Dodaj do ksiązki kucharskiej Bułeczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób średnie Autor: Kryspin Mosór

Bułeczki drożdżowe - składniki:

  • mąka - 4 szklanki
  • świeże drożdże - 0.5 opakowania
  • jajka - 2 sztuki
  • mleko - 1 szklanka
  • margaryna - 150 gramów
  • cukier - 0.5 szklanki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • mąka - 200 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • masło - 100 gramów
  • słodkie kakao - 4 łyżki

Bułeczki drożdżowe - Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej mleko. Rozpuść margarynę. Zrób rozczyn: w misce rozkrusz drożdże, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Wymieszaj. Dodaj 3 łyżki mąki. Wymieszaj. miskę nakryj ścierką. Odstaw na 15 min do wyrośnięcia.
  2. Do wyrośniętego rozczynu dodaj resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, jajka. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę (około 4 szklanki). Dodaj rozpuszczoną margarynę. Wyrób ciasto. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 min.
  3. Z wyrośniętego ciasta wyrabiaj małe placki, na każdy nałóż łyżeczkę kakao, nutelli lub dżemu. Formuj bułeczki.
  4. Zrób kruszonkę: rozpuść 100 g masła, dodaj 200 g mąki i 100 g cukru. Wymieszaj. Bułeczki posmaruj żółtkiem, a następnie posyp kruszonką. Piecz około 25 min w piekarniku nagranym do 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej

BUŁECZKI DROŻDŻOWE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Podgrzej mleko. Rozpuść margarynę. Zrób rozczyn: w misce rozkrusz drożdże, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Wymieszaj. Dodaj 3 łyżki mąki. Wymieszaj. miskę nakryj ścierką. Odstaw na 15 min do wyrośnięcia.

2

Do wyrośniętego rozczynu dodaj resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, jajka. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę (około 4 szklanki). Dodaj rozpuszczoną margarynę. Wyrób ciasto. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 min.

3

Z wyrośniętego ciasta wyrabiaj małe placki, na każdy nałóż łyżeczkę kakao, nutelli lub dżemu. Formuj bułeczki.

4

Zrób kruszonkę: rozpuść 100 g masła, dodaj 200 g mąki i 100 g cukru. Wymieszaj. Bułeczki posmaruj żółtkiem, a następnie posyp kruszonką. Piecz około 25 min w piekarniku nagranym do 180 stopni.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    GOFRY PO WŁOSKU DLA DZIECI I DOROSŁYCH.

    Choć z drzew lecą już pierwsze liście, w głowach ciągle wspomnienia wakacji. Także w kuchni ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zapiekany ser owczy, Zapiekanki, Sałatka Gyros, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Sałatka Nicejska, Makówka, Przepis z zapiekanka miesem, Przepis z mieso na gulasz, Przepis z ryby wędzone w oleju, Makaron Włoskiej Mammy, Kurczak w tartej bułce, ryż z patelni, Ciasto na pizze, Przepis z marynata do pieczenia schabu, skrzydelka kurczaka, Pizza saszetki, Kotlety wieprzowe z szałwią i jabłkiem, margaryna, Przepis z salatki na salacie lodowej, Przepis z przystawki na grilla, Leczo z cukinii, Zupa ogórkowa, Pieczeń z dzika po myśliwsku, Pizza z papryką i pomidorami, Kremowe tagliatelle z brokułami i kurczakiem, Obiad, Przepis z świeże ogórki, Mielone, Tagliatelle z warzywami w sosie śmietanowym, Paszteciki z jarzynami, Łosoś limonkowo-czosnkowy, Dipy, Karkówka, pieczona ryba z warzywami, spagetti z kurczakiem, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , leniwe pierogi, Leczo - VIDEO , bezmięsne sałątki, pita z mięsem mielonym, Risotto z wołowiną i pieczarkami, kurczak-piers, Quesadillas - VIDEO, Placuszki z cukinii, pierś z kurczaka w bułce tartej, Sałatka z kapusty pekińskiej , kotlety mielona, czarna rzepa, Kurczak i ziemniaki w falbankach, Zupa cebulowa, Przepis z jAJKO ZAPIEKANE, Kasza, Zupa grzybowa, Pieczone ziemniaczki, Sałatka grecka z fetą, Łosoś w kremowym sosie z warzywnym spaghetti, leniwe pierogi, Karp po żydowsku, Ziemniaczany krem , Brokuły, Ziołowe żeberka z grilla, Potrawy wigilijne, Przepis z makaron z łososiem i smietana, Farsz z wątróbek z drobiu