Dodaj do ksiązki kucharskiej Domowy pasztet

Domowy pasztet

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: Islander85

Domowy pasztet - składniki:

  • marchew - 4 sztuki
  • pietruszka korzeń - 4 sztuki
  • seler - 1 sztuka
  • por - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 1 pęczek - 1 sztuka
  • kapusta pekińska - 1 sztuka
  • cebula - 3 sztuki
  • udko kurczaka - 2 sztuki
  • pierś kurczaka pojedyncza - 1 sztuka
  • wątróbka kurza - 30 dekagramów
  • słonina w kawałku - 30 dekagramów
  • kajzerka czerstwa - 2 sztuki
  • jajko - 2 sztuki
  • masło - 1 łyżka
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr - 1 łyżeczka

Domowy pasztet - Sposób przygotowania:

  1. Składniki podałam na blachę "keksówkę" o długości 35 cm. Ugotować mocno warzywny i aromatyczny rosół : udka i pierś bardzo dobrze umyć, wrzucić do garnka,zalać wodą, zagotować. Łyżką cedzakową zebrać burzyny.
  2. Warzywa obrać / poszatkować i dorzucić. cebulę opalić na ogniu i dodać.Doprawić do smaku. Ja gotowałam na bardzo małym ogniu 3,5 godziny. Rosołek bardzo lekko bulgotał, tak, że lekko się poruszał.
  3. Wątróbkę dobrze umyć, słoninę pokroić w większą kostkę. Z gotowego rosołu wyciągnąć 2 marchewki, 2 pietruszki,seler oraz mięso, które należy obrać. Zemleć w maszynce razem ze słoniną i wątróbką, .
  4. Kajzerki zalać 3-4 szklankami rosołu, odstawić do nasiąknięcia. Odsączyć i przepuścić przez maszynkę do mięsa wraz z pozostałymi cebulami. Wbić 2 jajka, doprawić do smaku. Bardzo dobrze wymieszać i odstawić na ok. pół godziny, aby masa przeszła przyprawami.
  5. Blachę keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać równomiernie masę pasztetową. Piec 50-60 minut w temp 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej

DOMOWY PASZTET - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Składniki podałam na blachę "keksówkę" o długości 35 cm. Ugotować mocno warzywny i aromatyczny rosół : udka i pierś bardzo dobrze umyć, wrzucić do garnka,zalać wodą, zagotować. Łyżką cedzakową zebrać burzyny.

2

Warzywa obrać / poszatkować i dorzucić. cebulę opalić na ogniu i dodać.Doprawić do smaku. Ja gotowałam na bardzo małym ogniu 3,5 godziny. Rosołek bardzo lekko bulgotał, tak, że lekko się poruszał.

3

Wątróbkę dobrze umyć, słoninę pokroić w większą kostkę. Z gotowego rosołu wyciągnąć 2 marchewki, 2 pietruszki,seler oraz mięso, które należy obrać. Zemleć w maszynce razem ze słoniną i wątróbką, .

4

Kajzerki zalać 3-4 szklankami rosołu, odstawić do nasiąknięcia. Odsączyć i przepuścić przez maszynkę do mięsa wraz z pozostałymi cebulami. Wbić 2 jajka, doprawić do smaku. Bardzo dobrze wymieszać i odstawić na ok. pół godziny, aby masa przeszła przyprawami.

5

Blachę keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać równomiernie masę pasztetową. Piec 50-60 minut w temp 180 stopni.

  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA UNIWERSALNA DELIKAT KNORR

    Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. SAŁATKI I INNE.

    Jeżeli mieliście jakiekolwiek wątpliwości co do warzyw to sezon letni jest najlepszym moment...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Tagliatelle z salami , Chilli Con Carne - VIDEO, Placki ziemniaczane, zapiekanka makaronowa -, Żeberka, Kasza, Gulasz, Przepis z mięso mielone, Placki z mięsem, warzywami i serem feta , Pasztet z mięsa - klasyczny, mięso wieprzowe, Placki, co zrobic na obiad -, Faszerowane piersi z kurczaka z oscypkiem, ZAPIEKANKA Z OMLETEM, łatwe sałatki warzywne, Zupa jarzynowa, Węgierska zupa rybna, Przepis z mięso mielone wołowe, Schab ze śliwką w galarecie, Sałatka Nicejska, Chłodna sałatka, Przepis z dania główne ze schabu, sałatki z ryżem, Sałatka z kapusty pekińskiej , Zupa flaczkowa, Krupnik, Przepis z poledwiczki wieprzowe, Warzywa, Kotlet de volaille, Ciasto z truskawkami, Zapiekanka z mielonym i filetem z kurczaka, Aromatyczny marynowany ser, risotto z kurczakiem, Wątróbka drobiowa, Krokiety z grochu, Dekoracyjne kanapki z wędzonym łososiem, Ziemniaki, sałatki z ryżem, obiad filet z indyka, Przepis z sałatka z brokułami i sosem czosnkowym -, Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem, Indyk pieczony z farszem, potrawka z kurczaka z ryżem -, Przepis z makaron z tuńczykiem i czosnkiem, szaszłyki z grilla, Sałatka z brokułami i jajkiem, obiad ze schabu -, Gołąbki bez zawijania drobiowe z ziołami, Karczochy marynowane, Kaczka, Łosoś, przepis na zapiekanke z piekarnika, Potrawy wigilijne, Placki ziemniaczane, Kanapka dla dzieci "Order za odwagę!", Przystawki, zapiekanki z ziemniaków, Przepis z zupa kapuśniak z kiszonej kapusty, Włoskie crostini z twarożkiem i oliwkami , Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Zapiekanka Gyros , Pstrąg, Polędwiczka z grzybami