Dodaj do ksiązki kucharskiej Bogracz z kluskami

Bogracz z kluskami

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Bogracz z kluskami - składniki:

  • mięso wołowe bez kości - 600 gramów
  • Bulionetka wołowa Knorr - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 2 sztuki
  • papryka zielona - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • ząbki czosnku - 1 sztuka
  • marchewka - 2 sztuki
  • ziemniaki - 4 sztuki
  • pomidory - 3 sztuki
  • papryka w proszku słodka - 2 łyżki
  • papryka w proszku ostra - 1 łyżeczka
  • kminek - 1 łyżeczka
  • smalec - 1 łyżka
  • woda - 1 litr
  • sól i pieprz do smaku
  • kluski:
  • mąka pszenna - 100 gramów
  • woda - 4 łyżki
  • natka pietruszki - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta

Bogracz z kluskami - Sposób przygotowania:

  1. Mięso opłucz i pokrój w dużą kostkę. Przełóż do miski i wymieszaj z łyżką słodkiej papryki. Pomidory sparz we wrzącej wodzie, ściągnij skórkę, a następnie przekrój na pół i pozbądź się nasion.
  2. Papryki, cebule, pomidory oraz ziemniaki pokrój w dużą kostkę, marchewkę przekrój wzdłuż na pół, a następnie w grubsze plastry. Ząbek czosnku rozgnieć .
  3. W garnku roztop smalec, dodaj cebulę i słodką paprykę w proszku – smaż chwilę. Następnie dodaj pokrojone mięso, bulionetkę Knorr i duś chwilę.
  4. Następnie dodaj pokrojoną paprykę, pomidory oraz marchewkę i rozgnieciony czosnek. Zalej 1 litrem wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Dodaj pokrojone ziemniaki.
  5. Przygotuj ciasto na kluski – przesianą mąkę wymieszaj z posiekaną natką oraz taką ilością wody, aby powstało jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przełóż na stolnicę, uformuj podłużne, cienkie kluski przypominające sznurówki, a następnie krój w 2-3 centymetrowe kawałki. Gotuj we wrzącej, delikatnie osolonej wodzie. Ugotowane kluski odcedź.
  6. Do gotującej się jeszcze zupy, z miękkim już mięsem i ziemniakami włóż przygotowane kluski. Gotuj jeszcze chwilę i dopraw do smaku ostrą papryką, kminkiem oraz solą - jeśli zajdzie taka potrzeba. Zupę podawaj bardzo gorącą.
Dodaj do książki kucharskiej

BOGRACZ Z KLUSKAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Bogracz z kluskami
    1.Mięso opłucz i pokrój w dużą kostkę. Przełóż do miski i wymieszaj z łyżką słodkiej papryki. Pomidory sparz we wrzącej wodzie, ściągnij skórkę, a następnie przekrój na pół i pozbądź się nasion.
  • 2
    Bogracz z kluskami
    2.Papryki, cebule, pomidory oraz ziemniaki pokrój w dużą kostkę, marchewkę przekrój wzdłuż na pół, a następnie w grubsze plastry. Ząbek czosnku rozgnieć .
  • 3
    Bogracz z kluskami
    3.W garnku roztop smalec, dodaj cebulę i słodką paprykę w proszku – smaż chwilę. Następnie dodaj pokrojone mięso, bulionetkę Knorr i duś chwilę.
  • 4
    Bogracz z kluskami
    4.Następnie dodaj pokrojoną paprykę, pomidory oraz marchewkę i rozgnieciony czosnek. Zalej 1 litrem wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Dodaj pokrojone ziemniaki.
  • 5
    Bogracz z kluskami
    5.Przygotuj ciasto na kluski – przesianą mąkę wymieszaj z posiekaną natką oraz taką ilością wody, aby powstało jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przełóż na stolnicę, uformuj podłużne, cienkie kluski przypominające sznurówki, a następnie krój w 2-3 centymetrowe kawałki. Gotuj we wrzącej, delikatnie osolonej wodzie. Ugotowane kluski odcedź.
  • 6
    Bogracz z kluskami
    6.Do gotującej się jeszcze zupy, z miękkim już mięsem i ziemniakami włóż przygotowane kluski. Gotuj jeszcze chwilę i dopraw do smaku ostrą papryką, kminkiem oraz solą - jeśli zajdzie taka potrzeba. Zupę podawaj bardzo gorącą.
  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA WOŁOWA KNORR

    Bulionetka wołowa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WSZYSTKO JEST NAJLEPSZE, CZYLI JAK WYKORZYSTAĆ CAŁEGO KURCZAKA

    Zazwyczaj gdy mówimy o kurczaku mamy na myśli filety bez skóry, czyli delikatne, łagodne w s...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Tortilla - VIDEO, zapiekanka z mięsem mielonym i szpinakiem, Pizza Bukiet Smaków, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Kluski z ziemniaków nadziewane farszem rybnym, Pizza Bukiet Smaków, Przystawki, Pierś z kurczaka z orzechowym farszem – VIDEO, z migdalami, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Zupa hrabiego Tyszkiewicza, Przepis z jajka w papryce, Bigos - VIDEO, Omlet z szynką i warzywami , Sałatka gyros z kurczaka, Kapuśniak staropolski , Sałatka z tuńczykiem, Zupa cebulowa, Tortilla 5 smaków, plastry łososia, Barszcz, makarony sałatka, Sałatka Cezar - VIDEO, sałatki hiszpańskie, Kremowa zupa marchewkowa , Kasza, Ciasto na pizze, Kapusta z grochem, Rozgrzewająca zupa z soczewicy, Marchewka z groszkiem w kremowym sosie curry , Bigos, Dania z makaronem, Makaron z tuńczykiem, kukurydzą i pomidorami , Przepis z sos z serków topionych na zapiekanki, sałatka z jajkami, Ryba po grecku, Leczo - VIDEO , Pieczeń z dzika po rusku, Naleśniki doskonałe, Ziemniaki, Przepis z indyk smażony, Pstrąg po polsku II, ryba z grilla, Królewska potrawa rybna, ciasto z olejem, Naleśniki doskonałe, Sałatka z brokułami - VIDEO , Zupa paprykowa z mlekiem kokosowym, Przepis z na miodzie, Frittata z pieczarkami i karczochami, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Przepis z szynka mielona, Przepis z sałata z sosem, makaron z piersią z kurczaka, schab wołowy, ser bryndza, Pasta z makreli z twarożkiem , Zupa ogórkowa - VIDEO, Przepis z zupa serowa z serków topionych -, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Placki, smażone ryby przepisy, majonez - do sosu