Dodaj do ksiązki kucharskiej Duszona cielęcina

Duszona cielęcina

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: Piotr Murawski

Duszona cielęcina - składniki:

  • cielęcina bez kości np. udziec - 400 gramów
  • Sos do pieczeni jasny Knorr - 1 opakowanie
  • cebula - 200 gramów
  • Czarna porzeczka świeża lub mrożona - 100 gramów
  • czerwone wino - 100 mililitrów
  • olej roślinny - 50 mililitrów
  • rozmaryn - 1 gram
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • tymianek - 2 gramy
  • sól - 1 szczypta
  • czarny pieprz - 2 gramy
  • woda - 300 mililitrów

Duszona cielęcina - Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, wytnij wszystkie żyłki i błony, osusz, obtocz w posiekanym tymianku, rozmarynie, soli, pieprzu i czosnku. Tak przygotowane mięso pozostaw w chłodnym miejscu na około 2 godziny.
  2. Mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron z pokrojoną cebulą, zalej sosem pieczeniowym jasnym rozmieszanym w 300 mililitrach wody i 100 mililitrach czerwonego wina.
  3. Całość doprowadź do wrzenia, gotuj około 20- 30 minut pod częściowym przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie.
  4. Pod koniec duszenia dodaj czarną porzeczkę, gotuj jeszcze wszystko razem około 8 minut. Po tym czasie mięso przełóż na bok, a sos zmiksuj. Plastry cielęciny podawaj na ziemniakach, polane sosem.
Dodaj do książki kucharskiej

DUSZONA CIELĘCINA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Duszona cielęcina
    1.Mięso umyj, wytnij wszystkie żyłki i błony, osusz, obtocz w posiekanym tymianku, rozmarynie, soli, pieprzu i czosnku. Tak przygotowane mięso pozostaw w chłodnym miejscu na około 2 godziny.
  • 2
    Duszona cielęcina
    2.Mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron z pokrojoną cebulą, zalej sosem pieczeniowym jasnym rozmieszanym w 300 mililitrach wody i 100 mililitrach czerwonego wina.
  • 3
    Duszona cielęcina
    3.Całość doprowadź do wrzenia, gotuj około 20- 30 minut pod częściowym przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie.
  • 4
    Duszona cielęcina
    4.Pod koniec duszenia dodaj czarną porzeczkę, gotuj jeszcze wszystko razem około 8 minut. Po tym czasie mięso przełóż na bok, a sos zmiksuj. Plastry cielęciny podawaj na ziemniakach, polane sosem.
  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    SOS DO PIECZENI JASNY KNORR

    Sos do pieczeni jasny Knorr
    Zobacz przepisy

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zupa jarzynowa, Kotlety wieprzowe z sosem pieczarkowym z papryką, lekka kuchnia przepisy, Kotlety wieprzowe z szałwią i jabłkiem, Ciasto na pizze, Żurek, Tajski chlebek miłości, Przepis z zielona dynia, Ogórek, Chrupiące pikantne orzechy, Zupa brokułowa, Przepis z obiad z kasza, Kotlety wieprzowe z sosem pieczarkowym z papryką, np ryby, Przepis z miski knorr, Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem, Gulasz, Proste kotleciki z jajka, pieczarki zi, Wołowina w galarecie, Zapiekanka rodzinna, Przepis z żeberka z piekarnika, Kocia lasagne , papryka nadziewana serem feta, Pasta z makreli i tuńczyka , Kotlety, kostki do makaronu knorr, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Kolorowe warzywa z patelni, Zapiekane ziemniaki z cebulką, Żeberka - VIDEO, Sałatka Nicejska, Placki ziemniaczane, Zupy, Kataloński omlet, Przepis z soczewica zielona, Pieczeń wołowa z sosem, Proste kotleciki z jajka, Zupa krem z kurek a la gulaszowa , Pieczeń rzymska z oliwkami, sałatki z makaronem ryżowym, Pasztet, makaron z warzywami, ser i makaron, duszone ziemniaki, Przepis z ciepłe przystawki, Zupa rybna na szczupaku, Wyjątkowe jajka z majonezem, Kebab, Ryby- sola, Sałatka z soczystym kurczakiem , Krucha karkówka w pomarańczach, makarony i serem, sznycle z kurczaka, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Bawarski kąsek, Zapiekanka z ziemniakow, Przepis z kurczak curry z makaronem, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Kanapki śniadaniowe z orzechami , Sezamowe pulpeciki rybne, Soczysty kurczak z patelni z sosem, Zupa pieczarkowa, Przepis z sałatki Greckie