Dodaj do ksiązki kucharskiej Drożdżówki półfrancuskie

Drożdżówki półfrancuskie

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób średnie Autor: tommy

Drożdżówki półfrancuskie - składniki:

  • kostka margaryny - 2 sztuki
  • mleko - 500 mililitrów
  • jajek - 5 sztuk
  • cukier - 2 łyżki
  • drożdże - 8 dekagramów
  • mąka pszenna - 1 kilogram

Drożdżówki półfrancuskie - Sposób przygotowania:

  1. Jeśli ktoś z nas ma ochotę na drożdżówkę, a nie chce mu się specjalnie iść po nią do sklepu, to bardzo łatwo może ją sobie przyrządzić sam w domu. Przepis nie jest zbyt trudny, a radość ze zjedzenia swojej pierwszej drożdżówki jest bezcenna. Dlatego zabieramy się do pracy. Ze wszystkich składników, oprócz margaryny, zrobić ciasto na zimno. Drożdże musimy rozcierać z jedną łyżeczką soli. Ciasto wkładamy na stolnicę i lekko zagniatamy. Rozwałkowujemy i na połowę ciasta nakładamy pokrojoną margarynę. Drugą połowę przykrywamy. Wałkujemy i zwijamy w kopertę trzykrotnie, z dziesięciominutową przerwą. Wykrawamy drożdżówki i rogaliki. Pieczemy na blaszce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej

DROŻDŻÓWKI PÓŁFRANCUSKIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Jeśli ktoś z nas ma ochotę na drożdżówkę, a nie chce mu się specjalnie iść po nią do sklepu, to bardzo łatwo może ją sobie przyrządzić sam w domu. Przepis nie jest zbyt trudny, a radość ze zjedzenia swojej pierwszej drożdżówki jest bezcenna. Dlatego zabieramy się do pracy. Ze wszystkich składników, oprócz margaryny, zrobić ciasto na zimno. Drożdże musimy rozcierać z jedną łyżeczką soli. Ciasto wkładamy na stolnicę i lekko zagniatamy. Rozwałkowujemy i na połowę ciasta nakładamy pokrojoną margarynę. Drugą połowę przykrywamy. Wałkujemy i zwijamy w kopertę trzykrotnie, z dziesięciominutową przerwą. Wykrawamy drożdżówki i rogaliki. Pieczemy na blaszce. Smacznego!

2

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Klasyczne cafe latte, Przepis z kurczak w oliwkach, Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, Przepisy świąteczne, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Rurki z kurczakiem i pomidorkami , mielone pieczarki, Skrzydełka w sosie sojowym z miodem, Pierogi z kapustą i grzybami, Salsa, DESERY Z JABLKAMI, SCHABOWY Z WARZYWAMI I KUS KUSEM :), Przepis z sałatka z groszkiem i kukurydzą, Schab w pięciu smakach, Kaczka, zapiekanka makaron z serem, Szynka duszona w sosie pomidorowo-pieczarkowym, Przepis z surówka z sosami knorr, Spaghetti z tuńczykiem, sałatka z rzodkiewek, Przepis z tort dla dzieci, Żeberka, Przepis z karkówka po, Szynka pieczona, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Kanapki z szynką schwarzwaldzką i smażonym serem pleśniowym, Placek po zbójnicku wersja 1, ziemniaki z tymiankiem, Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami, Syczące węże, Zupa ogórkowa, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Kasza, Zapiekanka Gyros , Zapiekanka dla milusińskich, Sałatka z łososiem, Sosy, sałatka z groszkiem konserwowym, Pierś z kurczaka pieczona, Burgundzki sos z pieczarkami, Przepis z krem z marchwi, Surówka z czerwonej kapusty, sos z zeberek wieprzowych, Kanapki z pieczoną wołowiną, rukolą i marynowaną papryką, Kotlety, Ryba smażona, Przepis z kurczak z kostki, Wielkanocna polędwica z dzika w galarecie, Polędwiczki, Słodkie kanapki, obiad wieprzowina, Duszone warzywa, Brokuły, Przepis z marynata do ka, sos na śmietanie, makarony z czosnkiem, Kanapki z pastą z pieczonego łososia z marynowanymi warzywami, Żurek domowy z ziemniaczkami, Przepis z piers kurczaka w bulionie, Przepis z zapiekanka z brokułami i kurczakiem, Zupa cebulowa, Sos czosnkowy na wódce, Kalafior, Makaron zapiekany z grzybami