Dodaj do ksiązki kucharskiej Eklerki z bitą śmietaną i polewą

Eklerki z bitą śmietaną i polewą

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 8 osób średnie Autor: przepisy.pl

Eklerki z bitą śmietaną i polewą - składniki:

  • mąka tortowa - 200 gramów
  • masło - 100 gramów
  • jajka - 5 sztuk
  • sól
  • śmietana 36% - 0.5 litra
  • cukier puder - 0.5 szklanki
  • cukier wanilinowy - 1 opakowanie
  • woda - 1 szklanka
  • polewa czekoladowa

Eklerki z bitą śmietaną i polewą - Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę i włóż masło i dodaj szczyptę soli - zagotuj do roztopienia masła.
  2. Następnie dosyp przesiana mąkę i utrzyj na gładką masę, do czasu gdy ciasto przestanie pachnieć surowizną. Schłodź.
  3. Dodaj po jednym jajku i utrzyj.
  4. Na balszce wyłóż papier i połóż po podłużnym eklerze. Zapiekaj w piecu do momentu gdy eklery wyrosną i zrobią się złociste.
  5. Wyjmij i wystudź, przekrój na pół. Ubij śmietanę z cukrem wanilinowym i pudrem, nakładaj na dolna część eklerka. Polej polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej

EKLERKI Z BITĄ ŚMIETANĄ I POLEWĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Do garnka wlej wodę i włóż masło i dodaj szczyptę soli - zagotuj do roztopienia masła.

2

Następnie dosyp przesiana mąkę i utrzyj na gładką masę, do czasu gdy ciasto przestanie pachnieć surowizną. Schłodź.

3

Dodaj po jednym jajku i utrzyj.

4

Na balszce wyłóż papier i połóż po podłużnym eklerze. Zapiekaj w piecu do momentu gdy eklery wyrosną i zrobią się złociste.

5

Wyjmij i wystudź, przekrój na pół. Ubij śmietanę z cukrem wanilinowym i pudrem, nakładaj na dolna część eklerka. Polej polewą czekoladową.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WOŁOWINA IDEALNA, CZYLI JAK DOBRAĆ RODZAJ WOŁOWINY DO POTRAWY?

    Części wołowiny bardzo różnią się od siebie, co oznacza, że w zależności od rodzaju, najleps...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SOS POMIDOROWY, CZYLI OJCIEC WSZYSTKICH WŁOSKICH SOSÓW (PRAWIE WSZYSTKICH :) )

    Klasyczny, najprostszy sos pomidorowy to wyjściowa baza dla innych sosów. Dodanie tylko kilk...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Makarony z sosem z serkow topionych, obiad z kapusty, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , gotowana kapusta, schab z jajkiem, Sos „Aurora”, Żeberka - VIDEO, Ryba po grecku, Piwna zupa starobawarska, Ryż smażony z warzywami, Śledzie, sałatka z brokulami, Sałatka z wędzonym pstrągiem, Zupa dyniowa, Tarta z truskawkami, Sos śmietanowo-jajeczny ze szczypiorkiem i musztardą, Chińskie wspomnienia, Zapiekanka z makaronu - VIDEO, Makaron w sosie pomidrowym, Przepis z sos do pieczeni, Zapiekanka z ziemniakow, świeży szpinak, kurczak w sosie jogurtowym, Przepis z golabki w słoiku, Warzywa, co gotuje na obiad, Szybki obiad, Flaczki z kalmarów, Placki ziemniaczane, Salsa, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, szynka w galarecie, sałatka z szynką i serem żółtym, Pierogi z jagodami, Przepis z zapiekanki NIEMIECKIE, Kapusta biała na gęsto, Ziemniaki, Przepis z soku z owoców, Warzywno drobiowe kotleciki na rukoli , zapiekanka z makaronem i kiełbasą, Przepis z kurczak ze śmietaną, Sałatka gyros warstwowa, Mielone, Sałatka z rukoli, Saltimbocca - „niebo w gębie”., Pasztet, Drobiowa zapiekanka, Ryba po grecku, Placki, Mozzarella z oliwą z oliwek , Pasta do chleba z kiełków pszenicy, Ciasto na pierogi, KURCZAK Z ROZMARYNEM I WARZYWAMI, Sałatka z szynką , Przepis z przyprawa knorr delikat, Duszony kurczak z warzywami -VIDEO, Kotlet de volaille - VIDEO, filet z ryby na obiad, Przepis z mięso mielone ryż, TAPAS: Papryka nadziewana z oliwkami, Gyros, Domowe wrapy, Zapiekanka po rzymsku, zioLa prowansalskie