Dodaj do ksiązki kucharskiej Bogracz

Bogracz

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Bogracz - składniki:

  • wołowina bez kości - 800 gramów
  • wędzona słonina (lub 2 łyżki smalcu) - 50 gramów
  • Kostka do mięs z papryką Knorr - 1 sztuka
  • duża cebula - 2 sztuki
  • papryka zielona, czerwona, żółta - 1 sztuka
  • duży pomidor - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • marchew - 2 sztuki
  • ziemniaki - 500 gramów
  • pietruszka - 1 sztuka
  • suszona papryczka czereśniowa lub czuszka - 1 sztuka
  • słodka papryka w proszku - 1 łyżka
  • kminek - 10 gramów
  • pieprz mielony

Bogracz - Sposób przygotowania:

  1. Bogacz, czyli potrawa gotowana powoli w garnku nad ognieniem. W domowych warunkach możesz użyć po prostu rondla. Pokrój w drobną kostkę słoninę i cebulę. Roztop wędzoną słoninę. Dodaj cebulę, jak się zeszkli dodaj mielona paprykę i kminek. Podsmaż chwilę, ale nie pozwól, aby przyprawy się przypaliły.
  2. Pokrój wołowinę w kostkę o szerokości ok. 1,5cm, dodaj do cebuli i duś wszystko przez kilka minut. Wlej 2 litry wody, dodaj kostki do mięs Knorr oraz pokrojone w mniejsze kawałki świeże pomidory.
  3. Marchewkę, pietruszkę, kolorowe papryki oraz ziemniaki pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę dodaj do potrawy. Duś całość, do momentu kiedy mięso będzie miękkie.
  4. Pod koniec duszenia dodaj ziemniaki. Ewentualnie dolej trochę wody, jeśli uznasz to za konieczne.
  5. Całość duś, do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie i cała potrawa nabierze konsystencji gęstej zupy. Bogracz dopraw czuszką. Podawaj z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej

BOGRACZ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Bogracz
    1.Bogacz, czyli potrawa gotowana powoli w garnku nad ognieniem. W domowych warunkach możesz użyć po prostu rondla. Pokrój w drobną kostkę słoninę i cebulę. Roztop wędzoną słoninę. Dodaj cebulę, jak się zeszkli dodaj mielona paprykę i kminek. Podsmaż chwilę, ale nie pozwól, aby przyprawy się przypaliły.
  • 2
    Bogracz
    2.Pokrój wołowinę w kostkę o szerokości ok. 1,5cm, dodaj do cebuli i duś wszystko przez kilka minut. Wlej 2 litry wody, dodaj kostki do mięs Knorr oraz pokrojone w mniejsze kawałki świeże pomidory.
  • 3
    Bogracz
    3.Marchewkę, pietruszkę, kolorowe papryki oraz ziemniaki pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę dodaj do potrawy. Duś całość, do momentu kiedy mięso będzie miękkie.
  • 4
    Bogracz
    4.Pod koniec duszenia dodaj ziemniaki. Ewentualnie dolej trochę wody, jeśli uznasz to za konieczne.
  • 5
    Bogracz
    5.Całość duś, do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie i cała potrawa nabierze konsystencji gęstej zupy. Bogracz dopraw czuszką. Podawaj z pieczywem.
  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    KOSTKA DO MIĘS Z PAPRYKĄ KNORR

    Kostka do mięs z papryką Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? ZIOŁA SUSZONE A ŚWIEŻE.

    Dziś jeszcze o ziołach i przyprawach. Temat rzeka. Aby wzmocnić intensywność przypraw można ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LETNIA OCHŁODA. JESZCZE O CHŁODNIKACH.

    I jeszcze jeden rodzaj chłodników, które chciałbym Wam zaproponować. Na mleku, ale bez burak...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

kurczak ud, Polędwiczka z grzybami, Żeberka, Zapiekanka rodzinna, Potrawy wielkanocne, Marchewka z pomarańczową nutą, Przepis z farsz do naleśników, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Smażone gałki lodów waniliowych, Calzonne z groszkiem i marchewką, Przepis z sałatki ryżowe, Karkówka z wątróbką, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Ślimaki kurczakowo- serowe , Karp, Zupa pieczarkowa, sałatki z mięsem, Tortilla - VIDEO, Ryba, sałatka z jajkiem i sałatą, Spaghetti śródziemnomorskie, Rosół z łososia wędzonego z listkami fenkułu, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, co z pieczarek, Indyk, Przepis z makaron chiński, Mintaj z grilla, Hiszpański szczypior, Zupa kalafiorowa, Przepis z zupa serowa z serków topionych -, Bigos, Hiszpańskie ziemniaki na ostro , Sałatka z kapusty pekińskiej , Przepis z świeży tuńczyk, Przepis z zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami, Pomidorowe kopytka z brokułami , Przepis z przystawki na grilla, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Drożdżowe ślimaczki z szynką, Gołąbki, Dania z ryżem, Sałatka Gyros, Pomidorowe kopytka z brokułami , Quasadilla z krewetkami i boczkiem, Przekąski, marynata do pieczenia schabu, Młody dzik z marchewką , Sałatka z ryżem i tuńczykiem, filet z dorsza, Sałatka Coleslaw z czerwonej kapusty, Kurczak z makaronem ryżowym, Barszcz czerwony – sposób II, Przepis z sałata lodowa, duszona wołowina w sosie, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Przepis z mięso wieprzowe, Pasta z cieciorki, Diabelskie pulpeciki – przepis dla dzieci, Karkówka z warzywami, Przepis z pieczona ryba z warzywami, desery na s, Przepis z nadzienia do nalesnikow, Paluszki z kurczaka w płatkach kukurydzianych , gotowane piersi z kurczaka