Dodaj do ksiązki kucharskiej Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 4 osób średnie Autor: Pascal

Ciasto czekoladowe - składniki:

  • gorzka czekolada - 3 sztuki
  • obrane migdały - 150 gramów
  • orzechy włoskie - 150 gramów
  • masło - 1 sztuka
  • żółtka i białka jajek - 6 sztuk
  • cukier - 100 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • margaryna i mąka do formy - 1 szklanka

Ciasto czekoladowe - Sposób przygotowania:

  1. Robię CIASTO CZEKOLADOWE, gdy jestem strasznie wkurzony. Bo wtedy nie siekam czekolady, tylko, nie zdejmując opakowania, brutalnie walę nią o stół. Potem rozwijam i mam cudowne kawałeczki. Od razu mi lepiej.
  2. Połam 2 tabliczki czekolady, miksuj w blenderze z migdałami i orzechami, aż powstanie proszek. Przesyp do dużej miski, a blendera nie myj, tylko włóż do niego masło, żółtka i 70 g cukru. Utrzyj na jednolitą, puszystą masę. Oddzielnie ubij białka z resztą cukru i szczyptą soli. Piana musi być sztywna, bo to ona „trzyma” ciasto, nie dodajesz proszku do pieczenia. Wymieszaj masę żółtkową z proszkiem czekoladowo-orzechowo-migdałowym. Dodaj pianę z białek.
  3. Uwaga: zawsze dodawaj białka do masy, nigdy odwrotnie, bo ciasto opadnie i nie urośnie. Formę posmaruj masłem i posyp mąką. Napełnij ciastem. Połam na kawałki trzecią czekoladę i poukładaj ją na wierzchu, lekko naciskając, aby kawałki zatopiły się w cieście. Piecz około godziny w temp. 190 stopni (z włączonym termoobiegiem).
Dodaj do książki kucharskiej

CIASTO CZEKOLADOWE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Robię CIASTO CZEKOLADOWE, gdy jestem strasznie wkurzony. Bo wtedy nie siekam czekolady, tylko, nie zdejmując opakowania, brutalnie walę nią o stół. Potem rozwijam i mam cudowne kawałeczki. Od razu mi lepiej.

2

3

Połam 2 tabliczki czekolady, miksuj w blenderze z migdałami i orzechami, aż powstanie proszek. Przesyp do dużej miski, a blendera nie myj, tylko włóż do niego masło, żółtka i 70 g cukru. Utrzyj na jednolitą, puszystą masę. Oddzielnie ubij białka z resztą cukru i szczyptą soli. Piana musi być sztywna, bo to ona „trzyma” ciasto, nie dodajesz proszku do pieczenia. Wymieszaj masę żółtkową z proszkiem czekoladowo-orzechowo-migdałowym. Dodaj pianę z białek.

4

Uwaga: zawsze dodawaj białka do masy, nigdy odwrotnie, bo ciasto opadnie i nie urośnie. Formę posmaruj masłem i posyp mąką. Napełnij ciastem. Połam na kawałki trzecią czekoladę i poukładaj ją na wierzchu, lekko naciskając, aby kawałki zatopiły się w cieście. Piecz około godziny w temp. 190 stopni (z włączonym termoobiegiem).

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KLASYCZNE DESERY LODOWE. KOKTAJLE LODOWE. GRANITA.

    Lody i owoce wzajemnie uzupełniają się. Do jagód, malin, truskawek czy jeżyn pasują lody wan...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. SAŁATKI I INNE.

    Jeżeli mieliście jakiekolwiek wątpliwości co do warzyw to sezon letni jest najlepszym moment...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Leczo - VIDEO , Przepis z mielone i papryka, placki ziemniaczane z piersią z kurczaka, Zupa pomidorowa z mozzarellą, przepisy z grzybami, Przepis z zapiekanka z ziemniaka i, sos do gulaszu, Biszkoptowo-malinowy deser z lodami , Zupa ogórkowa, Lekka zupa pomidorowa, mielone na ostro, Świderki z ciasta francuskiego z serem, Kocia lasagne , kurczak z serem feta, Naleśniki, Imprezowe mini kanapki klubowe, mieso inaczej, zupa kapuśniak z kiszonej kapusty i boczku, Dip do grillowanych warzyw , Sos tzatziki do grilla , Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Obiad z fasoli, Pieczeń, przyprawy grill, Czarne i zielone oliwki marynowane w marynacie cytrusowo- ziołowej, Panierowane przegrzebki, sos pomidorowy do ryżu, Przepis z zupa serow, Bułeczki Man Tou, Mielone, Ciasto na pizze, Polędwiczka duszona z cebulą i musztardą, Grillowany stek z wołowiny z chrupiąca ciabattą, Ryż smażony z warzywami, śledzie w oleju, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Przepis z koreczki na przystawkę, Sałatka ziemniaczana z makiem , Francuskie tosty serowe , Ziemniaczane sushii, Dania z makaronem, Bigos - VIDEO, Sałatka ze śledziami curry, Zapiekanka po rzymsku, Przepis z pierś z kurczaka w sosie warzywnym, Letni jogurt, Francuskie tosty serowe , Podstawowa marynata grillowa do mięsa, Przepis z ser feta i suszone pomidory, Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem, Kebab w kajzerce, Zupy, Przepis z kurczak nadziewany miesem mielonym, przepisy na obiad z kasza, Potrawy wielkanocne, Udka, Tagine z kurczakiem i warzywami, Ratatui a’la Gousto, Pasztet, Salsa, Gołąbki, Wieprzowina w paprykowej otoczce, Zupa krem z kurek z szynką - VIDEO, delikatna