Dodaj do ksiązki kucharskiej Czeskie knedle

Czeskie knedle

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób średnie Autor: tommy

Czeskie knedle - składniki:

  • jajka - 6 sztuk
  • mleko - 500 mililitrów
  • masło - 8 dekagramów

Czeskie knedle - Sposób przygotowania:

  1. Bułki pokrój w kostkę, wrzuć do miski i zalej mlekiem.
  2. W czasie, gdy bułki będą nasiąkać mlekiem, utrzyj 6 żółtek z masłem oraz 2 łyżeczkami Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr.
  3. Wyciśnij z bułek mleko, tak, żeby były jedynie rozmoczone, dorzuć 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i zmiksuj z wcześniej przygotowanymi żółtkami.
  4. Ubij białka na pianę. Dodaj do bułek i delikatnie wymieszaj.
  5. W wysokim garnku zagotuj wodę i lekko ją posól. Z ciasta uformuj wałek. Kuchenną serwetę sparz wrzątkiem i odciśnij z niej wodę. Posmaruj ją masłem lub margaryną i ułóż w posmarowanym miejscu ciasto.
  6. Zawiń knedla w serwetę, a jej końce przywiąż do drewnianego patyka (może być drewniana łyżka). Ułóż łyżkę w poprzek garnka tak, aby knedel zanurzył się w wodzie. Gotujemy około 40-50 minut na małym ogniu. Po wyciągnięciu z wody knedel powinien przez kilka minut stygnąc, potem pokrój go na plastry.
  7. Sos borowikowy Knorr wymieszaj z 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Podawaj z pokrojonymi w plastry knedlami.
Dodaj do książki kucharskiej

CZESKIE KNEDLE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Bułki pokrój w kostkę, wrzuć do miski i zalej mlekiem.

2

W czasie, gdy bułki będą nasiąkać mlekiem, utrzyj 6 żółtek z masłem oraz 2 łyżeczkami Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr.

3

Wyciśnij z bułek mleko, tak, żeby były jedynie rozmoczone, dorzuć 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i zmiksuj z wcześniej przygotowanymi żółtkami.

4

Ubij białka na pianę. Dodaj do bułek i delikatnie wymieszaj.

5

W wysokim garnku zagotuj wodę i lekko ją posól. Z ciasta uformuj wałek. Kuchenną serwetę sparz wrzątkiem i odciśnij z niej wodę. Posmaruj ją masłem lub margaryną i ułóż w posmarowanym miejscu ciasto.

6

Zawiń knedla w serwetę, a jej końce przywiąż do drewnianego patyka (może być drewniana łyżka). Ułóż łyżkę w poprzek garnka tak, aby knedel zanurzył się w wodzie. Gotujemy około 40-50 minut na małym ogniu. Po wyciągnięciu z wody knedel powinien przez kilka minut stygnąc, potem pokrój go na plastry.

7

Sos borowikowy Knorr wymieszaj z 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Podawaj z pokrojonymi w plastry knedlami.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA UNIWERSALNA DELIKAT KNORR

    Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Cukinie z serem mozzarella, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Przepis z sos do zapiekanego makaronu, Kebab, Bigos - VIDEO, Kanapka z pastą z tuńczyka i ogórkiem , Ryż smażony z warzywami, Polędwiczka z grzybami, Francuskie rogaliki z szynką i serem , makarony kurczakiem, Żeberka, Przepis z OSCYPEK, pieczony kurczak w warzywach, Sałatka z pieczonych buraczków z serkiem - VIDEO, Przepis z łosoś knorr, zapiekanki z ziemniaków, Steki rybne po tajsku, Wigilijna czarna kapusta ., Smaczna fasola z mięsem, Krem brokułowy, filet łososia, Przepis z schab gotowany w sosie, obiad z ryzem i warzywami, Przepis z ryba panga, Francuskie rogaliki z szynką i serem , ryba w śmietanie, Ryż smażony z warzywami, Łosoś, polędwiczki wieprzowe smazone, Udka, rolada bo, Kociołek z ogniska, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Włoska kanapka pomidorowa , Jajka, Schab, Przepis z przyprawa do grzanek, puree z brokułów, szklanka ryżu, Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną, Elegancki sos z sera pleśniowego, Popovers, Gulasz, Kutia, Łososiowe roladki , Zupa z soczewicy, Karkówka w panierce z nuggetsów, Kalafior, Barszcz, Polędwiczki wieprzowe, Zupa z Pawii - zuppa pavese, Przepis z zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem, Roszponka z rzodkiewką, Przepis z tuńczyk w puszce, Polędwiczki a la gyros, Dania z ryżem, Kurczak z porem i pieczarkami, Gdański gulasz cielęcy , Przepis z Mięso schab w warzywach, Angielska zapiekanka mięsna , Masło chrzanowe, Zupa pomidorowa, Sos beszamelowy , Przepis z pieczone ziemniaki z boczkiem cebulką