Dodaj do ksiązki kucharskiej Cebulaki

Cebulaki

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: pasibrzuch

Cebulaki - składniki:

  • sól - 1 szczypta
  • jajko - 1 sztuka
  • drożdże - 7 dekagramów
  • cukier - 0.5 szklanki
  • olej - 0.5 szklanki
  • mąka - 1 kilogram
  • pieprz - 1 szczypta

Cebulaki - Sposób przygotowania:

  1. Z pół litra ciepłej wody, drożdży, cukru, szczypty soli i odrobiny mąki zrób rozczyn. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Gdy wyrośnie, wlej do mąki. Dodaj jajko, olej i wyrób ciasto.
  3. Formuj 15 kulek i odstaw do wyrośnięcia.
  4. Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry. Na margarynie osobno podsmaż oba składniki, po czym połącz.
  5. Dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw według uznania vegetą i pieprzem. Wymieszaj i ostudź.
  6. Wyrośnięte kulki spłaszcz, na środek nałóż porcje farszu.
  7. Piecz w wysmarowanej olejem blaszce 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej

CEBULAKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Z pół litra ciepłej wody, drożdży, cukru, szczypty soli i odrobiny mąki zrób rozczyn. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2

Gdy wyrośnie, wlej do mąki. Dodaj jajko, olej i wyrób ciasto.

3

Formuj 15 kulek i odstaw do wyrośnięcia.

4

Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry. Na margarynie osobno podsmaż oba składniki, po czym połącz.

5

Dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw według uznania vegetą i pieprzem. Wymieszaj i ostudź.

6

Wyrośnięte kulki spłaszcz, na środek nałóż porcje farszu.

7

Piecz w wysmarowanej olejem blaszce 20 minut w temperaturze 180 stopni.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA UNIWERSALNA DELIKAT KNORR

    Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. NA CIEPŁO I W ZUPACH.

    Dziś także o bobie, zielonym, letnim skarbie. W najprostszej postaci można podać go na ciepł...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pierś z kurczaka z orzeszkami, mieso -szynka, Przepis z sos do kurczaka z warzywami, Karp w galarecie, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, PLACEK PITA, Przepis z zapiekanka z serem i szynką, Kotlety z ryby morskiej, Sałatka z porów, Zapiekane świderki z kiełbasą , Szafranowe risotto z kurczakiem, Kluski , Brokułowa sałatka marynarza, Przepis z ryba na obiad przepisy, Kapusta z grochem, Przepis z dla je, Przepis z sos miodowo musztardowy, Pyszne lody truskawkowe z czekoladowymi drażetkami "Biedronka", Przepis z marynata do łopatki, Pierogi z kapustą i grzybami, Sałatka Gyros, Sałatka gyros warstwowa, Zapiekane nachos z serem, Przepis z sałatki z pieczarkami, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Sałatka grecka, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Zapiekanki, Przepis z pieczarki boczek, Przepis z jajka m, Naleśniki zapiekane z serem, Przepis z naleśniki z mrozonym szpinakiem, Przepis z sos do jajek, Przepis z sosy salatkowe knorr przepisy, Dipy, Barszcz czerwony, Przepis z kapusta wo, Polędwica wieprzowa ze szparagami, dipem czosnkowym i krokietami ziemniaczanym, Kurczak w stylu kajeńskim, Rurki z pieczarkami , Duszone udka z kurczaka w sosie własnym, Zupa kalafiorowa po belwedersku, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Chrupki z serkiem , Ziemniaki, Przepis z przyprawy do ryb, Sałatka grecka z fetą, Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym, Papryka, Smażony kurczak w sosie sojowym, ryba y patelni, Żurek, Dynia, TAPAS: Warzywa z grilla, zapiekanka makaronowa z kurczakiem, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Pasta z ementalera z rozmarynem, strogonow z pieczarkami, Świderki w sosie z dyni, Rajska sałatka z tuńczykiem i oliwkami, Gyros z kurczakiem, Ryba, Kremowa zupa z dyni, Przepis z kuchnia francuska sałatki