Dodaj do ksiązki kucharskiej Duszona cielęcina

Duszona cielęcina

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 4 osób łatwe Autor: Piotr Murawski

Duszona cielęcina - składniki:

  • Cielęcina bez kościn np. udziec - 400 gramów
  • cebula - 200 gramów
  • Czarna porzeczka świeża lub mrożona - 100 gramów
  • czerwone wino - 100 mililitrów
  • olej roślinny - 50 mililitrów
  • rozmaryn - 1 gram

Duszona cielęcina - Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj wytnij wszystkie żyłki i błony, osusz obtocz w posiekanym tymianku rozmarynie soli pieprzu i czosnku. Tak przygotowane mięso pozostaw w chłodnym miejscu na około 2 godziny.
  2. Mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron z pokrojona cebulą, zalej sosem pieczeniowym jasnym rozmieszanym w 300 ml wody i 100 ml czerwonego wina.
  3. Całość doprowadź do wrzenia gotuj około 20- 30 minut pod częściowym przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie.
  4. Pod koniec duszenia dodaj czarną porzeczkę, gotuj jeszcze wszystko razem około 8 minut. Po tym czasie mięso przełóż na bok a sos zmiksuj. Plastry cielęciny podawaj na ziemniakach polane sosem
Dodaj do książki kucharskiej

DUSZONA CIELĘCINA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Duszona cielęcina
    1.Mięso umyj wytnij wszystkie żyłki i błony, osusz obtocz w posiekanym tymianku rozmarynie soli pieprzu i czosnku. Tak przygotowane mięso pozostaw w chłodnym miejscu na około 2 godziny.
  • 2
    Duszona cielęcina
    2.Mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron z pokrojona cebulą, zalej sosem pieczeniowym jasnym rozmieszanym w 300 ml wody i 100 ml czerwonego wina.
  • 3
    Duszona cielęcina
    3.Całość doprowadź do wrzenia gotuj około 20- 30 minut pod częściowym przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie.
  • 4
    Duszona cielęcina
    4.Pod koniec duszenia dodaj czarną porzeczkę, gotuj jeszcze wszystko razem około 8 minut. Po tym czasie mięso przełóż na bok a sos zmiksuj. Plastry cielęciny podawaj na ziemniakach polane sosem
  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    SOS DO PIECZENI JASNY KNORR

    Sos do pieczeni jasny Knorr
    Zobacz przepisy

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zapiekane naleśniki po bolońsku, sos z serków topionych na zapiekanki, Przepis z knorr przyprawy do makaronu, Sałatka z kaczką i kozim serem - VIDEO, Pasta fasolowa z selerem, knorr pasta, Gulasz, Kosmiczne ślimaki, Zupa cebulowa, Zupa chrzanowa z jajkiem, Kanapka dla dzieci "Rybka", Spaghetti , sajgonki z makaronem ryżowym, ryba po kaszubsku, Imprezowe mini kanapki klubowe, Naleśniki, Spaghetti a la carbonara, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Wyśmienity omlet z szynką, Makaron, Przepis z naleśniki z mięsem mielonym, Karp w galarecie, Pierś z kurczaka, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Mintaj w płatkach kukurydzianych, Homar pieczony, Tortilla, zapiekanka z dyni, Kotlet de volaille - VIDEO, gotowe kuchnie, Anerite, mieso inaczej, ciasto z delicjami, Zupa gulaszowa, Szaszłyki z chorizo i wędzonym kurczakiem, Przepis z drób przepis, Risotto, Ryba po grecku, Kisiel jabłkowo – miętowy, Przepis z zapiekane mielone mieso, Schab w sosie chrzanowym, Pierogi z jagodami, Przepis z puszki na przyprawy, Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta, Przepis z gulasz wieprzowy po węgiersku, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Zupa krem, plasterków żó, Kanapka dla dzieci "Sowa", Carbonara, Przepis z przystawki ciepłe, "Żółwiki" marakonowe z nadzieniem i sosem serowo-pieczarkowym, Przepis z zupa z warzyw na patelnie, Szafranowe risotto ze szparagami , Imprezowe mini kanapki klubowe, Kanapka dla dzieci "Order za odwagę!", majonez do sosu, Przepis z pieczarki zi, Schab w pięciu smakach, Bigos - VIDEO, Zupa cebulowa z piwem i grzankami - VIDEO , Sałatka ziemniaczana z makiem , tarty chrzan, Sos pomidorowo-cebulowy do zapiekanki makaronowej