Dodaj do ksiązki kucharskiej Domowy pasztet

Domowy pasztet

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: Islander85

Domowy pasztet - składniki:

  • marchew - 4 sztuki
  • pietruszka korzeń - 4 sztuki
  • seler - 1 sztuka
  • por - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 1 pęczek - 1 sztuka
  • kapusta pekińska - 1 sztuka
  • cebula - 3 sztuki
  • udko kurczaka - 2 sztuki
  • pierś kurczaka pojedyncza - 1 sztuka
  • wątróbka kurza - 30 dekagramów
  • słonina w kawałku - 30 dekagramów
  • kajzerka czerstwa - 2 sztuki
  • jajko - 2 sztuki
  • masło - 1 łyżka
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr - 1 łyżeczka

Domowy pasztet - Sposób przygotowania:

  1. Składniki podałam na blachę "keksówkę" o długości 35 cm. Ugotować mocno warzywny i aromatyczny rosół : udka i pierś bardzo dobrze umyć, wrzucić do garnka,zalać wodą, zagotować. Łyżką cedzakową zebrać burzyny.
  2. Warzywa obrać / poszatkować i dorzucić. cebulę opalić na ogniu i dodać.Doprawić do smaku. Ja gotowałam na bardzo małym ogniu 3,5 godziny. Rosołek bardzo lekko bulgotał, tak, że lekko się poruszał.
  3. Wątróbkę dobrze umyć, słoninę pokroić w większą kostkę. Z gotowego rosołu wyciągnąć 2 marchewki, 2 pietruszki,seler oraz mięso, które należy obrać. Zemleć w maszynce razem ze słoniną i wątróbką, .
  4. Kajzerki zalać 3-4 szklankami rosołu, odstawić do nasiąknięcia. Odsączyć i przepuścić przez maszynkę do mięsa wraz z pozostałymi cebulami. Wbić 2 jajka, doprawić do smaku. Bardzo dobrze wymieszać i odstawić na ok. pół godziny, aby masa przeszła przyprawami.
  5. Blachę keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać równomiernie masę pasztetową. Piec 50-60 minut w temp 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej

DOMOWY PASZTET - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Składniki podałam na blachę "keksówkę" o długości 35 cm. Ugotować mocno warzywny i aromatyczny rosół : udka i pierś bardzo dobrze umyć, wrzucić do garnka,zalać wodą, zagotować. Łyżką cedzakową zebrać burzyny.

2

Warzywa obrać / poszatkować i dorzucić. cebulę opalić na ogniu i dodać.Doprawić do smaku. Ja gotowałam na bardzo małym ogniu 3,5 godziny. Rosołek bardzo lekko bulgotał, tak, że lekko się poruszał.

3

Wątróbkę dobrze umyć, słoninę pokroić w większą kostkę. Z gotowego rosołu wyciągnąć 2 marchewki, 2 pietruszki,seler oraz mięso, które należy obrać. Zemleć w maszynce razem ze słoniną i wątróbką, .

4

Kajzerki zalać 3-4 szklankami rosołu, odstawić do nasiąknięcia. Odsączyć i przepuścić przez maszynkę do mięsa wraz z pozostałymi cebulami. Wbić 2 jajka, doprawić do smaku. Bardzo dobrze wymieszać i odstawić na ok. pół godziny, aby masa przeszła przyprawami.

5

Blachę keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać równomiernie masę pasztetową. Piec 50-60 minut w temp 180 stopni.

  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA UNIWERSALNA DELIKAT KNORR

    Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zupa jarzynowa, Sałatka z grillowaną dynią, winogronami i serem brie, Chrupiące skrzydełka, Selerowa z jabłkiem, Sałatka z burakami, Karp, Sałatka Gyros, Naleśniki, Przepis z piersi z kurczaka- duszona, Kasza, kuchnia hiszpanska, Pad Thai - tajski smażony makaron, Sos „Stanisława Kukli”, Chińszczyzna, sos do polędwiczek wieprzowych, Kalafior gotowany w kremowym sosie kadhi, Przepis z piersi kurczaka z zupą cebulową knorr, Potrawy wigilijne, slodko, Lasagne drobiowa, Kremowa zupa z dyni, ryż kurczak pieczarki, Potrawy wielkanocne, Deser z lodami kokosowymi "Wieloryb", Przepis z drobiowa bulionetka, Sałatka Gyros, Krupnik, Galaretkowe witrażyki, Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku, halibut pieczony w piekarniku, Bigos, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Indyk, Zupa ogórkowa - VIDEO, Przepis z przepis na smażoną rybę, Przepis z obiad letni, Tatar wołowy, Ogórek, Przepis z filet s kurczaka, FASZEROWANY MAKARON, Gyros z kurczakiem, Wrap z pastą jajeczną, kurczakiem wędzonym i kukurydzą, Ryba po grecku, sos spaghetti z pomidorów, Szczupak w jarzynach po polsku, Kosmiczne ślimaki, Kurczak w coli z bazylią, Bekon z ziemniakami, Przepis z ryba mintaj, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, mięso drobiowe, biała kapusta zasmażana, Przepis z makaron z bo, Spaghetti z tuńczykiem, Pasta z fasolki mung, makaron spagetti, Ryba po grecku, Przepis z Kebab z sosem czosnkowym Knorr, Śledzie, Pieczone polędwiczki z gorgonzolą - VIDEO, ser rokpol, Pieczone udka z boczkiem, Kanapki z wędzonym kurczakiem, oscypkiem i żurawiną, Kulebiak z farszem mięsnym i jajkami