Dodaj do ksiązki kucharskiej Drożdżowe paszteciki z mięsem

Drożdżowe paszteciki z mięsem

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób łatwe Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

Drożdżowe paszteciki z mięsem - składniki:

  • mąka pszenna - 250 gramów
  • drożdże - 2 dekagramy
  • sól - 1 szczypta
  • oliwa - 2 łyżki
  • ciepła woda
  • mięso mielone - 40 dekagramów

Drożdżowe paszteciki z mięsem - Sposób przygotowania:

  1. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę i drożdże. Zagnieść elastyczne ciasto i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  2. Cebule obrać i posiekać drobno. Rozgrzać patelnię z niewielka ilością oliwy, dodać cebulę i smażyć. Kiedy cebula będzie szklista dodać mięso i przesmażać aż straci surowość. Farsz przyprawić solą, pieprzem, rozkruszona kostka czosnkową oraz oregano.
  3. Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagnieść i rozwałkować na oprószonej mąka stolnicy. Ciasto pokroić na kwadraty a te na trójkąty. Na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę nadzienia i zawijać je w rogaliki. Każdy rogalik posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec aż się zarumienią (ok 25 min w 180st).
Dodaj do książki kucharskiej

DROŻDŻOWE PASZTECIKI Z MIĘSEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę i drożdże. Zagnieść elastyczne ciasto i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

2

Cebule obrać i posiekać drobno. Rozgrzać patelnię z niewielka ilością oliwy, dodać cebulę i smażyć. Kiedy cebula będzie szklista dodać mięso i przesmażać aż straci surowość. Farsz przyprawić solą, pieprzem, rozkruszona kostka czosnkową oraz oregano.

3

Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagnieść i rozwałkować na oprószonej mąka stolnicy. Ciasto pokroić na kwadraty a te na trójkąty. Na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę nadzienia i zawijać je w rogaliki. Każdy rogalik posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec aż się zarumienią (ok 25 min w 180st).

  • 4
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA W MINI KOSTKACH CZOSNEK KNORR

    Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Mięsna zapiekanka, Mielone, co z pieczarek, Chińskie sajgonki, Sałatka z brokułami i jajkiem, Placki ziemniaczane, Królewski tort, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Parówki w cieście serowym, makaron po włosku, Ziołowe gofry, kuchnia polska mi, Królewski tort, Barszcz, Spaghetti z lodów czekoladowych, Ryba zapiekana w rękawie, Smażone śledzie w marynacie, Przepis z pieczone żeberka, Przepis z ryż - obiad, Kremowa zupa z dyni, Przepis z kuchnia tv gotowanie, Przepis z miesa na zimno, Ryż smażony z warzywami, Parówki z cukinią w płatach lazanii, Ryba po grecku, Zupa z oliwek śródziemnomorska, łosoś z ryżem i salsą z sosem paprykowym , Przepis z pieczone skrzydełka z kurczaka -, Kotlety mielone z oliwkami, Musaka, Proste kotleciki z jajka, Sos beszamelowy , Sos włoski do spaghetti, obiad mięso z ziemniakami, Przepis z obiad gotowany, obiad z sznycla z indyka, Zupa szczawiowa, Salsa, Tarta ziemniaczana z pieczarkami, Przepis z knorr z pieczarkami, Przepis z majonez Knorr, Przepis z pierś z kurczaka w przyprawach, Wieprzowina z koprem włoskim, Kluski śląskie z sosem grzybowym , biały ser, Schab z dzika nadziewany kiełbasą, Sałatka Gyros, Gulasz, Gołąbki, Przekąski, Dynia, Roladki z indyka w pomidorowym sosie, Zupa tajska z kurczakiem, Duszona wołowina z warzywami, sałatka ze świeżych ogórków, Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym, Delikatne mieszki z szynką, Przepis z Kurczak z pieca, Potrawy wielkanocne, Przepis z paluszki surimi, Ryż, po prostu gotuj, Tajska zupa curry z kurczakiem, Przepis z co na obiad z kurczaka