Dodaj do ksiązki kucharskiej Duszona cielęcina

Duszona cielęcina

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 4 osób łatwe Autor: Piotr Murawski

Duszona cielęcina - składniki:

  • Cielęcina bez kościn np. udziec - 400 gramów
  • cebula - 200 gramów
  • Czarna porzeczka świeża lub mrożona - 100 gramów
  • czerwone wino - 100 mililitrów
  • olej roślinny - 50 mililitrów
  • rozmaryn - 1 gram

Duszona cielęcina - Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj wytnij wszystkie żyłki i błony, osusz obtocz w posiekanym tymianku rozmarynie soli pieprzu i czosnku. Tak przygotowane mięso pozostaw w chłodnym miejscu na około 2 godziny.
  2. Mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron z pokrojona cebulą, zalej sosem pieczeniowym jasnym rozmieszanym w 300 ml wody i 100 ml czerwonego wina.
  3. Całość doprowadź do wrzenia gotuj około 20- 30 minut pod częściowym przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie.
  4. Pod koniec duszenia dodaj czarną porzeczkę, gotuj jeszcze wszystko razem około 8 minut. Po tym czasie mięso przełóż na bok a sos zmiksuj. Plastry cielęciny podawaj na ziemniakach polane sosem
Dodaj do książki kucharskiej

DUSZONA CIELĘCINA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Duszona cielęcina
    1.Mięso umyj wytnij wszystkie żyłki i błony, osusz obtocz w posiekanym tymianku rozmarynie soli pieprzu i czosnku. Tak przygotowane mięso pozostaw w chłodnym miejscu na około 2 godziny.
  • 2
    Duszona cielęcina
    2.Mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron z pokrojona cebulą, zalej sosem pieczeniowym jasnym rozmieszanym w 300 ml wody i 100 ml czerwonego wina.
  • 3
    Duszona cielęcina
    3.Całość doprowadź do wrzenia gotuj około 20- 30 minut pod częściowym przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie.
  • 4
    Duszona cielęcina
    4.Pod koniec duszenia dodaj czarną porzeczkę, gotuj jeszcze wszystko razem około 8 minut. Po tym czasie mięso przełóż na bok a sos zmiksuj. Plastry cielęciny podawaj na ziemniakach polane sosem
  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    SOS DO PIECZENI JASNY KNORR

    Sos do pieczeni jasny Knorr
    Zobacz przepisy

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Makaron ze śmietaną i cukrem, Brokuły, Obiad ryż z warzywami, Śledź na dwa sposoby, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Zupa ogórkowa - VIDEO, Potrawy wielkanocne, Galaretka kawowa z pianką, Lasagne, mięso mielone pieczarki, Makaron zapiekany ze szpinakiem, Sałatka wiosenna z awokado, Przepis z sałatki z ryżem, Zapiekanki, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Karp, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Przepis z naleśniki bez mleka -, Golonka, sałatka ze schabem, Ciasto na pierogi, Zupa krewetkowa ze szpinakiem, Przepis z świeży szpinak sałatka, Zupa cebulowa, sojowe, Wołowe consomme, Przepis z sałatka z winogronem, Ciasto na pizze, Muffinki o smaku czekoladowym, Przepis z mieso z piekarnika, Sałatka kukurydziano serowa z makaronem, Przepis z pierś z kurczaka z mozzarellą i pomidorami, Sałatka z uszkami, Potrawy wigilijne, Gołąbki, ZAWIJAŃCE Z NIESPODZIANKĄ, Marchewkowa granita z cynamonem, Spaghetti bolognese z kurczakiem , Kanapka "Krokodyl", Wraps z kurczakiem, Przepis z gulasz angielski, Kurczak z grilla po indyjsku, sos z wołowiny, Przepis z z piersi indyka, Kremowe gnocchi z szałwią i orzechami , Kokardki w sosie pomidorowym z pietruszką, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, ser żółty, kuchnia francuska zupy, Śledzie, Sos majonezowy ze słodką papryką, Przepis z obiad z ryby, Chińskie sajgonki, Placek po zbójnicku wersja 1, zapiekanka z mielonego, Przepis z kurczak curry z makaronem, Lody czekoladowe "Żółw" , Przepis z ryż z kurczakiem, zapiekanka z ma, Pulpety w sosie pieczarkowym, Lekka zupa pomidorowa, Świąteczna sałatka jarzynowa z majonezem, Schab w pięciu smakach, Barszcz biały