Dodaj do ksiązki kucharskiej Bogracz

Bogracz

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Bogracz - składniki:

  • wołowina bez kości - 800 gramów
  • wędzona słonina (lub 2 łyżki smalcu) - 50 gramów
  • Kostka do mięs z papryką Knorr - 1 sztuka
  • duże cebule - 2 sztuki
  • papryka zielona, czerwona, żółta - 1 sztuka
  • duże pomidory - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • marchew - 2 sztuki
  • ziemniaki - 500 gramów
  • pietruszka - 1 sztuka
  • suszona papryczka czereśniowa lub czuszka - 1 sztuka
  • słodka papryka w proszku - 1 łyżka
  • kminek - 10 gramów
  • pieprz mielony

Bogracz - Sposób przygotowania:

  1. Bogacz, czyli potrawa gotowana powoli w garnku nad ognieniem. W domowych warunkach możesz użyć po prostu rondla. Pokrój w drobną kostkę słoninę i cebule. Roztop wędzoną słoninę. Dodaj cebule, jak się zeszkli dodaj mieloną paprykę i kminek. Podsmaż chwilę, ale nie pozwól, aby przyprawy się przypaliły.
  2. Pokrój wołowinę w kostkę o szerokości około 1,5 centymetra, dodaj do cebuli i duś wszystko przez kilka minut. Wlej 2 litry wody, dodaj Kostkę do mięs z papryką Knorr oraz pokrojone w mniejsze kawałki świeże pomidory.
  3. Marchewkę, pietruszkę, kolorowe papryki oraz ziemniaki pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę dodaj do potrawy. Duś całość, do momentu, kiedy mięso będzie miękkie.
  4. Pod koniec duszenia dodaj ziemniaki. Ewentualnie dolej trochę wody, jeśli uznasz to za konieczne.
  5. Całość duś, do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie i cała potrawa nabierze konsystencji gęstej zupy. Bogracz dopraw czuszką. Podawaj z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej

BOGRACZ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Bogracz
    1.Bogacz, czyli potrawa gotowana powoli w garnku nad ognieniem. W domowych warunkach możesz użyć po prostu rondla. Pokrój w drobną kostkę słoninę i cebule. Roztop wędzoną słoninę. Dodaj cebule, jak się zeszkli dodaj mieloną paprykę i kminek. Podsmaż chwilę, ale nie pozwól, aby przyprawy się przypaliły.
  • 2
    Bogracz
    2.Pokrój wołowinę w kostkę o szerokości około 1,5 centymetra, dodaj do cebuli i duś wszystko przez kilka minut. Wlej 2 litry wody, dodaj Kostkę do mięs z papryką Knorr oraz pokrojone w mniejsze kawałki świeże pomidory.
  • 3
    Bogracz
    3.Marchewkę, pietruszkę, kolorowe papryki oraz ziemniaki pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę dodaj do potrawy. Duś całość, do momentu, kiedy mięso będzie miękkie.
  • 4
    Bogracz
    4.Pod koniec duszenia dodaj ziemniaki. Ewentualnie dolej trochę wody, jeśli uznasz to za konieczne.
  • 5
    Bogracz
    5.Całość duś, do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie i cała potrawa nabierze konsystencji gęstej zupy. Bogracz dopraw czuszką. Podawaj z pieczywem.
  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    KOSTKA DO MIĘS Z PAPRYKĄ KNORR

    Kostka do mięs z papryką Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DZICZYZNA LUBI WINO, CZYLI MIĘSO, KTÓRE ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

    Jeśli już mówimy o gotowaniu z winem, musimy pamiętać o jednej zasadniczej sprawie. Otóż nie...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z szynka mielona, klopsiki rybne, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Przepis z ryż z kurczakiem, Przepis z zapiekanka z mielonego, Polędwiczki, Bigos domowy, Kotlety mielone ze szpinakiem, Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu, ser mozzarella suszone pomidory, Brokuły i kebab, musztarda do sosu, Przepis z jajka bez jajek, Łosoś, Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem, Golonka jagnięca z sosem śródziemnomorskim , Makaron, Przepis z zupo pomidorowa, Sos ze świeżych malin i porzeczek, Klopsiki z papryką i kaparami, pomidory z jajkami, Gazpacho z arbuza, patelnia kurczaka curry z warzywami, Zupa szczawiowa, Tarta Toscana, Przepis z sałatka z kurczakiem i serem plesniowym, Przepis z mieso z piekarnika, Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, Zupa pomidorowa, Sałatki z makaronem, Przepis z sałatki obiadowe, Świąteczny pasztet mieszany z suszonymi pomidorami , Zupa gulaszowa, Przepis z pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami, Pasztet, Szpinak, Ryż inaczej, Sałatka z brokułami i jajkiem, Popcorn z lodami czekoladowymi, Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą, Risotto z karczochami, Lasagne, Potrawka z kurczaka, Żeberka, Przepis z Pieprz w kulkach, Rybny przysmak z Kalkuty, Przepis z rosyjska kuchnia, Przepis z salatka z pomidora, Kutia, Lasagne drobiowa, Sałatka z grillowaną dynią, winogronami i serem brie, Kremowa zupa z dyni, Kalafior, Sos czosnkowy , Placek borówkowy, Przepis z z fetą, Makaronowa zapiekanka z kiełbasą, Zupa pieczarkowa, Przepis z grill kurczak, Pieczony śledź w cebuli, Przepis z bezmięsne z ziemniakami, Sałatka grecka z fetą, Klasyczna zupa jarzynowa, Przepis z schab makaron