Dodaj do ksiązki kucharskiej Ciasto - Pijak

Ciasto - Pijak

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób średnie Autor: Szoonix

Ciasto - Pijak - składniki:

  • ciasto:
  • białka z jaj - 7 sztuk
  • mak - 2 szklanki
  • cukier waniliowy - 16 opakowań
  • cukier - 1 szklanka
  • krem:
  • żółtko - 7 sztuk
  • cukier puder - 1 opakowanie
  • cukier wanilinowy - 16 opakowań
  • budyń śmietankowy - 2 opakowania
  • mleko - 2 szklanki
  • margaryna Kasia - 1 sztuka
  • do dekoracji:
  • paczka herbatników - 3 opakowania
  • polewa czekoladowa - 300 mililitrów
  • wódka - 100 mililitrów
  • posiekane orzechy włoskie - 30 gramów

Ciasto - Pijak - Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy.
  2. Do ubitej masy dodać maki delikatnie i dokładnie wymieszać. Przełożyć na tortownicę wysmarowanej margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.15 min w piekarniku nagrzanym do 200*C.
  3. Przygotować krem: żółtka utrzeć z cukrem i z cukrem waniliowym.
  4. 2 szklanki mleka zagotować a następnie wsypać zawartość dwóch torebek z budyniami śmietankowymi. Dokładnie mieszać by nie powstały grudki, następnie ostudzić.
  5. Rozdrobnić margarynę i dodać do ostudzonej masy budyniowej. Utrzeć mikserem.
  6. Krem budyniowy dodać do masy mleczno-jajecznej oraz zmiksować.
  7. Na makowy spód nałożyć krem. Na kremie wyłożyć herbatniki nasączone alkoholem. Polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godz.
Dodaj do książki kucharskiej

CIASTO - PIJAK - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy.

2

Do ubitej masy dodać maki delikatnie i dokładnie wymieszać. Przełożyć na tortownicę wysmarowanej margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.15 min w piekarniku nagrzanym do 200*C.

3

Przygotować krem: żółtka utrzeć z cukrem i z cukrem waniliowym.

4

2 szklanki mleka zagotować a następnie wsypać zawartość dwóch torebek z budyniami śmietankowymi. Dokładnie mieszać by nie powstały grudki, następnie ostudzić.

5

Rozdrobnić margarynę i dodać do ostudzonej masy budyniowej. Utrzeć mikserem.

6

Krem budyniowy dodać do masy mleczno-jajecznej oraz zmiksować.

7

Na makowy spód nałożyć krem. Na kremie wyłożyć herbatniki nasączone alkoholem. Polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godz.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z miechunka peruwiańska, Sos śmietanowo-jajeczny z natką pietruszki i musztardą, Kanapki na imprezę z szynką parmeńską i parmezanem, Przepis z zapiekanka z makaronu i ziemniaków, Przepis z łopatka, Pieczone papryki z wegetariańskim farszem, Obiad, Kaczka, Przepis z przepis na maggi, Przepis z zapiekanka z ziemniakami i warzywami - -, barszcz o, Przekąski, Kurczak po chińsku z ananasem i papryką , Karp, sałatka makaron słonecznik, Udka, Naleśniki, przepisy na ciepło, Korczak Generała Tso, Zupa pomidorowa, Kremowy chłodnik z cukinii z curry, Kremowa zupa z dyni, Zupa grochowa, Przepis z roladki z ogórkiem konserwowym, Przepis z makaron brokuł pomidor, Zapiekane papryki z kuskusem i fetą, Przepis z ryba pieczona w piekarniku filet, Gulasz, Ciasto na pizze, Przepis z placki ziemniaczane duże, Gulasz z jagnięciny, Przepis z marynata do pieczenia schabu, Faszerowane bakłażany zapiekane z beszamelem, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Duszona cielęcina, Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą, Przepis z kotlet de V, Gyros z kurczakiem, Lody z owocami leśnymi, Przepis z grill kurczak, Zupa cebulowa, Przepis z młode ziemniaki, Zupa pomidorowa, Sos beszamelowy , Zapiekane naleśniki z kurczakiem i serem, Przepis z ciasto sernik, Kanapki na imprezę z łososiem i porzeczkami, Warzywa, Tradycyjny kotlet schabowy z ziołową panierką - VIDEO, Spaghetti z tuńczykiem, Karasie w śmietanie, makarony piers z kurczaka, Sałatka z zielonej fasolki z pomidorami i serem feta, Łosoś, Czeko-naleśniki z serkiem i owocami, Kotlet de volaille - VIDEO, Tilapia w sosie koperkowym, Sałatki z makaronem, Przepis z filet z soli, Przepis z ciasta na proszku do pieczenia, Ciastka francuskie z serem, Pulpeciki z cebulką i marchewką w sosie własym, Sos alioli, Spaghetti Bolognese