Dodaj do ksiązki kucharskiej Duszona cielęcina

Duszona cielęcina

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: Piotr Murawski

Duszona cielęcina - składniki:

  • cielęcina bez kości np. udziec - 400 gramów
  • Sos do pieczeni jasny Knorr - 1 opakowanie
  • cebula - 200 gramów
  • Czarna porzeczka świeża lub mrożona - 100 gramów
  • czerwone wino - 100 mililitrów
  • olej roślinny - 50 mililitrów
  • rozmaryn - 1 gram
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • tymianek - 2 gramy
  • sól - 1 szczypta
  • czarny pieprz - 2 gramy
  • woda - 300 mililitrów

Duszona cielęcina - Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, wytnij wszystkie żyłki i błony, osusz, obtocz w posiekanym tymianku, rozmarynie, soli, pieprzu i czosnku. Tak przygotowane mięso pozostaw w chłodnym miejscu na około 2 godziny.
  2. Mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron z pokrojoną cebulą, zalej sosem pieczeniowym jasnym rozmieszanym w 300 mililitrach wody i 100 mililitrach czerwonego wina.
  3. Całość doprowadź do wrzenia, gotuj około 20- 30 minut pod częściowym przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie.
  4. Pod koniec duszenia dodaj czarną porzeczkę, gotuj jeszcze wszystko razem około 8 minut. Po tym czasie mięso przełóż na bok, a sos zmiksuj. Plastry cielęciny podawaj na ziemniakach, polane sosem.
Dodaj do książki kucharskiej

DUSZONA CIELĘCINA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Duszona cielęcina
    1.Mięso umyj, wytnij wszystkie żyłki i błony, osusz, obtocz w posiekanym tymianku, rozmarynie, soli, pieprzu i czosnku. Tak przygotowane mięso pozostaw w chłodnym miejscu na około 2 godziny.
  • 2
    Duszona cielęcina
    2.Mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron z pokrojoną cebulą, zalej sosem pieczeniowym jasnym rozmieszanym w 300 mililitrach wody i 100 mililitrach czerwonego wina.
  • 3
    Duszona cielęcina
    3.Całość doprowadź do wrzenia, gotuj około 20- 30 minut pod częściowym przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie.
  • 4
    Duszona cielęcina
    4.Pod koniec duszenia dodaj czarną porzeczkę, gotuj jeszcze wszystko razem około 8 minut. Po tym czasie mięso przełóż na bok, a sos zmiksuj. Plastry cielęciny podawaj na ziemniakach, polane sosem.
  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    SOS DO PIECZENI JASNY KNORR

    Sos do pieczeni jasny Knorr
    Zobacz przepisy

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pierś z kurczaka, Pierogi z jagodami, Zapiekane warzywa , Obiad, Omlet z otrębami - pyszne śniadanko !!!, Sałatka z brokułami i jajkiem, Pasztet, na obiad makarony, Omlet z otrębami - pyszne śniadanko !!!, Przepis z kapusta do golonki, Faszerowane papryki , Zapiekanka po rzymsku, Ciasteczka z żurawiną i czekoladą, Jesienna zupa z kasztanów, schab po chińsku, danie z dt, Placki, Przepis z zupa z młodych buraczków, Sałatka grecka, pieczarki faszerowane z grilla, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Bracciole di cavallo, Raita z kabaczka, Przepis z ryż - obiad, Kotlet de volaille - VIDEO, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Zupa z dyni, przyprawy do cielęciny, pierś z kurczaka obiad, Jaja w sosie tatarskim z sałatą rzymską, Sos słodko-kwaśny, Brokułowe talarki, Sałatka grecka, Sałatki z kurczakiem, majonez Knorr, Przepis z makaron na obiad, Karczek z surówką z kapusty pekińskiej, Ryba po chińsku, Kurczak w cieście z sałatką, Pierogi, Ciekawe kanapki dla dzieci "Krab", Przepis z przystawki z łososia wędzonego, Wiejskie ciasto , Uzbecki pilaw , Zupa krem z dyni, Przepis z naturalna przyprawa, Kaczka, Czekolada po meksykańsku z kremówką, Kurczak marynata, Sosy, Karkówka w ostrej marynacie, Przepis z zupa z kapusty białej -, Obiad ryż z warzywami, Ryba po grecku, Kasza, Zapiekanki, Indyk, sałatki hiszpańskie, Przepis z ryż na zimno, Makaron w białym sosie, Garbure, Przepis z zupa gulaszowa po wegiersku, Przepis z czerwona i