Dodaj do ksiązki kucharskiej Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 4 osób średnie Autor: Pascal

Ciasto czekoladowe - składniki:

  • gorzka czekolada - 3 sztuki
  • obrane migdały - 150 gramów
  • orzechy włoskie - 150 gramów
  • masło - 1 sztuka
  • żółtka i białka jajek - 6 sztuk
  • cukier - 100 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • margaryna i mąka do formy - 1 szklanka

Ciasto czekoladowe - Sposób przygotowania:

  1. Robię CIASTO CZEKOLADOWE, gdy jestem strasznie wkurzony. Bo wtedy nie siekam czekolady, tylko, nie zdejmując opakowania, brutalnie walę nią o stół. Potem rozwijam i mam cudowne kawałeczki. Od razu mi lepiej.
  2. Połam 2 tabliczki czekolady, miksuj w blenderze z migdałami i orzechami, aż powstanie proszek. Przesyp do dużej miski, a blendera nie myj, tylko włóż do niego masło, żółtka i 70 g cukru. Utrzyj na jednolitą, puszystą masę. Oddzielnie ubij białka z resztą cukru i szczyptą soli. Piana musi być sztywna, bo to ona „trzyma” ciasto, nie dodajesz proszku do pieczenia. Wymieszaj masę żółtkową z proszkiem czekoladowo-orzechowo-migdałowym. Dodaj pianę z białek.
  3. Uwaga: zawsze dodawaj białka do masy, nigdy odwrotnie, bo ciasto opadnie i nie urośnie. Formę posmaruj masłem i posyp mąką. Napełnij ciastem. Połam na kawałki trzecią czekoladę i poukładaj ją na wierzchu, lekko naciskając, aby kawałki zatopiły się w cieście. Piecz około godziny w temp. 190 stopni (z włączonym termoobiegiem).
Dodaj do książki kucharskiej

CIASTO CZEKOLADOWE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Robię CIASTO CZEKOLADOWE, gdy jestem strasznie wkurzony. Bo wtedy nie siekam czekolady, tylko, nie zdejmując opakowania, brutalnie walę nią o stół. Potem rozwijam i mam cudowne kawałeczki. Od razu mi lepiej.

2

3

Połam 2 tabliczki czekolady, miksuj w blenderze z migdałami i orzechami, aż powstanie proszek. Przesyp do dużej miski, a blendera nie myj, tylko włóż do niego masło, żółtka i 70 g cukru. Utrzyj na jednolitą, puszystą masę. Oddzielnie ubij białka z resztą cukru i szczyptą soli. Piana musi być sztywna, bo to ona „trzyma” ciasto, nie dodajesz proszku do pieczenia. Wymieszaj masę żółtkową z proszkiem czekoladowo-orzechowo-migdałowym. Dodaj pianę z białek.

4

Uwaga: zawsze dodawaj białka do masy, nigdy odwrotnie, bo ciasto opadnie i nie urośnie. Formę posmaruj masłem i posyp mąką. Napełnij ciastem. Połam na kawałki trzecią czekoladę i poukładaj ją na wierzchu, lekko naciskając, aby kawałki zatopiły się w cieście. Piecz około godziny w temp. 190 stopni (z włączonym termoobiegiem).

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KROPKA NAD I. CZYLI ZIOŁA I PRZYPRAWY W KUCHNI.

    Świeże zioła stały się ostatnio bardzo popularne i powszechnie dostępne. Zauważyłem także, ż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    PRZYGOTUJ DO PRACY WŁASNY LUNCH. PYSZNE PASTY DO KANAPEK.

    Dziś i w kilku następnych odcinkach chciałbym zająć się Waszymi lunchami w pracy. Tak, właśn...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Ryba po grecku, Pomidorowy sos do pizzy, Sałatka ze słonecznikiem, Barszcz, Cukinia po tunezyjsku na ostro, Sałatka z tuńczykiem, Przepis z miesa na zimno, Jajka, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Zapiekanka rodzinna, Faszerowane bakłażany z ryżem, Golonka, Placki, krewetki pl, ziemniaki ugotowane, Brokuły, pierś z kurczaka w sosie słodko kwaśnym, Oryginalne włoskie ciasto na pizzę, Kebab, makaron obiad, Kotlet mielony a'la kanapka z puree ziemniaczanym , Sałatka z kiełkami rzodkiewki, grillowaną cukinią i suszoną szynką, Humus, niskokaloryczne sałatki, Krem z porów, Ratatui a’la Gousto, Wegetariańska niespodzianka, Sos kurkowy, Sałatka Gyros, Przepis z danie z cielęciny, Przepis z zapiekanka makaronowa z jajkiem, przyprawa do ogórków, Wieprzowina o tygrysiej skórce, ryba z rękawa, Sałatka Cezar - VIDEO, z fileta, Kapusta pekińska z mleczkiem kokosowym, Przepis z mieso wieprzowina, Pierś z kurczaka pieczona, Schab, Zupa cebulowa, Przepis z obiad bezmiesne, Przepis z sola z warzywami, Ogórek, Mielone placki z jajkiem, Różnobarwne puree ziemniaczane, Chrupiące kanapki z łososiem , "Żółwiki" marakonowe z nadzieniem i sosem serowo-pieczarkowym, PO GRECKU, Warzywa z przyprawami prażonymi na ghee, Przepis z łosoś dzwonki, Gołąbki, Barszcz biały, Kurczak marynata, Przepis z mięso w sosie pieczeniowym, Przepis z czernina z kaczki, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Rama Culinesse, Chrupiące paszteciki z kozim serkiem, Grzanki orzechowo-serowe, Bigos, Chilli Con Carne - VIDEO, Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński , Kurczak w zielonym curry