Dodaj do ksiązki kucharskiej Cebulaki

Cebulaki

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: pasibrzuch

Cebulaki - składniki:

  • sól - 1 szczypta
  • jajko - 1 sztuka
  • drożdże - 7 dekagramów
  • cukier - 0.5 szklanki
  • olej - 0.5 szklanki
  • mąka - 1 kilogram
  • pieprz - 1 szczypta

Cebulaki - Sposób przygotowania:

  1. Z pół litra ciepłej wody, drożdży, cukru, szczypty soli i odrobiny mąki zrób rozczyn. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Gdy wyrośnie, wlej do mąki. Dodaj jajko, olej i wyrób ciasto.
  3. Formuj 15 kulek i odstaw do wyrośnięcia.
  4. Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry. Na margarynie osobno podsmaż oba składniki, po czym połącz.
  5. Dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw według uznania vegetą i pieprzem. Wymieszaj i ostudź.
  6. Wyrośnięte kulki spłaszcz, na środek nałóż porcje farszu.
  7. Piecz w wysmarowanej olejem blaszce 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej

CEBULAKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Z pół litra ciepłej wody, drożdży, cukru, szczypty soli i odrobiny mąki zrób rozczyn. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2

Gdy wyrośnie, wlej do mąki. Dodaj jajko, olej i wyrób ciasto.

3

Formuj 15 kulek i odstaw do wyrośnięcia.

4

Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry. Na margarynie osobno podsmaż oba składniki, po czym połącz.

5

Dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw według uznania vegetą i pieprzem. Wymieszaj i ostudź.

6

Wyrośnięte kulki spłaszcz, na środek nałóż porcje farszu.

7

Piecz w wysmarowanej olejem blaszce 20 minut w temperaturze 180 stopni.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA UNIWERSALNA DELIKAT KNORR

    Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SOS POMIDOROWY, CZYLI OJCIEC WSZYSTKICH WŁOSKICH SOSÓW (PRAWIE WSZYSTKICH :) )

    Klasyczny, najprostszy sos pomidorowy to wyjściowa baza dla innych sosów. Dodanie tylko kilk...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pieczeń wołowa w sosie z pieczarkami, Tłusty czwartek, Jajka na pomidorach i papryce, Tortilla - VIDEO, mieso boczek, Schab, Żeberka - VIDEO, Gulasz po polsku - VIDEO, posiekany szczypiorek, Omlet biszkoptowy ze szpinakiem, Kurczak, marynata do pieczenia schabu, Penne z sosem pomidorowym i poledwiczką , Zupa grochowa, piersi z kurczaka z, Kotlety, Ciasteczka krabowe z sosem cytrynowym, Sałatka Gyros, cebula kurczak, Przepis z mięso mielone szpinak, Kebab w kajzerce, Nadziewane makaronowe muszelki, Przepis z łopatka, Camembert na przekąskę, Gyros, Przepis z zupa kalafiorowa z ziemniakami, Prosta zupa grzybowa z łazankami , rolada wieprzowa, Przepis z ser mozzarella, Przepis z świeży szpinak sałatka, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Bracciole di cavallo, obiad gotowany, Przepis z łosoś w folii w piekarniku, bleblelbel, Przepis z sałatki z wędzonym kurczakiem -, Golonka, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Żółte risotto z kurczakiem i cukinią, Karp, Gofry ze szpinakiem i łososiem, Brokuły, Przepis z PO GRECKU, Leczo z cukinii, Przepis z Kurczak marynata, Przepis z z fileta, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Sałatka z kapusty pekińskiej , Polędwica wołowa marynowana z ziemniakami w mundurkach, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Śledź z kapustą kiszoną i kurkami, Kurczak w panierce serowej, Koktajl z lodami waniliowymi, Przepis z obiad ze szpinakiem, Tarta z truskawkami, pieczone mięso na obiad przepisy -, cienki, Gofry z rukolą i łososiem wędzonym , Dynia, Polędwiczki z octem balsamicznym i miodem - VIDEO, Sos czosnkowy , Puszyste placki z makiem , Łopatka z warzywami , Ładne kanapki dla dzieci z jajkami przepiórczymi "Leśna przygoda"