Dodaj do ksiązki kucharskiej Bogracz

Bogracz

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Bogracz - składniki:

  • wołowina bez kości - 800 gramów
  • wędzona słonina (lub 2 łyżki smalcu) - 50 gramów
  • Kostka do mięs z papryką Knorr - 1 sztuka
  • duża cebula - 2 sztuki
  • papryka zielona, czerwona, żółta - 1 sztuka
  • duży pomidor - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • marchew - 2 sztuki
  • ziemniaki - 500 gramów
  • pietruszka - 1 sztuka
  • suszona papryczka czereśniowa lub czuszka - 1 sztuka
  • słodka papryka w proszku - 1 łyżka
  • kminek - 10 gramów
  • pieprz mielony

Bogracz - Sposób przygotowania:

  1. Bogacz, czyli potrawa gotowana powoli w garnku nad ognieniem. W domowych warunkach możesz użyć po prostu rondla. Pokrój w drobną kostkę słoninę i cebulę. Roztop wędzoną słoninę. Dodaj cebulę, jak się zeszkli dodaj mielona paprykę i kminek. Podsmaż chwilę, ale nie pozwól, aby przyprawy się przypaliły.
  2. Pokrój wołowinę w kostkę o szerokości ok. 1,5cm, dodaj do cebuli i duś wszystko przez kilka minut. Wlej 2 litry wody, dodaj kostki do mięs Knorr oraz pokrojone w mniejsze kawałki świeże pomidory.
  3. Marchewkę, pietruszkę, kolorowe papryki oraz ziemniaki pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę dodaj do potrawy. Duś całość, do momentu kiedy mięso będzie miękkie.
  4. Pod koniec duszenia dodaj ziemniaki. Ewentualnie dolej trochę wody, jeśli uznasz to za konieczne.
  5. Całość duś, do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie i cała potrawa nabierze konsystencji gęstej zupy. Bogracz dopraw czuszką. Podawaj z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej

BOGRACZ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Bogracz
    1.Bogacz, czyli potrawa gotowana powoli w garnku nad ognieniem. W domowych warunkach możesz użyć po prostu rondla. Pokrój w drobną kostkę słoninę i cebulę. Roztop wędzoną słoninę. Dodaj cebulę, jak się zeszkli dodaj mielona paprykę i kminek. Podsmaż chwilę, ale nie pozwól, aby przyprawy się przypaliły.
  • 2
    Bogracz
    2.Pokrój wołowinę w kostkę o szerokości ok. 1,5cm, dodaj do cebuli i duś wszystko przez kilka minut. Wlej 2 litry wody, dodaj kostki do mięs Knorr oraz pokrojone w mniejsze kawałki świeże pomidory.
  • 3
    Bogracz
    3.Marchewkę, pietruszkę, kolorowe papryki oraz ziemniaki pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę dodaj do potrawy. Duś całość, do momentu kiedy mięso będzie miękkie.
  • 4
    Bogracz
    4.Pod koniec duszenia dodaj ziemniaki. Ewentualnie dolej trochę wody, jeśli uznasz to za konieczne.
  • 5
    Bogracz
    5.Całość duś, do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie i cała potrawa nabierze konsystencji gęstej zupy. Bogracz dopraw czuszką. Podawaj z pieczywem.
  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    KOSTKA DO MIĘS Z PAPRYKĄ KNORR

    Kostka do mięs z papryką Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. NA CIEPŁO I W ZUPACH.

    Dziś także o bobie, zielonym, letnim skarbie. W najprostszej postaci można podać go na ciepł...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KLASYCZNE DESERY LODOWE. KOKTAJLE LODOWE. GRANITA.

    Lody i owoce wzajemnie uzupełniają się. Do jagód, malin, truskawek czy jeżyn pasują lody wan...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zupa ogórkowa - VIDEO, dania główne ze schabu, Zupa z ciecierzycy, Sałatka z fasolki , Medaliony z indyka z oscypkiem i żurawiną - VIDEO, Pieczony klops, Kaczka w sosie pomarańczowym, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Szybka i smaczna surówka do obiadu, Roladki z piankami i żurawiną, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Barszcz, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Dynia, Pieczony kurczak z warzywami, Medaliony wołowe z grilla z pieprzem , Przepis z makaron z tuńczykiem i czosnkiem, Kotlety schabowe po staropolsku, zupa kapuśniak z kiszonej kapusty, Kanadyjska szarlotka, Roladki z kurczaka z mozzarellą i zieloną papryką, Sosy, Grillowany kurczak w curry , Przepis z łatwe przystawki na zimno, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Łosoś po japońsku z wasabi , Dipy, Piernik norymberski, sałatka z tuńczyka -, Przepis z pierś z kurczaka przepisy na obiad, Przepis z lekka sałatka z kurczakiem, Przepis z obiad z piersi kurczaka, Panierowana ryba z sosem tatarskim , Przepis z bezmięsny obiad, Ryż smażony z warzywami, Pierogi, Kurczak z krewetkami, Zawijaski z piersi kurczaka, Przepis z łatwe i szybkie obiady, pierś z kurczaka przepisy na obiad -, Ryż smażony z warzywami, Przepis z lekki obiad, mięso mielone, obiad filet z indyka, Przepis z zapiekanka z makaronem, Placki ziemniaczane, Bigos, Gołąbki, zapiekankę ziemniaczaną, Sałatka z brokułami i jajkiem, Kluski kładzione z sosem z koźlaków , Przepis z sałatka z suszonych pomidorów, obiad ze schabu -, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Chrupiące kanapki z łososiem , obiad z mięsem mielonym, Zapiekane nachos z serem, Zupa krem, Pieczeń, Przepis z ugotowani -przepisy, Zapiekanki, Potrawka z kurczaka, Carbonara, Wyśmienity gulasz wołowy