Dodaj do ksiązki kucharskiej Drożdżówki półfrancuskie

Drożdżówki półfrancuskie

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób średnie Autor: tommy

Drożdżówki półfrancuskie - składniki:

  • kostka margaryny - 2 sztuki
  • mleko - 500 mililitrów
  • jajek - 5 sztuk
  • cukier - 2 łyżki
  • drożdże - 8 dekagramów
  • mąka pszenna - 1 kilogram

Drożdżówki półfrancuskie - Sposób przygotowania:

  1. Jeśli ktoś z nas ma ochotę na drożdżówkę, a nie chce mu się specjalnie iść po nią do sklepu, to bardzo łatwo może ją sobie przyrządzić sam w domu. Przepis nie jest zbyt trudny, a radość ze zjedzenia swojej pierwszej drożdżówki jest bezcenna. Dlatego zabieramy się do pracy. Ze wszystkich składników, oprócz margaryny, zrobić ciasto na zimno. Drożdże musimy rozcierać z jedną łyżeczką soli. Ciasto wkładamy na stolnicę i lekko zagniatamy. Rozwałkowujemy i na połowę ciasta nakładamy pokrojoną margarynę. Drugą połowę przykrywamy. Wałkujemy i zwijamy w kopertę trzykrotnie, z dziesięciominutową przerwą. Wykrawamy drożdżówki i rogaliki. Pieczemy na blaszce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej

DROŻDŻÓWKI PÓŁFRANCUSKIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Jeśli ktoś z nas ma ochotę na drożdżówkę, a nie chce mu się specjalnie iść po nią do sklepu, to bardzo łatwo może ją sobie przyrządzić sam w domu. Przepis nie jest zbyt trudny, a radość ze zjedzenia swojej pierwszej drożdżówki jest bezcenna. Dlatego zabieramy się do pracy. Ze wszystkich składników, oprócz margaryny, zrobić ciasto na zimno. Drożdże musimy rozcierać z jedną łyżeczką soli. Ciasto wkładamy na stolnicę i lekko zagniatamy. Rozwałkowujemy i na połowę ciasta nakładamy pokrojoną margarynę. Drugą połowę przykrywamy. Wałkujemy i zwijamy w kopertę trzykrotnie, z dziesięciominutową przerwą. Wykrawamy drożdżówki i rogaliki. Pieczemy na blaszce. Smacznego!

2

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Papryka, Śniadanko prosto z dżungli, Lekka zupa pomidorowa, zdrowe obiady przepisy, Szybka surówka z kapusty pekińskiej, Przepis z masy do ciast, farsz mięsny do krokietów, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Placki po węgiersku, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i szpinakiem, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Leczo z cukinii, Omlet z cukinią, dynią i burakami, Przepis z zimne przystawki, papryka w cieście, ziemniaki z cebula, Wigilijna czarna kapusta ., Zupa pieczarkowa, Przepis z danie z warzyw, Pulpeciki z marchewką i migdałami , schab pieczony z kością, Udka, Zapiekane pieczarki z serem , Placki, Karp saute, Barszcz, Chrupiąca sałata z polędwiczkami, Przepis z zapiekana ryba z warzywami, Wigilijna czarna kapusta ., Kurczak duszony w winie z estragonem i jabłkami, Zupa z kurczaka z mleczkiem kokosowym, zupa z mrożonego szpinaku, Pstrąg z ziemniaczaną łuską, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Pieczony schab z dynią i majerankiem, Sałatki z makaronem, Ciasto na pierogi, Szaszłyk wołowo-jagnięcy ze śliwkami, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, Rosół, Przepis z sałatka pierś z kurczaka, Jajka faszerowane -czosnkowe, Pikantny majonez, Przepis z sałata lodowa i kurczakiem, Toskańska zupa fasolowa , sosy z jogurtem naturalnym, Kotlety, Zupa z dyni, Duszone warzywa, Przepis z gs nadziewana, Sałatka z grillowaną dynią, winogronami i serem brie, Sos beszamelowy , Sałatka Gyros, Sałatki z kurczakiem, sos z pieprzem marynowanym, ryba w piekarniku, przyprawy do kaczki, Szpinak, Przepis z filet z kurczaka duszony, Przepis z kostki knorra, Pierogi, Spaghetti a la carbonara, Przepis z czarna rzepa, Spaghetti