Dodaj do ksiązki kucharskiej Bogracz

Bogracz

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Bogracz - składniki:

  • wołowina bez kości - 800 gramów
  • wędzona słonina (lub 2 łyżki smalcu) - 50 gramów
  • Kostka do mięs z papryką Knorr - 1 sztuka
  • duże cebule - 2 sztuki
  • papryka zielona, czerwona, żółta - 1 sztuka
  • duże pomidory - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • marchew - 2 sztuki
  • ziemniaki - 500 gramów
  • pietruszka - 1 sztuka
  • suszona papryczka czereśniowa lub czuszka - 1 sztuka
  • słodka papryka w proszku - 1 łyżka
  • kminek - 10 gramów
  • pieprz mielony

Bogracz - Sposób przygotowania:

  1. Bogacz, czyli potrawa gotowana powoli w garnku nad ognieniem. W domowych warunkach możesz użyć po prostu rondla. Pokrój w drobną kostkę słoninę i cebule. Roztop wędzoną słoninę. Dodaj cebule, jak się zeszkli dodaj mieloną paprykę i kminek. Podsmaż chwilę, ale nie pozwól, aby przyprawy się przypaliły.
  2. Pokrój wołowinę w kostkę o szerokości około 1,5 centymetra, dodaj do cebuli i duś wszystko przez kilka minut. Wlej 2 litry wody, dodaj Kostkę do mięs z papryką Knorr oraz pokrojone w mniejsze kawałki świeże pomidory.
  3. Marchewkę, pietruszkę, kolorowe papryki oraz ziemniaki pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę dodaj do potrawy. Duś całość, do momentu, kiedy mięso będzie miękkie.
  4. Pod koniec duszenia dodaj ziemniaki. Ewentualnie dolej trochę wody, jeśli uznasz to za konieczne.
  5. Całość duś, do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie i cała potrawa nabierze konsystencji gęstej zupy. Bogracz dopraw czuszką. Podawaj z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej

BOGRACZ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Bogracz
    1.Bogacz, czyli potrawa gotowana powoli w garnku nad ognieniem. W domowych warunkach możesz użyć po prostu rondla. Pokrój w drobną kostkę słoninę i cebule. Roztop wędzoną słoninę. Dodaj cebule, jak się zeszkli dodaj mieloną paprykę i kminek. Podsmaż chwilę, ale nie pozwól, aby przyprawy się przypaliły.
  • 2
    Bogracz
    2.Pokrój wołowinę w kostkę o szerokości około 1,5 centymetra, dodaj do cebuli i duś wszystko przez kilka minut. Wlej 2 litry wody, dodaj Kostkę do mięs z papryką Knorr oraz pokrojone w mniejsze kawałki świeże pomidory.
  • 3
    Bogracz
    3.Marchewkę, pietruszkę, kolorowe papryki oraz ziemniaki pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę dodaj do potrawy. Duś całość, do momentu, kiedy mięso będzie miękkie.
  • 4
    Bogracz
    4.Pod koniec duszenia dodaj ziemniaki. Ewentualnie dolej trochę wody, jeśli uznasz to za konieczne.
  • 5
    Bogracz
    5.Całość duś, do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie i cała potrawa nabierze konsystencji gęstej zupy. Bogracz dopraw czuszką. Podawaj z pieczywem.
  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    KOSTKA DO MIĘS Z PAPRYKĄ KNORR

    Kostka do mięs z papryką Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WINO W KUCHNI, CZYLI NAPÓJ BOGÓW DO MARYNAT, SOSÓW I MIĘS

    Wino w kuchni obecne jest od czasów antyku. Nie tylko jako niezastąpione towarzystwo do ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z zapiekanka makaronowa z jajkiem, Zupa pieczarkowa, Bahmi goreng w wersji chińskiej, Pieczeń wieprzowa, Przepis z sola z warzywami, Przepis z danie z cielęciny, Przepis z niskokaloryczne sałatki, Mostek cielęcy z farszem mięsnym, Wyśmienity szpinak, Kurczak z chorizo , Dania z ryżem, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Sałatka z kapusty pekińskiej , Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, PO GRECKU, mieso wieprzowina, Zupa cebulowa, Brokuły i kebab, Przepis z z fileta, Ciastka francuskie z serem, Zupa gulaszowa, Sałatka z makaronem i pomidorami, Kanapki z twarożkiem, miodem i figą , Przystawki, Kurczak marynata, Orzeźwiający napój na upały, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Kanapki z wędzonym kurczakiem, oscypkiem i żurawiną, Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną , Kanapki z twarożkiem, miodem i figą , Przepis z obiad bezmiesne, Hinduska sałatka - Raita , Kanapka Caprese z pomidorem , Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, pierś z kurczaka w sosie słodko kwaśnym, Gołąbki, Łosoś, Kanapki z twarożkiem, miodem i figą , Rama Culinesse, Rosół, Lasagne, Zupa ogórkowa, Roladki z pstrąga po florencku, Przepis z czernina z kaczki, Przepis z miesa na zimno, Placki po węgiersku, Dipy, Jajka z rzeżuchą, Żeberka, Przepis z mięso w sosie pieczeniowym, makaron obiad, ryba z rękawa, Przepis z krewetki pl, Bigos domowy, Żeberka - VIDEO, Przepis z łosoś dzwonki, Kanapka z pastą z tuńczyka i ogórkiem , Wołowina trochę inaczej duszona, Przepis z przyprawa do ogórków, Bigos - VIDEO, Przepis z ziemniaki ugotowane, Zabaione, Kaczka, Barszcz