Dodaj do ksiązki kucharskiej Cepeliny czyli litewskie kartacze (z mięsem)

Cepeliny czyli litewskie kartacze (z mięsem)

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Cepeliny czyli litewskie kartacze (z mięsem) - składniki:

  • cebula - 2 sztuki
  • majeranek - 1 szczypta
  • woda - 2 szklanki
  • mąka do podsypania

Cepeliny czyli litewskie kartacze (z mięsem) - Sposób przygotowania:

  1. Fix Knorr połącz z wodą oraz jajkiem i wymieszaj.
  2. Surowego ziemniaka zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do ciasta.
  3. Cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.
  4. Czosnek przeciśnij przez praskę i wraz z połową usmażonej cebuli dodaj do mięsa. Farsz dopraw majerankiem i dobrze wymieszaj.
  5. Nakładaj farsz do ciasta i formuj w dłoniach cygara, czyli klasyczne kartacze. W razie potrzeby podsypuj mąką.
  6. Cepeliny gotuj na małym ogniu około 5 minut po wypłynięciu. Następnie przełóż je na talerz, polej pozostałą smażoną cebulką i podawaj.
Dodaj do książki kucharskiej

CEPELINY CZYLI LITEWSKIE KARTACZE (Z MIĘSEM) - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Cepeliny czyli litewskie kartacze (z mięsem)
    1.Fix Knorr połącz z wodą oraz jajkiem i wymieszaj.
  • 2
    Cepeliny czyli litewskie kartacze (z mięsem)
    2.Surowego ziemniaka zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do ciasta.
  • 3
    Cepeliny czyli litewskie kartacze (z mięsem)
    3.Cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.
  • 4
    Cepeliny czyli litewskie kartacze (z mięsem)
    4.Czosnek przeciśnij przez praskę i wraz z połową usmażonej cebuli dodaj do mięsa. Farsz dopraw majerankiem i dobrze wymieszaj.
  • 5
    Cepeliny czyli litewskie kartacze (z mięsem)
    5.Nakładaj farsz do ciasta i formuj w dłoniach cygara, czyli klasyczne kartacze. W razie potrzeby podsypuj mąką.
  • 6
    Cepeliny czyli litewskie kartacze (z mięsem)
    6.Cepeliny gotuj na małym ogniu około 5 minut po wypłynięciu. Następnie przełóż je na talerz, polej pozostałą smażoną cebulką i podawaj.
  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    FIX CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE KNORR

    Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DLACZEGO MIĘSO POWINNO BYĆ SMAŻONE PRZED DUSZENIEM CZY PIECZENIEM?

    Udane danie to nie tylko składniki. O tym, jak smakować będzie potrawa decyduje także sposób...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zielona lazania, placek z truskawkami, Omlet z cukinią, porem i pieczarkami, Kalafior, Gnocchi z rozmarynem, Pushpanna pulao z Bombaju, gotowanie okrasa pl, Cebulowa z serową grzanką, Pierś z kurczaka, Żeberka - VIDEO, Zupa z dyni, Warzywa, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Zapiekanka z kurczaka z warzywami, Przepis z chrupiący kurczak chiński, penne czosnek, Gulasz po polsku - VIDEO, Sałatka kebab - VIDEO, Bo rau thap cam, obiad szynka konserwowa, Frittata warzywno-mięsna, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Przepis z makaron z kurczak, Orientalne warzywa stir-fry, Przepis z obiad z mięsem schabowym, Przekąski, Szybki obiad, Przepis z bułka z pieczarkami, Pikantne śledzie w ognistej zalewie, Przepis z knorr pasta, Pyszne lody owocowe z wiśniami, Sałatka Cezar - VIDEO, Przepis z seler kiszony, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, mieso z piekarnika, Rosół, Przepis z pierś z kurczaka w ananasie, Pikantna zupa cebulowa, Szybkie curry warzywne, Spaghetti z tuńczykiem, Przepis z biała kiełbasa czas gotowania, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Zupa kalafiorowa, papryka mielone, desery w pucharkach, masy do ciast, Przepis z szynka do wedzenia, przepis na kuchni, Gulasz, Golonka, Śledzie, Chrupiące pikantne orzechy, Rumiane roladki z kurczaka z fasolką szparagową i wędzonym boczkiem, Zupa grzybowa, Zapiekanka makaronowa, Zapiekanka z łososia i ziemniaków, mieso ser, Kapusta nadziewana w sosie pomidorowym, Solianka rybna wieloskładnikowa, Proste leczo, Chłodnik wiejski, Ziemniaki zapiekane z ziołami, MARYNATA NA STEK, Rumiane roladki z kurczaka z fasolką szparagową i wędzonym boczkiem