Dodaj do ksiązki kucharskiej Drożdżowe paszteciki z mięsem

Drożdżowe paszteciki z mięsem

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób łatwe Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

Drożdżowe paszteciki z mięsem - składniki:

  • mąka pszenna - 250 gramów
  • drożdże - 2 dekagramy
  • sól - 1 szczypta
  • oliwa - 2 łyżki
  • ciepła woda
  • mięso mielone - 40 dekagramów

Drożdżowe paszteciki z mięsem - Sposób przygotowania:

  1. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę i drożdże. Zagnieść elastyczne ciasto i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  2. Cebule obrać i posiekać drobno. Rozgrzać patelnię z niewielka ilością oliwy, dodać cebulę i smażyć. Kiedy cebula będzie szklista dodać mięso i przesmażać aż straci surowość. Farsz przyprawić solą, pieprzem, rozkruszona kostka czosnkową oraz oregano.
  3. Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagnieść i rozwałkować na oprószonej mąka stolnicy. Ciasto pokroić na kwadraty a te na trójkąty. Na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę nadzienia i zawijać je w rogaliki. Każdy rogalik posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec aż się zarumienią (ok 25 min w 180st).
Dodaj do książki kucharskiej

DROŻDŻOWE PASZTECIKI Z MIĘSEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę i drożdże. Zagnieść elastyczne ciasto i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

2

Cebule obrać i posiekać drobno. Rozgrzać patelnię z niewielka ilością oliwy, dodać cebulę i smażyć. Kiedy cebula będzie szklista dodać mięso i przesmażać aż straci surowość. Farsz przyprawić solą, pieprzem, rozkruszona kostka czosnkową oraz oregano.

3

Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagnieść i rozwałkować na oprószonej mąka stolnicy. Ciasto pokroić na kwadraty a te na trójkąty. Na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę nadzienia i zawijać je w rogaliki. Każdy rogalik posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec aż się zarumienią (ok 25 min w 180st).

  • 4
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA W MINI KOSTKACH CZOSNEK KNORR

    Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Przepis z kalafior z sosem czosnkowym, Pasztet z królika, Przepis z knorr przyprawy do ryb, Jabłka pieczone z ziemniakami, Śledzie w oleju, Zapiekanka z ziemniakow, kasz kuskus, BUŁKA Z JAJEM :), Orzechowa zupa, Przepis z groszek konserwowy, Risotto z bekonem i zielonym groszkiem, Risotto, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Żurek, Chłodnik selerowo- gruszkowy, Schab, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Zapiekanka meksykańska, Sałatka z brokułami i jajkiem, Przepis z sałatki z jajek i groszku, Przepis z filet z kurczaka marynata, sałatka z kurczakiem selerem naciowym winogronami, Półksiężyce kapusty gotowane z kurczakiem, Sałatka z brokułami i jajkiem, Pierś z kurczaka, Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, Srebrna zupa chińska , Polędwiczki a la gyros, Smaczne sznycelki ze śledzi, Przepis z marchwie, Przepis z blender, Kuleczki Besan Ke Laddoo, Kanapki z twarożkiem, miodem i figą , Wywar z mięsa, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Przepis z soczyste zeberka z cola, Dania z ryżem, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Śniadaniowa kanapka z szynką i świeżym ogórkiem , Zupa pomidorowa, Zupa grochowa, Naleśnik z serem i śmietaną, Lody z czerwonymi owocami, Przepis z bazylia, Potrawka z kurczaka, Rosół, Ogórek, Przepis z obiad szynka, boczek na obiad, Przepis z orzechy w miodzie, papryka mielone, Polędwiczki a la gyros, Ciasto na pierogi, zakąski zimne, Dynia, Zupa cebulowa, poledwiczki wieprzowe po chińsku, Przepis z kotlety mielonego, Przepis z sałatka do wina, Zupa z ciecierzycy, Kotlet de volaille - VIDEO, Przepis z sosy paprykowe, Witaminka z szynką