Dodaj do ksiązki kucharskiej Drożdżówki półfrancuskie

Drożdżówki półfrancuskie

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób średnie Autor: tommy

Drożdżówki półfrancuskie - składniki:

  • kostka margaryny - 2 sztuki
  • mleko - 500 mililitrów
  • jajek - 5 sztuk
  • cukier - 2 łyżki
  • drożdże - 8 dekagramów
  • mąka pszenna - 1 kilogram

Drożdżówki półfrancuskie - Sposób przygotowania:

  1. Jeśli ktoś z nas ma ochotę na drożdżówkę, a nie chce mu się specjalnie iść po nią do sklepu, to bardzo łatwo może ją sobie przyrządzić sam w domu. Przepis nie jest zbyt trudny, a radość ze zjedzenia swojej pierwszej drożdżówki jest bezcenna. Dlatego zabieramy się do pracy. Ze wszystkich składników, oprócz margaryny, zrobić ciasto na zimno. Drożdże musimy rozcierać z jedną łyżeczką soli. Ciasto wkładamy na stolnicę i lekko zagniatamy. Rozwałkowujemy i na połowę ciasta nakładamy pokrojoną margarynę. Drugą połowę przykrywamy. Wałkujemy i zwijamy w kopertę trzykrotnie, z dziesięciominutową przerwą. Wykrawamy drożdżówki i rogaliki. Pieczemy na blaszce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej

DROŻDŻÓWKI PÓŁFRANCUSKIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Jeśli ktoś z nas ma ochotę na drożdżówkę, a nie chce mu się specjalnie iść po nią do sklepu, to bardzo łatwo może ją sobie przyrządzić sam w domu. Przepis nie jest zbyt trudny, a radość ze zjedzenia swojej pierwszej drożdżówki jest bezcenna. Dlatego zabieramy się do pracy. Ze wszystkich składników, oprócz margaryny, zrobić ciasto na zimno. Drożdże musimy rozcierać z jedną łyżeczką soli. Ciasto wkładamy na stolnicę i lekko zagniatamy. Rozwałkowujemy i na połowę ciasta nakładamy pokrojoną margarynę. Drugą połowę przykrywamy. Wałkujemy i zwijamy w kopertę trzykrotnie, z dziesięciominutową przerwą. Wykrawamy drożdżówki i rogaliki. Pieczemy na blaszce. Smacznego!

2

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ORZEŹWIAJĄCE LETNIE ZUPY. TRADYCYJNY POLSKI CHŁODNIK Z BURAKÓW.

    Dziś chciałbym oddać honory naszej tradycyjnej zupie na zimno czyli chłodnikowi z burakami l...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KROPKA NAD I. CZYLI ZIOŁA I PRZYPRAWY W KUCHNI.

    Świeże zioła stały się ostatnio bardzo popularne i powszechnie dostępne. Zauważyłem także, ż...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kremowe tagliatelle z kurczakiem i brokułami, Przepis z nuggetsy, Przepis z krewetki w piwie, mieso wieprzowe, Kurczak aromatyczno-ziołowy, Pieczony pstrąg w cieście, Zupa kalafiorowa, Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Przepis z KURCZAK Z CEBULA, Dip orzechowy, Makaron z szynką w sosie pieczeniowym z winem , Twaróg do chleba po meksykańsku na śniadanie, Sałatka z porów, pieczeni, Przepis z łatwe ciasto, Sałatka Gyros, szaszłyki z cukinią i kurczakiem, Wege spaghetti, kurczak w sosie słodko-kwaśnym, Przepis z sosy niskokaloryczne, Pstrąg, Brokuły, salatka z szynka i makaronem, Extra ziołowa lasagne z grillowanym bakłażanem, Zupa grochowa, Chleb z papryką, Zapiekanka po rzymsku, Leczo, nalesniki z szpinakiem, surimi na obiad, Przepis z na miodzie, Sos beszamelowy , Zupa ogórkowa - VIDEO, Sałatka gyros warstwowa, Sałatka gyros warstwowa, Rote Gruetze –słodki sos, Saganaki w oliwie, z rozmarynem i tymiankiem, Gołąbki, Przepis z grzanki knorr, ryba z warzywami na winie, Sałatka z kiełkami rzodkiewki, grillowaną cukinią i suszoną szynką, sałatka jajeczna jajka majonez, Ryba po grecku, Sałatka z szynką i bobem, Wege spaghetti, Pierogi z jagodami, Maślane babeczki waniliowe, krupnik zup, Przepis z makaron z mięsem mielonym, Zapiekanka z bakłażana, pomidorów i parmezanu, Karmel pomarańczowy, Klasyczny sos Ravigotte, Pomidorowa zapiekanka ze świeżą bazylią, Mielone, mały koncentrat pomidorowy, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Udka, Schab w pięciu smakach, Sałatka z torttelini a la gyros, Przepis z sałatka z tunczyka, Dipy, Dynia, Sałatka gyros z kurczaka