Dodaj do ksiązki kucharskiej Ciasto o smaku miętowym

Ciasto o smaku miętowym

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 5 osób średnie Autor: pasibrzuch

Ciasto o smaku miętowym - składniki:

  • ciasto:
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie
  • ciasteczka - 2 opakowania
  • landrynki - 1 opakowanie
  • śmietana kremówka - 0.5 litra
  • na masę:
  • margaryna - 1 sztuka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • kakao - 3 łyżki
  • jajka - 4 sztuki
  • cukier - 1.5 szklanek
  • mąka - 1.5 szklanek
  • żelatyna - 4 łyżeczki

Ciasto o smaku miętowym - Sposób przygotowania:

  1. Margarynę roztop, wsyp cukry oraz kakao. Wlej 5 łyżek wody, wymieszaj i wystudź.
  2. Wbij 4 żółtka, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.
  3. Białka ubij, pianę wymieszaj z ciastem.
  4. Wlej do natłuszczonej formy o wymiarach 26x33 cm. Piecz 25 minut w temperaturze 160 stopni. Kiedy wystygnie, przekrój na 2 placki.
  5. Landrynki rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Wystudź. Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody, wystudź.
  6. Kremówkę ubij, dolej syrop z landrynek i żelatynę.
  7. Na 1 połowie placka wyłóż połowę masy, delicje jedna obok drugiej, czekoladą do spodu, następnie druga połowa masy i 2 połowa placka. Polej polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej

CIASTO O SMAKU MIĘTOWYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Margarynę roztop, wsyp cukry oraz kakao. Wlej 5 łyżek wody, wymieszaj i wystudź.

2

Wbij 4 żółtka, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.

3

Białka ubij, pianę wymieszaj z ciastem.

4

Wlej do natłuszczonej formy o wymiarach 26x33 cm. Piecz 25 minut w temperaturze 160 stopni. Kiedy wystygnie, przekrój na 2 placki.

5

Landrynki rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Wystudź. Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody, wystudź.

6

Kremówkę ubij, dolej syrop z landrynek i żelatynę.

7

Na 1 połowie placka wyłóż połowę masy, delicje jedna obok drugiej, czekoladą do spodu, następnie druga połowa masy i 2 połowa placka. Polej polewą czekoladową.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WINO W KUCHNI, CZYLI NAPÓJ BOGÓW DO MARYNAT, SOSÓW I MIĘS

    Wino w kuchni obecne jest od czasów antyku. Nie tylko jako niezastąpione towarzystwo do ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Duszone warzywa, Pieczeń kasztelańska, Chińskie sajgonki, Sos beszamelowy , Gulasz, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, PIECZYWO Z CZOSNKIEM, Polędwiczki wieprzowe, Pasztet, Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami, sos słodko kwaśny z makaronem, ciasta deser, Przepis z grzybowa z grzybami, Krupnik, sos śmietanowy do mięsa, Ryż azjatycki, przepis na łatwy obiad, mięso mielone w słoikach, Kotlety schabowe po staropolsku, Cielęce roladki, Przepis z mięso mielone makaron, Ryba z jabłkami, Kanapki łasucha, spagetti z warzywami, Zupa szczawiowa, Rolada z indyka II, Węgierskie smaki na włoskim makaronie, Szpinak, Sałatka Cezar - VIDEO, Ryba po grecku, Flaki - busecca buciniego, Przepis z sałatka z jogurtem naturalnym, Pomidorowy sos do pizzy, SŁODKA BOMBKA :), Przepis z kiełbasa zwyczajna, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, bułka z, Kanapka z szynką dojrzewającą i serkiem brie , Knedle serowo - truskawkowe, Jajka, Tortilla z warzywami po hiszpańsku, Przepis z kostki bazylia, sałatka z makaronem spaghetti, Karkówka, Gyros, Musaka, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, zupy z makaronem, Sałatka Gyros, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, pietruszka sos, Ciasto na pierogi, Przepis z szynka wieprzowa, Przystawka z owoców egzotycznych, Przepis z z pory, Kanapki z pastą z pieczonego łososia z marynowanymi warzywami, Pierś indycza po chińsku, SCHABOWY Z WARZYWAMI I KUS KUSEM :), Francuskie rogaliki z szynką i serem , Przepis z ciasto j, Pierś z kurczaka, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, smalec z papryką, Ryż