Dodaj do ksiązki kucharskiej Eklerki z bitą śmietaną i polewą

Eklerki z bitą śmietaną i polewą

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 8 osób średnie Autor: przepisy.pl

Eklerki z bitą śmietaną i polewą - składniki:

  • mąka tortowa - 200 gramów
  • masło - 100 gramów
  • jajka - 5 sztuk
  • sól
  • śmietana 36% - 0.5 litra
  • cukier puder - 0.5 szklanki
  • cukier wanilinowy - 1 opakowanie
  • woda - 1 szklanka
  • polewa czekoladowa

Eklerki z bitą śmietaną i polewą - Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę i włóż masło i dodaj szczyptę soli - zagotuj do roztopienia masła.
  2. Następnie dosyp przesiana mąkę i utrzyj na gładką masę, do czasu gdy ciasto przestanie pachnieć surowizną. Schłodź.
  3. Dodaj po jednym jajku i utrzyj.
  4. Na balszce wyłóż papier i połóż po podłużnym eklerze. Zapiekaj w piecu do momentu gdy eklery wyrosną i zrobią się złociste.
  5. Wyjmij i wystudź, przekrój na pół. Ubij śmietanę z cukrem wanilinowym i pudrem, nakładaj na dolna część eklerka. Polej polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej

EKLERKI Z BITĄ ŚMIETANĄ I POLEWĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Do garnka wlej wodę i włóż masło i dodaj szczyptę soli - zagotuj do roztopienia masła.

2

Następnie dosyp przesiana mąkę i utrzyj na gładką masę, do czasu gdy ciasto przestanie pachnieć surowizną. Schłodź.

3

Dodaj po jednym jajku i utrzyj.

4

Na balszce wyłóż papier i połóż po podłużnym eklerze. Zapiekaj w piecu do momentu gdy eklery wyrosną i zrobią się złociste.

5

Wyjmij i wystudź, przekrój na pół. Ubij śmietanę z cukrem wanilinowym i pudrem, nakładaj na dolna część eklerka. Polej polewą czekoladową.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    POMIDOROWY ZAWRÓT GŁOWY

    Koniec lata i wczesna jesień to najlepszy czas dla pomidorów. Jestem od nich chyba nie mniej...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pierożki staroruskie, Przepis z sałatka z mozzarella, Sos beszamelowy , Zupa krem, mini szaszłyki, Ryż smażony z warzywami, Owsiane kuleczki, Sałatka z brokułami - VIDEO , Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , przyprawy do cielęciny, Cytrusy w sosie śmietankowym, Skrzydełka z sosem serowym, schab środkowy pieczony, Zupa pomidorowa, Sałatka kebab - VIDEO, Kotlety, Roladka z indyka faszerowana kurkami i porem, aromatyzowana białym winem, Schab, Placki owsiane z warzywami, Szpinak zapiekany w kajzerkach , Sałatka z brokułami - VIDEO , Papryki faszerowane w sosie pomidorowym , Sos słodko-kwaśny, Kluski , Lekki bigos z warzywami i mięsem, gulasz z łopatki wieprzowej z cebulą, Ryż, Pomidorowa po włosku , Przepis z kuchnia niemiecka, Przepis z galaretka mleko, Dania z ryżem, Parówki w cieście naleśnikowym z ziołami, Ratatui a’la Gousto, Przepis z filet z warzywami, Potrawy wigilijne, Tarta porowa, Zawijaski z łososiem, Przepis z pieczone skrzydełka w miodzie -, sosy do ziemniakow z warzywami, pulpety z mięsa wieprzowego, Parówki z cukinią w płatach lazanii, Warzywa, wołowina duszona, Zupa Casanovy, czyli borowikowa z nutą trufli , Przepis z salatka y brokula, Szybkie chili con carne, Sałatka Gyros, Przepis z papryki czerwone, Przepis z piersi z, Przepis z Nudle knorr, Pierś z kurczaka, Aromatyczna gremolata z cukinią, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, roszponka salata, Tortilla, Jajecznica z brokułami, Przepis z włoska, hummus, Żeberka - VIDEO, schab z papryka, dla diecie, Szybkie Gnocci w sosie pomidorowym , Placki owsiane z warzywami, Szpinak