Dodaj do ksiązki kucharskiej Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 4 osób średnie Autor: Pascal

Ciasto czekoladowe - składniki:

  • gorzka czekolada - 3 sztuki
  • obrane migdały - 150 gramów
  • orzechy włoskie - 150 gramów
  • masło - 1 sztuka
  • żółtka i białka jajek - 6 sztuk
  • cukier - 100 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • margaryna i mąka do formy - 1 szklanka

Ciasto czekoladowe - Sposób przygotowania:

  1. Robię CIASTO CZEKOLADOWE, gdy jestem strasznie wkurzony. Bo wtedy nie siekam czekolady, tylko, nie zdejmując opakowania, brutalnie walę nią o stół. Potem rozwijam i mam cudowne kawałeczki. Od razu mi lepiej.
  2. Połam 2 tabliczki czekolady, miksuj w blenderze z migdałami i orzechami, aż powstanie proszek. Przesyp do dużej miski, a blendera nie myj, tylko włóż do niego masło, żółtka i 70 g cukru. Utrzyj na jednolitą, puszystą masę. Oddzielnie ubij białka z resztą cukru i szczyptą soli. Piana musi być sztywna, bo to ona „trzyma” ciasto, nie dodajesz proszku do pieczenia. Wymieszaj masę żółtkową z proszkiem czekoladowo-orzechowo-migdałowym. Dodaj pianę z białek.
  3. Uwaga: zawsze dodawaj białka do masy, nigdy odwrotnie, bo ciasto opadnie i nie urośnie. Formę posmaruj masłem i posyp mąką. Napełnij ciastem. Połam na kawałki trzecią czekoladę i poukładaj ją na wierzchu, lekko naciskając, aby kawałki zatopiły się w cieście. Piecz około godziny w temp. 190 stopni (z włączonym termoobiegiem).
Dodaj do książki kucharskiej

CIASTO CZEKOLADOWE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Robię CIASTO CZEKOLADOWE, gdy jestem strasznie wkurzony. Bo wtedy nie siekam czekolady, tylko, nie zdejmując opakowania, brutalnie walę nią o stół. Potem rozwijam i mam cudowne kawałeczki. Od razu mi lepiej.

2

3

Połam 2 tabliczki czekolady, miksuj w blenderze z migdałami i orzechami, aż powstanie proszek. Przesyp do dużej miski, a blendera nie myj, tylko włóż do niego masło, żółtka i 70 g cukru. Utrzyj na jednolitą, puszystą masę. Oddzielnie ubij białka z resztą cukru i szczyptą soli. Piana musi być sztywna, bo to ona „trzyma” ciasto, nie dodajesz proszku do pieczenia. Wymieszaj masę żółtkową z proszkiem czekoladowo-orzechowo-migdałowym. Dodaj pianę z białek.

4

Uwaga: zawsze dodawaj białka do masy, nigdy odwrotnie, bo ciasto opadnie i nie urośnie. Formę posmaruj masłem i posyp mąką. Napełnij ciastem. Połam na kawałki trzecią czekoladę i poukładaj ją na wierzchu, lekko naciskając, aby kawałki zatopiły się w cieście. Piecz około godziny w temp. 190 stopni (z włączonym termoobiegiem).

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    MAKARON I POMIDORY – MAŁŻEŃSTWO IDEALNE

    Zastanawiacie się pewnie jak to z tymi pomidorami jest, że jedne smakują tak, że nie można s...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK ZROBIĆ WRAŻENIE, CZYLI POMIDOROWA NA ROMANTYCZNY WIECZÓR

    O gazpacho ze świeżych pomidorów pisałem niedawno, ale mam dla Was przepis na wersję bardzie...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kulebiak z farszem mięsnym i jajkami , bezmięsne obiady, Golonka, Waniliowe placki z owocami, Żeberka z miodem i soją, paluszki surimi, Przepis z sałatka z winogronem, Przepis z z piersi indyka, sałatki z ryżem, Przepis z kurczaka, Razowe penne z sosem dyniowo-pomidorowym i oscypkiem , Kanapka "Czas na piknik!", Zupa ogórkowa - VIDEO, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, kuchnia polska mi, Szpinakowa kanapka :), Chinese please :)))) - czyli kurczak, ryż i warzywka, Risotto z kurczakiem i warzywami, Kebab, fasolka z bu, Zapiekany ryż z warzywami, Lasagne drobiowa, Przepis z mieso z piekarnika, zapiekanka z mielonego, Ciasto naleśnikowe, Indyk faszerowany papryką, Przepis z gulasz z wołowiny, Sos Polski, Ryż smażony z warzywami, Ryba w warzywach, smażone ryby przepisy, Chłopskie śniadanie po Śląsku, Szpinakowa kanapka :), Risotto z kurczakiem i warzywami, Pieczeń, Quiche z rybą wędzoną i korniszonami, Sałatka z pora, zupa z kapusty białej -, Schab w sosie chrzanowym, Sos włoski do spaghetti, sałatka-warzywna, Żurek, Zupa cebulowa, kuchnia w, sos curry do kurczaka, Gulasz po polsku - VIDEO, ryż z kurczakiem, Tortilla, Przepisy świąteczne, Pstrąg, Makaron, Zapiekanka makaronowa pasticcio, Papryka, Sałatka z wędzonym pstrągiem, przygotowanie makaronu, Krupnik, Gulasz, Naleśniki, Obiad ryż z warzywami, Roladki z schabu z szynką i serem, Leczo z cukinii, Indyk pieczony po hiszpańsku, Przepis z kuchnia tv gotowanie, Zupa dyniowa z suszona żurawiną