Dodaj do ksiązki kucharskiej Drożdżowe paszteciki z mięsem

Drożdżowe paszteciki z mięsem

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób łatwe Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

Drożdżowe paszteciki z mięsem - składniki:

  • mąka pszenna - 250 gramów
  • drożdże - 2 dekagramy
  • sól - 1 szczypta
  • oliwa - 2 łyżki
  • ciepła woda
  • mięso mielone - 40 dekagramów

Drożdżowe paszteciki z mięsem - Sposób przygotowania:

  1. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę i drożdże. Zagnieść elastyczne ciasto i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  2. Cebule obrać i posiekać drobno. Rozgrzać patelnię z niewielka ilością oliwy, dodać cebulę i smażyć. Kiedy cebula będzie szklista dodać mięso i przesmażać aż straci surowość. Farsz przyprawić solą, pieprzem, rozkruszona kostka czosnkową oraz oregano.
  3. Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagnieść i rozwałkować na oprószonej mąka stolnicy. Ciasto pokroić na kwadraty a te na trójkąty. Na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę nadzienia i zawijać je w rogaliki. Każdy rogalik posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec aż się zarumienią (ok 25 min w 180st).
Dodaj do książki kucharskiej

DROŻDŻOWE PASZTECIKI Z MIĘSEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę i drożdże. Zagnieść elastyczne ciasto i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

2

Cebule obrać i posiekać drobno. Rozgrzać patelnię z niewielka ilością oliwy, dodać cebulę i smażyć. Kiedy cebula będzie szklista dodać mięso i przesmażać aż straci surowość. Farsz przyprawić solą, pieprzem, rozkruszona kostka czosnkową oraz oregano.

3

Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagnieść i rozwałkować na oprószonej mąka stolnicy. Ciasto pokroić na kwadraty a te na trójkąty. Na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę nadzienia i zawijać je w rogaliki. Każdy rogalik posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec aż się zarumienią (ok 25 min w 180st).

  • 4
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA W MINI KOSTKACH CZOSNEK KNORR

    Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DZICZYZNA LUBI WINO, CZYLI MIĘSO, KTÓRE ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

    Jeśli już mówimy o gotowaniu z winem, musimy pamiętać o jednej zasadniczej sprawie. Otóż nie...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

TAPAS: Tortilla ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi, Sałatka z grillowaną dynią, winogronami i serem brie, Zapiekanka makaronowa, jAJKO ZAPIEKANE, Przepis z Tajskie jedzenie, na obiad makarony, Polędwiczka z grzybami, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Kotlet de volaille - VIDEO, Sałatka włoska z octem balsamicznym, Dynia, Hiszpańskie tapas: Mini tortilla, Kotlety drobiowe z dynią, zapiekanka z ziemniakami z warzywami, Krupnik, ryż w sosie słodko kwasnym, zupa z sera żółtego, Zapiekanka makaronowa, Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, Zupa z soczewicy, plastry łososia, razowe, Makaronowa sałatka z tunczykiem, Pasta sojowa z twarogiem, Sałatka pieczarkowa z żółtym serem - VIDEO, Przepis z ryż z warzywami na patelnie, Sałatka z tuńczykiem, Przepis z poledwiczki wieprzowe po chińsku, Puchero czyli garnek z mięsem, Przepis z kurczak makaronem, Kalafior, Świąteczny pasztet mieszany z suszonymi pomidorami , Sos Maria I, Sos beszamelowy , knorr sos do mięsa, Paciaja mazowiecka, Przepis z grill warzywa, Zupa cebulowa, grzyby ze smietana, Trójkolorowa sałatka z arbuza i melonów z sosem waniliowo-cynamonowym, Kluski , Pieczone udka z boczkiem, Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym, kurczak po meksykańsku, poledwiczki wieprzowe z warzywami, knorr sos francuski, Przepis z sosy do mięsa, Przepis z obiad z golonki, Kurczak, Antrykot wołowy po amerykańsku - VIDEO, Gulasz, Ryż, Żeberka i warzywa - VIDEO, Przepis z sos miesmy, Zupa kalafiorowa, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Pieczone angielskie ziemniaki, Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym, Musaka, Zupa cebulowa, Bigos, Ryba po grecku, Pierś z kurczaka pieczona, Kapusta z grochem