Dodaj do ksiązki kucharskiej Ciasto o smaku miętowym

Ciasto o smaku miętowym

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 5 osób średnie Autor: pasibrzuch

Ciasto o smaku miętowym - składniki:

  • ciasto:
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie
  • ciasteczka - 2 opakowania
  • landrynki - 1 opakowanie
  • śmietana kremówka - 0.5 litra
  • na masę:
  • margaryna - 1 sztuka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • kakao - 3 łyżki
  • jajka - 4 sztuki
  • cukier - 1.5 szklanek
  • mąka - 1.5 szklanek
  • żelatyna - 4 łyżeczki

Ciasto o smaku miętowym - Sposób przygotowania:

  1. Margarynę roztop, wsyp cukry oraz kakao. Wlej 5 łyżek wody, wymieszaj i wystudź.
  2. Wbij 4 żółtka, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.
  3. Białka ubij, pianę wymieszaj z ciastem.
  4. Wlej do natłuszczonej formy o wymiarach 26x33 cm. Piecz 25 minut w temperaturze 160 stopni. Kiedy wystygnie, przekrój na 2 placki.
  5. Landrynki rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Wystudź. Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody, wystudź.
  6. Kremówkę ubij, dolej syrop z landrynek i żelatynę.
  7. Na 1 połowie placka wyłóż połowę masy, delicje jedna obok drugiej, czekoladą do spodu, następnie druga połowa masy i 2 połowa placka. Polej polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej

CIASTO O SMAKU MIĘTOWYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Margarynę roztop, wsyp cukry oraz kakao. Wlej 5 łyżek wody, wymieszaj i wystudź.

2

Wbij 4 żółtka, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.

3

Białka ubij, pianę wymieszaj z ciastem.

4

Wlej do natłuszczonej formy o wymiarach 26x33 cm. Piecz 25 minut w temperaturze 160 stopni. Kiedy wystygnie, przekrój na 2 placki.

5

Landrynki rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Wystudź. Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody, wystudź.

6

Kremówkę ubij, dolej syrop z landrynek i żelatynę.

7

Na 1 połowie placka wyłóż połowę masy, delicje jedna obok drugiej, czekoladą do spodu, następnie druga połowa masy i 2 połowa placka. Polej polewą czekoladową.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA JAGNIĘCINA

    Tak jak obiecałem dziś przedstawię mój przepis na jagnięcinę wielkanocną. Wielu z Was ma p...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA PIECZEŃ. FASZEROWANA GĘŚ.

    Jeżeli w poniedziałek świąteczny zapraszacie gości na obiad to proponuję zaskoczyć ich nieco...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z potrawka sos, Panierowane boczniaki, Kalafior, Lody czekoladowe podawane na wafelku "Czołg", Przepis z bagietki przepis, Zupa pomidorowa, Spaghetti bolognese po sycylijsku , Carbonara, Przepis z makaron z brokułami i pieczarkami, Zapiekanka a’la lasagne , Schab, Pierogi z kapustą i grzybami, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Przepis z dietetyczna sałatka z kurczakiem, Makaron w kremowym sosie pomidorowym , Zupy, Zupa ogórkowa - VIDEO, Sałatka – smak pizzy, Zupa cebulowa, Placki po węgiersku, Papryka, Przepis z przepisy na pieczoną szynkę, Noworoczne ciasto, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Sałata z pieczoną dynią i burakami, Pieczeń z dzika po staropolsku, Suflet majerankowy , Pizza ziemniaczana z wędzonym łososiem, Przepis z zupy z krewetki, Przepis z sałatka z kapusty pekińskiej, Przepis z zupa z białej rzodkwi, Barszcz biały chrzanowy , Przepis z makarony z majonezem, Dip awokado, Przepis z kurczak po afrykańsku, Szaszłyki z kurczaka na grilla , so bolognese, Placki po węgiersku z pieczarkami, zimne zakaski, Przepis z zeberka pieczone, sosy z jogurtem naturalnym, kremy -desery, Zapiekanka z ziemniakow, Dorada po tunezyjsku, Naleśniki, Tortilla z fasolą, rodzynkami i serem , Sałatka z awokado, Przepis z dania dietetyczne, Barszcz biały z grzankami i kiełbasą , Szybka sałatka do grilla, NA FASOLE, Sałatka Gyros, Kaczka, Sałatka gyros warstwowa, ryba z maslem, Zupa krem z dyni - VIDEO, Obatzda, Kebab, na rybę w occie, Ratatui a’la Gousto, Karp, Przepis z zapiekanka z ziemniakami miesem i pieczarkami, Paszteciki z mięsem indyka, Ogórek