Dodaj do ksiązki kucharskiej Duszona cielęcina

Duszona cielęcina

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 4 osób łatwe Autor: Piotr Murawski

Duszona cielęcina - składniki:

  • Cielęcina bez kościn np. udziec - 400 gramów
  • cebula - 200 gramów
  • Czarna porzeczka świeża lub mrożona - 100 gramów
  • czerwone wino - 100 mililitrów
  • olej roślinny - 50 mililitrów
  • rozmaryn - 1 gram

Duszona cielęcina - Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj wytnij wszystkie żyłki i błony, osusz obtocz w posiekanym tymianku rozmarynie soli pieprzu i czosnku. Tak przygotowane mięso pozostaw w chłodnym miejscu na około 2 godziny.
  2. Mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron z pokrojona cebulą, zalej sosem pieczeniowym jasnym rozmieszanym w 300 ml wody i 100 ml czerwonego wina.
  3. Całość doprowadź do wrzenia gotuj około 20- 30 minut pod częściowym przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie.
  4. Pod koniec duszenia dodaj czarną porzeczkę, gotuj jeszcze wszystko razem około 8 minut. Po tym czasie mięso przełóż na bok a sos zmiksuj. Plastry cielęciny podawaj na ziemniakach polane sosem
Dodaj do książki kucharskiej

DUSZONA CIELĘCINA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Duszona cielęcina
    1.Mięso umyj wytnij wszystkie żyłki i błony, osusz obtocz w posiekanym tymianku rozmarynie soli pieprzu i czosnku. Tak przygotowane mięso pozostaw w chłodnym miejscu na około 2 godziny.
  • 2
    Duszona cielęcina
    2.Mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron z pokrojona cebulą, zalej sosem pieczeniowym jasnym rozmieszanym w 300 ml wody i 100 ml czerwonego wina.
  • 3
    Duszona cielęcina
    3.Całość doprowadź do wrzenia gotuj około 20- 30 minut pod częściowym przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie.
  • 4
    Duszona cielęcina
    4.Pod koniec duszenia dodaj czarną porzeczkę, gotuj jeszcze wszystko razem około 8 minut. Po tym czasie mięso przełóż na bok a sos zmiksuj. Plastry cielęciny podawaj na ziemniakach polane sosem
  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    SOS DO PIECZENI JASNY KNORR

    Sos do pieczeni jasny Knorr
    Zobacz przepisy

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z ocet balsamiczny marynata, Dania z ryżem, hummus, Placki ziemniaczane, Karp w galarecie, Przepis z pieczone żeberka, Zupa pieczarkowa, Przepis z kotlet pl -, Aromatyczne toskańskie kanapki, Sałatka grecka, Dorsz z salsą mango , Sałatka warzywna z tuńczykiem, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Przepis z mięso z łopatki wieprzowej, Sałatka z kapusty pekińskiej , Przepis z zupa z kurczaka, Sałatka z kaszy kuskus, Krupnik, Przepis z na szynke, Przepis z leniwe, Przepisy świąteczne, Przepis z warzywny obiad, Przepis z obiad gotowany, Zapiekane muszelki z kalafiorem i brokułami, Śledzie Mościckiego, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Sałatka z krewetek i winogron , Kasza smoleńska z boczkiem, Zajebiste pizza, Ogórek, kebab wołowy, ciasto nalesnikowe słodkie, Wakacyjna kanapka z kurczakiem, Duszone golonki w kapuście kiszonej, Przepis z pieczenie mięs, Tofu Ma Po, Barszcz, Leniwe kluchy z serkiem waniliowym , sałatka z łososiem i sałatą lodową, pesto knorr, Rostbef z czarnym pieprzem i kaparami - VIDEO, czosnkowy sos, Przystawki, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Sałatka z ogórka i tuńczyka, Przepis z jajko gotowane w wodzie z octem, Kremowa zupa z dyni, Kompot z malin, ser gouda, Rolada pegnitzka, Przepis z kurczak z porem i majonezem, Udka, Spaghetti z tuńczykiem, Obiad, Tłusty czwartek, Zapiekane parówki , sosy z śmietany, Zupa ziołowa szpinakowa, Zupa cebulowa, Gulasz, Parówki w cieście serowym, Delikatna pieczeń z oliwkami, rolada w jajku, Sałatka – smak pizzy