Dodaj do ksiązki kucharskiej Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 4 osób średnie Autor: Pascal

Ciasto czekoladowe - składniki:

  • gorzka czekolada - 3 sztuki
  • obrane migdały - 150 gramów
  • orzechy włoskie - 150 gramów
  • masło - 1 sztuka
  • żółtka i białka jajek - 6 sztuk
  • cukier - 100 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • margaryna i mąka do formy - 1 szklanka

Ciasto czekoladowe - Sposób przygotowania:

  1. Robię CIASTO CZEKOLADOWE, gdy jestem strasznie wkurzony. Bo wtedy nie siekam czekolady, tylko, nie zdejmując opakowania, brutalnie walę nią o stół. Potem rozwijam i mam cudowne kawałeczki. Od razu mi lepiej.
  2. Połam 2 tabliczki czekolady, miksuj w blenderze z migdałami i orzechami, aż powstanie proszek. Przesyp do dużej miski, a blendera nie myj, tylko włóż do niego masło, żółtka i 70 g cukru. Utrzyj na jednolitą, puszystą masę. Oddzielnie ubij białka z resztą cukru i szczyptą soli. Piana musi być sztywna, bo to ona „trzyma” ciasto, nie dodajesz proszku do pieczenia. Wymieszaj masę żółtkową z proszkiem czekoladowo-orzechowo-migdałowym. Dodaj pianę z białek.
  3. Uwaga: zawsze dodawaj białka do masy, nigdy odwrotnie, bo ciasto opadnie i nie urośnie. Formę posmaruj masłem i posyp mąką. Napełnij ciastem. Połam na kawałki trzecią czekoladę i poukładaj ją na wierzchu, lekko naciskając, aby kawałki zatopiły się w cieście. Piecz około godziny w temp. 190 stopni (z włączonym termoobiegiem).
Dodaj do książki kucharskiej

CIASTO CZEKOLADOWE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Robię CIASTO CZEKOLADOWE, gdy jestem strasznie wkurzony. Bo wtedy nie siekam czekolady, tylko, nie zdejmując opakowania, brutalnie walę nią o stół. Potem rozwijam i mam cudowne kawałeczki. Od razu mi lepiej.

2

3

Połam 2 tabliczki czekolady, miksuj w blenderze z migdałami i orzechami, aż powstanie proszek. Przesyp do dużej miski, a blendera nie myj, tylko włóż do niego masło, żółtka i 70 g cukru. Utrzyj na jednolitą, puszystą masę. Oddzielnie ubij białka z resztą cukru i szczyptą soli. Piana musi być sztywna, bo to ona „trzyma” ciasto, nie dodajesz proszku do pieczenia. Wymieszaj masę żółtkową z proszkiem czekoladowo-orzechowo-migdałowym. Dodaj pianę z białek.

4

Uwaga: zawsze dodawaj białka do masy, nigdy odwrotnie, bo ciasto opadnie i nie urośnie. Formę posmaruj masłem i posyp mąką. Napełnij ciastem. Połam na kawałki trzecią czekoladę i poukładaj ją na wierzchu, lekko naciskając, aby kawałki zatopiły się w cieście. Piecz około godziny w temp. 190 stopni (z włączonym termoobiegiem).

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Chińskie sajgonki, Piernik amerykański , Schab, Ryba po marynarsku, kapuśniak z białej kapusty -, Przepis z blender przepisy, Spaghetti , Przepis z obiad z miesa, Delikatne leniwe z maślanką , Kotleciki jajeczne , Zupa z brukselki, Polędwiczki, Ryba, Krem ziemniaczany z kaszka kukurydzianą , Lekka zupa pomidorowa, Tajska zupa, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, ziemniaki sos ogórki, udka z kurczaka smazone na patelni, Wyśmienite szaszłyki z ananasem, sałatka z gotowanej piersi kurczaka, Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, sałatka z groszkiem, Żeberka z musztardą, Przepis z gulasz z miesem mielonym, Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami, przyprawy do baraniny, makaron bezmiesny, Rulony śledziowe z kaparami, Salsa, Galaretkowe witrażyki, Sałatka pieczarkowa, Risotto z kurczakiem i warzywami, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i szpinakiem, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, dania w naczyniu żaroodpornym, Pierś z kurczaka pieczona, Zupa cebulowa, Przepis z tatar z jajkiem, Zupa pomidorowa, Lekka zupa pomidorowa, surówka kapusta pekińska, Kurczak, Przepis z zupy niemieckie, Udka, Kalafior, chleb cz, Befsztyk z polędwicy z cebulą, Zupa ze świeżych pomidorów, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Pierogi z jagodami, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Zapiekanka makaronowa, Pierogi, Sałatka z kapusty pekińskiej , sałatka z papryką, Przepis z mieso warzywa, Posiekana kolendra, Ananasy z naszej klasy, Smaczne Piksy, Przepis z nowe dania, Kabaczki z pomidorami, Sałatka Gyros, kotlet j