Dodaj do ksiązki kucharskiej Duszona cielęcina

Duszona cielęcina

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: Piotr Murawski

Duszona cielęcina - składniki:

  • cielęcina bez kości np. udziec - 400 gramów
  • Sos do pieczeni jasny Knorr - 1 opakowanie
  • cebula - 200 gramów
  • Czarna porzeczka świeża lub mrożona - 100 gramów
  • czerwone wino - 100 mililitrów
  • olej roślinny - 50 mililitrów
  • rozmaryn - 1 gram
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • tymianek - 2 gramy
  • sól - 1 szczypta
  • czarny pieprz - 2 gramy
  • woda - 300 mililitrów

Duszona cielęcina - Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, wytnij wszystkie żyłki i błony, osusz, obtocz w posiekanym tymianku, rozmarynie, soli, pieprzu i czosnku. Tak przygotowane mięso pozostaw w chłodnym miejscu na około 2 godziny.
  2. Mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron z pokrojoną cebulą, zalej sosem pieczeniowym jasnym rozmieszanym w 300 mililitrach wody i 100 mililitrach czerwonego wina.
  3. Całość doprowadź do wrzenia, gotuj około 20- 30 minut pod częściowym przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie.
  4. Pod koniec duszenia dodaj czarną porzeczkę, gotuj jeszcze wszystko razem około 8 minut. Po tym czasie mięso przełóż na bok, a sos zmiksuj. Plastry cielęciny podawaj na ziemniakach, polane sosem.
Dodaj do książki kucharskiej

DUSZONA CIELĘCINA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Duszona cielęcina
    1.Mięso umyj, wytnij wszystkie żyłki i błony, osusz, obtocz w posiekanym tymianku, rozmarynie, soli, pieprzu i czosnku. Tak przygotowane mięso pozostaw w chłodnym miejscu na około 2 godziny.
  • 2
    Duszona cielęcina
    2.Mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron z pokrojoną cebulą, zalej sosem pieczeniowym jasnym rozmieszanym w 300 mililitrach wody i 100 mililitrach czerwonego wina.
  • 3
    Duszona cielęcina
    3.Całość doprowadź do wrzenia, gotuj około 20- 30 minut pod częściowym przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie.
  • 4
    Duszona cielęcina
    4.Pod koniec duszenia dodaj czarną porzeczkę, gotuj jeszcze wszystko razem około 8 minut. Po tym czasie mięso przełóż na bok, a sos zmiksuj. Plastry cielęciny podawaj na ziemniakach, polane sosem.
  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    SOS DO PIECZENI JASNY KNORR

    Sos do pieczeni jasny Knorr
    Zobacz przepisy

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

mięso mielone ryż, Przepis z obiad z kapusty, Spaghetti , Pierniki świąteczne, kurczak w sosie jogurtowym, Zupa ogórkowa, Karp w galarecie, świeży szpinak, sałatka z szynką i serem żółtym, sos do pieczeni, Przepis z zapiekanka z makaronem i kiełbasą, przyprawa knorr delikat, Przepis z golabki w słoiku, Pasta egipska michoteta, Sos cebulowy, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Przepis z filet z ryby na obiad, Sałatka grecka z fetą, Śledź w cieście, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Przepis z schab z jajkiem, Sos włoski do spaghetti, Rostbef z czarnym pieprzem i kaparami - VIDEO, Dipy, Zapiekanka rybaka, Espresso affogato z lodami wanilowymi, Dynia, Sałatka z tuńczykiem, Przepis z zioLa prowansalskie, Śledź z octem po bałtycku, Gulasz cielęcy, Przepis z szynka w galarecie, Przepis z gotowana kapusta, Makarony z sosem z serkow topionych, Sos beszamelowy , Brazylijskie pulpeciki, Carbonara, Halvas – migdałowe ciasto z kaszy manny, Przepis z zapiekanki NIEMIECKIE, Ryż, Rosół, bulionetka knorr zupa, Pudding ryżowy z cynamonem, Roladki kapuściane , Przystawki, Ziemniaki, Prosta zupa z warzywna, z grzankami z serem kozim, Gulasz po polsku - VIDEO, Sariel - kapusta z grochem, Rosół z kulkami, Kanapki na imprezę z szynką, Przepis z kurczak ze śmietaną, Greckie burgery wołowe, Przepis z co gotuje na obiad, Placuszki z cukinii, Pieczony boczek w marynacie musztardowo- miodowej, soku z owoców, Obiad, Lasagne z bakłażanem, szpinakiem i serem feta, Sałatka Cezar - VIDEO, Ser zapiekany w cieście, Leniwe z masełkiem i cynamonem, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Krem brokułowy