Dodaj do ksiązki kucharskiej Ciasto bomba

Ciasto bomba

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 1 osób trudne Autor: pasibrzuch

Ciasto bomba - składniki:

  • ciasto kruche:
  • Nutella - 200 gramów
  • czekolada - 200 gramów
  • śmietana 22 % - 200 gramów
  • likier - 4 łyżki
  • żelatyna - 8 łyżek
  • wafelki - 4 sztuki
  • dekoracje:
  • gorzka czekolada - 200 gramów
  • śmietana kremówka 30 % - 800 gramów
  • krem:
  • mąka - 150 gramów
  • masło - 100 gramów
  • cukier - 3 łyżki
  • biszkopt:
  • jajka - 3 sztuki
  • mąka - 100 gramów
  • cukier - 0.75 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • konfitura morelowa - 5 łyżek

Ciasto bomba - Sposób przygotowania:

  1. Ze składników na kruche ciasto, zagnieć ciasto dodając łyżkę wody. Wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj na krążek o średnicy 20 centymetrów. Ułóż na blasze, pozakłuwaj widelcem i piecz około 10 minut w 200 stopniach.
  2. Przygotuj biszkopt. Białka ubij z cukrem, dodaj żółtka, mąkę i proszek.
  3. Na tortownicy rozłóż papier pergaminowy o średnicy 28 centymetrów i rozsmaruj. Piecz 15 minut w 200 stopniach. Biszkopt rozetnij na 2 placki. Jeden pokrój na 16 trójkątów, drugi na paski o szerokości 4 centymetrów .
  4. Środek miski o średnicy 24 centymetrów i pojemności 3 litrów wyłóż trójkątami ciasta a brzeg paskami.
  5. Śmietankę ubij i ¼ wymieszaj ze stopioną nutellą. Rozsmaruj na biszkopcie .
  6. Resztę ubitej śmietanki wymieszaj ze stopiona białą czekoladą, śmietaną 22%, likierem i rozpuszczona żelatyną. Wylej na biszkopt, wrzuć do środka kilka wafelków. Przykryj krążkiem kruchego ciasta.
  7. Wstaw na noc do lodówki. Wyjmij bombę z formy, posmaruj konfiturą i stopioną gorzką czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej

CIASTO BOMBA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Ze składników na kruche ciasto, zagnieć ciasto dodając łyżkę wody. Wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj na krążek o średnicy 20 centymetrów. Ułóż na blasze, pozakłuwaj widelcem i piecz około 10 minut w 200 stopniach.

2

Przygotuj biszkopt. Białka ubij z cukrem, dodaj żółtka, mąkę i proszek.

3

Na tortownicy rozłóż papier pergaminowy o średnicy 28 centymetrów i rozsmaruj. Piecz 15 minut w 200 stopniach. Biszkopt rozetnij na 2 placki. Jeden pokrój na 16 trójkątów, drugi na paski o szerokości 4 centymetrów .

4

Środek miski o średnicy 24 centymetrów i pojemności 3 litrów wyłóż trójkątami ciasta a brzeg paskami.

5

Śmietankę ubij i ¼ wymieszaj ze stopioną nutellą. Rozsmaruj na biszkopcie .

6

Resztę ubitej śmietanki wymieszaj ze stopiona białą czekoladą, śmietaną 22%, likierem i rozpuszczona żelatyną. Wylej na biszkopt, wrzuć do środka kilka wafelków. Przykryj krążkiem kruchego ciasta.

7

Wstaw na noc do lodówki. Wyjmij bombę z formy, posmaruj konfiturą i stopioną gorzką czekoladą.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    MAKARON I POMIDORY – MAŁŻEŃSTWO IDEALNE

    Zastanawiacie się pewnie jak to z tymi pomidorami jest, że jedne smakują tak, że nie można s...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK ZROBIĆ WRAŻENIE, CZYLI POMIDOROWA NA ROMANTYCZNY WIECZÓR

    O gazpacho ze świeżych pomidorów pisałem niedawno, ale mam dla Was przepis na wersję bardzie...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zupa krem z zielonego groszku , Zupa jarzynowa, Zupa ogórkowa, Przepis z marynata do dzika, Przepis z sałatka z tuńczykiem i ryżem, zupa wolowa, Makaron, sałatka z brokułami i sosem czosnkowym - -, ciasta na proszku do pieczenia, Sałatka z porów, Przepis z marynata do kaczki -, Sałatka z porów, Ciasteczka z żurawiną i czekoladą, Przepis z leczo z mięsem mielonym, Przepis z bakłażany faszerowane, Zupa z soczewicy, Domowe wrapy, Sałatka brokułowo-fasolkowa, Indyk z majerankiem, Przepis z salatki do kurczaka, Ryż smażony z warzywami, Mizeria z jogurtem, Zrazy po Śląsku, Ryba w warzywach, Pieczona ryba w pomidorach, Przepis z obiad rosol, Przepis z sałatka z mix sałat, Chłopskie śniadanie po Śląsku, Leczo - VIDEO , knorr t, Pączki z marmoladą, Spaghetti a la carbonara, Sos dyniowy, Risotto z pomidorami , Przepis z pstrag w piekarniku, Zapiekanka z ziemniakow, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Nadziewane makaronowe muszelki, Bigos domowy, Zupa cebulowa, sosy gotowanego kurczaka, makaron czosnek, Tortilla, Przekąski, sos do kebaba przepis, Ciasteczka ryżowe, Sos włoski do spaghetti, Przepis z Sok z cytryn, Pesto z natki pietruszki z makaronem, Złoty kurczak na ossstro, Domowe wrapy, Ziemniaki, Przepis z naleśniki z farszem -, Soczewica z owocami, Lekka zupa pomidorowa, Karp smażony na maśle, Kotlety ziemniaczane, Jajka, Śledzie, Karkówka, roladki ze schabu, sałatka z gotowanych warzyw, Efektowna taca kanapek, Karp