Dodaj do ksiązki kucharskiej Drożdżówki półfrancuskie

Drożdżówki półfrancuskie

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób średnie Autor: tommy

Drożdżówki półfrancuskie - składniki:

  • kostka margaryny - 2 sztuki
  • mleko - 500 mililitrów
  • jajek - 5 sztuk
  • cukier - 2 łyżki
  • drożdże - 8 dekagramów
  • mąka pszenna - 1 kilogram

Drożdżówki półfrancuskie - Sposób przygotowania:

  1. Jeśli ktoś z nas ma ochotę na drożdżówkę, a nie chce mu się specjalnie iść po nią do sklepu, to bardzo łatwo może ją sobie przyrządzić sam w domu. Przepis nie jest zbyt trudny, a radość ze zjedzenia swojej pierwszej drożdżówki jest bezcenna. Dlatego zabieramy się do pracy. Ze wszystkich składników, oprócz margaryny, zrobić ciasto na zimno. Drożdże musimy rozcierać z jedną łyżeczką soli. Ciasto wkładamy na stolnicę i lekko zagniatamy. Rozwałkowujemy i na połowę ciasta nakładamy pokrojoną margarynę. Drugą połowę przykrywamy. Wałkujemy i zwijamy w kopertę trzykrotnie, z dziesięciominutową przerwą. Wykrawamy drożdżówki i rogaliki. Pieczemy na blaszce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej

DROŻDŻÓWKI PÓŁFRANCUSKIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Jeśli ktoś z nas ma ochotę na drożdżówkę, a nie chce mu się specjalnie iść po nią do sklepu, to bardzo łatwo może ją sobie przyrządzić sam w domu. Przepis nie jest zbyt trudny, a radość ze zjedzenia swojej pierwszej drożdżówki jest bezcenna. Dlatego zabieramy się do pracy. Ze wszystkich składników, oprócz margaryny, zrobić ciasto na zimno. Drożdże musimy rozcierać z jedną łyżeczką soli. Ciasto wkładamy na stolnicę i lekko zagniatamy. Rozwałkowujemy i na połowę ciasta nakładamy pokrojoną margarynę. Drugą połowę przykrywamy. Wałkujemy i zwijamy w kopertę trzykrotnie, z dziesięciominutową przerwą. Wykrawamy drożdżówki i rogaliki. Pieczemy na blaszce. Smacznego!

2

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

żeberka pieczone -, Zrazy zawijane z kaszą gryczaną i serem kozim, Świąteczny pieczony indyk, Smalec babci Heleny, Przepis z mieso duszone z cebulą, Shoarma z wieprzowiny , Zapiekanka estońska, Sałatka z kapusty pekińskiej , Przepis z przepis na pizze ciasto, Zapiekanka makaronowa, przystawki mięsne, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Zupa z dyni, Pasztet z królika z ziołami i słoniną, knorr przyprawa mini, Przepis z ja gotuje zapiekanki, Kapuśniak, Ryż zapiekany z serem i pieczarkami, Dip ziołowy do ziemniaków, Karp, Pesto ze słonecznikiem, Pasztet, Przepis z sos do kurczaka ryżu, Quesadillas - VIDEO, wiśnie w spirytusie, Sos śliwkowy, kurczak z jajkiem, Polędwiczki Wieprzowe z grilla, Przepis z zapiekanka z warzywami kurczakiem i ziemniakami, Zapiekanka wieloskładnikowa, Paszteciki z orzechami pecan , Zapiekane papryki z kuskusem i fetą, Przepis z salatka z papryki, domowa, Łosoś limonkowo-czosnkowy, Przepis z kuchnia polską, Soczewica z boczkiem, Dynia, Mini naleśniki na imprezę, prawdziwki w smietanie, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Brownie z orzechami laskowymi, Pieczeń, Sałatka z tuńczykiem, Ogórek, Zupa ogórkowa, Ryż smażony z warzywami, Udka w miodowo-octowej glazurze, Przepis z Kuchnia polska barszcz czerwony, Kasza, Pstrąg, Ziołowe ziemniaki pieczone, Placki, Przepis z sałatka z ziołami, Spaghetti z tuńczykiem, gotowanie kaszy, Krupnik, Leczo, Zapiekane gnocchi w sosie napoli z bazylią, Sos cebulowy z suszonymi pomidorami, obiad z warzyw i ryżu, Zupa kalafiorowa, przystawki do wódki, Zapiekanka Gyros