Dodaj do ksiązki kucharskiej Duszona cielęcina

Duszona cielęcina

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: Piotr Murawski

Duszona cielęcina - składniki:

  • cielęcina bez kości np. udziec - 400 gramów
  • Sos do pieczeni jasny Knorr - 1 opakowanie
  • cebula - 200 gramów
  • Czarna porzeczka świeża lub mrożona - 100 gramów
  • czerwone wino - 100 mililitrów
  • olej roślinny - 50 mililitrów
  • rozmaryn - 1 gram
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • tymianek - 2 gramy
  • sól - 1 szczypta
  • czarny pieprz - 2 gramy
  • woda - 300 mililitrów

Duszona cielęcina - Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, wytnij wszystkie żyłki i błony, osusz, obtocz w posiekanym tymianku, rozmarynie, soli, pieprzu i czosnku. Tak przygotowane mięso pozostaw w chłodnym miejscu na około 2 godziny.
  2. Mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron z pokrojoną cebulą, zalej sosem pieczeniowym jasnym rozmieszanym w 300 mililitrach wody i 100 mililitrach czerwonego wina.
  3. Całość doprowadź do wrzenia, gotuj około 20- 30 minut pod częściowym przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie.
  4. Pod koniec duszenia dodaj czarną porzeczkę, gotuj jeszcze wszystko razem około 8 minut. Po tym czasie mięso przełóż na bok, a sos zmiksuj. Plastry cielęciny podawaj na ziemniakach, polane sosem.
Dodaj do książki kucharskiej

DUSZONA CIELĘCINA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Duszona cielęcina
    1.Mięso umyj, wytnij wszystkie żyłki i błony, osusz, obtocz w posiekanym tymianku, rozmarynie, soli, pieprzu i czosnku. Tak przygotowane mięso pozostaw w chłodnym miejscu na około 2 godziny.
  • 2
    Duszona cielęcina
    2.Mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron z pokrojoną cebulą, zalej sosem pieczeniowym jasnym rozmieszanym w 300 mililitrach wody i 100 mililitrach czerwonego wina.
  • 3
    Duszona cielęcina
    3.Całość doprowadź do wrzenia, gotuj około 20- 30 minut pod częściowym przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie.
  • 4
    Duszona cielęcina
    4.Pod koniec duszenia dodaj czarną porzeczkę, gotuj jeszcze wszystko razem około 8 minut. Po tym czasie mięso przełóż na bok, a sos zmiksuj. Plastry cielęciny podawaj na ziemniakach, polane sosem.
  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    SOS DO PIECZENI JASNY KNORR

    Sos do pieczeni jasny Knorr
    Zobacz przepisy

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z ryż do obiadu, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Kanapki z grillowanymi warzywami i kiełkami słonecznika, Ryba po grecku, mielone wolowe, Przepis z filety z ryby na obiad, Przepis z pizza pieróg, Jogurt naturalny, Karkówka, Krem brokułowy, Potrawka curry z wieprzowiny, Rosolnik, Przepis z schab pieczony w piekarniku, Spaghetti a la carbonara, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Sos pomidorowy z kiszonymi ogórkami, Przepis z polędwiczki wieprzowe smazone, Pieczony schab z dynią i majerankiem, Przepis z cebula duża, ciasto na deser, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Kapusta z grochem, Zupa grochowa krem po meksykańsku, przyprawa do grzanek, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Sałatka paprykowa z kostkami tofu, krewetki koktajlowe smazone, Przepis z zapiekanki z ziemniaków, Karp w galarecie, krewetki z warzywami, Sałatka ziemniaczana , Tłusty czwartek, Paella a la navarro, Placki po węgiersku, kuchnia uk, Zupa minestrone z kapustą , Soczysty rolowany boczek, Ciasto na pizze, Guacamole - VIDEO, Chińska patelnia, Makaronowa zapiekanka z kiełbasą, Wrap z pastą jajeczną, kurczakiem wędzonym i kukurydzą, Zupa ogórkowa, Makaron, makarony kurczakiem, Ziemniaki, Schab, Kotlety, Kanapki z pastą z pieczonego łososia z marynowanymi warzywami, Kocia lasagne , Naleśniki, Polędwiczki wieprzowe, Placek z marchewką i cukinią, Zupa cebulowa, Placki po węgiersku, Kebab, grubo, Żurek, Sałatka z soczystym, grillowanym kurczakiem , Przepis z łosoś knorr, kurczak ugotowany, Spód ziemniaczany, placki z maki, warzywa na pateln