Dodaj do ksiązki kucharskiej Czeskie knedle

Czeskie knedle

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób średnie Autor: tommy

Czeskie knedle - składniki:

  • jajka - 6 sztuk
  • mleko - 500 mililitrów
  • masło - 8 dekagramów

Czeskie knedle - Sposób przygotowania:

  1. Bułki pokrój w kostkę, wrzuć do miski i zalej mlekiem.
  2. W czasie, gdy bułki będą nasiąkać mlekiem, utrzyj 6 żółtek z masłem oraz 2 łyżeczkami Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr.
  3. Wyciśnij z bułek mleko, tak, żeby były jedynie rozmoczone, dorzuć 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i zmiksuj z wcześniej przygotowanymi żółtkami.
  4. Ubij białka na pianę. Dodaj do bułek i delikatnie wymieszaj.
  5. W wysokim garnku zagotuj wodę i lekko ją posól. Z ciasta uformuj wałek. Kuchenną serwetę sparz wrzątkiem i odciśnij z niej wodę. Posmaruj ją masłem lub margaryną i ułóż w posmarowanym miejscu ciasto.
  6. Zawiń knedla w serwetę, a jej końce przywiąż do drewnianego patyka (może być drewniana łyżka). Ułóż łyżkę w poprzek garnka tak, aby knedel zanurzył się w wodzie. Gotujemy około 40-50 minut na małym ogniu. Po wyciągnięciu z wody knedel powinien przez kilka minut stygnąc, potem pokrój go na plastry.
  7. Sos borowikowy Knorr wymieszaj z 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Podawaj z pokrojonymi w plastry knedlami.
Dodaj do książki kucharskiej

CZESKIE KNEDLE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Bułki pokrój w kostkę, wrzuć do miski i zalej mlekiem.

2

W czasie, gdy bułki będą nasiąkać mlekiem, utrzyj 6 żółtek z masłem oraz 2 łyżeczkami Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr.

3

Wyciśnij z bułek mleko, tak, żeby były jedynie rozmoczone, dorzuć 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i zmiksuj z wcześniej przygotowanymi żółtkami.

4

Ubij białka na pianę. Dodaj do bułek i delikatnie wymieszaj.

5

W wysokim garnku zagotuj wodę i lekko ją posól. Z ciasta uformuj wałek. Kuchenną serwetę sparz wrzątkiem i odciśnij z niej wodę. Posmaruj ją masłem lub margaryną i ułóż w posmarowanym miejscu ciasto.

6

Zawiń knedla w serwetę, a jej końce przywiąż do drewnianego patyka (może być drewniana łyżka). Ułóż łyżkę w poprzek garnka tak, aby knedel zanurzył się w wodzie. Gotujemy około 40-50 minut na małym ogniu. Po wyciągnięciu z wody knedel powinien przez kilka minut stygnąc, potem pokrój go na plastry.

7

Sos borowikowy Knorr wymieszaj z 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Podawaj z pokrojonymi w plastry knedlami.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA UNIWERSALNA DELIKAT KNORR

    Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Krupnik po Gdańsku, puszyste na, mięso mielone z jajkiem, Przepis z ryz przepisy, Sałatka z dyni ze świeżą kolendrą, Przepis z chleb pi, Carbonara, Pomidorowy sos do pizzy, Zupa grochowa, Quesadillas - VIDEO, Szaszłyki z indyka i truskawek, Przepis z szpinak tradycyjny, Rolada ziemniaczana, Klasyczna zupa meksykańska z mięsem , Ziemniaki, Potrawy wigilijne, Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, Dania z ryżem, Sałatka selerowa z jajkami, Zupy, Przepis z zupa shreka, Sałatka warzywna z tuńczykiem, zapiekanki z pieczarkami i serem, kotleciki z jajek i ryżu, Jagnięce szaszłyki, Quesadillas - VIDEO, Sałatka z ryżem prościutka, Kaczka pieczona po królewsku, Kanapki z szynką schwarzwaldzką i smażonym serem pleśniowym, Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, Sos beszamelowy , Kanapki z rostbefem, konfiturą z czerwonej cebuli i serem pleśniowym , Przepis z sałatka z kraba, Ośmiornica duszona w winie, Przepis z sos brokulowy, Pstrąg, Przepis z z masą, Wieprzowina po chińsku z warzywami, Przepis z zupa bulgarska, Zupa ogórkowa z grzankami, Zupa cebulowa, Mielone, Przepis z jak gotowa ry, Łosoś, przepisy na rybę, sałatka z brokułami i tuńczykiem, Kebab w kajzerce, Chaczapuri - zapiekanka gruzińska, Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą, Risotto, Przepis z przepis na kluski ś, Kotlet de volaille - VIDEO, Zapiekanki, Kwaśnica na wędzonce , Sos czosnkowy na wódce, Kotleciki z chleba, Kotlety z pomidorów, Przepis z obiad z krewetek, Szlachetny żurek z grzybami , Przepis z salatka wegetarianska, Pierogi z jagodami, puszki czerwonej fasoli, Sałatka z dyni z serem feta i pomidorkami cherry, Przepis z wykwintne zupy