i opakowaniem cukru waniliowego i lekko podgrzać . Resztę mleka połączyć z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i żółtkiem. Wymieszać i następnie wlać do pozostałego mleka w rondelku . Masę trzymać na małym ogniem i mieszać do powstania gęstego kremu. Krem odstawić do wystygnięcia.

4

Upieczony biszkopt nasączyć połową szklanki wody wymieszaną z 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką aromatu waniliowego. Następnie krem rozsmarować na dolnej części biszkopta potem przykryć górą biszkopta. Na koniec na biszkopt wylać lekko tężejącą galaretkę. Całe ciasto wstawić do lodówki do momentu całkowitego stężenia galaretki. Gotowe !!!!

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DZICZYZNA LUBI WINO, CZYLI MIĘSO, KTÓRE ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

    Jeśli już mówimy o gotowaniu z winem, musimy pamiętać o jednej zasadniczej sprawie. Otóż nie...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

kiszone rydze, Ryż z jabłkami, indyk smażony, Zapiekanka meksykańska, Żeberka - VIDEO, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Przepis z zupa serowa z serków topionych -, Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem, Ryż smażony z warzywami, Mule zapiekane z pieczarkami, makarony sałatka, Tortilla, Gyros z kurczakiem, Zupa pieczarkowa z ciemnym piwem, Przepis z latwa zapiekanka, Lody waniliowe z owocami i pistacjową posypką, Chilli con carne wersja light, Sałatka z dyni ze świeżą kolendrą, Zapiekanka po rzymsku, Puszyste placuszki z jabłkami, Czosnkowe udka, Pieczona karkówka z chrupiącą skórką, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Lasagne drobiowa, Zapiekanki, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, kurczak owocami, Klasyczna szkolna kanapka z kurczakiem , Stateczki z kurczaka w miodzie, Przepis z makarony z majonezem, mięso ze szparagami, Przepis z szaszlyki z piekarnika, Placki ziemniaczane, Sałatka z mięsem drobiowym, hiszpanskie, Przepis z surówka z kapusta pekińska, Przepis z pierś z kurczaka obiad, Gyros z kurczakiem, Przepis z duszona w cebuli, Makaron brokułowo – maślany, przystawki z łososia wędzonego, Kanapki z szynką schwarzwaldzką i smażonym serem pleśniowym, Zupa ogórkowa, Polędwiczki z pieczonymi ziemniakami, Sałatka z brokułami i jajkiem, Świdry w świeżym sosie śmietankowo-ziołowym, Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku, Mielone, Leczo, majonez - do sosu, Placki, Przepis z salatka z bialej kapusty, karczek pieczony w piekarniku -, Ziołowe risotto z grzybami, Zupa grzybowa, Kotlety mielone z ciecierzycą i suszonymi pomidorami, Naleśniki, Sałatka z dynią i kremowym łososiem, Wiosenna sałatka ziemniaczana, zapiekanka po, Przepis z dania dietetyczne, Potrawy wigilijne, Zupa grochowa, Przepis z duszone grzyby