Dodaj do ksiązki kucharskiej Bogracz z kluskami

Bogracz z kluskami

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 5 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Bogracz z kluskami - składniki:

  • mięso wołowe bez kości - 600 gramów
  • Bulionetka Domowa Wołowa Knorr - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 2 sztuki
  • papryka zielona - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • ząbki czosnku - 1 sztuka
  • marchewka - 2 sztuki
  • ziemniaki - 4 sztuki
  • pomidory - 3 sztuki
  • papryka w proszku słodka - 2 łyżki
  • papryka w proszku ostra - 1 łyżeczka
  • kminek - 1 łyżeczka
  • smalec - 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku
  • kluski:
  • mąka pszenna - 100 gramów
  • woda - 4 łyżki
  • natka pietruszki - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta

Bogracz z kluskami - Sposób przygotowania:

  1. Mięso opłucz i pokrój w dużą kostkę. Przełóż do miski i wymieszaj z łyżką słodkiej papryki. Pomidory sparz we wrzącej wodzie, ściągnij skórką a następnie przekrój na pół i pozbądź się nasion.
  2. Paprykę, cebulę, pomidory oraz ziemniaki pokrój w dużą kostkę, marchewkę przekrój wzdłuż na pół a następnie w grubsze plastry. Ząbek czosnku rozgnieć .
  3. W garnku roztop smalec, dodaj cebulę i słodką paprykę w proszku – smaż chwilę. Następnie dodaj pokrojone mięso, Bulionetkę Knorr, i duś chwilę.
  4. Następnie dodaj pokrojoną paprykę, pomidory oraz marchewkę i rozgnieciony czosnek. Zalej 1 l wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Dodaj pokrojone ziemniaki.
  5. Przygotuj ciasto na kluski – przesianą mąkę wymieszaj z posiekaną natką oraz taką ilością wody, aby powstało jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przełóż na stolnicę, uformuj podłużne, cienkie kluski przypominające sznurówki a następnie krój w 2-3 centymetrowe kawałki. Gotuj we wrzącej, delikatnie osolonej wodzie. Ugotowane kluski odcedź.
  6. Do gotującej się jeszcze zupy, z miękkim już mięsem i ziemniakami włóż przygotowane kluski. Gotuj jeszcze chwilę i dopraw do smaku ostrą papryką, kminkiem oraz solą - jeśli zajdzie taka potrzeba. Zupę podawaj bardzo gorącą.
Dodaj do książki kucharskiej

BOGRACZ Z KLUSKAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Bogracz z kluskami
    1.Mięso opłucz i pokrój w dużą kostkę. Przełóż do miski i wymieszaj z łyżką słodkiej papryki. Pomidory sparz we wrzącej wodzie, ściągnij skórką a następnie przekrój na pół i pozbądź się nasion.
  • 2
    Bogracz z kluskami
    2.Paprykę, cebulę, pomidory oraz ziemniaki pokrój w dużą kostkę, marchewkę przekrój wzdłuż na pół a następnie w grubsze plastry. Ząbek czosnku rozgnieć .
  • 3
    Bogracz z kluskami
    3.W garnku roztop smalec, dodaj cebulę i słodką paprykę w proszku – smaż chwilę. Następnie dodaj pokrojone mięso, Bulionetkę Knorr, i duś chwilę.
  • 4
    Bogracz z kluskami
    4.Następnie dodaj pokrojoną paprykę, pomidory oraz marchewkę i rozgnieciony czosnek. Zalej 1 l wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Dodaj pokrojone ziemniaki.
  • 5
    Bogracz z kluskami
    5.Przygotuj ciasto na kluski – przesianą mąkę wymieszaj z posiekaną natką oraz taką ilością wody, aby powstało jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przełóż na stolnicę, uformuj podłużne, cienkie kluski przypominające sznurówki a następnie krój w 2-3 centymetrowe kawałki. Gotuj we wrzącej, delikatnie osolonej wodzie. Ugotowane kluski odcedź.
  • 6
    Bogracz z kluskami
    6.Do gotującej się jeszcze zupy, z miękkim już mięsem i ziemniakami włóż przygotowane kluski. Gotuj jeszcze chwilę i dopraw do smaku ostrą papryką, kminkiem oraz solą - jeśli zajdzie taka potrzeba. Zupę podawaj bardzo gorącą.
  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA WOŁOWA KNORR

    Bulionetka Domowa Wołowa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LETNIA OCHŁODA. JESZCZE O CHŁODNIKACH.

    I jeszcze jeden rodzaj chłodników, które chciałbym Wam zaproponować. Na mleku, ale bez burak...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

krewetki mrożone, Potrawy wielkanocne, lasagne z mięsem mielonym, Pierogi, Zupy, Pieczona karkówka, Ryba po grecku, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Chińska zupa cytrynowa - VIDEO, Przepis z makaron z tuńczykiem i czosnkiem, NA FASOLE, Zupa cebulowa, Sałata z serem feta w greckim stylu, Tortilla - VIDEO, Kolorowe babeczki , Gulasz, Gulasz, rączka gotuje, Kasza, Kompot z malin, Bigos - VIDEO, Sandacz po tunezyjsku, Zupa brokułowa, Chińskie sajgonki, Placki, Frankfurter Kranz czyli słodki wieniec frankfurcki, piersi z kurczaka pieczone -, Zupa pieczarkowa, Aromatyczne śledzie z cebulką, sałatki ryżowe, Sałatka z brokułem, Pikantna zielona salsa, risotto z kurczakiem i warzywami, Pieczona cebula z boczkiem, Przepis z piers z indyka, szybkie przystawki, Dip orzechowy, Orientalny kurczak z orzechami, Zapiekanki, zapiekanka z warzywami i kurczakiem, Złociste kurczaki w piwie, sosy do makaronów włoskie, Pasztet, Młode ziemniaki z kwaśną śmietaną - VIDEO, farsz do naleśników, Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem , Mini kotleciki dla dzieci , Placki ziemniaczane, Krupnik, Risotto z podgrzybkami, Sałatka z tuńczykiem, makaron z warzywami po włosku, Przepis z kurczak curry z ryżem, Przepis z sałatki z wędzonym kurczakiem -, knorr przepisy, pierś z kurczaka ze szpinakiem, Oliwki w zalewie marynowane, Naleśniki, Przepis z lekki obiad, Ciasto na pizze, Zapiekanka z brokułami, grillowanym kurczakiem i mozzarellą, Placki Dosa z ryżu i soczewicy, ryż z kurczakiem, Quesadillas