Dodaj do ksiązki kucharskiej Czernina

Czernina

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób trudne Autor: garlic

Czernina - składniki:

  • podroby i krew kaczki - 1 sztuka
  • wołowina - 250 gramów
  • Bulionetka Domowa Drobiowa
  • marchew - 1 sztuka
  • pietruszka korzeń - 1 sztuka
  • seler - 30 gramów
  • cebula - 0.5 sztuki
  • por - 30 gramów
  • suszone gruszki - 50 gramów
  • suszone jabłka - 50 gramów
  • suszone śliwki - 50 gramów
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • ziele angielskie - 2 ziarna
  • pieprz - 10 ziaren
  • goździki - 2 ziarna
  • rodzynki - 2 łyżeczki
  • ocet winny - 1 łyżka
  • zmielony miodownik - 1 łyżka
  • miód - 2 łyżki
  • sok wiśniowy - 4 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • majeranek - 1 szczypta

Czernina - Sposób przygotowania:

  1. Do krwi dodaj szczyptę soli oraz ocet, dolej miód. Tak przygotowaną krew ubij trzepaczką. Musi pozostać płynna. Do krwi wsyp miodownik i poczekaj, aż rozmięknie.
  2. Mięso i podroby opłucz i zalej 1,5 l wody. Cebulę opal nad ogniem, włoszczyznę obierz, umyj i dołóż do mięsa. Dodaj Bulionetkę Knorr oraz ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i pieprz. Gotuj do miękkości.
  3. Umyte owoce zalej 1 szklanką wody, dodaj rodzynki, goździk i zagotuj. Gotowy mięsny wywar przecedź, połącz z wywarem z owoców i przestudź. Dodaj sok wiśniowy.
  4. Przestudzony wywar dodawaj stopniowo do krwi ciągle mieszając. Warzywa z rosołu pokrój w cienkie paseczki, mięso i podroby w kostkę. Wraz z owocami dodaj do zupy. Zagotuj mieszając co chwila, uważając aby zupa nie zwarzyła się.
Dodaj do książki kucharskiej

CZERNINA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Do krwi dodaj szczyptę soli oraz ocet, dolej miód. Tak przygotowaną krew ubij trzepaczką. Musi pozostać płynna. Do krwi wsyp miodownik i poczekaj, aż rozmięknie.

2

Mięso i podroby opłucz i zalej 1,5 l wody. Cebulę opal nad ogniem, włoszczyznę obierz, umyj i dołóż do mięsa. Dodaj Bulionetkę Knorr oraz ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i pieprz. Gotuj do miękkości.

3

Umyte owoce zalej 1 szklanką wody, dodaj rodzynki, goździk i zagotuj. Gotowy mięsny wywar przecedź, połącz z wywarem z owoców i przestudź. Dodaj sok wiśniowy.

4

Przestudzony wywar dodawaj stopniowo do krwi ciągle mieszając. Warzywa z rosołu pokrój w cienkie paseczki, mięso i podroby w kostkę. Wraz z owocami dodaj do zupy. Zagotuj mieszając co chwila, uważając aby zupa nie zwarzyła się.

  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA DROBIOWA

    Bulionetka Domowa Drobiowa
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zupa z soczewicy, Naleśniki z kurczakiem zapiekane w piecu, Roladki z grillowanego bakłażana z jajkiem, koprem i nutą czosnku, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Gulasz, fasola w sosie, Pierś z kurczaka, Przepis z mielony z cebula, Kieszonki z kurczaka z pomidorami i mozarellą, Ryż smażony z warzywami, Sałatka paprykowa z soczystym kurczakiem i szynką , Zupa brokułowa, Spaghetti z tuńczykiem, Przepis z sum smazony, Indyk, Zupa krem, Przepis z łosoś w śmietanie z koperkiem, krewetki na ciepło, Apetyczne empanady z kurczakiem, Tradycyjne risotto po mediolańsku, Quesadillas - VIDEO, Schab w marynacie jogurtowej (kuchnia fusion), pieczarek, Zupa cebulowa, SŁODKA BOMBKA :), Przepis z ser żółty faszerowany pieczarkami, Kanapki z grillowanym kurczakiem i awokado, Zupka Edamska, zapiekanka z miesem, Chłodnik z zaścianka, Pierogi z kapustą i grzybami, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Kanapki z rostbefem, konfiturą z czerwonej cebuli i serem pleśniowym , zapiekanka ziemniak, Wigilijna czarna kapusta ., Przepis z Polska zupa pomidorowa, Obiad, zapiekanka z mięsem mielonym i szpinakiem, naleśniki z mięsem i sosem czosnkowym, Ciasto na pierogi, Spaghetti, Polędwica wołowa z chrupiącymi ziemniakami, Sos włoski do spaghetti, Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, Przepis z sałatka z zielonego ogórka, Przepis z mielone z papryk, chleb razowy, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Barszcz, Potrawy wigilijne, Przepis z jajka bez jajek, Ryba, Kasza, Przepis z gulasz do kopytek, Przepis z wołowina po chińsku z warzywami -, Przepis z makaron tagliatelle z kurczakiem, SCHABOWY Z WARZYWAMI I KUS KUSEM :), Papryka, Kurczakowy ślimak, zapiekanka z miesem mielonym i ziemniakami, Kanapki z wędzonym kurczakiem, oscypkiem i żurawiną, Szpinak z porami z sosem serowym, Wakacyjna kanapka z kurczakiem, kuchnia polska placki