Dodaj do ksiązki kucharskiej Czeskie knedle

Czeskie knedle

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób średnie Autor: tommy

Czeskie knedle - składniki:

  • jajka - 6 sztuk
  • mleko - 500 mililitrów
  • masło - 8 dekagramów

Czeskie knedle - Sposób przygotowania:

  1. Bułki pokrój w kostkę, wrzuć do miski i zalej mlekiem.
  2. W czasie, gdy bułki będą nasiąkać mlekiem, utrzyj 6 żółtek z masłem oraz 2 łyżeczkami Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr.
  3. Wyciśnij z bułek mleko, tak, żeby były jedynie rozmoczone, dorzuć 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i zmiksuj z wcześniej przygotowanymi żółtkami.
  4. Ubij białka na pianę. Dodaj do bułek i delikatnie wymieszaj.
  5. W wysokim garnku zagotuj wodę i lekko ją posól. Z ciasta uformuj wałek. Kuchenną serwetę sparz wrzątkiem i odciśnij z niej wodę. Posmaruj ją masłem lub margaryną i ułóż w posmarowanym miejscu ciasto.
  6. Zawiń knedla w serwetę, a jej końce przywiąż do drewnianego patyka (może być drewniana łyżka). Ułóż łyżkę w poprzek garnka tak, aby knedel zanurzył się w wodzie. Gotujemy około 40-50 minut na małym ogniu. Po wyciągnięciu z wody knedel powinien przez kilka minut stygnąc, potem pokrój go na plastry.
  7. Sos borowikowy Knorr wymieszaj z 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Podawaj z pokrojonymi w plastry knedlami.
Dodaj do książki kucharskiej

CZESKIE KNEDLE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Bułki pokrój w kostkę, wrzuć do miski i zalej mlekiem.

2

W czasie, gdy bułki będą nasiąkać mlekiem, utrzyj 6 żółtek z masłem oraz 2 łyżeczkami Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr.

3

Wyciśnij z bułek mleko, tak, żeby były jedynie rozmoczone, dorzuć 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i zmiksuj z wcześniej przygotowanymi żółtkami.

4

Ubij białka na pianę. Dodaj do bułek i delikatnie wymieszaj.

5

W wysokim garnku zagotuj wodę i lekko ją posól. Z ciasta uformuj wałek. Kuchenną serwetę sparz wrzątkiem i odciśnij z niej wodę. Posmaruj ją masłem lub margaryną i ułóż w posmarowanym miejscu ciasto.

6

Zawiń knedla w serwetę, a jej końce przywiąż do drewnianego patyka (może być drewniana łyżka). Ułóż łyżkę w poprzek garnka tak, aby knedel zanurzył się w wodzie. Gotujemy około 40-50 minut na małym ogniu. Po wyciągnięciu z wody knedel powinien przez kilka minut stygnąc, potem pokrój go na plastry.

7

Sos borowikowy Knorr wymieszaj z 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Podawaj z pokrojonymi w plastry knedlami.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA UNIWERSALNA DELIKAT KNORR

    Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JESIENNE GOTOWANIE CZYLI DUSZONE MIĘSA. DZIŚ NA OBIAD BITKI WOŁOWE.

    Jesienią spędzamy więcej czasu w domu, a pogoda za oknem sprzyja gotowaniu. Wraz ze spadkiem...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Ciasto na pizze, Sałatki z makaronem, Wiosenny chłodnik, rączka gotuje, pierś z kurczaka przepisy na obiad, Bolońska łódź podwodna, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Schab, Przepis z risotto z kurczakiem i warzywami, Musaka, Bitki wieprzowe , Przepis z zupy na rosole, KAPUSTA BIAŁA NA GĘSTO, Gołąbki dla jarosza, sałatka z cukinia -, Sos twarogowy chudy, Purée ziemniaczane z parmezanem i boczkiem, Chłopskie śniadanie po Śląsku, Dip z rodzynkami, Chinese please :)))) - czyli kurczak, ryż i warzywka, Zupa grzybowa, Bolońska karkówka, Przepis z przepis na rybę do obiadu, Zapiekanka rodzinna, Kremowa zupa pomidorowa z naleśnikowym makaronem, Sos mięsny i kulki ziemniaczane, Zapiekanka z kabaczka, sałatki z ryżem, Dynia, Sałatka z brokułami i jajkiem, Przepis z zapiekanka z mięsem mielonym -, Gołąbki bez zawijania z ziołami, Kutia, Ryż, makaron z tuńczykiem i czosnkiem, Przepis z pierogi z mięsem farsz, Przepis z przepis na zapiekanke z piekarnika, Przepis z ryż z warzywami na patelnie, Sałatka do obiadu, Carbonara, obiad wegetariański, Przepis z zupa kapuśniak z kiszonej kapusty, Gulasz, Zupa jarzynowa, Pierś z kurczaka pieczona, Zapiekanka z ziemniakow, poledwiczki wieprzowe, poledwiczki wieprzowe, Lagos me karidia – królik z orzechami, Polędwiczki wieprzowe z papryką i cytryną, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, PIZZERINKI, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Przepis z obiad z piersi kurczaka, Przepis z przystawki z ciasta francuskiego, Sałatka z wędzonym pstrągiem, zupa brokułowa -, Philly Cheese - kanapka filadelfijska, Surówka z kapusty pekińskiej, Przepis z dania główne ze schabu, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Przekąski, Pasztet, Ratatui a’la Gousto