Dodaj do ksiązki kucharskiej Bogracz

Bogracz

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Bogracz - składniki:

  • wołowina bez kości - 800 gramów
  • wędzona słonina (lub 2 łyżki smalcu) - 50 gramów
  • Kostka do mięs z papryką Knorr - 1 sztuka
  • duża cebula - 2 sztuki
  • papryka zielona, czerwona, żółta - 1 sztuka
  • duży pomidor - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • marchew - 2 sztuki
  • ziemniaki - 500 gramów
  • pietruszka - 1 sztuka
  • suszona papryczka czereśniowa lub czuszka - 1 sztuka
  • słodka papryka w proszku - 1 łyżka
  • kminek - 10 gramów
  • pieprz mielony

Bogracz - Sposób przygotowania:

  1. Bogacz, czyli potrawa gotowana powoli w garnku nad ognieniem. W domowych warunkach możesz użyć po prostu rondla. Pokrój w drobną kostkę słoninę i cebulę. Roztop wędzoną słoninę. Dodaj cebulę, jak się zeszkli dodaj mielona paprykę i kminek. Podsmaż chwilę, ale nie pozwól, aby przyprawy się przypaliły.
  2. Pokrój wołowinę w kostkę o szerokości ok. 1,5cm, dodaj do cebuli i duś wszystko przez kilka minut. Wlej 2 litry wody, dodaj kostki do mięs Knorr oraz pokrojone w mniejsze kawałki świeże pomidory.
  3. Marchewkę, pietruszkę, kolorowe papryki oraz ziemniaki pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę dodaj do potrawy. Duś całość, do momentu kiedy mięso będzie miękkie.
  4. Pod koniec duszenia dodaj ziemniaki. Ewentualnie dolej trochę wody, jeśli uznasz to za konieczne.
  5. Całość duś, do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie i cała potrawa nabierze konsystencji gęstej zupy. Bogracz dopraw czuszką. Podawaj z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej

BOGRACZ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Bogracz
    1.Bogacz, czyli potrawa gotowana powoli w garnku nad ognieniem. W domowych warunkach możesz użyć po prostu rondla. Pokrój w drobną kostkę słoninę i cebulę. Roztop wędzoną słoninę. Dodaj cebulę, jak się zeszkli dodaj mielona paprykę i kminek. Podsmaż chwilę, ale nie pozwól, aby przyprawy się przypaliły.
  • 2
    Bogracz
    2.Pokrój wołowinę w kostkę o szerokości ok. 1,5cm, dodaj do cebuli i duś wszystko przez kilka minut. Wlej 2 litry wody, dodaj kostki do mięs Knorr oraz pokrojone w mniejsze kawałki świeże pomidory.
  • 3
    Bogracz
    3.Marchewkę, pietruszkę, kolorowe papryki oraz ziemniaki pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę dodaj do potrawy. Duś całość, do momentu kiedy mięso będzie miękkie.
  • 4
    Bogracz
    4.Pod koniec duszenia dodaj ziemniaki. Ewentualnie dolej trochę wody, jeśli uznasz to za konieczne.
  • 5
    Bogracz
    5.Całość duś, do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie i cała potrawa nabierze konsystencji gęstej zupy. Bogracz dopraw czuszką. Podawaj z pieczywem.
  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    KOSTKA DO MIĘS Z PAPRYKĄ KNORR

    Kostka do mięs z papryką Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    PRZYGOTUJ DO PRACY WŁASNY LUNCH. PYSZNE PASTY DO KANAPEK.

    Dziś i w kilku następnych odcinkach chciałbym zająć się Waszymi lunchami w pracy. Tak, właśn...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. NA CIEPŁO I W ZUPACH.

    Dziś także o bobie, zielonym, letnim skarbie. W najprostszej postaci można podać go na ciepł...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Ryba po grecku, Sos sardynkowy II, Gyros, sałatka z brokułami, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Pieczeń z dzika - Diana, Kluski , Kebab z grilla , Wege spaghetti, Przepis z czosnek cebula, Kociołek łososiowo-pomidorowy, zimne przystawki, Zupa krem z dyni - VIDEO, Sałatka Gyros, Letni jogurt, Pstrąg smażony, Przepis z mieso mielone gr, Przepis z sałatka z makaronem i warzywami, kurczak pieczony w naczyniu żaroodpornym, Sałatka z cytrusami, Przepis z gotowe sosy, Kanapeczki Bawarskie, sos do gotowanego kurczaka, sałatka do kurczaka pieczonego, Chińskie sajgonki, Zupy, obiad z piersi kurczaka, Kremowa zupa z dyni, Meksykańskie placuszki, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Przepis z kurczak ca, Sałatka Gyros, Zupa grzybowa , łopatka wieprzowa, Barszcz biały, Sos majonezowy, Pikantna zielona salsa, piersi z kurczaka z warzywami -, Lasagne, zapiekanka z pieczarkami i makaronem, Polędwica w cieście drożdżowym, Ostry makaron po seczuańsku, Pstrąg, Zupa rybaka z grzybową nutą i olejem z dyni , sałatki z kapusty pekinskiej, Szybka sałatka do grilla, Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami, Sos włoski do spaghetti, ciast, Kasza, Zupa cebulowa z wytrawnym winem, Przepis z sos z kurczakiem, Sałatka z ogórkiem kiszonym, zupa w, Sałatka z brokułami i jajkiem, Ciasto na pizze, Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami, Przepis z deser owoce i czekolada, Zupa cebulowa, Przepis z knorr przepisy, Kotlety, Zapiekane brokuły z kalafiorem w sosie serowym - VIDEO, Gulasz po polsku - VIDEO, Udka