Dodaj do ksiązki kucharskiej Duszona cielęcina

Duszona cielęcina

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: Piotr Murawski

Duszona cielęcina - składniki:

  • cielęcina bez kości np. udziec - 400 gramów
  • Sos do pieczeni jasny Knorr - 1 opakowanie
  • cebula - 200 gramów
  • Czarna porzeczka świeża lub mrożona - 100 gramów
  • czerwone wino - 100 mililitrów
  • olej roślinny - 50 mililitrów
  • rozmaryn - 1 gram
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • tymianek - 2 gramy
  • sól - 1 szczypta
  • czarny pieprz - 2 gramy
  • woda - 300 mililitrów

Duszona cielęcina - Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, wytnij wszystkie żyłki i błony, osusz, obtocz w posiekanym tymianku, rozmarynie, soli, pieprzu i czosnku. Tak przygotowane mięso pozostaw w chłodnym miejscu na około 2 godziny.
  2. Mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron z pokrojoną cebulą, zalej sosem pieczeniowym jasnym rozmieszanym w 300 mililitrach wody i 100 mililitrach czerwonego wina.
  3. Całość doprowadź do wrzenia, gotuj około 20- 30 minut pod częściowym przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie.
  4. Pod koniec duszenia dodaj czarną porzeczkę, gotuj jeszcze wszystko razem około 8 minut. Po tym czasie mięso przełóż na bok, a sos zmiksuj. Plastry cielęciny podawaj na ziemniakach, polane sosem.
Dodaj do książki kucharskiej

DUSZONA CIELĘCINA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Duszona cielęcina
    1.Mięso umyj, wytnij wszystkie żyłki i błony, osusz, obtocz w posiekanym tymianku, rozmarynie, soli, pieprzu i czosnku. Tak przygotowane mięso pozostaw w chłodnym miejscu na około 2 godziny.
  • 2
    Duszona cielęcina
    2.Mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron z pokrojoną cebulą, zalej sosem pieczeniowym jasnym rozmieszanym w 300 mililitrach wody i 100 mililitrach czerwonego wina.
  • 3
    Duszona cielęcina
    3.Całość doprowadź do wrzenia, gotuj około 20- 30 minut pod częściowym przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie.
  • 4
    Duszona cielęcina
    4.Pod koniec duszenia dodaj czarną porzeczkę, gotuj jeszcze wszystko razem około 8 minut. Po tym czasie mięso przełóż na bok, a sos zmiksuj. Plastry cielęciny podawaj na ziemniakach, polane sosem.
  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    SOS DO PIECZENI JASNY KNORR

    Sos do pieczeni jasny Knorr
    Zobacz przepisy

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i szpinakiem, kurczak pikantny, Zupa z dyni, Przepis z kalafior z sosem czosnkowym, Przepis z makaron z t, sos do kotletow schabowych, Dipy, Przepis z świeży boczek na obiad, zupa z kukurydzy, Przepis z makaron smazony z jajem, pieczarki nadziewane mięsem mielonym -, Kocia lasagne , Lasagne, Lemoniada na upalne dni, placki ziemniaczane po niemiecku, Zupa jarzynowa z indykiem, Placki ziemniaczane, Przepis z pieczarki z makaronem, pierś z kurczaka kieszonki, salatka z ogorkow, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Spaghetti , Przepis z obiad z wołowiny, Kanapki z szynką schwarzwaldzką i smażonym serem pleśniowym, Pierogi, Ciasto cebulowe z pyszną polewą, Karkówka, Zupa jarzynowa z kiełbasą, Ciasto na pierogi, Oscypkowe miseczki , coś dobrego, Sosy, Szlachetny żurek z grzybami - VIDEO, Sałatka ziemniaczana z musztardą - VIDEO, Polędwiczki, Surówka chrupiąca, Zupa z soczewicy, Brokuły, jajka z piekarnika, Zapiekanka makaronowa, Przepis z zapiekanka z ugotowanych ziemniaków, Przepis z ryż z wo, Barszcz ze śliwkami, Obiad, Gulasz, Zapiekanka z ziemniakow, Placki po węgiersku, Kanapki z rostbefem, konfiturą z czerwonej cebuli i serem pleśniowym , Aromatyczna bruschetta toskańska , Gulasz mięsno-pieczarkowy, kurczak sos sojowy, Deser Tiramisu, Gratin ziemniaki zapiekane, Pieczony schab z dynią i majerankiem, Sos z jabłek, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i szpinakiem, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Sałatka gyros z kurczaka, jajka w sosie szczypiorkowym, Przepis z sałatka z kukurydzą i jajkiem, Kasza, Przepis z sałatka z sałatą rzymską, przyprawa do gotowanych ziemniaków, Apetyczne empanady z kurczakiem