Dodaj do ksiązki kucharskiej Ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób średnie Autor: przepisy.pl

Przydadzą się: Nóż, deska, piekarnik, tortownica, miseczka.

Ciasto z jabłkami - składniki:

  • jabłka - 5 sztuk
  • cukier waniliowy - 50 gramów
  • śmietana 30%
  • łyżeczka masła do wysmarowania tortownicy - 1 łyżka
  • masło - 150 gramów
  • mleko - 3 łyżki
  • żółtka - 5 sztuk
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • cukier - 80 gramów
  • mąka - 200 gramów
  • mielone migdały lub pokruszone płatki migdałów - 30 gramów

Ciasto z jabłkami - Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne.
  3. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj 2 żółtka, mleko i masło i jeszcze raz wymieszaj, aż powstanie elastyczne ciasto.
  4. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaj odrobinę mąki, a jeśli jest za twarde dolej kilka kropel mleka.
  5. Wysmaruj tortownicę masłem i wyklej ją ciastem. Wbij w ciasto ćwiartki jabłek. Wstaw do piekarnika na 25 minut.
  6. W miseczce wymieszaj śmietanę z cukrem waniliowym i migdałami. Po 25 minutach pieczenia zalej ciasto masą śmietanową i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej

CIASTO Z JABŁKAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

2

Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne.

3

W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj 2 żółtka, mleko i masło i jeszcze raz wymieszaj, aż powstanie elastyczne ciasto.

4

Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaj odrobinę mąki, a jeśli jest za twarde dolej kilka kropel mleka.

5

Wysmaruj tortownicę masłem i wyklej ją ciastem. Wbij w ciasto ćwiartki jabłek. Wstaw do piekarnika na 25 minut.

6

W miseczce wymieszaj śmietanę z cukrem waniliowym i migdałami. Po 25 minutach pieczenia zalej ciasto masą śmietanową i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WOŁOWINA IDEALNA, CZYLI JAK DOBRAĆ RODZAJ WOŁOWINY DO POTRAWY?

    Części wołowiny bardzo różnią się od siebie, co oznacza, że w zależności od rodzaju, najleps...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SOS POMIDOROWY, CZYLI OJCIEC WSZYSTKICH WŁOSKICH SOSÓW (PRAWIE WSZYSTKICH :) )

    Klasyczny, najprostszy sos pomidorowy to wyjściowa baza dla innych sosów. Dodanie tylko kilk...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pieczeń rzymska z pieczarkami, Potrawy wielkanocne, Tradycyjne lody jogurtowe z leśnymi owocami, Placek drożdżowy z rabarbarem, Przepis z co można zrobić z mięsa mielonego, Sałatka z brokułami - VIDEO , Szpinak, jajko roztrzepane, czerwona fasola z czosnkiem, Przepis z orzechy włoskie, Bigos - VIDEO, Półksiężyce kapusty gotowane z kurczakiem, Sałatka grecka z fetą, Dalmathes – faszerowane kwiaty cukinii, Zupa krem, Masło estragonowe, Schab po meksykańsku, Ciasto na pizze, zupy na cielecinie, Placki, salatki z ananasem, Obiad, Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą - VIDEO, Paluszki z mozzarelli, Przepis z makarony sosy, Polędwiczki wieprzowe, Przepis z zupa z kapusty białej -, Zapiekanka rodzinna, Przepis z sos z mięsem wolowym, pierś z kurczaka w ananasie, Sałatka z tuńczykiem, Sałatka Nicejska, Tarta z truskawkami, Szybki gulasz z papryką - VIDEO, Sałatka grecka z fetą, przepisy ciasta, Pomidorowy sos do pizzy, Przepis z sosy z udkami z kurczaka, Schab a’la zrazy z ogórkiem i boczkiem, Karp, Przepis z śledzie z buraczkami, Prowansalska zupa jarzynowa, makaron z kurczak, Kebab, Leczo, Zapiekanka z kaszy ze śliwkami, Przepis z z zup, Paprykowe żaglówki, miski knorr, Zupa grochowa, Szaszłyki wołowe z papryką i rozmarynem, Mufinki malinowo-krówkowe, Kaczka, Domowe wrapy, Przepis z pora na cebulę, Przepis z kminku, Przepis z rosół st, Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą - VIDEO, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Gulasz, z piersi indyka, Sałatka z pora, Żeberka w przyprawie do żeberek, Makaron