Dodaj do ksiązki kucharskiej Biszkopt z kremem i galaretką

Biszkopt z kremem i galaretką

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 6 osób łatwe Autor: Patrycja Zdziech

Biszkopt z kremem i galaretką - składniki:

  • jajka - 6 sztuk
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 2.5 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 2 opakowania
  • cukier - 1 szklanka
  • mleko - 500 mililitrów
  • cukier - 100 gramów
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • galaretka wiśniowa - 2 opakowania
  • woda - 800 mililitrów
  • żółtko - 1 sztuka
  • margaryna do formy - 1 łyżka
  • ciepła woda - 0.5 szklanki
  • cukier - 2 łyżeczki
  • aromat waniliowy - 1 łyżeczka

Biszkopt z kremem i galaretką - Sposób przygotowania:

  1. Galaretkę rozpuścić w 800 ml wody i odstawić do stężenia. Następnie przygotowuj tortownicę i wysmaruj ją lekko margaryną.
  2. BISZKOPT: jajka rozbić i wrzucić do miski, następnie wsypać szklankę cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego. Ubić mikserem na puszystą pianę. Mąkę przesiać przez sitko i z proszkiem do pieczenia dodać do masy. Wszystko razem wymieszać a następnie przelać do tortownicy . Piec w piekarniku nagrzanym na 150 STOPNI około do 20 minut aż będzie ciasto uzyska ładny złoty kolor.
  3. KREM: Połowę mleka wlać do małego rondelka. Połączyć z cukier i opakowaniem cukru waniliowego i lekko podgrzać . Resztę mleka połączyć z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i żółtkiem. Wymieszać i następnie wlać do pozostałego mleka w rondelku . Masę trzymać na małym ogniem i mieszać do powstania gęstego kremu. Krem odstawić do wystygnięcia.
  4. Upieczony biszkopt nasączyć połową szklanki wody wymieszaną z 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką aromatu waniliowego. Następnie krem rozsmarować na dolnej części biszkopta potem przykryć górą biszkopta. Na koniec na biszkopt wylać lekko tężejącą galaretkę. Całe ciasto wstawić do lodówki do momentu całkowitego stężenia galaretki. Gotowe !!!!
Dodaj do książki kucharskiej

BISZKOPT Z KREMEM I GALARETKĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Galaretkę rozpuścić w 800 ml wody i odstawić do stężenia. Następnie przygotowuj tortownicę i wysmaruj ją lekko margaryną.

2

BISZKOPT: jajka rozbić i wrzucić do miski, następnie wsypać szklankę cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego. Ubić mikserem na puszystą pianę. Mąkę przesiać przez sitko i z proszkiem do pieczenia dodać do masy. Wszystko razem wymieszać a następnie przelać do tortownicy . Piec w piekarniku nagrzanym na 150 STOPNI około do 20 minut aż będzie ciasto uzyska ładny złoty kolor.

3

KREM: Połowę mleka wlać do małego rondelka. Połączyć z cukier i opakowaniem cukru waniliowego i lekko podgrzać . Resztę mleka połączyć z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i żółtkiem. Wymieszać i następnie wlać do pozostałego mleka w rondelku . Masę trzymać na małym ogniem i mieszać do powstania gęstego kremu. Krem odstawić do wystygnięcia.

4

Upieczony biszkopt nasączyć połową szklanki wody wymieszaną z 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką aromatu waniliowego. Następnie krem rozsmarować na dolnej części biszkopta potem przykryć górą biszkopta. Na koniec na biszkopt wylać lekko tężejącą galaretkę. Całe ciasto wstawić do lodówki do momentu całkowitego stężenia galaretki. Gotowe !!!!

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    PRZYGOTUJ DO PRACY WŁASNY LUNCH. PYSZNE PASTY DO KANAPEK.

    Dziś i w kilku następnych odcinkach chciałbym zająć się Waszymi lunchami w pracy. Tak, właśn...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. NA CIEPŁO I W ZUPACH.

    Dziś także o bobie, zielonym, letnim skarbie. W najprostszej postaci można podać go na ciepł...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Piersi z kurczaka w cieście francuskim, salatki makaronowe, Przepis z zupa brokułowa -, Pappardelle z kurczakiem i cukinią, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Przepis z zapiekanki warzywne, Zapiekanka z brokułów, Smażony kurczak z kukurydzą i curry , Placki, Wieprzowina duszona z koprem włoskim, Przepis z ser mozzarella, Kanapka hawajska , Żeberka, sałatka z fileta z kurczaka, sałatki ryżowe, gotowane piersi z kurczaka, Przepis z łatwe dania z kurczaka, Sałatka z łososiem, jagodami i buraczkami , Naleśniki chińskie - VIDEO, Zupa cebulowa, Grochówka na wędzonce , Kaczka ze szpinakiem w sosie rabarbarowym, Pierogi ze szpinakiem i serem feta, Przepis z mięso mielone wołowe, Polędwiczki, Śniadanko z kolorkiem, Sos włoski do spaghetti, Wege spaghetti, zapiekanki z ziemniaków, Barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami , Wegetariańskie szaszłyczki, Przepis z zupa kapuśniak z kiszonej kapusty, Naleśniki chińskie - VIDEO, Przepis z farsz do naleśników, Pieczeń, Drożdżowe paszteciki z mięsem, Warzywa, Zupa Harira z ciecierzycą, Pierogi z jagodami, Kurczak, Krupnik, ryba pieczona w piekarniku filet, Karkówka, Zapiekane warzywa , Zupa cebulowa z wytrawnym winem, Wędzona ryba z teriyaki , Zupa jarzynowa, kasz kuskus, Przepis z sałatka do wina, Sałatka z soczewicy z jogurtem, Pierogi z jagodami, Francuska tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym, Przepis z sałatka z pekińskiej -, Przepis z kotlet de V, soczewica przepisy, Placki ziemniaczane, Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej , sałatki z sałaty lodowej -, Barszcz biały, Placki ziemniaczane, Twarogowo-cynamonowe kuleczki, Przepis z przystawki z ciasta francuskiego