Dodaj do ksiązki kucharskiej Domowy pasztet

Domowy pasztet

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: Islander85

Domowy pasztet - składniki:

  • marchew - 4 sztuki
  • pietruszka korzeń - 4 sztuki
  • seler - 1 sztuka
  • por - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 1 pęczek - 1 sztuka
  • kapusta pekińska - 1 sztuka
  • cebula - 3 sztuki
  • udko kurczaka - 2 sztuki
  • pierś kurczaka pojedyncza - 1 sztuka
  • wątróbka kurza - 30 dekagramów
  • słonina w kawałku - 30 dekagramów
  • kajzerka czerstwa - 2 sztuki
  • jajko - 2 sztuki
  • masło - 1 łyżka
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr - 1 łyżeczka

Domowy pasztet - Sposób przygotowania:

  1. Składniki podałam na blachę "keksówkę" o długości 35 cm. Ugotować mocno warzywny i aromatyczny rosół : udka i pierś bardzo dobrze umyć, wrzucić do garnka,zalać wodą, zagotować. Łyżką cedzakową zebrać burzyny.
  2. Warzywa obrać / poszatkować i dorzucić. cebulę opalić na ogniu i dodać.Doprawić do smaku. Ja gotowałam na bardzo małym ogniu 3,5 godziny. Rosołek bardzo lekko bulgotał, tak, że lekko się poruszał.
  3. Wątróbkę dobrze umyć, słoninę pokroić w większą kostkę. Z gotowego rosołu wyciągnąć 2 marchewki, 2 pietruszki,seler oraz mięso, które należy obrać. Zemleć w maszynce razem ze słoniną i wątróbką, .
  4. Kajzerki zalać 3-4 szklankami rosołu, odstawić do nasiąknięcia. Odsączyć i przepuścić przez maszynkę do mięsa wraz z pozostałymi cebulami. Wbić 2 jajka, doprawić do smaku. Bardzo dobrze wymieszać i odstawić na ok. pół godziny, aby masa przeszła przyprawami.
  5. Blachę keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać równomiernie masę pasztetową. Piec 50-60 minut w temp 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej

DOMOWY PASZTET - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Składniki podałam na blachę "keksówkę" o długości 35 cm. Ugotować mocno warzywny i aromatyczny rosół : udka i pierś bardzo dobrze umyć, wrzucić do garnka,zalać wodą, zagotować. Łyżką cedzakową zebrać burzyny.

2

Warzywa obrać / poszatkować i dorzucić. cebulę opalić na ogniu i dodać.Doprawić do smaku. Ja gotowałam na bardzo małym ogniu 3,5 godziny. Rosołek bardzo lekko bulgotał, tak, że lekko się poruszał.

3

Wątróbkę dobrze umyć, słoninę pokroić w większą kostkę. Z gotowego rosołu wyciągnąć 2 marchewki, 2 pietruszki,seler oraz mięso, które należy obrać. Zemleć w maszynce razem ze słoniną i wątróbką, .

4

Kajzerki zalać 3-4 szklankami rosołu, odstawić do nasiąknięcia. Odsączyć i przepuścić przez maszynkę do mięsa wraz z pozostałymi cebulami. Wbić 2 jajka, doprawić do smaku. Bardzo dobrze wymieszać i odstawić na ok. pół godziny, aby masa przeszła przyprawami.

5

Blachę keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać równomiernie masę pasztetową. Piec 50-60 minut w temp 180 stopni.

  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA UNIWERSALNA DELIKAT KNORR

    Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DZICZYZNA LUBI WINO, CZYLI MIĘSO, KTÓRE ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

    Jeśli już mówimy o gotowaniu z winem, musimy pamiętać o jednej zasadniczej sprawie. Otóż nie...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Jabłecznik Ani , Hot dog , Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą, Wesołe kanapki z twarożkiem "Kotki" , natka, Papryka, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Sosy, Zupa krem z dyni - VIDEO, Sos beszamelowy , Gołąbki z sosem pomidorowym, kurczak z grilla w marynacie, Zapiekanka z pieczarkami, Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, Przepis z ser smażony, Kebab w kajzerce, danie obiad, sosy z miesem wieprzowy, Przepis z mieso mielone warzywa, mieso szynka, Przepis z obiad z kurczaka i papryki, Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,, , Chrupiące kurczaki, ser cheddar przepisy, Korki z jajek na pomidorach, Gulasz, Przepis z puszka pomidorów, Przepis z sosy z ananasem, Żur polski, Dania z makaronem, Zupa grochowa, Pieczony schab z dynią i majerankiem, salatka z makaronem chinskim, udka z kurczaka bez kości, łosoś na ostro, Schab w pięciu smakach, Wiejskie penne, Zupa cebulowa, Przepis z placki z warzywami, Klasyczna sałatka grecka , Caprese z szynką, Sałatka z grillowanym kurczakiem i prażonymi orzechami włoskimi, kurczak dus, Placki po węgiersku, Gyros z kurczakiem, Tradycyjne jajka faszerowane szpinakiem , Zdrowe warzywne Roladki w kruchym cieście, Zupa z dyni, Błyskawiczna sałatka jarzynowa , Peperoni ripieni, Sałatka Gyros, Zupa z zielonymi oliwkami i serem mascarpone, Szybki obiad, czarny kawior, Włoska grzybowa Lasagne, żółtka, ser w zalewie, Zupa grzybowa, Gyros, Dipy, Zupa ogórkowa, Suflet podstawowy , Kutia, Przepis z Deser z truskawek na zimno