Dodaj do ksiązki kucharskiej Domowy pasztet

Domowy pasztet

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: Islander85

Domowy pasztet - składniki:

  • marchew - 4 sztuki
  • pietruszka korzeń - 4 sztuki
  • seler - 1 sztuka
  • por - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 1 pęczek - 1 sztuka
  • kapusta pekińska - 1 sztuka
  • cebula - 3 sztuki
  • udko kurczaka - 2 sztuki
  • pierś kurczaka pojedyncza - 1 sztuka
  • wątróbka kurza - 30 dekagramów
  • słonina w kawałku - 30 dekagramów
  • kajzerka czerstwa - 2 sztuki
  • jajko - 2 sztuki
  • masło - 1 łyżka
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr - 1 łyżeczka

Domowy pasztet - Sposób przygotowania:

  1. Składniki podałam na blachę "keksówkę" o długości 35 cm. Ugotować mocno warzywny i aromatyczny rosół : udka i pierś bardzo dobrze umyć, wrzucić do garnka,zalać wodą, zagotować. Łyżką cedzakową zebrać burzyny.
  2. Warzywa obrać / poszatkować i dorzucić. cebulę opalić na ogniu i dodać.Doprawić do smaku. Ja gotowałam na bardzo małym ogniu 3,5 godziny. Rosołek bardzo lekko bulgotał, tak, że lekko się poruszał.
  3. Wątróbkę dobrze umyć, słoninę pokroić w większą kostkę. Z gotowego rosołu wyciągnąć 2 marchewki, 2 pietruszki,seler oraz mięso, które należy obrać. Zemleć w maszynce razem ze słoniną i wątróbką, .
  4. Kajzerki zalać 3-4 szklankami rosołu, odstawić do nasiąknięcia. Odsączyć i przepuścić przez maszynkę do mięsa wraz z pozostałymi cebulami. Wbić 2 jajka, doprawić do smaku. Bardzo dobrze wymieszać i odstawić na ok. pół godziny, aby masa przeszła przyprawami.
  5. Blachę keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać równomiernie masę pasztetową. Piec 50-60 minut w temp 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej

DOMOWY PASZTET - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Składniki podałam na blachę "keksówkę" o długości 35 cm. Ugotować mocno warzywny i aromatyczny rosół : udka i pierś bardzo dobrze umyć, wrzucić do garnka,zalać wodą, zagotować. Łyżką cedzakową zebrać burzyny.

2

Warzywa obrać / poszatkować i dorzucić. cebulę opalić na ogniu i dodać.Doprawić do smaku. Ja gotowałam na bardzo małym ogniu 3,5 godziny. Rosołek bardzo lekko bulgotał, tak, że lekko się poruszał.

3

Wątróbkę dobrze umyć, słoninę pokroić w większą kostkę. Z gotowego rosołu wyciągnąć 2 marchewki, 2 pietruszki,seler oraz mięso, które należy obrać. Zemleć w maszynce razem ze słoniną i wątróbką, .

4

Kajzerki zalać 3-4 szklankami rosołu, odstawić do nasiąknięcia. Odsączyć i przepuścić przez maszynkę do mięsa wraz z pozostałymi cebulami. Wbić 2 jajka, doprawić do smaku. Bardzo dobrze wymieszać i odstawić na ok. pół godziny, aby masa przeszła przyprawami.

5

Blachę keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać równomiernie masę pasztetową. Piec 50-60 minut w temp 180 stopni.

  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA UNIWERSALNA DELIKAT KNORR

    Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE PRZEBOJE. ŁOSOŚ W GALARECIE.

    Na naszym, pięknie nakrytym, stole świąteczny zazwyczaj pojawia się jakieś danie z ryb. ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Lin z warzywami, Przepis z sosy z serem pleśniowym, Kwaskowaty sos agrestowy, Barszcz z morelami i imbirem, Przepis z z pekińską, Łosoś, Przepis z co mozna zrobic na obiad, Żeberka z chilli, gołąbki knorr, Zupa z soczewicy, Kalmary w pomidorach, sos do gulaszu, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Kaczka z ananasem, krabowa sałatka, Bigos, Quesadillas - VIDEO, Sałatka gyros, Brokuły, Leczo - VIDEO , Przepis z udziec z indyka z kością, Placek po zbójnicku wersja 1, gołąbki farsz, Szybka sałatka do grilla, Kotleciki keftedes, Przepis z słodko kwaśna, Chińskie sajgonki, Przepisy świąteczne, Zupa gulaszowa, sałatka szwedzka z ogorkow, Sos czekoladowy, Przepis z kurczak w oliwie, Przepis z zupa krem z brokułów ze śmietaną, Chrupiąca surówka z młodej kapusty i brokuła, Tłusty czwartek, Świąteczny pasztet, obiad kurczaka, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Ostre babki z nadzieniem szynkowym., Lody waniliowe i truskawkowe z wafelkami "Paw", Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Krem z czerwonych warzyw , Ciasto na pizze, Placki, Domowa zupa pomidorowa z mięsnymi kulkami , Lody czekoladowe "Żółw" , Przepis z rosół z kaczki, obiad mięsny, Świąteczna sałatka jarzynowa z majonezem, Kurczak w śmietanie, Dania z ryżem, Kutia, Prosty kurczak z grilla a’la kebab , zupa bulionowa, schab z cebulą na ostro, Miłosny naleśnik, Placek po cygańsku z dodatkiem boczniaków, Karkówka, makarony pomidorowym, Zupa z dyni, Zupa rybna po królewsku, Sałatki z kurczakiem, schab bez kości, Sos czosnkowy