Dodaj do ksiązki kucharskiej Drożdżowe paszteciki z mięsem

Drożdżowe paszteciki z mięsem

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób łatwe Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

Drożdżowe paszteciki z mięsem - składniki:

  • mąka pszenna - 250 gramów
  • drożdże - 2 dekagramy
  • sól - 1 szczypta
  • oliwa - 2 łyżki
  • ciepła woda
  • mięso mielone - 40 dekagramów

Drożdżowe paszteciki z mięsem - Sposób przygotowania:

  1. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę i drożdże. Zagnieść elastyczne ciasto i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  2. Cebule obrać i posiekać drobno. Rozgrzać patelnię z niewielka ilością oliwy, dodać cebulę i smażyć. Kiedy cebula będzie szklista dodać mięso i przesmażać aż straci surowość. Farsz przyprawić solą, pieprzem, rozkruszona kostka czosnkową oraz oregano.
  3. Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagnieść i rozwałkować na oprószonej mąka stolnicy. Ciasto pokroić na kwadraty a te na trójkąty. Na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę nadzienia i zawijać je w rogaliki. Każdy rogalik posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec aż się zarumienią (ok 25 min w 180st).
Dodaj do książki kucharskiej

DROŻDŻOWE PASZTECIKI Z MIĘSEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę i drożdże. Zagnieść elastyczne ciasto i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

2

Cebule obrać i posiekać drobno. Rozgrzać patelnię z niewielka ilością oliwy, dodać cebulę i smażyć. Kiedy cebula będzie szklista dodać mięso i przesmażać aż straci surowość. Farsz przyprawić solą, pieprzem, rozkruszona kostka czosnkową oraz oregano.

3

Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagnieść i rozwałkować na oprószonej mąka stolnicy. Ciasto pokroić na kwadraty a te na trójkąty. Na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę nadzienia i zawijać je w rogaliki. Każdy rogalik posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec aż się zarumienią (ok 25 min w 180st).

  • 4
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA W MINI KOSTKACH CZOSNEK KNORR

    Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KLASYCZNE DESERY LODOWE. KOKTAJLE LODOWE. GRANITA.

    Lody i owoce wzajemnie uzupełniają się. Do jagód, malin, truskawek czy jeżyn pasują lody wan...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Mielone, smażony makaron na patelni, Polędwiczka z grzybami, Przepis z sałatki ryżowe, sos chrzanowy do mięsa, Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński , Zupa krem z marchwii, Grillowany kurczak w curry , Lekka zupa pomidorowa, Indyk, Zupa z dyni, ryż z patelni, marynata do pieczenia schabu, Pomidorowy sos do pizzy, zielona papryka, Parówki w cieście naleśnikowym, Sałatka z mortadelą, Polędwiczki, Gyros z kurczakiem, Kotlet de volaille - VIDEO, Kapusta z grochem, Chrupiące paluszki z kurczaka, Rolady z cykorii i szynki, Duszone udka z kurczaka w sosie własnym, Przepis z sałatka z jajkiem i sałatą, Przepis z potrawka z kurczaka z ryżem -, Kotlety faszerowane grzybami, Ryba w sosie curry, gęś pieczona, gotowana ryba, Przekąski, Przepis z sałatka z fileta z kurczaka, marynaty do mi, Przepis z mielone z jajkami, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Spód ziemniaczany, Kluski farszem chlebowym, Pierś z kurczaka, Kanapka dla dzieci "Niespodzianka!", szpinak na obiad, Cykoria w sosie serowym, Rosół, Zupa krem z kurek z przepiórkami, TAPAS: Pomidorowa salsa, Kanapka włoska , Muszelki z pomidorowym sosem Napoli i fetą, Zupa z dyni, Letnia sałatka na grilla, Karkówka, sosy do mięsa, Deser ananasowy, Przepis z sojowe, Zupa pieczarkowa, Przepis z co z ryżu, Ryba, Sałatka z kurczakiem i ryżem, PO GRECKU, Przepis z zupa brokułowa -, Szafranowe risotto z kurczakiem, Gulasz, łatwe dania z kurczaka, Sałatka z tuńczykiem i makaronem, Zapiekanka rodzinna, Brokuły