Dodaj do ksiązki kucharskiej Ciasto o smaku miętowym

Ciasto o smaku miętowym

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 5 osób średnie Autor: pasibrzuch

Ciasto o smaku miętowym - składniki:

  • ciasto:
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie
  • ciasteczka - 2 opakowania
  • landrynki - 1 opakowanie
  • śmietana kremówka - 0.5 litra
  • na masę:
  • margaryna - 1 sztuka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • kakao - 3 łyżki
  • jajka - 4 sztuki
  • cukier - 1.5 szklanek
  • mąka - 1.5 szklanek
  • żelatyna - 4 łyżeczki

Ciasto o smaku miętowym - Sposób przygotowania:

  1. Margarynę roztop, wsyp cukry oraz kakao. Wlej 5 łyżek wody, wymieszaj i wystudź.
  2. Wbij 4 żółtka, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.
  3. Białka ubij, pianę wymieszaj z ciastem.
  4. Wlej do natłuszczonej formy o wymiarach 26x33 cm. Piecz 25 minut w temperaturze 160 stopni. Kiedy wystygnie, przekrój na 2 placki.
  5. Landrynki rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Wystudź. Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody, wystudź.
  6. Kremówkę ubij, dolej syrop z landrynek i żelatynę.
  7. Na 1 połowie placka wyłóż połowę masy, delicje jedna obok drugiej, czekoladą do spodu, następnie druga połowa masy i 2 połowa placka. Polej polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej

CIASTO O SMAKU MIĘTOWYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Margarynę roztop, wsyp cukry oraz kakao. Wlej 5 łyżek wody, wymieszaj i wystudź.

2

Wbij 4 żółtka, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.

3

Białka ubij, pianę wymieszaj z ciastem.

4

Wlej do natłuszczonej formy o wymiarach 26x33 cm. Piecz 25 minut w temperaturze 160 stopni. Kiedy wystygnie, przekrój na 2 placki.

5

Landrynki rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Wystudź. Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody, wystudź.

6

Kremówkę ubij, dolej syrop z landrynek i żelatynę.

7

Na 1 połowie placka wyłóż połowę masy, delicje jedna obok drugiej, czekoladą do spodu, następnie druga połowa masy i 2 połowa placka. Polej polewą czekoladową.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DZICZYZNA LUBI WINO, CZYLI MIĘSO, KTÓRE ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

    Jeśli już mówimy o gotowaniu z winem, musimy pamiętać o jednej zasadniczej sprawie. Otóż nie...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zupa Tom Yum , Ostrygi po japońsku, Krupnik, Gołąbki, mandarynka, Sałatki z kurczakiem, Gulasz wołowy z papryką i pieczarkami, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Grecki przysmak, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Przepis z spaghetti bez makaronu, przepis na sałatkę cezar, sos czerwone, Przepis z zupa z pomidorów, Ryba, Dania z ryżem, Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku, Pieczone udka z boczkiem, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Ryba po grecku, Błyskawiczna sałatka jarzynowa , Makaron z kiełbasą i kiełkami, Zupa grzybowa, makaron z sosem se, Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami, Dekoracyjne kanapki z wędzonym łososiem, Sałatka z łososie, surimi, ser feta i suszone pomidory, Przepis z rosół z indyka, Soczyste polędwiczki wieprzowe z sosem śmietanowo - majonezowym, Salsa z papryczek chipotle, Przepis z kotlety z kurczaka sos, Sałatka z szynki ze szpinakiem , Przepisy świąteczne, Łosoś, Sałatki, Tortilla, Przepis z kolorowa za, Gorące rynki ., Lasagne, Panna cotta – tradycyjny włoski deser, Pesto z pięciu ziół, Przepis z piersi naczynie żaroodporne, masa waniliowa, Placki po węgiersku, Przepis z jajka śmietana, Zupa brokułowa, Fasolka szparagowa w ostrym sosie, Błyskawiczna sałatka jarzynowa , Przepis z drób makaron, Lasagne drobiowa, obiad z grochem, Śledzie, kiełbasa, makaron po am, Kebab w kajzerce, Przepis z sałatka z selera bialego, Duszone ziemniaki ze śledziem, Zapiekanka z pieczarkami, Schab w pięciu smakach, Ciasto Amerykańskie, co można zrobić z białego sera, Fasolka po bretońsku z kiełbasą, przyprawa kebab, Przepis z sos śmietanowo-pomidorowy