Dodaj do ksiązki kucharskiej Cepeliny czyli litewskie kartacze (z mięsem)

Cepeliny czyli litewskie kartacze (z mięsem)

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Cepeliny czyli litewskie kartacze (z mięsem) - składniki:

  • cebula - 2 sztuki
  • majeranek
  • woda - 2 szklanki
  • mąka do podsypania

Cepeliny czyli litewskie kartacze (z mięsem) - Sposób przygotowania:

  1. Fix Knorr połącz z wodą i jajkiem, wymieszaj.
  2. Surowego ziemniaka zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do ciasta.
  3. Cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.
  4. Czosnek przeciśnij przez praskę i wraz z połową usmażonej cebulki dodaj do mięsa. Dopraw majerankiem i wymieszaj dobrze farsz.
  5. Nakładaj farsz do ciasta i formuj w dłoniach cygara, czyli klasyczne kartacze. W razie potrzeby podsypuj mąką.
  6. Cepeliny gotuj delikatnie w wodzie ok. 5 minut po wypłynięciu. Następnie przełóż je na talerz, polej pozostałą smażoną cebulką i podawaj.
Dodaj do książki kucharskiej

CEPELINY CZYLI LITEWSKIE KARTACZE (Z MIĘSEM) - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Cepeliny czyli litewskie kartacze (z mięsem)
    1.Fix Knorr połącz z wodą i jajkiem, wymieszaj.
  • 2
    Cepeliny czyli litewskie kartacze (z mięsem)
    2.Surowego ziemniaka zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do ciasta.
  • 3
    Cepeliny czyli litewskie kartacze (z mięsem)
    3.Cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.
  • 4
    Cepeliny czyli litewskie kartacze (z mięsem)
    4.Czosnek przeciśnij przez praskę i wraz z połową usmażonej cebulki dodaj do mięsa. Dopraw majerankiem i wymieszaj dobrze farsz.
  • 5
    Cepeliny czyli litewskie kartacze (z mięsem)
    5.Nakładaj farsz do ciasta i formuj w dłoniach cygara, czyli klasyczne kartacze. W razie potrzeby podsypuj mąką.
  • 6
    Cepeliny czyli litewskie kartacze (z mięsem)
    6.Cepeliny gotuj delikatnie w wodzie ok. 5 minut po wypłynięciu. Następnie przełóż je na talerz, polej pozostałą smażoną cebulką i podawaj.
  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    FIX CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE KNORR

    Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Obiad, Placuszki z cukinii, Gęś duszona z jabłkami, Sałatka Indyjska I, Przepis z sałatki hiszpańskie, Przepis z schab wołowy, zupa serowa z serków topionych -, Zupa grzybowa, smażone ryby przepisy, Przepis z na miodzie, Przepis z makarony sałatka, Pieczona karkówka z zielonym pieprzem , plastry łososia, Zapiekany makaron z krewetkami , grillowanie na patelni przepisy, Lekki bigos z warzywami i mięsem, Przepis z z migdalami, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Przepis z zapiekanka z mięsem mielonym i szpinakiem, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Tagliatelle z krewetkami i cukinią, Przepis z ryba z grilla, Sos czosnkowy na wódce, Dressing , Kurczak z jalapeno, sos z serków topionych na zapiekanki, Gruszkowy smakołyk z lodami, Wołowina Michoacan, Pieczeń, szynka mielona, Kurczak w curry z makaronem, Parówki w cieście serowym, Pstrąg, Sałatka z sosem musztardowym, Zupa tajska z kurczakiem, Smażone pieczarki z grzankami i chrzanem śmietankowym, Żeberka, Przepis z ser bryndza, majonez - do sosu, Sałatka gyros z kurczaka, Przepis z makaron z piersią z kurczaka, Dynia, Placki ziemniaczane, Przepis z ciasto z olejem, Bigos domowy, Karp, hummus, Wrześniowy sos do jagnięciny, Przepis z sałatka z jajkami, ziemniaki gotowane z jajkiem, Zapiekanka Gyros , Gulasz po węgiersku - VIDEO, Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Lasagne, Carbonara, Zupa jarzynowa, Wakacyjna kanapka z kurczakiem, Pasta z łososiem, Przepis z kiszone rydze, Sałatka caprese, Przystawki, Kieszonki z kurczaka z boczkiem i pomidorkami, Gulasz po węgiersku - VIDEO