Dodaj do ksiązki kucharskiej Ciasto Shrek

Ciasto Shrek

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: Magdalena Owczarek

Ciasto Shrek - składniki:

  • mąka - 40 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • proszek do pieczenia - 1 gram
  • cukier waniliowy - 16 gramów
  • cukier puder - 18 gramów
  • jajka - 240 gramów
  • budyń waniliowy - 18 gramów
  • budyń śmietankowy - 120 gramów
  • śmietanka 30% - 500 mililitrów
  • galaretka agrestowa - 230 gramów
  • zielony sok - 900 mililitrów

Ciasto Shrek - Sposób przygotowania:

  1. Pieczenie ciasta: 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. 2. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 20 x 20 cm. 3. Ubij pianę z białek i szczypty soli. Stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy. 4. Roztrzep żółtka i wlewaj je cienkim strumieniem do ubitej piany - jednocześnie miksuj. 5. Ciasto miksuj przez około 8 minut - musi być puszyste. 6. Do masy stopniowo przesiewaj mąkę, budyń i proszek do pieczenia - masę mieszaj bardzo delikatnie łyżką. 7. Przelej masę do formy. Wygładź powierzchnię łyżką. 8. Piecz przez około 30 minut (około 25 minuty sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone). 9. Upieczone pozostaw w formie do całkowitego ostygnięcia.
  2. Przygotowanie kremu: 1. Szklankę soku połącz z 3 budyniami. Dobrze wymieszaj, żeby nie było grudek. 2. Pozostały sok zagotuj. 3. Do zagotowanego soku wlej sok wymieszany z budyniami. Szybko mieszaj masę, najlepiej trzepaczką. 4. Gorący i gęsty zielony budyń wylej na biszkopt. Wyrównaj powierzchnię (mi się średnio udało. Widać to na zdjęciach ;)). 5. Odstaw ciasto do ostygnięcia.
  3. Przygotowanie galaretki: 1. W szklance wrzącej wody rozpuść dwie galaretki. 2. Kiedy galaretka będzie zimna i zacznie tężeć dodaj ją do bitej śmietany ubitej z dwiema łyżkami cukru pudru. Miksuj tylko do momentu, aż śmietana dobrze połączy się z galaretką. 3. Przełóż masę na ciasto. Wstaw do lodówki parę minut. 4. Kiedy biała zacznie tężeć wyłóż na niej delicje - każde ciastko wciśnij w masę. 5. Wstaw ciasto ponownie do lodówki. 6. Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Kiedy zacznie tężeć wylej ją na ciasto. 7. Potrzymaj ciasto przez parę godzin w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej

CIASTO SHREK - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Pieczenie ciasta:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. 2. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 20 x 20 cm. 3. Ubij pianę z białek i szczypty soli. Stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy. 4. Roztrzep żółtka i wlewaj je cienkim strumieniem do ubitej piany - jednocześnie miksuj. 5. Ciasto miksuj przez około 8 minut - musi być puszyste. 6. Do masy stopniowo przesiewaj mąkę, budyń i proszek do pieczenia - masę mieszaj bardzo delikatnie łyżką. 7. Przelej masę do formy. Wygładź powierzchnię łyżką. 8. Piecz przez około 30 minut (około 25 minuty sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone). 9. Upieczone pozostaw w formie do całkowitego ostygnięcia.

2

Przygotowanie kremu:
1. Szklankę soku połącz z 3 budyniami. Dobrze wymieszaj, żeby nie było grudek. 2. Pozostały sok zagotuj. 3. Do zagotowanego soku wlej sok wymieszany z budyniami. Szybko mieszaj masę, najlepiej trzepaczką. 4. Gorący i gęsty zielony budyń wylej na biszkopt. Wyrównaj powierzchnię (mi się średnio udało. Widać to na zdjęciach ;)). 5. Odstaw ciasto do ostygnięcia.

3

Przygotowanie galaretki:
1. W szklance wrzącej wody rozpuść dwie galaretki. 2. Kiedy galaretka będzie zimna i zacznie tężeć dodaj ją do bitej śmietany ubitej z dwiema łyżkami cukru pudru. Miksuj tylko do momentu, aż śmietana dobrze połączy się z galaretką. 3. Przełóż masę na ciasto. Wstaw do lodówki parę minut. 4. Kiedy biała zacznie tężeć wyłóż na niej delicje - każde ciastko wciśnij w masę. 5. Wstaw ciasto ponownie do lodówki. 6. Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Kiedy zacznie tężeć wylej ją na ciasto. 7. Potrzymaj ciasto przez parę godzin w lodówce.

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DLACZEGO MIĘSO POWINNO BYĆ SMAŻONE PRZED DUSZENIEM CZY PIECZENIEM?

    Udane danie to nie tylko składniki. O tym, jak smakować będzie potrawa decyduje także sposób...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pasztet, Czosnek zmiażdży, sos pomidorowy do cannelloni, Pierś z kurczaka, Aromatyczne spaghetti śródziemnomorskie, kuchnie niemieckie pl, Lasagne, Extra ziołowa zapiekanka z pomidorowym sosem, Dipy, Przepis z kurczak ry ananas, Gyros z kurczakiem, Pierogi z jagodami, Zupy, Zupa ogórkowa - VIDEO, Szaszłyki z polędwiczki i pieczarek, potrawy z imbirem, Sos czosnkowy na wódce, Golonka wieprzowa z żurawiną, Przepisy świąteczne, Salsa, Kawowa wieża z lodami Carte d'Or, Przepis z spaghetti z mielonym, Przepis z z jabłkiem, Potrawy wigilijne, Zupa pomidorowa, Deserowa sałatka z owoców, Łosoś, Czosnkowa pasta z awokado, Makaron, Jesienna zupa z kaszą, Sałatki z makaronem, placek z truskawkami, Cytrynowa pierś kurczaka na sałatce, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Polędwiczki wieprzowe, Sałatka z białej kapusty, Przepis z kapusta kiszona-gotowana, Przepis z ciasto na pite, Pasta z makreli , ryby w sosie przepisy, Przepis z kotlet wołowy w sosie, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Extra ziołowa zapiekanka z pomidorowym sosem, Ciasto z boczkiem, salami i szynką, Pasta serowa do chleba, Żeberka - VIDEO, schab gotowany w sosie, Terrina szpinakowo-marchewkowa, Przepis z zupa brokułowa knorr, Krupnik, krewetka przystawka, Zapiekane rurki z kurczakiem i brokułami , Przepis z jak usmazyc pstraga, Bigos z dziczyzną , Przepis z sosy do mielonego, jak pokroi czosnek, Zapiekanka Gyros , Przepis z Tatar z łososia wędzonego, placek z truskawkami, Przepis z makaron z łososiem i smietana, Rosyjska sałatka jarzynowa, Risotto z wołowiną i pieczarkami, Boczniak z warzywami i kurczakiem, Przepis z chłodnik z botwiną