Dodaj do ksiązki kucharskiej Bogracz

Bogracz

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Bogracz - składniki:

  • wołowina bez kości - 800 gramów
  • wędzona słonina (lub 2 łyżki smalcu) - 50 gramów
  • Kostka do mięs z papryką Knorr - 1 sztuka
  • duża cebula - 2 sztuki
  • papryka zielona, czerwona, żółta - 1 sztuka
  • duży pomidor - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • marchew - 2 sztuki
  • ziemniaki - 500 gramów
  • pietruszka - 1 sztuka
  • suszona papryczka czereśniowa lub czuszka - 1 sztuka
  • słodka papryka w proszku - 1 łyżka
  • kminek - 10 gramów
  • pieprz mielony

Bogracz - Sposób przygotowania:

  1. Bogacz, czyli potrawa gotowana powoli w garnku nad ognieniem. W domowych warunkach możesz użyć po prostu rondla. Pokrój w drobną kostkę słoninę i cebulę. Roztop wędzoną słoninę. Dodaj cebulę, jak się zeszkli dodaj mielona paprykę i kminek. Podsmaż chwilę, ale nie pozwól, aby przyprawy się przypaliły.
  2. Pokrój wołowinę w kostkę o szerokości ok. 1,5cm, dodaj do cebuli i duś wszystko przez kilka minut. Wlej 2 litry wody, dodaj kostki do mięs Knorr oraz pokrojone w mniejsze kawałki świeże pomidory.
  3. Marchewkę, pietruszkę, kolorowe papryki oraz ziemniaki pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę dodaj do potrawy. Duś całość, do momentu kiedy mięso będzie miękkie.
  4. Pod koniec duszenia dodaj ziemniaki. Ewentualnie dolej trochę wody, jeśli uznasz to za konieczne.
  5. Całość duś, do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie i cała potrawa nabierze konsystencji gęstej zupy. Bogracz dopraw czuszką. Podawaj z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej

BOGRACZ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Bogracz
    1.Bogacz, czyli potrawa gotowana powoli w garnku nad ognieniem. W domowych warunkach możesz użyć po prostu rondla. Pokrój w drobną kostkę słoninę i cebulę. Roztop wędzoną słoninę. Dodaj cebulę, jak się zeszkli dodaj mielona paprykę i kminek. Podsmaż chwilę, ale nie pozwól, aby przyprawy się przypaliły.
  • 2
    Bogracz
    2.Pokrój wołowinę w kostkę o szerokości ok. 1,5cm, dodaj do cebuli i duś wszystko przez kilka minut. Wlej 2 litry wody, dodaj kostki do mięs Knorr oraz pokrojone w mniejsze kawałki świeże pomidory.
  • 3
    Bogracz
    3.Marchewkę, pietruszkę, kolorowe papryki oraz ziemniaki pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę dodaj do potrawy. Duś całość, do momentu kiedy mięso będzie miękkie.
  • 4
    Bogracz
    4.Pod koniec duszenia dodaj ziemniaki. Ewentualnie dolej trochę wody, jeśli uznasz to za konieczne.
  • 5
    Bogracz
    5.Całość duś, do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie i cała potrawa nabierze konsystencji gęstej zupy. Bogracz dopraw czuszką. Podawaj z pieczywem.
  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    KOSTKA DO MIĘS Z PAPRYKĄ KNORR

    Kostka do mięs z papryką Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    CODZIENNIE INNE DANIE OBIADOWE? JAK NAJBARDZIEJ. PROSTE PRZEPISY NA ULUBIONE DANIA.

    Szybkie dania można przygotować także na bazie mięsa mielonego. Począwszy od znanych nam dos...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DANIA TYPU STIR FRY. PYSZNY OBIAD W KILKA MINUT.

    Absolutnymi mistrzami krótkich czasów gotowania są dania z kurczaka z patelni. Także u nas p...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Placuszki jabłkowo-kukurydziane , pieczen ze schabu, Bigos, Przepis z farsz do naleśników, Leczo - VIDEO , zapiekanka makaronowa z jajkiem, Soczyste i chrupiące udka pieczone - VIDEO, Wieżowce, Przepis z ryba z rękawa, Przepis z smazone pieczarki z cebula, Przepis z małe ogórki, Liście cytryny w cieście, Przepis z hiszpanskie, Makaron, Pulpety w sosie pieczarkowo - serowym - VIDEO, Przepis z rosyjska kuchnia, Pieczone dzwonki łososia, sałatka z ciemnym winogronem, Placki ziemniaczane, Wątróbka z jagnięcia, Kaczka, Golonka, Barszcz biały, Sałatka gyros z kurczaka, Zupa grzybowa, Panierka z kopru włoskiego, Pierogi, Kosmiczne ślimaki, Gyros z kurczakiem, Deser dla dzieci "Pingwinek", Spaghetti z tuńczykiem, danie z cielęciny, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Sałatka ziemniaczana z majonezem, Przepis z placuszki na słodko, Grillowany bakłażan z czosnkiem , Gołąbki, Zupa zielona, zupa shreka, Potrawka z kurczaka, Kaczka pieczona w piekarniku -, Zapiekanka z porami, ciasto na samych białkach, Wątróbka drobiowa z cukinią, Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką, Przepis z dynia makaronowa, Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami , Przepis z krem z czerwonej cebuli, Kotlety mielone z orzechami, Przepis z pasztet warzywny, Zapiekanka Gyros , Przepis z szynka mielona, Przepis z Rama Culinesse, Tortilla dla dwojga, Babka ziemniaczana, Nadziewane cebule , Sandacz w Rieslingu, Ziemniaki, Risotto, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, sałatki z łososia wędzonego, Ryba po grecku, Kluski , Krupnik na podrobach