Dodaj do ksiązki kucharskiej Drożdżowe paszteciki z mięsem

Drożdżowe paszteciki z mięsem

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób łatwe Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

Drożdżowe paszteciki z mięsem - składniki:

  • mąka pszenna - 250 gramów
  • drożdże - 2 dekagramy
  • sól - 1 szczypta
  • oliwa - 2 łyżki
  • ciepła woda
  • mięso mielone - 40 dekagramów

Drożdżowe paszteciki z mięsem - Sposób przygotowania:

  1. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę i drożdże. Zagnieść elastyczne ciasto i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  2. Cebule obrać i posiekać drobno. Rozgrzać patelnię z niewielka ilością oliwy, dodać cebulę i smażyć. Kiedy cebula będzie szklista dodać mięso i przesmażać aż straci surowość. Farsz przyprawić solą, pieprzem, rozkruszona kostka czosnkową oraz oregano.
  3. Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagnieść i rozwałkować na oprószonej mąka stolnicy. Ciasto pokroić na kwadraty a te na trójkąty. Na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę nadzienia i zawijać je w rogaliki. Każdy rogalik posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec aż się zarumienią (ok 25 min w 180st).
Dodaj do książki kucharskiej

DROŻDŻOWE PASZTECIKI Z MIĘSEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę i drożdże. Zagnieść elastyczne ciasto i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

2

Cebule obrać i posiekać drobno. Rozgrzać patelnię z niewielka ilością oliwy, dodać cebulę i smażyć. Kiedy cebula będzie szklista dodać mięso i przesmażać aż straci surowość. Farsz przyprawić solą, pieprzem, rozkruszona kostka czosnkową oraz oregano.

3

Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagnieść i rozwałkować na oprószonej mąka stolnicy. Ciasto pokroić na kwadraty a te na trójkąty. Na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę nadzienia i zawijać je w rogaliki. Każdy rogalik posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec aż się zarumienią (ok 25 min w 180st).

  • 4
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA W MINI KOSTKACH CZOSNEK KNORR

    Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    AROMATY FRANCJI. ZIOŁA PROWANSALSKIE, BOUQUET GARNI I INNE.

    Wracamy do Europy bo także na naszym kontynencie aromatyzujemy dania mieszankami ziół i przy...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Masło szynkowe, Gulasz, Gofry po włosku , Sałatka Cezar - VIDEO, Przepis z kiszone liscie kapusty, Krem serowy, Zupa pomidorowa, Gulasz po węgiersku - VIDEO, papryka pieczarki, Makaron szpinakowy z potrawką z kurczaka, Ryba po grecku, Przepis z farsz meksykański, Placki, Przepis z papryka z piersia z kurczaka, Zupa pieczarkowa, Zupa pomidorowa, SAŁATKA Z SELERA NACIOWEGO, Placki ryzowe, Placki po amerykańsku , kmin rzymski, Polędwiczki, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Pasztet, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Warzywna potrawka z kurczakiem, Pieczony łosoś teriyaki, Makaron, Farfalle z warzywami, Przepis z cebula duża, Przepis z schab z ziemniakami, Tortilla, pierś z kurczaka zapiekana z warzywami, Gofry po włosku , Zupa grochowa, Sałatka Cezar - VIDEO, Kotlety z kalafiora, Sałatka grecka z fetą, Przepis z nowe dania, JAJA W SOSIE TATARSKIM Z SAŁATĄ RZYMSKĄ, dania główne z wołowiny, Rosół, SZPINAKOWA KANAPKA :), Wykwintna sałatka śledziowa z buraczkami, MAZUREK, Sałatka z mniszka, Pory w sosie, Dipy, Tajska zupa curry z kurczakiem, Przepis z roladki z wołowiny, rumsztyk wieprzowy, Golonka, Makaron ze szpinakiem, Zupa mleczna słowiańska, filet z ryby na obiad, Eskalopki schabowe w sosie serowym, kurczak w calosci, Przepis z piersi z kurczaka, farsz z jajek, Przepis z duszenie pomidorów, Przepis z fix kurczak z ananasem, sałatki z kukurydzą przepisy, Sałatka z porów, Zupa pomidorowa, Przepis z świeży tymianek