Dodaj do ksiązki kucharskiej Czeskie knedle

Czeskie knedle

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób średnie Autor: tommy

Czeskie knedle - składniki:

  • jajka - 6 sztuk
  • mleko - 500 mililitrów
  • masło - 8 dekagramów

Czeskie knedle - Sposób przygotowania:

  1. Bułki pokrój w kostkę, wrzuć do miski i zalej mlekiem.
  2. W czasie, gdy bułki będą nasiąkać mlekiem, utrzyj 6 żółtek z masłem oraz 2 łyżeczkami Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr.
  3. Wyciśnij z bułek mleko, tak, żeby były jedynie rozmoczone, dorzuć 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i zmiksuj z wcześniej przygotowanymi żółtkami.
  4. Ubij białka na pianę. Dodaj do bułek i delikatnie wymieszaj.
  5. W wysokim garnku zagotuj wodę i lekko ją posól. Z ciasta uformuj wałek. Kuchenną serwetę sparz wrzątkiem i odciśnij z niej wodę. Posmaruj ją masłem lub margaryną i ułóż w posmarowanym miejscu ciasto.
  6. Zawiń knedla w serwetę, a jej końce przywiąż do drewnianego patyka (może być drewniana łyżka). Ułóż łyżkę w poprzek garnka tak, aby knedel zanurzył się w wodzie. Gotujemy około 40-50 minut na małym ogniu. Po wyciągnięciu z wody knedel powinien przez kilka minut stygnąc, potem pokrój go na plastry.
  7. Sos borowikowy Knorr wymieszaj z 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Podawaj z pokrojonymi w plastry knedlami.
Dodaj do książki kucharskiej

CZESKIE KNEDLE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Bułki pokrój w kostkę, wrzuć do miski i zalej mlekiem.

2

W czasie, gdy bułki będą nasiąkać mlekiem, utrzyj 6 żółtek z masłem oraz 2 łyżeczkami Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr.

3

Wyciśnij z bułek mleko, tak, żeby były jedynie rozmoczone, dorzuć 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i zmiksuj z wcześniej przygotowanymi żółtkami.

4

Ubij białka na pianę. Dodaj do bułek i delikatnie wymieszaj.

5

W wysokim garnku zagotuj wodę i lekko ją posól. Z ciasta uformuj wałek. Kuchenną serwetę sparz wrzątkiem i odciśnij z niej wodę. Posmaruj ją masłem lub margaryną i ułóż w posmarowanym miejscu ciasto.

6

Zawiń knedla w serwetę, a jej końce przywiąż do drewnianego patyka (może być drewniana łyżka). Ułóż łyżkę w poprzek garnka tak, aby knedel zanurzył się w wodzie. Gotujemy około 40-50 minut na małym ogniu. Po wyciągnięciu z wody knedel powinien przez kilka minut stygnąc, potem pokrój go na plastry.

7

Sos borowikowy Knorr wymieszaj z 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Podawaj z pokrojonymi w plastry knedlami.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA UNIWERSALNA DELIKAT KNORR

    Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    MAKARON I POMIDORY – MAŁŻEŃSTWO IDEALNE

    Zastanawiacie się pewnie jak to z tymi pomidorami jest, że jedne smakują tak, że nie można s...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kotlety, Przepis z sałatka z brokułami i sosem czosnkowym - -, Wiosenna przekąska, Karp w galarecie, roladki ze schabu, Przepis z sałatka z gotowanych warzyw, Potrawy wielkanocne, Młoda kapusta duszone , Lody ananasowe z wafelkami "Lodowy wiatrak", Przepis z sałatka z tuńczykiem i ryżem, sałatka z mix sałat, sosy gotowanego kurczaka, Przepis z pstrag w piekarniku, Makaron z pieczoną kaczką, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Makaron z kurczakiem i sosem ostrygowym, knorr t, Nadziewane, pomidorowe cannelloni, Skrzydełka pięciu smaków, leczo z mięsem mielonym, Naleśniki, Zupa pomidorowa, Pieczeń, Sos „Pollocka”, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Gofry po włosku , Omlet ze szparagami i szynką, Szybki obiad, Ziemniaki zapiekane w ziołach, sos do kebaba przepis, marynata do kaczki -, Przepis z marynata do dzika, Ziemniaki, Przepis z zupa wolowa, Roladki schabowe z ananasem i selerem, salatki do kurczaka, Sos pieczarkowy z kurkami, Bigos - VIDEO, Jajka, Zupa pieczarkowa, Przepis z obiad rosol, Ciasto drożdżowe, Hummus, Potrawka z kurczaka, Papryka, Przepis z makaron czosnek, Zapiekanka rodzinna, Polędwiczki, Przepis z Sok z cytryn, Udka, Knedle wrocławskie, Kotlet mielony a'la kanapka z puree ziemniaczanym , Ciasteczka z żurawiną i czekoladą, Przepis z naleśniki z farszem -, Jaja w sosie tatarskim z sałatą rzymską, Jaja w sosie tatarskim z sałatą rzymską, Sosy, ciasta na proszku do pieczenia, Sałatka rozmaitości, Tortilla - VIDEO, Sałatka z tuńczykiem, Przepis z bakłażany faszerowane, Naleśniki faszerowane, Zupa cebulowa