Dodaj do ksiązki kucharskiej Bogracz z kluskami

Bogracz z kluskami

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 5 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Bogracz z kluskami - składniki:

  • mięso wołowe bez kości - 600 gramów
  • Bulionetka Domowa Wołowa Knorr - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 2 sztuki
  • papryka zielona - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • ząbki czosnku - 1 sztuka
  • marchewka - 2 sztuki
  • ziemniaki - 4 sztuki
  • pomidory - 3 sztuki
  • papryka w proszku słodka - 2 łyżki
  • papryka w proszku ostra - 1 łyżeczka
  • kminek - 1 łyżeczka
  • smalec - 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku
  • kluski:
  • mąka pszenna - 100 gramów
  • woda - 4 łyżki
  • natka pietruszki - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta

Bogracz z kluskami - Sposób przygotowania:

  1. Mięso opłucz i pokrój w dużą kostkę. Przełóż do miski i wymieszaj z łyżką słodkiej papryki. Pomidory sparz we wrzącej wodzie, ściągnij skórką a następnie przekrój na pół i pozbądź się nasion.
  2. Paprykę, cebulę, pomidory oraz ziemniaki pokrój w dużą kostkę, marchewkę przekrój wzdłuż na pół a następnie w grubsze plastry. Ząbek czosnku rozgnieć .
  3. W garnku roztop smalec, dodaj cebulę i słodką paprykę w proszku – smaż chwilę. Następnie dodaj pokrojone mięso, Bulionetkę Knorr, i duś chwilę.
  4. Następnie dodaj pokrojoną paprykę, pomidory oraz marchewkę i rozgnieciony czosnek. Zalej 1 l wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Dodaj pokrojone ziemniaki.
  5. Przygotuj ciasto na kluski – przesianą mąkę wymieszaj z posiekaną natką oraz taką ilością wody, aby powstało jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przełóż na stolnicę, uformuj podłużne, cienkie kluski przypominające sznurówki a następnie krój w 2-3 centymetrowe kawałki. Gotuj we wrzącej, delikatnie osolonej wodzie. Ugotowane kluski odcedź.
  6. Do gotującej się jeszcze zupy, z miękkim już mięsem i ziemniakami włóż przygotowane kluski. Gotuj jeszcze chwilę i dopraw do smaku ostrą papryką, kminkiem oraz solą - jeśli zajdzie taka potrzeba. Zupę podawaj bardzo gorącą.
Dodaj do książki kucharskiej

BOGRACZ Z KLUSKAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Bogracz z kluskami
    1.Mięso opłucz i pokrój w dużą kostkę. Przełóż do miski i wymieszaj z łyżką słodkiej papryki. Pomidory sparz we wrzącej wodzie, ściągnij skórką a następnie przekrój na pół i pozbądź się nasion.
  • 2
    Bogracz z kluskami
    2.Paprykę, cebulę, pomidory oraz ziemniaki pokrój w dużą kostkę, marchewkę przekrój wzdłuż na pół a następnie w grubsze plastry. Ząbek czosnku rozgnieć .
  • 3
    Bogracz z kluskami
    3.W garnku roztop smalec, dodaj cebulę i słodką paprykę w proszku – smaż chwilę. Następnie dodaj pokrojone mięso, Bulionetkę Knorr, i duś chwilę.
  • 4
    Bogracz z kluskami
    4.Następnie dodaj pokrojoną paprykę, pomidory oraz marchewkę i rozgnieciony czosnek. Zalej 1 l wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Dodaj pokrojone ziemniaki.
  • 5
    Bogracz z kluskami
    5.Przygotuj ciasto na kluski – przesianą mąkę wymieszaj z posiekaną natką oraz taką ilością wody, aby powstało jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przełóż na stolnicę, uformuj podłużne, cienkie kluski przypominające sznurówki a następnie krój w 2-3 centymetrowe kawałki. Gotuj we wrzącej, delikatnie osolonej wodzie. Ugotowane kluski odcedź.
  • 6
    Bogracz z kluskami
    6.Do gotującej się jeszcze zupy, z miękkim już mięsem i ziemniakami włóż przygotowane kluski. Gotuj jeszcze chwilę i dopraw do smaku ostrą papryką, kminkiem oraz solą - jeśli zajdzie taka potrzeba. Zupę podawaj bardzo gorącą.
  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA WOŁOWA KNORR

    Bulionetka Domowa Wołowa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KROPKA NAD I. CZYLI ZIOŁA I PRZYPRAWY W KUCHNI.

    Świeże zioła stały się ostatnio bardzo popularne i powszechnie dostępne. Zauważyłem także, ż...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Lody podawane na biszkoptach "Ślimak", Przepis z sos do polędwiczek wieprzowych, ryba mintaj, Salsa, Kocia lasagne , Jajecznica z parowkami , Sałatka dla niejadka , Zupa pomidorowa, Serca w sosie curry, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński , Przepis z piersi kurczaka z zupą cebulową knorr, Słodki makaron z jabłkami i cynamonem, slodko, Przepis z makaron spagetti, obiad letni, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Placek po zbójnicku z papryką, Zapiekanka Gyros , piersi z kurczaka z bazylią, Przepis z grill k, Risotto, Wołowina po burgundzku, Leczo z cukinii, Brokuły z sosem czosnkowym, Warzywa, Kalafior, Indyjska zapiekanka z jagnięciny, Brukselka z żurawiną, Gulasz, nowe ciasta, Łosoś po japońsku z wasabi , Sos czosnkowy , Przepis z zupy z ziemniakami, grillowane ko, Przepis z czerwone papryki, Przepis z sałatka makrela, Tagine z kurczakiem i warzywami, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Ślimaki z czosnkiem i pietruszką, Gulasz z pieca , Sałatka ogórkowa z wędzoną makrelą , Sałatka meksykańska z kurczakiem, Lekka zupa pomidorowa, Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej , Wołowina À la Jaridinière, Pieczeń, Kasza, Przepis z sos spaghetti z pomidorów, Sałatka z kurczakiem miodowo-pomarańczowym , Przepis z kukurydza makaron, Gulasz, makaron z bo, Botwinka, smazony ryż z porem, kuchnia hiszpanska, Carbonara, Zapiekanka po włosku, Zupa jarzynowa, Przepis z biała kapusta zasmażana, Przepis z FASZEROWANY MAKARON, Jajka, Kanapka z grillowaną wołowiną , Kapusta z grochem