Dodaj do ksiązki kucharskiej Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 4 osób średnie Autor: Pascal

Ciasto czekoladowe - składniki:

  • gorzka czekolada - 3 sztuki
  • obrane migdały - 150 gramów
  • orzechy włoskie - 150 gramów
  • masło - 1 sztuka
  • żółtka i białka jajek - 6 sztuk
  • cukier - 100 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • margaryna i mąka do formy - 1 szklanka

Ciasto czekoladowe - Sposób przygotowania:

  1. Robię CIASTO CZEKOLADOWE, gdy jestem strasznie wkurzony. Bo wtedy nie siekam czekolady, tylko, nie zdejmując opakowania, brutalnie walę nią o stół. Potem rozwijam i mam cudowne kawałeczki. Od razu mi lepiej.
  2. Połam 2 tabliczki czekolady, miksuj w blenderze z migdałami i orzechami, aż powstanie proszek. Przesyp do dużej miski, a blendera nie myj, tylko włóż do niego masło, żółtka i 70 g cukru. Utrzyj na jednolitą, puszystą masę. Oddzielnie ubij białka z resztą cukru i szczyptą soli. Piana musi być sztywna, bo to ona „trzyma” ciasto, nie dodajesz proszku do pieczenia. Wymieszaj masę żółtkową z proszkiem czekoladowo-orzechowo-migdałowym. Dodaj pianę z białek.
  3. Uwaga: zawsze dodawaj białka do masy, nigdy odwrotnie, bo ciasto opadnie i nie urośnie. Formę posmaruj masłem i posyp mąką. Napełnij ciastem. Połam na kawałki trzecią czekoladę i poukładaj ją na wierzchu, lekko naciskając, aby kawałki zatopiły się w cieście. Piecz około godziny w temp. 190 stopni (z włączonym termoobiegiem).
Dodaj do książki kucharskiej

CIASTO CZEKOLADOWE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Robię CIASTO CZEKOLADOWE, gdy jestem strasznie wkurzony. Bo wtedy nie siekam czekolady, tylko, nie zdejmując opakowania, brutalnie walę nią o stół. Potem rozwijam i mam cudowne kawałeczki. Od razu mi lepiej.

2

3

Połam 2 tabliczki czekolady, miksuj w blenderze z migdałami i orzechami, aż powstanie proszek. Przesyp do dużej miski, a blendera nie myj, tylko włóż do niego masło, żółtka i 70 g cukru. Utrzyj na jednolitą, puszystą masę. Oddzielnie ubij białka z resztą cukru i szczyptą soli. Piana musi być sztywna, bo to ona „trzyma” ciasto, nie dodajesz proszku do pieczenia. Wymieszaj masę żółtkową z proszkiem czekoladowo-orzechowo-migdałowym. Dodaj pianę z białek.

4

Uwaga: zawsze dodawaj białka do masy, nigdy odwrotnie, bo ciasto opadnie i nie urośnie. Formę posmaruj masłem i posyp mąką. Napełnij ciastem. Połam na kawałki trzecią czekoladę i poukładaj ją na wierzchu, lekko naciskając, aby kawałki zatopiły się w cieście. Piecz około godziny w temp. 190 stopni (z włączonym termoobiegiem).

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Makaron z serem, Sałatka z kurczakiem i ryżem, piersi kurczaka z zupą cebulową knorr, Krem z dyni i młodej marchewki, Przepis z przepis na smażoną rybę, FASZEROWANY MAKARON, Zapiekanki, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Gorące rynki ., Kieszonki z kurczaka w sosie napoli, Flaki - busecca di calco, Kurczak z sardynkami, Śledzie, Ryba, Sałatka z dynią i kremowym łososiem, Wigilijna czarna kapusta ., Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Przepis z piersi z kurczaka- duszona, Kluski , Rosół, Przepis z obiad letni, Zapiekanka z ziemniakow, Kurczak w sosie tajskim, Kanapki z wędzonym kurczakiem, oscypkiem i żurawiną, Baranina duszona z jarzynami, Sałatka z tuńczykiem, Kapusta pekińska z mleczkiem kokosowym, Mielone, Zupa cebulowa, Przepis z ryż kurczak pieczarki, Kaczka, slodko, Sos czosnkowy na wódce, Kanapki z grillowanymi warzywami i kiełkami słonecznika, ser rokpol, Leczo z cukinii, Wołowina w galarecie, Przepis z drobiowa bulionetka, Ryba po grecku, Skromna zapiekanka ziemniaczana, Burrito z kurczakiem i serem cheddar , Placek po zbójnicku wersja 1, Polędwica wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej (francuskiej) - VIDEO, Kanapka klubowa, Udka, Makaron z sosem śmietanowym, Pizza z krewetkami, pesto i prosciutto , Przepis z Kebab z sosem czosnkowym Knorr, Sałatka z kapusty pekińskiej , filet s kurczaka, sos spaghetti z pomidorów, biała kapusta zasmażana, Przepis z mięso drobiowe, ryba mintaj, sos do polędwiczek wieprzowych, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, makaron spagetti, Delikatny schab, makaron z bo, Zupa grzybowa, Przepis z kuchnia hiszpanska, Bakłażan w oliwie, Przepis z halibut pieczony w piekarniku, Krem brokułowy