Dodaj do ksiązki kucharskiej Drożdżowe paszteciki z mięsem

Drożdżowe paszteciki z mięsem

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób łatwe Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

Drożdżowe paszteciki z mięsem - składniki:

  • mąka pszenna - 250 gramów
  • drożdże - 2 dekagramy
  • sól - 1 szczypta
  • oliwa - 2 łyżki
  • ciepła woda
  • mięso mielone - 40 dekagramów

Drożdżowe paszteciki z mięsem - Sposób przygotowania:

  1. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę i drożdże. Zagnieść elastyczne ciasto i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  2. Cebule obrać i posiekać drobno. Rozgrzać patelnię z niewielka ilością oliwy, dodać cebulę i smażyć. Kiedy cebula będzie szklista dodać mięso i przesmażać aż straci surowość. Farsz przyprawić solą, pieprzem, rozkruszona kostka czosnkową oraz oregano.
  3. Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagnieść i rozwałkować na oprószonej mąka stolnicy. Ciasto pokroić na kwadraty a te na trójkąty. Na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę nadzienia i zawijać je w rogaliki. Każdy rogalik posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec aż się zarumienią (ok 25 min w 180st).
Dodaj do książki kucharskiej

DROŻDŻOWE PASZTECIKI Z MIĘSEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę i drożdże. Zagnieść elastyczne ciasto i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

2

Cebule obrać i posiekać drobno. Rozgrzać patelnię z niewielka ilością oliwy, dodać cebulę i smażyć. Kiedy cebula będzie szklista dodać mięso i przesmażać aż straci surowość. Farsz przyprawić solą, pieprzem, rozkruszona kostka czosnkową oraz oregano.

3

Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagnieść i rozwałkować na oprószonej mąka stolnicy. Ciasto pokroić na kwadraty a te na trójkąty. Na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę nadzienia i zawijać je w rogaliki. Każdy rogalik posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec aż się zarumienią (ok 25 min w 180st).

  • 4
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA W MINI KOSTKACH CZOSNEK KNORR

    Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

przystawki z łososia wędzonego, Burgery mięsne z sałatką colesław, Dania z ryżem, Szaszłyki fantazja, Sałatka Cezar - VIDEO, sos czosnek, Quesadillas - VIDEO, Galaretkowe witrażyki, Kebab, Spaghetti Bolognese, ryż w d, Majonez ravigotte, Gyros, Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami, Placki ziemniaczane, Przepis z krokiety do barszczu czerwonego, Przepis z kapusta duszona z pomidorami, Kanapeczki Bawarskie, Lasagne drobiowa, Pierś z kurczaka pieczona, Sałatka z dyni z serem feta i pomidorkami cherry, Marynata tandoori, Zupa ogórkowa - VIDEO, Przepis z pierś z kurczaka obiad, Rumsztyk mielony, Przepis z sałatka gyros z kurczakiem i makaronem, Przepis z mieso rolada, Delikatny schab, Przepis z schab po huzarsku, Przepis z kurczak kostka knorr oliwa, Gulasz po polsku - VIDEO, Kurczak, Kulki ryżowe z mozzarellą, Placek cygański, Przepis z szpinak kurczak ryż smietana, Sos beszamelowy , Zupa z soczewicy, Sycylijska sałatka z pomarańczami, Karp zapiekany w jarzynach, Galaretkowe witrażyki, sos miesmy, Przepis z kurczak panierowany, Ziemniaki, Risotto, Przepis z ryba po cygańsku, Pizza z chutneyem porzeczkowym, kozim serem, kiełbasa i tymiankiem, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, gruba, ryby zapiekane w piekarniku, Tortilla - VIDEO, Pieczone udka z boczkiem, Przepis z kurczak pieczony w piekarniku, Wiosenna przekąska, żółta fasolka szparagowa, Kutia, Kurczak z krewetkami, Przepis z jajka majonez, Schab w pięciu smakach, Pieczeń, Barszcz, Pstrąg z grilla, Sałatki, Prażuchy, Przepis z sos dijon przepis