Dodaj do ksiązki kucharskiej Drożdżówki półfrancuskie

Drożdżówki półfrancuskie

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób średnie Autor: tommy

Drożdżówki półfrancuskie - składniki:

  • kostka margaryny - 2 sztuki
  • mleko - 500 mililitrów
  • jajek - 5 sztuk
  • cukier - 2 łyżki
  • drożdże - 8 dekagramów
  • mąka pszenna - 1 kilogram

Drożdżówki półfrancuskie - Sposób przygotowania:

  1. Jeśli ktoś z nas ma ochotę na drożdżówkę, a nie chce mu się specjalnie iść po nią do sklepu, to bardzo łatwo może ją sobie przyrządzić sam w domu. Przepis nie jest zbyt trudny, a radość ze zjedzenia swojej pierwszej drożdżówki jest bezcenna. Dlatego zabieramy się do pracy. Ze wszystkich składników, oprócz margaryny, zrobić ciasto na zimno. Drożdże musimy rozcierać z jedną łyżeczką soli. Ciasto wkładamy na stolnicę i lekko zagniatamy. Rozwałkowujemy i na połowę ciasta nakładamy pokrojoną margarynę. Drugą połowę przykrywamy. Wałkujemy i zwijamy w kopertę trzykrotnie, z dziesięciominutową przerwą. Wykrawamy drożdżówki i rogaliki. Pieczemy na blaszce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej

DROŻDŻÓWKI PÓŁFRANCUSKIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Jeśli ktoś z nas ma ochotę na drożdżówkę, a nie chce mu się specjalnie iść po nią do sklepu, to bardzo łatwo może ją sobie przyrządzić sam w domu. Przepis nie jest zbyt trudny, a radość ze zjedzenia swojej pierwszej drożdżówki jest bezcenna. Dlatego zabieramy się do pracy. Ze wszystkich składników, oprócz margaryny, zrobić ciasto na zimno. Drożdże musimy rozcierać z jedną łyżeczką soli. Ciasto wkładamy na stolnicę i lekko zagniatamy. Rozwałkowujemy i na połowę ciasta nakładamy pokrojoną margarynę. Drugą połowę przykrywamy. Wałkujemy i zwijamy w kopertę trzykrotnie, z dziesięciominutową przerwą. Wykrawamy drożdżówki i rogaliki. Pieczemy na blaszce. Smacznego!

2

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sos włoski do spaghetti, Zupa krem, Przepis z Obiad ud, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, Żeberka, Przepis z tiramisu deser, FLACZKI !!!, Zupa grochowa, obiad szynka, kapusta slodka, Galaretkowe witrażyki, Zapiekanka Gyros , Spaghetti ala carbonara z kiełbasą pepperoni, Makarony lasagne z warzywami, przepis na obiad bez ziemniakow, Zupa ogórkowa, Kebab, Naleśniki z lodami waniliowymi Carte d'Or, Zapiekanki, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Pierś z kurczaka pieczona, Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, Zupa pomidorowa, Przepis z sos na żeberkach, Sałatka Gyros, Ostre papryczki faszerowane serem, sałaty, Przepis z obiad jajko, Schab, Przepis z mały przecier pomidorowy, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, Zupa ramen z mięsem z kaczki, zapiekanka z ziemniakami i warzywami i z piersi kurczaka, Spaghetti z tuńczykiem, salatka z makaronem i selerem, Przepis z mięsa mielonego, Zupa cebulowa, Pierś z kurczaka, Przepis z przyprawy kuchnia tajska, Mini pizze, Barszcz świąteczny, Spaghetti z tuńczykiem, Karp w galarecie, Przepis z fasola drobna, Gulasz po węgiersku z mięsem wołowym , piersi z kurczaka z kuchnia knorr, Krewetki z groszkiem cukrowym o smaku grejpfrutowo – kolendrowym, czas na cebul, Karp, Duszone żeberka z pieczarkami, Przepis z krupnik staropolski, Krupnik z szynką, Przepis z sałatka warzyw, Lody owocowe podawane na mandarynkach, Apetyczny makaron z papryką, Ciasto na pizze, Sałatka z kolorowych świderków, placki ziemniaczane z mlekiem, Pieczona karkówka z chrupiącą skórką, Pizza Vezuvio , Baranina duszona w jarzynach, Pieczona karkówka z chrupiącą skórką