Dodaj do ksiązki kucharskiej Bogracz

Bogracz

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Bogracz - składniki:

  • wołowina bez kości - 800 gramów
  • wędzona słonina (lub 2 łyżki smalcu) - 50 gramów
  • Kostka do mięs z papryką Knorr - 1 sztuka
  • duża cebula - 2 sztuki
  • papryka zielona, czerwona, żółta - 1 sztuka
  • duży pomidor - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • marchew - 2 sztuki
  • ziemniaki - 500 gramów
  • pietruszka - 1 sztuka
  • suszona papryczka czereśniowa lub czuszka - 1 sztuka
  • słodka papryka w proszku - 1 łyżka
  • kminek - 10 gramów
  • pieprz mielony

Bogracz - Sposób przygotowania:

  1. Bogacz, czyli potrawa gotowana powoli w garnku nad ognieniem. W domowych warunkach możesz użyć po prostu rondla. Pokrój w drobną kostkę słoninę i cebulę. Roztop wędzoną słoninę. Dodaj cebulę, jak się zeszkli dodaj mielona paprykę i kminek. Podsmaż chwilę, ale nie pozwól, aby przyprawy się przypaliły.
  2. Pokrój wołowinę w kostkę o szerokości ok. 1,5cm, dodaj do cebuli i duś wszystko przez kilka minut. Wlej 2 litry wody, dodaj kostki do mięs Knorr oraz pokrojone w mniejsze kawałki świeże pomidory.
  3. Marchewkę, pietruszkę, kolorowe papryki oraz ziemniaki pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę dodaj do potrawy. Duś całość, do momentu kiedy mięso będzie miękkie.
  4. Pod koniec duszenia dodaj ziemniaki. Ewentualnie dolej trochę wody, jeśli uznasz to za konieczne.
  5. Całość duś, do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie i cała potrawa nabierze konsystencji gęstej zupy. Bogracz dopraw czuszką. Podawaj z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej

BOGRACZ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Bogracz
    1.Bogacz, czyli potrawa gotowana powoli w garnku nad ognieniem. W domowych warunkach możesz użyć po prostu rondla. Pokrój w drobną kostkę słoninę i cebulę. Roztop wędzoną słoninę. Dodaj cebulę, jak się zeszkli dodaj mielona paprykę i kminek. Podsmaż chwilę, ale nie pozwól, aby przyprawy się przypaliły.
  • 2
    Bogracz
    2.Pokrój wołowinę w kostkę o szerokości ok. 1,5cm, dodaj do cebuli i duś wszystko przez kilka minut. Wlej 2 litry wody, dodaj kostki do mięs Knorr oraz pokrojone w mniejsze kawałki świeże pomidory.
  • 3
    Bogracz
    3.Marchewkę, pietruszkę, kolorowe papryki oraz ziemniaki pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę dodaj do potrawy. Duś całość, do momentu kiedy mięso będzie miękkie.
  • 4
    Bogracz
    4.Pod koniec duszenia dodaj ziemniaki. Ewentualnie dolej trochę wody, jeśli uznasz to za konieczne.
  • 5
    Bogracz
    5.Całość duś, do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie i cała potrawa nabierze konsystencji gęstej zupy. Bogracz dopraw czuszką. Podawaj z pieczywem.
  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    KOSTKA DO MIĘS Z PAPRYKĄ KNORR

    Kostka do mięs z papryką Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA PIECZEŃ. FASZEROWANA GĘŚ.

    Jeżeli w poniedziałek świąteczny zapraszacie gości na obiad to proponuję zaskoczyć ich nieco...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE ZUPY.

    W poprzednich wpisach mówiłem o przystawkach, zimnych mięsach i sałatkach, ale przecież gwia...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Polędwiczki, Zupa grzybowo pieczarkowa, Kosmiczne ślimaki, Przepisy świąteczne, Sałatka z czerwoną fasolką, Przepis z ryż z warzywami, Bhaji, grzyb, Sos beszamelowy , Spaghetti z patelni po chińsku, Uzbecki pilaw , obiad boże narodzenie, skrzydełka w pomidorach, sos pomidor, Rolada ziemniaczana, Ryba po grecku, Kluski , Tortilla - VIDEO, Ryba po grecku, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Żeberka, Przepis z ryba czarne oliwki, Ciasteczka z dżemem, sałatka, jajka, Wiosenny barszcz z fasolką , Soczysty kurczak w majonezie , Łosoś, Spaghetti z tuńczykiem, Zupa pomidorowa, Naleśniki z nadzieniem figowym, zupy rybne przepisy, ryz cytrynowy, Przepis z płat łososia wędzonego, Przepis z zielonego ogórka, Przepis z kurczak orzechowym, gołąbki zawijane w liscie kapusty, Sos czosnkowy , makaron nadziewany, Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą, Kasza, Deser z lodami "Sowa", Faszerowane bakłażany z jajkiem, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Dynia, Przepis z seler korzeń, Przepis z pieczony kurczak w piekarniku z pieczarkami, Neapolitańskie spaghetti z pomidorami i szpinakiem, Kotlet de volaille - VIDEO, Przepis z sałatki ze świeżych warzyw z mięsem z piersi kurczaka, Półmisek z kurczakiem Tao-Tao, Sałatka do słoików, papryka z cebulą, Obiad, Lody kokosowe "Tropikalne wyspy", Meksykańskie naleśniki z warzywami, Ciasteczka czekoladowo - pomarańczowe, Żurek, Faszerowane piersi kurczaka, Zupa krewetkowa, Racuszki ananasowe, śliwki ciasto, barszcz zielony, Świąteczna makrela z marchewkowym farszem , chińskie dania z ryżem, Sałatka z kurczakiem i ryżem