Dodaj do ksiązki kucharskiej Bogracz

Bogracz

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Bogracz - składniki:

  • wołowina bez kości - 800 gramów
  • wędzona słonina (lub 2 łyżki smalcu) - 50 gramów
  • Kostka do mięs z papryką Knorr - 1 sztuka
  • duże cebule - 2 sztuki
  • papryka zielona, czerwona, żółta - 1 sztuka
  • duże pomidory - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • marchew - 2 sztuki
  • ziemniaki - 500 gramów
  • pietruszka - 1 sztuka
  • suszona papryczka czereśniowa lub czuszka - 1 sztuka
  • słodka papryka w proszku - 1 łyżka
  • kminek - 10 gramów
  • pieprz mielony

Bogracz - Sposób przygotowania:

  1. Bogacz, czyli potrawa gotowana powoli w garnku nad ognieniem. W domowych warunkach możesz użyć po prostu rondla. Pokrój w drobną kostkę słoninę i cebule. Roztop wędzoną słoninę. Dodaj cebule, jak się zeszkli dodaj mieloną paprykę i kminek. Podsmaż chwilę, ale nie pozwól, aby przyprawy się przypaliły.
  2. Pokrój wołowinę w kostkę o szerokości około 1,5 centymetra, dodaj do cebuli i duś wszystko przez kilka minut. Wlej 2 litry wody, dodaj Kostkę do mięs z papryką Knorr oraz pokrojone w mniejsze kawałki świeże pomidory.
  3. Marchewkę, pietruszkę, kolorowe papryki oraz ziemniaki pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę dodaj do potrawy. Duś całość, do momentu, kiedy mięso będzie miękkie.
  4. Pod koniec duszenia dodaj ziemniaki. Ewentualnie dolej trochę wody, jeśli uznasz to za konieczne.
  5. Całość duś, do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie i cała potrawa nabierze konsystencji gęstej zupy. Bogracz dopraw czuszką. Podawaj z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej

BOGRACZ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Bogracz
    1.Bogacz, czyli potrawa gotowana powoli w garnku nad ognieniem. W domowych warunkach możesz użyć po prostu rondla. Pokrój w drobną kostkę słoninę i cebule. Roztop wędzoną słoninę. Dodaj cebule, jak się zeszkli dodaj mieloną paprykę i kminek. Podsmaż chwilę, ale nie pozwól, aby przyprawy się przypaliły.
  • 2
    Bogracz
    2.Pokrój wołowinę w kostkę o szerokości około 1,5 centymetra, dodaj do cebuli i duś wszystko przez kilka minut. Wlej 2 litry wody, dodaj Kostkę do mięs z papryką Knorr oraz pokrojone w mniejsze kawałki świeże pomidory.
  • 3
    Bogracz
    3.Marchewkę, pietruszkę, kolorowe papryki oraz ziemniaki pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę dodaj do potrawy. Duś całość, do momentu, kiedy mięso będzie miękkie.
  • 4
    Bogracz
    4.Pod koniec duszenia dodaj ziemniaki. Ewentualnie dolej trochę wody, jeśli uznasz to za konieczne.
  • 5
    Bogracz
    5.Całość duś, do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie i cała potrawa nabierze konsystencji gęstej zupy. Bogracz dopraw czuszką. Podawaj z pieczywem.
  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    KOSTKA DO MIĘS Z PAPRYKĄ KNORR

    Kostka do mięs z papryką Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WOŁOWINA IDEALNA, CZYLI JAK DOBRAĆ RODZAJ WOŁOWINY DO POTRAWY?

    Części wołowiny bardzo różnią się od siebie, co oznacza, że w zależności od rodzaju, najleps...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SOS POMIDOROWY, CZYLI OJCIEC WSZYSTKICH WŁOSKICH SOSÓW (PRAWIE WSZYSTKICH :) )

    Klasyczny, najprostszy sos pomidorowy to wyjściowa baza dla innych sosów. Dodanie tylko kilk...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Quesadillas - VIDEO, Ryba z tajskim sosem, pieczenie mięsa wieprzowego, Przepis z farsz do kurczaka pieczonego, Przepis z marynowany imbir, Gruszki w sosie karmelowym, Przepis z sos do naleśników na słodko, Karmelizowane pomidory z musem malinowym, Polewa lukrowa do pączków, gotowany kurczak w sosie, Przepis z makaron po prowansalsku, Sałatka do obiadu, Spaghetti z pesto i krewetkami, Sos włoski do spaghetti, Przepis z karczek pieczony w piekarniku -, Łopatka z warzywami , Spaghetti , Sałatka z pęczaku, z warzywami i wędzonym kurczakiem, Ziemniaki zapiekane w ziołach, ciasto nalesnikowe na budyniu, Przepis z makaron z piersią kurczaka i pieczarkami w sosie smietanowym, Fingersy z kurczaka, Proste kotleciki z jajka, miesa gotowane mielone, Sałatka z wędzonym pstrągiem, Ryż, salatki z kurczaka -, Żeberka, Leczo, Naleśniki z parówką, Przepis z zapiekanka z ryżem i parówkami, Potrawka z kurczaka, Naleśniki, Zapiekanki, sałatka z kuskusem, Przepis z ryba w sosie chrzanowym, Puree ananasowe, Zapiekanka z ziemniakow, sałatka z makaronem i orzechami, sos miodowo czosnkowy, Zapiekanka po rzymsku, Przepis z cukier, Pulpety drobiowe z ziołami i marchewką, Sałatka do obiadu, Ryba w koszulce, Lasagne drobiowa, Jajka, Przepis z ptysie na ostro, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Zupy, Pyzy z mięsem i grzybami , Sałatki, Przepis z udziec wołowy, Galaretki ze śmietaną, Obiad, Sałatka z suszonymi pomidorami, sałatkę owocową, Zapiekanka z pieczarkami, Porowe roladki , Tortellini z sosem drwala, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Zupa jarzynowa, Eintopf z jarmużem, Sałatka grecka