Dodaj do ksiązki kucharskiej Ciasto o smaku miętowym

Ciasto o smaku miętowym

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 5 osób średnie Autor: pasibrzuch

Ciasto o smaku miętowym - składniki:

  • ciasto:
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie
  • ciasteczka - 2 opakowania
  • landrynki - 1 opakowanie
  • śmietana kremówka - 0.5 litra
  • na masę:
  • margaryna - 1 sztuka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • kakao - 3 łyżki
  • jajka - 4 sztuki
  • cukier - 1.5 szklanek
  • mąka - 1.5 szklanek
  • żelatyna - 4 łyżeczki

Ciasto o smaku miętowym - Sposób przygotowania:

  1. Margarynę roztop, wsyp cukry oraz kakao. Wlej 5 łyżek wody, wymieszaj i wystudź.
  2. Wbij 4 żółtka, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.
  3. Białka ubij, pianę wymieszaj z ciastem.
  4. Wlej do natłuszczonej formy o wymiarach 26x33 cm. Piecz 25 minut w temperaturze 160 stopni. Kiedy wystygnie, przekrój na 2 placki.
  5. Landrynki rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Wystudź. Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody, wystudź.
  6. Kremówkę ubij, dolej syrop z landrynek i żelatynę.
  7. Na 1 połowie placka wyłóż połowę masy, delicje jedna obok drugiej, czekoladą do spodu, następnie druga połowa masy i 2 połowa placka. Polej polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej

CIASTO O SMAKU MIĘTOWYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Margarynę roztop, wsyp cukry oraz kakao. Wlej 5 łyżek wody, wymieszaj i wystudź.

2

Wbij 4 żółtka, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.

3

Białka ubij, pianę wymieszaj z ciastem.

4

Wlej do natłuszczonej formy o wymiarach 26x33 cm. Piecz 25 minut w temperaturze 160 stopni. Kiedy wystygnie, przekrój na 2 placki.

5

Landrynki rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Wystudź. Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody, wystudź.

6

Kremówkę ubij, dolej syrop z landrynek i żelatynę.

7

Na 1 połowie placka wyłóż połowę masy, delicje jedna obok drugiej, czekoladą do spodu, następnie druga połowa masy i 2 połowa placka. Polej polewą czekoladową.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KLASYCZNE DESERY LODOWE. KOKTAJLE LODOWE. GRANITA.

    Lody i owoce wzajemnie uzupełniają się. Do jagód, malin, truskawek czy jeżyn pasują lody wan...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. SAŁATKI I INNE.

    Jeżeli mieliście jakiekolwiek wątpliwości co do warzyw to sezon letni jest najlepszym moment...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Keks, Pieczeń, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, zapiekanki z ziemniaków, Masło szynkowe, Pyszne ziemniaczki nadziewane śledziami, Przepis z polędwiczki wieprzowe smazone, ryba panga, Przepis z kuchnia uk, filety z ryby na obiad, Zapiekane świderki z kiełbasą , Dip do grillowanych warzyw , Meksykańskie śniadanie , Penne z owocami morza, kurczak ugotowany, pizza pieróg, Jogurt naturalny, Koktajl owocowy, Potrawy wielkanocne, "Żółwiki" marakonowe z nadzieniem i sosem serowo-pieczarkowym, Wegetariańska niespodzianka, Kosmiczne ślimaki, Żeberka, Sałatka z kapusty pekińskiej , Zupa pomidorowa, Przepis z pieczona ryba w marynacie, krewetki koktajlowe smazone, Krem brokułowy, Przepis z łosoś knorr, Kanapka dla dzieci "Rybka", Ciabatta z mozzarellą i pesto, Karp w galarecie, Obiad, Kukurydza w kolbie, cebula duża, Gotowana wieprzowina w sosie chrzanowym, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Ryż, Lody kokosowe z owocami "Budzik", Przepisy świąteczne, warzywa na pateln, Egzotyczna sałatka z krewetkami , Zupa z kurczaka po tajsku, Przepis z pieczony kurczak w warzywach, Przepis z ryż do obiadu, Kluski , Przepis z papryczki w oleju, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Sos ogórkowo - pieczarkowy, Dania z ryżem, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Kanapka hawajska , Barszcz biały, Przepis z przyprawa do grzanek, Polędwiczki, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Gulasz z szynki z papryką i plackami , Indyk w curry, schab pieczony w piekarniku, Potrawka z kurczaka, Kanapka włoska , Zupa cebulowa, Przepis z placki z maki, mielone wolowe