Dodaj do ksiązki kucharskiej Duszona cielęcina

Duszona cielęcina

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: Piotr Murawski

Duszona cielęcina - składniki:

  • cielęcina bez kości np. udziec - 400 gramów
  • Sos do pieczeni jasny Knorr - 1 opakowanie
  • cebula - 200 gramów
  • Czarna porzeczka świeża lub mrożona - 100 gramów
  • czerwone wino - 100 mililitrów
  • olej roślinny - 50 mililitrów
  • rozmaryn - 1 gram
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • tymianek - 2 gramy
  • sól - 1 szczypta
  • czarny pieprz - 2 gramy
  • woda - 300 mililitrów

Duszona cielęcina - Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, wytnij wszystkie żyłki i błony, osusz, obtocz w posiekanym tymianku, rozmarynie, soli, pieprzu i czosnku. Tak przygotowane mięso pozostaw w chłodnym miejscu na około 2 godziny.
  2. Mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron z pokrojoną cebulą, zalej sosem pieczeniowym jasnym rozmieszanym w 300 mililitrach wody i 100 mililitrach czerwonego wina.
  3. Całość doprowadź do wrzenia, gotuj około 20- 30 minut pod częściowym przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie.
  4. Pod koniec duszenia dodaj czarną porzeczkę, gotuj jeszcze wszystko razem około 8 minut. Po tym czasie mięso przełóż na bok, a sos zmiksuj. Plastry cielęciny podawaj na ziemniakach, polane sosem.
Dodaj do książki kucharskiej

DUSZONA CIELĘCINA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Duszona cielęcina
    1.Mięso umyj, wytnij wszystkie żyłki i błony, osusz, obtocz w posiekanym tymianku, rozmarynie, soli, pieprzu i czosnku. Tak przygotowane mięso pozostaw w chłodnym miejscu na około 2 godziny.
  • 2
    Duszona cielęcina
    2.Mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron z pokrojoną cebulą, zalej sosem pieczeniowym jasnym rozmieszanym w 300 mililitrach wody i 100 mililitrach czerwonego wina.
  • 3
    Duszona cielęcina
    3.Całość doprowadź do wrzenia, gotuj około 20- 30 minut pod częściowym przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie.
  • 4
    Duszona cielęcina
    4.Pod koniec duszenia dodaj czarną porzeczkę, gotuj jeszcze wszystko razem około 8 minut. Po tym czasie mięso przełóż na bok, a sos zmiksuj. Plastry cielęciny podawaj na ziemniakach, polane sosem.
  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    SOS DO PIECZENI JASNY KNORR

    Sos do pieczeni jasny Knorr
    Zobacz przepisy

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Gyros z kurczakiem, Udka, Przepis z risotto warzywami, Pierś indycza po chińsku, Sałatka Cezar - VIDEO, Sałatka z awokado, przyprawy do kapuśniaka, pierś z kurczaka z kurkami, Duszone warzywa, Sałatka z kapusty pekińskiej , Wigilijna czarna kapusta ., Kanapki z pieczoną wołowiną, rukolą i marynowaną papryką, Deser z grysiku i naleśniki, Prawdziwe plemienie syberyjskie, kurczak paski, gotowane ziemniaki, surowy boczek faszerowany, Leczo z cukinii, Dynia, Gołąbki, Potrawy wielkanocne, Kanapki z szynką schwarzwaldzką i smażonym serem pleśniowym, FLACZKI !!!, Wigilijna czarna kapusta ., Sałatka z gotowanej kapusty z orzechami i czosnkiem, Przepis z sałatka na grilla z pomidorów i serem feta, Bigos domowy, Przepis z ryba cytryna, Brokuły, Suflet majerankowy , Przepis z pierś z kurczaka w mące, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Pieprz i sól, Przepis z kuchnia tv pl cukinia, Kanapki z wędzonym kurczakiem, oscypkiem i żurawiną, obiad z ryżem, zapiekanka warzywa ser, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Kebab, Placki ziemniaczane, Potrawka z kurczaka, Indyk, Przepis z kotlety z jajkami, Wołowina À la Jaridinière, pierś z kurczaka ze szpinakiem i serem, ser sałatkowy, Piure z awokado, Pulpety z sosem pieczarkowym, mintaj pieczony w piekarniku, Przepis z knorr placki, pyszna sałatka z kurczakiem, Zupa z dyni, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Żytnie naleśniki z farszem meksykańskim, Sałatka z soczewicą - VIDEO, Przepis z marynata do udek z kurczaka, Żurek, Paella a la navarro, Schabowe z szynką, Mielone, Sałatki z kurczakiem, Karp w galarecie, Przepis z makaron z t, Zapiekany półmisek warzyw