Dodaj do ksiązki kucharskiej Czernina

Czernina

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób trudne Autor: garlic

Czernina - składniki:

  • podroby i krew kaczki - 1 sztuka
  • wołowina - 250 gramów
  • Bulionetka Domowa Drobiowa
  • marchew - 1 sztuka
  • pietruszka korzeń - 1 sztuka
  • seler - 30 gramów
  • cebula - 0.5 sztuki
  • por - 30 gramów
  • suszone gruszki - 50 gramów
  • suszone jabłka - 50 gramów
  • suszone śliwki - 50 gramów
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • ziele angielskie - 2 ziarna
  • pieprz - 10 ziaren
  • goździki - 2 ziarna
  • rodzynki - 2 łyżeczki
  • ocet winny - 1 łyżka
  • zmielony miodownik - 1 łyżka
  • miód - 2 łyżki
  • sok wiśniowy - 4 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • majeranek - 1 szczypta

Czernina - Sposób przygotowania:

  1. Do krwi dodaj szczyptę soli oraz ocet, dolej miód. Tak przygotowaną krew ubij trzepaczką. Musi pozostać płynna. Do krwi wsyp miodownik i poczekaj, aż rozmięknie.
  2. Mięso i podroby opłucz i zalej 1,5 l wody. Cebulę opal nad ogniem, włoszczyznę obierz, umyj i dołóż do mięsa. Dodaj Bulionetkę Knorr oraz ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i pieprz. Gotuj do miękkości.
  3. Umyte owoce zalej 1 szklanką wody, dodaj rodzynki, goździk i zagotuj. Gotowy mięsny wywar przecedź, połącz z wywarem z owoców i przestudź. Dodaj sok wiśniowy.
  4. Przestudzony wywar dodawaj stopniowo do krwi ciągle mieszając. Warzywa z rosołu pokrój w cienkie paseczki, mięso i podroby w kostkę. Wraz z owocami dodaj do zupy. Zagotuj mieszając co chwila, uważając aby zupa nie zwarzyła się.
Dodaj do książki kucharskiej

CZERNINA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Do krwi dodaj szczyptę soli oraz ocet, dolej miód. Tak przygotowaną krew ubij trzepaczką. Musi pozostać płynna. Do krwi wsyp miodownik i poczekaj, aż rozmięknie.

2

Mięso i podroby opłucz i zalej 1,5 l wody. Cebulę opal nad ogniem, włoszczyznę obierz, umyj i dołóż do mięsa. Dodaj Bulionetkę Knorr oraz ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i pieprz. Gotuj do miękkości.

3

Umyte owoce zalej 1 szklanką wody, dodaj rodzynki, goździk i zagotuj. Gotowy mięsny wywar przecedź, połącz z wywarem z owoców i przestudź. Dodaj sok wiśniowy.

4

Przestudzony wywar dodawaj stopniowo do krwi ciągle mieszając. Warzywa z rosołu pokrój w cienkie paseczki, mięso i podroby w kostkę. Wraz z owocami dodaj do zupy. Zagotuj mieszając co chwila, uważając aby zupa nie zwarzyła się.

  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA DROBIOWA

    Bulionetka Domowa Drobiowa
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    CODZIENNIE INNE DANIE OBIADOWE? JAK NAJBARDZIEJ. PROSTE PRZEPISY NA ULUBIONE DANIA.

    Szybkie dania można przygotować także na bazie mięsa mielonego. Począwszy od znanych nam dos...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z sałatka z gotowanych warzyw, Ratatui a’la Gousto, Śledzie, Włoski sos serowy, Drobiowe zawijasy, łatwa sałatka, Zupa pieczarkowa, zupa wolowa, Krokieciki mięsne z pieczarkowym aromatem, Pomidorowy sos do pizzy, Przepis z mięso w boczku, Przepis z ciasta na proszku do pieczenia, Kosmiczne ślimaki, Przepisy świąteczne, Sałatki z kurczakiem, Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem, Filety z karmazyna na pikantnie, Przepis z mięso mielone z indyka z ryzem, Przepis z mięso wieprzowe, Sałatka z serem feta, Ciasteczka marcepanowe dinozaury, pieczenie mies, Przepis z roladki ze schabu, Pierożek pizza, Kotlet de volaille - VIDEO, salatki do kurczaka, Potrawy wigilijne, Leczo z cukinii, Przepis z zapiekanka z kurczakiem makaronem pomidorem, Leczo - VIDEO , Hiszpańskie śniadanie, Kosmiczne ślimaki, Lody czekoladowe "Żółw" , Barszcz ukraiński - VIDEO, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Sok z cytryn, Tłusty czwartek, Przepis z łagodny sos, Tradycyjne lody truskawkowe z musli, Przepis z makarony ze śmietaną, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Karp, Placki po węgiersku, Sos beszamelowy po hiszpańsku, Dania z ryżem, Koktajl lodowy z miętą i truskawkami , Klasyczne spaghetti bolognese z pomidorami, Spaghetti , Makaron, bakłażany faszerowane, Przepis z szparagi z boczkiem, Sos Marta I, Mielone, Karp w galarecie, Sałatka z makaronu penne z sosem tuńczykowym, Hiszpański tapas: Krokiety z szynki, Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą, Kluski z mąki gryczanej, zupy z piersi kurczaka, Kapusta z grzybami , sałatka z wędzonym kurczakiem z selerem naciowym, marynata do dzika, Brownie, Przepis z smaczne zapiekanki