Dodaj do ksiązki kucharskiej Ciasto o smaku miętowym

Ciasto o smaku miętowym

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 5 osób średnie Autor: pasibrzuch

Ciasto o smaku miętowym - składniki:

  • ciasto:
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie
  • ciasteczka - 2 opakowania
  • landrynki - 1 opakowanie
  • śmietana kremówka - 0.5 litra
  • na masę:
  • margaryna - 1 sztuka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • kakao - 3 łyżki
  • jajka - 4 sztuki
  • cukier - 1.5 szklanek
  • mąka - 1.5 szklanek
  • żelatyna - 4 łyżeczki

Ciasto o smaku miętowym - Sposób przygotowania:

  1. Margarynę roztop, wsyp cukry oraz kakao. Wlej 5 łyżek wody, wymieszaj i wystudź.
  2. Wbij 4 żółtka, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.
  3. Białka ubij, pianę wymieszaj z ciastem.
  4. Wlej do natłuszczonej formy o wymiarach 26x33 cm. Piecz 25 minut w temperaturze 160 stopni. Kiedy wystygnie, przekrój na 2 placki.
  5. Landrynki rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Wystudź. Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody, wystudź.
  6. Kremówkę ubij, dolej syrop z landrynek i żelatynę.
  7. Na 1 połowie placka wyłóż połowę masy, delicje jedna obok drugiej, czekoladą do spodu, następnie druga połowa masy i 2 połowa placka. Polej polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej

CIASTO O SMAKU MIĘTOWYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Margarynę roztop, wsyp cukry oraz kakao. Wlej 5 łyżek wody, wymieszaj i wystudź.

2

Wbij 4 żółtka, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.

3

Białka ubij, pianę wymieszaj z ciastem.

4

Wlej do natłuszczonej formy o wymiarach 26x33 cm. Piecz 25 minut w temperaturze 160 stopni. Kiedy wystygnie, przekrój na 2 placki.

5

Landrynki rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Wystudź. Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody, wystudź.

6

Kremówkę ubij, dolej syrop z landrynek i żelatynę.

7

Na 1 połowie placka wyłóż połowę masy, delicje jedna obok drugiej, czekoladą do spodu, następnie druga połowa masy i 2 połowa placka. Polej polewą czekoladową.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WOŁOWINA IDEALNA, CZYLI JAK DOBRAĆ RODZAJ WOŁOWINY DO POTRAWY?

    Części wołowiny bardzo różnią się od siebie, co oznacza, że w zależności od rodzaju, najleps...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SOS POMIDOROWY, CZYLI OJCIEC WSZYSTKICH WŁOSKICH SOSÓW (PRAWIE WSZYSTKICH :) )

    Klasyczny, najprostszy sos pomidorowy to wyjściowa baza dla innych sosów. Dodanie tylko kilk...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Naleśniki, Makaron z kurczakiem, Karkówka z ziemniakami i cukinią, Barszcz biały, Losos, Przepis z kapuśniak z białej kapusty -, przepisy z ryba, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Jajka na pomidorach i papryce, Sałatka słodko kwaśna z makaronem sojowym , obiad z ryżem -, Barszcz czerwony z grzybowym pasztecikiem , Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Przepis z sos gnocchi, Sakiewki faszerowane boczkiem , pieczoną szynka i warzywami, Krem brokułowy, Gruszki w sosie karmelowym, Przepis z ryz pilaw, Ryż, Kapusta biała na gęsto, rolada wieprzowa, Przepis z miekkie mieso, kuchnia angielska, Ostry makaron po seczuańsku, Canelloni z farszem mięsnym, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Ucha z pulpecikami z ryby, Zupa grochowa, Przepis z Sałatka bałkańska, cienki, Spaghetti z tuńczykiem, Golonka, Sos jabłkowy, grill f, Kanapka z grillowanym kurczakiem, Żurek, sos czerwona cebula, makarony włoskie, Ryba po grecku, Gulasz po polsku - VIDEO, Burger w bułce z nudli, Sałatka z pęczaku, z warzywami i wędzonym kurczakiem, Zupa z dyni, Zupa szczawiowa, Sos śmietanowy ze szczypiorkiem, Sałatki z kurczakiem, Zupa grzybowa, sałatka do mięsa pieczonego, Ryba po grecku, zupa na obiad, Łopatka z warzywami , Przepis z pierś z kurczaka zawijana, Pełnoziarnista pizza z sosem słodko – kwaśnym i tofu, Przepis z chińskie danie, kurczak po am, Grillowany pstrąg z kaparami, Gorąca czekolada z lodami, Zupa jarzynowa, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Kremowy sos waniliowy, Indyk, Kurczak afrykański maffe, Przepis z cebula obrana i pokrojona w kostkę, Mielone