Dodaj do ksiązki kucharskiej Ciasto o smaku miętowym

Ciasto o smaku miętowym

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 5 osób średnie Autor: pasibrzuch

Ciasto o smaku miętowym - składniki:

  • ciasto:
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie
  • ciasteczka - 2 opakowania
  • landrynki - 1 opakowanie
  • śmietana kremówka - 0.5 litra
  • na masę:
  • margaryna - 1 sztuka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • kakao - 3 łyżki
  • jajka - 4 sztuki
  • cukier - 1.5 szklanek
  • mąka - 1.5 szklanek
  • żelatyna - 4 łyżeczki

Ciasto o smaku miętowym - Sposób przygotowania:

  1. Margarynę roztop, wsyp cukry oraz kakao. Wlej 5 łyżek wody, wymieszaj i wystudź.
  2. Wbij 4 żółtka, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.
  3. Białka ubij, pianę wymieszaj z ciastem.
  4. Wlej do natłuszczonej formy o wymiarach 26x33 cm. Piecz 25 minut w temperaturze 160 stopni. Kiedy wystygnie, przekrój na 2 placki.
  5. Landrynki rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Wystudź. Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody, wystudź.
  6. Kremówkę ubij, dolej syrop z landrynek i żelatynę.
  7. Na 1 połowie placka wyłóż połowę masy, delicje jedna obok drugiej, czekoladą do spodu, następnie druga połowa masy i 2 połowa placka. Polej polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej

CIASTO O SMAKU MIĘTOWYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Margarynę roztop, wsyp cukry oraz kakao. Wlej 5 łyżek wody, wymieszaj i wystudź.

2

Wbij 4 żółtka, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.

3

Białka ubij, pianę wymieszaj z ciastem.

4

Wlej do natłuszczonej formy o wymiarach 26x33 cm. Piecz 25 minut w temperaturze 160 stopni. Kiedy wystygnie, przekrój na 2 placki.

5

Landrynki rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Wystudź. Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody, wystudź.

6

Kremówkę ubij, dolej syrop z landrynek i żelatynę.

7

Na 1 połowie placka wyłóż połowę masy, delicje jedna obok drugiej, czekoladą do spodu, następnie druga połowa masy i 2 połowa placka. Polej polewą czekoladową.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK ZROBIĆ WRAŻENIE, CZYLI POMIDOROWA NA ROMANTYCZNY WIECZÓR

    O gazpacho ze świeżych pomidorów pisałem niedawno, ale mam dla Was przepis na wersję bardzie...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    AROMATY FRANCJI. ZIOŁA PROWANSALSKIE, BOUQUET GARNI I INNE.

    Wracamy do Europy bo także na naszym kontynencie aromatyzujemy dania mieszankami ziół i przy...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z zapiekanka z miesem mielonym i pieczarkami, Tortilla - VIDEO, Przepis z sałatka z kaszą kuskus, Przepis z sałatka z ryżem, Placki po węgiersku, makaron z tuńczykiem i czosnkiem, Przepis z klopsy mielone gotowane, przystawki z piersi kurczaka, Przepis z mieso z piekarnika, Kremowa zupa z dyni, dieta niskokaloryczna przepisy, Przepis z mięso mielone wołowe, Kurczak w cieście z sałatką, żeberka pieczone -, zupa serowa z serków topionych -, Przepis z knorr rosol, sałatki z wędzonym kurczakiem -, Zapiekanki, Przepis z obiad w pół godziny, Ryż, Chilli Con Carne - VIDEO, Winegret , Sos słodko-kwaśny, Zupa cebulowa, przystawki ciasto francuskie, Flaczki z kurczka, Gofry z rukolą i łososiem wędzonym , Sosy, Tort śmietankowo-truskawkowy, Chłopskie śniadanie po Śląsku, Kutia, Duszona karkówka, Rosół, Surówka z porów z jajami, Mielone, Zupa pieczarkowa ze śmietaną, Pstrąg po polsku I, Pieczone ziemniaczki, Pieczeń, Gofry ze szpinakiem i łososiem, Kurczak, krewetki mrożone, Chrupiące kurczaki, przyprawa do ziemniaków, Sos tatarski, Zupa kukurydziano-kaparowa, Gulasz, Placki po węgiersku, Zapiekanka z kaszy z włoszczyzną, Udka, Przepis z obiad piersi kurczaka z ryżem -, Lasagne drobiowa, Lasagne drobiowa, Łosoś, Gofry ze szpinakiem i łososiem, Sos sałatkowy Grecki, Kolorowa surówka z zielonej sałaty i rzeżuchy, makaron do, Zapiekanka z grzybów i boczku, Szpinakowa kanapka :), Spaghetti , Ryba, Przepis z ryż z warzywami na patelnie, Sałatka kebab - VIDEO