Dodaj do ksiązki kucharskiej Bogracz z kluskami

Bogracz z kluskami

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 5 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Bogracz z kluskami - składniki:

  • mięso wołowe bez kości - 600 gramów
  • Bulionetka Domowa Wołowa Knorr - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 2 sztuki
  • papryka zielona - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • ząbki czosnku - 1 sztuka
  • marchewka - 2 sztuki
  • ziemniaki - 4 sztuki
  • pomidory - 3 sztuki
  • papryka w proszku słodka - 2 łyżki
  • papryka w proszku ostra - 1 łyżeczka
  • kminek - 1 łyżeczka
  • smalec - 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku
  • kluski:
  • mąka pszenna - 100 gramów
  • woda - 4 łyżki
  • natka pietruszki - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta

Bogracz z kluskami - Sposób przygotowania:

  1. Mięso opłucz i pokrój w dużą kostkę. Przełóż do miski i wymieszaj z łyżką słodkiej papryki. Pomidory sparz we wrzącej wodzie, ściągnij skórką a następnie przekrój na pół i pozbądź się nasion.
  2. Paprykę, cebulę, pomidory oraz ziemniaki pokrój w dużą kostkę, marchewkę przekrój wzdłuż na pół a następnie w grubsze plastry. Ząbek czosnku rozgnieć .
  3. W garnku roztop smalec, dodaj cebulę i słodką paprykę w proszku – smaż chwilę. Następnie dodaj pokrojone mięso, Bulionetkę Knorr, i duś chwilę.
  4. Następnie dodaj pokrojoną paprykę, pomidory oraz marchewkę i rozgnieciony czosnek. Zalej 1 l wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Dodaj pokrojone ziemniaki.
  5. Przygotuj ciasto na kluski – przesianą mąkę wymieszaj z posiekaną natką oraz taką ilością wody, aby powstało jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przełóż na stolnicę, uformuj podłużne, cienkie kluski przypominające sznurówki a następnie krój w 2-3 centymetrowe kawałki. Gotuj we wrzącej, delikatnie osolonej wodzie. Ugotowane kluski odcedź.
  6. Do gotującej się jeszcze zupy, z miękkim już mięsem i ziemniakami włóż przygotowane kluski. Gotuj jeszcze chwilę i dopraw do smaku ostrą papryką, kminkiem oraz solą - jeśli zajdzie taka potrzeba. Zupę podawaj bardzo gorącą.
Dodaj do książki kucharskiej

BOGRACZ Z KLUSKAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Bogracz z kluskami
    1.Mięso opłucz i pokrój w dużą kostkę. Przełóż do miski i wymieszaj z łyżką słodkiej papryki. Pomidory sparz we wrzącej wodzie, ściągnij skórką a następnie przekrój na pół i pozbądź się nasion.
  • 2
    Bogracz z kluskami
    2.Paprykę, cebulę, pomidory oraz ziemniaki pokrój w dużą kostkę, marchewkę przekrój wzdłuż na pół a następnie w grubsze plastry. Ząbek czosnku rozgnieć .
  • 3
    Bogracz z kluskami
    3.W garnku roztop smalec, dodaj cebulę i słodką paprykę w proszku – smaż chwilę. Następnie dodaj pokrojone mięso, Bulionetkę Knorr, i duś chwilę.
  • 4
    Bogracz z kluskami
    4.Następnie dodaj pokrojoną paprykę, pomidory oraz marchewkę i rozgnieciony czosnek. Zalej 1 l wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Dodaj pokrojone ziemniaki.
  • 5
    Bogracz z kluskami
    5.Przygotuj ciasto na kluski – przesianą mąkę wymieszaj z posiekaną natką oraz taką ilością wody, aby powstało jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przełóż na stolnicę, uformuj podłużne, cienkie kluski przypominające sznurówki a następnie krój w 2-3 centymetrowe kawałki. Gotuj we wrzącej, delikatnie osolonej wodzie. Ugotowane kluski odcedź.
  • 6
    Bogracz z kluskami
    6.Do gotującej się jeszcze zupy, z miękkim już mięsem i ziemniakami włóż przygotowane kluski. Gotuj jeszcze chwilę i dopraw do smaku ostrą papryką, kminkiem oraz solą - jeśli zajdzie taka potrzeba. Zupę podawaj bardzo gorącą.
  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA WOŁOWA KNORR

    Bulionetka Domowa Wołowa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    MAKARON I POMIDORY – MAŁŻEŃSTWO IDEALNE

    Zastanawiacie się pewnie jak to z tymi pomidorami jest, że jedne smakują tak, że nie można s...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Gazpacho z oliwkami, Zapiekanka po rzymsku, Przepis z deser ciasta, Sałatka z krabem, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, makarony z sosem c, rosol z kostki, Sałatka grecka z fetą, Naleśniki chińskie - VIDEO, Kociołek gulaszowy z kaszą - VIDEO, Pasztet, mięso w sosie, Gofry ze szpinakiem i łososiem, Sałatka grecka, Golonka, Carbonara, Proste kotleciki z jajka, Sosy, Przepis z sałatka z granatem, deser z owocow, Przepis z gril, Gorące mini doughnuts, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Zupa z soczewicy, Przepis z filety z ryby na obiad, Przepis z piers kurczaka mz, Makaron z owocami, Sernik wielkanocny, Zupa krem z dyni - VIDEO, Barszcz biały, Elegancki sos z sera pleśniowego, obiad z pieczarkami, Krem z dyni z grzankami, Przepis z kurczak obiad, sosy do spagetti, Przystawki, Gofry z rukolą i łososiem wędzonym , Zupa jajeczna, roladki z ryby, Karczek z surówką z kapusty pekińskiej, Sałatka ziemniaczana w łososiowym musie, Kapusta z grochem, Przepis z spaghetti z sosem knorr, Sos rosyjski, makaron smażony, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Tilapia z czereśniami, Makaron z serem, Szybka karpatka, Łosoś, Barszcz, kasza jeczmienna, Przepis z sałatka z tunczykiem i makaronem, Kurczak pieczony z czosnkiem, obiad z łopatki, Tortilla ogrodnika, Kaczka, Dorsz duszony w pomidorach, Szaszłyki z mięsa mielonego, Knedle ziołowe, Placki owsiane z warzywami, sosy do mięsa drobiowego, Zapiekanka rodzinna, Zupa grochowa