Dodaj do ksiązki kucharskiej Drożdżówki półfrancuskie

Drożdżówki półfrancuskie

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób średnie Autor: tommy

Drożdżówki półfrancuskie - składniki:

  • kostka margaryny - 2 sztuki
  • mleko - 500 mililitrów
  • jajek - 5 sztuk
  • cukier - 2 łyżki
  • drożdże - 8 dekagramów
  • mąka pszenna - 1 kilogram

Drożdżówki półfrancuskie - Sposób przygotowania:

  1. Jeśli ktoś z nas ma ochotę na drożdżówkę, a nie chce mu się specjalnie iść po nią do sklepu, to bardzo łatwo może ją sobie przyrządzić sam w domu. Przepis nie jest zbyt trudny, a radość ze zjedzenia swojej pierwszej drożdżówki jest bezcenna. Dlatego zabieramy się do pracy. Ze wszystkich składników, oprócz margaryny, zrobić ciasto na zimno. Drożdże musimy rozcierać z jedną łyżeczką soli. Ciasto wkładamy na stolnicę i lekko zagniatamy. Rozwałkowujemy i na połowę ciasta nakładamy pokrojoną margarynę. Drugą połowę przykrywamy. Wałkujemy i zwijamy w kopertę trzykrotnie, z dziesięciominutową przerwą. Wykrawamy drożdżówki i rogaliki. Pieczemy na blaszce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej

DROŻDŻÓWKI PÓŁFRANCUSKIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Jeśli ktoś z nas ma ochotę na drożdżówkę, a nie chce mu się specjalnie iść po nią do sklepu, to bardzo łatwo może ją sobie przyrządzić sam w domu. Przepis nie jest zbyt trudny, a radość ze zjedzenia swojej pierwszej drożdżówki jest bezcenna. Dlatego zabieramy się do pracy. Ze wszystkich składników, oprócz margaryny, zrobić ciasto na zimno. Drożdże musimy rozcierać z jedną łyżeczką soli. Ciasto wkładamy na stolnicę i lekko zagniatamy. Rozwałkowujemy i na połowę ciasta nakładamy pokrojoną margarynę. Drugą połowę przykrywamy. Wałkujemy i zwijamy w kopertę trzykrotnie, z dziesięciominutową przerwą. Wykrawamy drożdżówki i rogaliki. Pieczemy na blaszce. Smacznego!

2

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SOS POMIDOROWY, CZYLI OJCIEC WSZYSTKICH WŁOSKICH SOSÓW (PRAWIE WSZYSTKICH :) )

    Klasyczny, najprostszy sos pomidorowy to wyjściowa baza dla innych sosów. Dodanie tylko kilk...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JESIENNE DANIA MIĘSNE. WOŁOWINA Z CIEMNYM PIWEM.

    Pamiętam z dzieciństwa sobotnie wizyty z ojcem u lokalnego rzeźnika. Tata i rzeźnik oddawali...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

kurczak cukinia, Risotto, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Sałatka grecka z fetą, Przepis z łopatka, Gołąbki, Udka z kurczaka z tequilą , Udka, wieprzowina po seczuańsku, zapiekanki z ziemniaków, Kremowa zupa z dyni, Placki, Przepis z sosy z gotowanego mięsa, Chłopskie śniadanie po Śląsku, Przepis z kurczak po meksykańsku, Przepis z mieso boczek, Zapiekanka z ziemniakow, Przepis z Kurczak marynata, Placuszki z cukinii, Babeczki z kremem kawowym, Krem z oscypkiem, Nadziewane makaronowe muszelki, posiekany szczypiorek, Kremowa zupa kalafiorowa , Sałatka z bobu , Przepis z zupa w chlebie, Przepis z cienki, Indyk, Sałatka z papryki czerwonej, pieczen wolowa z piekarnika -, Makaron, Hiszpańska zupa czosnkowa z grzankami, Wiosenno-letni deserek na słoneczne dni, Sos włoski do spaghetti, Sałatka z kurczakiem i ryżem, naleśniki bez mleka -, Lekka zupa pomidorowa, Warzywa, czarna oliwka, Gofry po włosku , Potrawy wielkanocne, Ryż, Makaron z jagodami, Kurczak z imbirem, Przepis z jAJKO ZAPIEKANE, zupa krem z brokułami, Ryba z masłem cytrynowym , Coleslaw z kminkiem, Domowe wrapy, Spaghetti , Nadziewana pieczeń wołowa, Przepis z zu szparagowa, Zapiekanka z makaronu - VIDEO, Surówka z młodej kapusty kiszonej z marchewką, Smażona pierś z kurczaka z ćwikłą, Tarta z truskawkami, Przepis z zapiekanki warzywne, Sałatka z owoców, Sałatka z brokułami i jajkiem, Sałatka z tuńczykiem, Karp saute, zupa z młodych buraczków, Sałatka z brokułami i jajkiem, Zupa cebulowa