Dodaj do ksiązki kucharskiej Bogracz z kluskami

Bogracz z kluskami

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 5 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Bogracz z kluskami - składniki:

  • mięso wołowe bez kości - 600 gramów
  • Bulionetka Domowa Wołowa Knorr - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 2 sztuki
  • papryka zielona - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • ząbki czosnku - 1 sztuka
  • marchewka - 2 sztuki
  • ziemniaki - 4 sztuki
  • pomidory - 3 sztuki
  • papryka w proszku słodka - 2 łyżki
  • papryka w proszku ostra - 1 łyżeczka
  • kminek - 1 łyżeczka
  • smalec - 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku
  • kluski:
  • mąka pszenna - 100 gramów
  • woda - 4 łyżki
  • natka pietruszki - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta

Bogracz z kluskami - Sposób przygotowania:

  1. Mięso opłucz i pokrój w dużą kostkę. Przełóż do miski i wymieszaj z łyżką słodkiej papryki. Pomidory sparz we wrzącej wodzie, ściągnij skórką a następnie przekrój na pół i pozbądź się nasion.
  2. Paprykę, cebulę, pomidory oraz ziemniaki pokrój w dużą kostkę, marchewkę przekrój wzdłuż na pół a następnie w grubsze plastry. Ząbek czosnku rozgnieć .
  3. W garnku roztop smalec, dodaj cebulę i słodką paprykę w proszku – smaż chwilę. Następnie dodaj pokrojone mięso, Bulionetkę Knorr, i duś chwilę.
  4. Następnie dodaj pokrojoną paprykę, pomidory oraz marchewkę i rozgnieciony czosnek. Zalej 1 l wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Dodaj pokrojone ziemniaki.
  5. Przygotuj ciasto na kluski – przesianą mąkę wymieszaj z posiekaną natką oraz taką ilością wody, aby powstało jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przełóż na stolnicę, uformuj podłużne, cienkie kluski przypominające sznurówki a następnie krój w 2-3 centymetrowe kawałki. Gotuj we wrzącej, delikatnie osolonej wodzie. Ugotowane kluski odcedź.
  6. Do gotującej się jeszcze zupy, z miękkim już mięsem i ziemniakami włóż przygotowane kluski. Gotuj jeszcze chwilę i dopraw do smaku ostrą papryką, kminkiem oraz solą - jeśli zajdzie taka potrzeba. Zupę podawaj bardzo gorącą.
Dodaj do książki kucharskiej

BOGRACZ Z KLUSKAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Bogracz z kluskami
    1.Mięso opłucz i pokrój w dużą kostkę. Przełóż do miski i wymieszaj z łyżką słodkiej papryki. Pomidory sparz we wrzącej wodzie, ściągnij skórką a następnie przekrój na pół i pozbądź się nasion.
  • 2
    Bogracz z kluskami
    2.Paprykę, cebulę, pomidory oraz ziemniaki pokrój w dużą kostkę, marchewkę przekrój wzdłuż na pół a następnie w grubsze plastry. Ząbek czosnku rozgnieć .
  • 3
    Bogracz z kluskami
    3.W garnku roztop smalec, dodaj cebulę i słodką paprykę w proszku – smaż chwilę. Następnie dodaj pokrojone mięso, Bulionetkę Knorr, i duś chwilę.
  • 4
    Bogracz z kluskami
    4.Następnie dodaj pokrojoną paprykę, pomidory oraz marchewkę i rozgnieciony czosnek. Zalej 1 l wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Dodaj pokrojone ziemniaki.
  • 5
    Bogracz z kluskami
    5.Przygotuj ciasto na kluski – przesianą mąkę wymieszaj z posiekaną natką oraz taką ilością wody, aby powstało jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przełóż na stolnicę, uformuj podłużne, cienkie kluski przypominające sznurówki a następnie krój w 2-3 centymetrowe kawałki. Gotuj we wrzącej, delikatnie osolonej wodzie. Ugotowane kluski odcedź.
  • 6
    Bogracz z kluskami
    6.Do gotującej się jeszcze zupy, z miękkim już mięsem i ziemniakami włóż przygotowane kluski. Gotuj jeszcze chwilę i dopraw do smaku ostrą papryką, kminkiem oraz solą - jeśli zajdzie taka potrzeba. Zupę podawaj bardzo gorącą.
  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA WOŁOWA KNORR

    Bulionetka Domowa Wołowa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    CODZIENNIE INNE DANIE OBIADOWE? JAK NAJBARDZIEJ. PROSTE PRZEPISY NA ULUBIONE DANIA.

    Szybkie dania można przygotować także na bazie mięsa mielonego. Począwszy od znanych nam dos...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Tortilla, Carbonara, Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku , Sałatka makaronowa z krewetkami koktajlowymi, Obiad ryż z warzywami, Gulasz, Pyszna zupa z kaszą i grzybami , Herbata truskawkowo - tropikalna z lodami, przyprawy do cielęciny, sałatka szpinak, zupa z młodych buraczków, Przepis z sos makaron, pierś z kurczaka obiad, Przepis z ryż na zimno, Żurek, Przepis z ryż - obiad, Sałatka marchewkowo – cebulowa, Przepis z schab po chińsku, Pierogi, Letnia pieczeń, Golonka, Potrawy wielkanocne, Przepis z pieczarki faszerowane z grilla, przystawki z łososia wędzonego, Grillowane udka, Polędwiczki wieprzowe, Kotlet de volaille - VIDEO, Przepis z kapusta do golonki, Zupa pomidorowa z mozzarellą, Łosoś, Siekanka, Gulasz, Przepis z ziemniaki pieczone z ziołami, Kapusta z grochem, z pieczarek, Risotto z kurczakiem i warzywami, Spaghetti bolognese, Reńska zapiekanka a la Schumann, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Tradycyjne pierogi ruskie, Ogórek, Sałatka Gyros, Mleko orzechowe, Danie z Abruzji, Waflowe jajka z bezą kawową, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, zakąski zimne, Lekka zupa pomidorowa, Przepis z salatki z kurczaka, Szynkowa sałatka z jabłkiem i serem, Sałatka Cezar z sałatą lodową i boczkiem , Przepis z naturalna przyprawa, Proste kotleciki z jajka, Papryka, Grillowany bakłażan z czosnkiem , sałatki hiszpańskie, Szaszłyki z kurczaka z kiełbasą , Przepis z makaron na obiad, Mini pizze z ciasta francuskiego, Soczysty kurczak z grilla z cebulką , Pikantny sos bolognese , Sałatka warzywna z tuńczykiem, Przepis z zupa gulaszowa po wegiersku