Dodaj do ksiązki kucharskiej Bułeczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób średnie Autor: Kryspin Mosór

Bułeczki drożdżowe - składniki:

  • mąka - 4 szklanki
  • świeże drożdże - 0.5 opakowania
  • jajka - 2 sztuki
  • mleko - 1 szklanka
  • margaryna - 150 gramów
  • cukier - 0.5 szklanki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • mąka - 200 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • masło - 100 gramów
  • słodkie kakao - 4 łyżki

Bułeczki drożdżowe - Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej mleko. Rozpuść margarynę. Zrób rozczyn: w misce rozkrusz drożdże, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Wymieszaj. Dodaj 3 łyżki mąki. Wymieszaj. miskę nakryj ścierką. Odstaw na 15 min do wyrośnięcia.
  2. Do wyrośniętego rozczynu dodaj resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, jajka. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę (około 4 szklanki). Dodaj rozpuszczoną margarynę. Wyrób ciasto. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 min.
  3. Z wyrośniętego ciasta wyrabiaj małe placki, na każdy nałóż łyżeczkę kakao, nutelli lub dżemu. Formuj bułeczki.
  4. Zrób kruszonkę: rozpuść 100 g masła, dodaj 200 g mąki i 100 g cukru. Wymieszaj. Bułeczki posmaruj żółtkiem, a następnie posyp kruszonką. Piecz około 25 min w piekarniku nagranym do 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej

BUŁECZKI DROŻDŻOWE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Podgrzej mleko. Rozpuść margarynę. Zrób rozczyn: w misce rozkrusz drożdże, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Wymieszaj. Dodaj 3 łyżki mąki. Wymieszaj. miskę nakryj ścierką. Odstaw na 15 min do wyrośnięcia.

2

Do wyrośniętego rozczynu dodaj resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, jajka. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę (około 4 szklanki). Dodaj rozpuszczoną margarynę. Wyrób ciasto. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 min.

3

Z wyrośniętego ciasta wyrabiaj małe placki, na każdy nałóż łyżeczkę kakao, nutelli lub dżemu. Formuj bułeczki.

4

Zrób kruszonkę: rozpuść 100 g masła, dodaj 200 g mąki i 100 g cukru. Wymieszaj. Bułeczki posmaruj żółtkiem, a następnie posyp kruszonką. Piecz około 25 min w piekarniku nagranym do 180 stopni.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Salsa, Sałatka z dyni z serem feta i pomidorkami cherry, Ziemniaki, Sałatka z dynią i kremowym łososiem, Mięciutki karczek pieczony , sałatka z pekińskiej kapusty, Sałatka z dynią w curry, Włoska sałatka makaronowa z łososiem, Przepis z duszona piers z kurczaka, Pieczony schab z dynią i majerankiem, Kurczak grillowany z gruszkami, Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, Pieczeń, Pikantny pieczony kurczak, Klopsiki z pstrąga w orzechowym sosie, Przepis z cytryna w zalewie, Przepis z krewetki w jajku i bułce tartej, tarta z serem feta i pomidorami, brokuły zapiekanka, Kanapka klubowa, Przepis z krewetki ryż cebula, Zapiekane parówki , Sałatka meksykańska z kurczakiem, Przepis z zapiekanka z miesem mielonym, Przepis z swieza kapusta, Jajka w sosie koperkowym, seler naciowy przepisy, Pomidorowy sos do pizzy, Ogórkowa raita, gotowanie owocow morza, Placki ziemniaczane, tuńczyk w zalewie, Kocia lasagne , Kotlet de volaille - VIDEO, panini, Mielone, Sałatkowe trio, czyli szpinak, awokado i ananas w roli głównej, Bigos, Gulasz po polsku - VIDEO, przepis na z, Przepis z kotlet zb, Włoska zupa jarzynowa z kluseczkami gnocci , Przystawki, Zupa grochowa, Przekąski, ryz z miesem i groszkiem, aromatyczna sa, Sałatka z brokułami - VIDEO , Pierogi z jagodami, Udka, zapiekanka bezmięsna, Kluchy na parze z sosem brzoskwiniowym, gulasz kurczak i warzywa, Kremowy kurczak z warzywami , Gorące rynki ., Zupy, Krem brokułowy, Przepis z pęczek natki pietruszki, Pieczone ziemniaki z korzenną nutą, Galaretkowe witrażyki, Sałatka grecka, Golonka, Indyk, Kieszonki z kurczaka z pomidorami i mozarellą