Dodaj do ksiązki kucharskiej Ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób średnie Autor: przepisy.pl

Przydadzą się: Nóż, deska, piekarnik, tortownica, miseczka.

Ciasto z jabłkami - składniki:

  • jabłka - 5 sztuk
  • cukier waniliowy - 50 gramów
  • śmietana 30%
  • łyżeczka masła do wysmarowania tortownicy - 1 łyżka
  • masło - 150 gramów
  • mleko - 3 łyżki
  • żółtka - 5 sztuk
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • cukier - 80 gramów
  • mąka - 200 gramów
  • mielone migdały lub pokruszone płatki migdałów - 30 gramów

Ciasto z jabłkami - Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne.
  3. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj 2 żółtka, mleko i masło i jeszcze raz wymieszaj, aż powstanie elastyczne ciasto.
  4. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaj odrobinę mąki, a jeśli jest za twarde dolej kilka kropel mleka.
  5. Wysmaruj tortownicę masłem i wyklej ją ciastem. Wbij w ciasto ćwiartki jabłek. Wstaw do piekarnika na 25 minut.
  6. W miseczce wymieszaj śmietanę z cukrem waniliowym i migdałami. Po 25 minutach pieczenia zalej ciasto masą śmietanową i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej

CIASTO Z JABŁKAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

2

Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne.

3

W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj 2 żółtka, mleko i masło i jeszcze raz wymieszaj, aż powstanie elastyczne ciasto.

4

Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaj odrobinę mąki, a jeśli jest za twarde dolej kilka kropel mleka.

5

Wysmaruj tortownicę masłem i wyklej ją ciastem. Wbij w ciasto ćwiartki jabłek. Wstaw do piekarnika na 25 minut.

6

W miseczce wymieszaj śmietanę z cukrem waniliowym i migdałami. Po 25 minutach pieczenia zalej ciasto masą śmietanową i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BY NAUKA PRZYCHODZIŁA ŁATWO

    Przed Twoim dzieckiem 10 długich miesięcy intensywnego szkolnego wysiłku. Nie jest tajemnicą...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

gs nadziewana, Pierogi, Udka, Kompot, sos pomidorowy z ziolami, Zupa kalafiorowa, Żurek, Szybkie spaghetti z kurczakiem, farsz mięsny do krokietów, Przepis z salatki z salata, sosy knorr do makaronów, Tagliatelle ze śmietanką, Ryż smażony z warzywami, Sałatki z makaronem, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, pierś z grilla, Sałatka szpinakowa podana na placuszkach z cukinii z dipem, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Bigos domowy, Przepis z sos do zapiekanki makaronowej, Parówki w cieście serowym, Mielone, Amok Moan, Zawijaski z łososiem, Przepis z zapiekanka z brokula, Przepis z filet ryby, sos z pieprzem marynowanym, Kurczak, Piersi kurczęcia ze szparagami, Placki owsiane z warzywami, zupa z mrożonego szpinaku, Babka majonezowa, Babeczki z nadzieniem czekoladowym, Bigos, Parówki w cieście serowym, Soczyste żeberka w coli, Bliny z twarożkiem ziołowym, Świąteczna kutia z bakaliami, Leczo z cukinii, Serowe kopytka , Sałatka grecka, Zapiekanka ziemniaczano - jaglana, Karkówka pieczona nadziewana chrzanem, Przepis z leniwe, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, sosy z jogurtem naturalnym, Kapusta z grochem, Spaghetti a la carbonara, Sos beszamelowy , Sos ziemniaczany do pieczeni, Przepis z ciasto na pi, krem z czerwonej cebuli, Penne z tuńczykiem i pomidorami , Kasza, posiekana marchewka, Lekki bigos z warzywami i mięsem, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Przepis z Serowy, Calzonne z wędzonym łososiem, Pstrąg, Przepis z duszona piers z indyka, Zapiekanki, Sałatka z czerwonej kapusty na zimę, gotowane mięso mielone