Dodaj do ksiązki kucharskiej Drożdżowe paszteciki z mięsem

Drożdżowe paszteciki z mięsem

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób łatwe Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

Drożdżowe paszteciki z mięsem - składniki:

  • mąka pszenna - 250 gramów
  • drożdże - 2 dekagramy
  • sól - 1 szczypta
  • oliwa - 2 łyżki
  • ciepła woda
  • mięso mielone - 40 dekagramów

Drożdżowe paszteciki z mięsem - Sposób przygotowania:

  1. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę i drożdże. Zagnieść elastyczne ciasto i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  2. Cebule obrać i posiekać drobno. Rozgrzać patelnię z niewielka ilością oliwy, dodać cebulę i smażyć. Kiedy cebula będzie szklista dodać mięso i przesmażać aż straci surowość. Farsz przyprawić solą, pieprzem, rozkruszona kostka czosnkową oraz oregano.
  3. Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagnieść i rozwałkować na oprószonej mąka stolnicy. Ciasto pokroić na kwadraty a te na trójkąty. Na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę nadzienia i zawijać je w rogaliki. Każdy rogalik posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec aż się zarumienią (ok 25 min w 180st).
Dodaj do książki kucharskiej

DROŻDŻOWE PASZTECIKI Z MIĘSEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę i drożdże. Zagnieść elastyczne ciasto i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

2

Cebule obrać i posiekać drobno. Rozgrzać patelnię z niewielka ilością oliwy, dodać cebulę i smażyć. Kiedy cebula będzie szklista dodać mięso i przesmażać aż straci surowość. Farsz przyprawić solą, pieprzem, rozkruszona kostka czosnkową oraz oregano.

3

Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagnieść i rozwałkować na oprószonej mąka stolnicy. Ciasto pokroić na kwadraty a te na trójkąty. Na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę nadzienia i zawijać je w rogaliki. Każdy rogalik posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec aż się zarumienią (ok 25 min w 180st).

  • 4
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA W MINI KOSTKACH CZOSNEK KNORR

    Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z kotlety do hamburgerów przepis, Zupa brokułowa, Risotto w ananasie, Risotto z kurczakiem i warzywami, Mufinki malinowo-krówkowe, Kiełbasa smażona na pikantno, Pączki błyskawiczne, Przepis z obiad dla dzieci, Sos czosnkowy , Sos sojowo-czosnkowy, Ciasteczka orzechowe, Kotlety, Przepis z szybki i łatwy obiad, Chłopski kociołek, Sałatka makaronowa z sosem z niebieskiego sera, sałatka z cukinia -, Pierogi z bananami, Udawany udziec z tuńczyka, makaron po włosku, Przepis z farsz do naleśników, Potrawy wigilijne, Przepis z szaszlyki z piekarnika, Sałatki z kurczakiem, Zupa ogórkowa, Pierogi z kapustą i grzybami, Krem z czosnkiem, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Medaliony z gorgonzolą i żurawiną , soczewica zielona, Pasztet w grzybowym mundurku, Kaczka pieczona z jabłkami, Przepis z ryba zapiekana w piekarniku, Tłusty czwartek, Żeberka w oryginalnej marynacie, Sos pomidorowy II, Zupa kalafiorowa, Przepis z sos do placków ziemniaczanych, Żeberka - VIDEO, naturalna przyprawa, Rajska szarlotka, makaron na obiad, Kasza, Ciasto jogurtowe, Melon z szynką, Ciasto na pizze, kurczak z makaronem, co z pieczarek, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Indyk, kuchnia włoska przystawki, PO GRECKU, Sałatka krakowska , sałatki z ryżem, Sos czosnkowy na wódce, Kaczka, Lasagne drobiowa, gotowe kuchnie, Koktajl bananowy, Zupa grochowa, Przepis z zapiekanka z miesem mielonym i ziemniakami, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Przepis z ryby w sosie przepisy, Włoska zupa minestrone z boczkiem i makaronem, Rolada ziemniaczana