Dodaj do ksiązki kucharskiej Ciasto Shrek

Ciasto Shrek

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: Magdalena Owczarek

Ciasto Shrek - składniki:

  • mąka - 40 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • proszek do pieczenia - 1 gram
  • cukier waniliowy - 16 gramów
  • cukier puder - 18 gramów
  • jajka - 240 gramów
  • budyń waniliowy - 18 gramów
  • budyń śmietankowy - 120 gramów
  • śmietanka 30% - 500 mililitrów
  • galaretka agrestowa - 230 gramów
  • zielony sok - 900 mililitrów

Ciasto Shrek - Sposób przygotowania:

  1. Pieczenie ciasta: 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. 2. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 20 x 20 cm. 3. Ubij pianę z białek i szczypty soli. Stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy. 4. Roztrzep żółtka i wlewaj je cienkim strumieniem do ubitej piany - jednocześnie miksuj. 5. Ciasto miksuj przez około 8 minut - musi być puszyste. 6. Do masy stopniowo przesiewaj mąkę, budyń i proszek do pieczenia - masę mieszaj bardzo delikatnie łyżką. 7. Przelej masę do formy. Wygładź powierzchnię łyżką. 8. Piecz przez około 30 minut (około 25 minuty sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone). 9. Upieczone pozostaw w formie do całkowitego ostygnięcia.
  2. Przygotowanie kremu: 1. Szklankę soku połącz z 3 budyniami. Dobrze wymieszaj, żeby nie było grudek. 2. Pozostały sok zagotuj. 3. Do zagotowanego soku wlej sok wymieszany z budyniami. Szybko mieszaj masę, najlepiej trzepaczką. 4. Gorący i gęsty zielony budyń wylej na biszkopt. Wyrównaj powierzchnię (mi się średnio udało. Widać to na zdjęciach ;)). 5. Odstaw ciasto do ostygnięcia.
  3. Przygotowanie galaretki: 1. W szklance wrzącej wody rozpuść dwie galaretki. 2. Kiedy galaretka będzie zimna i zacznie tężeć dodaj ją do bitej śmietany ubitej z dwiema łyżkami cukru pudru. Miksuj tylko do momentu, aż śmietana dobrze połączy się z galaretką. 3. Przełóż masę na ciasto. Wstaw do lodówki parę minut. 4. Kiedy biała zacznie tężeć wyłóż na niej delicje - każde ciastko wciśnij w masę. 5. Wstaw ciasto ponownie do lodówki. 6. Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Kiedy zacznie tężeć wylej ją na ciasto. 7. Potrzymaj ciasto przez parę godzin w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej

CIASTO SHREK - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Pieczenie ciasta:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. 2. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 20 x 20 cm. 3. Ubij pianę z białek i szczypty soli. Stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy. 4. Roztrzep żółtka i wlewaj je cienkim strumieniem do ubitej piany - jednocześnie miksuj. 5. Ciasto miksuj przez około 8 minut - musi być puszyste. 6. Do masy stopniowo przesiewaj mąkę, budyń i proszek do pieczenia - masę mieszaj bardzo delikatnie łyżką. 7. Przelej masę do formy. Wygładź powierzchnię łyżką. 8. Piecz przez około 30 minut (około 25 minuty sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone). 9. Upieczone pozostaw w formie do całkowitego ostygnięcia.

2

Przygotowanie kremu:
1. Szklankę soku połącz z 3 budyniami. Dobrze wymieszaj, żeby nie było grudek. 2. Pozostały sok zagotuj. 3. Do zagotowanego soku wlej sok wymieszany z budyniami. Szybko mieszaj masę, najlepiej trzepaczką. 4. Gorący i gęsty zielony budyń wylej na biszkopt. Wyrównaj powierzchnię (mi się średnio udało. Widać to na zdjęciach ;)). 5. Odstaw ciasto do ostygnięcia.

3

Przygotowanie galaretki:
1. W szklance wrzącej wody rozpuść dwie galaretki. 2. Kiedy galaretka będzie zimna i zacznie tężeć dodaj ją do bitej śmietany ubitej z dwiema łyżkami cukru pudru. Miksuj tylko do momentu, aż śmietana dobrze połączy się z galaretką. 3. Przełóż masę na ciasto. Wstaw do lodówki parę minut. 4. Kiedy biała zacznie tężeć wyłóż na niej delicje - każde ciastko wciśnij w masę. 5. Wstaw ciasto ponownie do lodówki. 6. Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Kiedy zacznie tężeć wylej ją na ciasto. 7. Potrzymaj ciasto przez parę godzin w lodówce.

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Lekach - aromatyczne ciasto świąteczne, Zupa pomidorowa z mozzarellą, Przepis z smazona piers, Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, Przepis z udka kurczaka pieczarki, sosy chinskie, kurczak i pieczarki, Kurczak złocisty z ryżem i cukinią, Sałatka z dyni ze świeżą kolendrą, Pieczone pulpety z jajkiem w sosie grzybowym, Przepis z sos gorace, Placki, Paprykowo-cukiniowy placek, Przepis z białe wino wytrawne, Duszone warzywa, Pieczona karkówka z chrupiącą skórką, szparagi kiedy siac, Antrykot wołowy z czerwonym winem, Polędwiczki, Gołąbki, żelazna sałatka, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Sos włoski do spaghetti, Przepis z makaron z sosem grzyby, Przepis z sałatka ziemniak, Przepis z pesto z makaronem, Przepis z sos śmietanowo ziołowy, Przepis z mini kostki knorr, groszek zupa, Dania z makaronem, Przepis z sałatka z makaronem kukurydza, Przepis z makaron z bekonem, Salsa, Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, deser z serkiem mascarpone, Kurczak z grilla, Bigos, Kremowy kurczak z warzywami , Zupa z dyni, Szaszłyk w kurczaku, Przepis z ryba w piekarniku przepis, Przepis z zupa szczaw, Sałatka z dynią i kremowym łososiem, Spaghetti a la carbonara, Kosmiczne ślimaki, Przepis z karkówka plastry, Karkówka, Placek po zbójnicku wersja 1, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Kebab, Kaczka, Banany w płaszczyku, Hawajskie fale, Carbonara, Zapiekanka meksykańska, Przepis z Zupa po tajsku, Zupa krem, Szpinak, Por na białym winie z tymiankiem (dodatek do mięsa), Kotlet de volaille - VIDEO, Kocia lasagne , Panna cotta – tradycyjny włoski deser, Sałatka grecka