Dodaj do ksiązki kucharskiej Czeskie knedle

Czeskie knedle

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób średnie Autor: tommy

Czeskie knedle - składniki:

  • jajka - 6 sztuk
  • mleko - 500 mililitrów
  • masło - 8 dekagramów

Czeskie knedle - Sposób przygotowania:

  1. Bułki pokrój w kostkę, wrzuć do miski i zalej mlekiem.
  2. W czasie, gdy bułki będą nasiąkać mlekiem, utrzyj 6 żółtek z masłem oraz 2 łyżeczkami Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr.
  3. Wyciśnij z bułek mleko, tak, żeby były jedynie rozmoczone, dorzuć 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i zmiksuj z wcześniej przygotowanymi żółtkami.
  4. Ubij białka na pianę. Dodaj do bułek i delikatnie wymieszaj.
  5. W wysokim garnku zagotuj wodę i lekko ją posól. Z ciasta uformuj wałek. Kuchenną serwetę sparz wrzątkiem i odciśnij z niej wodę. Posmaruj ją masłem lub margaryną i ułóż w posmarowanym miejscu ciasto.
  6. Zawiń knedla w serwetę, a jej końce przywiąż do drewnianego patyka (może być drewniana łyżka). Ułóż łyżkę w poprzek garnka tak, aby knedel zanurzył się w wodzie. Gotujemy około 40-50 minut na małym ogniu. Po wyciągnięciu z wody knedel powinien przez kilka minut stygnąc, potem pokrój go na plastry.
  7. Sos borowikowy Knorr wymieszaj z 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Podawaj z pokrojonymi w plastry knedlami.
Dodaj do książki kucharskiej

CZESKIE KNEDLE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Bułki pokrój w kostkę, wrzuć do miski i zalej mlekiem.

2

W czasie, gdy bułki będą nasiąkać mlekiem, utrzyj 6 żółtek z masłem oraz 2 łyżeczkami Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr.

3

Wyciśnij z bułek mleko, tak, żeby były jedynie rozmoczone, dorzuć 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i zmiksuj z wcześniej przygotowanymi żółtkami.

4

Ubij białka na pianę. Dodaj do bułek i delikatnie wymieszaj.

5

W wysokim garnku zagotuj wodę i lekko ją posól. Z ciasta uformuj wałek. Kuchenną serwetę sparz wrzątkiem i odciśnij z niej wodę. Posmaruj ją masłem lub margaryną i ułóż w posmarowanym miejscu ciasto.

6

Zawiń knedla w serwetę, a jej końce przywiąż do drewnianego patyka (może być drewniana łyżka). Ułóż łyżkę w poprzek garnka tak, aby knedel zanurzył się w wodzie. Gotujemy około 40-50 minut na małym ogniu. Po wyciągnięciu z wody knedel powinien przez kilka minut stygnąc, potem pokrój go na plastry.

7

Sos borowikowy Knorr wymieszaj z 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Podawaj z pokrojonymi w plastry knedlami.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA UNIWERSALNA DELIKAT KNORR

    Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pierogi, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Krupnik, Deser z lodami i pankami jojo "Bałwan do góry nogami", Golonka, Przepis z zapiekanka z pieczarkami i ziemniakami, co na obiad przepisy, Tłusty czwartek, Risotto, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Przepis z ryż z sosem curry, Placki ziemniaczane, obiad bezmiesne, Sałatka Gyros, Przepis z mięso i kasza gryczana, pierś z kurczaka w jajku i mące, ryż curry, obiad szynka wieprzowa, Włoskie spaghetti Bolognese pachnące ziołami , Ryba po grecku, Surówka warzywna z białym serem, Indyjski keks weselny, Przepis z piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami, Ziemniaki, Przepis z obiad z sznycla z indyka, Kanapka z kurczakiem, żółtym serem i pieczarkami, Pasztet z żurawiną i rozmarynem, Barszcz czerwony z grzybowym mieszkiem, Tortilla z kurczakiem z grilla, Przepis z zupa grecka, Przepis z marchew ugotowana, kotlety do hamburgerów przepis, Przekąski, Zupa ogórkowa - VIDEO, Jajecznica z szynka i cukinią, Amerykańskie żeberka BBQ, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Leczo - VIDEO , Tortilla - VIDEO, piers z kurczaka suszone pomidory, obiad pl, RAFAELLO, Grejpfruty z krabami, Lodowe muffinki z owocami, Quesadillas - VIDEO, Makaron, Przepis z makaron zapiekany z serem i jajkiem, Przepis z piersi z kurczaka z jo, Pikantna tarta, Wyśmienite tarteletki z serem i szynką, Risotto z kurczakiem i warzywami, Sos madera, Sałatka astrachańska , Kotlety mielone z pieczarkami i słonecznikiem, Placki po węgiersku, Zrazy zawijane z kaszą gryczaną i serem kozim, ziemniaki pieczone w piekarniku w folii aluminiowej, Przepis z rosoly, Zimna miseczka z truskawkami, Zapiekane papryki z kuskusem i fetą, Zupa jarzynowa, Szpinak, Grillowe party - VIDEO, Przepis z makarony z pomidorami