Dodaj do ksiązki kucharskiej Bułeczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób średnie Autor: Kryspin Mosór

Bułeczki drożdżowe - składniki:

  • mąka - 4 szklanki
  • świeże drożdże - 0.5 opakowania
  • jajka - 2 sztuki
  • mleko - 1 szklanka
  • margaryna - 150 gramów
  • cukier - 0.5 szklanki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • mąka - 200 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • masło - 100 gramów
  • słodkie kakao - 4 łyżki

Bułeczki drożdżowe - Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej mleko. Rozpuść margarynę. Zrób rozczyn: w misce rozkrusz drożdże, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Wymieszaj. Dodaj 3 łyżki mąki. Wymieszaj. miskę nakryj ścierką. Odstaw na 15 min do wyrośnięcia.
  2. Do wyrośniętego rozczynu dodaj resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, jajka. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę (około 4 szklanki). Dodaj rozpuszczoną margarynę. Wyrób ciasto. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 min.
  3. Z wyrośniętego ciasta wyrabiaj małe placki, na każdy nałóż łyżeczkę kakao, nutelli lub dżemu. Formuj bułeczki.
  4. Zrób kruszonkę: rozpuść 100 g masła, dodaj 200 g mąki i 100 g cukru. Wymieszaj. Bułeczki posmaruj żółtkiem, a następnie posyp kruszonką. Piecz około 25 min w piekarniku nagranym do 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej

BUŁECZKI DROŻDŻOWE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Podgrzej mleko. Rozpuść margarynę. Zrób rozczyn: w misce rozkrusz drożdże, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Wymieszaj. Dodaj 3 łyżki mąki. Wymieszaj. miskę nakryj ścierką. Odstaw na 15 min do wyrośnięcia.

2

Do wyrośniętego rozczynu dodaj resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, jajka. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę (około 4 szklanki). Dodaj rozpuszczoną margarynę. Wyrób ciasto. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 min.

3

Z wyrośniętego ciasta wyrabiaj małe placki, na każdy nałóż łyżeczkę kakao, nutelli lub dżemu. Formuj bułeczki.

4

Zrób kruszonkę: rozpuść 100 g masła, dodaj 200 g mąki i 100 g cukru. Wymieszaj. Bułeczki posmaruj żółtkiem, a następnie posyp kruszonką. Piecz około 25 min w piekarniku nagranym do 180 stopni.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WOŁOWINA IDEALNA, CZYLI JAK DOBRAĆ RODZAJ WOŁOWINY DO POTRAWY?

    Części wołowiny bardzo różnią się od siebie, co oznacza, że w zależności od rodzaju, najleps...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SOS POMIDOROWY, CZYLI OJCIEC WSZYSTKICH WŁOSKICH SOSÓW (PRAWIE WSZYSTKICH :) )

    Klasyczny, najprostszy sos pomidorowy to wyjściowa baza dla innych sosów. Dodanie tylko kilk...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kurczak słodko-kwaśny z chili , Kapusta z koprem na kwaśno, Szpinak, Sos czosnkowy na wódce, Kurczak z chorizo , Kotlety, Sałatka grecka, Pierogi, Chlebek na zakwasie, Kasza, obiad w pół godziny, Barszcz, Przepis z smażona pierś z kurczaka, Quesadillas - VIDEO, Proste kotleciki z jajka, Przepis z kurczak curry z warzywami, Żeberka - VIDEO, Surówka z owoców, Risotto, mieso z piekarnika, Faszerowane ziemniaczki, Roladki z serem i żurawiną, Kanapka z pastą z tuńczyka i ogórkiem , Zupa krem z dyni - VIDEO, Żeberka, Sałatka kolorowa z krabami, Kebab, Żeberka z kapusta i ziemniaczkami, Przepis z zupa z kapusty, Zupa ogórkowa - VIDEO, niskokaloryczne sałatki, Przepis z zupa na zeberkach, Makaron, Przepis z żeberka pieczone -, Przepis z sałatka makaron kokardki, Sałatka z mięsnymi kuleczkami i bratkami, Placek drożdżowy z rabarbarem, obiad bezmiesne, Ziemniaki, Żeberka - VIDEO, sos z karkówki, Sałatka z kurczakiem, truskawkami i kuskusem, Francuska zupa cebulowa z winem i grzankami serowymi , krewetki smazone, Kanapka z szynką dojrzewającą i serkiem brie , zupa serowa z serków topionych -, Przepis z zurek z biala kielbasa -, Bigos - VIDEO, Barszcz tajski, Kanapki z twarożkiem pełne warzyw , Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Sos z zielonego pieprzu, Zupa ogórkowa, Delikatne tagliatelle z pieczarkami i pistacjami, na obiad makarony, Przepis z surówka kapusta pekińska, Przepis z grill mieso, fileciki anchois, Jagnięcina duszone, Krupnik, Przepis z faszerowana papryka serem, Wyśmienity szpinak, Przepis z plastry łososia, Ciasteczka z żurawiną i czekoladą