Dodaj do ksiązki kucharskiej Czeskie knedle

Czeskie knedle

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób średnie Autor: tommy

Czeskie knedle - składniki:

  • jajka - 6 sztuk
  • mleko - 500 mililitrów
  • masło - 8 dekagramów

Czeskie knedle - Sposób przygotowania:

  1. Bułki pokrój w kostkę, wrzuć do miski i zalej mlekiem.
  2. W czasie, gdy bułki będą nasiąkać mlekiem, utrzyj 6 żółtek z masłem oraz 2 łyżeczkami Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr.
  3. Wyciśnij z bułek mleko, tak, żeby były jedynie rozmoczone, dorzuć 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i zmiksuj z wcześniej przygotowanymi żółtkami.
  4. Ubij białka na pianę. Dodaj do bułek i delikatnie wymieszaj.
  5. W wysokim garnku zagotuj wodę i lekko ją posól. Z ciasta uformuj wałek. Kuchenną serwetę sparz wrzątkiem i odciśnij z niej wodę. Posmaruj ją masłem lub margaryną i ułóż w posmarowanym miejscu ciasto.
  6. Zawiń knedla w serwetę, a jej końce przywiąż do drewnianego patyka (może być drewniana łyżka). Ułóż łyżkę w poprzek garnka tak, aby knedel zanurzył się w wodzie. Gotujemy około 40-50 minut na małym ogniu. Po wyciągnięciu z wody knedel powinien przez kilka minut stygnąc, potem pokrój go na plastry.
  7. Sos borowikowy Knorr wymieszaj z 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Podawaj z pokrojonymi w plastry knedlami.
Dodaj do książki kucharskiej

CZESKIE KNEDLE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Bułki pokrój w kostkę, wrzuć do miski i zalej mlekiem.

2

W czasie, gdy bułki będą nasiąkać mlekiem, utrzyj 6 żółtek z masłem oraz 2 łyżeczkami Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr.

3

Wyciśnij z bułek mleko, tak, żeby były jedynie rozmoczone, dorzuć 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i zmiksuj z wcześniej przygotowanymi żółtkami.

4

Ubij białka na pianę. Dodaj do bułek i delikatnie wymieszaj.

5

W wysokim garnku zagotuj wodę i lekko ją posól. Z ciasta uformuj wałek. Kuchenną serwetę sparz wrzątkiem i odciśnij z niej wodę. Posmaruj ją masłem lub margaryną i ułóż w posmarowanym miejscu ciasto.

6

Zawiń knedla w serwetę, a jej końce przywiąż do drewnianego patyka (może być drewniana łyżka). Ułóż łyżkę w poprzek garnka tak, aby knedel zanurzył się w wodzie. Gotujemy około 40-50 minut na małym ogniu. Po wyciągnięciu z wody knedel powinien przez kilka minut stygnąc, potem pokrój go na plastry.

7

Sos borowikowy Knorr wymieszaj z 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Podawaj z pokrojonymi w plastry knedlami.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA UNIWERSALNA DELIKAT KNORR

    Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DLACZEGO MIĘSO POWINNO BYĆ SMAŻONE PRZED DUSZENIEM CZY PIECZENIEM?

    Udane danie to nie tylko składniki. O tym, jak smakować będzie potrawa decyduje także sposób...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Meksykański kebab, Przepis z mieso do ziemniakow, ogórków, Zapiekanka z ravioli i szpinakiem, przyprawa kurczaka gyros, obiad w pół godziny, Pierś z kurczaka w zupie cebulowej, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Pierś z kurczaka zapiekana z brokułem, Zupa z soczewicy, Sos beszamelowy , Fetucchini z bobem i rukolą, Medaliony z gorgonzolą i żurawiną , Eskalopki z kurczaka z kwaśną śmietaną , Łosoś, sałatki z gr, zapiekanka z ravioli, Przepis z kurczak w brytfannie, Kurczak, Grillowany łosoś z papryką, Sos do pieczonych ziemniaków, kurczak z oliwkami, Obiad, sos na frytki, Żeberka - VIDEO, Przepis z opakowania na obiad, Przepis z łyżka miodu, Kaczka, POLEDWICA Z SOSEM, Sałatka grecka z fetą, Zupa jarzynowa, Spaghetti , Koktajl lodowy z bananami, Ciasto na pizze, Przepis z pieczone pałki z kurczaka, zupa minestrone knorr, Risotto z pomidorami , Zupka jarzynowa dla najmłodszych, Jajka, Przepis z puszyste, Kotlety wieprzowe z sosem pieczarkowym z papryką, Gołąbki Mocy Świątecznej, Przepis z przepis na wz, Kotlety, Sosy, Sałatka gyros z kurczaka, Stroganoff z kiełbasy, Przepis z kuchnia sałatki, Jajka w koszulce na szpinaku, Proste kotleciki z jajka, sałatki z łososiem, Gehacktes- niemiecka wariacja na temat sou bolońskiego, Szpinak, Tagliatelle z wędzonym boczkiem i groszkiem, Warzywna sałatka z ciecierzycą , Kurczak patelnia, Chińska karkówka, Tortilla - VIDEO, chleb razowy, Sałatka kebab - VIDEO, Orientalne warzywa stir-fry, Sos czosnkowy na wódce, Przepis z Sałatki z fasola