Dodaj do ksiązki kucharskiej Cebulaki

Cebulaki

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: pasibrzuch

Cebulaki - składniki:

  • sól - 1 szczypta
  • jajko - 1 sztuka
  • drożdże - 7 dekagramów
  • cukier - 0.5 szklanki
  • olej - 0.5 szklanki
  • mąka - 1 kilogram
  • pieprz - 1 szczypta

Cebulaki - Sposób przygotowania:

  1. Z pół litra ciepłej wody, drożdży, cukru, szczypty soli i odrobiny mąki zrób rozczyn. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Gdy wyrośnie, wlej do mąki. Dodaj jajko, olej i wyrób ciasto.
  3. Formuj 15 kulek i odstaw do wyrośnięcia.
  4. Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry. Na margarynie osobno podsmaż oba składniki, po czym połącz.
  5. Dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw według uznania vegetą i pieprzem. Wymieszaj i ostudź.
  6. Wyrośnięte kulki spłaszcz, na środek nałóż porcje farszu.
  7. Piecz w wysmarowanej olejem blaszce 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej

CEBULAKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Z pół litra ciepłej wody, drożdży, cukru, szczypty soli i odrobiny mąki zrób rozczyn. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2

Gdy wyrośnie, wlej do mąki. Dodaj jajko, olej i wyrób ciasto.

3

Formuj 15 kulek i odstaw do wyrośnięcia.

4

Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry. Na margarynie osobno podsmaż oba składniki, po czym połącz.

5

Dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw według uznania vegetą i pieprzem. Wymieszaj i ostudź.

6

Wyrośnięte kulki spłaszcz, na środek nałóż porcje farszu.

7

Piecz w wysmarowanej olejem blaszce 20 minut w temperaturze 180 stopni.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA UNIWERSALNA DELIKAT KNORR

    Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA JAGNIĘCINA

    Tak jak obiecałem dziś przedstawię mój przepis na jagnięcinę wielkanocną. Wielu z Was ma p...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z soczysta szynka, Przepis z pasztet z dzikiej kaczki, Przepis z schab w sosie paprykowym, Spaghetti Bolognese extra ziołowe, Lasagne, Mięso schab w warzywach, Sałata z buraczka liściastego i szpinaku, z pieczonym kurczakiem, Zapiekanka a’la lasagne , Przepis z przyprawa do grzanek, Przepis z ryba panga, Parówki w cieście, Jajka, Marynowane piersi w jogurcie z curry, Zupa z dyni, Grillowane kiełbaski z serem feta , Kosmiczne ślimaki, Sałatka z brokułami i jajkiem, Barszcz stawropolski, Picadillo - nadzienie do tortilli , makaron ze szpinakiem i mięsem, Zupy, Zapiekanka owocowa, Przepis z rolada bo, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Dipy, Miodowy kurczak z marchewką , Paszteciki z pieczarkami i serem pleśniowym, Burrito z mięsem mielonym, Bigos domowy, Pierogi z kapustą i grzybami, pieczony kurczak w warzywach, Sos czereśniowy, mąka jaja, Sos z kaparami i anchois, Bigos, ugotowani pl żeberka, Gulasz, Kofty z sałatką z pomidorów i jogurtem, Przepis z filet łososia, Spaghetti z tuńczykiem, Makaron, Dania z ryżem, Sałatka z kapusty pekińskiej , pierś z kurczaka z pieczarkami i serem, Sałatka Gyros, Lasagne drobiowa, na gril, Przepis z makarony kurczakiem, Przepis z pierś z kurczaka w bulce, Grillowane kiełbaski z serem feta , Barszcz biały, Szarlotka tradycyjna, Zupa wiosenna z indyka, Szaszłyki z boczkiem na grilla , Przepis z zapiekanki z ziemniaków, Przepis z łosoś knorr, zapiekanki warzywna, Przepis z polędwiczki wieprzowe smazone, Gołąbki, Przepis z przepisy na mięso, Zupa jarzynowa, Cynamonowe Bolognese, Krem brokułowy, Zapiekanka pikardyjska