Dodaj do ksiązki kucharskiej Calzone

Calzone

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Calzone - składniki:

  • pieczarki - 0.5 kilograma
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • pikantna kiełbasa z papryką (możesz użyć również normalnej kiełbasy) - 200 gramów
  • suszone oregano - 10 gramów
  • starty ser żółty - 80 gramów
  • olej do smażenia
  • koncentrat pomidorowy - 100 gramów
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • oregano - 2 łyżeczki
  • woda - 30 mililitrów
  • ciasto do pizzy:
  • mąka - 1 kilogram
  • woda - 500 mililitrów
  • sól - 20 gramów
  • olej - 50 mililitrów
  • drożdże - 8 gramów

Calzone - Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
  2. Pieczarki, paprykę oraz cebulę pokrój w paski. Kiełbasę w plastry. Wszystkie składniki podsmaż i dopraw suszonym oregano. Koncentrat połącz z cukrem, solą, wodą, oregano, dopraw pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  3. Podziel ciasto na pół i rozwałkuj je na pizzę. Posmaruj sosem pomidorowym na połowie, zostawiając wolne brzegi.
  4. Rozłóż na połowie placka składniki calzone oraz starty ser. Następnie złóż ciasto na pół, nakrywając częścią bez dodatków wszystkie składniki tak, aby finalnie powstał półksiężyc.
  5. Zwiń dokładnie brzegi.
  6. Piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 210 stopni przez 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej

CALZONE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Calzone
    1.Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
  • 2
    Calzone
    2.Pieczarki, paprykę oraz cebulę pokrój w paski. Kiełbasę w plastry. Wszystkie składniki podsmaż i dopraw suszonym oregano. Koncentrat połącz z cukrem, solą, wodą, oregano, dopraw pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  • 3
    Calzone
    3.Podziel ciasto na pół i rozwałkuj je na pizzę. Posmaruj sosem pomidorowym na połowie, zostawiając wolne brzegi.
  • 4
    Calzone
    4.Rozłóż na połowie placka składniki calzone oraz starty ser. Następnie złóż ciasto na pół, nakrywając częścią bez dodatków wszystkie składniki tak, aby finalnie powstał półksiężyc.
  • 5
    Calzone
    5.Zwiń dokładnie brzegi.
  • 6
    Calzone
    6.Piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 210 stopni przez 25 minut.
  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    GOFRY PO WŁOSKU DLA DZIECI I DOROSŁYCH.

    Choć z drzew lecą już pierwsze liście, w głowach ciągle wspomnienia wakacji. Także w kuchni ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka wiosenna z śliwką , Kasza, Zupa z soczewicy, Makaronowe gniazda z groszkiem, Przepis z papryk, Zupa ogórkowa, Pomidorowy sos do pizzy, Lasagne, kurczak przepisy przepis, Chłodnik z zaścianka, Kluski lane na rosole, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Przepis z mieso z owocami, Przepis z makaron z ser, Zupa krem z dyni - VIDEO, sałatka gy, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Przepis z ryba y patelni, Sos Marta I, Sałatka kebab - VIDEO, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Udka, Naleśniki à la kebab, fileciki anchois, sałatki z wędzonym kurczakiem -, Kuskus z kurczakiem na ostro, smażone pieczarki, Koktajl bananowy, lasagne z mięsem mielonym, ciasto z olejem, Sałatka gyros warstwowa, Potrawy wigilijne, żeberka pieczone -, Karczek w kapuście kiszonej, Przepisy świąteczne, Rosyjska sałatka jarzynowa, Sałatka grecka z fetą, Przepis z Papryka z jajkiem, Orkiszowe naleśniki z nadzieniem serowo-grzybowym, Kaczka, sałatka rukola, Gulasz, Bakłażany po katańsku, Potrawka z kurczaka, Orientalne warzywa stir-fry, Kasza manna z syropem, Obiad, Przepis z plastry łososia, Bulion z kluseczkami ze szczupaka, zupa serowa z serków topionych -, Zupa grzybowa, zapiekanka z parowkami, przepisy ogorki, Pizza z papryką i pomidorami, Glazurowane polędwiczki z kurczaka w aksamitnym sosie szampańskim z ziemniaczanymi ptysiami, Kurczak z pieca, placki ziemniaczane z sosem gulaszowym, Extra ziołowa zapiekanka z pomidorowym sosem, sałatki kuchnia wloska, Makaron gryczany po chińsku , Ostre chili z czipsami tacos, Ciasto na pizze, Ośmiorniczki w oliwie, Żeberka