Dodaj do ksiązki kucharskiej Czernina

Czernina

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób trudne Autor: garlic

Czernina - składniki:

  • podroby i krew kaczki - 1 sztuka
  • wołowina - 250 gramów
  • Bulionetka Domowa Drobiowa
  • marchew - 1 sztuka
  • pietruszka korzeń - 1 sztuka
  • seler - 30 gramów
  • cebula - 0.5 sztuki
  • por - 30 gramów
  • suszone gruszki - 50 gramów
  • suszone jabłka - 50 gramów
  • suszone śliwki - 50 gramów
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • ziele angielskie - 2 ziarna
  • pieprz - 10 ziaren
  • goździki - 2 ziarna
  • rodzynki - 2 łyżeczki
  • ocet winny - 1 łyżka
  • zmielony miodownik - 1 łyżka
  • miód - 2 łyżki
  • sok wiśniowy - 4 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • majeranek - 1 szczypta

Czernina - Sposób przygotowania:

  1. Do krwi dodaj szczyptę soli oraz ocet, dolej miód. Tak przygotowaną krew ubij trzepaczką. Musi pozostać płynna. Do krwi wsyp miodownik i poczekaj, aż rozmięknie.
  2. Mięso i podroby opłucz i zalej 1,5 l wody. Cebulę opal nad ogniem, włoszczyznę obierz, umyj i dołóż do mięsa. Dodaj Bulionetkę Knorr oraz ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i pieprz. Gotuj do miękkości.
  3. Umyte owoce zalej 1 szklanką wody, dodaj rodzynki, goździk i zagotuj. Gotowy mięsny wywar przecedź, połącz z wywarem z owoców i przestudź. Dodaj sok wiśniowy.
  4. Przestudzony wywar dodawaj stopniowo do krwi ciągle mieszając. Warzywa z rosołu pokrój w cienkie paseczki, mięso i podroby w kostkę. Wraz z owocami dodaj do zupy. Zagotuj mieszając co chwila, uważając aby zupa nie zwarzyła się.
Dodaj do książki kucharskiej

CZERNINA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Do krwi dodaj szczyptę soli oraz ocet, dolej miód. Tak przygotowaną krew ubij trzepaczką. Musi pozostać płynna. Do krwi wsyp miodownik i poczekaj, aż rozmięknie.

2

Mięso i podroby opłucz i zalej 1,5 l wody. Cebulę opal nad ogniem, włoszczyznę obierz, umyj i dołóż do mięsa. Dodaj Bulionetkę Knorr oraz ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i pieprz. Gotuj do miękkości.

3

Umyte owoce zalej 1 szklanką wody, dodaj rodzynki, goździk i zagotuj. Gotowy mięsny wywar przecedź, połącz z wywarem z owoców i przestudź. Dodaj sok wiśniowy.

4

Przestudzony wywar dodawaj stopniowo do krwi ciągle mieszając. Warzywa z rosołu pokrój w cienkie paseczki, mięso i podroby w kostkę. Wraz z owocami dodaj do zupy. Zagotuj mieszając co chwila, uważając aby zupa nie zwarzyła się.

  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA DROBIOWA

    Bulionetka Domowa Drobiowa
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka warzywna z tuńczykiem, Zupa cebulowa, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Przekąska z sera halloumi i chorizo , Przystawki, Placki, Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym, Przepis z sałatka Z PAPRYKĄ I KURCZAKIEM, Kurczak, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, ryz z piersią z kurczaka, Zupa pomidorowa, Herbaciany piernik, Kanapki z pastą z pieczonego łososia z marynowanymi warzywami, Naleśniki, Przepis z Porcja wieprzowa, Ciasto na pizze, sałatka tortellini, ry ba i ciasto francuskie, Przepis z sałatka z wedzonym kurczakiem, Sos Huzarski, Pieczona karkówka z chrupiącą skórką, Sos „Agata”, Duszone warzywa, Przepis z przepisy wloskie, Sałatka z szynką i bobem, ryba smażona w cieście, desery z cz, potrawy z woka, Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą, Cebulowa z serową grzanką, sos do marchewki z groszkiem, Mięso chili po hiszpańsku, Przepis z kotlet mielony z, Salsa, Przepis z przepis na pite do kebaba, ugotowani - desery - -, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Gorące rynki ., łosoś smażony z przyprawami, Kasza, Kurczak w sosie z owocami, Zupa gulaszowa, Zupa pomidorowa, Sałatki, Słodkie żeberka , tarta ze, Potrawy wigilijne, Krupnik, Salsa verde, Zapiekanka po rzymsku, Dynia, zapiekanka z brokułami i makaronem, Zupa grochowa, Przepis z bulka tarta, Nadziewane kieszonki z ciasta francuskiego, Gulasz po polsku - VIDEO, Zielone kulki, Krupnik, ubite jajko, Aromatyczny przysmak z Kalkuty, Przepis z poledwiczki wieprzowe ze szpinakiem, Bigos - VIDEO, Bigos domowy