Dodaj do ksiązki kucharskiej Eklerki z bitą śmietaną i polewą

Eklerki z bitą śmietaną i polewą

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 8 osób średnie Autor: przepisy.pl

Eklerki z bitą śmietaną i polewą - składniki:

  • mąka tortowa - 200 gramów
  • masło - 100 gramów
  • jajka - 5 sztuk
  • sól
  • śmietana 36% - 0.5 litra
  • cukier puder - 0.5 szklanki
  • cukier wanilinowy - 1 opakowanie
  • woda - 1 szklanka
  • polewa czekoladowa

Eklerki z bitą śmietaną i polewą - Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę i włóż masło i dodaj szczyptę soli - zagotuj do roztopienia masła.
  2. Następnie dosyp przesiana mąkę i utrzyj na gładką masę, do czasu gdy ciasto przestanie pachnieć surowizną. Schłodź.
  3. Dodaj po jednym jajku i utrzyj.
  4. Na balszce wyłóż papier i połóż po podłużnym eklerze. Zapiekaj w piecu do momentu gdy eklery wyrosną i zrobią się złociste.
  5. Wyjmij i wystudź, przekrój na pół. Ubij śmietanę z cukrem wanilinowym i pudrem, nakładaj na dolna część eklerka. Polej polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej

EKLERKI Z BITĄ ŚMIETANĄ I POLEWĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Do garnka wlej wodę i włóż masło i dodaj szczyptę soli - zagotuj do roztopienia masła.

2

Następnie dosyp przesiana mąkę i utrzyj na gładką masę, do czasu gdy ciasto przestanie pachnieć surowizną. Schłodź.

3

Dodaj po jednym jajku i utrzyj.

4

Na balszce wyłóż papier i połóż po podłużnym eklerze. Zapiekaj w piecu do momentu gdy eklery wyrosną i zrobią się złociste.

5

Wyjmij i wystudź, przekrój na pół. Ubij śmietanę z cukrem wanilinowym i pudrem, nakładaj na dolna część eklerka. Polej polewą czekoladową.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    AROMATY FRANCJI. ZIOŁA PROWANSALSKIE, BOUQUET GARNI I INNE.

    Wracamy do Europy bo także na naszym kontynencie aromatyzujemy dania mieszankami ziół i przy...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SMAK ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

    Świeże pomidory są najlepsze na surowo, przede wszystkim w sałatkach. Najprostsza sałatka to...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Quesadillas - VIDEO, Sałatki z kurczakiem, Kebab, ryba pieczona w piekarniku filet, Przepis z serowy q, Brokuły, DOMOWE WRAPY, Przepis z szynka faszerowana, Przepis z salatka ze szparagow, Przepis z sos do szparagów knorr, Świąteczny pudding z lodami, Zupa z soczewicy, SAŁATKA Z SELERA NACIOWEGO, Polędwiczki wieprzowe, Karkówka, risotto z warzywami mrożonymi, Karkówka z porami i zieloną papryką, zapiekanka z ziemniakami i warzywami - -, Pierogi z jagodami, Makaron z pieczoną kaczką, Zapiekanka Gyros , Zapiekanka rodzinna, Potrawy wielkanocne, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Chleb mojej mamy, omlety z jajek, Suflet parmezanowo bazyliowy , Gofry ze szpinakiem i łososiem, krewetki z ryżem i sosem, zapiekanki z mielonym, szybki obiad z kurczaka, Przepis z knorr ryby, sos śmietanowo -ziołowy, Kanapka z zielony serem pesto „Renifer”, sałatki feta, Barszcz czerwony z grzybami , Leczo, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, filety z piersi z kurczaka, kotlet pl -, Przepis z filet z kurczaka, Placki owsiane z warzywami, Indyk, Zupa grzybowa, Szpinak, Żeberka - VIDEO, Pierś z kurczaka pieczona, Kociołek gulaszowy z kaszą - VIDEO, Pasta z orzechami, Makaronowe gniazdka z bekonem, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, JAJA W SOSIE TATARSKIM Z SAŁATĄ RZYMSKĄ, Psari plati – ateńska ryba po grecku, Zupa jarzynowa, Kraby z chili i trawą cytrynową, Danie mięsno - warzywne, Makaron "5 ziaren" z sosem pesto/chili, karp pieczony w piekarniku, Przepis z sos do sałatki z mozzarellą, sos z kukurydzy, Potrawka grzybowa z fasolką, Polędwica otoczona oliwkami , Zapiekanki, Krem z borowików