Dodaj do ksiązki kucharskiej Czeskie knedle

Czeskie knedle

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób średnie Autor: tommy

Czeskie knedle - składniki:

  • jajka - 6 sztuk
  • mleko - 500 mililitrów
  • masło - 8 dekagramów

Czeskie knedle - Sposób przygotowania:

  1. Bułki pokrój w kostkę, wrzuć do miski i zalej mlekiem.
  2. W czasie, gdy bułki będą nasiąkać mlekiem, utrzyj 6 żółtek z masłem oraz 2 łyżeczkami Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr.
  3. Wyciśnij z bułek mleko, tak, żeby były jedynie rozmoczone, dorzuć 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i zmiksuj z wcześniej przygotowanymi żółtkami.
  4. Ubij białka na pianę. Dodaj do bułek i delikatnie wymieszaj.
  5. W wysokim garnku zagotuj wodę i lekko ją posól. Z ciasta uformuj wałek. Kuchenną serwetę sparz wrzątkiem i odciśnij z niej wodę. Posmaruj ją masłem lub margaryną i ułóż w posmarowanym miejscu ciasto.
  6. Zawiń knedla w serwetę, a jej końce przywiąż do drewnianego patyka (może być drewniana łyżka). Ułóż łyżkę w poprzek garnka tak, aby knedel zanurzył się w wodzie. Gotujemy około 40-50 minut na małym ogniu. Po wyciągnięciu z wody knedel powinien przez kilka minut stygnąc, potem pokrój go na plastry.
  7. Sos borowikowy Knorr wymieszaj z 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Podawaj z pokrojonymi w plastry knedlami.
Dodaj do książki kucharskiej

CZESKIE KNEDLE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Bułki pokrój w kostkę, wrzuć do miski i zalej mlekiem.

2

W czasie, gdy bułki będą nasiąkać mlekiem, utrzyj 6 żółtek z masłem oraz 2 łyżeczkami Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr.

3

Wyciśnij z bułek mleko, tak, żeby były jedynie rozmoczone, dorzuć 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i zmiksuj z wcześniej przygotowanymi żółtkami.

4

Ubij białka na pianę. Dodaj do bułek i delikatnie wymieszaj.

5

W wysokim garnku zagotuj wodę i lekko ją posól. Z ciasta uformuj wałek. Kuchenną serwetę sparz wrzątkiem i odciśnij z niej wodę. Posmaruj ją masłem lub margaryną i ułóż w posmarowanym miejscu ciasto.

6

Zawiń knedla w serwetę, a jej końce przywiąż do drewnianego patyka (może być drewniana łyżka). Ułóż łyżkę w poprzek garnka tak, aby knedel zanurzył się w wodzie. Gotujemy około 40-50 minut na małym ogniu. Po wyciągnięciu z wody knedel powinien przez kilka minut stygnąc, potem pokrój go na plastry.

7

Sos borowikowy Knorr wymieszaj z 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Podawaj z pokrojonymi w plastry knedlami.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA UNIWERSALNA DELIKAT KNORR

    Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zupa pomidorowa, Kaczka, kurczak w sosie czosnkowym, Kebab w kajzerce, Czerwone Pesto z pomidorów, filet z kurczaka duszony, Kotlety mielone z młodymi ziemniakami , Gyros, mielone kotlety rybne, Szybki obiad, Zupa kalafiorowa, Ziemniaki zapiekane na ostro, Sos szczypiorkowy , Schab po meksykańsku, Złociste paluszki z kurczaka, przekąski na grilla, Przepis z obiad z jajkiem, Pierś z kurczaka pieczona, sos brokulowy, Bakłażan zapiekany - la parmigiana, kurczak-piers, Kremowy stroganoff z ryżem, Śniadaniowe kiełbaski z puree ziemniaczano-marchewkowym, Ryż, hiszpanskie, Żeberka, Przepis z gotowane piersi z kurczaka, ryż w d, jabłka zawijane w ciasto, Przepis z makaron ze szpinakiem kurczakiem i serkiem topionym, Zapiekanka z ravioli i szpinakiem, Musaka, Zupa pomidorowa, Placki ziemniaczane z krewetkami, Przepis z zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami, pieczarki gotowane, Przepis z zupa grochowa na boczku, Przepis z ryba sola zapiekana, Roladki omletowe, Przekąski, Barszcz, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Kurczak w marynacie chilli , obiad z piersia z kurczaka, racuszki z jabłkami, Przepis z NA FASOLE, Potrawka z kurczaka, Karp w galarecie, Golonka pomorska, kurczak nadziewany miesem mielonym, Gołąbki, Futbolki, czyli kulki mięsne - VIDEO, Zupa z dyni II, Bigos - VIDEO, pierogi z kapustą, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Przepis z obiad wieprzowe, Obiad, Kotlety z kapusty w złotej panierce, Kotlety, Przepis z sos z jogurtu naturalnego, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Zupa z Pawii - zuppa pavese, Koktajl owocowo szpinakowy