Dodaj do ksiązki kucharskiej Duffinki

Duffinki

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób łatwe Autor: pasibrzuch

Duffinki - składniki:

  • ziemniaki - 650 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • olej - 1 szklanka

Duffinki - Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj. Odcedź i odstaw do przestygnięcia, po czym przeciśnij przez praskę.
  2. Do ziemniaków dodaj jajko, mąki, gałkę, sól oraz pieprz. Wyrób na jednolita masę.
  3. Z ciasta formuj małe kulki.
  4. W garnku rozgrzej tyle oleju, by wrzucone kulki były całkowicie zanurzone.
  5. Smaż partiami, wyciągaj kulki na bieżąco, żeby nie zdążyły popękać. Gotowe podawaj do dań mięsnych lub do ciepłej kolacji.
Dodaj do książki kucharskiej

DUFFINKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Ziemniaki obierz i ugotuj. Odcedź i odstaw do przestygnięcia, po czym przeciśnij przez praskę.

2

Do ziemniaków dodaj jajko, mąki, gałkę, sól oraz pieprz. Wyrób na jednolita masę.

3

Z ciasta formuj małe kulki.

4

W garnku rozgrzej tyle oleju, by wrzucone kulki były całkowicie zanurzone.

5

Smaż partiami, wyciągaj kulki na bieżąco, żeby nie zdążyły popękać. Gotowe podawaj do dań mięsnych lub do ciepłej kolacji.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK PRZYGOTOWAĆ FASZEROWANE MIĘSO?

    Faszerowanie mięsa daje możliwość nadania nowego smaku i koloru przyrządzanej potrawie. ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kolorowy talerz faszerowanych jaj, Przepis z makaron smazony z jajem, Gulasz, Lody z czerwonymi owocami, Sałatka słowiańska, Krem brokułowy, ryż z wo, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Przepis z pierś z kurczaka kieszonki, Przepis z placki ziemniaczane po niemiecku, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Zupa ogórkowa, Kanapki z wędzonym kurczakiem, oscypkiem i żurawiną, makaron z t, Risotto, Sałatka kebab - VIDEO, Pstrąg a la ochmistrz dworu, Przepis z salatka z ogorkow, Przystawki, Kanapki z szynką schwarzwaldzką i smażonym serem pleśniowym, Przepis z sałatka z sałatą rzymską, Pierś z kurczaka, Przepis z zupa z kukurydzy, Ryż smażony z warzywami, Wykwintne Brownie, Przepis z pieczarki z makaronem, Sałatka z dynią i kremowym łososiem, Zupa z pieczonego bakłażana, Gołąbki, Naleśniki, zapiekanka z ugotowanych ziemniaków, Przepis z sałatka z kukurydzą i jajkiem, Pieczony schab z dynią i majerankiem, Sałatka grecka, Schab, Kutia, Dania z ryżem, Kotlety, Krupnik, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Pomidorowa czosnkowa na gęsto, z makaronem drobnym, świeży boczek na obiad, Tadżin z pomidorów i jajek, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Makaron z sosem śmietanowym, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, kurczak sos sojowy, Kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami, przyprawa do gotowanych ziemniaków, coś dobrego, Pajęczyna - Surówka z marchewki z sosem serowym na słodko, sos do kotletow schabowych, kalafior z sosem czosnkowym, Faworki z indyka, pasztet z jajek, obiad z wołowiny, Zupa z ciecierzycy, Przepis z kurczak pikantny, Krewetki królewskie z czosnkiem, Ryba, Przepis z pieczarki nadziewane mięsem mielonym -, Sałatka Gyros, Łosoś po litewsku, Jajka z pieczarką i szynką