Dodaj do ksiązki kucharskiej Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 4 osób średnie Autor: Pascal

Ciasto czekoladowe - składniki:

  • gorzka czekolada - 3 sztuki
  • obrane migdały - 150 gramów
  • orzechy włoskie - 150 gramów
  • masło - 1 sztuka
  • żółtka i białka jajek - 6 sztuk
  • cukier - 100 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • margaryna i mąka do formy - 1 szklanka

Ciasto czekoladowe - Sposób przygotowania:

  1. Robię CIASTO CZEKOLADOWE, gdy jestem strasznie wkurzony. Bo wtedy nie siekam czekolady, tylko, nie zdejmując opakowania, brutalnie walę nią o stół. Potem rozwijam i mam cudowne kawałeczki. Od razu mi lepiej.
  2. Połam 2 tabliczki czekolady, miksuj w blenderze z migdałami i orzechami, aż powstanie proszek. Przesyp do dużej miski, a blendera nie myj, tylko włóż do niego masło, żółtka i 70 g cukru. Utrzyj na jednolitą, puszystą masę. Oddzielnie ubij białka z resztą cukru i szczyptą soli. Piana musi być sztywna, bo to ona „trzyma” ciasto, nie dodajesz proszku do pieczenia. Wymieszaj masę żółtkową z proszkiem czekoladowo-orzechowo-migdałowym. Dodaj pianę z białek.
  3. Uwaga: zawsze dodawaj białka do masy, nigdy odwrotnie, bo ciasto opadnie i nie urośnie. Formę posmaruj masłem i posyp mąką. Napełnij ciastem. Połam na kawałki trzecią czekoladę i poukładaj ją na wierzchu, lekko naciskając, aby kawałki zatopiły się w cieście. Piecz około godziny w temp. 190 stopni (z włączonym termoobiegiem).
Dodaj do książki kucharskiej

CIASTO CZEKOLADOWE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Robię CIASTO CZEKOLADOWE, gdy jestem strasznie wkurzony. Bo wtedy nie siekam czekolady, tylko, nie zdejmując opakowania, brutalnie walę nią o stół. Potem rozwijam i mam cudowne kawałeczki. Od razu mi lepiej.

2

3

Połam 2 tabliczki czekolady, miksuj w blenderze z migdałami i orzechami, aż powstanie proszek. Przesyp do dużej miski, a blendera nie myj, tylko włóż do niego masło, żółtka i 70 g cukru. Utrzyj na jednolitą, puszystą masę. Oddzielnie ubij białka z resztą cukru i szczyptą soli. Piana musi być sztywna, bo to ona „trzyma” ciasto, nie dodajesz proszku do pieczenia. Wymieszaj masę żółtkową z proszkiem czekoladowo-orzechowo-migdałowym. Dodaj pianę z białek.

4

Uwaga: zawsze dodawaj białka do masy, nigdy odwrotnie, bo ciasto opadnie i nie urośnie. Formę posmaruj masłem i posyp mąką. Napełnij ciastem. Połam na kawałki trzecią czekoladę i poukładaj ją na wierzchu, lekko naciskając, aby kawałki zatopiły się w cieście. Piecz około godziny w temp. 190 stopni (z włączonym termoobiegiem).

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DLACZEGO MIĘSO POWINNO BYĆ SMAŻONE PRZED DUSZENIEM CZY PIECZENIEM?

    Udane danie to nie tylko składniki. O tym, jak smakować będzie potrawa decyduje także sposób...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Spaghetti Bolognese, Sos czosnkowy , Przepis z placek słonecznikowy, kurczak przepisy przepis, Schabowy z ryżem i warzywami , Przepis z pasztety z jajkami, Krewetki obtoczone kokosem, Dynia, Gulasz, Dipy, Potrawy wielkanocne, Przepis z sos curry do kurczaka, Przepis z kuchnia domowa przepisy, Chrupiące pikantne orzechy, Spaghetti , Przepis z desery na Boże Narodzenie, Placek po zbójnicku wersja 1, na wieprzowine, Szybkie curry warzywne, Zupa pomidorowa, Przepis z obiad z porem, Duszona cieciorka z chorizo, Polędwiczki, Gulasz paprykowy z kluskami na parze, Kaczka pieczona z jabłkami, Przepis z żurawina suszona, Przepis z jaja faszerowane mięsem, Pierogi z jagodami, Ryba a'la Veracruz, czarna, Spaghetti z szynką i mozzarellą, Schab w pięciu smakach, Sos z kaparami, Przepis z sałatka z kiełkami słonecznika, Chińskie sajgonki, Szybkie curry warzywne, Dip jogurtowo-ogórkowy, Tropikalne naleśniki z bananami, Stroganoff z kiełbasy, Sałatka z brokułami i jajkiem, Zupa cebulowa, Papryka, Niemiecka sałatka ziemniaczana z boczkiem, Morszczuk z grzybami w galarecie, Przepis z puree ziemniaków, np kluski ziemniaczane, Cytrynowa ryba z masłem i pietruszką, Dania z makaronem, Zupa krem, Przepis z smażenia, Cynamonowy ryż z jabłkami, Sałatka z makaronu ryżowego i brokułami, Przepis z kurczak po tajsku z mlekiem kokosowym, Przepis z zrazy z boczkiem, Przepis z danie na obiad z szynki, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Zupa serowa z kurkami i ryżem, Kotleciki z duszonymi grzybami w śmietanie, Indyk, ostre zupy, Sałatka kebab - VIDEO, kuchnia tv pl chleb, Zupa cebulowa, Bigos