Dodaj do ksiązki kucharskiej Bułeczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób średnie Autor: Kryspin Mosór

Bułeczki drożdżowe - składniki:

  • mąka - 4 szklanki
  • świeże drożdże - 0.5 opakowania
  • jajka - 2 sztuki
  • mleko - 1 szklanka
  • margaryna - 150 gramów
  • cukier - 0.5 szklanki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • mąka - 200 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • masło - 100 gramów
  • słodkie kakao - 4 łyżki

Bułeczki drożdżowe - Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej mleko. Rozpuść margarynę. Zrób rozczyn: w misce rozkrusz drożdże, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Wymieszaj. Dodaj 3 łyżki mąki. Wymieszaj. miskę nakryj ścierką. Odstaw na 15 min do wyrośnięcia.
  2. Do wyrośniętego rozczynu dodaj resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, jajka. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę (około 4 szklanki). Dodaj rozpuszczoną margarynę. Wyrób ciasto. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 min.
  3. Z wyrośniętego ciasta wyrabiaj małe placki, na każdy nałóż łyżeczkę kakao, nutelli lub dżemu. Formuj bułeczki.
  4. Zrób kruszonkę: rozpuść 100 g masła, dodaj 200 g mąki i 100 g cukru. Wymieszaj. Bułeczki posmaruj żółtkiem, a następnie posyp kruszonką. Piecz około 25 min w piekarniku nagranym do 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej

BUŁECZKI DROŻDŻOWE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Podgrzej mleko. Rozpuść margarynę. Zrób rozczyn: w misce rozkrusz drożdże, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Wymieszaj. Dodaj 3 łyżki mąki. Wymieszaj. miskę nakryj ścierką. Odstaw na 15 min do wyrośnięcia.

2

Do wyrośniętego rozczynu dodaj resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, jajka. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę (około 4 szklanki). Dodaj rozpuszczoną margarynę. Wyrób ciasto. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 min.

3

Z wyrośniętego ciasta wyrabiaj małe placki, na każdy nałóż łyżeczkę kakao, nutelli lub dżemu. Formuj bułeczki.

4

Zrób kruszonkę: rozpuść 100 g masła, dodaj 200 g mąki i 100 g cukru. Wymieszaj. Bułeczki posmaruj żółtkiem, a następnie posyp kruszonką. Piecz około 25 min w piekarniku nagranym do 180 stopni.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ: