Dodaj do ksiązki kucharskiej Czernina

Czernina

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób trudne Autor: garlic

Czernina - składniki:

  • podroby i krew kaczki - 1 sztuka
  • wołowina - 250 gramów
  • Bulionetka Domowa Drobiowa
  • marchew - 1 sztuka
  • pietruszka korzeń - 1 sztuka
  • seler - 30 gramów
  • cebula - 0.5 sztuki
  • por - 30 gramów
  • suszone gruszki - 50 gramów
  • suszone jabłka - 50 gramów
  • suszone śliwki - 50 gramów
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • ziele angielskie - 2 ziarna
  • pieprz - 10 ziaren
  • goździki - 2 ziarna
  • rodzynki - 2 łyżeczki
  • ocet winny - 1 łyżka
  • zmielony miodownik - 1 łyżka
  • miód - 2 łyżki
  • sok wiśniowy - 4 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • majeranek - 1 szczypta

Czernina - Sposób przygotowania:

  1. Do krwi dodaj szczyptę soli oraz ocet, dolej miód. Tak przygotowaną krew ubij trzepaczką. Musi pozostać płynna. Do krwi wsyp miodownik i poczekaj, aż rozmięknie.
  2. Mięso i podroby opłucz i zalej 1,5 l wody. Cebulę opal nad ogniem, włoszczyznę obierz, umyj i dołóż do mięsa. Dodaj Bulionetkę Knorr oraz ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i pieprz. Gotuj do miękkości.
  3. Umyte owoce zalej 1 szklanką wody, dodaj rodzynki, goździk i zagotuj. Gotowy mięsny wywar przecedź, połącz z wywarem z owoców i przestudź. Dodaj sok wiśniowy.
  4. Przestudzony wywar dodawaj stopniowo do krwi ciągle mieszając. Warzywa z rosołu pokrój w cienkie paseczki, mięso i podroby w kostkę. Wraz z owocami dodaj do zupy. Zagotuj mieszając co chwila, uważając aby zupa nie zwarzyła się.
Dodaj do książki kucharskiej

CZERNINA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Do krwi dodaj szczyptę soli oraz ocet, dolej miód. Tak przygotowaną krew ubij trzepaczką. Musi pozostać płynna. Do krwi wsyp miodownik i poczekaj, aż rozmięknie.

2

Mięso i podroby opłucz i zalej 1,5 l wody. Cebulę opal nad ogniem, włoszczyznę obierz, umyj i dołóż do mięsa. Dodaj Bulionetkę Knorr oraz ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i pieprz. Gotuj do miękkości.

3

Umyte owoce zalej 1 szklanką wody, dodaj rodzynki, goździk i zagotuj. Gotowy mięsny wywar przecedź, połącz z wywarem z owoców i przestudź. Dodaj sok wiśniowy.

4

Przestudzony wywar dodawaj stopniowo do krwi ciągle mieszając. Warzywa z rosołu pokrój w cienkie paseczki, mięso i podroby w kostkę. Wraz z owocami dodaj do zupy. Zagotuj mieszając co chwila, uważając aby zupa nie zwarzyła się.

  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA DROBIOWA

    Bulionetka Domowa Drobiowa
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LETNIA OCHŁODA. JESZCZE O CHŁODNIKACH.

    I jeszcze jeden rodzaj chłodników, które chciałbym Wam zaproponować. Na mleku, ale bez burak...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kotlet de volaille - VIDEO, Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym, Zupa pomidorowa, Boczek wieprzowy faszerowany kapustą i jabłkami, Barszcz biały, Indycze króliczki na brokułowej trawie, Racuszki, risotto z kurczakiem i warzywami, Dania z makaronem, Przepis z lekki obiad, Kosmiczne ślimaki, Sałatka z grillowanym kurczakiem i rabarbarem , Sałatki z kurczakiem, Steki z musem jabłkowym, Rolada ziemniaczana, Tosty z pastą grzybową, Przepis z piersi z kurczaka pieczone -, Faszerowane gałki z ziemniaków w sosie grzybowym, Wiejski twarożek do chleba, Przepis z knorr przepisy, Przepis z NA FASOLE, Sałatka kalifornijska , Pieczony w całości kurczak inaczej, makaron z tuńczykiem i czosnkiem, makaron z warzywami po włosku, Pierogi, farsz do naleśników, Przepis z lasagne z mięsem mielonym, sałatki z wędzonym kurczakiem -, Przepis z krewetki mrożone, Przepis z sałatki ryżowe, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Przepis z ryż z kurczakiem, Przepis z szybkie przystawki, Sałatka z fasolka szparagową i wędzonym pstrągiem, Udka, Zapiekanka rodzinna, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, rączka gotuje, Kabaczki nadziewane mięsem, Placki z białym serem i siemieniem lnianym, Spaghetti z blachy, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, kurczak curry z ryżem, Kolorowe babeczki , Brokuły, Placek po zbójnicku wersja 1, placuszkowe wieżyczki, Przepis z pierś z kurczaka ze szpinakiem, Polędwica z jelenia, Przepis z piers z indyka, zapiekanka z warzywami i kurczakiem, Obiad, Dorsz zapiekany w sosie szafranowym, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Neapolitańskie spaghetti z krewetkami, Łosoś, Zupa brokułowa, Kebab, Sałatka z kiełkami lucerny i z oliwkami, pierś z kurczaka z pieczarkami i serem, Tortilla, Zupa grochowa, sosy do makaronów włoskie