Dodaj do ksiązki kucharskiej Ciasto o smaku miętowym

Ciasto o smaku miętowym

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 5 osób średnie Autor: pasibrzuch

Ciasto o smaku miętowym - składniki:

  • ciasto:
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie
  • ciasteczka - 2 opakowania
  • landrynki - 1 opakowanie
  • śmietana kremówka - 0.5 litra
  • na masę:
  • margaryna - 1 sztuka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • kakao - 3 łyżki
  • jajka - 4 sztuki
  • cukier - 1.5 szklanek
  • mąka - 1.5 szklanek
  • żelatyna - 4 łyżeczki

Ciasto o smaku miętowym - Sposób przygotowania:

  1. Margarynę roztop, wsyp cukry oraz kakao. Wlej 5 łyżek wody, wymieszaj i wystudź.
  2. Wbij 4 żółtka, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.
  3. Białka ubij, pianę wymieszaj z ciastem.
  4. Wlej do natłuszczonej formy o wymiarach 26x33 cm. Piecz 25 minut w temperaturze 160 stopni. Kiedy wystygnie, przekrój na 2 placki.
  5. Landrynki rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Wystudź. Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody, wystudź.
  6. Kremówkę ubij, dolej syrop z landrynek i żelatynę.
  7. Na 1 połowie placka wyłóż połowę masy, delicje jedna obok drugiej, czekoladą do spodu, następnie druga połowa masy i 2 połowa placka. Polej polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej

CIASTO O SMAKU MIĘTOWYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Margarynę roztop, wsyp cukry oraz kakao. Wlej 5 łyżek wody, wymieszaj i wystudź.

2

Wbij 4 żółtka, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.

3

Białka ubij, pianę wymieszaj z ciastem.

4

Wlej do natłuszczonej formy o wymiarach 26x33 cm. Piecz 25 minut w temperaturze 160 stopni. Kiedy wystygnie, przekrój na 2 placki.

5

Landrynki rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Wystudź. Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody, wystudź.

6

Kremówkę ubij, dolej syrop z landrynek i żelatynę.

7

Na 1 połowie placka wyłóż połowę masy, delicje jedna obok drugiej, czekoladą do spodu, następnie druga połowa masy i 2 połowa placka. Polej polewą czekoladową.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LETNIA OCHŁODA. JESZCZE O CHŁODNIKACH.

    I jeszcze jeden rodzaj chłodników, które chciałbym Wam zaproponować. Na mleku, ale bez burak...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? AROMATYCZNA TAJSKA ZUPA.

    To zależy przede wszystkim od naszych gustów. Możemy mieszać ze sobą wszystko pod warunkiem,...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Placki, Zupa cebulowa, Szpinakowe naleśniki z sosem pomidorowym i mozzarellą, Sałatka z grillowanym kurczakiem i rabarbarem , Salsa, Przepis z ryż - obiad, Przepis z salatki makaronowe, Kuchnia Sródzimnomorska - Sushi z łososiem , Zapiekana feta, Liście cytryny w cieście, Sałatka z fasolką szparagową i chorizo, zapiekanki mięsne, Zapiekanka Gyros , Sałatka pomidorowa z malinami do obiadu , zapiekanki z ziemniaków, Zupa cebulowa, Przepis z piersi z kurczaka z warzywami -, Barszcz, Przepis z zapiekanka z makaronem kiełbasa i serem, Jajka, Sznycle w sosie miodowym, Chrupiące ślimaki z kurczaka ze śliwką, zapiekanki warzywne, Obiad ryż z warzywami, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Sałatka kolorowa na sposób francuski, Hiszpańskie śniadanie, Szampański łosoś w śmietanie, Kasza, Pierś z kurczaka, Przepis z dania główne z wołowiny, Przepis z naleśniki bez mleka -, Pierś z kurczaka pieczona, Nuggetsy z kurczaka w panierce, ryż z kurczakiem, makaron na obiad, Dip rzodkiewkowy, Hinduska sałatka - Raita , nalesniki z szpinakiem, Przepis z przystawki z łososia wędzonego, Sałatka z kiełkami lucerny i z oliwkami, Pierogi z kapustą i grzybami, Karp z rodzynkami, Chilli Con Carne - VIDEO, Żeberka, Zupa krem z kukurydzy z chipsami nachos, ryż z warzywami na patelnie, sałatka z piersi kurczaka, Pieczony kurczak, ryba w piekarniku, Pomidorowy sos do pizzy, Przepis z zapiekanka z ryżem i warzywami, Sałatka kebab - VIDEO, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Szpinak, Gołąbki, Sałatka meksykańska z kurczakiem, obiad pierś z kurczaka, Warzywa, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Brokuły, Krem z kukurydzy z chorizo i kolendrą, Przepis z zupa gulaszowa po wegiersku, Sałatka jajeczna