Dodaj do ksiązki kucharskiej Duszona cielęcina

Duszona cielęcina

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: Piotr Murawski

Duszona cielęcina - składniki:

  • cielęcina bez kości np. udziec - 400 gramów
  • Sos do pieczeni jasny Knorr - 1 opakowanie
  • cebula - 200 gramów
  • Czarna porzeczka świeża lub mrożona - 100 gramów
  • czerwone wino - 100 mililitrów
  • olej roślinny - 50 mililitrów
  • rozmaryn - 1 gram
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • tymianek - 2 gramy
  • sól - 1 szczypta
  • czarny pieprz - 2 gramy
  • woda - 300 mililitrów

Duszona cielęcina - Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, wytnij wszystkie żyłki i błony, osusz, obtocz w posiekanym tymianku, rozmarynie, soli, pieprzu i czosnku. Tak przygotowane mięso pozostaw w chłodnym miejscu na około 2 godziny.
  2. Mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron z pokrojoną cebulą, zalej sosem pieczeniowym jasnym rozmieszanym w 300 mililitrach wody i 100 mililitrach czerwonego wina.
  3. Całość doprowadź do wrzenia, gotuj około 20- 30 minut pod częściowym przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie.
  4. Pod koniec duszenia dodaj czarną porzeczkę, gotuj jeszcze wszystko razem około 8 minut. Po tym czasie mięso przełóż na bok, a sos zmiksuj. Plastry cielęciny podawaj na ziemniakach, polane sosem.
Dodaj do książki kucharskiej

DUSZONA CIELĘCINA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Duszona cielęcina
    1.Mięso umyj, wytnij wszystkie żyłki i błony, osusz, obtocz w posiekanym tymianku, rozmarynie, soli, pieprzu i czosnku. Tak przygotowane mięso pozostaw w chłodnym miejscu na około 2 godziny.
  • 2
    Duszona cielęcina
    2.Mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron z pokrojoną cebulą, zalej sosem pieczeniowym jasnym rozmieszanym w 300 mililitrach wody i 100 mililitrach czerwonego wina.
  • 3
    Duszona cielęcina
    3.Całość doprowadź do wrzenia, gotuj około 20- 30 minut pod częściowym przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie.
  • 4
    Duszona cielęcina
    4.Pod koniec duszenia dodaj czarną porzeczkę, gotuj jeszcze wszystko razem około 8 minut. Po tym czasie mięso przełóż na bok, a sos zmiksuj. Plastry cielęciny podawaj na ziemniakach, polane sosem.
  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    SOS DO PIECZENI JASNY KNORR

    Sos do pieczeni jasny Knorr
    Zobacz przepisy

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka kebab - VIDEO, Przepis z szybkie przystawki, Przepis z ciasta z masa, Sałatka z porów, kotlety ze sp, Zapiekanka z piersi kurczaka i szpinaku, Karp w galarecie, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Dynia, Jajka na boczku i zielonym groszku, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Przepis z pieczarki faszerowane mięsem mielonym, Tarta tatin z cykorii, Zupa szczawiowa, Golonka, pierś z kurczaka z pomarańczami, Ryba, Przepis z risotto z mięsem i warzywami, Śledź mielony, gotowanie kurczaka, przepis na polędwiczki wieprzowe, Ryż smażony z warzywami, Naleśniki doskonałe, Naleśniki doskonałe, duszona cebula, Kalafior w cieście, Przepis z sałatka indyjska, Pizza Bukiet Smaków, Curry z ciecierzycy, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, przepisy zu, Carbonara, Pizza Bukiet Smaków, Risotto, Roladki drobiowe z sosem serowym, Zupa paprykowa z mlekiem kokosowym, Szynkowa sałatka z jabłkiem i serem, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, kurczak z brokułami, obiad z z kurczaka, farsze, Pomidorowa jak marzenie, Bigos, suszone pomidory z makaronem, Jesienna sałatka, Pierś z kurczaka, Przepis z soczewica przepisy, Masło cytrynowe, ostre zupy, Brokuły, Kasza, Naleśniki z soczewicą, Przepis z kurczak w czosnku, Naleśniki doskonałe, Karkówka, Mysia sałatka, Zupa brokułowa, Salsa, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Grochówka w amerykańskim stylu, smażony makaron po chińsku z piersią z kurczaka, obiad z kalafiora, Sałatka Gyros