Dodaj do ksiązki kucharskiej Ciasto Shrek

Ciasto Shrek

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: Magdalena Owczarek

Ciasto Shrek - składniki:

  • mąka - 40 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • proszek do pieczenia - 1 gram
  • cukier waniliowy - 16 gramów
  • cukier puder - 18 gramów
  • jajka - 240 gramów
  • budyń waniliowy - 18 gramów
  • budyń śmietankowy - 120 gramów
  • śmietanka 30% - 500 mililitrów
  • galaretka agrestowa - 230 gramów
  • zielony sok - 900 mililitrów

Ciasto Shrek - Sposób przygotowania:

  1. Pieczenie ciasta: 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. 2. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 20 x 20 cm. 3. Ubij pianę z białek i szczypty soli. Stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy. 4. Roztrzep żółtka i wlewaj je cienkim strumieniem do ubitej piany - jednocześnie miksuj. 5. Ciasto miksuj przez około 8 minut - musi być puszyste. 6. Do masy stopniowo przesiewaj mąkę, budyń i proszek do pieczenia - masę mieszaj bardzo delikatnie łyżką. 7. Przelej masę do formy. Wygładź powierzchnię łyżką. 8. Piecz przez około 30 minut (około 25 minuty sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone). 9. Upieczone pozostaw w formie do całkowitego ostygnięcia.
  2. Przygotowanie kremu: 1. Szklankę soku połącz z 3 budyniami. Dobrze wymieszaj, żeby nie było grudek. 2. Pozostały sok zagotuj. 3. Do zagotowanego soku wlej sok wymieszany z budyniami. Szybko mieszaj masę, najlepiej trzepaczką. 4. Gorący i gęsty zielony budyń wylej na biszkopt. Wyrównaj powierzchnię (mi się średnio udało. Widać to na zdjęciach ;)). 5. Odstaw ciasto do ostygnięcia.
  3. Przygotowanie galaretki: 1. W szklance wrzącej wody rozpuść dwie galaretki. 2. Kiedy galaretka będzie zimna i zacznie tężeć dodaj ją do bitej śmietany ubitej z dwiema łyżkami cukru pudru. Miksuj tylko do momentu, aż śmietana dobrze połączy się z galaretką. 3. Przełóż masę na ciasto. Wstaw do lodówki parę minut. 4. Kiedy biała zacznie tężeć wyłóż na niej delicje - każde ciastko wciśnij w masę. 5. Wstaw ciasto ponownie do lodówki. 6. Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Kiedy zacznie tężeć wylej ją na ciasto. 7. Potrzymaj ciasto przez parę godzin w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej

CIASTO SHREK - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Pieczenie ciasta:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. 2. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 20 x 20 cm. 3. Ubij pianę z białek i szczypty soli. Stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy. 4. Roztrzep żółtka i wlewaj je cienkim strumieniem do ubitej piany - jednocześnie miksuj. 5. Ciasto miksuj przez około 8 minut - musi być puszyste. 6. Do masy stopniowo przesiewaj mąkę, budyń i proszek do pieczenia - masę mieszaj bardzo delikatnie łyżką. 7. Przelej masę do formy. Wygładź powierzchnię łyżką. 8. Piecz przez około 30 minut (około 25 minuty sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone). 9. Upieczone pozostaw w formie do całkowitego ostygnięcia.

2

Przygotowanie kremu:
1. Szklankę soku połącz z 3 budyniami. Dobrze wymieszaj, żeby nie było grudek. 2. Pozostały sok zagotuj. 3. Do zagotowanego soku wlej sok wymieszany z budyniami. Szybko mieszaj masę, najlepiej trzepaczką. 4. Gorący i gęsty zielony budyń wylej na biszkopt. Wyrównaj powierzchnię (mi się średnio udało. Widać to na zdjęciach ;)). 5. Odstaw ciasto do ostygnięcia.

3

Przygotowanie galaretki:
1. W szklance wrzącej wody rozpuść dwie galaretki. 2. Kiedy galaretka będzie zimna i zacznie tężeć dodaj ją do bitej śmietany ubitej z dwiema łyżkami cukru pudru. Miksuj tylko do momentu, aż śmietana dobrze połączy się z galaretką. 3. Przełóż masę na ciasto. Wstaw do lodówki parę minut. 4. Kiedy biała zacznie tężeć wyłóż na niej delicje - każde ciastko wciśnij w masę. 5. Wstaw ciasto ponownie do lodówki. 6. Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Kiedy zacznie tężeć wylej ją na ciasto. 7. Potrzymaj ciasto przez parę godzin w lodówce.

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK RADZIĆ SOBIE Z KUCHENNYMI PORAŻKAMI, ABY PORAŻKAMI BYĆ PRZESTAŁY?

    Kto nic nie robi, ten nie popełnia błędów. Ta zasada obowiązuje także w kuchni. Dotyczy nas ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z piersi kurczaka z migdałami, Potrawy wigilijne, Pyszna sałatka gryczana, Ryż brazylijski, Żurek, sałatka z mix sałat, Ciasto na pierogi, Przepis z salatki do kurczaka, Szpinak, Udka, zupa wolowa, Przepis z Sok z cytryn, Szpinak zapiekany z beszamelem, Karkówka w papryce, Bigos - VIDEO, Karp, Placki ziemniaczane, Obiad, Przepis z sos do kebaba przepis, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Kanapki na imprezę z szynką, TAPAS: Roladki z papryki z serem kozim, Zupa ogórkowa - VIDEO, Przepis z marynata do dzika, Przepis z surówki z marchewki, Leczo - VIDEO , Kuskus z kurczakiem gyros, Kalafior, Płatki róży w cieśnie naleśnikowym, Mix sałat z brokułem i awokado, Makaron, Przepis z sojowym kurczak, Korczak Generała Tso, Babeczki z ryżem i cukinią, Babeczki z nadzieniem czekoladowym, Surówka z pora, sałatka z tuńczykiem i ryżem, Sos czosnkowy na wódce, Piersi z kurczaka z makaronem po indyjsku, Rosół, Przepis z kurczak po chinsku, Zupa kalafiorowa, Kotlet de volaille - VIDEO, Sałatka obiadowa z kurczakiem, Przepis z z miesa, Przepis z leczo z mięsem mielonym, Przepis z roladki ze schabu, Sałatka z papryką i serem feta, Zupa cebulowa z pulpecikami rybnymi, Kurczak po hawajsku, Bigos domowy, Przepis z makaron jajka kukurydza, salatka z pekinskiej, Przystawki, Curry z soczewicy, Ryż smażony z warzywami, mieso wieprzowina, Zupa krem, Przepis z spageti bolones, Przepis z obiad rosol, Szaszłyki z kiełbasy, Smaczna wegetariańska zapiekanka, Włoska sałatka z mozzarellą , Przepis z ryba smażona mintaj