Dodaj do ksiązki kucharskiej Bogracz z kluskami

Bogracz z kluskami

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Bogracz z kluskami - składniki:

  • mięso wołowe bez kości - 600 gramów
  • Bulionetka Domowa Wołowa Knorr - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 2 sztuki
  • papryka zielona - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • ząbki czosnku - 1 sztuka
  • marchewka - 2 sztuki
  • ziemniaki - 4 sztuki
  • pomidory - 3 sztuki
  • papryka w proszku słodka - 2 łyżki
  • papryka w proszku ostra - 1 łyżeczka
  • kminek - 1 łyżeczka
  • smalec - 1 łyżka
  • woda - 1 litr
  • sól i pieprz do smaku
  • kluski:
  • mąka pszenna - 100 gramów
  • woda - 4 łyżki
  • natka pietruszki - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta

Bogracz z kluskami - Sposób przygotowania:

  1. Mięso opłucz i pokrój w dużą kostkę. Przełóż do miski i wymieszaj z łyżką słodkiej papryki. Pomidory sparz we wrzącej wodzie, ściągnij skórkę, a następnie przekrój na pół i pozbądź się nasion.
  2. Papryki, cebule, pomidory oraz ziemniaki pokrój w dużą kostkę, marchewkę przekrój wzdłuż na pół, a następnie w grubsze plastry. Ząbek czosnku rozgnieć .
  3. W garnku roztop smalec, dodaj cebulę i słodką paprykę w proszku – smaż chwilę. Następnie dodaj pokrojone mięso, bulionetkę Knorr i duś chwilę.
  4. Następnie dodaj pokrojoną paprykę, pomidory oraz marchewkę i rozgnieciony czosnek. Zalej 1 litrem wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Dodaj pokrojone ziemniaki.
  5. Przygotuj ciasto na kluski – przesianą mąkę wymieszaj z posiekaną natką oraz taką ilością wody, aby powstało jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przełóż na stolnicę, uformuj podłużne, cienkie kluski przypominające sznurówki, a następnie krój w 2-3 centymetrowe kawałki. Gotuj we wrzącej, delikatnie osolonej wodzie. Ugotowane kluski odcedź.
  6. Do gotującej się jeszcze zupy, z miękkim już mięsem i ziemniakami włóż przygotowane kluski. Gotuj jeszcze chwilę i dopraw do smaku ostrą papryką, kminkiem oraz solą - jeśli zajdzie taka potrzeba. Zupę podawaj bardzo gorącą.
Dodaj do książki kucharskiej

BOGRACZ Z KLUSKAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Bogracz z kluskami
    1.Mięso opłucz i pokrój w dużą kostkę. Przełóż do miski i wymieszaj z łyżką słodkiej papryki. Pomidory sparz we wrzącej wodzie, ściągnij skórkę, a następnie przekrój na pół i pozbądź się nasion.
  • 2
    Bogracz z kluskami
    2.Papryki, cebule, pomidory oraz ziemniaki pokrój w dużą kostkę, marchewkę przekrój wzdłuż na pół, a następnie w grubsze plastry. Ząbek czosnku rozgnieć .
  • 3
    Bogracz z kluskami
    3.W garnku roztop smalec, dodaj cebulę i słodką paprykę w proszku – smaż chwilę. Następnie dodaj pokrojone mięso, bulionetkę Knorr i duś chwilę.
  • 4
    Bogracz z kluskami
    4.Następnie dodaj pokrojoną paprykę, pomidory oraz marchewkę i rozgnieciony czosnek. Zalej 1 litrem wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Dodaj pokrojone ziemniaki.
  • 5
    Bogracz z kluskami
    5.Przygotuj ciasto na kluski – przesianą mąkę wymieszaj z posiekaną natką oraz taką ilością wody, aby powstało jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przełóż na stolnicę, uformuj podłużne, cienkie kluski przypominające sznurówki, a następnie krój w 2-3 centymetrowe kawałki. Gotuj we wrzącej, delikatnie osolonej wodzie. Ugotowane kluski odcedź.
  • 6
    Bogracz z kluskami
    6.Do gotującej się jeszcze zupy, z miękkim już mięsem i ziemniakami włóż przygotowane kluski. Gotuj jeszcze chwilę i dopraw do smaku ostrą papryką, kminkiem oraz solą - jeśli zajdzie taka potrzeba. Zupę podawaj bardzo gorącą.
  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA WOŁOWA KNORR

    Bulionetka Domowa Wołowa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Udka, Przepis z zapiekanka ryżowa, Jajka zapiekane w kokilkach, Schab w pięciu smakach, Ananasowa polewa do deserów, Sezamowe klopsiki w rożkach z tortilli, Makrele nadziewane pieczarkami, Makaron z kurczakiem i sosem śmietanowym , Kanapki z marynowanym łososiem i kaparami, Zupa krem, Ryba po grecku, Przepis z co do ziemniaków, Kotlety, Kanapki z marynowanym łososiem i kaparami, Kanapki z grillowanym kurczakiem i awokado, Kanapki z wędzonym kurczakiem, oscypkiem i żurawiną, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Zapiekanka z ziemniakow, Zupa jarzynowa, Sałatka grecka z fetą, Koktajl arbuzowo-miętowy z sorbetem truskawkowym Carte d'Or, Przepis z PO GRECKU, WARZYWA NA PATELNIĘ, Kanapki z pieczoną wołowiną, rukolą i marynowaną papryką, Sałatka grecka, Przepis z zupa serowa z serków topionych -, ryż - obiad, Karp w galarecie, Musztardowe pałki z kurczaka, Przepis z żeberka pieczone -, Przepis z Kurczak marynata, obiad z kabaczka, Pieczeń, Przepis z kurczak z czosnkiem, Kurczak w sosie pieczarkowo-serowym - VIDEO, Kapusta z grochem, Przepis z ryż curry, Sałatka Grecka, Przepis z piers z kurczaka dla dzieci, Śledź w śmietanie, Zapiekanka po rzymsku, przepis na zapiekanke z piekarnika, BUŁKA Z JAJEM :), Przepis z jajka z serem, makaron obiad, Ruletki tiramisu, Kutia, miesa na zimno, Zupa pieczarkowa, Sos beszamelowy , Przepis z sos do placków ziemniaczanych, zupa czosnkowa z serem, Przekąski, Polędwiczka z grzybami, ryba zapiekana w piekarniku, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Bigos hultajski, Przepis z placek po zbójnicku przepis, Ciasto na pizze, Dynia, Przepis z pierś z kurczaka w sosie słodko kwaśnym, Boczek duszony po chińsku, PPIEROGI ala SAJGONKI , Sałatka z liści rzodkiewki