Dodaj do ksiązki kucharskiej Ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób średnie Autor: przepisy.pl

Przydadzą się: Nóż, deska, piekarnik, tortownica, miseczka.

Ciasto z jabłkami - składniki:

  • jabłka - 5 sztuk
  • cukier waniliowy - 50 gramów
  • śmietana 30%
  • łyżeczka masła do wysmarowania tortownicy - 1 łyżka
  • masło - 150 gramów
  • mleko - 3 łyżki
  • żółtka - 5 sztuk
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • cukier - 80 gramów
  • mąka - 200 gramów
  • mielone migdały lub pokruszone płatki migdałów - 30 gramów

Ciasto z jabłkami - Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne.
  3. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj 2 żółtka, mleko i masło i jeszcze raz wymieszaj, aż powstanie elastyczne ciasto.
  4. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaj odrobinę mąki, a jeśli jest za twarde dolej kilka kropel mleka.
  5. Wysmaruj tortownicę masłem i wyklej ją ciastem. Wbij w ciasto ćwiartki jabłek. Wstaw do piekarnika na 25 minut.
  6. W miseczce wymieszaj śmietanę z cukrem waniliowym i migdałami. Po 25 minutach pieczenia zalej ciasto masą śmietanową i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej

CIASTO Z JABŁKAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

2

Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne.

3

W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj 2 żółtka, mleko i masło i jeszcze raz wymieszaj, aż powstanie elastyczne ciasto.

4

Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaj odrobinę mąki, a jeśli jest za twarde dolej kilka kropel mleka.

5

Wysmaruj tortownicę masłem i wyklej ją ciastem. Wbij w ciasto ćwiartki jabłek. Wstaw do piekarnika na 25 minut.

6

W miseczce wymieszaj śmietanę z cukrem waniliowym i migdałami. Po 25 minutach pieczenia zalej ciasto masą śmietanową i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    AROMATY FRANCJI. ZIOŁA PROWANSALSKIE, BOUQUET GARNI I INNE.

    Wracamy do Europy bo także na naszym kontynencie aromatyzujemy dania mieszankami ziół i przy...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SMAK ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

    Świeże pomidory są najlepsze na surowo, przede wszystkim w sałatkach. Najprostsza sałatka to...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ: