Dodaj do ksiązki kucharskiej Ciasto o smaku miętowym

Ciasto o smaku miętowym

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 5 osób średnie Autor: pasibrzuch

Ciasto o smaku miętowym - składniki:

  • ciasto:
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie
  • ciasteczka - 2 opakowania
  • landrynki - 1 opakowanie
  • śmietana kremówka - 0.5 litra
  • na masę:
  • margaryna - 1 sztuka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • kakao - 3 łyżki
  • jajka - 4 sztuki
  • cukier - 1.5 szklanek
  • mąka - 1.5 szklanek
  • żelatyna - 4 łyżeczki

Ciasto o smaku miętowym - Sposób przygotowania:

  1. Margarynę roztop, wsyp cukry oraz kakao. Wlej 5 łyżek wody, wymieszaj i wystudź.
  2. Wbij 4 żółtka, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.
  3. Białka ubij, pianę wymieszaj z ciastem.
  4. Wlej do natłuszczonej formy o wymiarach 26x33 cm. Piecz 25 minut w temperaturze 160 stopni. Kiedy wystygnie, przekrój na 2 placki.
  5. Landrynki rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Wystudź. Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody, wystudź.
  6. Kremówkę ubij, dolej syrop z landrynek i żelatynę.
  7. Na 1 połowie placka wyłóż połowę masy, delicje jedna obok drugiej, czekoladą do spodu, następnie druga połowa masy i 2 połowa placka. Polej polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej

CIASTO O SMAKU MIĘTOWYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Margarynę roztop, wsyp cukry oraz kakao. Wlej 5 łyżek wody, wymieszaj i wystudź.

2

Wbij 4 żółtka, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.

3

Białka ubij, pianę wymieszaj z ciastem.

4

Wlej do natłuszczonej formy o wymiarach 26x33 cm. Piecz 25 minut w temperaturze 160 stopni. Kiedy wystygnie, przekrój na 2 placki.

5

Landrynki rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Wystudź. Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody, wystudź.

6

Kremówkę ubij, dolej syrop z landrynek i żelatynę.

7

Na 1 połowie placka wyłóż połowę masy, delicje jedna obok drugiej, czekoladą do spodu, następnie druga połowa masy i 2 połowa placka. Polej polewą czekoladową.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DLACZEGO MIĘSO POWINNO BYĆ SMAŻONE PRZED DUSZENIEM CZY PIECZENIEM?

    Udane danie to nie tylko składniki. O tym, jak smakować będzie potrawa decyduje także sposób...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

kurczak dy, Dania z ryżem, Krem brzoskwiniowy, Zupy, Gyros z kurczakiem, kurczak w salatce, Sałatka Gyros, Przepis z marynata do skrzydełek, Sałatka gyros warstwowa, kuchni francuskiej, naleśniki ciasto, Ryż, z piersi indyka, Zapiekanka Gyros , Wieprzowina Bolognese z ziemniaczanym puree, korzen pietruszki, Sałatka zielona, Przekąski, Przepis z zupa z kapusty białej -, Przepis z kuchnia hiszpanska, Przepis z żeberka wieprzowe, Brokuły, Zimowy pucharek z lodami z piernikową nutą, Sałatka z porów, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Ryba po grecku, Kanapka z grillowanymi warzywami doskonała na drugie śniadanie, Przepis z makarony sosy, Sos czosnkowy na wódce, Naleśniki z serem ziołowym pod beszamelem, Zupa ogórkowa, Sałatka z ogórków gruntowych, makaron z kurczak, Sos włoski do spaghetti, Tortilla, Przepis z farsze do nalesnikow, Biodrówka z kalarepą, Rosyjska sałatka jarzynowa, Tłusty czwartek, Lasagne drobiowa, obiad dr, Salsa z zielonych pomidorów, Łatwa lasagne z dynią i szpinakiem , Pieczeń wołowa z sosem, Spaghetti z owocami morza, Pasta marchewkowa z selerem, Ciasto biszkoptowe z jabłkami, Przepis z miski knorr, Zapiekanki, Kurczak po hiszpańsku z oliwkami , Zupa serowa z kurkami i ryżem, knorr makaron z brokułami, Warzywa, Zapiekanka rodzinna, Przepis z sos do pulpetow, Burritos, filet z dorsza pieczony w folii, Lekka surówka z kalafiorem i kalarepą, Extra ziołowa zapiekanka z pomidorowym sosem, posiekanej natki, Tatar z selera z marynowaną kaczką, Zupa gulaszowa, Kurczak z bambusem, maka pszenna