Dodaj do ksiązki kucharskiej Czernina

Czernina

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób trudne Autor: garlic

Czernina - składniki:

  • podroby i krew kaczki - 1 sztuka
  • wołowina - 250 gramów
  • Bulionetka Domowa Drobiowa
  • marchew - 1 sztuka
  • pietruszka korzeń - 1 sztuka
  • seler - 30 gramów
  • cebula - 0.5 sztuki
  • por - 30 gramów
  • suszone gruszki - 50 gramów
  • suszone jabłka - 50 gramów
  • suszone śliwki - 50 gramów
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • ziele angielskie - 2 ziarna
  • pieprz - 10 ziaren
  • goździki - 2 ziarna
  • rodzynki - 2 łyżeczki
  • ocet winny - 1 łyżka
  • zmielony miodownik - 1 łyżka
  • miód - 2 łyżki
  • sok wiśniowy - 4 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • majeranek - 1 szczypta

Czernina - Sposób przygotowania:

  1. Do krwi dodaj szczyptę soli oraz ocet, dolej miód. Tak przygotowaną krew ubij trzepaczką. Musi pozostać płynna. Do krwi wsyp miodownik i poczekaj, aż rozmięknie.
  2. Mięso i podroby opłucz i zalej 1,5 l wody. Cebulę opal nad ogniem, włoszczyznę obierz, umyj i dołóż do mięsa. Dodaj Bulionetkę Knorr oraz ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i pieprz. Gotuj do miękkości.
  3. Umyte owoce zalej 1 szklanką wody, dodaj rodzynki, goździk i zagotuj. Gotowy mięsny wywar przecedź, połącz z wywarem z owoców i przestudź. Dodaj sok wiśniowy.
  4. Przestudzony wywar dodawaj stopniowo do krwi ciągle mieszając. Warzywa z rosołu pokrój w cienkie paseczki, mięso i podroby w kostkę. Wraz z owocami dodaj do zupy. Zagotuj mieszając co chwila, uważając aby zupa nie zwarzyła się.
Dodaj do książki kucharskiej

CZERNINA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Do krwi dodaj szczyptę soli oraz ocet, dolej miód. Tak przygotowaną krew ubij trzepaczką. Musi pozostać płynna. Do krwi wsyp miodownik i poczekaj, aż rozmięknie.

2

Mięso i podroby opłucz i zalej 1,5 l wody. Cebulę opal nad ogniem, włoszczyznę obierz, umyj i dołóż do mięsa. Dodaj Bulionetkę Knorr oraz ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i pieprz. Gotuj do miękkości.

3

Umyte owoce zalej 1 szklanką wody, dodaj rodzynki, goździk i zagotuj. Gotowy mięsny wywar przecedź, połącz z wywarem z owoców i przestudź. Dodaj sok wiśniowy.

4

Przestudzony wywar dodawaj stopniowo do krwi ciągle mieszając. Warzywa z rosołu pokrój w cienkie paseczki, mięso i podroby w kostkę. Wraz z owocami dodaj do zupy. Zagotuj mieszając co chwila, uważając aby zupa nie zwarzyła się.

  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA DROBIOWA

    Bulionetka Domowa Drobiowa
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WOŁOWINA IDEALNA, CZYLI JAK DOBRAĆ RODZAJ WOŁOWINY DO POTRAWY?

    Części wołowiny bardzo różnią się od siebie, co oznacza, że w zależności od rodzaju, najleps...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Tortille po Toskańsku, Ryba po grecku, knorr zupa cebulowa, udka z kurczaka po chińsku, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Przepis z sos z oliwkami, Śledź po sułtańsku, Zapiekanka z ziemniakow, Pizzerinki , Żeberka z kapusta i ziemniaczkami, Tortilla, Zapiekany dorsz z ziemniakami, Przepis z sosy do mięs, Przepis z zupy niemieckie, Zupa pomidorowa, Karp w galarecie, Zupa pieczarkowa, Spaghetti z fixem trochę inaczej, Leczo - VIDEO , Ryba, mieso szynka, Jajka na pomidorach i papryce, Przepis z pieczarki papryka cebula, mrożone brokuły, Żurek, Bitki wołowe w sosie pomidorowym - VIDEO, Piwna panierka do białych ryb, Makaron z serem, pierś z kurczaka zapiekana z serem, brokuł zapiekany, Kalafior, Zupa cebulowa, Lasagne, Jajecznica z oliwkami i serem lazur, danie z poledwicy wieprzowej, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Bajeczna jajecznica w bagietce, Zrazy podhalańskie po makowsku , Wyśmienity pilaw, Zapiekanka z pieczarkami, Śniadaniowa kanapka z szynką i świeżym ogórkiem , Calzone, czyli pierogowa pizza, Przepis z sałatka z tuńczykiem i ryżem, Przepis z makaron i fasolka, Fasolka szparagowa z boczkiem w kremowo-serowym sosem - VIDEO, Gyros, nuggetsy, mieso z rosolu, Pasta alla norma, Omlet serowy z szynką i selerem, Przepis z mieso mielone z serem feta, Schab w pięciu smakach, gotowe kuchnie, Makaron, Bigos, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Makaron chiński z ogórkiem, salatka do grilla , pierś z kurczaka pieczona w piekarniku, Kurczak z różowym pieprzem i marynowaną papryką , Naleśniki z kurczakiem i grzybami, obiad ze szpinakiem, Przepis z kasza z mięsem, Gulasz po polsku - VIDEO