Dodaj do ksiązki kucharskiej Czeskie knedle

Czeskie knedle

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób średnie Autor: tommy

Czeskie knedle - składniki:

  • jajka - 6 sztuk
  • mleko - 500 mililitrów
  • masło - 8 dekagramów

Czeskie knedle - Sposób przygotowania:

  1. Bułki pokrój w kostkę, wrzuć do miski i zalej mlekiem.
  2. W czasie, gdy bułki będą nasiąkać mlekiem, utrzyj 6 żółtek z masłem oraz 2 łyżeczkami Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr.
  3. Wyciśnij z bułek mleko, tak, żeby były jedynie rozmoczone, dorzuć 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i zmiksuj z wcześniej przygotowanymi żółtkami.
  4. Ubij białka na pianę. Dodaj do bułek i delikatnie wymieszaj.
  5. W wysokim garnku zagotuj wodę i lekko ją posól. Z ciasta uformuj wałek. Kuchenną serwetę sparz wrzątkiem i odciśnij z niej wodę. Posmaruj ją masłem lub margaryną i ułóż w posmarowanym miejscu ciasto.
  6. Zawiń knedla w serwetę, a jej końce przywiąż do drewnianego patyka (może być drewniana łyżka). Ułóż łyżkę w poprzek garnka tak, aby knedel zanurzył się w wodzie. Gotujemy około 40-50 minut na małym ogniu. Po wyciągnięciu z wody knedel powinien przez kilka minut stygnąc, potem pokrój go na plastry.
  7. Sos borowikowy Knorr wymieszaj z 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Podawaj z pokrojonymi w plastry knedlami.
Dodaj do książki kucharskiej

CZESKIE KNEDLE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Bułki pokrój w kostkę, wrzuć do miski i zalej mlekiem.

2

W czasie, gdy bułki będą nasiąkać mlekiem, utrzyj 6 żółtek z masłem oraz 2 łyżeczkami Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr.

3

Wyciśnij z bułek mleko, tak, żeby były jedynie rozmoczone, dorzuć 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i zmiksuj z wcześniej przygotowanymi żółtkami.

4

Ubij białka na pianę. Dodaj do bułek i delikatnie wymieszaj.

5

W wysokim garnku zagotuj wodę i lekko ją posól. Z ciasta uformuj wałek. Kuchenną serwetę sparz wrzątkiem i odciśnij z niej wodę. Posmaruj ją masłem lub margaryną i ułóż w posmarowanym miejscu ciasto.

6

Zawiń knedla w serwetę, a jej końce przywiąż do drewnianego patyka (może być drewniana łyżka). Ułóż łyżkę w poprzek garnka tak, aby knedel zanurzył się w wodzie. Gotujemy około 40-50 minut na małym ogniu. Po wyciągnięciu z wody knedel powinien przez kilka minut stygnąc, potem pokrój go na plastry.

7

Sos borowikowy Knorr wymieszaj z 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Podawaj z pokrojonymi w plastry knedlami.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA UNIWERSALNA DELIKAT KNORR

    Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    POMIDOROWY ZAWRÓT GŁOWY

    Koniec lata i wczesna jesień to najlepszy czas dla pomidorów. Jestem od nich chyba nie mniej...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Faszerowane polędwiczki wieprzowe, Spaghetti Bolognese, Kruszon śliwkowy, przyprawy do cielęciny, Pomidorowa zupa z dipem serowym i warzywami, Ciasto na pizze, Tortilla - VIDEO, Kasza, Pieczony kurczak pachnący imbirem i trawą cytrynową, Sałatki z rucolą i orzechami, schab środkowy pieczony, schab z papryka, Zupa krem z dyni - VIDEO, Kurczak w serowym sosie z nutą wędzonki, filet z warzywami, Udka, dla diecie, Ratatuj a la moussaka , galaretka mleko, Przepis z wołowina duszona, Przepis z roszponka salata, włoska, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Przepis z mini szaszłyki, Sałatka z porów, Frytki chińskie, Aloo kofta , Przepis z gulasz z łopatki wieprzowej z cebulą, Kremowa zupa z dyni, Ryba po grecku, Puree ziemniaczane z marchewką , Przepis z Nudle knorr, Konfitura z dzikiej róży, kuchnia niemiecka, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Ziemniaki, Pieczony czosnek a’la Da Vinci, Pstrąg, Przepis z sałatka z mozzarella, Pomidorowa tofucznica z pieczarkami, Musztarodwe filety pod serem, Gulasz, bomba malinowa, Salsa, Zupa kalafiorowa, Zupa brokułowa, Królewski tort, Babka majonezowa, Sałatka wędzony kurczak z mandarynkami, Królewski tort, Przepis z salatka y brokula, Tortilla, Zapiekanki, pieczone skrzydełka w miodzie -, pulpety z mięsa wieprzowego, Polędwica wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej (francuskiej) , Przepis z piersi z, sosy do ziemniakow z warzywami, Lasagne, Placek po zbójnicku wersja 1, Przepis z papryki czerwone, Pomidorowa tofucznica z pieczarkami, Kaczka, Kanapki z mozzarellą