Dodaj do ksiązki kucharskiej CIASTO BROWNIE

CIASTO BROWNIE

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: Islander85

CIASTO BROWNIE - składniki:

  • czekolada - 3 sztuki
  • cukier puder - 1.5 szklanek
  • mąka - 1 szklanka
  • jajko - 6 sztuk
  • kakao gorzkie - 4 łyżki
  • rum - 1 szklanka
  • margaryna - 1 sztuka
  • bułka tarta - 1 łyżka
  • polewa: - 1 sztuka
  • czekolada - 1 sztuka
  • czekolada - 1 sztuka
  • śmietana 30 % - 1 sztuka

CIASTO BROWNIE - Sposób przygotowania:

  1. Margarynę i połamane tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (łyżkę margaryny zostawić do wysmarowania tortownicy). Lekko ostudzić, przelać do większego naczynia.
  2. Cały czas ubijając mikserem na najmniejszych obrotach dodawać stopniowo cukier puder i kakao. Kiedy masa będzie gładka dodawać po 1 jajku, nie przerywając ubijania mikserem, oraz mąkę i rum. Masa musi być bardzo gładka.
  3. Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą, wylać masę, wyrównać. Piec 30 minut w temp. 180 stopni.
  4. Ciasto niech spokojnie się studzi, w tym czasię przygotujmy polewę czekoladową ( nie powiem,że ciut nie zjadłam z premedytacją w trakcie przygotowania...): Połamane tabliczki czekolady i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając trzepaczką, tak, aby nie było absolutnie żadnych grudek. Polać chłodne ciasto. Wstawić na min 2 godziny do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej

CIASTO BROWNIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Margarynę i połamane tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (łyżkę margaryny zostawić do wysmarowania tortownicy). Lekko ostudzić, przelać do większego naczynia.

2

Cały czas ubijając mikserem na najmniejszych obrotach dodawać stopniowo cukier puder i kakao. Kiedy masa będzie gładka dodawać po 1 jajku, nie przerywając ubijania mikserem, oraz mąkę i rum. Masa musi być bardzo gładka.

3

Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą, wylać masę, wyrównać. Piec 30 minut w temp. 180 stopni.

4

Ciasto niech spokojnie się studzi, w tym czasię przygotujmy polewę czekoladową ( nie powiem,że ciut nie zjadłam z premedytacją w trakcie przygotowania...): Połamane tabliczki czekolady i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając trzepaczką, tak, aby nie było absolutnie żadnych grudek. Polać chłodne ciasto. Wstawić na min 2 godziny do lodówki.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SOS POMIDOROWY, CZYLI OJCIEC WSZYSTKICH WŁOSKICH SOSÓW (PRAWIE WSZYSTKICH :) )

    Klasyczny, najprostszy sos pomidorowy to wyjściowa baza dla innych sosów. Dodanie tylko kilk...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JESIENNE DANIA MIĘSNE. WOŁOWINA Z CIEMNYM PIWEM.

    Pamiętam z dzieciństwa sobotnie wizyty z ojcem u lokalnego rzeźnika. Tata i rzeźnik oddawali...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z czerwona fasola, knorr z garnkami, Duszony kurczak z warzywami -VIDEO, Przepis z obiad- wegetariański, Jajka sadzone w bułce, Kotlety, do grilla, Wiosenna przekąska, zielona papryka, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, makaron na obiad z sosem, TAPAS: Kuleczki porowe, Zupa ogórkowa, Lasagne drobiowa, Łopatka z warzywami , Zupa grzybowa, łatwe dania z kurczaka, GRILLOWANY KABACZEK, Gruszki marynowane w czerwonym winie z zielonym musem orzechowym, Kremowa zupa z dyni, obiad ryż, Przepis z zupa brokułowa -, Ciasto na pizze, Przepis z łatwe i szybkie obiady, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Przepis z potrawka z kurczaka z ryżem -, Rolada ziemniaczana, naleśniki z farszem -, Deser agrestowy, szpinak na obiad, Inspiracja jesienna z pomarańczą i grzankami, Musaka, Kurczak selerowy z suszonymi pomidorami, Mizeria z jogurtem, Przepis z zapiekanki makaronowe, Dipy, Sałatka z pora, Zupa jarzynowa, Dolmathakia yialantzi – faszerowane liście winorośli, sałatki Greckie, Placki, gęś pieczona, PYSZNE, LEKKIE ŚNIADANIE :), Spaghetti Bolognese, Przepis z farsz do tortilli, Gyros, Pstrąg z patelni , Bigos, Racuszki, Ziemniaki, Gulasz, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Kurczak na słodko, Pasta z kaszy jaglanej, Gulasz po węgiersku - VIDEO, PYSZNA PRZEKĄSKA, knorr przepisy, Barszcz z „pieprzykiem”, Potrawy wigilijne, mielone z jajkami, Bolognese pachnące bazylią i rozmarynem, Zapiekanka rybna z makaronem i brokułami, Musaka, sałatki ryżowe