Dodaj do ksiązki kucharskiej Ciasto o smaku miętowym

Ciasto o smaku miętowym

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 5 osób średnie Autor: pasibrzuch

Ciasto o smaku miętowym - składniki:

  • ciasto:
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie
  • ciasteczka - 2 opakowania
  • landrynki - 1 opakowanie
  • śmietana kremówka - 0.5 litra
  • na masę:
  • margaryna - 1 sztuka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • kakao - 3 łyżki
  • jajka - 4 sztuki
  • cukier - 1.5 szklanek
  • mąka - 1.5 szklanek
  • żelatyna - 4 łyżeczki

Ciasto o smaku miętowym - Sposób przygotowania:

  1. Margarynę roztop, wsyp cukry oraz kakao. Wlej 5 łyżek wody, wymieszaj i wystudź.
  2. Wbij 4 żółtka, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.
  3. Białka ubij, pianę wymieszaj z ciastem.
  4. Wlej do natłuszczonej formy o wymiarach 26x33 cm. Piecz 25 minut w temperaturze 160 stopni. Kiedy wystygnie, przekrój na 2 placki.
  5. Landrynki rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Wystudź. Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody, wystudź.
  6. Kremówkę ubij, dolej syrop z landrynek i żelatynę.
  7. Na 1 połowie placka wyłóż połowę masy, delicje jedna obok drugiej, czekoladą do spodu, następnie druga połowa masy i 2 połowa placka. Polej polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej

CIASTO O SMAKU MIĘTOWYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Margarynę roztop, wsyp cukry oraz kakao. Wlej 5 łyżek wody, wymieszaj i wystudź.

2

Wbij 4 żółtka, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.

3

Białka ubij, pianę wymieszaj z ciastem.

4

Wlej do natłuszczonej formy o wymiarach 26x33 cm. Piecz 25 minut w temperaturze 160 stopni. Kiedy wystygnie, przekrój na 2 placki.

5

Landrynki rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Wystudź. Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody, wystudź.

6

Kremówkę ubij, dolej syrop z landrynek i żelatynę.

7

Na 1 połowie placka wyłóż połowę masy, delicje jedna obok drugiej, czekoladą do spodu, następnie druga połowa masy i 2 połowa placka. Polej polewą czekoladową.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    PRZYGOTUJ DO PRACY WŁASNY LUNCH. PYSZNE PASTY DO KANAPEK.

    Dziś i w kilku następnych odcinkach chciałbym zająć się Waszymi lunchami w pracy. Tak, właśn...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. NA CIEPŁO I W ZUPACH.

    Dziś także o bobie, zielonym, letnim skarbie. W najprostszej postaci można podać go na ciepł...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

z brokuła, Tłusty czwartek, Przepis z kurczak Z PIEKARNIKA, Udka, Sałatka witaminowa, Zielona sałata po nicejsku, łosoś filet, Bakłażany smażone, naleśniki bez mleka -, Przepis z na potraw, Przepis z na placki, Kanapka włoska , Sałatka z kapusty pekińskiej , Farfalle z serem i szpinakiem , Zapiekanka z ryby i pieczarek, papryki czerwone, Gulasz po polsku - VIDEO, Zupa krem ze słodkiej kukurydzy, Sznycle cielęce z gorczycą i kolendrą, Śledzie, Przepis z sałatka z penne, Zupa serowa z pieczarkami, Zupa pieczarkowa, Grillowane warzywa z dipem koktajlowym, Rosół z kluseczkami, Pomidory po prowansalsku, Shoarma z kurczaka z papryką i kukurydzą, pstrag na winie, Grzanki z pastą z koziego sera, Zupy, desery ciasto, Mieszanka fasolowa, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Lasagne, Przepis z Tajskie jedzenie, Kurczak z octem balsamicznym , Sałatka warzywna z tuńczykiem, Przepis z gotowany kurczak, Zapiekanka po rzymsku, Krupnik, Przepis z kurczak w pięciu smakach przepis, Przepis z Obiad ryż z warzywami, Quesadilla z papryką i chilli , Potrawka z kurczaka, Przepis z leczo z mięsem wołowym, Sałatka z buraczkami i malinami , Przepis z bezmięsne z ziemniakami, Spaghetti z tuńczykiem, Sałatka tuńczykowo - ananasowa, Gulasz, Sos tzatziki do grilla , Czosnkowe krewetki z sosem chili, Zapiekanka Gyros , ryż w sosie słodko kwasnym, Zupa z dyni, Bigos, Zupa ogórkowa, Przepis z leczo z cukinii z kielbasa, Zupa pomidorowa, Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika, Przepisy świąteczne, Przepis z zupa z kapusty białej -, Salsa, sos sojowy przepis