Dodaj do ksiązki kucharskiej Ciasto Shrek

Ciasto Shrek

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: Magdalena Owczarek

Ciasto Shrek - składniki:

  • mąka - 40 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • proszek do pieczenia - 1 gram
  • cukier waniliowy - 16 gramów
  • cukier puder - 18 gramów
  • jajka - 240 gramów
  • budyń waniliowy - 18 gramów
  • budyń śmietankowy - 120 gramów
  • śmietanka 30% - 500 mililitrów
  • galaretka agrestowa - 230 gramów
  • zielony sok - 900 mililitrów

Ciasto Shrek - Sposób przygotowania:

  1. Pieczenie ciasta: 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. 2. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 20 x 20 cm. 3. Ubij pianę z białek i szczypty soli. Stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy. 4. Roztrzep żółtka i wlewaj je cienkim strumieniem do ubitej piany - jednocześnie miksuj. 5. Ciasto miksuj przez około 8 minut - musi być puszyste. 6. Do masy stopniowo przesiewaj mąkę, budyń i proszek do pieczenia - masę mieszaj bardzo delikatnie łyżką. 7. Przelej masę do formy. Wygładź powierzchnię łyżką. 8. Piecz przez około 30 minut (około 25 minuty sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone). 9. Upieczone pozostaw w formie do całkowitego ostygnięcia.
  2. Przygotowanie kremu: 1. Szklankę soku połącz z 3 budyniami. Dobrze wymieszaj, żeby nie było grudek. 2. Pozostały sok zagotuj. 3. Do zagotowanego soku wlej sok wymieszany z budyniami. Szybko mieszaj masę, najlepiej trzepaczką. 4. Gorący i gęsty zielony budyń wylej na biszkopt. Wyrównaj powierzchnię (mi się średnio udało. Widać to na zdjęciach ;)). 5. Odstaw ciasto do ostygnięcia.
  3. Przygotowanie galaretki: 1. W szklance wrzącej wody rozpuść dwie galaretki. 2. Kiedy galaretka będzie zimna i zacznie tężeć dodaj ją do bitej śmietany ubitej z dwiema łyżkami cukru pudru. Miksuj tylko do momentu, aż śmietana dobrze połączy się z galaretką. 3. Przełóż masę na ciasto. Wstaw do lodówki parę minut. 4. Kiedy biała zacznie tężeć wyłóż na niej delicje - każde ciastko wciśnij w masę. 5. Wstaw ciasto ponownie do lodówki. 6. Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Kiedy zacznie tężeć wylej ją na ciasto. 7. Potrzymaj ciasto przez parę godzin w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej

CIASTO SHREK - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Pieczenie ciasta:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. 2. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 20 x 20 cm. 3. Ubij pianę z białek i szczypty soli. Stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy. 4. Roztrzep żółtka i wlewaj je cienkim strumieniem do ubitej piany - jednocześnie miksuj. 5. Ciasto miksuj przez około 8 minut - musi być puszyste. 6. Do masy stopniowo przesiewaj mąkę, budyń i proszek do pieczenia - masę mieszaj bardzo delikatnie łyżką. 7. Przelej masę do formy. Wygładź powierzchnię łyżką. 8. Piecz przez około 30 minut (około 25 minuty sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone). 9. Upieczone pozostaw w formie do całkowitego ostygnięcia.

2

Przygotowanie kremu:
1. Szklankę soku połącz z 3 budyniami. Dobrze wymieszaj, żeby nie było grudek. 2. Pozostały sok zagotuj. 3. Do zagotowanego soku wlej sok wymieszany z budyniami. Szybko mieszaj masę, najlepiej trzepaczką. 4. Gorący i gęsty zielony budyń wylej na biszkopt. Wyrównaj powierzchnię (mi się średnio udało. Widać to na zdjęciach ;)). 5. Odstaw ciasto do ostygnięcia.

3

Przygotowanie galaretki:
1. W szklance wrzącej wody rozpuść dwie galaretki. 2. Kiedy galaretka będzie zimna i zacznie tężeć dodaj ją do bitej śmietany ubitej z dwiema łyżkami cukru pudru. Miksuj tylko do momentu, aż śmietana dobrze połączy się z galaretką. 3. Przełóż masę na ciasto. Wstaw do lodówki parę minut. 4. Kiedy biała zacznie tężeć wyłóż na niej delicje - każde ciastko wciśnij w masę. 5. Wstaw ciasto ponownie do lodówki. 6. Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Kiedy zacznie tężeć wylej ją na ciasto. 7. Potrzymaj ciasto przez parę godzin w lodówce.

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    MAKARON I POMIDORY – MAŁŻEŃSTWO IDEALNE

    Zastanawiacie się pewnie jak to z tymi pomidorami jest, że jedne smakują tak, że nie można s...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK ZROBIĆ WRAŻENIE, CZYLI POMIDOROWA NA ROMANTYCZNY WIECZÓR

    O gazpacho ze świeżych pomidorów pisałem niedawno, ale mam dla Was przepis na wersję bardzie...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zupa grzybowa, Przepis z przepisy na golonkę wieprzową, Placki ziemniaczane, Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem, Gulasz po węgiersku - VIDEO, marynata do szaszłyków, Marynowany kurczak z grilla zimową porą, Makaron szpinakowy z krewetkami, Ser feta z orzechami, Przepis z gulasz z kabaczka, jajkiem, Przepis z sałatki z makaronem tortellini, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Duszony kurczak z warzywami z patelni, Burrito, Obiad, Makaron z serem, Golonka, Faszerowane pomidory z mięsem i ryżem , Zapiekanki, Naleśniki chińskie - VIDEO, kuchnia polska zapiekanki, Duszona cielęcina, Zupa szczawiowa, Krupnik, szynka wieprzowa, Czosnkowe wątróbki w śmietance, Śledzie po kaszubsku w kapuście, Sos beszamelowy , Omlet z otrębami - pyszne śniadanko !!!, Przepis z Sosy Knorr w słoikach, Lin smażony w grzankach, Przepis z karkówka w miodzie, Sałatka Gyros, Ogórek, Zupa pomidorowa, Tajska zupa curry z kurczakiem, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Przystawki, Przepis z majonezu, Gyros z kurczakiem, Tortilla, Brokuły, Przepis z sos z borowików, Saltimbocca alla Romana, Przepis z makaron z bułką tartą, Sałatka szefowej, Zapiekana Shoarma z wieprzowiny z chilli i serem, Ciasto cytrynowo-jogurtowe, Schab w pięciu smakach, Przepis z gotowany kurczak w sosie, Żurek, faszerowana szynka, knorr cebula smażona, Przepis z sałatka z piersi z kurczaka, Polędwiczki wieprzowe, obiad dieta, Przepis z przyprawa gyros knorr, Przepis z Obiad kurczak z ryżem, Sałatka z czerwonej kapusty na zimę, salatka z jablek, Naleśniki faszerowane, Kuleczki z mozzarellą, Sos słodko-kwaśny