Dodaj do ksiązki kucharskiej Eklerki z bitą śmietaną i polewą

Eklerki z bitą śmietaną i polewą

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 8 osób średnie Autor: przepisy.pl

Eklerki z bitą śmietaną i polewą - składniki:

  • mąka tortowa - 200 gramów
  • masło - 100 gramów
  • jajka - 5 sztuk
  • sól
  • śmietana 36% - 0.5 litra
  • cukier puder - 0.5 szklanki
  • cukier wanilinowy - 1 opakowanie
  • woda - 1 szklanka
  • polewa czekoladowa

Eklerki z bitą śmietaną i polewą - Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę i włóż masło i dodaj szczyptę soli - zagotuj do roztopienia masła.
  2. Następnie dosyp przesiana mąkę i utrzyj na gładką masę, do czasu gdy ciasto przestanie pachnieć surowizną. Schłodź.
  3. Dodaj po jednym jajku i utrzyj.
  4. Na balszce wyłóż papier i połóż po podłużnym eklerze. Zapiekaj w piecu do momentu gdy eklery wyrosną i zrobią się złociste.
  5. Wyjmij i wystudź, przekrój na pół. Ubij śmietanę z cukrem wanilinowym i pudrem, nakładaj na dolna część eklerka. Polej polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej

EKLERKI Z BITĄ ŚMIETANĄ I POLEWĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Do garnka wlej wodę i włóż masło i dodaj szczyptę soli - zagotuj do roztopienia masła.

2

Następnie dosyp przesiana mąkę i utrzyj na gładką masę, do czasu gdy ciasto przestanie pachnieć surowizną. Schłodź.

3

Dodaj po jednym jajku i utrzyj.

4

Na balszce wyłóż papier i połóż po podłużnym eklerze. Zapiekaj w piecu do momentu gdy eklery wyrosną i zrobią się złociste.

5

Wyjmij i wystudź, przekrój na pół. Ubij śmietanę z cukrem wanilinowym i pudrem, nakładaj na dolna część eklerka. Polej polewą czekoladową.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE SAŁATKI.

    Dziś przedstawię pomysły na świąteczne sałatki. Tradycyjne święta w moim domu nie mogą się o...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE PRZEBOJE. ŁOSOŚ W GALARECIE.

    Na naszym, pięknie nakrytym, stole świąteczny zazwyczaj pojawia się jakieś danie z ryb. ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

polędwiczki wieprzowe smazone, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Żeberka - VIDEO, ryż tuńczyk, Smaczne sardynki z cytryną, Przepis z schab pieczony w piekarniku, Żurek, Przepis z filet smażony, Pikantne roladki z kurczaka ze śliwką i oscypkiem, Zupa pieczarkowa, Barszcz biały, Zapiekanka a’la lasagne , Masło orzechowe, placki z maki, Schab, krewetki koktajlowe smazone, sałatki z mozzarella, Salsa, Zupa kalafiorowa, Sałatka z brokułami - VIDEO , Farsz z serem i ziołami, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Sałatka z porów, Zupa z paryskich hal, Kapusta z grochem, Kutia, Tortilla - VIDEO, Makaron z mascarpone, pomidorami i bazyią, Przepis z szklanka ryżu, Przepis z ser biały, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, faszerowana szynka, Przepis z salatka polska, Sos pomidorowy do pizzy, Sałatka z łososiem, Pieczona rzepa z boczkiem, Dip czosnkowy, Polędwiczka z grzybami, przyprawa do grzanek, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Szybki obiad, Zapiekanka z makaronem i szpinakiem, Przepis z zapiekanki z ziemniaków, ryż do obiadu, Letnie szaszłyki na party w ogrodzie, Sos czosnkowy , Przepisy świąteczne, Racuszki, Makaron ze szpinakiem, sos do tortilli, Aromatyczne śledzie w pomidorach, Grillowana karkówka z curry i sosem jogurtowym, Leczo, Grillowany kurczak w sezamie , Przepis z sos do schabowego, Przepis z zupa z groszkiem ptysiowym, łosoś knorr, Gołąbki, Kaczka z ananasem, Koszyczki z kaszy , Zupa pieczarkowa, pizza pieróg, Przepis z warzywa na pateln, Szybka sałatka do grilla