Dodaj do ksiązki kucharskiej Ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób średnie Autor: przepisy.pl

Przydadzą się: Nóż, deska, piekarnik, tortownica, miseczka.

Ciasto z jabłkami - składniki:

  • jabłka - 5 sztuk
  • cukier waniliowy - 50 gramów
  • śmietana 30%
  • łyżeczka masła do wysmarowania tortownicy - 1 łyżka
  • masło - 150 gramów
  • mleko - 3 łyżki
  • żółtka - 5 sztuk
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • cukier - 80 gramów
  • mąka - 200 gramów
  • mielone migdały lub pokruszone płatki migdałów - 30 gramów

Ciasto z jabłkami - Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne.
  3. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj 2 żółtka, mleko i masło i jeszcze raz wymieszaj, aż powstanie elastyczne ciasto.
  4. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaj odrobinę mąki, a jeśli jest za twarde dolej kilka kropel mleka.
  5. Wysmaruj tortownicę masłem i wyklej ją ciastem. Wbij w ciasto ćwiartki jabłek. Wstaw do piekarnika na 25 minut.
  6. W miseczce wymieszaj śmietanę z cukrem waniliowym i migdałami. Po 25 minutach pieczenia zalej ciasto masą śmietanową i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej

CIASTO Z JABŁKAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

2

Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne.

3

W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj 2 żółtka, mleko i masło i jeszcze raz wymieszaj, aż powstanie elastyczne ciasto.

4

Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaj odrobinę mąki, a jeśli jest za twarde dolej kilka kropel mleka.

5

Wysmaruj tortownicę masłem i wyklej ją ciastem. Wbij w ciasto ćwiartki jabłek. Wstaw do piekarnika na 25 minut.

6

W miseczce wymieszaj śmietanę z cukrem waniliowym i migdałami. Po 25 minutach pieczenia zalej ciasto masą śmietanową i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kanapki z grillowanymi warzywami i kiełkami słonecznika, Curry z baraniną, Przepis z dania wieprzowe, Przepis z skrzydełka kurczaka przepis, Sałatka Gyros, Barszcz świąteczny, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, jak pokroic warzywa na salatke, Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, sałatka z kapusty pekińskiej z pomidorami, Aromatyczne udka z jabłkiem i cukinią, Sos z tuńczyka, Pieczone udka z boczkiem, Sałatka z kurczakiem i brokułami, Przepis z makaron z mięsem mielonym i warzywami, karkowka pieczona z ziemniakami, Ogórek, sałatka świąteczna, Zupy, Hummus czyli pasta z ciecierzycy, Zapiekanki, Wyborny andaluzyjski sos, Leczo - VIDEO , Kanapki z grillowanymi warzywami i kiełkami słonecznika, sos z sera żółtego, FASOLA BOCZEK, Kluski , Zapiekanka meksykańska, Ryba zapiekana w sosie koperkowym , Przepis z pieczarki duszone w sosie, Trzęsący się sok, sałatki z selerem naciowym, Ryba po grecku, Warzywa, schab z koscia przepisy, Duszone warzywa, Sos włoski do spaghetti, Grzyby sos, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, przyprawy do kaczki, Sałatki z kurczakiem, Przepis z pasztet z piersi kurczaka, Papryka, Roladki z łososia z kawiorem, Risotto, Ostre żeberka BBQ - VIDEO, Przepis z ryz s sosem, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Karp w galarecie, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Chrupiące krokieciki , Budyń z drobiu, Przepis z sos do paluszków rybnych, Karp z rodzynkami, Zupa kalafiorowa, filety z bialej ryby, Schab z jabłkami i sezamem, Przepis z żółty groch łuskany, Potrawy wielkanocne, Zupa grzybowa, Zapiekanka makaronowa, Leczo z cukinii, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, Zapiekanka niskokaloryczna