Dodaj do ksiązki kucharskiej Bogracz z kluskami

Bogracz z kluskami

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Bogracz z kluskami - składniki:

  • mięso wołowe bez kości - 600 gramów
  • Bulionetka Domowa Wołowa Knorr - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 2 sztuki
  • papryka zielona - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • ząbki czosnku - 1 sztuka
  • marchewka - 2 sztuki
  • ziemniaki - 4 sztuki
  • pomidory - 3 sztuki
  • papryka w proszku słodka - 2 łyżki
  • papryka w proszku ostra - 1 łyżeczka
  • kminek - 1 łyżeczka
  • smalec - 1 łyżka
  • woda - 1 litr
  • sól i pieprz do smaku
  • kluski:
  • mąka pszenna - 100 gramów
  • woda - 4 łyżki
  • natka pietruszki - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta

Bogracz z kluskami - Sposób przygotowania:

  1. Mięso opłucz i pokrój w dużą kostkę. Przełóż do miski i wymieszaj z łyżką słodkiej papryki. Pomidory sparz we wrzącej wodzie, ściągnij skórkę, a następnie przekrój na pół i pozbądź się nasion.
  2. Papryki, cebule, pomidory oraz ziemniaki pokrój w dużą kostkę, marchewkę przekrój wzdłuż na pół, a następnie w grubsze plastry. Ząbek czosnku rozgnieć .
  3. W garnku roztop smalec, dodaj cebulę i słodką paprykę w proszku – smaż chwilę. Następnie dodaj pokrojone mięso, bulionetkę Knorr i duś chwilę.
  4. Następnie dodaj pokrojoną paprykę, pomidory oraz marchewkę i rozgnieciony czosnek. Zalej 1 litrem wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Dodaj pokrojone ziemniaki.
  5. Przygotuj ciasto na kluski – przesianą mąkę wymieszaj z posiekaną natką oraz taką ilością wody, aby powstało jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przełóż na stolnicę, uformuj podłużne, cienkie kluski przypominające sznurówki, a następnie krój w 2-3 centymetrowe kawałki. Gotuj we wrzącej, delikatnie osolonej wodzie. Ugotowane kluski odcedź.
  6. Do gotującej się jeszcze zupy, z miękkim już mięsem i ziemniakami włóż przygotowane kluski. Gotuj jeszcze chwilę i dopraw do smaku ostrą papryką, kminkiem oraz solą - jeśli zajdzie taka potrzeba. Zupę podawaj bardzo gorącą.
Dodaj do książki kucharskiej

BOGRACZ Z KLUSKAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Bogracz z kluskami
    1.Mięso opłucz i pokrój w dużą kostkę. Przełóż do miski i wymieszaj z łyżką słodkiej papryki. Pomidory sparz we wrzącej wodzie, ściągnij skórkę, a następnie przekrój na pół i pozbądź się nasion.
  • 2
    Bogracz z kluskami
    2.Papryki, cebule, pomidory oraz ziemniaki pokrój w dużą kostkę, marchewkę przekrój wzdłuż na pół, a następnie w grubsze plastry. Ząbek czosnku rozgnieć .
  • 3
    Bogracz z kluskami
    3.W garnku roztop smalec, dodaj cebulę i słodką paprykę w proszku – smaż chwilę. Następnie dodaj pokrojone mięso, bulionetkę Knorr i duś chwilę.
  • 4
    Bogracz z kluskami
    4.Następnie dodaj pokrojoną paprykę, pomidory oraz marchewkę i rozgnieciony czosnek. Zalej 1 litrem wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Dodaj pokrojone ziemniaki.
  • 5
    Bogracz z kluskami
    5.Przygotuj ciasto na kluski – przesianą mąkę wymieszaj z posiekaną natką oraz taką ilością wody, aby powstało jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przełóż na stolnicę, uformuj podłużne, cienkie kluski przypominające sznurówki, a następnie krój w 2-3 centymetrowe kawałki. Gotuj we wrzącej, delikatnie osolonej wodzie. Ugotowane kluski odcedź.
  • 6
    Bogracz z kluskami
    6.Do gotującej się jeszcze zupy, z miękkim już mięsem i ziemniakami włóż przygotowane kluski. Gotuj jeszcze chwilę i dopraw do smaku ostrą papryką, kminkiem oraz solą - jeśli zajdzie taka potrzeba. Zupę podawaj bardzo gorącą.
  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA WOŁOWA KNORR

    Bulionetka Domowa Wołowa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DZICZYZNA LUBI WINO, CZYLI MIĘSO, KTÓRE ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

    Jeśli już mówimy o gotowaniu z winem, musimy pamiętać o jednej zasadniczej sprawie. Otóż nie...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Ryba w sosie curry, spagetti z kurczakiem, pieczone ziemniaki ze śmietaną, meksykańskie enchiladas, Kaczka, jajka faszerowane rybą wędzoną, Przepis z bulionetka wołowa knorr, Przepis z zupa krem z kury, Obiad, krewetki w skorupkach, Faszerowana dynia, Pomidorowe śledzie z cebulką, Leczo z cukinii, Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru, Krupnik, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Przepis z przepisy na latwe ciasta, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Przepis z dobre przystawki, Śledzie z jabłkiem w śmietanie, Kotlety, Chowder z małżami, Papryka faszerowana ryżem i mięsem, puszka ananasów, Gulasz z cukini, Kotlet de volaille - VIDEO, Przepis z zupa z soczewicy, Sałatka z pepperoni i ryżem, Kebab w kajzerce, gotowana watrobka drobiowa, Pieczone udka z boczkiem, Przepis z przepisy wigilijne, Serowa zupa z klopsikami, Lasagne, Indyk w marynacie jogurtowej (hinduskiej) - VIDEO, Przepis z pierś kurczaka z warzywami, Wrap z pastą jajeczną, kurczakiem wędzonym i kukurydzą, Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku, Tagine z kurczakiem, migdałami i morelami, Przepis z zapiekanki z ciasta, Kosmiczne ślimaki, Przepis z bezmięsne z ziemniaków, sałatki z wędzonym kurczakiem -, Zapiekanka makaronowa, Kocia lasagne , Przepis z ciasto d, Sałatka z kapusty pekińskiej , Sok pomidorowy, Przepis z Olej z oliwy, Barszcz, Zapiekanki, jajka z piekarnika, kuchnia meksykańska mieso, Sałatka Gyros, Zapiekanka domowa, Naleśniki, Sos włoski do spaghetti, Golonka, Sałatki, Dania z makaronem, Grecki przysmak, Pieczona karkówka z chrupiącą skórką, makarony z naczynie żaroodporne, Świąteczna pieczona karkówka z warzywami