Dodaj do ksiązki kucharskiej Budyń z twarogu

Budyń z twarogu

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób średnie Autor: tommy

Budyń z twarogu - składniki:

  • biały ser - 60 dekagramów
  • śmietana - 100 mililitrów
  • jajka - 4 sztuki
  • masło - 1 łyżka
  • mąka - 5 łyżek
  • kaszki manny - 2 łyżki
  • cukier - 3 łyżki
  • sól - 1 gram
  • bułka tarta - 1 gram

Budyń z twarogu - Sposób przygotowania:

  1. Oddzielamy żółta jaj od białek. Mieli ser na maszynce do mielenia po czym ucieramy go z żółtkami. Nieustanie mieszając dosypujemy mąkę i kaszę manną. Na koniec dodajemy cukier i wlewamy mleko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy obie masy. Ciasto przekładamy do naczyń wysmarowanych masłem i posypanych tartą bułką. Naczynia wstawiamy do gorącej wody i gotujemy pod przykryciem.
  2. Budyń nie musi być wcale robiony, jak to już udowodniliśmy - na słodko, a i tak będzie smakować wyśmienicie. Jest to nietypowe rozwiązanie, a jednak działa bardzo często i się jak najbardziej sprawdza. Tak więc powinniśmy naprawdę zwrócić uwagę na to, czy zawsze warto jeść to danie w tradycjny sposób?
Dodaj do książki kucharskiej

BUDYŃ Z TWAROGU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Oddzielamy żółta jaj od białek. Mieli ser na maszynce do mielenia po czym ucieramy go z żółtkami. Nieustanie mieszając dosypujemy mąkę i kaszę manną. Na koniec dodajemy cukier i wlewamy mleko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy obie masy. Ciasto przekładamy do naczyń wysmarowanych masłem i posypanych tartą bułką. Naczynia wstawiamy do gorącej wody i gotujemy pod przykryciem.

2

3

Budyń nie musi być wcale robiony, jak to już udowodniliśmy - na słodko, a i tak będzie smakować wyśmienicie. Jest to nietypowe rozwiązanie, a jednak działa bardzo często i się jak najbardziej sprawdza. Tak więc powinniśmy naprawdę zwrócić uwagę na to, czy zawsze warto jeść to danie w tradycjny sposób?

4

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE ZUPY.

    W poprzednich wpisach mówiłem o przystawkach, zimnych mięsach i sałatkach, ale przecież gwia...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE SAŁATKI.

    Dziś przedstawię pomysły na świąteczne sałatki. Tradycyjne święta w moim domu nie mogą się o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Golonka, Orientalna zupka z mięsno szpinakowymi pulpecikami, łatwa zupa pomidorowa, Lekka zupa pomidorowa, Zapiekanki, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Karkówka z musztardową skórką, Spaghetti Bolognese extra ziołowe, Grzybowe pierożki w mięsnym sosie, Pasta rybna do bułeczek, Przekąski, Potrawy wielkanocne, Pierogi z kapustą i grzybami, Lasagne drobiowa, Grillowany kurczak w pięciu smakach, Przepis z smazona kapusta, Przepis z nasiona cebuli, Przepis z Roladki z kurczaka z piekarnika, smażona pierś z kurczaka, Boczek na ruszcie, Surówka z białej rzepy, Pierś z kurczaka, Grzanki z łososiem wędzonym, ogórkiem i serkiem kozim, Grillowany pstrąg , Proste kotleciki z jajka, Świąteczna sałatka jarzynowa z majonezem, Olej lniany, Mleko orzechowe, salatka z szynka i makaronem, Wstążki z kurczakiem i papryką , przepisy zupa barszcz czerwony, mąka margaryna proszek, Pikantne roladki z kurczaka ze śliwką i oscypkiem, Przepis z papryka zapiekana mielonym, Kaczka, Męska sałatka makaronowa, Pstrąg, Penne putaneska , Przepis z przepis na krewetki smażone, Jajka na sposób hiszpański, wedzony losos przepisy, zupa ogórkowa z kiszonych ogórków, Przepis z ryż curry, Przepis z krewetki smazone, Pałki z kurczaka, Zupa krem z dyni - VIDEO, farsz mięsny do krokietów, Zapiekanka rodzinna, Mielone, gulasz z pieczarkami i ogórkiem, Leczo, Ratatui a’la Gousto, Żeberka - VIDEO, Kapusta z grochem, mieso mielone pieczone z farszem, Pieczony rostbef z sosem pieprzowym, cielecina z suszonymi pomidorami, Leczo z cukinii, Przepis z sałatka z piersi kaczki, Roladki drobiowe z papryką i grillowanymi warzywami , Jagnięce kotleciki z grilla z soczewicą, Grillowana karkówka z chilli i kolendrą, Sos beszamelowy , Barszcz