Dodaj do ksiązki kucharskiej Duszona cielęcina

Duszona cielęcina

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 4 osób łatwe Autor: Piotr Murawski

Duszona cielęcina - składniki:

  • Cielęcina bez kościn np. udziec - 400 gramów
  • cebula - 200 gramów
  • Czarna porzeczka świeża lub mrożona - 100 gramów
  • czerwone wino - 100 mililitrów
  • olej roślinny - 50 mililitrów
  • rozmaryn - 1 gram

Duszona cielęcina - Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj wytnij wszystkie żyłki i błony, osusz obtocz w posiekanym tymianku rozmarynie soli pieprzu i czosnku. Tak przygotowane mięso pozostaw w chłodnym miejscu na około 2 godziny.
  2. Mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron z pokrojona cebulą, zalej sosem pieczeniowym jasnym rozmieszanym w 300 ml wody i 100 ml czerwonego wina.
  3. Całość doprowadź do wrzenia gotuj około 20- 30 minut pod częściowym przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie.
  4. Pod koniec duszenia dodaj czarną porzeczkę, gotuj jeszcze wszystko razem około 8 minut. Po tym czasie mięso przełóż na bok a sos zmiksuj. Plastry cielęciny podawaj na ziemniakach polane sosem
Dodaj do książki kucharskiej

DUSZONA CIELĘCINA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Duszona cielęcina
    1.Mięso umyj wytnij wszystkie żyłki i błony, osusz obtocz w posiekanym tymianku rozmarynie soli pieprzu i czosnku. Tak przygotowane mięso pozostaw w chłodnym miejscu na około 2 godziny.
  • 2
    Duszona cielęcina
    2.Mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron z pokrojona cebulą, zalej sosem pieczeniowym jasnym rozmieszanym w 300 ml wody i 100 ml czerwonego wina.
  • 3
    Duszona cielęcina
    3.Całość doprowadź do wrzenia gotuj około 20- 30 minut pod częściowym przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie.
  • 4
    Duszona cielęcina
    4.Pod koniec duszenia dodaj czarną porzeczkę, gotuj jeszcze wszystko razem około 8 minut. Po tym czasie mięso przełóż na bok a sos zmiksuj. Plastry cielęciny podawaj na ziemniakach polane sosem
  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    SOS DO PIECZENI JASNY KNORR

    Sos do pieczeni jasny Knorr
    Zobacz przepisy

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka marchewkowo – cebulowa, Krem z dyni z mlekiem kokosowym, steki wolowe, Placek po węgiersku - VIDEO, Szpinak z fetą w cieście francuskim, Przepis z obiad mielone mieso, sera żółtego, Ryba ze szparagami, Kulebiak, Kurczak, Pierogi z kapustą i grzybami, Rosół, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Pierogi z kapustą i grzybami, szaszłyki z warzywami, Karp saute w całości, Kebab w kajzerce, ogórek feta, Zupa jarzynowa, Ryba po grecku, Przepis z łosos wedzony, Kebab, ryba z puszki, Papryka, Ryż smażony z warzywami, Tortilla - VIDEO, Galareta z delikatną pieczenią wieprzową, Ślimaki z masłem ziołowym, Karp, sos do schabowych, Kasza jaglana na mleko kokosowym, piers z kurczaka z papryka na patelni, Ciasto na pierogi, grochowka z kielbasa, Risotto z kurczakiem i warzywami, szpinakiem i serami, Szaszłyki z kurczaka z kiełbasą , Ciasto na pizze, Pstrąg, cebula czerwona, Przepis z makaron zapiekany w piekarniku z warzywami, Zupa krem z fasolki z parmezanem, Koreczki z rokpolem, Karkówka, Przepis z jajka na twardo, Sałatka tajska z makaronem, Przepis z black tiger zupa, Crostini z małżami , Przepis z ziemniaki z czosnkiem, Makaron zapiekany z serem, Śledzie w oleju z czosnkiem, Zupa z dyni, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Potrawy wielkanocne, Makaron ze śmietaną i cukrem, Peklowana szynka z sosem grzybowo żurawinowym , sałatka kartoflana, Szaszłyki z kurczaka na grilla , Ryż, Przepis z ziemniaki czosnek, Przepis z al dente, Przepis z makaron po am, Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką, Masło orzechowe