Dodaj do ksiązki kucharskiej Duffinki

Duffinki

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób łatwe Autor: pasibrzuch

Duffinki - składniki:

  • ziemniaki - 650 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • olej - 1 szklanka

Duffinki - Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj. Odcedź i odstaw do przestygnięcia, po czym przeciśnij przez praskę.
  2. Do ziemniaków dodaj jajko, mąki, gałkę, sól oraz pieprz. Wyrób na jednolita masę.
  3. Z ciasta formuj małe kulki.
  4. W garnku rozgrzej tyle oleju, by wrzucone kulki były całkowicie zanurzone.
  5. Smaż partiami, wyciągaj kulki na bieżąco, żeby nie zdążyły popękać. Gotowe podawaj do dań mięsnych lub do ciepłej kolacji.
Dodaj do książki kucharskiej

DUFFINKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Ziemniaki obierz i ugotuj. Odcedź i odstaw do przestygnięcia, po czym przeciśnij przez praskę.

2

Do ziemniaków dodaj jajko, mąki, gałkę, sól oraz pieprz. Wyrób na jednolita masę.

3

Z ciasta formuj małe kulki.

4

W garnku rozgrzej tyle oleju, by wrzucone kulki były całkowicie zanurzone.

5

Smaż partiami, wyciągaj kulki na bieżąco, żeby nie zdążyły popękać. Gotowe podawaj do dań mięsnych lub do ciepłej kolacji.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    GOFRY PO WŁOSKU DLA DZIECI I DOROSŁYCH.

    Choć z drzew lecą już pierwsze liście, w głowach ciągle wspomnienia wakacji. Także w kuchni ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Placki ziemniaczane, zupa z dyni i ziemniaków, Chrupiące pikantne orzechy, Chłodnik migdałowo-czosnkowy z figami i migdałami marcona, Pasta z wędzonego halibuta – „Smakosz”, sos węgierski z plackami ziemniaczanymi, Sałatki z makaronem, Sos mornay, Szaszłyki z parmezanu i gruszek z miodem i orzechami, Szynka pieczona, Sałatka ziemniaczana, Przepis z farsz do naleśników, Pierogi z kapustą i grzybami, marynata do pieczenia schabu, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Kutia, Sos beszamelowy , kurczak-piers, przystawki na grilla, Pstrąg, Sałatka warzywna z dipem szafranowym, Żeberka - VIDEO, Przepis z makaron chiński, Sos poziomkowy, Przepis z sałata lodowa, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Łosoś, Przepis z margaryna, Zapiekanka z ziemniakow, Pasta węgierska, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Przepis z świeży tuńczyk, Kapusta z grochem, Chłopski kociołek, Pierś z kurczaka w zupie cebulowej, Sałatka z brokułami - VIDEO , Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Risotto z wołowiną i pieczarkami, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Gyros, Przepis z gotowane piersi z kurczaka, pieczona ryba z warzywami, ryż z patelni, Kotlety wieprzowe z szałwią i jabłkiem, Zupa cebulowa z piwem i grzankami , Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Sałatka Gyros, Makaron azjatycki z sosem słodko kwaśnym, Przepis z sałatki ryżowe, Hiszpański omlet z mulami, sałatki z mięsem, Karp, Miodowo-czosnkowy kurczak, Przepis z zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami, Wegetariańska biesiada, Kurczak, Nadziewane jajka, Zupa pomidorowa, Medaliony z gorgonzolą i żurawiną , Przepis z kielbasa i co, papryka mieso mielone, farsz ze szpinakiem, Kotleciki z jajek, koncentrat pomidorowy