Dodaj do ksiązki kucharskiej Bogracz z kluskami

Bogracz z kluskami

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 5 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Bogracz z kluskami - składniki:

  • mięso wołowe bez kości - 600 gramów
  • Bulionetka Domowa Wołowa Knorr - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 2 sztuki
  • papryka zielona - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • ząbki czosnku - 1 sztuka
  • marchewka - 2 sztuki
  • ziemniaki - 4 sztuki
  • pomidory - 3 sztuki
  • papryka w proszku słodka - 2 łyżki
  • papryka w proszku ostra - 1 łyżeczka
  • kminek - 1 łyżeczka
  • smalec - 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku
  • kluski:
  • mąka pszenna - 100 gramów
  • woda - 4 łyżki
  • natka pietruszki - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta

Bogracz z kluskami - Sposób przygotowania:

  1. Mięso opłucz i pokrój w dużą kostkę. Przełóż do miski i wymieszaj z łyżką słodkiej papryki. Pomidory sparz we wrzącej wodzie, ściągnij skórką a następnie przekrój na pół i pozbądź się nasion.
  2. Paprykę, cebulę, pomidory oraz ziemniaki pokrój w dużą kostkę, marchewkę przekrój wzdłuż na pół a następnie w grubsze plastry. Ząbek czosnku rozgnieć .
  3. W garnku roztop smalec, dodaj cebulę i słodką paprykę w proszku – smaż chwilę. Następnie dodaj pokrojone mięso, Bulionetkę Knorr, i duś chwilę.
  4. Następnie dodaj pokrojoną paprykę, pomidory oraz marchewkę i rozgnieciony czosnek. Zalej 1 l wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Dodaj pokrojone ziemniaki.
  5. Przygotuj ciasto na kluski – przesianą mąkę wymieszaj z posiekaną natką oraz taką ilością wody, aby powstało jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przełóż na stolnicę, uformuj podłużne, cienkie kluski przypominające sznurówki a następnie krój w 2-3 centymetrowe kawałki. Gotuj we wrzącej, delikatnie osolonej wodzie. Ugotowane kluski odcedź.
  6. Do gotującej się jeszcze zupy, z miękkim już mięsem i ziemniakami włóż przygotowane kluski. Gotuj jeszcze chwilę i dopraw do smaku ostrą papryką, kminkiem oraz solą - jeśli zajdzie taka potrzeba. Zupę podawaj bardzo gorącą.
Dodaj do książki kucharskiej

BOGRACZ Z KLUSKAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Bogracz z kluskami
    1.Mięso opłucz i pokrój w dużą kostkę. Przełóż do miski i wymieszaj z łyżką słodkiej papryki. Pomidory sparz we wrzącej wodzie, ściągnij skórką a następnie przekrój na pół i pozbądź się nasion.
  • 2
    Bogracz z kluskami
    2.Paprykę, cebulę, pomidory oraz ziemniaki pokrój w dużą kostkę, marchewkę przekrój wzdłuż na pół a następnie w grubsze plastry. Ząbek czosnku rozgnieć .
  • 3
    Bogracz z kluskami
    3.W garnku roztop smalec, dodaj cebulę i słodką paprykę w proszku – smaż chwilę. Następnie dodaj pokrojone mięso, Bulionetkę Knorr, i duś chwilę.
  • 4
    Bogracz z kluskami
    4.Następnie dodaj pokrojoną paprykę, pomidory oraz marchewkę i rozgnieciony czosnek. Zalej 1 l wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Dodaj pokrojone ziemniaki.
  • 5
    Bogracz z kluskami
    5.Przygotuj ciasto na kluski – przesianą mąkę wymieszaj z posiekaną natką oraz taką ilością wody, aby powstało jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przełóż na stolnicę, uformuj podłużne, cienkie kluski przypominające sznurówki a następnie krój w 2-3 centymetrowe kawałki. Gotuj we wrzącej, delikatnie osolonej wodzie. Ugotowane kluski odcedź.
  • 6
    Bogracz z kluskami
    6.Do gotującej się jeszcze zupy, z miękkim już mięsem i ziemniakami włóż przygotowane kluski. Gotuj jeszcze chwilę i dopraw do smaku ostrą papryką, kminkiem oraz solą - jeśli zajdzie taka potrzeba. Zupę podawaj bardzo gorącą.
  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA WOŁOWA KNORR

    Bulionetka Domowa Wołowa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA PIECZEŃ. FASZEROWANA GĘŚ.

    Jeżeli w poniedziałek świąteczny zapraszacie gości na obiad to proponuję zaskoczyć ich nieco...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kawowe ciasto, Proste kotleciki z jajka, Indyk, Pierś z kurczaka, Przepis z roladki z karkowki, Potrawy wigilijne, Sałatka warzywna z tuńczykiem, zupy na obiad przepisy, sum w śmietanie, kurczak w miodzie, Ryż, Zupa grzybowa, Spaghetti a la carbonara, Grillowane kiełbaski z serem feta , Ciasteczka czekoladowo - pomarańczowe, Winogrona w gorgonzoli i prazonych orzechach laskowych, Przepis z kiełki sałatka, Śledzie, Pasta z makreli czosnkowa , poledwiczki wieprzowe smażone, łopatka z piekarnika, kuleczki ryżowe, Zupa z dyni, salatka z szynka i makaronem, Przepis z dania kuchni rosyjskiej, Ciasto na pizze, Neapolitańskie spaghetti z pomidorami i szpinakiem, Sałatka z porów, śledzie z kapustą, Przystawki, Przepis z sos ciemny do ziemniaków, Chrupiące, czekoladowe kulki, sosy tortilla, Bigos - VIDEO, Sznycle z indyka w polewie grzybowej, Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką, Lody kokosowe z owocami "Budzik", Miodowa skrucha , wędzenie mięsa, Warzywno drobiowe kotleciki na rukoli , Gołąbki, Szparagi z jajkiem sadzonym, Barszcz biały, Kurczęta panierowane, Tortilla, Przepis z przepis na pieczoną szynkę, Rolada ziemniaczana, Soczysta pierś z kury z Danie na dziś Fix, Przepis z salatka z ogorkow, Gyros z kurczakiem, Makaron z sosem borowikowym, Studencki makaron z jajkiem, Ciasteczka z dżemem, Żeberka - VIDEO, Pieczona szynka z sosem z szalotek, Żeberka w grzybowym sosie, Dynia, Wieprzowa polędwiczka w orzechowym sosie, Przepis z schab w sosie pieczeniowym, Sos włoski do spaghetti, łosoś wędzony ze szpinakiem, Przepis z Bulion na włoszczyźnie, Przepis z fix knorr spaghetti, Pikantne roladki z kurczaka ze śliwką i oscypkiem