Dodaj do ksiązki kucharskiej Ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób średnie Autor: przepisy.pl

Przydadzą się: Nóż, deska, piekarnik, tortownica, miseczka.

Ciasto z jabłkami - składniki:

  • jabłka - 5 sztuk
  • cukier waniliowy - 50 gramów
  • śmietana 30%
  • łyżeczka masła do wysmarowania tortownicy - 1 łyżka
  • masło - 150 gramów
  • mleko - 3 łyżki
  • żółtka - 5 sztuk
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • cukier - 80 gramów
  • mąka - 200 gramów
  • mielone migdały lub pokruszone płatki migdałów - 30 gramów

Ciasto z jabłkami - Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne.
  3. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj 2 żółtka, mleko i masło i jeszcze raz wymieszaj, aż powstanie elastyczne ciasto.
  4. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaj odrobinę mąki, a jeśli jest za twarde dolej kilka kropel mleka.
  5. Wysmaruj tortownicę masłem i wyklej ją ciastem. Wbij w ciasto ćwiartki jabłek. Wstaw do piekarnika na 25 minut.
  6. W miseczce wymieszaj śmietanę z cukrem waniliowym i migdałami. Po 25 minutach pieczenia zalej ciasto masą śmietanową i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej

CIASTO Z JABŁKAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

2

Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne.

3

W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj 2 żółtka, mleko i masło i jeszcze raz wymieszaj, aż powstanie elastyczne ciasto.

4

Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaj odrobinę mąki, a jeśli jest za twarde dolej kilka kropel mleka.

5

Wysmaruj tortownicę masłem i wyklej ją ciastem. Wbij w ciasto ćwiartki jabłek. Wstaw do piekarnika na 25 minut.

6

W miseczce wymieszaj śmietanę z cukrem waniliowym i migdałami. Po 25 minutach pieczenia zalej ciasto masą śmietanową i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? ZIOŁA SUSZONE A ŚWIEŻE.

    Dziś jeszcze o ziołach i przyprawach. Temat rzeka. Aby wzmocnić intensywność przypraw można ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LETNIA OCHŁODA. JESZCZE O CHŁODNIKACH.

    I jeszcze jeden rodzaj chłodników, które chciałbym Wam zaproponować. Na mleku, ale bez burak...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Alpejskie serniczki, Sałatka z kiełków słonecznika z grillowanym kurczakiem, Zalewa, Brokuły, sos carbonare, Zupa pomidorowa, Sałatka gyros warstwowa, Szlachetny żurek z chrzanem i kminkiem , Karp w galarecie, Przepis z kostka rosołowa wołowa, Barszcz chlebowy, Kaczka, Sałatka z tuńczykiem, Oszukany "kotlet" z włoskimi przyprawami, Lasagne, Pasta z kurczakiem i cukinią, Sos czosnkowo-koperkowy, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Potrawy wielkanocne, pieczeń w cieście francuskim, Chińskie sajgonki, Łosoś z serem twarogowym, papryka mieso mielone, Przepis z makaron ser pleśniowy, Przepis z niskokaloryczne sałatki, Sałatka wielkanocna z sosem greckim , Zupa ogórkowa - VIDEO, Przepis z roladki z mięsa wołowego, Bigos, Tartinki, Ślimaki kurczakowo- serowe , Karkówka, Smaczna surówka z młodej kapusty, Sałatka Cezar - VIDEO, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Paluszki z kurczaka w płatkach kukurydzianych , Gulasz po polsku - VIDEO, Gyros z kurczakiem, przepis kuchni w, Przepis z faszerowana papryka serem, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Przepis z zapiekanka miesem, Szczupak faszerowany, kielbasa i co, poledwiczki z grilla, Sałatka Gyros, Przepis z tłuszczu, Galaretka mięsno - grzybowa, Przepis z makaron z ryba wedzona przepis, Barszcz czerwony, Przepis z mięso mielone wołowe, jAJKO ZAPIEKANE, Kurczak z makaronem ryżowym, Sałata ze szpinakiem, Przepis z polędwiczki drobiowe, Kurczak, Kebab w kajzerce, zupa z buraczkow, Kurczak z makaronem ryżowym, Przepis z sałatki z pomarańczą, Tłusty czwartek, Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym, Przepis z zapiekanka z makaronu i ziemniaków, Bób z groszkiem zielonym i karczochami