Dodaj do ksiązki kucharskiej Ciasto Shrek

Ciasto Shrek

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: Magdalena Owczarek

Ciasto Shrek - składniki:

  • mąka - 40 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • proszek do pieczenia - 1 gram
  • cukier waniliowy - 16 gramów
  • cukier puder - 18 gramów
  • jajka - 240 gramów
  • budyń waniliowy - 18 gramów
  • budyń śmietankowy - 120 gramów
  • śmietanka 30% - 500 mililitrów
  • galaretka agrestowa - 230 gramów
  • zielony sok - 900 mililitrów

Ciasto Shrek - Sposób przygotowania:

  1. Pieczenie ciasta: 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. 2. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 20 x 20 cm. 3. Ubij pianę z białek i szczypty soli. Stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy. 4. Roztrzep żółtka i wlewaj je cienkim strumieniem do ubitej piany - jednocześnie miksuj. 5. Ciasto miksuj przez około 8 minut - musi być puszyste. 6. Do masy stopniowo przesiewaj mąkę, budyń i proszek do pieczenia - masę mieszaj bardzo delikatnie łyżką. 7. Przelej masę do formy. Wygładź powierzchnię łyżką. 8. Piecz przez około 30 minut (około 25 minuty sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone). 9. Upieczone pozostaw w formie do całkowitego ostygnięcia.
  2. Przygotowanie kremu: 1. Szklankę soku połącz z 3 budyniami. Dobrze wymieszaj, żeby nie było grudek. 2. Pozostały sok zagotuj. 3. Do zagotowanego soku wlej sok wymieszany z budyniami. Szybko mieszaj masę, najlepiej trzepaczką. 4. Gorący i gęsty zielony budyń wylej na biszkopt. Wyrównaj powierzchnię (mi się średnio udało. Widać to na zdjęciach ;)). 5. Odstaw ciasto do ostygnięcia.
  3. Przygotowanie galaretki: 1. W szklance wrzącej wody rozpuść dwie galaretki. 2. Kiedy galaretka będzie zimna i zacznie tężeć dodaj ją do bitej śmietany ubitej z dwiema łyżkami cukru pudru. Miksuj tylko do momentu, aż śmietana dobrze połączy się z galaretką. 3. Przełóż masę na ciasto. Wstaw do lodówki parę minut. 4. Kiedy biała zacznie tężeć wyłóż na niej delicje - każde ciastko wciśnij w masę. 5. Wstaw ciasto ponownie do lodówki. 6. Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Kiedy zacznie tężeć wylej ją na ciasto. 7. Potrzymaj ciasto przez parę godzin w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej

CIASTO SHREK - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Pieczenie ciasta:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. 2. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 20 x 20 cm. 3. Ubij pianę z białek i szczypty soli. Stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy. 4. Roztrzep żółtka i wlewaj je cienkim strumieniem do ubitej piany - jednocześnie miksuj. 5. Ciasto miksuj przez około 8 minut - musi być puszyste. 6. Do masy stopniowo przesiewaj mąkę, budyń i proszek do pieczenia - masę mieszaj bardzo delikatnie łyżką. 7. Przelej masę do formy. Wygładź powierzchnię łyżką. 8. Piecz przez około 30 minut (około 25 minuty sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone). 9. Upieczone pozostaw w formie do całkowitego ostygnięcia.

2

Przygotowanie kremu:
1. Szklankę soku połącz z 3 budyniami. Dobrze wymieszaj, żeby nie było grudek. 2. Pozostały sok zagotuj. 3. Do zagotowanego soku wlej sok wymieszany z budyniami. Szybko mieszaj masę, najlepiej trzepaczką. 4. Gorący i gęsty zielony budyń wylej na biszkopt. Wyrównaj powierzchnię (mi się średnio udało. Widać to na zdjęciach ;)). 5. Odstaw ciasto do ostygnięcia.

3

Przygotowanie galaretki:
1. W szklance wrzącej wody rozpuść dwie galaretki. 2. Kiedy galaretka będzie zimna i zacznie tężeć dodaj ją do bitej śmietany ubitej z dwiema łyżkami cukru pudru. Miksuj tylko do momentu, aż śmietana dobrze połączy się z galaretką. 3. Przełóż masę na ciasto. Wstaw do lodówki parę minut. 4. Kiedy biała zacznie tężeć wyłóż na niej delicje - każde ciastko wciśnij w masę. 5. Wstaw ciasto ponownie do lodówki. 6. Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Kiedy zacznie tężeć wylej ją na ciasto. 7. Potrzymaj ciasto przez parę godzin w lodówce.

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK PRZYGOTOWAĆ FASZEROWANE MIĘSO?

    Faszerowanie mięsa daje możliwość nadania nowego smaku i koloru przyrządzanej potrawie. ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Eskalopki z polędwiczek wieprzowych, potrawa po chińsku, Przepis z filety kurczaka, Sałatka z dynią i kremowym łososiem, Przepis z Piers makaron, Pieczarkowo – ananasowe risotto, Dekoracyjne kanapki z wędzonym łososiem, Sałatka cytrusów i cebuli, Kanapki z grillowanymi warzywami i kiełkami słonecznika, Sałatki z makaronem, Azjatyckie koperty z warzywami i rybą, Sos „bis”, salatki z serem feta, mięso mielone po meksykańsku, Przepis z przepisy z serem mozzarella, Lody cytrynowe, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Zupa jarzynowa, Sosy, Sałatka Grecka, Kasza, Ryba, Przepis z makaron z kurczakiem po tajsku, kurczak ziemniaki, Szpinak, Przepis z szpinak liście, Placki z kapusty, Przepis z mloda ka, Przepis z salatka z ryżem, Przepis z pieczona łopatka, Naleśniki, Zapiekanka z pieczarkami, Quesadillas - VIDEO, Przepis z piers z indyka -, Leczo, Pieczone gruszki, Przepis z karkówka pieczona w całości, Polędwiczki wieprzowe, Pieczona karkówka na ostro, Przepis z kuchni chinskiej, Jajka faszerowane i smażone, Przepis z przepisy na przystawki do obiadu, Zapiekanka po rzymsku, zapiekanka na bu, Sos czosnkowy na wódce, Taramokeftedes – krokiety z ikry dorsza, Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, Zupa krem z ziemniaków, Sałatka gyros warstwowa, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Przepis z krewetki po, Mielone, Błyskawiczna sałatka jarzynowa , Indyk, mielone inaczej, Schab duszony na ostro, Sałatka z dyni ze świeżą kolendrą, Warzywny sos bolognese z soczewicą , Kanapki z grillowanymi warzywami i kiełkami słonecznika, obiad po wlosku, Żurek, Gyros z kurczakiem, Zapiekanka makaronowa, Kalafior