Dodaj do ksiązki kucharskiej Cebulaki

Cebulaki

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: pasibrzuch

Cebulaki - składniki:

  • sól - 1 szczypta
  • jajko - 1 sztuka
  • drożdże - 7 dekagramów
  • cukier - 0.5 szklanki
  • olej - 0.5 szklanki
  • mąka - 1 kilogram
  • pieprz - 1 szczypta

Cebulaki - Sposób przygotowania:

  1. Z pół litra ciepłej wody, drożdży, cukru, szczypty soli i odrobiny mąki zrób rozczyn. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Gdy wyrośnie, wlej do mąki. Dodaj jajko, olej i wyrób ciasto.
  3. Formuj 15 kulek i odstaw do wyrośnięcia.
  4. Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry. Na margarynie osobno podsmaż oba składniki, po czym połącz.
  5. Dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw według uznania vegetą i pieprzem. Wymieszaj i ostudź.
  6. Wyrośnięte kulki spłaszcz, na środek nałóż porcje farszu.
  7. Piecz w wysmarowanej olejem blaszce 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej

CEBULAKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Z pół litra ciepłej wody, drożdży, cukru, szczypty soli i odrobiny mąki zrób rozczyn. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2

Gdy wyrośnie, wlej do mąki. Dodaj jajko, olej i wyrób ciasto.

3

Formuj 15 kulek i odstaw do wyrośnięcia.

4

Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry. Na margarynie osobno podsmaż oba składniki, po czym połącz.

5

Dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw według uznania vegetą i pieprzem. Wymieszaj i ostudź.

6

Wyrośnięte kulki spłaszcz, na środek nałóż porcje farszu.

7

Piecz w wysmarowanej olejem blaszce 20 minut w temperaturze 180 stopni.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA UNIWERSALNA DELIKAT KNORR

    Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DZICZYZNA LUBI WINO, CZYLI MIĘSO, KTÓRE ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

    Jeśli już mówimy o gotowaniu z winem, musimy pamiętać o jednej zasadniczej sprawie. Otóż nie...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

cukinia zawijana, Spaghetti a la carbonara, Dwa światy fasol, Kofta z sosem neapolitańskim, Przepis z ser w ziolach, Przepis z łatwa zupa pomidorowa, Przepis z ryby smazone, Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą, Spaghetti Bolognese, knorr z pieczarkami, Przepis z ciasto cy, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Przepis z cannelloni z serem, kurczak latwy, Dynia, Lasagne drobiowa, Tarta z cukinią i marchewką , Przepis z czerwony ryż, Świąteczna pieczona karkówka z warzywami, Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku, jajka w sosie szczypiorkowym, Placki ziemniaczane, Kołacz z tuńczykiem, Sandacz z emulsją kukurydzianą i pesto szpinakowo-kolendrowym, Łosoś, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, kotlety do hamburgerów przepis, Żeberka - VIDEO, Baranina z ryżem, Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu, Zupa kalafiorowa, Zapiekanka z pieczarkami, Przepis z filety z dorsza, Sorbet z lychee i kokosa, Paprykowe chipsy 'Niby nic', Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Indyk, Zupa mleczna z zacierkami, Przepis z Smażone jajko, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Przepis z knorr kurczak oliwa, Gulasz po polsku - VIDEO, Dynia z imbirem, chilli i świeżą kolendrą, Gulasz, fix spaghetti knorr, Obiad, Sałatka z dyni z serem feta i pomidorkami cherry, Dania z ryżem, Przepis z poledwiczki drobiowe, Carbonara, Przepis z pierogi-z-kapusta, Kuba , Szpinak, Tortilla, Makaron, Sałatka z tortellini, Przepis z salatki na grill, Przepis z sera camembert, gołąbki bez mięsa, Kaczka duszona z kapustą, Pieczona piers kaczki, Omlet indyjski, kurczak por smietana, Pickle