Dodaj do ksiązki kucharskiej Bogracz

Bogracz

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Bogracz - składniki:

  • wołowina bez kości - 800 gramów
  • wędzona słonina (lub 2 łyżki smalcu) - 50 gramów
  • Kostka do mięs z papryką Knorr - 1 sztuka
  • duże cebule - 2 sztuki
  • papryka zielona, czerwona, żółta - 1 sztuka
  • duże pomidory - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • marchew - 2 sztuki
  • ziemniaki - 500 gramów
  • pietruszka - 1 sztuka
  • suszona papryczka czereśniowa lub czuszka - 1 sztuka
  • słodka papryka w proszku - 1 łyżka
  • kminek - 10 gramów
  • pieprz mielony

Bogracz - Sposób przygotowania:

  1. Bogacz, czyli potrawa gotowana powoli w garnku nad ognieniem. W domowych warunkach możesz użyć po prostu rondla. Pokrój w drobną kostkę słoninę i cebule. Roztop wędzoną słoninę. Dodaj cebule, jak się zeszkli dodaj mieloną paprykę i kminek. Podsmaż chwilę, ale nie pozwól, aby przyprawy się przypaliły.
  2. Pokrój wołowinę w kostkę o szerokości około 1,5 centymetra, dodaj do cebuli i duś wszystko przez kilka minut. Wlej 2 litry wody, dodaj Kostkę do mięs z papryką Knorr oraz pokrojone w mniejsze kawałki świeże pomidory.
  3. Marchewkę, pietruszkę, kolorowe papryki oraz ziemniaki pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę dodaj do potrawy. Duś całość, do momentu, kiedy mięso będzie miękkie.
  4. Pod koniec duszenia dodaj ziemniaki. Ewentualnie dolej trochę wody, jeśli uznasz to za konieczne.
  5. Całość duś, do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie i cała potrawa nabierze konsystencji gęstej zupy. Bogracz dopraw czuszką. Podawaj z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej

BOGRACZ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Bogracz
    1.Bogacz, czyli potrawa gotowana powoli w garnku nad ognieniem. W domowych warunkach możesz użyć po prostu rondla. Pokrój w drobną kostkę słoninę i cebule. Roztop wędzoną słoninę. Dodaj cebule, jak się zeszkli dodaj mieloną paprykę i kminek. Podsmaż chwilę, ale nie pozwól, aby przyprawy się przypaliły.
  • 2
    Bogracz
    2.Pokrój wołowinę w kostkę o szerokości około 1,5 centymetra, dodaj do cebuli i duś wszystko przez kilka minut. Wlej 2 litry wody, dodaj Kostkę do mięs z papryką Knorr oraz pokrojone w mniejsze kawałki świeże pomidory.
  • 3
    Bogracz
    3.Marchewkę, pietruszkę, kolorowe papryki oraz ziemniaki pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę dodaj do potrawy. Duś całość, do momentu, kiedy mięso będzie miękkie.
  • 4
    Bogracz
    4.Pod koniec duszenia dodaj ziemniaki. Ewentualnie dolej trochę wody, jeśli uznasz to za konieczne.
  • 5
    Bogracz
    5.Całość duś, do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie i cała potrawa nabierze konsystencji gęstej zupy. Bogracz dopraw czuszką. Podawaj z pieczywem.
  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    KOSTKA DO MIĘS Z PAPRYKĄ KNORR

    Kostka do mięs z papryką Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JESIENNE GOTOWANIE CZYLI DUSZONE MIĘSA. DZIŚ NA OBIAD BITKI WOŁOWE.

    Jesienią spędzamy więcej czasu w domu, a pogoda za oknem sprzyja gotowaniu. Wraz ze spadkiem...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    MAKARON I POMIDORY – MAŁŻEŃSTWO IDEALNE

    Zastanawiacie się pewnie jak to z tymi pomidorami jest, że jedne smakują tak, że nie można s...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Chłopskie śniadanie po Śląsku, WYJĄTKOWA ZUPA PIECZARKOWA, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Ciasto na pierogi, Żurek, Placek drożdżowy z rabarbarem, Smażone banany z sezamem, Gofry ze szpinakiem i łososiem, Maki-sushi , sos do gotowanego kurczaka, Mizeria z jogurtem, Zupa cebulowa, Placki ziemniaczane, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Przepis z rolady ze schabu, kurczaka z warzywami, Przepis z deser owoce i czekolada, Przepis z orzechowy, Warzywa, Diabelskie pulpeciki – przepis dla dzieci, Jaja w sosie tatarskim z sałatą rzymską, Przepis z gs nadziewana, rolada w ciescie francuskim, Zupa z soczewicy, Naleśniki chińskie - VIDEO, Potrawy wigilijne, Gofry ze szpinakiem i łososiem, filet z kurczaka z jajkiem, Sałatka jarzynowa z szynką , Karczek kebabowy z grilla elektrycznego, Chińskie sajgonki, Przepis z tradycyjny schabowy, Przepis z makaron i ser żó, Przepis z spaghheti, Kremowa zupa z dyni, Krupnik, Pierogi, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, sos sojowy przepis, Pierś z kurczaka na szybko, Kluski kładzione z sosem z koźlaków , Naleśniki z kurczakiem i brokułami , Sos beszamelowy , Kociołek gulaszowy z kaszą , Naleśniki, Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, Przepis z ciast, Grochówka, Ziemniaki, Ziołowe kopytka , Zupa pokrzywowa, kurczak ca, filety z dorsza, Zapiekanka z ziemniakow, przepisy kuchnia tv, Królik w sosie orzechowym , Przepis z ciasta ze zdjęciami, Zupa szczawiowa, fasola mung, Przepis z la stroganoff, Kluski , Sos pomidorowy II, Lasagne, kurczak z warzywami w sosie sojowym